2024-06-12 1007 瀏覽
銅鑼灣高質日本鐵板燒☺️勁耐冇食過鐵板燒今日同成班同事一齊嚟到花盃包廂邊欣賞廚師烹調技術一邊享受美食呢個銀鱈魚,真係世一😍食材新鮮、師父將魚皮煎到勁脆銀鱈魚魚肉鮮嫩,完全唔腥,亦都唔會多骨單單以鹽同黑椒調味已經超好味厚燒牛柳粒/ 薄燒牛肉今日兩款都食晒🥰🥰大滿足厚燒牛柳粒比較有口感薄燒牛肉因為用咗日本和牛油脂感較重,有入口即溶嘅感覺兩份牛肉都加入蔥蒜,非常惹味最後,發現左隱藏食法既炒飯🤣🤣超好味嘅和牛炒飯,配上燶邊太陽蛋🍳個和牛炒飯,粒粒分明太陽蛋蛋味濃、仲係流心撈落啲飯一齊食,簡直完美今日大餐仲食咗鮑魚、大蝦、鵝肝多士救命🆘份鵝肝多士,好食到唔記得影相鵝肝兩邊煎到勁香脆再配搭一樣勁脆既 脆多士😋食完即刻仲想叫多份😍😍甜品方面,仲有焦糖多士同柚子雪葩😍😍😍柚子雪葩味道清新,幫手解一解油膩😙所有嘢都超好味🤣有機會真係要帶埋Lisa 過嚟試吓😋😋😋
銅鑼灣高質日本鐵板燒☺️
勁耐冇食過鐵板燒
今日同成班同事一齊嚟到花盃包廂
邊欣賞廚師烹調技術
一邊享受美食

呢個銀鱈魚,真係世一😍
食材新鮮、師父將魚皮煎到勁脆
銀鱈魚魚肉鮮嫩,
完全唔腥,亦都唔會多骨
單單以鹽同黑椒調味已經超好味

厚燒牛柳粒/ 薄燒牛肉
今日兩款都食晒🥰🥰大滿足
厚燒牛柳粒比較有口感
薄燒牛肉因為用咗日本和牛
油脂感較重,有入口即溶嘅感覺
兩份牛肉都加入蔥蒜,非常惹味

最後,發現左隱藏食法既炒飯🤣🤣
超好味嘅和牛炒飯,配上燶邊太陽蛋🍳
個和牛炒飯,粒粒分明
太陽蛋蛋味濃、仲係流心
撈落啲飯一齊食,簡直完美

今日大餐仲食咗鮑魚、大蝦、鵝肝多士
救命🆘份鵝肝多士,好食到唔記得影相
鵝肝兩邊煎到勁香脆
再配搭一樣勁脆既 脆多士😋
食完即刻仲想叫多份😍😍

甜品方面,仲有焦糖多士同柚子雪葩😍😍😍
柚子雪葩味道清新,幫手解一解油膩😙

所有嘢都超好味🤣
有機會真係要帶埋Lisa 過嚟試吓😋😋😋
2024-06-11
  • 銀鱈魚
  • 炒飯
2024-04-27 1178 瀏覽
隊友嬴了期指。好,就拿來吃一頓鐵板燒午餐!在名店訂了房間,共七位。店員提議我們點$2,200 的兩位餐,有和牛,鮑魚等,比每位點一人午餐好得多。當然,價錢也高得多。。另外一位是天主教徒,星期五只可吃海鮮餐,另點。整體來說,餐單上有的都上齊,但總覺得與頂級鐵板燒餐廳有一段距離。感覺油的味道比較怪,但實在說不出為什麼。牛肉沒有什麼突出,只可說是平平無奇。隊友沒說什麼,我於是也不題,大家收貨便算數。香港有很多選擇,下次去別家。
2024-04-19
2024-03-01 1216 瀏覽
花盃食物質素好好,價錢性價比一流!康師傅技術,火喉控制好好,而且健談!控制氣氛,整場都好歡愉!今次有牛肉薄燒!鮑魚!同同事share,可以食埋金目鯛!無一樣係覺得難食!香港鐵板燒首選
花盃食物質素好好,
價錢性價比一流!

康師傅技術,火喉控制好好,
而且健談!
控制氣氛,整場都好歡愉!

今次有牛肉薄燒!鮑魚!
同同事share,可以食埋金目鯛!
無一樣係覺得難食!

香港鐵板燒首選

2023-10-16 2271 瀏覽
今晚同2個朋友去左銅鑼灣行街,行完之後我地就想食日本野,結果行行下就搵到呢間,我地order左秋刀魚同金目鯛刺身$200(因為秋刀魚而家係時令,所以真係好新鮮、好鮮甜、好好味)、日式厚蛋$80、雜錦鍋燒烏冬$180(隻蝦天婦羅浸淋左所以我覺得麻麻地)、牛肉照燒西冷$300(好有牛肉味,但係5太淋),茶壺海鮮湯$140(都幾得意個喎,個壺雖然細但係入邊原來有好多材料有蝦、舞茸菇)🤣,立魚湯$120、日式吉列豬扒$280(豬扒炸得好脆口,但係有少少靭),最後我仲order左一個椰子雪芭$120(呢個雪糕超級好味,雖然有d甜,但係好重椰子味仲有椰子肉勁正😋),最後店舖仲送多2個綠茶奶凍比我地食😊💃🏻,坐位都坐得舒適
2023-08-10 1984 瀏覽
5/5Classily perfectly cooked teppanyaki. Fresh good ingredients handled by experienced chef. Everything cooked just right, simple seasoning brings out the original flavour.Love the evily sugar toast for dessert, can’t stop. With a scoop of ice cream would be amazing.
2023-06-08 2758 瀏覽
花盃平常出名於鐵板燒,是朋友生日或慶祝之選。今次午餐時間選外邊的壽司枱北海魚生飯定食(蟹肉、貝柱、海膽、牡丹蝦)$450和牛肉火鍋 $380Lunch set 先來一個和風沙拉及茄子漬。沙拉用了多款蔬菜+和風芝蔴醬,非常清新。茄子漬夠入味。魚生飯份量適中。蟹肉一絲絲,味道正常。貝柱,爽口新鮮,刻意切碎一部份,亦有原塊的,有不同口感。最期待的海膽卻略有苦味,不算新鮮。牡丹蝦是最推薦,爽口彈牙。魚生飯亦付有一小碗烏冬,男仕都夠飽。和牛肉火鍋的和牛正常發揮,不過上枱時已略嫌太熟。如能將和牛分開上,便能更好好享受和牛的美味。牛肉份量不少,加上其他配菜,配飯是非常足夠。總括來說,魚生新鮮,但和牛上枱過熟,以最後埋單兩個人超過$900,食物CP值只是一般,但裝修和風,服務不錯,枱與枱之間有足夠空間,普遍客人都非常安靜,這裡非常適合商務午餐。

北海魚生飯定食(蟹肉、貝柱、海膽、牡丹蝦)$450
和牛肉火鍋 $380

2023-03-21 3051 瀏覽
花盃一直係我哋鐵板燒嘅首選今次我哋夜晚黎食,晚市嘅鐵板燒set價錢大概貴一倍左右🥲,不過食物嘅話就選擇多啲,例如會多咗鵝肝、識郁郁吓嘅鮮活鮑魚同埋金鯛魚~ 喺師傅煮之前,佢會show晒所有食材出嚟,並加以介紹,咁當然仲會問有冇乜嘢唔食,如果有,師傅會用第二種食材去取代,不過價錢當然唔會變🤣前菜就有茶碗蒸、汁煮花螺、沙律。汁煮花螺幾好食,又爽口,同時唔會太鹹👍🏻鮮活澳洲鮑魚師傅將鮑魚處理完成後就切成薄片,再用牛油同埋少少黑胡椒作為調味去炒佢。本身我哋都成問過師傅唔洗落鹽咩?師傅話鮑魚本身係活嘅,所以體內已有海水,再落鹽就會過鹹,而且越新鮮嘅食材越唔需要太複雜嘅調味,less is more咁話,真係長知識🤫鮑魚片厚薄適中,火喉剛剛好,爽口彈牙。牛油及黑胡椒嘅香襯托埋鮑魚本身嘅鹹鮮,越食越想食,正呀喂~🥹金鯛魚要用 “驚艷” 黎形容 😱 煮法好講技巧,魚皮用滾油反覆淋上去直至魚鱗豎立,睇住師傅表演,真係好過癮🥹 食落酥脆好似薯片咁,一咬落去索索聲,而且魚肉保持到嫩滑質感好正、好滿足😌巨虎蝦師傅用番鮑魚個煮法,拆埋殼、挑埋蝦腸,一啖一粒🤤 蝦頭就留起備用,師傳話用蝦膏炒個靚飯俾我哋禾鵝肝煎得
花盃一直係我哋鐵板燒嘅首選

鵝肝煎得洽到好處,入口即化鵝肝油脂香味充滿成個口不得了🥹

牛就係神戶牛,一如既往咁出色👍🏻 我哋加錢叫咗和牛舌….,切得太薄,不過口感都幾好。不過就對唔住個價錢囉….. #我哋中咗伏你哋先唔會再中伏

最後上埋個甘香到爆炸嘅蝦膏炒飯、魚湯,跟住就係重頭戲,最正嘅Hidden menu焦糖多士啦!!!睇落好簡單但整得好食唔係咁易,無論火候、糖同牛油嘅分量師傅都控制得啱啱好,做飯後甜品一流!

滿足……好滿足…….🤤
2023-03-14 2065 瀏覽
今日去左銅鑼灣呢邊食呢間鐵板燒,地址位於銅鑼灣新寧道中國太平大廈2樓黎之前我哋都預約咗,今日我哋係食lunch,餐廳入邊都幾多人,店員同我哋確認預約後就帶咗我哋入去,我哋預約嘅時候就揀咗鐵板燒枱嘅位置,店內亦都可以選擇食其他日式午市套餐 例如壽司或者刺身魚生飯叫完嘢食之後師傅都好貼心咁問我哋有冇食物敏感或者其他嘢唔食,我就同咗師傅講麻煩炒飯走蔥 因為我唔食蔥的 店員一開始會先附上沙律,同埋熱茶一杯 師傅就好有耐性咁幫我哋處理海鮮同埋肉類 我哋叫咗兩個套餐share 比較推介嘅就係佢嘅帶子,配上特製嘅醬汁,再放返喺成個原隻嘅帶子殼上邊,視覺上美感一流。帶子肉質亦都非常鮮甜,唔會有太熟嘅情況,口感亦非常彈牙 虎蝦亦都整得非常好味,師傅會用返蝦頭嘅膏 去做返配搭呢一個蝦嘅醬汁 配搭上非常特別 哈嘅味道亦都非常鮮味,食得出唔係雪藏貨 豬柳就比較一般冇乜太大驚喜 銀鱈魚就煎得好香,有非常嘅魚油香味,再點埋佢比嘅醬汁,配搭上亦都唔錯每人大概食咗$450

因為我唔食蔥的
店員一開始會先附上沙律,同埋熱茶一杯
師傅就好有耐性咁幫我哋處理海鮮同埋肉類
我哋叫咗兩個套餐share
配搭上非常特別
哈嘅味道亦都非常鮮味,食得出唔係雪藏貨
豬柳就比較一般冇乜太大驚喜

每人大概食咗$450
2023-02-11 1816 瀏覽
日本料理嚟講,呢到係高級的一家懷食料理,他們的套餐單點的選擇性還是特別豐富今次包廂食鐵板燒🥰🥰🥰想食咩就點咩頭盤食幾塊剌身先,一食就知飛機貨,魚嘅油甘味重食幾啖sake 襯哂點了A5和牛,和很多海鮮同鮑魚等等,廚師也很幽默會表演一下炒功毛蟹一睇就知新鮮,色水靚師傅煎得熟度剛好多汁夠海水味😍😍😍另外佢地自己炸蒜片都好好食,配撘下和牛中和左牛嘅油膩感之餘香口🤤🤤🤤鐵板燒最尾一定要師傅整焦糖牛油多士先夠完美
今次包廂食鐵板燒🥰🥰🥰
想食咩就點咩
毛蟹一睇就知新鮮,色水靚師傅煎得熟度剛好多汁夠海水味😍😍😍
鐵板燒最尾一定要師傅整焦糖牛油多士先夠完美
2023-01-10 1869 瀏覽
餐廳🍴位置方便 好容易就揾到 lunch menu價格較平 食鐵板燒性價比高 我地每叫咗海鮮🦞set同美國prime beef 🥩 set 師傅可以😌幫我哋一齊整 可以開心🥳share 首先送上前菜沙律🥗同蛋 跟住師傅就係前面幫我哋燒不得不提師傅嘅刀工利落 十分精彩 鮑魚口感爽口 幾乎唔洗點醬汁 都可以品嘗到鹽燒味 海蝦🦞亦非常新鮮 接下來就係魚 師傅將魚片煎到半灣 裝飾得好靚 口感脆香 恰到好處 然後主角美國🇺🇸牛終於出場 師傅用麵包朔乾啲油 減少油脂感

2022-12-08 1783 瀏覽
前菜:沙律菜新鮮。茹菌調味可口。北海道帶子:唔係煮到熟透,肉質軟滑。真係好鮮味!南非鮑魚:口感彈牙。煮法保留食材鮮味。大蝦:口感彈牙,食蝦頭有D難度(難咬),但蝦膏好甜。銀鱈魚:魚油香好重,回味!牛肉:配炸蒜片好好味。肉味好香。炒芽菜:可口小食。份量不少。麵豉湯:重咸味。細細碗,唔難 finish。炒飯:飯粒飽滿,炒得乾身。但略嫌味道平平無奇。摻入不同配料,幸福的感覺。凍奶茶:日式凍奶茶。甜品 - 蛋糕:夠甜但冇過甜,富蛋香,軟身,細細件,容易 finish。
前菜:沙律菜新鮮。茹菌調味可口。
北海道帶子:唔係煮到熟透,肉質軟滑。真係好鮮味!

南非鮑魚:口感彈牙。煮法保留食材鮮味。
大蝦:口感彈牙,食蝦頭有D難度(難咬),但蝦膏好甜。

銀鱈魚:魚油香好重,回味!

牛肉:配炸蒜片好好味。肉味好香。

炒芽菜:可口小食。份量不少。

麵豉湯:重咸味。細細碗,唔難 finish。

炒飯:飯粒飽滿,炒得乾身。但略嫌味道平平無奇。

摻入不同配料,幸福的感覺。

凍奶茶:日式凍奶茶。

2022-07-16
  • 牛柳
  • 北海道帶子
  • 銀鱈魚
  • 南非鮑魚
  • 大蝦
2022-12-04 1219 瀏覽
太平大厦2期2楼,吃不厌的老牌,老板钟爱的日料店,每次来港必吃,食材新鲜,原汁原味,色香味俱备。摆盘设计唯美,大厨手法行云流水,服务不错。喜欢,享受,包间低消1万,疫情原因感觉价格涨了,除了贵没毛病。
2022-12-03
$2000 (晚餐)
2022-11-23 1201 瀏覽
今日約咗幾個朋友好耐先約到食今晚呢餐😂花盃係我食過日式鐵板料理數一數二CP值高嘅鐵板餐👍🏻佢由頭盤小食、海鮮、燒和牛、炒飯、水果到甜品都非常精緻🥰師傅炒功一流,好似睇住整每一道菜,非常之吸睛🤩我哋今次一行幾人,一邊飲清酒,一邊食鐵板燒真係賞心😋味道非常之好味還有行可以預約到房間,非常之舒服今晚最特別就是燒海鮮時令海鮮,其次就係佢哋嘅鐵板炒飯師傅炒得粒粒分明唔會油淋淋非常好味雖然價錢高少少,但係以回本嘅質素是非常超值
今日約咗幾個朋友好耐先約到食今晚呢餐😂
花盃係我食過日式鐵板料理數一數二CP值高嘅鐵板餐👍🏻
佢由頭盤小食、海鮮、燒和牛、炒飯、水果到甜品都非常精緻🥰

師傅炒功一流,好似睇住整每一道菜,非常之吸睛🤩

還有行可以預約到房間,非常之舒服

雖然價錢高少少,但係以回本嘅質素是非常超值
鐵板餐
鐵板餐
  • 燒大蝦
  • 炒飯
2022-10-21 1203 瀏覽
花盃的料理一向很吸引,每一道都是廚師發板,有什麼新鮮新到的就弄給我們食。魚很新鮮,吃完冷盤想食點熱食,雞翼也很好吃,最後來一個甜品,是沙𣲙,很fresh,飯後食很適合。開心的一頓晚餐
Hana Sakazuki and Wa San Mai are among the most famous Teppanyaki restaurants in town.🎋 Although Tummy is not a big fan of Teppanyaki, I think the quality of Hana Sakazuki is fair and worth recommending. 😚Environment ⭐⭐⭐⭐We have requested to dine in a small room that can host around 7 people. Although it ends up we need to share the room with another couple, the environment is quite serene and quiet and the seats are spacious.🌃 I would say this is a decent place for business lunch. 👩🏻‍💼You can a

Environment ⭐⭐⭐⭐
We have requested to dine in a small room that can host around 7 people. Although it ends up we need to share the room with another couple, the environment is quite serene and quiet and the seats are spacious.🌃 I would say this is a decent place for business lunch. 👩🏻‍💼You can also watch the chef cook in front of you.👨🏻‍🍳

Food ⭐⭐⭐⭐
Take HK$410
Tummy picked the set with cod fish, prawn and beef. I really like the cod fish,🐠 its peel is fried just well - very crispy.🤩 The fish is fresh and matches well with the homemade chilli sauce🌶️. The prawn is also fat and juicy.🦐 For the beef, I think I would go for sliced beef next time instead since there are more Chinese onion and garlic to strengthen the taste.🧄 The texture of the beef fillet is good - exactly medium rare - but not so rich.🥩 The Japanese pudding is rich in milk and the matcha layer is delicious. 🍮

Service ⭐⭐⭐⭐
The chef will introduce each dish to you, there is also a waiter serving you in the room who attends to your need.🍵
2022-06-21