2021-06-26 30 瀏覽
在附近吃過午餐,在這商場逛了一會,兩夫妻一個想吃雪糕,一個想喝點凍飲,想起這間「茶墨」,便在這裡小歇一會。一杯健康正價飲品「走甜少冰鮮奶伯爵茶」($34)加配杯裝「單球意式低脂雪糕」(+$28)是我倆的選擇。我的「鮮奶伯爵茶」既是走甜,當然並無甜味,但這凍飲在喜歡的伯爵茶味以外,加了鮮奶後,口感變滑了,味道也非那麼單一,我只想點凍飲解解喝,這健康飲品正是合適的選擇。她的雪糕同樣揀了「伯爵茶」口味,小小的一杯,味道挺好,茶味濃得來不苦,我雖只淺嚐了一小匙,也覺得好味。這間地方小小的茶飲甜品店是間良心小店,好應該多多支持。
這間地方小小的茶飲甜品店是間良心小店,好應該多多支持。
其他
  • 伯爵茶意式低脂雪糕
2021-06-24 42 瀏覽
第一次飲茶墨🧋試左個黑糖珍珠芒果鮮奶(半糖)。🏷黑糖珍珠芒果鮮奶拎野飲果陣,店員提要撈勻左先飲。小妹先奶蓋口(非插飲管的開口)飲一啖,品嚐奶嘅味道,感覺好濃好香好滑😚。之後撈勻左用吸管開始飲。黑珍珠細細粒甜甜地😋煙硬度啱啱好👍🏻。細飲,飲到鮮芒果🥭味溝潤滑鮮奶🥛,唔會太甜,甜度啱啱好。飲完覺得仲可以飲多杯。正常冰量其實都幾多下,下次飲,應該會叫埋少冰🤔。
第一次飲茶墨🧋試左個黑糖珍珠芒果鮮奶(半糖)。

🏷黑糖珍珠芒果鮮奶

黑糖珍珠芒果鮮奶
2021-06-23
$39 (其他)
黑糖珍珠芒果鮮奶
位於尖沙咀the one 4樓星期五放工約朋友係the one食飯間間餐廳都排長龍要等一陣先可以入座同朋友一直吹住水好口渴唔洗落返地面搵野飲去4樓就有茶墨知道茶墨最出名係睇得又吹得既水墨畫飲品但一陣又食野唔想飲杯咗飽既野飲想買杯野飲解解渴就算叫咗杯手搖茶🍎蘋果手搖綠茶🍵飲落有好香蘋果味同綠茶好夾飲完唔會澀口茶墨坐位唔多大約10個坐位左右不過係冷氣商場拎住杯凍飲都無乜所謂📍茶墨 Tea Brush🔎尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
位於尖沙咀the one 4樓

📍茶墨 Tea Brush
🔎尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
外賣自取
2021-06-19 93 瀏覽
之前IG見到人地飲已經覺得好靚,今日行行下街喺The One見到就即刻買番杯試下先🥰我想講佢地杯野飲真係大大杯🤭飲完飽到好似食左個tea咁🙈🎈麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39真材實料勁多芋泥,多到可以用匙羹不出黎食🤣🤣除左芋香味夠,配埋淡淡茉莉茶既香,整個感覺又幾平衡。麻糬size又岩岩好,唔會太大粒咬到好累😆😆🎈黑糖珍珠芒果鮮奶 $39珍珠煮得好煙韌,黑糖味比芒果味更突出,夏日消暑岩晒😁🎈栗子蒙布朗 +$32我真係好鍾意食栗子甜品,如果個肚有位都一定會好想食😋😋於是就叫左個兩人share。我就覺得個栗子蓉甜味重咗少少,搶左少少栗子味,不過底層蛋糕好軟綿綿,整體都好食😆#YummyLifeKat

🎈麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠

🎈黑糖珍珠芒果鮮奶 $39
珍珠煮得好煙韌,黑糖味比芒果味更突出,夏日消暑岩晒😁

🎈栗子蒙布朗 +$32
栗子蒙布朗

#YummyLifeKat
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
栗子蒙布朗
夏天熱辣辣,最開心就係入商場避暑, 歎返杯凍冰冰嘅野飲降下溫。因為太耐冇嚟The ONE呢度,都唔知頂樓開咗間茶店。我同朋友見呢間茶店有特色,裝潢骨致,竟然可以坐底堂食,就選擇呢度閒座一吓。 呢間茶店喺開放形式, 喺商場通道兩旁設置咗一啲座位同企位。細閱餐單,我地叫咗水墨風系列。既然要飲,當然要飲最特別, 最少見既飲品啦,打卡影相都好靚!我地就叫左個黑糖珍珠 芒果鮮奶, 同埋紫薯鐵觀音沙冰。因為可以以飲品加配價食埋個雪糕, 所以我地亦叫左一球試試。▧ 黑糖珍珠 芒果鮮奶芒果配上珍珠奶茶, 未飲時以為會怪怪的,深怕芒果味會被黑糖搶味, 但試過後又覺得挺和諧, 重點係要先攪拌再飲。 如唔攪就飲,層次味道會冇咁夾,無咁突出。▧ 紫薯鐵觀音沙冰賣相真係好靚, 同店名一樣, 好有水墨風風格。紫薯味飲品向來都受歡迎, 呢間既紫薯鐵觀音沙冰都好好飲。 茶上有層奶蓋,飲品內有紫薯粒, 配上鐵觀音,好夾好飲。 ▧ 低脂意式雪糕 - 鐵觀音茶味嚟到以茶作主打嘅店, 當然也要試試茶味雪糕。鐵觀音味雪糕好少見, 唔鐘意好甜, 想試一試香濃茶味, 又想食凍冰冰既雪糕,呢款必試。

呢間茶店喺開放形式, 喺商場通道兩旁設置咗一啲座位同企位。

黑糖珍珠 芒果鮮奶

▧ 黑糖珍珠 芒果鮮奶

▧ 紫薯鐵觀音沙冰

▧ 低脂意式雪糕 - 鐵觀音茶味
2021-06-18 32 瀏覽
尖沙咀好鬼岀名嘅黃店💛有蛋糕食又有肥仔水飲,就黎食甜品食到糖尿嘅小編梗係即刻仆過去試,果然冇令人失望😈.🍃麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39諗住影幅水墨畫俾大家睇㗎嘛,點知熱飲冇得睇😵‍💫呢杯野真係小編杯茶黎,本身已經好鍾意芝麻陣味,仲有麻糬呢啲口感野,真係無得輸😍叫凍的話反而可能溝淡咗😎.🍃岩燒蜂蜜抹茶蛋糕 $48其實好想好想試黑芝麻巴斯克蛋糕,點知晏就兩三點去就賣曬,有冇人試過呀,糾結緊訂唔訂好🤩返返正題先,一開始係因為冇得揀再加上口痕先揀咗呢款,睇個樣無乜好感,點知原來咁好食🥳面頭陣蜜糖同抹茶勁夾🤤.🍽味道: 4/5 🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🍃麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39
💰價錢: 3/5
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
  • 岩燒蜂蜜抹茶蛋糕
2021-06-18 74 瀏覽
茶墨係之前見yellopenrice介紹完之後就一路都想去試,今日終於試下佢潑墨風格既麻糬奶茶🤤真係又靚又好飲。而且除左唔同既茶飲之外,呢度仲有好多蛋糕、雪糕可以加錢食埋,賣相都唔錯,不過今日唔係好肚餓就冇嗌到。1⃣️麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)個水墨風真係🤩靚啊!鋪頭用左啲芝麻醬畫係個杯邊,然後再加麻糬、烏龍茶、同埋面頭既忌廉。嗌左少甜,覺得啱啱好唔會好甜。芝麻味好濃郁,未攪混既時候飲到啲沙沙地既口感,勁正😍店員有提醒話要攪混先飲,攪混完之後芝麻味一樣係好濃郁!配合埋啲奶香同淡淡既烏龍茶味,超正!而且芝麻味既飲品出面好似比較少見,感覺點都比珍珠奶茶健康😌麻糬份量都幾多,食落口雖然冇乜味,但係煙煙韌韌甘,好有咬口,而且唔會搶左芝麻既香味👍  呢杯我真係好鍾意❤️而且搭配唔係出面普通台式手搖飲品既果啲,擺脫珍珠、黑糖呢類組合,感覺冇咁邪惡。下次想試埋佢另一款招牌,麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,同埋佢既蛋糕🍰🥰

1⃣️麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)
2021-06-17 28 瀏覽
依家日日都三十幾度嘅天氣,可以嘅話都唔想出街,但日日喺屋企又唔係辦法,為咗慳屋企嘅電唯有出去行吓商場🤣 另外就係要飲下凍野降下溫!又係變相駛錢🙈嚟到The One就梗係要來「茶墨」買杯凍飲降下溫啦!支持下!呢度另外仲有Gelato同埋蛋糕可以選擇!行到攰啦就可以嚟呢度休息吓食件餅或者飲杯嘢!呢度最出名嘅就係嘢飲內會呈現出水墨風,應該係利用較杰嘅食材先至可以掛喺杯邊,呈現出水墨畫嘅效果!望落都唔錯!今次就揀咗 紫薯鐵觀音沙冰,本身都幾鍾意紫薯,而沙冰都幾綿,味道都唔錯!如果唔鍾意甜嘅可以揀少糖,咁就唔會太甜啦!另外 Gelato 揀咗開心果味,好清爽又唔會太甜!

另外 Gelato 揀咗開心果味,好清爽又唔會太甜!
2021-06-17 34 瀏覽
💫麻糬抹茶鮮奶🍵🥛$39抹茶味香濃,口感超滑,沒有半點渣,少甜口味,甜度合適。麻糬口感煙韌,melody身為mochi控,超鍾意❤️。漸變綠色,打卡必備飲品。疫情後手搖飲品在街上少見了很多,大家都不想除口罩😷飲食。茶墨特設堂食座位,以便食客慢慢享用。 除了飲品,店內還有雪糕、蛋糕等不同美食,非常吸引。 下次再去試試看。✅自助形式✅餐廳設有座位堂食‼️用餐後緊記自行收拾餐桌,做個負責任既食客😚
💫麻糬抹茶鮮奶🍵🥛

下次再去試試看。
✅自助形式
✅餐廳設有座位堂食
‼️用餐後緊記自行收拾餐桌,做個負責任既食客😚
  • 麻糬抹茶鮮奶
2021-06-16 22 瀏覽
紫薯鐵觀音沙冰 $39有選擇困難症的我,最後揀了至愛之一的紫薯系列飲品❤️ 這杯沙冰很美😍仿如一件用紫色墨水創作藝術品,而待餐機就似墨硯😆 味道帶驚喜🥰 意想不到紫薯除了配牛奶🥛外,再與鐵觀音茶混合一起是出奇地配合😋 鐵觀音的甘香中和紫薯的甜味,令整杯飲品不會過甜👍🏻
紫薯鐵觀音沙冰 $39

2021-06-14
  • 紫薯鐵觀音沙冰
2021-06-15 79 瀏覽
🍽茶墨 • 𝑇𝑒𝑎 𝐵𝑟𝑢𝑠ℎ▫️潑墨風茶飲店,幾驚喜佢係用麻糬而唔係珍珠😍旁邊有位可以坐底慢慢飲,唔洗怕要不停除口罩咁唔方便~見到收銀隔離嘅公仔,俾錢都俾得特別開心🤟🏻▪️麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($𝟹𝟿, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)拎到嘅時候覺得𝙳潑墨效果好靚,絕對係俾你拎嚟打咭🤣搞勻之後飲,我覺得好似食緊芝麻湯丸,不過係奶茶底唔係薑湯底,芝麻味道好重,飲完好飽~麻糬好好咬,實不相瞞我仲係一個粉團控🤣▪️焦糖芝士玫瑰茉莉花茶($𝟹𝟻 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶) 呢杯野飲個名寫嘅所有材料都飲得到,平時嗌玫瑰嘅野飲都唔太飲得到玫瑰味,通常都係表面有啲玫瑰花做裝飾咁,但呢杯飲得出所以幾𝚜𝚞𝚙𝚛𝚒𝚜𝚎。成杯野飲都飲得好舒服,幾清新,唔錯。飲到最尾得返焦糖芝士就覺得焦糖嘅甜味突出過芝士嘅鹹味,個人口味嚟講覺得冇焦糖會更好飲,不過焦糖芝士應該都係佢哋嘅特色嚟~
🍽茶墨 • 𝑇𝑒𝑎 𝐵𝑟𝑢𝑠ℎ
▫️
潑墨風茶飲店,幾驚喜佢係用麻糬而唔係珍珠😍
旁邊有位可以坐底慢慢飲,唔洗怕要不停除口罩咁唔方便~
見到收銀隔離嘅公仔,俾錢都俾得特別開心🤟🏻

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

拎到嘅時候覺得𝙳潑墨效果好靚,絕對係俾你拎嚟打咭🤣
麻糬好好咬,實不相瞞我仲係一個粉團控🤣

焦糖芝士玫瑰茉莉花茶

2021-06-13
焦糖芝士玫瑰茉莉花茶
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【茶墨鮮奶茶 解渴輕鬆吓】成日行The One經過呢間嘢都覺得啲飲品賣相好靚好吸引🤩 但係都未飲過🤧 今日行到攰攰哋又有啲頸渴,醒起呢間茶飲店有得坐,所以就買咗兩杯嘢飲解吓渴🧋而呢間除咗茶之外亦都有雪糕同蛋糕等嘅甜品賣,不過我哋飽飽哋就冇試到喇🤰🏻~我是Menu~麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39呢杯麻糬芝麻烏龍鮮奶茶真係好似水墨畫咁,未飲都已經好滿足🤪 一飲已經感受到濃濃嘅芝麻香🤤 每一啖都食到麻糬,同埋每粒都好似珍珠咁大粒,煙煙韌韌。我哋叫咗少甜,甜度對我哋嚟講啱啱好🍯 個人鍾意食麻糬多過珍珠,所以呢杯真係啱哂我心水!乾檸柚子茶蜜 $34呢杯茶蜜一飲落去就係想像中嘅味道,柚子味頗濃,而亦有啲可以咬吓嘅柚子皮。唔知係咪因為用咗乾檸,所以唔會有酸嘅味道🍋 雖然無得揀甜度,但亦都唔會太甜🤪 賣相就無上面杯芝麻烏龍咁驚艷,但亦都唔錯,係清新開胃之選🥰~評分~ (5分滿分)環境:🦦🦦🦦🦦食物:🍯🍯🍯🍯服務:🐻🐻🐻總分:💛💛💛💛地址:茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【茶墨鮮奶茶 解渴輕鬆吓】

~我是Menu~

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39
乾檸柚子茶蜜

乾檸柚子茶蜜 $34

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

地址:
茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
2021-06-06
乾檸柚子茶蜜
2021-06-12 37 瀏覽
芝麻烏龍鮮奶茶!飲極都仲係覺得好香芝麻味,再加埋in in un un 麻糬粒粒,而且仲成杯水墨畫咁,有cream 冇cream 牛奶 豆奶 乜都試齊,但飲極都係呢杯,因為真心好味!
芝麻烏龍鮮奶茶
2021-06-01
芝麻烏龍鮮奶茶
2021-06-12 34 瀏覽
餐廳名稱:茶墨地址:尖沙咀the one— 茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖————————————————————-今日同朋友過咗嚟尖沙咀到行街,行到好口渴嘅時候,去咗the one嗰度行街,沿途見到呢間叫做茶墨嘅飲品店,上網睇好似幾出名,於是過嚟試吓😚離到我哋叫咗一杯芋頭茉莉飲品店主落足料,嘢飲裏面真係好多芋頭,而且茉莉嘅味道都幾清新,口感都幾夾,尤其是而家大熱天時,行街行到熱辣辣,就會好想飲番杯凍嘅嘢飲,咁都幾解渴呢一杯就係雪糕朱古力🍫味道真係幾夾,尤其是係雪糕朱古力嘅味道好濃另外仲叫咗一個袖子芝士蛋糕🍰食落去又好香嘅有紫味,芝士蛋糕裏邊有好多好友口感嘅海綿蛋糕味,唔錯嘅
餐廳名稱:茶墨
地址:尖沙咀the one— 茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
————————————————————-

離到我哋叫咗一杯芋頭茉莉飲品

呢一杯就係雪糕朱古力🍫
味道真係幾夾,尤其是係雪糕朱古力嘅味道好濃
另外仲叫咗一個袖子芝士蛋糕🍰

之前睇完杜生介紹就已經好想嚟飲呢間茶墨啦💛💛💛今日睇完戲諗緊食咩好既時候 經過見到想試好耐既茶墨就即刻去試吓啦😌市面上手搖有好多 但水墨風既就真係好少見 所以點都要試下佢既水墨風嘅飲品🤩 再睇埋隔離張餐牌 仲可以追加低脂意式雪糕或者其他蛋糕嘅甜品😋 好吸引呀😍 行埋雪糕櫃同埋蛋糕甜品櫃 樣樣都好吸引好想試呀 雪糕有我喜歡既鐵觀音茶味呀!!! 蛋糕又有我喜歡既奶茶味呀!!!! 好爭紮🤣🤣 最後決定同朋友一人一杯水墨風既飲品再追加一件蛋糕🍰 店員好好人 我未講就已經問我要唔要小甜小冰轉豆奶要唔要cream 超有耐性👍🏻落左單就坐低等啦😌 🖤麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39手搖一向都飲開無糖 今次都唔例外 走甜少冰仲有得轉埋豆奶🤩 即刻覺得飲手搖都可以變得健康又冇禁邪惡😈芝麻味好香 雖然走咗甜 但豆奶本身有味 麻薯都有少少甜味 所以都唔驚話完全冇味👍🏻麻薯加芝麻個感覺係好似食緊芝麻湯圓咁 同埋黑色既芝麻真係好有水墨畫既感覺🙂 打卡一流😍 💜紫薯鐵觀音沙冰 $39朋友就叫左呢個 都係走甜走cream~~食得到佢真係有紫薯泥 本身紫薯又有味 就算走左甜都唔會冇味👍🏻 夏天熱辣辣飲禁沙冰真係好爽呀🤣
之前睇完杜生介紹就已經好想嚟飲呢間茶墨啦💛💛💛

最後決定同朋友一人一杯水墨風既飲品再追加一件蛋糕🍰
落左單就坐低等啦😌

🖤麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39

💜紫薯鐵觀音沙冰 $39
朋友就叫左呢個 都係走甜走cream~~

追加左一件蛋糕🍰
🤎日式奶茶蛋糕 +$28
蛋糕好鬆軟有濕度有奶茶味又唔會好甜 cream打得好滑 以優惠價追加係不錯👍🏻

可以坐低慢慢食慢慢飲既手搖店舖真係唔多 茶墨既位置都坐得幾舒服😌 同朋友黎食個下午茶傾下計都係不錯既選擇☺️

• 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
  • 紫薯鐵觀音沙冰