1K
香港人鐘意打邊爐,但原來真正嘅邊爐KOL係滿清嘅乾隆皇帝。據乾隆54年嘅御膳菜單記載,乾隆皇喺呢一年食咗超過200餐火鍋呢!不過,清朝嘅火鍋配料以野味為主,我哋當然唔啱食,但喺充滿宮廷風嘅屯門花月宮,就別有一番風味。芫茜皮蛋鍋 鐘意打邊爐又唔想熱氣,首選一定係芫茜皮蛋鍋。雖然係簡簡單單嘅湯底,但用料一啲都唔馬虎,除左主角芫茜同皮蛋之外,仲有馬蹄同粟米,所以湯底非常鮮甜,食完成餐都唔覺口渴!風花雪月手打丸拼盤花月宮嘅名物,就係自家製手工餃同手打丸。想每款手打丸都試勻,呢個風花雪月手打丸拼盤就啱晒喇!呢個拼盤分別有手打墨魚丸、流心芝士墨魚丸、手打鮮蝦丸、流沙黃金蝦丸、手打鮑魚丸、手打干貝丸。每款都有2位,咁我哋兩個人唔洗掙。每款手打丸都係用上每日手打製成,所以全部都夠晒新鮮又彈牙!講到最驚喜嘅,當然就係手打鮑魚丸,彈牙程度滿分之餘,鮑魚嘅鮮甜味都值得一讚。新鮮豬頸肉明明無叫度玫瑰花架!原來廚師好有心思咁將啲豬頸肉砌成一朵玫瑰花,食之前一定要打卡啦!豬頸肉嘅肉質爽口彈牙,肉味濃郁,好好味!脆鯇片脆鯇片用料新鮮,淥熟後依然保持到爽脆。雜菌拼盤呢個雜菌拼盤非常抵食,足足有成六至七款菇菌,除左一般

芫茜皮蛋鍋

風花雪月手打丸拼盤

新鮮豬頸肉

脆鯇片
脆鯇片用料新鮮,淥熟後依然保持到爽脆。

雜菌拼盤
呢個雜菌拼盤非常抵食,足足有成六至七款菇菌,除左一般較常見嘅金菇、雞髀菇、冬菇、秀珍菇之外,仲有靈芝菇、黑姬菇同蟲草花添!為呢餐豐富嘅晚餐劃上完美嘅句號。
2023-06-13
同老公去了富有中國古典風格的火鍋店-花月宮-食火鍋,地址就在屯門良德街8號珀御1樓101號舖。店舖是以卡座為主,非常寬敞舒適,還有三間獨立房間可作私人聚會,另外有一個室外地方,可讓客人出外食煙。藥膳花雕花膠醉雞鍋$238先來一個藥膳鍋,而花雕花膠醉雞是另上的,湯底藥材味濃,再加埋花雕的酒香味,飲完一啖又一啖,而雞件亦非常嫩滑。頂級安格斯牛小排$298大大碟的牛小排,油花分布均勻,只需輕輕淥幾下就可以食,肉質肥嫩柔軟有牛肉味。白鱔片$88白鱔片晶瑩剔透,非常新鮮且肥美,咬落爽滑。自家製脆炸「芝心」響鈴$78剛剛炸起熱辣辣的芝心響鈴,入口非常鬆化,有驚喜。蜂巢豆腐$48煙煙韌韌的蜂巢豆腐,口感特別。唐生菜$38唐生菜新鮮爽脆。
藥膳花雕花膠醉雞鍋$238
頂級安格斯牛小排$298
白鱔片$88
白鱔片晶瑩剔透,非常新鮮且肥美,咬落爽滑。
自家製脆炸「芝心」響鈴$78
剛剛炸起熱辣辣的芝心響鈴,入口非常鬆化,有驚喜。
蜂巢豆腐$48
煙煙韌韌的蜂巢豆腐,口感特別。
唐生菜$38
唐生菜新鮮爽脆。
2023-06-13 54 瀏覽
去探朋友後係佢屋企附近搵食,睇到間打邊爐環境唔錯,所以去試試。我地比門口啲貓貓裝飾吸引咗,環境好寬敞,好乾淨,坐得好舒服,每個卡位私隱度都幾高,呢個時勢真係夠曬私隱度。佢仲落地玻璃VIP房有得唱卡拉OK, 調味料都有好多選擇材料乾淨整齊我哋叫咗個四川麻辣鍋中辣,入邊本身已經有鴨血同豆腐。我哋仲叫咗手打墨魚丸,墨魚丸爽滑好味,安格斯牛小排,牛味好重夠淋,牛胸爽,唔會食到成口油,好爽有牛香味,簿切牛舌心,好淋爽好重牛味份量好足夠,叫咗一個脆炸響鈴,諗住打邊爐放湯食,點知嚟到發現係新鮮即炸,仲配有錦鹵雲吞醬,於是我哋兩個都冇放喺湯度淥,免得嘥咗個響鈴。響鈴炸得酥脆推介必食。整體都好滿意,每碟餸嘅份量都好充足,我哋兩個人都食到好飽,下次約埋朋友一齊嚟食。

2023-06-10 69 瀏覽
呢間酒樓唔係第一次去,上次食火鍋好滿意,食材非常新鮮。另外鐘意佢唔同一般酒樓嘈吵,餐廳富空間感,就算座無虛席亦不會出現擠迫感,裝橫和佈置都富東方風格設計,感覺有現代感又不失傳統。今次約了幾個朋友去飲茶,佢哋都覺得呢間酒樓環境好舒服,傾計談心好地方。我哋唔算好肚餓,叫咗幾款點心。飲茶一定唔少得蝦餃燒賣。佢嘅蝦餃皇有別於一般酒樓,好大隻蝦,皮都算薄,啲蝦新鮮爽口,而燒賣啲肉亦都夠彈牙。另外鳳爪好入味,$26 好多隻抵食。呢到d炸物有水準,特別是沙律明蝦角,即叫即炸,香脆可口,推介推介!其他點心味道都唔錯,想約朋友慢慢坐,悠閑食下嘢傾計,呢度絕對值得考慮。

2023-06-09 52 瀏覽
早前與朋友逛街,在尖沙咀吃過一間好好食的火鍋店,本想找朋友再出去食,點知原來屯門而家都有分店,今晚即刻搵埋朋友,去看看屯門分店的質素是否拍得上尖沙咀。今次我們叫了「惹味酸菜魚鍋」,湯底依舊鮮甜,無味精,材料十足,魚肉最少有十多件。魚肉嫩滑,配上酸菜、萵筍,無得輸!因為朋友不吃牛,所以我們叫了「脆爽珊瑚蚌」、「鳳城水餃」、「風花雪月手打丸拼盤」、「自加製脆炸響鈴」、「田園拼盤」。先來的是「脆爽珊瑚蚌」,下在鍋中三十秒,珊瑚蚌變得爽脆,吸了酸菜魚湯的香味,令珊瑚蚌變得爽脆鮮甜,酸菜魚湯必食之選!接著是「鳳城水餃」及「手打丸拼盤」,水餃件件飽滿,饀料十足,有豬肉、蝦和韮菜,相信是自家製,不是行貨,非常好食!「風花雪月」,一次過嘆盡四款特色手打丸,每粒都爽口彈牙,非常推薦!跟住來的是「自家製脆炸響鈴」,店員話是即叫即炸,可以選擇二種食法-即食或浸湯。我們兩樣都試過,不同口感,各有千秋。即食可享受其脆香,浸湯則吸收了酸菜魚湯的精華,香味十足。最後來的是「田園拼盤」,有多款蔬菜,先讓自己的味蕾休息一下。當我覺得大滿足之際,朋友竟然話不夠喉,想找個小食試下廚師的技術。我們點了「椒鹽鮑魚」,如果椒鹽太

當我覺得大滿足之際,朋友竟然話不夠喉,想找個小食試下廚師的技術。我們點了「椒鹽鮑魚」,如果椒鹽太多,會蓋過鮑魚香味;如果炸得過熟,便會非常硬。送到來的「椒鹽鮑魚」金黃色,賣相一流,鮑魚炸得恰到好處,剛剛好,配上椒鹽,超級好食!

屯門分店真的拍得上尖沙咀分店,食物質素高,廚師的廚藝了得,湯底、小食均一流!

下次不用再走出尖沙咀了!
2023-06-09 70 瀏覽
最近去了位於屯門的火鍋專門店花月宮,被他們的性價比所驚艷!每人只需400多元,就能吃到豐盛的高級火鍋餐點,真是物超所值啊!進入店內,首先就被湯底的選擇眼花撩亂。我們選擇了藥膳花雕花膠醉雞鍋,湯底的味道非常濃郁,喝起來感覺很有滋味。接著,我們品嚐了澳洲羊肉卷、北海道花豚豬卷和蜂巢豆腐,肉質鮮嫩,口感十分棒。尤其是蜂巢豆腐,外皮香脆,內裡軟嫩,真是令人驚艷。還有一道菜讓我們印象深刻,就是鮮淮山。這道菜很清爽,口感爽脆,配上特製的醬汁,味道更佳。而且,我們還可以無限量享用店內的飲品和小吃,真的是讓人吃到飽。總的來說,花月宮的火鍋真的很值得推薦,不僅菜品豐盛,而且價格實惠,真的是性價比之王!如果你也想吃到好吃的火鍋,不妨來花月宮一試!
最近去了位於屯門的火鍋專門店花月宮,被他們的性價比所驚艷!

進入店內,首先就被湯底的選擇眼花撩亂。
尤其是蜂巢豆腐,外皮香脆,內裡軟嫩,真是令人驚艷。

2023-05-30
2023-06-07 50 瀏覽
(茗茶:潽洱)茶介$8.00(蜜汁叉燒包、花月宮燒賣皇、花月宮蝦餃皇、山竹牛肉球、川味金錢肚、豉汁蒸鳳爪、脆皮鹹水角、沙律明蝦角)共$286.00 (加一)茶樓起來非常精緻,裝潢充滿東方元素,擺設著美麗的茶具,還有精緻的桌椅和燈飾,讓整個空間都散發著高雅的氛圍。茶樓內一定有柔和的燈光讓人感到舒適和放鬆。食物方面,我們點了一系列點心。潽洱茶茶葉色澤為紅棕色,帶有濃郁的香氣和滑順的口感,非常適合搭配點心品嚐。蜜汁叉燒包外皮鬆軟,內餡鮮嫩多汁,花月宮燒賣皇和蝦餃皇都有漂亮的形狀,口感鮮美,份量適中。山竹牛肉球嫩滑有咬口,川味金錢肚和豉汁蒸鳳爪都有著經典的風味,醬汁調配適中。脆皮鹹水角外層酥脆,內餡鮮美,沙律明蝦角外形精美,內餡清爽可口,不油膩。整體來說,這些點心的外觀和味道都不俗。總的來說,你去的這家茶樓絕對是一個讓人愉悅的用餐體驗,環境和食物都能讓你感受到高雅和精緻。

(茗茶:潽洱)茶介$8.00

2023-06-06 612 瀏覽
二訪呢間宮廷裝修嘅火鍋店今次就帶長老嚟大開眼界門口同牆上裝飾都好古色古香一嚟就會比醬油盤你落完鍋底就會問你可唔可以收比足時間👍🏿蕃茄濃湯海鮮鍋 $168 🙆🏿‍♀️佢嘅海鮮包括蝦、青口同埋墨魚仔每款都好幾嚿 都算幾豐富蕃茄湯有落埋薯仔🥔煮淋咗真係大人細路都啱而湯本身個味就越煮越香濃到尾段直頭想𢳂嚟飲薄切牛舌心 $88 🙆🏿‍♀️有成十幾片切得都算薄所以滾完之後口感較為爽脆咬多兩啖啲牛味都出到嚟爽脆鵝腸 $108 💁🏿‍♀️夠晒肥美小妹最鍾意呢啲連肥膏上㗎喇稍稍滾一滾一縮水卷埋一嚿就已經8899咬落煙韌爽口 有肥膏嘅會香啲爽脆珊瑚蚌 $108 💁🏿‍♀️好少有珊瑚蚌可以叫就梗係唔客氣啦珊瑚蚌其實係海參嘅腸食落鮮爽彈牙唔講唔知佢嘅營養價值仲好高添呀白鱔片 $88 🙆🏿‍♀️肉質鮮嫩軟腍啱晒長老心水而且佢切得好大片食落更加有口感 更加和味手打三色滑 $138 🙆🏿‍♀️分別係墨魚滑、瑤柱滑同蝦滑3款各有特色墨魚滑較爽口彈牙 墨魚味濃瑤柱滑除咗有瑤柱嘅口感之外 仲有佢嘅香以蝦滑就有好多隻蝦喺入邊 口感十足Kronenbourg 1664 Blanc (生啤) $68雀巢檸檬茶 $15✅ 加一服務費✅ 醬芥
二訪呢間宮廷裝修嘅火鍋
今次就帶長老嚟大開眼界
門口同牆上裝飾都好古色古香
一嚟就會比醬油盤你
落完鍋底就會問你可唔可以收
比足時間👍🏿
蕃茄濃湯海鮮鍋 $168 🙆🏿‍♀️
佢嘅海鮮包括蝦、青口同埋墨魚仔
每款都好幾嚿 都算幾豐富
啱晒長老心水
而且佢切得好大片
食落更加有口感 更加和味
手打三色滑 $138 🙆🏿‍♀️
分別係墨魚滑、瑤柱滑同蝦滑
3款各有特色
墨魚滑較爽口彈牙 墨魚味濃
瑤柱滑除咗有瑤柱嘅口感之外 仲有佢嘅香
以蝦滑就有好多隻蝦喺入邊 口感十足
雀巢檸檬茶 $15

✅ 加一服務費
✅ 醬芥 $18@
2023-05-31
$449.5 (晚餐)
薄切牛舌心
爽脆鵝腸
白鱔片
2023-06-05 42 瀏覽
今日在屯門收工有點遲加上剛出糧,想和兩個公司同事食好啲,但又唔想出九龍入元朗,同事介紹去屯門良德街花月宮打邊爐,邊食邊傾傾工作。我第一次到花月宮,發覺餐廳裝修中式化,空調,光線及地方整潔都不錯。可能過了晚飯時間,客人不多,幾清靜。選了卡位,覺得都幾寬闊舒適及間隔高,方便三五知己聚會,傾計一流。落單是用QR Code,朋友不吃辣 所以揀了個藥膳花雕花膠醉雞鍋,花膠及醉雞是另上,真材實料,雞肉嫩滑及花膠有口感彈牙,確實值得推薦。朋友識點菜,叫了一個風花雪月手打丸拼盤。不同的肉丸味道鮮美,其中一款丸中心有鹹蛋黃。食落令人有驚喜。芝心響鈴有芝士夾在響鈴中心,香滑得來有一番芝士味,但小心熱芝士會燙嘴。另外我們還點了很多肉如一口牛柳粒,食落肉汁散發口中,但要留意不要淥得太久,否則肉質太實,還有澳洲羊肉卷,北海道花豚豬卷,牛舌心味道各有不同。

2023-05-19
2023-06-01 35 瀏覽
- 雪蓮子桃膠椰子雞鍋好香嘅湯底 材料豐富 雞係另上嘅飲落好清甜👍🏻椰子味唔會太膩.- 一口牛柳粒肉係好味嘅 大細都適中 真係一口不過筋比較.- 北海道花豚豬卷切得厚薄適中 肉質一啲都唔鞋個人認為呢個好味過牛柳粒.- 雜菌拼盤打邊爐又點少得菇菌類份量都好多 2人好夠食.- 蛋餃好奇試吓係咩嚟原來係用蛋做嘅餃皮🤣 食落都香蛋味不過有兩粒放咗落個湯度就散咗🥲.- 薯粉薯粉吸晒清甜嘅湯 好好味啲粉算係比較幼身 快熟 而且食落無咁飽滯👍🏻.- 稻庭烏冬烏冬好味 唔會有酸味 而且咬落幾彈牙.- 羅漢果菊花茶羅漢果+菊花茶呢個配搭都唔錯好解油解渴.餐廳環境唔錯 夠整潔座位闊落 坐得舒服唯一係啲醬料...要人一坐低就揀好因為之後就要收走拎比其他客人用😐
- 雪蓮子桃膠椰子雞鍋

座位闊落 坐得舒服
唯一係啲醬料...要人一坐低就揀好
因為之後就要收走拎比其他客人用😐
2023-05-30 34 瀏覽
今日響屯門行街,見到呢間火鍋店環境舒適,地方大,於是入去食晚餐😋🌟 雪蓮子桃膠椰子雞鍋 ($238)湯底清甜,好足料,椰子🥥味濃郁,加埋新鮮雞落去煲,令到湯底更加甜,湯底煲左好耐都唔會好咸,加埋其他材料落去煲,湯底更加甜,雞肉嫩滑,必點😋🌟 自家製脆響鈴 ($58)響鈴即叫即炸,呢間餐廳響鈴有啲唔同,如果唔做火鍋料,可以就咁用甜醋加上去食,好特別😋🌟 爽脆珊瑚蚌 x 台灣水蓮( $108 & $68)珊瑚蚌新鮮,肉質爽脆,用黎打邊爐一流,賣相好吸引😋水蓮唔係間間火鍋台都可以食到,見到呢間火鍋店有,於是叫左一碟,水蓮好新鮮,翠綠色,食落爽脆,必點😋🌟薄切牛舌芯 x 重慶辣子雞肉餃 ($88 & $58)牛舌芯切得好薄,淥一淥就可以食,牛舌新鮮爽口😋😋雞肉餃足料,唔會太辣,好岩香港人既口味😋😋

🌟 雪蓮子桃膠椰子雞鍋 ($238)

🌟 自家製脆響鈴 ($58)

自家製炸響鈴

🌟 爽脆珊瑚蚌 x 台灣水蓮( $108 & $68)

珊瑚蚌新鮮,肉質爽脆,用黎打邊爐一流,賣相好吸引😋

🌟薄切牛舌芯 x 重慶辣子雞肉餃 ($88 & $58)

牛舌芯切得好薄,淥一淥就可以食,牛舌新鮮爽口😋😋
雞肉餃足料,唔會太辣,好岩香港人既口味😋😋
2023-05-29
自家製炸響鈴
  • 香濃椰子雞煲鍋
2023-05-23 51 瀏覽
今日去咗屯門搵野食,想食少少點心,見到附近有間火鍋店晏晝會提供茶市!去到餐廳座位係非常闊落,落地窗夠哂光猛👍🏻👍🏻👍🏻今日食左4樣點心!首先講下沙律明蝦角,呢款菜式嘅外皮炸得香脆,內裏嘅蝦仁煮得剛剛好,口感鮮嫩,而且同沙律醬混合起嚟更加開胃😍😍😍馬拉糕嘅香料味道夠濃郁,糕體鬆軟有彈性,一口咬落就會有嘅口感同香氣令人難以忘懷😋蠔皇鮮竹卷同豉汁蒸鳯爪都係非常受歡迎嘅點心🤣蠔皇鮮竹卷內裏嘅鮮竹筍肉質爽脆,蠔皇味道濃郁,口感豐富💕豉汁蒸鳯爪外觀色澤紅亮,肉質鮮嫩,配以醬汁更加美味❤️❤️❤️整體而言,呢間火鍋兼點心店嘅茶市都係新鮮美味,而且份量十足,價格合理👍🏻如果飲茶想坐得舒服啲可以試下!

💛滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋$238.00椰子雞湯清新,加入左養顏雪耳以及桃膠,有啲糖水嘅感覺,加入埋雞件,淥一陣就熟好快可以食。記得加入雞件之前飲返幾碗清新嘅椰子雞湯先啦!💛風花雪月手打丸拼盤(12粒)$168手打墨魚丸流心芝士墨魚丸手打鮮蝦丸流沙黃金蝦丸手打鮑魚丸手打千貝丸十五十六唔知揀咩丸,一於叫一個拼盤,有齊六款,每款兩粒,特別推介手打墨魚丸同埋流心芝士墨魚丸。芝士流心有驚喜。💛掛架頂級安格斯牛小排$298牛小排份量多,肥瘦均勻,淥五至密秒,就可以食啦💛唐生菜$38 分量多,又脆口,可以吸收晒濃湯嘅精華

💛滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋
$238.00

💛風花雪月手打丸拼盤(12粒)
手打墨魚丸
流心芝士墨魚丸
手打鮮蝦丸
流沙黃金蝦丸
手打鮑魚丸
手打千貝丸

💛掛架頂級安格斯牛小排
牛小排份量多,肥瘦均勻,淥五至密秒,就可以食啦

💛唐生菜
分量多,又脆口,可以吸收晒濃湯嘅精華
頂級安格斯牛小排 $298打邊爐點少得靚牛,牛小排肉質鮮嫩,油花分佈均勻,牛味濃郁。鍾意佢切得唔會太薄,有啲咬口。同爸爸兩個人食一碟啱啱好😋風花雪月餃子拼盤(12粒)$168個木架擺盤好精緻,古色古香。木架上有六款餃子,包括爽口鮮蝦雲吞、鳳城水餃、重慶辣子雞肉餃、野菌黑松露餃、特色蛋餃同韮菜餃各兩粒。六款餃子,各有特色比較特別嘅係蛋餃,因為係用蛋嚟做餃子皮,入面再包豬肉餡味道上我就鍾意比較傳統嘅鮮蝦雲吞,真係好爽口手打干貝滑 $108 賣相整到兩隻天鵝咁,口感食落去似蝦滑,但味道比蝦滑更好,好香干貝味,仲有一絲絲嘅干貝田園拼盤 $68好高質嘅菜盤,有白菜仔、生菜、黃芽白、粟米、蕃茄仔,竟然仲有營養超豐富又昂貴嘅羽衣甘藍芫茜皮蛋鍋 $88呢個湯底就唔怕熱氣,又有皮蛋同粟米食醬料費 $18@待應會遞上醬料盤,好方便💁🏻‍♀️餐廳環境好寬敞,裝修係中國優雅古典風,好啱同屋企人嚟👨‍👩‍👧
頂級安格斯牛小排 $298

風花雪月餃子拼盤(12粒)$168
比較特別嘅係蛋餃,因為係用蛋嚟做餃子皮,入面再包豬肉餡
味道上我就鍾意比較傳統嘅鮮蝦雲吞,真係好爽口

手打干貝滑 $108

田園拼盤 $68

芫茜皮蛋鍋 $88
呢個湯底就唔怕熱氣,又有皮蛋同粟米食

醬料費 $18@
待應會遞上醬料盤,好方便💁🏻‍♀️

• 頂級安格斯牛小排
  • 手打干貝滑
  • 風花雪月餃子拼盤
2023-05-22 71 瀏覽
屯門珀御的【花月宮】我們倆就點選了以下食物⭐️蜜汁叉燒包⭐️花月宮蝦餃皇⭐️素菜餃⭐️香煎蘿蔔糕⭐️高湯手工鮮蝦雲吞我們點選的點心都很有質素 蝦餃皇跟鮮蝦雲吞餡料中的蝦🦐🦐🦐質素很高 介乎中蝦與大蝦的大小 非常彈牙有鮮味 我跟媽媽都大讚👍🏻👍🏻👍🏻蘿蔔糕煎得很香口 蝦米與蘿蔔的味道很突出素菜餃裡面包裹的紅蘿蔔絲跟木耳絲製得爽脆叉燒包的餡料味道不會過濃 屬正常發揮花月宮的茶市 吃得到食材用料的講究連揀選的香片茗茶都茶香噗鼻 口感順滑一定要再找機會來試試花月宮的晚市火鍋🤭溫馨提示 花月宮的茶市是在早上11點開始喔😉
屯門珀御的【花月宮】

我們倆就點選了以下食物