2021-03-10 3318 瀏覽
之前在IG上看到某明星推介這間餐廳,就好奇看了看OpenRice猜猜是否賣廣告,很意外,竟然真是好評沒劣評。有個週末致電查詢Walk in,竟被告知要早一個月預約才能吃到週末的午餐,真的嚇到了,估計疫情之下人們更願意花錢吃點好的以緩鬱悶的心情。終於給我盼到了一個月後, 成功試上~~服務:店面十分乾淨,和暖的燈光令人舒服,店員很殷勤招待, 10分有禮貌, 令顧客有賓至如歸的感覺。以香港standard來說,服務值得讚賞。食物:壽司如圖,詳細就不貽笑大方,總的來說,是新鮮的貨色,以這個價錢來說,應該是不錯,但沒有令人為之一嘆的感覺。驚喜的是友人的餐後咖啡,超出色,比早兩天在某標點符號咖啡店的好飲10倍,店員指咖啡是店家專門挑過,很多客人都讚口不絕。最好,如果能附甜品整頓飯就完美!整體來說,性價比高,吃也也吃得開心,值得一訪。

終於給我盼到了一個月後, 成功試上~~

服務:

食物:

整體來說,性價比高,吃也也吃得開心,值得一訪。
第一次黎花見order左12件course一試難忘🥰 -呢度好著重食材本身嘅鮮味同口感,所以師傅準備嘅過程唔會加任何重口味嘅調味,亦冇鼓油提供,食Omakase食材新鮮已經係好基本要做到,講求嘅係靚嘅部位,靚嘅油脂分佈,靚嘅切法等等,呢啲正正係花見做得好好嘅地方,先令到我食到咁高質嘅course🍣😋-係師傅介紹壽司嘅時候都感受到佢嘅用心❤️ 加上師傅一路準備一路同客人閒聊,令客人感到好舒服放鬆咁享受🥰-整體都好高質,好推介大家黎試試!👍🏻
第一次黎花見order左12件course一試難忘🥰
整體都好高質,好推介大家黎試試!👍🏻
2021-02-08 1958 瀏覽
提早一個月book週末lunch🍣終於有位🤤,店面比較細得十五個位左右,全部都係吧台位,可以睇到師傅料理👨‍🍳料理長發板 十二貫$4⃣️2⃣️0⃣️前菜味增湯蒸蛋就都係咁啦,冇咩特別;十二件壽司由比較淡口味嘅開始上;頭幾件平目🐟、赤貝🐚雖然開胃好味,但始終味道比較清淡冇令人驚艷👌;但由蟹膏蝦🦀️開始就正啦,蟹膏超濃郁蝦🦐又新鮮爽口,接住上嘅深海池魚、拖羅,師傅都會用獨有調味帶出魚嘅鮮味🍋,所以全程都冇提供醬油;highlight就係✨海膽杯✨,唔吝惜嘅份量超新鮮帶甜味同好濃郁❤️,呢個令人覺得值回票價🎫;最後亦試倒比較少見嘅右口魚👉唔係左口魚👈,燒過後油脂極香🔥除左炸帶子有啲覺得浪費左舊帶子之外,整體非常滿意🤤😍今餐每人盛惠$4⃣️4⃣️6⃣️,食左環境同飲左湯

料理長發板 十二貫$4⃣️2⃣️0⃣️

除左炸帶子有啲覺得浪費左舊帶子之外,整體非常滿意🤤😍
今餐每人盛惠$4⃣️4⃣️6⃣️,食左環境同飲左湯
2021-02-05 1473 瀏覽
已經去過無數咁多次, 不論Lunch同Dinner都食過, 真係好好食而且以鮨店黎講, 價錢算係親民!今次叫左lunch 12件壽司(套餐包沙律, 湯同茶碗蒸 ): HKD420 +10%真係件件都好好食, 新鮮到癲左。師傅都好好人, 有問切答,仲記得我唔食D咩!係疫情去唔到日本都可以黎呢度一解鄉愁!我自己就最鍾D油份好重geh魚, 最後呢件左口魚真係完美左成個lunch!!!海膽杯都好出色, 先用蛋黃+海膽汁撈飯, 再砌多舊海膽, 又香又濃, 真係幾重geh享受!

真係件件都好好食, 新鮮到癲左。
師傅都好好人, 有問切答,仲記得我唔食D咩!
係疫情去唔到日本都可以黎呢度一解鄉愁!

三文魚籽
鰤魚
銀鱈魚

三文魚籽
鰤魚
2021-01-29 1631 瀏覽
今日去左食Omakase慶祝生日,之前未食過,依間餐廳係朋友介紹的,非常好味無介紹錯呀!🍽 料理長發板 Omakase - Lunch ($1000)第一次食omakase, 店內座位唔多有Bar枱、亦可以入房坐,店內座無虛席,好好彩第一次食就可以坐系Bar店睇住師傅預備食材同整每一件壽司🍣 師傅同職員都好耐心說明每道食物,服務不錯!今次食左其中一個lunch set, 有10多樣款式,包括多款開胃前菜、海膽壽司、深海池魚、拖羅、鰈魚、鯛魚湯... 我幾鍾意深海池魚刺身同甜蝦,深海池魚有特製醬油解膩,甜蝦亦非常鮮甜黏口,好好味👍🏻 除此之外,仲有精心配搭既壽司組合,大大啖既海膽同海膽飯配一塊香脆炸紫菜,比起食普通既海膽壽司更好味😋 尾聲有一碗鯛魚湯作總結,魚湯好濃郁,食完咁多刺身同壽司,飲返碗熱辣辣既湯係最完美既總結呀😆最後餐廳預備左生日蛋糕,係心型呀❤️,店內既職員好窩心咁同你唱生日歌,雖然係會有少少尷尬,但有人為你唱生日歌係一件好開心難忘既回憶😍 下次同屋企人、朋友慶祝生日,不妨到依間餐廳慶生呀👍🏻P.S. 唔知大家鍾唔鍾意食白子呢? 今日係我第一次食白子,但輕輕吻左一口都係食唔慣,

除此之外,仲有精心配搭既壽司組合,大大啖既海膽同海膽飯配一塊香脆炸紫菜,比起食普通既海膽壽司更好味😋 尾聲有一碗鯛魚湯作總結,魚湯好濃郁,食完咁多刺身壽司,飲返碗熱辣辣既湯係最完美既總結呀😆

P.S. 唔知大家鍾唔鍾意食白子呢? 今日係我第一次食白子,但輕輕吻左一口都係食唔慣,最後俾左同行者食,如果下次大家都唔鍾意食既,可以同師傅講有聲有咩唔食嫁

———————————————————————

🐷 整體食物: 5/5
🐷 環境: 5/5
🐷可達度: 5/5
2021-01-28
午餐
慶祝紀念
生日
特別推薦大家✅炸帶子✅甜蝦蝦膏✅Toro《炸帶子》暖暖嘅炸帶子,外脆內軟,配合鬆脆嘅紫菜👅,omakase比較少食到,幾有特色《甜蝦蝦膏》甜蝦好鮮甜️,配合埋蝦膏冇得輸🦐🟠,更加突顯出佢個鮮味,亦都有回甘味,甜蝦疊多一層效果會更好😂《Toro》 好肥美,油脂較多,好滑嫩,入口即溶☺*除咗有依個$420 Chef’s recommendation 12 pieces外,仲有個係$360 Chef’s recommendation 8 pieces🤗**甜品可以跟即磨咖啡☕️ / 雪糕🍨 (椰子、桃、芝麻味) etc***可能太多客人嘅關係,師傅冇詳盡介紹sushi嘅特色,只係簡單講sushi個名🥲,又冇抹下個碟🥲,overall sushi質素冇太大驚喜,不過依個價位都算唔錯😛
特別推薦大家

甜蝦蝦膏

《甜蝦蝦膏》

Toro

《Toro》
好肥美,油脂較多,好滑嫩,入口即溶☺

甜蝦蝦膏
Toro
性價比好高既既lunch omakase,望過下食材同晚市差唔多,但lunch就平幾倍,而且仲要係銅鑼灣!.金線鯛、活赤貝、真鯛、深海池魚、炸帆立貝、鰹魚、甜蝦、鰤魚、赤身醬油漬、海膽杯、中拖羅、右口魚邊,當中最鐘意深海池魚,肉質爽口加上柚子wasabi食落好清新;鐘意魚味濃既一定會愛上鰹魚,濃而不膩;甜蝦一上已經好有驚喜,黏口鮮甜,頂層蝦膏好甘香,放係第七件岩岩好;個人認為海膽杯比鮨文更出色,壽司飯本身已經掛滿海膽,再係上面放海膽,香滑、濃郁、清甜!.整體好okay,但感覺上師傅好rush,都係鮨文親切啲有heart啲🥰
右口魚邊
海膽杯
甜蝦
右口魚邊
海膽杯
甜蝦
  • 鰹魚
2021-01-16 522 瀏覽
這一次很滿意!! 很喜歡師傅的刀工調味服務,全部都做得剛剛好💗 暫時是最滿意的一次🔥不得不提這裡的人都好nice,還請我們喝sake了🍷CP值真的很高,食材非常非常新鮮,師傅功力高,讓人愛上這個地方了💚☺️.1⃣️仁座鯛2⃣️魷魚3⃣️鱸魚4⃣️深海池魚 - 帶點柚子酸,超特別的一款🌟5⃣️鯖魚 - 好濃郁,超肥美🌟6⃣️拖羅 - 黃蘿蔔的清爽中和了拖羅的膩🌟7⃣️kawaki8⃣️野生油甘魚9⃣️紫酥葉吞拿魚 🌟1⃣️0⃣️大拖羅 - 超重油脂,入口即化,太太太好吃🌟1⃣️1⃣️海膽杯 - all time favourite🌟1⃣️2⃣️蝶魚魚邊 - 脆脆蝦乾配上油脂香🌟有🌟的是強烈推薦!
1⃣️仁座鯛

8⃣️野生油甘魚

9⃣️紫酥葉吞拿魚 🌟

1⃣️0⃣️大拖羅 - 超重油脂,入口即化,太太太好吃🌟

1⃣️2⃣️蝶魚魚邊 - 脆脆蝦乾配上油脂香🌟

有🌟的是強烈推薦!
2021-01-05 783 瀏覽
今次要介紹嘅餐廳係位於銅鑼灣嘅花見日本料理,主打日式壽司廚師發辦。店內大概十個位左右,如果想去嘅話記得提前預約。我哋今次食嘅係午市廚師發辦十二貫壽司,盛惠420hkd,壽司質素絕對值回票價,惟師傅上壽司嘅速度略嫌較快,有種被催趕嘅感覺。以下我哋會介紹我哋認為做得特別出色嘅壽司。Hanami is located in Causeway Bay, specializes in Japanese Sushi Omakase. As there are only around ten sushi bar seats, so reminded to reserve in advance. In this visit, we had an omakase lunch of 12 pieces of sushi, which costs us $420/ppl. Overall, the quality of sushi definitely worths the money. However, the chef is getting the sushi on the table a bit fa
Hanami is located in Causeway Bay, specializes in Japanese Sushi Omakase. As there are only around ten sushi bar seats, so reminded to reserve in advance. In this visit, we had an omakase lunch of 12 pieces of sushi, which costs us $420/ppl. Overall, the quality of sushi definitely worths the money. However, the chef is getting the sushi on the table a bit fast, that we feel like being rushed. In the following, we will introduce the sushi we both appreciate.

廚師發辦十二貫 (Chef's Recommendation 12 Pieces) $420

蝦 (Shrimp)
牡丹蝦上面加上火炙蝦膏,牡丹蝦鮮甜,而精髓在於烤過嘅蝦膏,味道強烈且濃郁。味道以致質感皆極為豐富,係十二貫之中最為欣賞。
The Botan shrimp is topped with grilled shrimp paste. The shrimp is fresh and sweet, and it tastes extraordinary together with the strong and rich flavour of grilled shrimp paste. It creates layers in terms of flavour and texture, and this is the sushi we are most appreciated.

深海池魚 (Shima Aji)
深海池魚質感爽脆,油脂比例恰好,沒有過多技巧,反而凸顯魚本身嘅鮮味。
Shima Aji has a firm texture with the right level of fat. Without any fancy technique, it just demonstrates the freshness of the ingredient itself.

海膽杯 (Sea Urchin)
海膽鮮甜美味,完全唔腥,味道滲透到每一粒飯之間,令質感滑溜溜,值得欣賞。
The sea urchin is sweet and delicious. It merges perfectly into every bit of the rice, that gives a smooth texture.

右口魚 (Righteye Flounders)
火炙過嘅右口魚油份十足,用爽脆嘅紫菜包住,一咬開直接融化。依道右口魚留到最後先出現,驚喜十足。
After grilling, the righteye flounder is rich in oily aroma. As you bite it together with the crispy seaweed, it simply melted in your mouth. It's really surprising to leave this righteye flounder at last.

花見日本料理
Hanami
📍銅鑼灣恩平道42號亨利中心19樓
📍19/F, Henry House, 42 Yun Ping Road, Causeway Bay
#fooodninja_hk_causewaybay
#photoninjasis
2020-12-28 689 瀏覽
𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙃𝙖𝙣𝙖𝙢𝙞, 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮🍣Spending over a thousand dollars for a dinner is a bit too fancy for me so I think getting an omakase lunch instead would be a much affordable option to me (well, technically, the government has banned dining in restaurants after 6pm so it would be the only option for now). I could not say it is the best in town, but the food was so nice and reasonably priced. The overall experience was great! So, if you are looking for an omakase lunch with great value on the island s
𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙃𝙖𝙣𝙖𝙢𝙞, 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮🍣
Spending over a thousand dollars for a dinner is a bit too fancy for me so I think getting an omakase lunch instead would be a much affordable option to me (well, technically, the government has banned dining in restaurants after 6pm so it would be the only option for now). I could not say it is the best in town, but the food was so nice and reasonably priced. The overall experience was great! So, if you are looking for an omakase lunch with great value on the island side, I recommend Sushi Hanami.
Chef's recommendation (lunch) 12 pieces 🍙$420
🌟Rating: 7.5/10
2020-11-24 824 瀏覽
花見又叫賞花,古時意指在賞花時舉行花宴,一路食飯,一路飲清酒慶祝。今次係晚餐嘅Omakase,另外點咗清酒:みむろ杉 純米大吟釀35 高橋活日命🍶係比較甜嘅清酒,重果味,配啲貝類刺身食,特別食到刺身嘅鮮甜❣️仲可以揀清酒杯,揀咗兔仔樣🐰小食先上炸櫻花蝦同枝豆,漬物有海帶、淮山、蕎頭、薑。淮山超好食,食晒🥺前菜為三文魚鼻軟骨、酒盗芝士配魚內臟、胡麻豆腐配松葉蟹。三文魚軟骨好爽脆,調味過後好酸甜開胃。小盒入面有枝紫蘇花,店員提示將花放入豉油,豉油就會帶有紫蘇花香(個人覺得之後嘅食物都係夠味,用唔著豉油😂)。之後上菜次序為生蠔、笠貝、金目鯛配櫻花蝦粉,三樣都新鮮。另外就係海膽帶子卷、深海池魚加魚蓉、牡丹蝦配蝦膏蝦籽。海膽好鮮甜,池魚好爽,牡丹蝦好彈牙,個蝦膏甘甜濃郁,係脷尖化開個下好感動🥺再上乾醬炒魷魚、活北寄貝、剝皮魚刺身配魚肝醬。用乾醬炒好惹味,不過之後要食北寄貝,就記得要食啲漬物沖淡口感,唔係就食唔到北寄貝嘅鮮味。剝皮魚刺身配魚肝醬,剝皮魚嘅爽脆清甜配以魚肝嘅濃郁油膩,兩者取得平衡,好match👍🏻之後上菜次序為秋刀魚橘子啫喱、汁煮安康魚肝、鰤魚。秋刀魚本身就係比較腥嘅刺身,用橘子啫喱中

之後上菜次序為生蠔、笠貝、金目鯛配櫻花蝦粉,三樣都新鮮。

之後上菜次序為秋刀魚橘子啫喱、汁煮安康魚肝、鰤魚。秋刀魚本身就係比較腥嘅刺身,用橘子啫喱中和返個口味。魚肝入口即溶,好滿足。鰤魚類似拖羅嘅口感,有油脂香。

另外就係中拖羅、花見卷、馬糞海膽配海膽飯。花見卷入面係脆拖羅,燒脆咗嘅拖羅更易入口,油份更出。馬糞海膽上嘅係淡雪鹽,好似落雪咁,視覺上先享受,再到味覺上嘅享受,海膽好鮮甜啊😍,仲要成個飯都撈咗海膽,好有誠意。

最後就係鰈魚裙邊手卷、鰹魚湯、時令水果。師傅係上手卷前有問仲夠唔夠飽,如果唔夠,師傳會上大份啲手卷,好貼心❤️ 仲有鰹魚湯配烏冬,同埋上埋夕張密瓜同香印提子🍇咁就perfect啦。

2020-11-09
2020-10-16 1515 瀏覽
👩🏻‍🍳廚師精選 12貫($380) .前幾個星期才剛剛介紹,又回去吃了(利申:NOT SPONSORED HAHAHAHA)👌🏻不過這次去略嫌不足,比較喜歡上次師傅的刀工跟調味,這次少了一點驚艷🤥 似乎上菜速度有點快,而且調味不能突出魚生的鮮味,不過海膽杯還是一如往常的好吃😋 咖啡是必點的!!真的很好喝💓 下次還是會找回第一次的師傅,in any sense,這裡的cp值真的很高(可能只是因為第一次給我太大驚喜,所以這次有點失望嘻~).1⃣️平目2⃣️赤貝3⃣️真鯛:加了蔥令味道口感更多樣化⭐️4⃣️間白5⃣️炸帶子⭐️6⃣️碎托羅7⃣️蝦和蝦膏:超新鮮+豐富口感⭐️8⃣️深海池魚9⃣️吞拿魚醬油漬🔟拖羅1⃣️1⃣️海膽杯⭐️1⃣️2⃣️右口魚邊:油分重⭐️有⭐️的是強烈推薦!.
👩🏻‍🍳廚師精選 12貫($380)
1⃣️平目

9⃣️吞拿魚醬油漬

🔟拖羅
1⃣️1⃣️海膽杯⭐️
1⃣️2⃣️右口魚邊:油分重⭐️
有⭐️的是強烈推薦!
2020-10-04 1198 瀏覽
性價比極高Lunch sushi omakase 12貫食材竟然同其他餐廳嘅晚市差唔多有海膽、大拖羅 、中拖羅 帶子天婦羅 炙燒左口魚手卷😋 令我好好奇究竟晚市嘅價錢可以食到啲咩~每一件都好新鮮 好好味 配搭都相當夾仲有前菜、茶碗蒸、麵豉湯員工服務都好好,不過見到身邊嘅熟客有好多新奇有趣嘅嘢食都係師傅開心請,希望師傅都會同新客建立下關係啦🤓
性價比極高
Lunch sushi omakase 12貫
食材竟然同其他餐廳嘅晚市差唔多
有海膽、大拖羅 、中拖羅 帶子天婦羅 炙燒左口魚手卷😋
令我好好奇究竟晚市嘅價錢可以食到啲咩~
每一件都好新鮮 好好味 配搭都相當夾
仲有前菜、茶碗蒸、麵豉湯
2020-09-27 1149 瀏覽
12件壽司,排序精心安排,只係HKD 380左口魚赤貝黑鯛池魚炸帆立貝鰹魚蝦章紅魚赤身拖羅海膽右口魚先來一個左口魚,偏清淡,覺得okay, 不算好impressive 再來赤貝,爽口彈牙,開始有點開胃。接着是黑鯛,「花中櫻為王,魚中鯛為尊。」,一向喜歡食鯛。肉質彈嫩,味道鮮甜,令人食慾大增。池魚有驚喜! 口感非常爽脆,脂肪比例適中,一點腥味都沒有。反而炸帆立貝有點遜色,炸的烹調方法,覆蓋了原本的鮮味一向不覺得鰹魚很好食,但係呢個不得了。上網做了點research,才知現在是<回鰹>, 9月中旬至10月下旬,鰹魚由三陸外海南下至房總半島的這段時期便是其第二次「時令盛產期」, 味道滋味濃郁要選最好食的,一定係蝦🦐! 因為這件壽司,我會再返去食多次!牡丹蝦上加蝦膏,回味無窮! 本來以為係爽口的,一食入口,非常林身軟滑,又有咬口,一邊咀嚼,一邊感受到濃郁嘅蝦味散發到全個口腔。燦爛之後歸於平淡,我覺得之後的章紅魚,赤身,拖羅,海膽,都是可以的,不算有驚喜。最後來一個反高潮,火炙右口魚,用紫菜包住。燒過的右口魚,入口即溶,齒頰留香。順帶一提,花見的紫菜非常好吃!吃完之後,我和友人都
12件壽司,排序精心安排,只係HKD 380

章紅魚
赤身
海膽
右口魚

再來赤貝,爽口彈牙,開始有點開胃。

池魚有驚喜! 口感非常爽脆,脂肪比例適中,一點腥味都沒有。

反而炸帆立貝有點遜色,炸的烹調方法,覆蓋了原本的鮮味

吃完之後,我和友人都覺得有點意猶未盡,不經不覺已經吃完12件。當中有一半我們都非常滿意。這個價錢來說,性價比超高,值得推薦!

• 火炙右口魚
👩🏻‍🍳廚師精選 12貫($380) .$380就可以在銅鑼灣吃一頓非常高質素的廚師發辦,而且食物味道完全超出肥豬預期💞 首先師傅很有耐心解釋每一道食材,而且師傅很nice,會跟你閒聊,真的是一個很好的體驗😌 食材非常新鮮,加上創新的調味,讓人意猶未盡💗 記得點一杯它們的咖啡,真的香滑濃郁💘 definitely會再來,下次點$1200的omakase試試看😋.1⃣️赤貝:爽口彈牙2⃣️比目魚:師傅添加了山葵增加層次3⃣️間八:調味加了胡椒和檸檬汁,加上魚的油脂分泌,令人驚喜🌟4⃣️帶子天婦羅:鹹香5⃣️鯖魚:較清淡6⃣️三文魚籽:自己醃 + 少少柚子香7⃣️海池魚:強烈的炙燒味8⃣️甜蝦with櫻花蝦乾:蝦乾脆脆,甜蝦新鮮🌟9⃣️吞拿魚1⃣️0⃣️拖羅:肥美入口溶化🌟1⃣️1⃣️海膽杯:海膽超新鮮+飯有很多海膽🌟1⃣️2⃣️鰈魚:脆口且油脂豐富🌟有🌟的是強烈推薦!
👩🏻‍🍳廚師精選 12貫($380)

1⃣️赤貝:爽口彈牙
9⃣️吞拿魚
1⃣️0⃣️拖羅:肥美入口溶化🌟
1⃣️1⃣️海膽杯:海膽超新鮮+飯有很多海膽🌟
1⃣️2⃣️鰈魚:脆口且油脂豐富🌟
有🌟的是強烈推薦!