2008-08-08 17 瀏覽
約咗 friend 去食晚餐好多人、又嘈餐廳內燈光比較暗職員態度恩勤。。。海鮮酥皮湯、洋葱湯味道不錯麵包亦熱辣辣Set Dinner 由 $78-$88 左右餐湯加酥皮不另收費還有咖啡或茶
約咗 friend 去食晚餐
好多人、又嘈
餐廳內燈光比較暗
職員態度恩勤
。。。
海鮮酥皮湯、洋葱湯味道不錯
麵包亦熱辣辣

海鮮酥皮湯
洋葱湯
千層闊麵、帶子餐
2008-08-04 3 瀏覽
朋友生日,話想食西餐,記得以前在九龍灣返工有間茜廊餐廳,不過好貴,無幫襯過,上網睇下食評,發現好抵食於是訂位,星期五七點半去到,果然好多人等位,好彩訂左位,要求坐卡位都安排到,三個女人叫左兩個套餐,餐前又有麵包,又有酥皮湯都食到好飽,仲好好味添!!!我地叫左野菌汁安格斯牛扒七成熟,塊牛扒好大件,仲喺我地面前即場煮,香噴噴的牛扒未食都流口水。另外叫左個大蝦沙律拼燒豬骨,件燒豬骨又好大件,燒汁好濃味,我好鍾意。加多個小食,薯茸焗田螺,呢個就一般啦!下次一定會帶埋老公嚟幫襯

下次一定會帶埋老公嚟幫襯
2008-06-24 4 瀏覽
裝修後都係第一次幫襯,環境比以前光猛,但個廁所係外面唔係咁方便。蒜蓉包依舊好味,不過另上牛油比以前少。餐湯叫咗酥皮湯和牛尾湯,同樣保持水準。主菜要了芝士焗千層麵配煙肉碎釀帶子和羊架配焗薯,老公很欣賞個千層麵。羊架點咗薄荷啫喱好好味,焗薯上的忌廉很少,之後要求比多d都冇問題。服務態度唔錯。
星期四晚和朋友聚舊,點了牛柳及煙肉雞卷+飯。先上麵包及酥皮湯,麵包及酥皮夠香,但那忌廉湯很一般。再來牛柳,的話做到 medium,不 un,但沒有什麼牛味,個紅酒及黑椒汁亦不夠濃味。反而喜歡伴碟的菜,用醋調味,酸酸的很開胃。朋友的煙肉雞卷很遲才上,試了一件,個人覺得太咸 (不過配飯一起吃的話會好一點)坦白講,食物屬 ok,不過晚餐主菜收 $100+,我會 expect higher quality。服務方面都正常,都有主動加水。
星期四晚和朋友聚舊,點了牛柳及煙肉雞卷+飯。

先上麵包及酥皮湯,麵包及酥皮夠香,但那忌廉湯很一般。

服務方面都正常,都有主動加水。
早2天同男友黎呢到食飯.. .其實都黎過好幾次架喇.. .不過每次個感覺都唔同.. 哈哈~其實呢到d野食又唔係話特別好味, 價錢都唔算特別抵添..... 不過如果好似6點前埋單定唔知點樣會平d囉.... 仲有,呢到唔係樣樣都好味, 所以要小心d揀啊~不過我就幾欣賞呢到d麵包同garlic butter喇.. 哈哈~雖然呢到d麵包只不過極普通o個d餐包, 不過佢會切一半焗佢, 配埋d garlic butter, 超得丫~ 可惜限定每人一件... 唔似其他西餐廳甘任食.. 收得人甘既價錢,送多個包都不為過丫..... 呢到個洋荵湯都ok架. 雖然冇cruton同cheese... 但係都幾好味. 哈哈哈~我同男友o個晚點左:牛柳餐石班帶子餐我試過2個,2個都幾好味丫~ 下次可以再試~ 如果講環境, 呢到就真係冇o羊架喇..... 多人o個陣仲要坐到好鬼埋添....仲有,除左個男經理外, 其他人既招呼一律痲痲......明明見到你當睇唔到...甘落去遲早冇生意....

我同男友o個晚點左:

牛柳餐
石班帶子餐

我試過2個,2個都幾好味丫~ 下次可以再試~

2008-05-23 7 瀏覽
打做餐廳feel, 但一D都唔得, 晚歺4個人, order 2個套歺 加3個散叫, 1)menu 款式唔得, 揀唔落 ; waiters 質素差, 無水準2)無成籃bread, 得2片garlic bread, 根本用唔上果個garlic butter, 都唔知放係枱做乜3)D食物擺滿枱未食完, waiter 再嚟一碟, 但無協助放好, 交在個客手上, 要自己棒住, 再自己執位做埋佢果份
再自己執位做埋佢果份

• none
2008-05-13 13 瀏覽
媽媽說她中學時已來茜廊吃早餐(呵呵,這是很久遠的事了...),那時候是一所高級的餐廳。這幾年來因為住得近,我們也多來吃飯。本來今晚吃我最喜歡的pizza hut,但太多人了,爸爸提議不如在這裡進餐。爸媽異口同聲說裝修後的sidewalk,變得很"快餐店"。媽媽更說隔鄰的maxim food square來得更像傳統餐廳。也因為這樣,近來在這裡晚飯,根本不需要等位...我叫了今晚的晚餐:芝士焗千層麵配煙肉碎釀帶子。爸爸了牛柳,媽媽則叫了煙三文魚沙律。當然,少不了我的最愛:串燒沙嗲。可惜,我還是喜歡茄汁千層麵,但爸爸卻很喜歡這芝士汁,不停說很香,淡淡的易入口。他也說今晚的牛不錯,也準確的有五成熟。媽媽的沙律普普通通啦~但她和爸爸仍十分喜歡這裡的蒜蓉牛油和麵包。服務方面,姨姨也快手快腳,更和我聊天,不錯啊!

服務方面,姨姨也快手快腳,更和我聊天,不錯啊!
  • 串燒沙嗲
2008-04-25 15 瀏覽
好耐無去呢度食, 見佢裝修完, 我老公又話想試, 其實我之前已經寫過, 話呢度得牛油同麵包好食, 今次又再連續兩個禮拜去試多兩次, 都係維持原判.第一個禮拜, 早上十一點幾, 有特價套餐, 於是叫左個椰香雞飯餐, 同埋個三文魚豬扒餐, 其他餐都係超濃味, 想食清d都唔得. 我地要左一個忌廉湯同一個羅宋湯. 個忌廉湯都可以, 個羅宋湯料都幾多, 又幾濃味, 不過辣左少少. 跟住上埋牛油同麵包, 牛油鹹左d, 不過幾好味, 蒜蓉麵包都好好味.到真正上主菜, 已經飽左一大半, 見到個主菜, 唔係幾想食, 三文魚同豬扒加薯菜, 仲有個焗薯, 薯菜唔知點解要用汁撈過, 我諗白烚會好食d. 個焗薯又唔係用美國焗薯, d顏色已經令你唔開胃, 望落d色好似變壞左咁, 但食落又真係薯仔味喎, 吹賬, 個餐既質素好似中學時代食緊茶餐廳廿蚊套餐咁. 輪到個椰香雞飯, 汁好多, 無乜椰味, 總之又係唔多好食. 咁既餐都要成五十幾蚊一個落樓, 唔係幾值.第二個禮拜, 因為想食佢d 麵包, 所以都係再嚟多次, 仲叫左一個唔係特價既餐, 諗住俾多次機會. 今次叫左個鴨胸拼牛扒配薯菜餐(特價餐, 要一點之前埋單

第二個禮拜, 因為想食佢d 麵包, 所以都係再嚟多次, 仲叫左一個唔係特價既餐, 諗住俾多次機會. 今次叫左個鴨胸拼牛扒配薯菜餐(特價餐, 要一點之前埋單), 同埋雜菇意粉餐(唔係特價餐). 牛油同麵包唔使再講, 都係好食. 湯都係同第一次一樣. 個餐依然都係咁差, 鴨胸拼牛扒, 照計鴨胸都應該佔一定份量, 點知一嚟到, 見到三小塊好似薑片咁大既鴨胸放係塊牛扒上面, 真係仲細過pizza hut 個鴨胸沙律個幾塊鴨胸呀陰公. 塊牛扒當然唔會係好野, 仲差過自己係超市買個d三十幾蚊塊, 薯菜同第一次一樣, 都係差. 輪到個意粉, 望落個賣相都幾好, 一食落口, 唉, 大失所望, 個味道係幾好, 但個意粉既質感破壞哂一切. D意粉烚到過哂火, 食落口好似食左一啖槳糊咁, 令你唔想再食第二啖. 我食左三份一碟, 真係食唔到, 成$73蚊呀! 是次消費平均一個人要成七十蚊落樓, 真係以後都唔會有下次.

我真係唔明, 佢好似係under Hong Kong Catering Management Group(我見佢d牙簽係), 但點解都可以咁差? 但價錢一d都唔平, 晏晝最少要成五六十蚊位, 夜晚仲要成百幾蚊位, 好似幾high咁, 點知食d 咁既野.

最唔明個樣係, 點解仲會有人幫襯, 我諗個答案係”因為附近餐廳無位”
2008-04-19 29 瀏覽
平平地黎個Tea Break 先, 睇左餐\牌真係一d 都唔平, 平均要成35 –40 個又唔係有咩特別, 叫左個-Mini 白汁什菌意粉$37 + 檸茶-煙三文魚治$3x + 湯先講個意粉完全唔合格, 白汁無味道, 係一pet野, 有小量什菌, 食左2 條粉都唔想砸食落去, 不如食返自己個三文治算罷啦, 裹面有一片三文魚咁大把, 小量生菜同埋沙律source , 味道係okay , 起碼用料新鮮, 未講個紅湯, 都幾酸下喎, 不過我又鍾意喎, 料都幾多下, 算幾好啦不過伙記都闊老懶理, 食完好閃, 無服務可言, 仲,要收你加一, 真係一先tips 都唔比呀, 慳返~
又唔係有咩特別, 叫左個
-Mini 白汁什菌意粉$37 + 檸茶
-煙三文魚治$3x + 湯

真係一先tips 都唔比呀, 慳返~
2008-03-27 16 瀏覽
我覺得茶餐都抵食,依家大記,美記都要$20元一個普通茶餐,咁$40食個特別d既茶餐係抵羅宋湯- 中上(可惜茶餐無包跟)芝士雜菜菠菜麵- 不過不失馬來沙爹- 沙爹醬好夠味
羅宋湯- 中上(可惜茶餐無包跟)
芝士雜菜菠菜麵- 不過不失
馬來沙爹- 沙爹醬好夠味
芝士雜菜菠菜麵 - 不過不失
馬來沙爹 - 沙爹醬好夠味
有得食又有得玩
2008-02-18 8 瀏覽
夜晚同老公在九龍灣揾嘢食, 見到一期d餐廳間間都咁多人, 佢又見我頭暈, 咪去我兒時常吃的茜廊陪我懷念吓, 得佢唔駛等位.裝修改變了, 好像餐廳斬開了2邊, 各有各格局, 我們坐入面, d櫈快餐店feel了點, 氣氛都ok, 因為不太光, 有蠟燭台, 但噪了點, 卡位少了點.D餐差不多90蚊一個, 老公要了焗芝士雜菜菠菜麵, 芝士令到佢好…….”飽”, 滯, 檸檬茶&水都得2片薄切檸檬, 冇乜酸味, 太孤寒.其餘酥皮湯, 羅宋湯(很有茄味又夠酸), 咖哩石斑意粉(唔太油, 魚又好食)~~~都好食.但最好食是個餐包, 是烤得香脆的芝麻包, 再自己搽上蒜味牛油, ichiban! 老公一口氣吃了3個! (半邊為之一個)

2008-02-11 8 瀏覽
記得幾年前好欣賞呢度既餐包variety同蒜容牛油,同男友去親德福都會黎sidewalk食個dinner,個部長仲好nice好親切,成日走埋黎傾兩句。但往後幾年好似每況越下,多左d阿嬏waitress......
2008-01-13 10 瀏覽
我由細到大住係九龍灣,食左SIDEWALK好多年啦。水準只有下降無進步。近來裝修到好像個快餐廳...廿年前真係好HIGH架。不過,甘多年有個菜都做得好好,就係德國豬手,唔係好多地方食倒,而且唔係好貴。大家如果去SIDEWALK就去食下啦。有個小食FISH AND CHIPS 都OK。以前D焗海鮮飯都OK。其他食物一係無特別,一係難食。
2008-01-12 14 瀏覽
裝修完後,感覺差了很多。整間餐廳分為兩部份;坐近門口的一邊,因為門口開得太大所以好食風,坐另一邊又發覺好迫好似canteen。環境分: 0. 食物OK.不過門口的價目表有古惑小心!!我睇見門口的晚餐價目表平均是7x-5x的。點知入座後侍應說優惠時段已過。再問幾點先有優惠竟說5點至6點!?我覺得這間餐廳有心騙人:1.)5點至6點還算晚餐嗎!2.)過了優惠時段麻煩把門口的大餐牌換了!一個Set 要百多元,食物一般,侍應服務差,我的水杯冇水好耐都冇人理,侍應的反應對答亦都很差,和以前差很遠。請大家留意!
裝修完後,感覺差了很多。
環境分: 0.
食物OK.
不過門口的價目表有古惑小心!!
我覺得這間餐廳有心騙人:
1.)5點至6點還算晚餐嗎!
2.)過了優惠時段麻煩把門口的大餐牌換了!
請大家留意!
2008-01-11 40 瀏覽
我覺得那兒的麵飽真的很好吃,雖然貴佐好多......
我覺得那兒的麵飽真的很好吃,
雖然貴佐好多......