2020-06-24 18 瀏覽
呢間堅係有酒吧feel,環境幽暗長期有背景音樂播緊,主要以串燒為主,大概20-40蚊一碟,我地兩個人食左800蚊不過距地嘅鵝肝真心推介,入口即溶,酒類都唔錯,好多options,例如craft,draft,dark beer, whisky之類!如果唔係好似我地咁大食嘅應該300蚊一個人都夠做
2020-06-21
2020-06-23 22 瀏覽
提到放大假,係屋企無野做,唯有約朋友食飯朋友黎到大埔都8點,因為佢要返工,放工搭車比較遠同耐我去附近餐廳搵定位等佢,去左一間食西餐,一定岩佢依度另外有酒飲,不過我地無叫到,因為朋友要返工叫左2個晚餐,我食左個海膽寬條麵,海膽份量好多差不多有一板海膽係入面,面頭仲有海膽,都幾多下海膽好有鮮味,用既都係唔差既貨色,寬條麵整得都唔錯,份量都岩岩好夠,依個價錢算係唔錯之後同朋友傾多陣計,見到有其他客,就唔阻住人,走先喔
提到放大假,係屋企無野做,唯有約朋友食飯

朋友黎到大埔都8點,因為佢要返工,放工搭車比較遠同耐

我去附近餐廳搵定位等佢,去左一間食西餐,一定岩佢

依度另外有酒飲,不過我地無叫到,因為朋友要返工

叫左2個晚餐,我食左個海膽寬條麵,海膽份量好多

差不多有一板海膽係入面,面頭仲有海膽,都幾多下

之後同朋友傾多陣計,見到有其他客,就唔阻住人,走先喔
2020-06-23 25 瀏覽
星期日同班朋友去大埔relax下🤣黎到呢間bar度食dinner,background music長開而且燈光比較幽暗,堅係好酒吧嘅feel。我地兩個人叫左超多嘢食☺Drinks:Draft Beer - Red House ($78):呢隻啤酒嘅味幾濃🤤飲落去唔會覺得苦澀,而且幾順口,酒精around 8%Craft Beer - Pale Ale ($46):呢隻酒味無咁重,但果香好夠,入口都好舒服,適合平時少飲酒嘅人飲🤗Food:我地叫左超多碟串燒😂整體黎講全部串燒都好食,但有幾個都幾surprising:1.韭菜燒($15一串):呢個都比較surprising,開頭無expect d咩但食上去之後覺得好香好有味,d孜然粉+五味粉令呢串嘢增色唔少😋2.炭燒法國鵝肝($68一串):有四塊鵝肝,入口即溶!而且唔會太漏,配上少少香料令個鵝肝食落去超好味🥰3.一口和牛串($29一串):d牛肉粒好juicy😂而且軟嫩,有少少秘制醬汁係上面,令個肉香更顯現。4.黑糖雞脾肉串($19一串):果然係雞脾肉!😜肉質好鮮嫩,咬落去一d都唔覺得柴,甜甜地又燒到有d焦香5.超級催淚彈($22一串):呢個

Drinks:

Food:
5.超級催淚彈($22一串):呢個算係比較神秘😂我地原本都有問店員呢個係咩黎,結果佢話我地叫左就知,懶神秘咁🤣食落去軟林林,我都俾大家估下係咩黎🤪
串燒
啤酒
2020-06-21
串燒
啤酒
2020-06-22 632 瀏覽
呢排天氣開始熱,就諗起中學時期同朋友燒烤的回憶。依家得閒都會約下朋友,食個飯敍舊~ 這間芝加哥前身好似主打食串燒,依家就變咗食西餐🤔 平時經過都見到唔少人,所以朋友係附近住就過嚟試試!——————————🔹 炸燒烤菇配黑松露醬 $58這個炸大菇份量真的不少,剛剛炸起會有爆汁的效果😍香脆的炸粉配上林林的菇,外脆內軟👍🏼再蘸少少甜而香的松露醬,好滿足~~ 不過記住要趁熱食,凍咗炸粉會變得厚身,仲會有油膩的感覺...-🔸 Prime極黑牛小排 $168這個牛小排是五成熟,雖然只有薄薄兩塊,但肉質鮮嫩可口😍油花分佈均勻,充滿牛味👍🏼旁邊有燒過的菠蘿🍍超多汁,酸酸甜甜,解膩一流😋😋🔹 保雲酥羊架 $118羊架一共有三支,每支都灑滿麵包糠,食起來沒有濃烈羊膻味,肉質還很軟腍☺️ 蒜頭燒完後變得很軟身,夾埋羊架一齊食,對於平時不敢食蒜頭嘅朋友,都大讚好香🥰但如果羊架大支少少,多啲肉會食得更滿足🤪-🔸 Irish cider (apple juice)這款Apple cider是我第一次飲,但個人認為比平時飲開S牌子更好飲😋因為味道較酸,又不會很甜,而且不是很有酒味😚啱晒我口味~
——————————
🔹 炸燒烤菇配黑松露醬 $58
炸燒烤菇配黑松露醬

🔸 Prime極黑牛小排 $168
Prime極黑牛小排

旁邊有燒過的菠蘿🍍超多汁,酸酸甜甜,解膩一流😋😋

🔹 保雲酥羊架 $118
保雲酥羊架

但如果羊架大支少少,多啲肉會食得更滿足🤪
🔸 Irish cider (apple juice)

2020-06-22 44 瀏覽
早左放工,返到屋企可能無野做,搬左出黎住之後有時會有D寂寞所以去左附近飲杯野,食D野,再返屋企去左芝加哥串燒酒場,佢地有小食同酒,睇餐牌唔貴,可以試試落單後好快有野黎,可能因為仲未有客到掛,7點左右先慢慢多客,有D人氣我食左個芝士菠菜焗廣島蠔,蠔幾新鮮同大隻,芝士味好香,但又菠菜係度中和返,唔會太濃味,食落唔會好膩另外飲左杯黑啤,酒味幾香,而且好大杯,可以一邊食野一邊慢慢嘆價錢合理,下次有朋友黎開會同佢地試試
早左放工,返到屋企可能無野做,搬左出黎住之後有時會有D寂寞
所以去左附近飲杯野,食D野,再返屋企

去左芝加哥串燒酒場,佢地有小食同酒,睇餐牌唔貴,可以試試

價錢合理,下次有朋友黎開會同佢地試試
2020-06-22 28 瀏覽
星期日父親節,所以約朋友提早左係星期6晚,順便可以飲埋野去左依間芝加哥酒吧西餐,聽講都係手工野,所以特登黎試下環境唔算大,但幾有氣氛,同朋友食野OKAY,適合傾計星期6晚幾多人,我地BOOK左位都要等一陣落單之後都要等一陣先有野食,因為全部都係即叫即整,所以等等都值得食左依個西班牙黑毛豬胺,估唔到幾好食,而且夠曬份量,食完一定夠飽豬味好出,吠起黎好脆口,黑毛豬既口感,證明唔係假野配埋個蘋果蓉會更加有味道另外同朋友飲左陣酒,飲完先返屋企
星期日父親節,所以約朋友提早左係星期6晚,順便可以飲埋野
去左依間芝加哥酒吧西餐,聽講都係手工野,所以特登黎試下

環境唔算大,但幾有氣氛,同朋友食野OKAY,適合傾計

星期6晚幾多人,我地BOOK左位都要等一陣

豬味好出,吠起黎好脆口,黑毛豬既口感,證明唔係假野

配埋個蘋果蓉會更加有味道

另外同朋友飲左陣酒,飲完先返屋企
2020-06-16 35 瀏覽
放工同朋友去食野,因為今日要返去媽咪屋企,所以選既地方都近返媽咪果面,方便返屋企朋友話想食西餐,因為好耐無食過,公司附近得D茶記扮西餐既餐廳,所以今日食正宗西餐我地黎左芝加哥酒吧餐廳,地方細細但係坐得都OK我食左個黑松露意大利飯,意大利飯幾有咬口,但入口又唔係全部醬汁,配埋黑松露真係幾好食巨大帶子都係唔錯,好有鮮味,做得好認真另外仲有飲左杯酒,酒都唔貴,幾抵飲價錢合理,希望遲D可以多D朋友黎食飯,好耐無大圍食飯啦
我地黎左芝加哥酒吧餐廳,地方細細但係坐得都OK
巨大帶子都係唔錯,好有鮮味,做得好認真
另外仲有飲左杯酒,酒都唔貴,幾抵飲
價錢合理,希望遲D可以多D朋友黎食飯,好耐無大圍食飯啦
2020-06-14 129 瀏覽
上次去大埔探朋友後,和另一半去了另一分店食串燒,味道和環境氣氛都不錯,所以今次就去了這分店試試他們的西餐,繼續支持黃店🤗這店的環境比較狹窄,店内及店外分別只有4張及2張的高身檯,但食客卻不少,不夠18:30已滿坐!我們點了牛油香草炒雜菌、低溫慢煮烤乳豬件、蒜爆黑椒牛小排粒、Asahi生啤及葡萄梳打。牛油香草炒雜菌將冬菇及靈芝菇等切成小塊,再混合牛油及香草炮製而成,非常惹味,不知不覺就將整碟吃光😋低溫慢煮烤乳豬件乳豬件即點即製,豬肉非常軟嫩,而外皮則超級香脆,脆得用刀切件時也不斷發出咔嚓聲😍配菜有沙律菜及烤過的瓜果,真的非常推薦👍🏻連鄰桌的2枱食客看見後也向店員查詢此菜式,最終他們均也點了一份😂Prime極黑牛小排 本想後加單蒜爆黑椒牛小排粒,店員則推介了此菜式,雖然價錢只相差少少,但份量會較豐富。我要了七成熟,最後只有五成熟,雖然味道真的不錯,又軟嫩又有肉味,但對我而言比較生,所以我沒有多食;而另一半一向習慣食三至五成熟的扒類,所以非常符合另一半心意😆飽足過後,好酒貪杯的另一半多點了一杯Guinness才滿足🥰

牛油香草炒雜菌

低溫慢煮烤乳豬件

2020-06-14 43 瀏覽
這家餐廳本來就叫芝加哥串燒,沒想到過了一會兒就轉了名字,叫DRAGON BBQ BAR餐廳位置不多,只有四張四人桌跟兩張戶外二人桌,但室內的裝潢比以前更好看,更特色了選擇由串燒變了西式酒吧餐廳,基本的西餐廳有的東西都有我們選了一份最新加的威靈頓牛柳$238不貴,上桌時覺得不大份,牛柳點了五分熟,吃下去非常非常JUICY,肉汁極多,亦不是那種醃得無味的牛柳,還有磨菇跟熱辣的麵皮包裹,似模似樣呢!另外還有燒汁跟茄子,少量沙律等好東西~意大利陳醋沙律$48還竹的滿酸的,沙律質素正常,酸酸的底原來加了檸檬片!另外還有意大利黑醋跟橄欖油,正好開胃肉醬意粉$65份量意想不到的大份,意粉很多,也用上了巴馬臣芝士片,肉醬偏甜也多,很易入口!

選擇由串燒變了西式酒吧餐廳,基本的西餐廳有的東西都有

我們選了一份最新加的威靈頓牛柳$238

另外還有燒汁跟茄子,少量沙律等好東西~

意大利陳醋沙律$48

肉醬意粉$65
題外話/補充資料: 侍應服務很好,非常樂意幫忙,又會到門外宣傳,值得一讚
2020-06-14 42 瀏覽
上次食完黃店芝加哥,發現原來係冇幾遠嘅美豐花園有間分鋪,主力西式bar,舖頭細細地,加埋門口bar枱有6張枱,吾算好大,不過地方冇噤大自然都冇噤嘈,岩曬兩三個朋友傾下計🥰今日去噤岩somersby賣晒,佢地推薦左另外一款Apple cider,叫Magners嘅irish cider,蘋果味一樣噤濃,感覺冇噤甜,仲好飲過somersby😍頭盤叫左個炸珍寶廣島蠔,炸得好酥脆多汁,好有蠔味,個炸漿吾會太厚,點埋蛋黃醬好好食😋見吾係影得好清楚之後啲相都打左燈🙈主菜我地order左德國鹹豬手同prime牛小排,個豬手外皮炸到脆卜卜,入面嘅肉好滑,又吾會太乾身🤤佢地用左比較薄身嘅牛小排,兩面煎香,入面可以keep到medium rare,Seasoning都做得好好,牛小排肉味香入口即化,有水準!食完啲main course同朋友傾傾吓又有啲口痕🤣走去叫多左個炸薯條拼黑松露醬,個黑松露醬落得好重手,香到不得了,配埋波浪薯條,送酒一流🤤價錢黎講性價比好高,選擇冇芝加哥噤多,但勝在食物比較精緻,三兩個朋友想搵個吾太吵傾到計嘅地方,不妨黎試一試☺️

見吾係影得好清楚之後啲相都打左燈🙈

2020-06-11 36 瀏覽
豬師奶今日尼到大埔晚餐,揀左衣間bbq酒吧,食物選擇幾多,而且價錢非常合宜,多款小食和意粉都唔洗100蚊牆身有酒櫃,先叫左杯1664,豬先生叫左一杯whisky1664非常大杯,好抵飲Whisky都好多款可以揀小食叫左炸魚薯條,好抵食,魚好滑,個皮好薄,炸得好脆,又多薯條,一個人食完會飽主菜叫左prime極黑牛小排,都幾大份,岩兩個人share,d配菜都好好食,有茄子,薯仔,好欣賞個燒粟米,好特別蕃茄大蝦意粉好足料,好多蝦,意粉都幾多,個醬汁好濃蕃茄味,好食

牆身有酒櫃,先叫左杯1664,豬先生叫左一杯whisky

1664非常大杯,好抵飲

Whisky都好多款可以揀

2020-06-11 55 瀏覽
好朋友嚟咗大埔搵我,想搵我傾偈,所以今次就搵咗一間酒吧食飯,貪佢可以慢慢坐🤣餐廳唔係好大,但環境同氣氛都好好!而且食物種類都唔少,上至威靈頓牛柳,下至普通炸薯條都有,真係唔驚冇嘢啱食!首先我叫咗個肉醬配粟米片$58,粟米片加咗芝士再輕輕焗過,所以上枱嘅時間仲係熱辣辣,另外仲有兩個醬俾我點,一個係肉醬一個係莎莎,可以根據個人口味揀自己鍾意嘅醬,都幾貼心❤️主菜方面,分別叫咗卡邦尼意粉$68,同炸魚薯條$78,意粉煙韌彈牙,唔會過淋!而且份量非常多,好抵食😈至於炸魚薯條,全部都係即叫即炸,炸粉唔會太厚得嚟,仲外脆內軟,口感啱啱好!最後我哋仲叫咗兩杯嘢飲,一杯係Apple cider, 味道甜甜地咁,比較適合女仔,如果你唔鍾意帶甜嘅嚟酒,可以揀1664,口感比較清新,而且夠晒凍,非常消暑!

餐廳唔係好大,但環境同氣氛都好好!

話說芝加哥既串燒酒吧我成日去,因為方便就腳,價錢正常但質素好坐得舒服😌又傾得舒服,服務又唔錯👍🏻所以知道佢地開左西餐行fine dining路線,二話不說即刻去試試🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️餐廳唔大,加埋都係十零個位,坐高枱值得一提高枱幾舒服😌👍🏻餐廳裝潢幾有情調,適合換酒杯底傾計🥂平日8點去到,爆場,我地坐埋最後一張空檯餐牌簡簡單單,一張食既一張飲既但選擇都唔少,小食主菜酒精都應有盡有我地叫左兩個Main 一個小食 兩杯酒🥰肉醬墨西哥粟米脆片份量唔錯,幾大份蕃茄莎莎同埋肉醬分開上值得一鑽,可以保持粟米片既脆度👍🏻單食左一塊粟米脆片,調味唔錯,唔算好濃,但味道幾香,又有淡淡既粟米🌽香最鐘意係佢個口感夠脆但唔會太硬,食到介口全部撈埋一齊食個味道非常好本身有芝士同埋橄欖,芝士係白芝士,口感軟滑唔會太濃,配濃味既肉醬幾夾肉醬個調味有驚喜😍本身口感夠濕唔會乾淨淨食落香草味幾夠,肉粒有口感之餘又唔會太大粒配埋蕃茄莎莎令成個小食多番啲freshness係非常唔錯既小食👍🏻👍🏻👍🏻黑松露帶子燴飯份量都係比想像中多🤗色水唔錯,入口幾creamy 奶香味幾足👍🏻成個調味微咸,配埋忌廉既香,芝士碎片加左啲口
坐得舒服😌又傾得舒服,服務又唔錯👍🏻

餐廳唔大,加埋都係十零個位,坐高枱
值得一提高枱幾舒服😌👍🏻
餐廳裝潢幾有情調,適合換酒杯底傾計🥂
平日8點去到,爆場,我地坐埋最後一張空檯

餐牌簡簡單單,一張食既一張飲既
但選擇都唔少,小食主菜酒精都應有盡有
我地叫左兩個Main 一個小食 兩杯酒🥰

肉醬墨西哥粟米脆片

份量唔錯,幾大份
蕃茄莎莎同埋肉醬分開上值得一鑽,可以保持粟米片既脆度👍🏻
最鐘意係佢個口感夠脆但唔會太硬,食到介口

全部撈埋一齊食個味道非常好
肉醬個調味有驚喜😍本身口感夠濕唔會乾淨淨
食落香草味幾夠,肉粒有口感之餘又唔會太大粒
配埋蕃茄莎莎令成個小食多番啲freshness
係非常唔錯既小食👍🏻👍🏻👍🏻

黑松露帶子燴飯

份量都係比想像中多🤗
色水唔錯,入口幾creamy 奶香味幾足👍🏻
成個調味微咸,配埋忌廉既香,芝士碎片加左啲口感同埋另一種奶香,令整體層次上升
燴飯用既飯粒食得出係意大利燴飯,唔係碎曰時出面會食到既淋晒,無口感既燴飯粒
食落粒粒分明,有咬口,配埋啲芝士拉絲同埋黑松露既香味
加埋蒜片、磨菇片等等,口感味道都非常好🥰
仲有帶子大大隻,又夠厚身,食落啖啖肉
肉質嫩口,都算新鮮,唔錯👍🏻👍🏻

主角 Wellington Beef 😚
本人最喜歡菜式之一,整得好食係要啲工夫同架勢

上菜既樣子唔錯,威靈頓牛焗得金黃,配菜小小心思粟米原條唔係切粒,視覺感覺上都好啲!幾有心思!
切落去威靈頓牛到,超脆既聲音😍😍😍
切開係接近5成熟,賣相相當不錯👍🏻

酥皮焗到好香脆,皮薄,切落咔咔聲令人食指大動
食落好香牛酒既酥味,唔會太厚又唔會淋
薄脆得黎食到有幾層酥皮,非常唔錯
牛肉肉質軟腍,基本上完全不廢勁就可以切開
入口牛味濃郁,肉質軟腍,唯一配牛油味重既酥皮會突出牛肉既膻味
所以餐廳好聰明咁配左個肉汁,肉汁味道豐富
好神奇地減但左酥皮配牛油去膻味👍🏻
配菜都唔簡單,你燒野菜,有粟米🌽、茄子🍆等等
食落都新鮮,燒出黎都幾香,好食!

我地叫左apple cider
唔會好甜,蘋果味幾重幾香甜👍🏻👍🏻
2020-06-10 27 瀏覽
Dragon BBQ Bar唔會好大間,所以令我印象最深刻嘅,就係佢嘅職員服務得非常好。我哋今晚兩個人去食晚餐,叫左支冰凍黑啤,Happy Hour計都係$33支,幾抵。前菜來一份忌廉燒雞翼,雞翼裏面有非常Creamy嘅忌廉,而且雞翼嘅外層燒得好脆,好好食。之後我哋叫咗兩份晚餐,一份係德國豬手拼薯條,薯條係新鮮炸嘅,豬手就焗得外層嘅皮非常脆,乾身,有口感,豬入邊嘅肥膏就幾重下,所以一定係要送酒一齊食,如果單獨食豬手會幾滯下。之後我再叫咗一個Prime牛小排配燒菠蘿要配薯菜。牛小排嘅肉身比較嫩滑,肥膏同埋牛肉嘅比例較豬手好,餐廳特別用心咁樣配埋燒菠蘿🍍,可以解一解油膩感。

2020-06-04
住大埔又點可以唔試下大埔嘅嘢食呢?之前行街無意中發現呢間舖頭之後就約人一齊去食啦!呢間環境又好裝修又有特色而且仲有好多選擇酒方面就飲咗兩杯Dark Lager!飲完仲想飲!咁就唔少得要配上串燒💕主食方面:燒黑松露帶子珍珠飯四粒大大嘅帶子送上嚟有少少驚訝!原來搭配黑松露係好鮮甜,而且好夾份量啱啱好~帶子好鮮甜啊!玉子燒($32),我最鍾意就係呢個玉子燒,甜甜地而且唔會燒過龍!好有口感好厚啊!鹽燒雞軟骨($12*1),一串串再加上檸檬汁好香濃嘅感覺!非常好味~而且脆卜卜啊!食咗好多串!金菇牛肉卷($28)味道唔錯而且份量都夠食!我覺得金針菇燒完之後原來味道都唔錯好香同牛肉好襯!我之後會再想同朋友去呢度放鬆一下試吓唔同嘅串燒!

呢間環境又好裝修又有特色而且仲有好多選擇

主食方面:燒黑松露帶子珍珠飯

金菇牛肉卷($28)
我之後會再想同朋友去呢度放鬆一下試吓唔同嘅串燒!