2023-02-16 117 瀏覽
之前成日聽同事講男朋友屋企樓下嗰間Omakase 好出名!今次終於有機會試啦!餐廳位置喺屋苑樓下,平時經過都覺得好有神秘感,外面裝修充滿日本風格😍入到餐廳位置都闊落,但每次招待嘅客人唔多,所以大家一定要book位啊!Omakase 來講午餐真係非常抵,最低有$480選擇!八品都只係$780👍🏻今次總共有六款壽司:干瓢卷,伊佐目,金目鯛,深海池魚,甜蝦配蝦膏,醬油漬大拖羅❤️❤️❤️每款壽司都非常新鮮,而且師傅都有做詳細介紹👍🏻個人覺得甜蝦配蝦膏最特別,蟹膏真係食得多,蝦膏真係第一次,食落口非常清甜😋醬油漬大拖羅好驚喜,同外面連鎖店食嘅真係完全唔同味道,拖羅非常入味,鹹中帶有絲絲甜味,呢個真係好想食多嚿🤣🤣🤣今餐真係食得好滿足!下次要再落嚟食❤️❤️❤️❤️

今餐真係食得好滿足!下次要再落嚟食❤️❤️❤️❤️
2023-02-13 98 瀏覽
舍利鮨 Sushi Shari🌟整體: 主打廚師發辦 有平有貴 quality 唔錯🏠環境: 餐廳以木為設計為主,仲有清酒瓶裝飾,舒舒服服。🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ 晚市omakase ‼️ 鰆魚✅ 鰆是馬鮫魚的一種 肉身肥美 口感更佳 肉質柔嫩易碎‼️ 醬油漬大拖羅✅ 熟成咗就唔洗點豉油 直接食得 醬油等將魚肉醃起保存保鮮 筋肉分解令肉質鬆軟‼️ 甜蝦配蝦膏✅ 用蝦膏調翻甜蝦個味係幾正‼️ 玉子燒✅ 標準嘅外滑內嫩‼️ 海膽✅ 好creamy 冇明礬味📍 元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖Shop 6, G/F, Yuccie Square, 38 On Ning Road, Yuen Long⏰ 星期一至日12:00 - 15:0019:00 - 23:00☎️ 電話號碼 68116689📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
舍利鮨
Sushi Shari

🌟整體: 主打廚師發辦 有平有貴 quality 唔錯

🏠環境: 餐廳以木為設計為主,仲有清酒瓶裝飾,舒舒服服。

🧑🏻‍🍳服務: ✅

12:00 - 15:00
19:00 - 23:00

☎️ 電話號碼 68116689

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2023-02-13 65 瀏覽
適逢大時大節要慶祝一番,揀咗元朗呢一間Omakase舍利鮨,價錢套餐選擇都幾多元化,有平有貴!茶碗蒸做法簡簡單單但考功夫,質地滑嫩🤩味道清甜,鍾意食茶碗蒸嘅我表示相當滿足😎池魚魚味較為清鮮,屬於偏向淡味嘅壽司🤓平政魚平時比較少機會食到呢一款魚,可能產量唔算豐富🤔味道清甜,帶有輕輕油脂味😬金目鯛油份相對高嘅一款魚類😆赤貝貝類多數放喺Omakase嘅中段,用嚟過一過場,等味蕾再整理🤣大拖羅拖羅真係唔使多介紹,擺入口就係味覺嘅最高享受😋馬糞海膽入口即溶,味道甘甜,鮮味極致😝芝士蛋糕最後用芝士蛋糕作結😜

茶碗蒸

池魚
魚味較為清鮮,屬於偏向淡味嘅壽司🤓

平政魚

金目鯛
油份相對高嘅一款魚類😆

赤貝

大拖羅
拖羅真係唔使多介紹,擺入口就係味覺嘅最高享受😋

馬糞海膽
入口即溶,味道甘甜,鮮味極致😝

芝士蛋糕
最後用芝士蛋糕作結😜
2023-02-12 44 瀏覽
元朗真係有好多唔同種類嘅嘢食,作為街坊,今次去食omakase,價錢好貼地,壽司魚生好新鮮肥美,菜式算特別,感受到廚師好用心思去製作💖,我有幾款特別鐘意😍✨海膽超級好吃, 好有鮮甜味,入口即溶呀✨干飄卷 其實我第一次食,原來好肥美✨池魚非常特別又美味,原來池魚可以咁食,味道好夾✨玉子燒每次吃日本菜,一定會點玉子燒,這個超滿足✨目光魚魚身味道極濃,用了烤去處理,配合了特製醬汁✨金目鯛魚的油分豐潤,口感軟熟鮮香

✨海膽
超級好吃, 好有鮮甜味,入口即溶呀

✨干飄卷
其實我第一次食,原來好肥美

✨池魚
非常特別又美味,原來池魚可以咁食,味道好夾

✨玉子燒
每次吃日本菜,一定會點玉子燒,這個超滿足

✨目光魚
魚身味道極濃,用了烤去處理,配合了特製醬汁

✨金目鯛
魚的油分豐潤,口感軟熟鮮香

• 海膽
平時係元朗國行街cafe嗰啲做得多 有次想來點特別的就約朋友黎食omakase🤩感覺幾新鮮!成間野木系建築睇落恬靜 入座進食特別令人舒服 睇師傅表演都幾satisfying!。。。🦔👉鰆魚有「春」部但其實係冬季適合食嘅🐟口感會更佳 睇落紋理肉質好靚!肉質肥美 白裡通透 味道雖淡但香味有別於其他魚類。。。🦔👉深海池魚深海池魚另名縞鰺 色澤睇落已經特別唔同 肉質爽口鮮甜 魚味濃郁但又唔膩。。。🦔👉目光魚好開心可以食到平時少食嘅魚款 嗰名都幾可愛🤭睇落扁平但肉質夠細膩鮮嫩 燒完感覺更昇華 。。。🦔👉醬油漬大拖羅厚切拖羅jenggg 滿滿的油脂香好彩無比醬油掩蓋哂kekee。。。🦔👉鮟鱇魚肝配烏魚子呢啲咁高級野真係第一次試 魚肝入口即溶 滿滿的魚油味 配上烏魚子味道剛好互補。。。🦔👉哈密瓜甜品有佢真滿足😋鮮甜多汁 為omakase劃上完美嘅句號

👉鰆魚

👉深海池魚

👉目光魚

👉醬油漬大拖羅

👉鮟鱇魚肝配烏魚子

👉哈密瓜
甜品有佢真滿足😋鮮甜多汁 為omakase劃上完美嘅句號
2023-02-11 46 瀏覽
今次朋友帶我食omakase ,餐廳採用一貫日式風格,裝潢雅致舒適。坐低望著師傅製作壽司,絕對是賞心悅目。這裡的晚市Omakase 分別有20品及15品兩個選擇。當中有幾款食完覺得幾特別:🔹干瓢卷用醃製胡蘆瓜、米飯和紫菜製成的卷物。香港很少地方有,簡單但味道特別又爽脆。🔹天然九繪魚在日本被稱為「夢幻之魚」,話說比河豚更好食。入口肉質有彈性,有點膠質。🔹玉子燒蛋香味濃,口感綿密鬆軟。🔹石垣貝貝肉肥厚,口感彈牙,而且鮮甜爽口。🔹伊佐目魚肉白裡透紅,肉質柔軟有油脂,食落鮮甜清爽。🔹深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香!🔹魚湯鮮甜不腥,正呀~

🔹干瓢卷

🔹天然九繪魚

🔹玉子燒
蛋香味濃,口感綿密鬆軟。

🔹石垣貝
貝肉肥厚,口感彈牙,而且鮮甜爽口。

🔹伊佐目
魚肉白裡透紅,肉質柔軟有油脂,食落鮮甜清爽。

🔹深海池魚
肉質鮮嫩肥美,脂厚油香!

🔹魚湯
鮮甜不腥,正呀~
2023-02-09
  • 深海池魚
  • 石垣貝
2023-02-09 82 瀏覽
同朋友一早book左呢間響元朗人氣極高既omakase慶祝生日, 餐廳採用日式風格,環境優雅。當然少不了要近距離欣賞到師傅嘅手勢大拖羅脂肪極豐富,入口即溶,沒有筋拖羅既魚油簡直係齒頰留香師傅再配上左小小醬油去令個味道再提鮮左干瓢卷呢種卷物日本就好流行但香港壽司店就比較小見葫蘆瓜用左醬油醃製,口感食落非常爽脆帆立貝厚切帆立貝,非常新鮮,師傅亦好有心機咁𠝹咗少少花上去池魚深海池魚既魚味好香濃魚油豐富係omakase先食到咁鮮味既池魚赤貝Size大大隻,新鮮爽甜

當然少不了要近距離欣賞到師傅嘅手勢

大拖羅
脂肪極豐富,入口即溶,沒有筋
拖羅既魚油簡直係齒頰留香
師傅再配上左小小醬油去令個味道再提鮮左

干瓢卷
呢種卷物日本就好流行
但香港壽司店就比較小見
葫蘆瓜用左醬油醃製,口感食落非常爽脆

帆立貝
厚切帆立貝,非常新鮮,師傅亦好有心機咁𠝹咗少少花上去

深海池魚既魚味好香濃
魚油豐富
係omakase先食到咁鮮味既池魚

赤貝
Size大大隻,新鮮爽甜

2023-02-09 52 瀏覽
未有時間飛日本都要留起本港食下omakase朋友介紹呢間師傅手勢好得餐廳坐位寬躺樓底夠高坐得好舒服慢慢睇住師傅逐件壽司上天然九繪魚九繪魚是屬於深海石斑肉質厚實有彈性師傅用黎做刺身特別食得出九繪魚的鮮味石垣貝貝類新鮮其實唔太需要調味石垣貝經拍打後,即時收縮呢個時候放入口可以食到爽口的質感海膽食海膽軍艦最驚就係紫菜軟呢間完全無問題海膽甘甜入口即溶吞落肚後海膽味道依然齒頰留香目光魚目光魚油脂豐富肉質鮮嫩特別師傅用以烤魚,迫出油份食落油脂感十足哈蜜瓜甜品係超級甜既哈蜜瓜清清口腔完美既一餐

未有時間飛日本

肉質厚實有彈性
師傅用黎做刺身特別食得出九繪魚的鮮味

石垣貝
貝類新鮮其實唔太需要調味
石垣貝經拍打後,即時收縮
呢個時候放入口可以食到爽口的質感

海膽
食海膽軍艦最驚就係紫菜軟
呢間完全無問題
海膽甘甜入口即溶
吞落肚後海膽味道依然齒頰留香
目光魚
目光魚油脂豐富肉質鮮嫩
特別師傅用以烤魚,迫出油份
食落油脂感十足
哈蜜瓜
甜品係超級甜既哈蜜瓜
清清口腔
完美既一餐
2023-02-05
2023-01-18 2034 瀏覽
好朋友一早book左朗屏嘅omakase同我慶生日,超幸福~ 小店雖然得十幾個位,日系簡單裝修好舒服,空間感亦非常唔錯。Lunch set有兩款,都有茶碗蒸、湯、甜品,$780 set就跟3款前菜、1款燒物、10貫壽司同卷物,$480 set就跟12貫壽司。首先係茶碗蒸,非常幼滑鮮甜。接著就係3款前菜 - 鱈魚白子同兩款刺身。白子係是魚類的精巢,話說好補同有營養。平時好少食,入口順滑有d似creme,一d都唔腥,係特別嘅,不過鐘唔鐘意就見仁見智~ 刺身有兩款,有我最係鐘意嘅赤貝,非常爽甜~接著就係10貫壽司,分別伊佐木、帆立貝、真鯛、縞鰺、池魚、鰆魚、甜蝦、鯖魚、中拖羅同海膽。比較特別嘅係第一次食縞鰺,係上等嘅深海池魚王,肉質比池魚更有彈性而且肥美。款款食材都好新鮮,鍾愛三款非伊佐木、帆立貝、中拖羅莫熟。伊佐木顏色好靚白裡透紅,魚身鮮甜得嚟加埋柚子胡椒醬更加清香~ 一向都鍾情帆立貝,那豐厚肥美而白雪雪嘅帆立貝簡直令人想encore~ 中拖羅入口軟綿綿油香滿瀉嘅滿足感真係不得了!海膽都好出色。卷物干瓢卷唔常見,葫蘆瓜以醬油醃製,非常爽脆有咬口,簡單嘅食材亦能成一番美味。燒物炸蝦天婦羅嘅麵

帆立貝
鯖魚
中拖羅
海膽

干瓢卷

燒物炸蝦天婦羅嘅麵衣非常薄,酥脆而不膩,連蝦尾都脆卜卜食得。仲有麵豉湯同勁香濃芝麻雪糕,食完超滿足。

食物高質,遺憾嘅地方係整個用餐體驗十分趕,十二點準時去到入座,坐左十分鐘都未夠只係食緊第一道茶碗蒸已經同我地講要食快少少因為個半鐘內要還台…其實仲有客都係啱啱到… 好趕客… 我地剛剛先開始咋喔~ 如果用餐時間長返d d會更佳~
2023-01-07
午餐
2023-01-04 245 瀏覽
食午市 4801. 魚生一早切好,非即場切。呢個情況我都係第一次見,食過其他omakase都唔係咁。2. 性價比低。價錢雖然唔貴,但同區呢個價錢其他餐廳都有海膽,但呢間冇。整體所有魚生都唔係咩貴價食材,食材處理手法亦冇咩特別,亦唔覺得特別新鮮。處理赤貝個陣,一般d師傅都會係枱面撻舊赤貝幾下,然後舊赤貝會郁,但呢間既赤貝係郁都唔郁,死得好透切。食大型連鎖壽司店可能食得更開心。3. 麵豉湯同雪糕仲好食過啲壽司4. 呢個價位既餐廳一般都會有獨立廁所,但呢間冇整體而言,係我食過最差嘅omakase 非新界居民 唔洗專登入去食
食午市 480

3. 麵豉湯同雪糕仲好食過啲壽司

4. 呢個價位既餐廳一般都會有獨立廁所,但呢間冇

2022-12-26 265 瀏覽
過完聖誕想再食餐好 同女朋友揀咗呢間食omakase元朗好多選擇 最後都揀咗呢間訂座要收每位 $200 嘅deposit Lunch Set有2個價錢 $780同$480本身想各一不過話一定要相同 可能方便師傅記?最後我哋揀左$480 有12件壽司一碗湯同甜品食物方面 都好新鮮 飯都會撈左豉油同芥辣 算係正常不過480價錢係冇海膽 當日食計埋我哋只有6個客人 坐我哋隔離應該係熟客 因為師傅全程都同佢哋傾偈 當日我每件壽司都有影相 食到飛魚子嘅時候期待緊下一件係乜嘢壽司 不過突然比侍應收哂枱面所有嘢 就上左個麵豉湯同抹茶雪糕我問女朋友係咪得11件 佢話唔知 不過我後尾數一數相都係得11件 不過我地冇即時講 因為好似好趕時間清場 食完個雪糕就即時比張單你埋 事後我都有Wtsapp 返店 問佢地會唔會出少左 佢就問返我哋攞相咁如果冇影低呢 佢哋嘅回覆都只係話下次比返件你 我哋感覺當然唔會再幫襯多次啦 因為都完全冇誠意 咁樣出少1件仲要個客下次返去補返件?我哋喺覺得有啲乜嘢吸引力要去再幫襯多次 又唔係比折扣之類當日只係得6個客 而且又有3個staff 都唔會數下有冇出少?成件事係屬於低級錯誤

過完聖誕想再食餐好 同女朋友揀咗呢間食omakase

元朗好多選擇 最後都揀咗呢間

訂座要收每位 $200 嘅deposit

Lunch Set有2個價錢 $780同$480

本身想各一不過話一定要相同 可能方便師傅記?

最後我哋揀左$480 有12件壽司一碗湯同甜品

食完個雪糕就即時比張單你埋
咁如果冇影低呢
佢哋嘅回覆都只係話下次比返件你

我哋感覺當然唔會再幫襯多次啦 因為都完全冇誠意

咁樣出少1件仲要個客下次返去補返件?

我哋喺覺得有啲乜嘢吸引力要去再幫襯多次 又唔係比折扣之類

2022-12-26
慶祝紀念
聖誕節
2022-12-23 189 瀏覽
就到聖誕🎄開始放幾日假😌今晚就同咗朋友入元朗食好西,餐廳環境舒適,食材新鮮,員工服務亦都唔錯!掛住食,有啲冇影到相😅影咗以下嗰啲🤭-Omakase-✨干瓢卷 ✨天然九繪魚✨玉子燒✨伊佐目✨金目鯛✨海膽✨甜蝦配蝦膏✨鰤魚腩第一次食天然九繪魚,我諗好多人都未食過🤭好罕有架,魚肉好亮白,肉質厚實有彈性,伊佐目油脂非常豐富,但入口好清爽😳而海膽味道甘甜,冇怪味🤤整體都唔錯👍🏻下次食omakase 一定會再book定位嚟😌
就到聖誕🎄開始放幾日假😌

✨金目鯛

✨海膽

✨甜蝦配蝦膏

✨鰤魚腩

而海膽味道甘甜,冇怪味🤤整體都唔錯👍🏻
下次食omakase 一定會再book定位嚟😌
舍利鮨係 出哂名嘅Omakase, 雖然聖誕未有時間飛轉日本,所以今日專登搭車入嚟元朗享受下師傅嘅手勢。環境相當舒適,尤如置身日本一樣師傅即製 親手送上每一道菜非常專業.有服務。晚市Omakase 有15品 / 20品無論前菜.刺身.壽司 同 甜品 都一樣精緻好味食材好新鮮.呢幾款我自己特別喜歡✨干瓢卷✨天然九繪魚✨玉子燒✨石垣貝✨池魚✨甜蝦配蝦膏✨哈密瓜廚師發板都係跟師傅,呢度師傅嘅手勢我個人好喜歡另一半未食完呢餐,已經話下次要再Encore

舍利鮨係 出哂名嘅Omakase,
雖然聖誕未有時間飛轉日本,
所以今日專登搭車入嚟元朗享受下師傅嘅手勢。

環境相當舒適,尤如置身日本一樣
師傅即製 親手送上每一道菜

非常專業.有服務。

晚市Omakase 有15品 / 20品

✨石垣貝

✨池魚

✨甜蝦配蝦膏

✨哈密瓜

廚師發板都係跟師傅,呢度師傅嘅手勢我個人好喜歡

另一半未食完呢餐,已經話下次要再Encore
慶祝紀念
紀念日
2022-12-22 79 瀏覽
最識嘆嘅元朗朋友,帶我嚟依間日本餐廳食師傅發辦,整體黎講係好好嘅享受,環境舒適,食物有新鮮,值得推薦😎伊佐目魚肉鮮嫩細滑,質感柔軟,食到豐富油脂,魚味香濃,齒頰留香☺️☺️天婦羅避風塘白子配白粟米天婦羅效果做得幾好,唔會太油,配埋白粟米,就夠晒清新天然九繪魚魚肉亮白,食落口感有彈性,做刺身真係一流!玉子燒刺身當然正啦,但係可以食到厚厚玉子燒,香濃蛋味充滿口腔,都係一件好幸福嘅事☺️目光魚&白粟米飯目光魚既油脂,真係令人上癮❤️配埋白粟米飯,口感豐富,魚油同清爽粟米交織,非常滋味鰤魚腩令一款油脂豐富嘅享受!幾乎係入口即溶,好鮮甜!每次食師傅發辦,都可以試到時令嘅刺身料理,今次依間餐廳質素唔錯,感謝朋友,果然冇介紹錯!

伊佐目

天婦羅避風塘白子配白粟米
天婦羅效果做得幾好,唔會太油,配埋白粟米,就夠晒清新

天然九繪魚
魚肉亮白,食落口感有彈性,做刺身真係一流!

玉子燒

目光魚&白粟米飯

鰤魚腩
令一款油脂豐富嘅享受!幾乎係入口即溶,好鮮甜!

2022-12-16
2022-12-13 99 瀏覽
夜晚Omakase有兩嗰價位,$1380/15品; $$1680/20品🤔 如果食得到,我絕對建議你叫20品,因為性價比高啲🤗 鮟鰊魚肝配烏魚子😍 我好中意食鵝肝,鮟鱇魚肝有「海中肥鵝肝」美譽✨✨ 食落口感滑嫩細滑、入口即溶🤤 配搭埋日本清酒🍶簡直至高享受💯
鰆魚即係西班牙嘅鯖魚- 冬天嘅鰆魚係最肥尾,如果之後仲食到,一定要好好品嚐😍仲食到水尾嘅秋刀魚,真係好正😍 佢嘅整法,令食落口感都幾特别😝鰤魚腩- 即係油甘魚,係全世界唯獨日本近海先有,同樣都係冬季的鰤魚最肥美🤤廚師選材都幾好🤤

廚師選材都幾好🤤