芝加哥串燒酒場 (太和中心)

Chicago (Tai Wo Centre)
2021-03-24 33 瀏覽
之前都同朋友食過呢間串燒黃店,就係記得佢地串燒、食物同酒類飲品選擇都好多,而加質素高,所以今日放工就帶另一個朋友黎chill chill佢!飲品我地一黎就叫左枝桃汁酒,佢桃味好香濃,甜甜的,但同時有微微既酒醇味,啱曬我呢啲BB班飲,仲配有2隻細酒杯,真係夠曬日式FEEL。串燒大推薦鹽燒雞軟骨,細細粒而且佢地燒得比較脆口,鹽燒雞皮都好正好邪惡哈哈😂羊肉串完全無羶味,啖啖肉好正,燒雞泡魚干比時較少見,用蜜汁燒甜甜的,口感表面煙韌但其實咬落又鬆化,絕對唔係魷魚絲扯唔甩可以放心,香蔥燒扇貝都好好味,扇貝好大隻,仲有黑松露薯條,好大碟,黑松露醬仲可以refill添!大家快啲大大力去懲罰佢地啦!😁😁
  • 鹽燒雞軟⻣
2021-03-20 27 瀏覽
前幾日朋友話好想食串燒,我哋上網搵咗呢間bar,可以邊飲酒邊食住串燒好chill🔅味增甲羅燒佢個味增味都幾重,而且佢啲蟹膏都幾多下,打隻生蛋落去一氣食好creamy好正!評分: 4.457/5🔅燒大啡菇賣相好靚,上面除咗有生蛋仲有啲煙肉,個菇好爽口而且好重菇味!評分: 4.543/5🔅香蒜燒鮮鮑魚又係我最鍾意嘅蒜蓉,佢d鮑魚的確幾新鮮,加上佢燒得火候啱啱好唔會老,食落去淡淡肉好彈牙!評分: 4.562/5🔅玉子燒佢個賣相好令,燒到金黃色,因為佢甜甜地燒完有少少焦糖嘅味道,而且玉子夠軟身,唔錯。評分:4.542/5🔅芝士和牛串佢嗰個芝士係燒到溶溶地,再加埋和牛嘅入口即溶兩樣嘢食埋一齊好夾。評分:4.436/5

🔅味增甲羅燒

評分:4.542/5

🔅芝士和牛串
評分:4.436/5

2021-03-17 35 瀏覽
朋友介紹黎試下 又唔錯~黑毛和牛後腰肉$268 (150g)係餐牌見到和牛用上日本鹿兒島最高級別和牛,唔洗諗一定要試😛牛味好濃郁,有嚼勁,叫左5成熟剛剛好不會太老,超推薦叫和牛食~香蔥燒牛殼扇貝兩隻$39Cp值高,去街市買黎自己煮都要呢個價錢,而且多蔥蒜令扇貝好香~燒韓國魚糕串$26平時食魚糕通常配湯,今次試下燒都唔錯~白桃酒$52有白桃的獨特香味,是日本山梨縣出產,好好飲!巨風提子酒$52提子味突出甜甜地~個樽好靚☺️
朋友介紹黎試下 又唔錯~

黑毛和牛後腰肉$268 (150g)

香蔥燒牛殼扇貝兩隻$39

燒韓國魚糕串$26
平時食魚糕通常配湯,今次試下燒都唔錯~

白桃酒$52
有白桃的獨特香味,是日本山梨縣出產,好好飲!

巨風提子酒$52
提子味突出甜甜地~個樽好靚☺️
2021-03-17 34 瀏覽
我係一個住喺大埔嘅吃貨 今日朋友話想試下呢間芝加哥餐廳 朋友呢個介紹真係唔錯 因為我好耐之前食過佢另一間分店 已經覺得好高質 所以朋友今日叫我 我二話不說即刻狗衝出去同佢撐枱腳啦去到呢間餐廳 第一個印象係比另外一間餐廳座位更加闊落 而且格調更加高級蜜糖黑豚扒珍珠飯 黑豚扒非常厚切 肉多 豬肉味非常之重 油份甘香可口 配上煙韌嘅珍珠飯 簡直令人食指大動 各位減肥嘅人士慎選燒紐西蘭羊架珍珠飯 羊架味道有少少羶 但係肉質亦都好嫩滑 燒得五成熟 有少少血水但係無阻羊肉嘅肉味充分發揮 配上煙韌口感嘅珍珠飯 配搭一流燒芝士年糕 雖然係交貨既貨色 但係年糕本身嘅芝士味亦都好香 但唔太油 值得一讚鹽燒牛舌心 鹽味令到牛肉味更加突出 而且鹽份令到牛舌心嘅肉質更加緊緻最後叫多杯朱古力酒 充滿住甜甜嘅朱古力味 酒味唔太重 加上幾粒搶眼嘅棉花糖 女士都啱飲

2021-03-15 739 瀏覽
等左幾個月,終於等到放寬限聚既日子,多得個pk政府..連夜晚出去食既權利都冇不過唔理咁多,有得出去食,真係要揀返d想去食既去食下!今日同個大埔既朋友,去食久違好耐冇食既宵夜串燒吹下水,串燒真係要即叫即食先至過癮!冇黎咁耐,環境都仲係咁是正~iPhone 12pro個廣角好掂,影得哂成個場🤣我同朋友都幾鐘意黎,其中一個原因係串燒既選擇同種類好多,酒既選擇更是~所以次次一坐吹水都吹幾個鐘!Kirin呢杯draft beer,甜甜地帶點菠蘿味,有d去左沖繩既感覺🍍而日式叉燒都非常入味,配酒一流黎到我地既主菜!每次同個朋友都叫成10幾樣,樣樣都好吸引燒菠蘿係食串燒必叫!菠蘿加熱後果糖出哂黎,非常甜甜蜜蜜🤣煙肉年糕又係幾夾,不過今次燒得過左少少又少少焦呢兩樣基本上同朋友每次黎都會叫!蜜汁燒黑豚肉,加上蜜糖,食落都唔覺油膩熱氣~下邊燒雞翼雞皮雞扒,用黎佐酒一流,外脆內嫩講最後飲飲下,一人都飲左2,3杯,飲到醉醉地返去,幾耐冇試過😂香港快d好返!呢間一定要支持大家,香港人加油

冇黎咁耐,環境都仲係咁是正~
iPhone 12pro個廣角好掂,影得哂成個場🤣

而日式叉燒都非常入味,配酒一流

黎到我地既主菜!每次同個朋友都叫成10幾樣,樣樣都好吸引
燒菠蘿係食串燒必叫!菠蘿加熱後果糖出哂黎,非常甜甜蜜蜜🤣
煙肉年糕又係幾夾,不過今次燒得過左少少又少少焦

呢兩樣基本上同朋友每次黎都會叫!
蜜汁燒黑豚肉,加上蜜糖,食落都唔覺油膩熱氣~
下邊燒雞翼雞皮雞扒,用黎佐酒一流,外脆內嫩

2021-03-01
$270 (宵夜)
2021-03-11 28 瀏覽
今日又同同事去happy hour 收咗工之後經過呢間芝加哥串燒酒場 佢係黃店黎 竟然唔使等位就入咗去坐喇 環境燈光昏暗 採取半開放式 非常輕鬆 仲有足球賽事睇我叫咗杯Swon ball甜甜地 係蛋酒加上七喜 飲落完全冇酒味好似汽水咁 啱曬聽日仲要返工嘅我鹽燒牛舌心 有咬口 有牛肉味燒雞皮餃子 竟然可以燒得香脆 食落好似薯片咁 入面再包上肉餡有驚喜燒芝士年糕 年糕煙韌加上芝士流心 可口蜜糖燒黑豚扒珍珠飯 黑豚扒外面有陣肥膏而且燒得香脆 好似蜜汁叉燒嘅燶邊咁 黑豚扒非常厚切 入面仲有肉汁流出嚟 蜜糖燒汁用嚟撈珍珠飯就啱啱好燒紐西蘭羊架珍珠飯 羊架有成三大嚿咁多 燒得香脆 入面仲係五成熟啱啱好 加埋微微嘅蘇味 好食

鹽燒牛舌心 有咬口 有牛肉味

燒芝士年糕 年糕煙韌加上芝士流心 可口

芝加哥算係屋企附近, 一間好味又抵食, 仲有波睇既串燒酒店, 對大埔友黎講, 真心CP值好高~~~其實都開左好長一段時間, 我都好常黎, 貪佢串燒抵食又香。 有D串燒店會用好多醬, 不過呢到都係簡單鹽燒, 款式選擇又多又抵, 仲有好多種海鮮。另外酒類方面, 除左外面常見既啤酒牌子, 佢地仲有好多唔同既draft beer, cocktails. 個人最愛mojito,  雖然係普通野, 不過佢地整得大杯又有酒味, 好喜歡❤佢地既點餐紙好靚, 又彩色又有圖, 不過每次都好好奇, 咁花既點餐紙, d店員都唔會漏單, 好勁😂
2021-03-06 38 瀏覽
难得今日放假休息,想约朋友一起出来走走聊聊天。知道太和有间出名的串烧店,于是预约了8.30的位置。从太和地铁站出发大约10分钟左右,就可以来到这家芝加哥串烧酒厂了。在门外就可以闻到串烧店里传出的阵阵烧烤味。餐厅装潢大胆别致,加上夜里有灯光衬托,显得格外引人注目。虽然有疫情影响,但餐厅几乎爆满需要等待一些时间就可以入座。当我打开餐牌,餐牌上的食物琳琅满目,看的我眼花缭乱,一时不知该点什么。和朋友商量了很久才决定吃什么。餐牌诱惑太大,每种都想尝试。餐厅想的很周到每位客人口味不同,你可以选择你适合的口味,比如,不辣,微辣,中辣等。点完串烧候,你可以选择一些美酒,店里有很多主推啤酒,也可以选择不同口味的水果酒。串烧制作需要些时间,大概10-15分钟。等服务员端上食物时,我们觉得很惊讶。所有串烧都是摆放在一块超大的砧板上端出,摆放的串烧很整齐,一串串的叠满,摆放的很精致,感觉就是一件件的艺术品。看的我们食欲大增,没等菜齐我们便动嘴开吃了。一阵风卷残云过后,我们付完钱便扬长而去。不要问为什么!~!为什么不多坐会!!!疫情关系10点关门!!!!推荐一下几款觉得好吃应该试试:培根年糕卷,炭烧猪颈肉,石烧prime牛小扒,烧汁牛仔骨,香葱烧扇贝,烧宫崎去骨鸡腿,烧咸猪腩片,烧养架,香蒜葱花岛蚝可以转芝士口味哦。
2021-03-02 27 瀏覽
一入去就畀牆上嘅一排響collection吸引住,響17、響21、富士山等等,望見都覺得好吸引🍻鹽燒牛舌心:精選牛舌最好味嘅部位,用少少鹽吊味就啱啱好🧂炭燒豬頸肉:豬頸肉用咗孜然調味,燒到脆邊但又唔會dry👍一口和牛串:和牛肉質細嫩冇筋😋陳年花雕酒黑豚腸:香腸外皮微微焦香,不過酒香唔算突出🍶炭燒法國鵝肝:表面包咗一層粉,有少少似炸鵝肝,外脆內軟~燒雞翼包肉:雞皮燶咗少少,但係味道唔錯👌香蒜蔥花廣島蠔:廣島蠔鮮味飽滿,應該要叫多幾隻!1664串燒嘅種類真係好多,各款串燒水準平穩,下次再嚟可以試埋其他串燒~

鹽燒牛舌心:精選牛舌最好味嘅部位,用少少鹽吊味就啱啱好🧂

炭燒豬頸肉:豬頸肉用咗孜然調味,燒到脆邊但又唔會dry👍

一口和牛串:和牛肉質細嫩冇筋😋

陳年花雕酒黑豚腸:香腸外皮微微焦香,不過酒香唔算突出🍶

炭燒法國鵝肝:表面包咗一層粉,有少少似炸鵝肝,外脆內軟~
燒雞翼包肉:雞皮燶咗少少,但係味道唔錯👌
香蒜蔥花廣島蠔:廣島蠔鮮味飽滿,應該要叫多幾隻!

2021-02-28 251 瀏覽
Afternoon tea時份,想飲杯野hea下啤啤佢,見到呢間叫酒吧幾吸引,又有燒物可以過下口癮! 坐既環境十分舒服,好laid back! D人都好nice, 會介紹我地飲咩好~叫左一杯Brandy Alexander, 本來仲會驚白蘭地好濃,但有朱古力既混和,仲有牛奶的幼滑口感,上面既cream foam令到呢杯野簡直好似甜品咁!再叫左一杯draft beer, 好香白桃的甜味,適逢今日天氣熱熱地,都幾清新爽口!飲酒點可以無野食啊~ 伴酒串燒一流啦!和牛燒 ($42)既肉質十分香口~ 入口即溶, 而且唔貴~羊肉串 ($21) 羊氈味很搶,與調然料好夾玉子燒 ($32/4 pcs)好出色,有陣陣燒香的味道,雖然無肉類咁香,但都好清甜!茄子燒 (原條$33),是日最愛,茄子外皮香脆,翻開的茄肉充滿孜然的香料味,而且很軟腍,兩種截然不同的口感好特別,食不停口芝士松露大啡茹 ($38) 松露狂野的味道,與大啡茹的鮮味,好夾,芝士好香濃!香蔥燒蟶子皇 ($98/ 2pcs) & 香蔥燒牛殼扇貝 ($39/ 2pcs)小小的酒吧,都食到咁新鮮同高質素的海鮮,真係好喜出望外~

飲酒點可以無野食啊~ 伴酒串燒一流啦!

和牛燒 ($42)既肉質十分香口~ 入口即溶, 而且唔貴~

羊肉串 ($21) 羊氈味很搶,與調然料好夾

芝士松露大啡茹 ($38)
松露狂野的味道,與大啡茹的鮮味,好夾,芝士好香濃!

小小的酒吧,都食到咁新鮮同高質素的海鮮,真係好喜出望外~
2021-02-27 35 瀏覽
🐂 一口和牛串 $29燒得外脆內嫩,牛味好濃,一口一粒好滋味😙🐖 炭燒豬頸肉 $19肉質鮮嫩,醃得好香口,加埋少少炭焦味,呢個強烈推薦❗️🐓 燒雞翅包肉 $19無骨🦴又多肉,仲有菜/蔥粒係肉入面,啖啖肉😋🐑 燒羊架 $36五成熟粉紅肉色,燒得啱啱好🤩 羊味好出,略帶膻味。有得點埋甜甜地、綠色啫喱狀嘅醬料,幾特別嘅組合~ 🍆 招牌茄子燒 $33大大條茄子,軟腍多汁。調味出色,孜然味好香,加埋蔥花,提味不少🤤 隔離枱女人嗌完又再追加😂🧈 燒牛油帆立貝 $33肉身肥厚,味道鮮甜,質感爽口,點埋甜甜地嘅醬汁,更正😋🍑 桃汁酒 $52只有3%酒精濃度同埋200ml,唔會咁易醉,飲落以為自己飲緊果汁,桃味明顯,完全冇酒味😂👍🏻一餐食晒豬牛羊雞、海鮮、蔬菜😆P.S. 廁所竟然係用Tempo紙巾🧻💯❗️
🐂 一口和牛串 $29
燒得外脆內嫩,牛味好濃,一口一粒好滋味😙

🐖 炭燒豬頸肉 $19
肉質鮮嫩,醃得好香口,加埋少少炭焦味,呢個強烈推薦❗️

🐓 燒雞翅包肉 $19
無骨🦴又多肉,仲有菜/蔥粒係肉入面,啖啖肉😋

🐑 燒羊架 $36

🍆 招牌茄子燒 $33

🧈 燒牛油帆立貝 $33
肉身肥厚,味道鮮甜,質感爽口,點埋甜甜地嘅醬汁,更正😋

🍑 桃汁酒 $52

一餐食晒豬牛羊雞、海鮮、蔬菜😆

P.S. 廁所竟然係用Tempo紙巾🧻💯❗️

2021-02-27 544 瀏覽
今日難得放早,有時間去個happy hour。其實太和附近都有唔少高質酒吧嫁。呢度有波睇有酒飲又有串燒小食,星期五過黎呢d chill就最岩feel啦。話晒happy hour,最重要一定係個環境同埋杯酒,環境裝修好舒服,燈光較到剛剛好,柔和得黎又微暗,微暗得黎又唔會伸手不見五指。先叫野飲,今日想飲杯清淡d既,店員就建議飲apple cider 🍺 。比起普通街外罐裝cider,佢地既黎自愛爾蘭🇮🇪,飲落果然夠清,但亦有清香蘋果味,飲落好舒服😌,店員推介👍🏻。另外叫左杯san louise 白酒,白酒味道夠香,配埋小食同環境,星期五chill一chill最佳選擇!小食方面,價錢都算合理,串燒作為最佳既佐酒小食點可以唔叫呢?先叫左個安格斯牛小排,牛排燒到5成熟,外面香脆,入面仲有小小紅,送酒一流。之後店員仲推介我地試下佢地既培根蕃茄卷!!好正,培根既肉味配上小蕃茄既爆汁清新,兩者取到一個平衡,口腔遊走係油脂同清新之間。亦有叫啲蔬菜平衡下,燒露荀燒到剛剛好,露荀爽脆,食落香口。叫得燒烤,點可以冇燒茄子呢。茄子食落舒服😌,燒出黎唔乾,有足夠既水份,再加上蔥粒同味粉,正丫!

2021-02-26
2021-02-27 267 瀏覽
好耐都未食過串燒啦😋難得揾到一間又有氣氛,又可以嘆下美食嘅串燒酒場餐廳!串燒配啤酒🍻簡直係一流👍🏻👍🏻食物款式又多,令我選擇困難症又發作啦😅全部食物嘅味道都惹味無比😋😋😋 再飲返兩杯又唔錯呀🤗💛碳燒牛扒👉🏻燒到大約七成熟,入口嫩滑,以呢個價錢可以食到咁嫩嘅牛扒,非常超值🤩💛燒咸豬腩肉👉🏻肥瘦適中,有層次嘅口感,只係鹹咗啲啲😅💛鹽燒鮮白鱔串👉🏻一串厚身鱔肉,完全無碎骨,清得乾乾淨淨👍🏻外皮香脆,魚肉鮮嫩無比,非常推介👍🏻💛烤黑松露蝦串燒到可以連蝦殼一齊食,而蝦身又唔會燒到乾!💛脆辣炸雞膇炸到香脆惹味,又唔油膩,令人舔舔脷😋😋😋仲有好多美食,不能盡錄🤪💛雞肉軟骨棒💛燒日本博多雞心💛燒雞泡魚干💛鹽燒雞皮💛黑啤豬肉腸🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺San Miguel Cerveza Negra(Dark Lager)DraughtKIRIN-Original

💛碳燒牛扒
碳燒牛扒

💛燒咸豬腩肉
燒咸豬腩肉

👉🏻肥瘦適中,有層次嘅口感,只係鹹咗啲啲😅

💛鹽燒鮮白鱔串
鹽燒鮮白鱔串

💛烤黑松露蝦串
烤黑松露蝦串

燒到可以連蝦殼一齊食,而蝦身又唔會燒到乾!

💛脆辣炸雞
脆辣炸雞膇

炸到香脆惹味,又唔油膩,令人舔舔脷😋😋😋

仲有好多美食,不能盡錄🤪

💛雞肉軟骨棒
💛燒日本博多雞心
💛燒雞泡魚干
💛鹽燒雞皮
💛黑啤豬肉腸

🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺
Sam  Miguel  Cerveza  Negra(Dark  Larger)Draught

碳燒牛扒
燒咸豬腩肉
鹽燒鮮白鱔串
烤黑松露蝦串
  • 雞肉軟骨棒
2021-02-22 275 瀏覽
🙆🏻‍♀️當日初七人日, 決定食串燒, 飲手工啤chill吓~ 呢度串燒有好多款式揀, 全部即叫即燒‼️串燒一定要趁熱食, 快快手影幾幅相就開餐, cheersssss🍻海鮮🦪 肉肉🍖 蔬菜🍆🔺香蒜蔥花廣島蠔 🔺香蔥燒牛油扇貝 🔺烤黑松露蝦串🔺羊肉串🔺雞肉軟骨棒 🔺燒雞皮餃子🔺鹽燒牛舌心🔺茄子燒 (原條)🔺燒韭菜💬港式口味嘅串燒, 可以揀辣定唔辣, 價錢合理, 座位舒適, 啤酒又唔貴, 啱曬同朋友坐低慢慢傾慢慢食🍡🍢 食哂以上咁多樣食物, 連埋兩杯啤酒埋單HK$481~ 超合理嘅價錢~ 我特別鍾意燒茄子同埋燒韭菜, 調味粉好入味, 惹味🤩 牛舌心就比較失望咗少少, 好似燒耐咗dd, 如果再厚切啲嘅話就應該更加好食🤭呢度同街外嘅港式串燒有少少唔同, 就係師傅努力去將幾款串燒放埋一齊靚靚咁上枱, 當然望落去豐富啲影相會靚啲~Craft Beer🍻 澳洲手工啤🔺Little Creatures Pale Ale🔺Little Creatures IPA 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

海鮮🦪 肉肉🍖 蔬菜🍆
🔺香蒜蔥花廣島蠔
🔺香蔥燒牛油扇貝
🔺烤黑松露蝦串
🔺羊肉串
🔺雞肉軟骨棒
🔺燒雞皮餃子
🔺鹽燒牛舌心
🔺茄子燒 (原條)
🔺燒韭菜

🔺Little Creatures IPA

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-02-18
2021-02-22 32 瀏覽
食串燒一定要飲啤酒🍻終於有得去啲有氣氛嘅地方一路播歌我表示好想唱K蜜糖黑豚珍珠飯 $78豚肉幾林,但可以多啲汁會香啲,肉嘅份量來講都幾多,燒得幾香串燒必食茄子,好香好夠味,一定要食雞皮餃子幾得意,外脆內軟,第一次食牛舌心係厚切,正呀👍👍👍👍有人話要試下手工啤,叫左個有拖肥,有桃味既試下,唔會好甜,幾特別而我就叫返Kirin既菠蘿味,每次一諗起菠蘿味,就會同啲朋友諗起女人要食多啲菠蘿🤣🤣
食串燒一定要飲啤酒🍻
終於有得去啲有氣氛嘅地方
一路播歌我表示好想唱K

蜜糖黑豚珍珠飯 $78
豚肉幾林,但可以多啲汁會香啲,肉嘅份量來講都幾多,燒得幾香

串燒必食茄子,好香好夠味,一定要食
雞皮餃子幾得意,外脆內軟,第一次食
牛舌心係厚切,正呀👍👍👍👍