2008-06-05 123 瀏覽
25/5/2008 星期日晚聽人講芝士屋好好味今晚一試,好失望芝士冇芝士味!食物味道強差人意仲有,環境有點dirty
25/5/2008 星期日晚

聽人講芝士屋好好味
今晚一試,好失望

芝士冇芝士味!

食物味道強差人意

仲有,環境有點dirty
冇芝士味!豬扒好un
唔好味!簡直浪費左隻魷魚
2007-04-15 44 瀏覽
12 April 2007 (Thur) - 晚飯友人心情不好,叫我陪佢食飯,我哋本想上樓上cafe,發現價錢真係較貴,咪入黎呢度食,其實係睇中佢出面擺出黎既牛油焗多士,因為友人話蒜頭屋既牛油焗多士勁好味,我哋打算黎呢度試下!入到去一個人都冇,即刻彈返出黎,哈哈~~但係我話反正都要食,唔怕啦,試下啦,再入過去問下兩位waiter係咪開緊,佢話係我哋就求祈坐個位!睇咗陣menu,其實佢哋餐都真係好平下,但係最後我哋都決定食佢個是日晚餐A同C,分別係芝士煙肉牛柳飯同意式千層麵!套餐有湯,法式麵包同餐飲跟!我哋兩個share食兩個set,可以兩樣都食下嘛!個意式千層麵真係只有芝士同麵,人哋出面既通常係有啲牛肉喺入面,但係佢就乜都冇囉...>_< 然後係個牛柳飯,確實啲牛柳係好淋,但係好似淋得滯,滑散散咁,有啲恐怖,反而塊煙肉好味好多!食到咁上下,終於到戲肉,因為打算叫嗰個牛油焗多士,嘩... 黎到其他客人都望住我哋,可能見我哋食完兩個set又食多士,仲要係咁巨形嗰種!面頭既牛油係好多好香,但係....呢度既牛油相信一定係用最唔靚既牛油,否則唔會咸成咁...所以我哋覺得佢下面既
12 April 2007 (Thur) - 晚飯

食到咁上下,終於到戲肉,因為打算叫嗰個牛油焗多士,嘩... 黎到其他客人都望住我哋,可能見我哋食完兩個set又食多士,仲要係咁巨形嗰種!面頭既牛油係好多好香,但係....呢度既牛油相信一定係用最唔靚既牛油,否則唔會咸成咁...所以我哋覺得佢下面既白麵包同個少燶既皮好食啲!

不過我哋都唔會再黎,waiters完全冇笑容,又有隻蚊滋不斷’蘇’優我... 唉...
(非會員)
2006-12-30 44 瀏覽
今日同男友諗住去旺角睇下有咩好野食,之後見到芝士屋個2人套餐A好似幾好,就放棄食食開的意房菜,就去試下,點知,勁後悔,148+加一咁的價錢令我完全失望。湯:普通的羅宋湯,唔係,應該係加左勁多茄膏的羅宋湯,即係完全唔係羅宋湯,連港式羅宋湯都唔係的羅宋湯,真係,慳錢到佢啊!沙律:我點左煙三文魚沙律,以為會幾好啦!點知佢的二人份量,等於平時的一人份量,三文魚就得個唔知五小粒定六小粒!上面有少少醬咁!三個小食:分別係鹹到死的法式焗田螺、酸到死的墨西歌雞薄餅同無味魷魚圈!食到呢到,我的男友有個得意的發現,就係,沙律、薄餅面上的同點魷魚圈的醬係同一種!嘩!大佬,你唔係節省到咁啊!…都係唔好咁快下定論,個三隻醬係橙色,酸酸地咁,我唔敢一口咬定你係一樣,但應該都差唔多嫁啦!最後我要左個石頭飯,呢個差我唔怪你,但真係無味囉!最後個甜品,拎到黎我唔知比咩反應你好,細到啊!真係一口糕?唔好玩啦!試問你邊值148再加一啊?

湯:

沙律:

三個小食:

最後我要左個石頭飯,呢個差我唔怪你,但真係無味囉!

2006-08-24 26 瀏覽
芝士屋同蒜頭屋係同一個老細呢件事我好多年之前已經知道, 所以佢地兩間野既餐牌基本上無咩分別呢期分別去左兩間店度食lunch, 果然係同一個老板, 大失所望!唔知係唔係頂左手比人呢, 點解同3年前既質素差左咁遠既?????3年前我食既意粉, 種類好有風味, 又真係好好味, 賣相好, 夠特別, 唔算好貴!但而家既意粉一d味都無, 我都未試過食幾個款既意粉可以全部都無味, 最後我要狂加七味粉!清淡如水!仲有d款式呢, 越好食果d就越唔賣!3年前有白汁墨魚意粉同埋原隻魷魚意粉1年之前有辣汁豬柳意粉同埋豬肉生姜燒意粉都非常好食!而家得返哂d無謂包裝咖哩飯, 同埋d燒骨同埋吞拿魚醬果d意粉, 仲要一d味都無囉!而家得返最好食既係肉醬焗薯意粉, 因為果pet沙律醬係有味的!我希望呢間店個老細睇到呢d留言呢,就反省一下!再係咁樣落去係唔會有客返轉頭架!質素越來越差!以為自己有名氣就得架啦咩? 有名氣而又做得差, 咪就係臭名遠播之嘛!辣汁豬柳意粉, 永別啦。

仲有d款式呢, 越好食果d就越唔賣!
3年前有白汁墨魚意粉同埋原隻魷魚意粉
1年之前有辣汁豬柳意粉同埋豬肉生姜燒意粉都非常好食!

辣汁豬柳意粉, 永別啦。

2006-08-20 14 瀏覽
18/8(五)我和朋友吃過木田園雪糕後去女人街上街我想起去芝士屋試吃我朋友無問題我很開心終於試下吃白汁碎三文魚意粉-吃得白汁ok,但意粉幼~有點乾,吃不到意粉~我很失望白汁忌廉湯-吃得麻麻,沒味蒜茸包-吃得ok,很軟sp:我真的很失望,我以為自己吃好味~~下次我和朋友不幫襯
18/8(五)我和朋友吃過木田園雪糕後去女人街上街
我想起去芝士屋試吃
我朋友無問題
我很開心終於試下吃
白汁忌廉湯-吃得麻麻,沒味
蒜茸包-吃得ok,很軟

sp:我真的很失望,我以為自己吃好味~~下次我和朋友不幫襯
2006-07-26 1 瀏覽
很優閒地和男友食了個下午茶。3點後,有soup同蒜蓉飽送。要了一紅一白湯,白湯比較好,紅湯偏酸。叫了芝士三文魚意粉同芝士海鮮意粉。兩個都冇咩cheese~失望為了芝士去,不值得。
很優閒地和男友食了個下午茶。
3點後,有soup同蒜蓉飽送。
要了一紅一白湯,白湯比較好,紅湯偏酸。
叫了芝士三文魚意粉同芝士海鮮意粉。
兩個都冇咩cheese~失望
為了芝士去,不值得。
2006-07-25 2 瀏覽
i go there with my sisters yesterdaynight ..nearly 930..pm..this was the first time that we visit there; we just taste those chef recommedation...Baked seafood spagehtti in white saucew ($48)averaged....it's really veryyyyyyy poor...seafood was full of `frozen taste'.....it's oily..but with few cheese..american potatoes pork-chop spaghetti...($38).this one was much better..the `red soup' was cool.....veryyyyyyyyyyyyyyyy poor.salad..ok....iced coffee....too souriced tea...ok...a bit like taiwan s

salad..ok....
iced coffee....too sour
iced tea...ok...a bit like taiwan style

$117 in total....dunno why we need to pay $10 more dollar for service fee....no service at all.

in general, i enjoy the meal as it is with my sisters.....

satisfaction came from ppl ...especially family members.....rather than meal...
i do hope my sisters could have a prospectus future

2006-07-19 10 瀏覽
餐廳環境ok,但座位唔舒服!叫左2人餐.煙三文魚沙律好普通,煙三文魚唔夠多.煎餃子ok,油左少少.炒什菌很不錯,好香口.墨西哥雞肉pizza我覺得mama地.可能我唔鐘意食青瓜掛,好大陣青瓜味,仲有d醬太酸囉.吞拿魚西x花闊麵,好大陣奶味,幾好,不過略嫌吞拿魚太少,成個餐好普通.以上有哪一樣很芝士嗎?因為鍾意芝士想去食既人要唸下喇...
餐廳環境ok,但座位唔舒服!
叫左2人餐.
煙三文魚沙律好普通,煙三文魚唔夠多.
煎餃子ok,油左少少.
炒什菌很不錯,好香口.

以上有哪一樣很芝士嗎?因為鍾意芝士想去食既人要唸下喇...
2006-06-20 7 瀏覽
六月,一個星期六的中午,在還沒開始人多的時候,獨個兒到了這裡,點了白汁海鮮飯和熱檸茶。還想芝士屋應該出名芝士,卻是大失所望,芝士分量少得可憐,而且壓根兒沒芝士味。白汁亦淡而無味,有的只是粉漿的味道。海鮮嘛,就是超市買的雜海鮮,有兩隻青口,幾條墨魚條,兩條蟹柳,兩粒魚塊及幾隻蜆,蜆肉還帶有許多碎殼。而且,明顯是烚熟後淋上白汁再放幾粒芝士就上桌,所以味道就是有粉漿加白飯。不過白飯是可以的,最少不是放了超久的硬飯,可惜吃過了大半,卻發現夾有黑髮一條,胃口更塞。侍應生再換來飯一碟,卻使我感覺更差,因為儘管白汁仍是粉漿,可以看出新上的飯是有焗過的,而且加入了鮮蝦一隻,洋蔥和青椒,為什麼換來的一碟才有較正常的水準,第一碟就不能呢?服務尚可,至少招待我的那個女孩還算有禮,因為在吃飯的時候已不斷聽到另外兩個女侍應和廚房的男員工的粗口對話,食慾大減。不過,提議招待我的那個女孩可以不用趕著收回餐具(因為我才剛吃過一半,她就走來問我還要不要,而且當時的餐廳還是空得很,像有趕人之嫌,不過可能是餐廳剛聘用的暑期工,可以體諒)由於1時前結帳,只需$24,可能別的會想只是約廿元不能要求那麼多,但若餐廳將價就貨,我寧
由於1時前結帳,只需$24,可能別的會想只是約廿元不能要求那麼多,但若餐廳將價就貨,我寧可付貴一點的價錢。
2006-06-15 4 瀏覽
第一次來這家店子.我點了白汁炸芝士意粉($26), 芝士很煙韌, 外脆內軟, 有很濃郁的奶味呢! 再來一個白汁魷魚圈芝士腸意粉($26), 比較普通, 只能說魷魚很爽脆, 白汁很香濃, 但芝士腸很鹹.這裏上菜的速度不錯, 希望可以再去一次.相片和詳細: http://food.crossfacer.com/cgi-bin/weblog.pl?reply=11
第一次來這家店子.
這裏上菜的速度不錯, 希望可以再去一次.

2006-06-13 8 瀏覽
我同男友行屍走肉, 極疲倦... 又肚餓....諗食乜, 我突然記起"芝士屋"d評語都唔錯, 提議試下.由於男友極呆滯, 冇睇門口d menu已衝左入去.開頭都冇咩野... 落單, 服務都ok.今次由我話事食乜.點了二人餐A, 包括:羅宋湯- 好稀, 得d酸味, 唔夠熱, 微暖. 唔掂!唔知咩三文魚多士4件- 個sauce幾好味, 應該係全晚最好味既.鴨胸salad - 可接受. 應該係全晚第二好味既.墨西哥雞肉薄餅- 冇咩特別, 尚可啦. 都係唔夠熱囉.蒜茸炸雞翼- 淡淡的, 冇乜garlic香味. 呢個夠熱.美式芝士焗薯條- 睇個名好似好特別咁, 所以放棄田螺, 揀呢個乜乜薯條. 點知...... 面上既芝士完全冇芝士味, 淡到乜咁, 完全冇味, 你俾塊卡夫芝士我咬仲好呀!成兜野得少少薯仔味囉, 好後悔揀左薯條. 好美式咩??? sorry完全唔覺囉!白汁芝士海鮮焗意粉- 一睇個樣已經知奶野. 一入口... 又係淡到爆!!! 冇味ga!!! 勁難入口呀!!! 我乜都食, 男友又係冇咩特別唔食, 但係都覺得呢碟野好唔掂!!! 好困難咁食晒......熱奶茶x2 - 嘩... 一見到杯
我同男友行屍走肉, 極疲倦... 又肚餓....
諗食乜, 我突然記起"芝士屋"d評語都唔錯, 提議試下.
由於男友極呆滯, 冇睇門口d menu已衝左入去.

開頭都冇咩野... 落單, 服務都ok.
今次由我話事食乜.
點了二人餐A, 包括:
羅宋湯- 好稀, 得d酸味, 唔夠熱, 微暖. 唔掂!
鴨胸salad - 可接受. 應該係全晚第二好味既.
墨西哥雞肉薄餅- 冇咩特別, 尚可啦. 都係唔夠熱囉.
蒜茸炸雞翼- 淡淡的, 冇乜garlic香味. 呢個夠熱.
熱奶茶x2 - 嘩... 一見到杯熱茶, 我仲話"幾大杯喎, 好似幾好" 點知一飲..... 冇奶茶味!!! 好難飲!!! 仲難飲過用茶包沖果d!!! 一d都唔厚滑, 出面是但一度都好飲n倍呀!!!!!!!! 男友果杯飲左兩三啖, 頂唔順, 成杯放棄左. 最搞野既係... 落左糖好似仲難飲咁!
甜品x2 - 食完都唔知咩黎, 但係已經係全晚第三好味既.

另外, 仲有呀......
呢間野hygiene真係差勁!!!!!!!!
食食下碟意粉, 男友話有成堆唔知蚊定"鳥英"係度飛黎飛去!!! 好似d"蚊之"咁, 係同一個area度猛飛!!! 好驚!!!!! 呢個情況我生平第一次係一間室內餐廳裡面見到!!! 平時只係公園先會見到!!! 好恐怖!!!!!! 我仲男友快快食完, 即走!!! 平時我都會話坐多陣, 總之未試過食完要即走!!!!!! 呢間野真係正... 俾左咁多第一次我!!! 多謝晒!!!!!!

個餐完全唔值$148, 仲要加一.... 勁後悔黎左!!!
都唔知食左d咩!!! 冇味道!!!
絕無下次!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ps: cleanliness如果有0分, 我會俾0分囉!
2006-06-08 4 瀏覽
終於補完g-field了因為之後還要上3個hrsssss的日文,,於是就暴走到這裡吃dinner + 充電>>>>>>> =v=跟ks + 巨毛點了:::::1. 焗海鮮飯2. 炸軟殼蟹XO醬炒飯3. 墨西哥雞烤餅1和2各加了$10轉為餐\~~~餐\除了main course外,,還包一杯drink + soup + 一片garlic bread =w+焗海鮮飯的味道最好,,有蠻多cheese >v<身為芝士狂熱者的我當然是怒吃surface的cheese啦XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD不過身旁的巨毛就覺得有點膩>>>>炸軟殼蟹XO醬炒飯比焗飯遜色一點_______炒飯沒什麼特別的說=而軟殼蟹就ok啦~~~第一次吃,, 覺得很有趣的說可是油份少一點就好了咩=3=墨西哥雞烤餅也不錯的說~有一點cheese,, 我一個人吃了2件一..一我承認我是很大食的= =v雖然食物的味道不是十分突出,,不過$54就能吃得飽飽,, 真的不錯呢]]]]下次去mk也可以來這邊
終於補完g-field了[感淚]
因為之後還要上3個hrsssss的日文,,

跟ks + 巨毛點了:::::
1. 焗海鮮飯[名字大概是這樣吧;;;; ^^bb]
2. 炸軟殼蟹XO醬炒飯
3. 墨西哥雞烤餅[忘了name again 逃]
1和2各加了$10轉為餐\~~~
餐\除了main course外,,

焗海鮮飯的味道最好,,
有蠻多cheese >v<
不過身旁的巨毛就覺得有點膩>>>>

炸軟殼蟹XO醬炒飯比焗飯遜色一點_______
炒飯沒什麼特別的說=
而軟殼蟹就ok啦~~~[心]
第一次吃,, 覺得很有趣的說[爆]
可是油份少一點就好了咩=3=

墨西哥雞烤餅也不錯的說~
有一點cheese,,
我一個人吃了2件一..一
[total只有4件=p]
我承認我是很大食的= =v

雖然食物的味道不是十分突出,,
不過$54就能吃得飽飽,, 真的不錯呢]]]]
下次去mk也可以來這邊吃飯喔~ =w=

剛剛打少了..[羞]
餐還包括salad的!!!!! =v=
2006-06-03 8 瀏覽
與朋友食飯,就他做gym所以地點選旺角。就當是借機來重溫旺角熱鬧的行人道吧~ 女人街的變化不大,行經相類似的食肆很多,選了這間芝士屋只因店員落力推銷。店內環境一般,座位其實很窄不太好坐,不過既來之,則安之,就試試它的食物會不會有驚喜吧~ 我們點了一個內容豐富的Twin Set,有:湯x2-我們都選忌廉湯,內有海鮮幾足料,唯味道一般蒜蓉飽-也是一般煙鴨胸沙律-鴨胸夠嫩,頗美味照燒釀雞翼-從來都是我喜歡的菜式,這裡也有70分煎餃-相比之下較失色,普通~田螺焗薯蓉-賣相差一點,味道卻不錯,又不似坊間般油膩,值75分墨西哥式雞肉薄餅-沙律醬多加上餅皮偏稔,吃上去有點卡巴感覺~ 味道方面也不錯的~雜錦海鮮炒飯-料足、份量大,熱度與滋味皆達水準~甜品-吃完都不知道是甚麼?ok...飲品x2-偏甜,建議大家叫少甜~ 以$168的價錢,吃到如此多菜式,味道又不是差,其實真的很抵。不過最開心的,還是見到朋友胃口好,自己也感染到他的快樂;當然,更加多謝他真摰的關心與慰問。友誼萬歲!!

我們點了一個內容豐富的Twin Set,有:
湯x2-我們都選忌廉湯,內有海鮮幾足料,唯味道一般
蒜蓉飽-也是一般
煙鴨胸沙律-鴨胸夠嫩,頗美味
照燒釀雞翼-從來都是我喜歡的菜式,這裡也有70分
煎餃-相比之下較失色,普通~
雜錦海鮮炒飯-料足、份量大,熱度與滋味皆達水準~
甜品-吃完都不知道是甚麼?ok...
飲品x2-偏甜,建議大家叫少甜~

(非會員)
2006-04-06 4 瀏覽
A small place sit quietly on woman street, simple decorated but very comfortable, good qualify of food and service. Just thirty dollar a set lunch and is absoutely value for money. We have ordered a Mexico children steak with spagetti. The spagetti was dente and the tomato sauce was rich and wonderfull. My girlfriend like the samon and broccoli spagetti most. Definitely will goes there when next time stop by Monkok...

2006-04-04 13 瀏覽
再次幫襯,叫左白汁芝士條焗飯,今次唔及上次既美味,可能因為上次係芝士焗,所以香D。D 芝士條,入面唔夠軟,幾煙"UN" 但比較硬身,外層炸得好脆,個人認為做得唔好,無芝士溜出黎果種口感,唔夠和民既一口芝士好食。今次因為係3 點幾幫襯,所以有送到餐湯同多士。叫左忌薕湯,好稀,唔唔飲。而多士就反而唔錯,幾鬆脆。但杯凍檸檬茶仲係咁好飲,抵讚。整體唔及上次好,但都ok 既。$26 一個set 唔收10%,好抵食,不過都係叫返芝士白汁海鮮焗飯好d。

但杯凍檸檬茶仲係咁好飲,抵讚。

整體唔及上次好,但都ok 既。