2024-04-01 173 瀏覽
復活節嘅最尾一日 留港消費去咗九龍灣茜廊食晚飯雖然係公眾假期 好彩嚟到都即刻有位叫咗個二人晚餐 落完單唔夠兩分鐘服務員好快就攞咗餐湯同埋餐包過嚟佢哋都係熱辣辣 而個包亦都係幾脆再嚟就上咗小食同埋凍奶茶雞翼方面 雞皮烤得幾脆 冇乜雪藏味炸蝦方面 幾有驚喜 外皮炸得好脆 蝦肉彈牙凍奶茶正常發揮 值得一陣幾大杯再嚟就到今日嘅主菜西冷牛扒塊牛扒好大塊 亦都好厚叫咗四成熟 咬落去唔太多筋 而且肉汁亦都係非常多 都算唔錯煙三文魚卡邦尼意粉三文魚煙燻味幾好食而裏面亦都有好多煙肉 意粉方面亦都幾煙韌 唔會煮過頭最後上埋藍莓芝士蛋糕藍莓味都算出 都幾大舊最後埋單298蚊加一兩個人食到超飽喺公眾假期食都算幾抵 而且餐廳環境算幾好 坐得幾舒服性價比幾高
復活節嘅最尾一日

喺公眾假期食都算幾抵
而且餐廳環境算幾好 坐得幾舒服
性價比幾高

2024-03-24 146 瀏覽
好耐無去過九龍灣探朋友,逛了德福商場之後揀了吃西餐,好耐無吃過這間餐廳見到有抵吃二人餐$298,頭盤意粉主菜各一份和餐湯甜品飲品各兩份,非常吸引。我地點了兩份二人餐,紅白湯都係紅湯雜菜湯穩陣啲,餐包咸豬仔好大個焗得香脆,前菜薯角拼蝦棗,另一個鳳尾蝦配雞翼,好豐富。意粉三選一我們選了香煎雞扒松露意大利飯和煙三文魚卡邦尼意粉,估不到份量好足夠,意大利飯煮得入味可口,主菜三選一我們點了兩份牛扒五成,熟度都做到。上菜很快略嫌不夠熱,竟然包埋甜品兩客慕思蛋糕幾好吃,食物份量足夠五人也吃不完,非常超值,必須推介再試。
2024-02-22
  • 香煎雞扒松露意大利飯
  • 三文魚卡邦尼意粉
2024-03-23 60 瀏覽
早餐時段唔算多客,但其中一位女侍應生態度勁差😡,將QR Code 個牌掉落枱,算係乜態度! 所以見到咁嘅態度,都唔想幫襯! 請着呢啲咁低質素嘅侍應生啲老闆真係冇運行,質素下降。影響生意 !

2024-03-12 129 瀏覽
同事離職之日,我哋就約咗去食呢間西餐廳。我就揀左香草原隻春雞配薯條🍟本來見到隻雞係好似幾靚,點知切開之後,食落無乜雞味。佢有鹹味,但係如果合上眼睛,係唔知食緊咩肉😅外表係好,味道就爭啲。而且價錢相對唔算抵食。
同事離職之日,我哋就約咗去食呢間西餐廳。
我就揀左香草原隻春雞配薯條🍟

外表係好,味道就爭啲。而且價錢相對唔算抵食。
假日嘅德福廣場人山人海,間間餐廳都勁多人,小朋友肚餓周圍搵下坐得舒服又唔使等嘅舖剛好喺平台見到呢間可直入,正常西餐廳格局,一推開門就有位可入座,不過人較多唔俾平排坐,要同小朋友坐對面下午茶餐牌同門外有啲出入,選擇唔算好多,價錢都算合理燒雞肉羅宋湯煙斗粉 配牛角包及飲品餐牌見到係雞扒切件,上檯變成雞粒,應該得返半塊扒,小朋友食一啖飲一啖水話好咸,沖咗2次水都食唔到好狂個牛角包都ok又大件,暖暖地夠頂肚熱即磨咖啡不過不失笑笑係俾職員超快手拎水同上餐

下午茶餐牌同門外有啲出入,選擇唔算好多,價錢都算合理

燒雞肉羅宋湯煙斗粉 配牛角包及飲品
好狂個牛角包都ok又大件,暖暖地夠頂肚
熱即磨咖啡不過不失
笑笑係俾職員超快手拎水同上餐

2023-10-15 1273 瀏覽
今日去九龍灣德福廣場行街,見到茜廊餐廳這個四十年老店,見佢好似剛剛装修過,環境優雅,就走了入去,揾了一個窗口位坐低,叫了一份肉眼扒,配了羅宋湯和熱奶茶,肉眼扒超正,鐵板熱辣辣,煎了7熟剛剛好,好有口感,鮮嫩多汁,味道一流,埋單先佰幾蚊,超值
2023-10-15
2023-10-13 846 瀏覽
中午去九龍灣做嘢順便揾個朋友,出地鐵冇耐經過就見到茜廊見仲有時間就入咗去食埋個lunch先,以前成日都去,最近少去咗,試下水準有冇差到先,一入到店環境光猛,坐位都好新淨,坐底就掃QR睇下有乜食,見到個西冷扒好吸引,價錢又唔貴,跟埋湯同嘢飲都係$128就一於試下,首先嚟左個羅宋湯同以前一樣好好飲,之後嚟埋個扒,心入面嘩左一聲,好大塊好低食。食落味道唔錯,7成熟剛剛好又唔韌,下次去九龍灣唔洗諗食乜,一定會再食多幾次!
。食落味道唔錯,7成熟剛剛好又唔韌
,下次去九龍灣唔洗諗食乜,一定會再食多幾次!
西冷扒
2023-10-11
西冷扒
  • 餐湯
  • 餐飲
2023-09-25 687 瀏覽
今日返晏可以慢慢嘆個早餐先。茜廊嘅早餐都唔錯,鍾意食佢嘅吉烈魚柳,大大件,仲炸得香香脆脆,上枱時熱辣辣,不會太乾,內裡juicy,食得出係即叫即炸,唔係炸好返炸。另外仲有雞朳,豬扒,牛扒揀,不過本人都係鍾愛炸魚柳,好食之餘份量又足,加埋煎雙蛋同多士,食飽飽到下午茶時段都ok。
今日返晏可以慢慢嘆個早餐先。

炸魚柳早餐
2023-09-25
$50 (早餐)
炸魚柳早餐
2023-09-25 794 瀏覽
Happy Friday~沿地鐵B出口行入德福商場,見到有幾間火鍋、燒肉,香港人至愛,門口都堆滿客人。行出平台見到茜廊餐廳,餐廳三面玻璃設計,在漆黑中特別明亮。餐廳好大間,不用等位直接入座,但好快都已經全場坐滿!見到有張長枱客人叫了三個椰青,先知同隔離泰菜餐廳係同一集團,因為滿座先坐過黎。雖然星期五晚全場滿座,但手機落單好快就上齊菜,高效率值得一讚👍。忌廉湯好大碗,飲哂已經飽左一半,蒜茸包仲好香脆!叫咗鐵板西冷配薯菜七成熟,西冷好淋,唔知點解有人評語寫話似合成肉,牛扒其實都好難用合成肉整!!配料薯菜份量好多,健康人士會喜歡👍。份量真係好多好抵食,蒜蓉汁好香👍朋友叫扒春雞薯角,除了雞脾,其他位置無想像中滑🙈。上菜時薯角變成薯條,不過女侍應好專業,立即道歉仲話薯條照送再加薯角,服務滿分!!好彩換番薯角,薯角非常脆口,真係好味喎!!
Happy Friday~

蒜茸包

鐵板西冷

薯角

星期一去咗呢間店食下午茶,叫了一個牛扒餐,一個燒豬骨及一個煱海鮮飯,價錢及分量可以接受,質素冇乜特別,一般西餐廳質素,最特別就是收銀個男子,行埋去埋單掛住碌手機,十問九唔應,問佢收唔tap and go,佢就問返我係唔係信用卡,之後用咗tap and go消費券埋單,過咗30秒仍然未有反應,因為平時用支付寶好快就有反應,問下呢個收銀男子得未,佢依然掛住碌手機,之後好惡死回答我我點知,點解而家啲香港人咁鍾意返大陸消費,就係因為有呢啲人做出噉嘅服務質素而累死香港飲食業
2023-08-14
2023-08-30 456 瀏覽
偶然都會幫襯德福廣場平台呢間茜廊。唔係覺得佢特別好食,因為佢間舖頭夠大間,通常都好容易搵到位,而且唔想食澱粉質嘅時候,佢比較多肉類嘅選擇。今次就食咗一個雞髀薯條下午茶,好似40幾蚊。雞髀唔算大隻,比較鞋,唔係肉質鮮嫩嗰隻,真係好難俾個高分佢,睇相都睇到,其實沙律都好Hea 。另外一份就係豬肋骨,配薯條,呢一份唔知算唔算係下午茶餐,比較貴啲,好似80幾蚊。最唔喜歡就係醬太多,不過呢個係好食過雞髀嘅。薯條就唔熱唔脆。個樣就都係Hea Hea地 ,以佢作為一間餐廳而非茶餐廳的定位,又要收加一服務費來說,質素真的稱不上是好。CP值不高,唯一只係容易搵位。喜歡他有落地玻璃窗可以望吓條街,冇咁侷促。飲品就正正常常嘅,冇咩挑剔。總結:有得揀,揀第二間。
今次就食咗一個雞髀薯條下午茶,好似40幾蚊。

喜歡他有落地玻璃窗可以望吓條街,冇咁侷促。
飲品就正正常常嘅,冇咩挑剔。
總結:有得揀,揀第二間。
2023-08-07 517 瀏覽
平日既Dinner set叫左份西冷牛扒 羅宋餐湯一般茶記水準 蒜蓉包還好重點塊牛扒難食到仲衰過連鎖快餐店 切開肉紋似足合成肉 塊肉冇牛味又硬 仲要收158蚊一份 又貴又唔抵以後都唔會再食…
平日既Dinner set叫左份西冷牛扒
羅宋餐湯一般茶記水準 蒜蓉包還好
重點塊牛扒難食到仲衰過連鎖快餐店 切開肉紋似足合成肉
塊肉冇牛味又硬 仲要收158蚊一份 又貴又唔抵
以後都唔會再食…
2023-07-24 558 瀏覽
每次如果係朝早去親九龍灣,都忍唔住想食莤廊嘅早餐😆性價比高,同埋好多選擇,港式早餐嚟講算係唔錯👍🏻好似呢個早餐麵餐,可以揀一般嘅公仔麵啊通粉,驚喜嘅位係可以揀烏冬!而餸方面可以揀一般嘅沙嗲牛肉啦,我就鍾意食雞扒😝感覺上抵啲🤑佢嘅麵包唔係普通嘅麵包,係有好多穀物喺裏面,飲品方面,亦都有特別嘅果茶可以選擇就讀學校嘅🤩餐具方面,亦都比普通茶餐廳靚,就算普通一個早餐打卡都靚仔。環境方面算好大,好彩嘅話可以一個人坐嗰啲梳化位貼近個玻璃,我自己就最鍾意😊繁忙時間就比較多人,基本上都係要等位
每次如果係朝早去親九龍灣,都忍唔住想食莤廊嘅早餐😆

性價比高,同埋好多選擇,港式早餐嚟講算係唔錯👍🏻

餐具方面,亦都比普通茶餐廳靚,就算普通一個早餐打卡都靚仔。

繁忙時間就比較多人,基本上都係要等位

2023-07-17 578 瀏覽
8號風球過後與家人外出食飯,茜廊餐廳歷史悠久,一於就去呢間餐廳食飯😀餐廳提供了不同款式的食物餐牌,連附近的中菜和泰國菜也可以選擇,因為8號風球過後的特別安排。😁睇完餐牌,大家都決定試吓客飯套餐,有咕嚕肉,梅菜扣肉,鹽焗雞,牛柳粒,另外叫咗碟肉醬焗薯角客飯套餐都好吸引,非常豐富,包括前菜,白飯,燉湯,菜,甜品。味道都算唔錯,而且價錢亦相當合理,大概68至80蚊左右一套。肉醬焗薯角新鮮焗好,上菜時十分吸引,入口前都要吹吹先,因為太熱喇😜新鮮焗製4份客飯加一個小食,已經5個人食到飽飽,大滿足了!
8號風球過後與家人外出食飯,
茜廊餐廳歷史悠久,
一於就去呢間餐廳食飯😀

餐廳提供了不同款式的食物餐牌,
連附近的中菜和泰國菜也可以選擇,
因為8號風球過後的特別安排。😁

睇完餐牌,大家都決定試吓客飯套餐,
有咕嚕肉,梅菜扣肉,鹽焗雞,牛柳粒,
另外叫咗碟肉醬焗薯角

客飯套餐都好吸引,非常豐富,
包括前菜,白飯,燉湯,菜,甜品
味道都算唔錯,而且價錢亦相當合理,
大概68至80蚊左右一套。

肉醬焗薯角新鮮焗好,上菜時十分吸引,
入口前都要吹吹先,因為太熱喇😜新鮮焗製

4份客飯加一個小食,已經5個人食到飽飽,
大滿足了!
2023-07-17
2023-06-02 744 瀏覽
白汁蘑菇無蘑菇,除咗中間嗰兩嚿係牛脷隔離全部都係午餐肉咁樣偷工減料,個服務員落錯單之餘飲品仲要吹咗兩次先上,隔離枱都吹咗三次!!總結嚟講個湯白湯唔好飲個蒜蓉包唔熱個飯好難食,仲不如去食茶餐廳85 $90仲加埋啲服務費呢間嘢真係辣雞
呢間嘢真係辣
2023-06-02