芝加哥串燒酒場 (明雲閣)

Chicago Bar And Restaurant (Ming Wan Court)
2022-12-20 17 瀏覽
入到元朗真係超多嘢食,朋友話有間bar坐得好舒服,而且入邊嘅Cocktail都幾好飲 仲有得食飯食串燒超級多串燒嘅款式俾你揀,菜類肉類海鮮類都有某啲食物價錢比起出面平驚唔夠飽,仲有主食,我朋友好鍾意食珍珠飯,所以非常啱佢因為出面好少有飯係珍珠米,除非日本食品時令海魚一夜乾$108 之前去一間日本串燒店都要接近$200先食到肉質好鮮甜好飽滿,要點少少柚子汁食先唔會太咸仲有燒茄子唔會好乾都保留到佢嘅水份另外雞翼包肉真係好特別,係菜肉包嘅味道,外皮燒得好香安格斯牛板腱珍珠飯喺出面好少有嘅珍珠飯,一塊塊嫰滑嘅安格斯,大概有7小件入口唔硬,唔洗咬太耐配埋粒粒甜粟米好飽肚小食方面,我哋揀咗黑松露炸薯條平時出面黑松露薯條都係得嗰沙律醬,但今次炸薯條上面有厚厚嘅黑松露冇偷工減料,新鮮炸出嚟熱辣辣,再配埋cocktail真係好夾Cocktail方面,我揀咗Nothing 係我最鍾意嘅菠蘿汁,如果鍾意酒精味重嘅朋友可以要求,因為我呢杯Nothing比較甜,菠蘿味重為主Gin tonic酒精咪會較重,等冰融小小飲好好味,清新薄荷點綴,感覺有解膩的效果嚟到必食嘅串燒雞翼包飯,入邊係糯米,令到雞翼更加香口風味
仲有得食飯食串燒

超級多串燒嘅款式俾你揀,菜類肉類海鮮類都有
某啲食物價錢比起出面平

驚唔夠飽,仲有主食,我朋友好鍾意食珍珠飯,所以非常啱佢
因為出面好少有飯係珍珠米,除非日本食品

肉質好鮮甜好飽滿,要點少少柚子汁食先唔會太咸
仲有燒茄子唔會好乾都保留到佢嘅水份
另外雞翼包肉真係好特別,係菜肉包嘅味道,外皮燒得好香

安格斯牛板腱珍珠飯
喺出面好少有嘅珍珠飯,一塊塊嫰滑嘅安格斯,大概有7小件
入口唔硬,唔洗咬太耐
配埋粒粒甜粟米好飽肚

小食方面,我哋揀咗黑松露炸薯條

Cocktail方面,我揀咗Nothing

嚟到必食嘅串燒
雞翼包飯,入邊係糯米,令到雞翼更加香口
風味羊肉串,羊臊味唔係太重。燒新疆羊臉肉串,好有咬口,好彈牙。地道燒羊腸串,第一次食好特別,脆卜卜幾得意。燒日本博多雞心,雞心唔會有腥味,而且醃得好入味,好少地方有得食
煙燻和牛牛舌,非常冧,入口即溶嘅感覺
燒三文魚鰭,笑得好香口,有魚嘅膠質可以食下,基本上係冇咩肉
炭燒豬頸肉,啖啖油脂,配埋香草好香口
燒阿波美雞肝,我自己本身好鍾意食內臟,所以覺得佢嘅雞肝超級好食,入口即溶,一啖啖咬落去都係粉狀,而且味道都超濃烈,好想食多幾串
炭燒牛扒少少硬,如果凍咗嘅時候,但都有6-8小塊,唔會太咸

10分我會比6分,價錢中上,某啲嘢食真係幾平,但大部份串燒都係中上嘅價錢,得閒同朋友飲杯Cocktail,睇吓波傾吓計都唔錯,地方好大好舒服
2022-12-19 12 瀏覽
芝加哥串燒酒場 (明雲閣) (元朗)元朗金祥坊2號明雲閣地下A-B號舖元朗少有高質素酒吧,基本上元朗橫街小巷小食店特別多,但是說到酒吧的話,的確是比較少,但原來這裏開了一間高質素的酒吧。尤其是世界盃開場,這裏酒吧特別旺場,可以約三五知己內劈酒之餘,又能夠欣賞球賽。特別一提的是,這裏有一個超級大電視,可以無死角欣賞球賽。而且這裏環境舒適,喜歡飲酒的朋友也可以再比較空曠的地方暢飲。不飲酒的朋友就可以坐在餐廳內較入的位置,同樣可以欣賞到才是之餘,又能夠享受美食和美酒。Godiva Chocolate$98同場的朋友比較少喝酒,所以特別點了這杯朱古力味較濃的酒,味道好朱古力,除了可以一賞酒外,還能夠滿足飲朱古力的慾望。味道當然以朱古力為主,但仍渴到酒的甘甜。Rainbow$118這杯賣相真是十分吸引,底下面主要為serum, 上面藍色的才是酒,飲的時候最好攪混,不然喝到最後會醉呢。A5極品和牛粒(份)$128霜降一口牛,脂肪較平均,有肉味有咬口牛粒入口即化,牛味濃郁。玉子燒(4件)$38飲酒飲酒配點玉子燒,不但能夠解酒,甜甜的玉子燒本身和酒也很配搭。鳳梨燒$26鳳梨燒甜甜的很開胃。韭菜燒(串)
芝加哥串燒酒場 (明雲閣) (元朗)

Godiva Chocolate$98
Rainbow$118
A5極品和牛粒(份)$128

玉子燒(4件)$38

鳳梨燒$26
鳳梨燒甜甜的很開胃。

韭菜燒(串)$16
吃完從來一點菜吧。
香蒜燒鮮鮑魚$158
重點推介這個香蒜燒鮑魚,香蒜粒鮑魚有咬口,吃得出來很新鮮,香蒜味濃郁,是陪酒佳餚。
燒牛油半熟帶子(串)$63
好嫩滑的帶子肉,燒得內裡還是非常juicy!牛油味香濃。
燒雞翅包飯(1隻)$38
燒到外脆內軟,包裹着飯,除了吃到嫩滑的雞肉外,也能夠飽肚。
咖喱魷魚串$52
由於本身就很適合用來配酒,這個串得像魔鬼魚形狀的魷魚,甜甜的助酒一流。

燒紫菜年糕串$28
煙煙韌韌,原來燒年糕配酒也很夾!
脆炸黑松露薯條(份)$88
黑松露味香濃,黑松露薯條本身已經是美食,在看世界盃的時候來客黑松露薯條,簡直是無可比擬的享受。
炭燒豬頸肉$44
豬頸肉有咬口炭燒的豬頸肉外脆內軟,外邊焦香,內裏肉汁滿滿。
2022-12-01
$400 (宵夜)
2022-12-18 14 瀏覽
之前踩完單車同朋友食過大埔店,原來元朗開咗分店🥹串燒種類超級多,肉類蔬菜海鮮咩都有,重點講吓覺得特別嗰啲。· 白鱔串燒得外皮好脆,肉質好爽,比較實肉,冇骨!· 茄子燒茄子好淋,蔥蒜+孜然粉調味。· 鹽燒牛舌芯唔會太薄,有口感。· 鹽燒雞皮夠脆夠乾身。· 雞肉軟骨棒配生雞蛋一齊食,鍾意有軟骨嘅爽脆口感。· 蜜汁燒黑豚肉十分推介⭐️⭐️⭐️黑豚肉扒夠腍,一啲都唔韌,點埋蜜糖食好好味。· XO醬燒生蠔辣辣哋惹味,生蠔唔算好大隻。· 韭菜燒👦🏻最愛· 粟米燒好甜~~~· Kirin Draught Beer食串燒點少得啤酒,本身叫咗原味同黑加侖子味,但原味變咗桂花味,諗住唔好浪費就冇特別要求換了,👦🏻表示較甜,但我就覺得好易入口😂。酒吧都有為世界盃準備🤣

· 白鱔串
燒得外皮好脆,肉質好爽,比較實肉,冇骨!

· 茄子燒
茄子好淋,蔥蒜+孜然粉調味。

· 鹽燒牛舌芯
唔會太薄,有口感。

· 鹽燒雞皮
夠脆夠乾身。

· 雞肉軟骨棒
配生雞蛋一齊食,鍾意有軟骨嘅爽脆口感。

· 蜜汁燒黑豚肉

· XO醬燒生蠔
辣辣哋惹味,生蠔唔算好大隻。

· 韭菜燒
👦🏻最愛

· 粟米燒
好甜~~~

· Kirin Draught Beer

酒吧都有為世界盃準備🤣
2022-12-16 365 瀏覽
世界盃開鑼除咗喺屋企食住薯片睇波至外又點少得同朋友食住串燒撐自己心水隊伍呢💁🏻‍♀️之前就已經係大埔食過芝加哥串燒酒場!今次喺元朗開咗新分店 又係約朋友嘅好機會!當日食咗太多嘢 重點介紹一部分啦🙆🏻‍♀️🔸香蒜燒鮑魚 HKD82/3隻燒海鮮要燒得好食真係好講技巧大量蒜同蔥鋪滿鮑魚表面 非常惹味!鮑魚燒得啱啱好 肉質依然彈牙煙韌 推薦✨🔹香蒜蔥花廣島蠔 HKD64/2隻燒蠔同樣有大量蔥蒜廣島蠔雖然唔算好飽滿 但入口鮮甜多汁燒完依然保持juicy!🔹燒汁牛仔骨 HKD48(份)欣賞上枱嘅時候 牛仔骨分咗骨同肉可以啖啖肉嘅感覺非常好🤭牛仔骨超入味 而且肉質軟淋燒汁咸中帶甜 同牛仔骨意外地夾🔸煙燻和牛牛舌 HKD38牛舌厚切是必須的!和牛牛舌比一般多咗份油香 油而不膩 啱啱好🔸燒原隻魷魚串燒 HKD28魷魚比想像中大隻 兩個人share都得燒完魷魚仲好彈牙 唔會乾柴 性價比高😎🔹鳳梨燒 HKD26鮮甜又多汁嘅鳳梨真係食唔停口🤤🔸磯燒蜜椒雞翼串 HKD26雞皮燒得夠乾身 但雞肉依然嫩滑蜜椒應該係蜜糖椒鹽 意外地夾嘅味道🔹茄子燒 HKD39/條又係食串燒必嗌食物之一茄子燒過之後依然保持水分 仲夠哂
世界盃開鑼除咗喺屋企食住薯片睇波至外
又點少得同朋友食住串燒撐自己心水隊伍呢💁🏻‍♀️
之前就已經係大埔食過芝加哥串燒酒場!
今次喺元朗開咗新分店 又係約朋友嘅好機會!

當日食咗太多嘢 重點介紹一部分啦🙆🏻‍♀️

🔸香蒜燒鮑魚 HKD82/3隻
燒海鮮要燒得好食真係好講技巧
大量蒜同蔥鋪滿鮑魚表面 非常惹味!
鮑魚燒得啱啱好 肉質依然彈牙煙韌 推薦✨

🔹香蒜蔥花廣島蠔 HKD64/2隻
燒蠔同樣有大量蔥蒜
廣島蠔雖然唔算好飽滿 但入口鮮甜多汁
燒完依然保持juicy!

🔹燒汁牛仔骨 HKD48(份)
欣賞上枱嘅時候 牛仔骨分咗骨同肉
可以啖啖肉嘅感覺非常好🤭
牛仔骨超入味 而且肉質軟淋
燒汁咸中帶甜 同牛仔骨意外地夾

🔸煙燻和牛牛舌 HKD38
牛舌厚切是必須的!
和牛牛舌比一般多咗份油香 油而不膩 啱啱好

又係食串燒必嗌食物之一
茄子燒過之後依然保持水分 仲夠哂惹味
輕輕一撕就可以食到茄子肉 🫢

仲食咗好多款串燒🍢 多到講唔哂🤭

🍺KIRIN ICHIBAN Frozen Beer HKD82
喺生啤上面加咗一層沙𣲙
相信喺夏天飲一定好爽🥶

🍺 KIRIN ICHIBAN Beer (Black Currant) HKD82

💰人均消費$500/人

🚩芝加哥串燒酒場

• 香蒜蔥花廣島蠔
2022-12-15 20 瀏覽
世界盃日子⚽️酒吧都依舊熱鬧但眾多的酒吧餐廳 主要都以西餐為主所以佐酒時就唯有炸物最為合適🍤🍟意外地發現原來「芝加哥」是主打串燒類完全適合我這種口痕為食小女生😍串燒選擇極之多🍢而且價錢亦很相宜🦐 海鮮類🔹 香蒜燒鮮鮑魚(3隻) $82鮑魚肉厚且彈牙 加上蒜香後更凸顯其鮮美🔸 香蒜芝士燒扇貝(2隻) $55表面加上一大塊芝士燒香🧀濃郁又鮮甜🔹 原隻魷魚串 $28燒得絕不會乾柴 口感軟熟 佐酒一流🍻🔸 黑松露蝦串 $32松露香氣撲鼻但卻不會喧賓奪主蓋過鮮味🍆 蔬菜類🔹 招牌茄子燒 $39鋪得滿是蒜茸 而且不會太油膩 乃必點之選🐐 羊肉類🔸 燒羊架 $43羊肉充滿肉汁又不太羶 加上辣粉 更為惹味🔹 燒新疆羊臉肉串$24肉味香濃 所以只需簡單調味已很足夠😋🐂 牛類🔸 一口和牛串 $29脂香豐盛 滿是肉汁 牛肉味十足💕🔹 碳燒牛扒 $49表面微焦 內裏呈鮮嫩粉紅 油份垂涎欲滴🔸 煙燻和牛牛舌 $38陣陣煙燻香氣 口感極鬆軟不會韌🔹 燒汁牛仔骨 $48調味濃郁惹味 相當可口🥳🔸 燒牛肋條串 $29脂肪比例適宜 豐腴肉嫩👍🏻👍🏻🐖 豬類🔹 炭燒豬頸肉 $22炭香氣撲鼻👃🏻豬油充足 使得表面微焦香🔸 燒
世界盃日子⚽️酒吧都依舊熱鬧

清爽易入口🙆🏻‍♀️男女都相當適合🙆🏻‍♂️
薄荷葉以及青檸的幽香🍃十分透心涼
食完濃郁串燒後 更可清新口腔中殘餘氣味

2022-12-15 15 瀏覽
我哋嗌咗燒Prime牛小扒($148)、煙燻和牛牛舌($38)、炭燒豬頸肉($22)、芝士雞髀肉串($25)、燒土匪雞翼($25)、燒雞翅包飯($38)、燒宮崎去骨雞腿($42)、芝士燒廣島蠔($32@1)、脆炸雞軟骨($68)同埋炸厚切薯片($23)咁首先講咗佢哋嘅牛肉/豬肉先啦燒Prime牛小扒同埋和牛牛舌食落去都比較煙靭🤔🤔前者嘅牛肉味就會比較濃郁而我覺得佢哋嘅豬頸肉質素幾唔錯食落去都算幾爽口😋😋完全係我想要嘅口感咁之後就講吓佢哋嘅雞肉啦芝士雞髀肉食落去幾嫩滑再加埋芝士就更加加分🧀🧀跟住佢哋嘅土匪雞翼食落去真係有啲似譚仔嘅味道😂😂而且燒得幾好唔會覺得好燶不過呢個同埋雞翅包飯食落去真係有啲辣🌶🌶(但係我哋揀咗全部串燒都係要BB辣嘅)去骨雞腿份量亦都超多之後就講埋其他嘅嘢食啦最驚訝嘅係嗰個脆炸雞軟骨真係超多😱😱完全冇諗過係咁大盤(抵食到爆炸🤣🤣)食落去亦都好脆口炸厚切薯片感覺食落去就有啲似食緊薯格咁之後嗰個芝士燒廣島蠔亦都好出色😙😙食落去好入味之餘亦都好容易甩殼最後就講埋我哋揀咗咩Cocktails 啦我就揀咗要Godiva Chocolate($98)會揀呢杯嘅原因係因為好似第一次

咁首先講咗佢哋嘅牛肉/豬肉先啦

再加埋芝士就更加加分🧀🧀
跟住佢哋嘅土匪雞翼食落去真係有啲似譚仔嘅味道😂😂
而且燒得幾好唔會覺得好燶
不過呢個同埋雞翅包飯食落去真係有啲辣🌶🌶
(但係我哋揀咗全部串燒都係要BB辣嘅)
去骨雞腿份量亦都超多

之後就講埋其他嘅嘢食啦
最驚訝嘅係嗰個脆炸雞軟骨真係超多😱😱
完全冇諗過係咁大盤
(抵食到爆炸🤣🤣)
食落去亦都好脆口
炸厚切薯片感覺食落去就有啲似食緊薯格咁
之後嗰個芝士燒廣島蠔亦都好出色😙😙
食落去好入味之餘亦都好容易甩殼

最後就講埋我哋揀咗咩Cocktails 啦
我就揀咗要Godiva Chocolate($98)
會揀呢杯嘅原因係因為好似第一次見有呢個配搭😮😮
飲落去好重朱古力香味之餘亦都會有少少澀
而我朋友就揀咗要Rainbow($118)
我想講呢杯真係勁好飲❤️❤️
飲落去甜味比較重
仲要真係超靚、打卡一流

• 串燒
2022-12-14 13 瀏覽
世界盃舉行得如火如荼,朋友就發現有一個睇波嘅好地方,呢度除咗有串燒之外,仲可以有酒飲,環境氣氛都幾 chill✨嘢飲方面,我哋就揀咗PEACH MOJITO🍹同Apple Cider🍸mojito 帶淡淡桃🍑味好易入口鹽燒牛舌心 🐗厚度適中藫燒安格斯牛肉葱串🐗燒韓式牛助條 🐗做到入口即溶即效果 牛味香濃炭燒豬頸肉 🐷超入味 雞肉軟骨棒🐤呢個簡直係大愛!雞肉同埋軟骨嘅比例岩岩好既有雞肉嘅口感,而且有軟骨嘅爽口,配上特製嘅蛋漿好好味芝士黑松露大啡菇$45芝士同黑松露從來都係黃金組合配上啖啖肉,而且好Juicy嘅大啡菇😍香蒜燒鮮鮑魚$82蒜香味十足,而且鮑魚非常鮮甜一份有三隻飽魚幾抵食!味增甲羅燒$48隻識得串燒又點可以冇甲羅燒,蟹膏濃郁炸鮮蝦角$68啖啖的蟹肉,剛炸起熱辣辣,而且配上沙律醬用嚟送酒睇波一流!蒜香牛油龍蝦尾珍珠飯 🍤龍蝦都算大隻 算係好多芝士配上隻燒完全融入左龍蝦肉入面配上燒汁,同埋珍珠米 配上特製醬汁, 幾惹味

mojito 帶淡淡桃🍑味好易入口

鹽燒牛舌心 🐗厚度適中
藫燒安格斯牛肉葱串🐗
燒韓式牛助條 🐗做到入口即溶即效果
牛味香濃
炭燒豬頸肉 🐷超入味

雞肉軟骨棒🐤
呢個簡直係大愛!
雞肉同埋軟骨嘅比例岩岩好
既有雞肉嘅口感,而且有軟骨嘅爽口,
配上特製嘅蛋漿好好味

芝士黑松露大啡菇$45
芝士同黑松露從來都係黃金組合
配上啖啖肉,而且好Juicy嘅大啡菇😍

香蒜燒鮮鮑魚$82
蒜香味十足,而且鮑魚非常鮮甜
一份有三隻飽魚幾抵食!

味增甲羅燒$48隻
識得串燒又點可以冇甲羅燒,蟹膏濃郁

炸鮮蝦角$68
啖啖的蟹肉,剛炸起熱辣辣,而且配上沙律醬
用嚟送酒睇波一流!

蒜香牛油龍蝦尾珍珠飯 🍤
同埋珍珠米 配上特製醬汁, 幾惹味
2022-12-13 19 瀏覽
正值世界盃時間 就梗係搵一間有得睇波嘅餐廳食飯啦 唔好以為酒場就一定唔正經 芝加哥 串燒酒場分店 都係又有氣氛又正經嘅酒場 而且仲有大電視可以一邊同朋友睇波一邊食串燒 最正嘅係佢哋嘅串燒係燒好咗畀你 唔使自己睇火 可以專心睇波而家仲出咗啲飯既餐, 價錢都好抵 好似呢個羊架飯 三隻超巨大羊架 燒得啱啱好 而且個飯仲有勁多芝士 價錢都係二百零蚊朋友叫個飯都幾抵 黑松露帶子芝士飯 黑松露味好香而且帶子仲有四大隻 配埋個芝士飯真係一流咁當然我哋都叫咗啲串燒 好似呢個牛扒 帆立貝 仲有黑松露雜菇同埋韭菜 都燒得好好食睇波配埋兩杯生啤冇得彈

睇波配埋兩杯生啤冇得彈

原來這間高質串燒酒場在元朗有分店!無論海鮮或肉類,燒烤火喉功架都做得好!😍芝士黑松露扇貝 (兩隻) $58唔腥!扇貝燒得剛剛好!香蒜燒鮮鮑魚 $82三隻 $82 / 半打 $158新鮮!唔腥!火喉拿捏好,入口軟而彈牙,唔乾身!仲細心地把內臟已除去!燒黑松露帶子珍珠飯 $118帶子首先以燒汁煎香,加上黑松露醬,連埋甜甜的粟米粒,再撈埋珍珠米飯,好食!有驚喜!香蔥燒蟶子皇 (一份) $108新鮮!唔腥!乾淨!完全無沙!燒蜜糖叉燒 $28火喉拿捏好!有微微焦香,仍留有肉汁,肉質鬆化、夠嫩,唔嚡!招牌珍寶生蠔串 $78一串有3隻,難怪寫明是招牌!好食!生蠔肥美,又完全唔腥!燒得半熟剛剛好,搽上醬汁一齊燒,正!蠔邊微微烤香,蠔肉入口軟滑,一咬好creamy!一口和牛串 $29肉質偏鬆化,有口感,燒得仍留有肉汁,唔乾身燒原條鰻魚 $99有彈性口感,無骨,蒲燒醬汁甜甜的,好適合餸飯食!鹽燒鮮白鱔串 $58新鮮!白鱔肉質爽彈,有魚油香又完全唔腥!鱔皮仲燒得脆卜卜!燒豬大腸 $29燒得外脆內軟!炸拉絲水牛芝士條 $65好拉絲!脆口鹹香,蘸埋沙律醬,開胃!Rose $82Rose x Gin x So

芝士黑松露扇貝 (兩隻) $58
唔腥!扇貝燒得剛剛好!

香蒜燒鮮鮑魚 $82
三隻 $82 / 半打 $158

燒黑松露帶子珍珠飯 $118

香蔥燒蟶子皇 (一份) $108
新鮮!唔腥!乾淨!完全無沙!

燒蜜糖叉燒 $28
火喉拿捏好!有微微焦香,仍留有肉汁,肉質鬆化、夠嫩,唔嚡!

招牌珍寶生蠔串 $78
一串有3隻,難怪寫明是招牌!好食!

一口和牛串 $29
肉質偏鬆化,有口感,燒得仍留有肉汁,唔乾身

燒原條鰻魚 $99
有彈性口感,無骨,蒲燒醬汁甜甜的,好適合餸飯食!

鹽燒鮮白鱔串 $58
新鮮!白鱔肉質爽彈,有魚油香又完全唔腥!鱔皮仲燒得脆卜卜!

燒豬大腸 $29
燒得外脆內軟!

炸拉絲水牛芝士條 $65
好拉絲!脆口鹹香,蘸埋沙律醬,開胃!

Rose $82
Rose x Gin x Soda x Syrup

KIRIN ICHIBAN Draught (黑加侖子味) $75
NH時段 : $85 / HH時段 : $75
(Happy Hour : 星期一至日 17:00-20:00)

_______________

芝加哥串燒酒場 (明雲閣) (元朗)

_______________
2022-12-11
2022-12-08 17 瀏覽
📍 芝加哥串燒酒場 (明雲閣) (元朗)元朗金祥坊2號明雲閣地下A-B號舖🖇️經過見到好似幾正咁,位置寬躺,酒有happy hours時間,仲有任飲,不過可惜本人酒量麻麻🤣都係叫一杯,食下串燒,chill下算😁➡️燒茄子,蒜蓉配搭秘制醬汁同粉,真係好好食個茄子🍆➡️骨付腸,腸真係有舊骨🦴,幾得意,食落都好食😋➡️鴨肉香腸,呢個真係好好食,可惜叫左一串,外脆內軟,多肉汁,下次食會再叫😋➡️鵪鶉蛋,幾好食,配埋個小小辣汁➡️拉絲水牛芝士,鍾意食芝士嘅真係叫碟,份量都多🤣食唔曬,不過好食嘅係😆➡️ ORIGINAL APPLE,蘋果酒黎嘅,香甜多汁、口感清爽,幾好飲➡️桂花beer,聞落好香桂花味,飲落都唔錯➡️雞軟骨,好食😋
📍 芝加哥串燒酒場 (明雲閣) (元朗)
元朗金祥坊2號明雲閣地下A-B號舖

➡️燒茄子,蒜蓉配搭秘制醬汁同粉,真係好好食個茄子🍆
➡️骨付腸,腸真係有舊骨🦴,幾得意,食落都好食😋
➡️鵪鶉蛋,幾好食,配埋個小小辣汁
➡️桂花beer,聞落好香桂花味,飲落都唔錯
➡️雞軟骨,好食😋
2022-12-08 24 瀏覽
👀係元朗按完摩之後肚餓之後經過見到芝加哥,開頭以為得大埔有,估唔到芝加哥呢間串燒店元朗都有,平時大埔食得多,今次就試下元朗啦😆😆😆😆1⃣️炭燒牛扒由於無曬一口牛,但又好想食牛窩,之後就叫牛扒try try,估唔到又幾juice同幾鮮嫩,下次又加油叫💰492⃣️燒牛肋呢個都係第一次食,其實都唔差,幾好食,咁當然一口牛好食d啦🤣不過今次無,呢個都ok嘅💰293⃣️豬頸肉 豬頸肉好食😋💰224⃣️羊架無論去到邊都食羊架,真係好食😋💰435⃣️魷魚開頭以為係燒個隻魷魚,點知叫錯🤣不過好似個d出面遊樂園個d魷魚乾,配搭酒唔錯💰206⃣️鰻魚💰297⃣️芝士大啡菇💰458⃣️芝士雞肉串💰259⃣️雞肉軟骨💰28🔟羊肉串💰25由於食太多🤣其實都好好食,推薦芝士大啡菇,羊架,牛,因為我鍾意食🤣其他都好食😋
1⃣️炭燒牛扒
💰49
2⃣️燒牛肋
💰29
3⃣️豬頸肉
豬頸肉好食😋
💰22
4⃣️羊架
無論去到邊都食羊架,真係好食😋
💰43
💰28
🔟羊肉串
💰25
2022-12-08 15 瀏覽
上次去完大埔果間,發現元朗都有分店,而且環境仲更舒適。大大個screen睇波好正。都係叫同朋友黎吹水,飲酒睇波,叫左杯桂花味麒麟啤,飲落好fresh ,易入口。另外仲叫左支愛爾蘭no.1 apple coder, 唔會好甜,仲有酒香味。燒八瓜魚腳,上次食完覺好食,今次要再叫,爽口彈牙,外脆內軟,岩曬送酒。叫左各款串燒, 真係好啱飲酒, 啱洗淨係食蝦條薯片。黑松露芝蘑菇,燒得好好食。牛吞都好高質。燒牛扒再加上調味,好惹味。呢串鵝肝粒, 外面係脆口既炸漿,咬入中間一陣鵝肝油爆出黎,勁香。燒扇貝,加埋蔥蒜冇得輸。整體環境十分舒適,岩曬睇波或飲酒,吹水。
都係叫同朋友黎吹水,飲酒睇波,

燒牛扒再加上調味,好惹味。

燒扇貝,加埋蔥蒜冇得輸。

整體環境十分舒適,岩曬睇波或飲酒,吹水。
世界盃當然與朋友到酒吧一同觀看,兼感受世界盃的氣氛與威力!選擇了新開且門面耀目的酒吧,外牆設有橫額般大小的電子螢幕,火光熊熊配上大魔王的畫面,不知何解會對餐廳食物份外期望,一於探個究竟。場內燈光昏暗,大電視放於全場中央多眼處,十分方便眾人觀賞世界盃盛事,大約可容納25-30人的小小空間起哄時更熱鬧更有氣氛!非常佩服餐牌上每項串燒均附有圖片,增加對每項串燒的吸引力!款款也想品嘗一試,除串燒外更有前菜及主食,而酒品的種類和款式也十分充足,平時淡酌酒精,還是點杯雞尾酒比較適合。🍢薄燒安格斯牛肉蔥串 $32正所謂紙包唔住火,薄牛肉點會包得住大京蔥,牛肉略薄,所以較突出多汁京蔥微辛味。🍢大蔥雞脾肉串 $25反而嫩滑大粒雞脾肉與京蔥好夾,淡然雞肉不會覆過京蔥味,而肉量又可以與微辛京蔥中和。🍢煙燻和牛牛舌 $38是軟腍質感牛舌,個人較喜愛厚爽脆口感,而且切粒比塊狀口感較遜色🍢炭燒豬頸肉 $22豬頸肉尚算爽口,厚啲爽口感更突出。🍢招牌燒牛骨髓 $29如豆腐般腍🫢,有趣從未試過的口感😮🍢水牛城燒雞翼 $25香香辣辣好惹味,醬汁沒有影響炸粉脆度,仍然保留到香脆,再juicy啲更正。🍢Impossible
世界盃當然與朋友到酒吧一同觀看,兼感受世界盃的氣氛與威力!

串燒

🍢薄燒安格斯牛肉蔥串 $32

🍢大蔥雞脾肉串 $25

🍢煙燻和牛牛舌 $38

🍢炭燒豬頸肉 $22
豬頸肉尚算爽口,厚啲爽口感更突出。

🍢招牌燒牛骨髓 $29
如豆腐般腍🫢,有趣從未試過的口感😮

🍢水牛城燒雞翼 $25

🍢Impossible 流心豆腐燒 $48
唔講都唔知係素肉&豆腐😳,漢堡扒有豬肉味與質感,流心豆腐如淡淡的芝士。

🍢燒新疆羊面肉串 $24
帶香草味的羊肉串,味道突出而不羶。

🍢孜然燒羊腩串 $26
羊腩較厚肉,羊味較重,添加孜然粉更惹味。
泰式生蝦刺身

生蝦爽口溫度剛好,與蒜頭辣椒的辛辣刺激十分合適,再飲啖啤酒剛好得到中和~
茄子燒

大大塊茄子味調量剛好,足夠吊味又不覆蓋茄子原味道,炸蒜粒配茄子更香口惹味,茄子肉帶略爽,有咀嚼度所以汁水較相較少
香蒜蔥花廣島蠔

蠔肉size適中,蠔殼盛載著清新蠔汁好juicy~不過蠔味與味粉好像不太匹配。
鹿兒島A5肉眼珍珠飯

A5和牛入口即溶,牛肉味香濃,珍珠飯與燒汁、飯素、粟米、蔥花及牛肉十分合適,之餘令珍珠飯無咁單調,而飯亦可以減低牛肉油膩感,略嫌牛扒較薄,令整體感覺性價比下降。
Dubble  mint  + San Miguel Cerveza Negra

Dubble mint: 薄荷為主的雞尾酒份外清新,甜度亦適中
San Miguel Cerveza Negra:香濃麥味的黑啤
2022-11-22
串燒
泰式生蝦刺身
茄子燒
香蒜蔥花廣島蠔
2022-12-07 27 瀏覽
有時收工想chill下飲下酒同朋友傾下計 但又唔想齋飲咁dry就會選擇去啲居酒屋 有送酒既酒物今次再次入元朗 想遠離一下”煩”囂 搵間少啲人靜靜地既酒場呢到地方需然唔算好大 但正正因為咁先唔會太嘈😌-選擇食串燒原因喺可以慢慢食 用黎送酒一流一睇muen 兩版滿滿既食物 乜都有咁濟 多到完全唔識揀因為越寫越起勁 都叫咗好多食物 (無浪費)今次主要介紹番我覺得好食同特別既燒物-🎏招牌茄子燒 💰$39/條✨串燒必食之選燒茄子❗️蒜同蔥永遠都喺重點 茄子多汁燒到好腍加埋微微既辣度 惹味🤤-🎏味增甲羅蟹 💰$48/隻✨第一次食 估唔到喺咁好味😻勁多蟹膏好香 因為有味增 食落少少鹹裡面仲有隻生鵪鶉蛋 攪埋一齊食 幾得意-🎏鹽燒牛舌心 💰$33/串✨好鐘意食牛舌表示喺厚切架🥹食落好爽口 對厚度表示好滿足-🎏燒大啡菇 💰$35/隻✨上面配搭煙肉同生鵪鶉蛋 口味一流-🎏燒香蔥扇貝 💰$55/2隻✨🎏牛油帆立貝 💰$38/串兩樣都喺大大粒 一啖食落口啲汁成口都喺燒完仲保留到肉汁一啲都唔乾身-🎏香蒜蔥花廣島蠔 💰$32/隻熟度啱啱好 好有鮮味 食落口有爆汁感覺-🎏培根蘆筍卷 💰$35/串燒得好香 蘆筍中和咗培
就會選擇去啲居酒屋 有送酒既酒物
今次再次入元朗 想遠離一下”煩”囂 搵間少啲人靜靜地既酒場
呢到地方需然唔算好大 但正正因為咁先唔會太嘈😌

選擇食串燒原因喺可以慢慢食 用黎送酒一流
一睇muen 兩版滿滿既食物 乜都有咁濟 多到完全唔識揀
因為越寫越起勁 都叫咗好多食物 (無浪費)
今次主要介紹番我覺得好食同特別既燒物

除咗食物種類多 酒既種類都好多
啤酒紅白酒梅酒清酒米酒 應有盡有
同朋友都選擇咗比較鐘意既Cocktail 以下四杯都唔差
🎏Margarita(Tequila) 💰$89✨
最鐘意杯邊啲鹽 連酒飲入口 令Tequila既酒味更突出 感覺較清新
🎏Blue Margarita(Tequila) 💰$98✨
味道同上面戈杯略似 (藍色好靚❗️❗️)
口味較前者苦啲 相對上面個杯無咁易入口

🎏Old Fashion(Whisky) 💰$92
Classic系列嘅酒 有果香味 比例調得岩岩好
🎏Grand Cosmopolitan(Vodka) 💰$88
有葡萄柚同蔓越梅 偏酸 都易入口

呢到有數之不盡既燒物同酒 已經諗好下次要食多啲海鮮類🤫
今天下班想約朋友找個地方喝兩杯、聊聊天放輕鬆一下👥🍻住在元朗的朋友就帶我來這間新開的串燒酒吧。🍽️🥃🥂🍷🍹🍢首先,位置不是鄰近港鐵站,是在市中心區比較偏一點,有種隱世小店的感覺;是沒有大門的,半開放的設計,對著就是路邊的馬路,有點CHILL。😎直接和店員說就帶進去坐在調飲品附近的Bar台位置。食物選擇非常多,完全花多眼亂,兩個人合共點了十多種串燒,準備要來瘋狂吃一頓。😜😋價格很合理,一般由十多元至幾十元不等,只是海鮮和優質一點的肉會過百🫶🏻另外也點了兩杯酒精飲料Sex On The Beach 🍹Blue Hawaiian🍹微甜,很客易入口,女生會特別喜歡,而且外型很漂亮,顏色很少女心,打卡專用也是很可以的📸串燒太多,只點評幾個比較深刻的✏️📌招牌燒牛骨髓,這個不常見,口感是有點鬆脆感,很新鮮不吃內臟的我也吃完了整串📌芝士黑松露大啡菇,份量很公道,一個足夠二人分著吃汁很多,十分juicy!店家很大方,黑松露和芝士也給的不少呢📌炸拉絲水牛芝士條🧀芝士愛好者必點系列,外層炸的很脆,一口下去還能拉絲!!😍😍拉很長超誇張的~~味道不錯 也很帶趣味📌赤燒黑松露帶子一共有三粒,不是迷你的,適中大小,上
今天下班想約朋友找個地方喝兩杯、聊聊天放輕鬆一下👥🍻
住在元朗的朋友就帶我來這間新開的串燒酒吧。🍽️🥃🥂🍷🍹🍢

直接和店員說就帶進去坐在調飲品附近的Bar台位置。

另外也點了兩杯酒精飲料
Sex On The Beach 🍹
Blue Hawaiian🍹

串燒太多,只點評幾個比較深刻的✏️

📌招牌燒牛骨髓,這個不常見,口感是有點鬆脆感,很新鮮
不吃內臟的我也吃完了整串

📌芝士黑松露大啡菇,份量很公道,一個足夠二人分著吃
汁很多,十分juicy!
店家很大方,黑松露和芝士也給的不少呢

📌炸拉絲水牛芝士條🧀
芝士愛好者必點系列,外層炸的很脆,一口下去還能拉絲!!😍😍
拉很長超誇張的~~味道不錯 也很帶趣味

📌赤燒黑松露帶子
一共有三粒,不是迷你的,適中大小,上面的黑松露也是很香濃
燒的不會過火,能保留到肉汁
面層輕輕的焦感,這個價錢很高CP值呢!❣️

最後不能不說的是,串燒一定要有它們名字在列
📌原條茄子燒 🍆
茄子超大條的,不會過熟變太淋,撒在表面的孜然粉超多
茄子肉不少,兩人分一條剛好❣️

📌韭菜燒
菜完全吸收了燒汁,很是上癮,這個不能分,一定要一人一串,必須的!!🤩

另外還點了一口和牛串、炭燒豬頸肉、黑啤豬肉腸、黑毛豬腩串、招牌燒法國鵝肝、炸厚切薯片、孜然燒羊腩串、地道燒羊腸串、羊肉串、風味羊雜串、燒新疆羊肉串、汁燒牛小腸

全部都很過關,朋友這次的介紹已被我收藏了📍
店裡掛有超大電視同時也掛上各種國旗,氣氛很好,準備好世界盃決賽會再來這裡一趟。⚽️