2021-09-30 136 瀏覽
去完銅鑼灣做facial 開開心心同男朋友去食燒肉 今次第一次嚟到呢間肉料理廣 叫咗個飛驒牛二人套餐 $1188一坐店員完會先上一啲前菜 包括芽菜&菠菜 係平時喺韓國餐廳食到嘅味道冇幾耐就送上炙燒飛驒牛壽司 飛驒牛油脂豐富 雖然未到入口即溶 但真係好軟滑 配埋帶有醋味嘅壽司飯 非常開胃另外主菜肉拼盤合共有8種唔同部位嘅牛 有重牛味嘅 有入口即溶嘅 有牛肉味濃嘅 亦有口感紮實嘅 由其以西冷同埋友三角最肥美 我鍾意另外有個蔬菜拼盤 有菇類同粟米洋蔥茄子等等 粟米好甜美最後以豆腐味雪糕作結 美滿嘅一餐
另外有個蔬菜拼盤 有菇類同粟米洋蔥茄子等等 粟米好甜美
最後以豆腐味雪糕作結 美滿嘅一餐
2021-09-30 106 瀏覽
試了精選A5飛驒牛套餐, 包含了10個不同的牛肉部位,因為油脂分佈和油脂量的不同,口感和味道都不一樣。可以一次過品嚐這麼多部位,還是第一次。上了幾個前菜、茶碗蒸、麵豉湯後,就到主角出場。先來兩款火炙A5飛驒牛壽司:霜降和赤身,霜降較多脂肪,口感更淋更滑。赤身就較瘦,口感較有嚼口。之後就開始燒肉,10個部位的厚薄不一,我們厚薄之間梅花間足地試。全部都很香牛味,因為厚薄度和脂肪量不同,口感就有很大的分別。個人最喜歡肉眼扒芯和臀骨肉。
上了幾個前菜、茶碗蒸、麵豉湯後,就到主角出場。
2021-09-28
2021-09-29 80 瀏覽
餐廳每個位間隔闊落,好似廂房,令人有空間感每人都提供濕紙巾同埋圍裙,費事整污糟衣服,安排幾細心👍🏻每個set包哂定食麵豉湯、前茶同飯,芽菜同埋菠菜好似韓式小菜做法,先開一開胃打頭陣茶碗蒸熱辣辣,蛋味濃郁,好滑溜我中意霜降和牛壽司比較多脂肪,入口即溶口感比較鬆化,赤身和牛壽司有𡁻口,牛味重d,全部灸燒壽司用左A5飛驒和牛😋第一次嚟到梗係叫餐試哂咁多靚和牛🐮成晚我最中意臀骨肉&肉眼扒芯,食落肉質非常非常林,咬出嚟牛肉味重,最入口即溶其他款配飯亦都一流,全部靚牛已經加左少少調味,每面燒幾下已經食得

餐廳每個位間隔闊落,好似廂房,令人有空間感

每人都提供濕紙巾同埋圍裙,費事整污糟衣服,安排幾細心👍🏻

打頭陣茶碗蒸熱辣辣,蛋味濃郁,好滑溜

2021-09-28
  • 茶碗蒸
2021-09-14 184 瀏覽
我實在太掛住日本🇯🇵既飛驒牛,所以今日來咗位於銅鑼灣的肉料理 廣來回憶一下日本既味道,呢度有好多套餐可以選擇,我是為飛驒牛而來,當然是選精選A5飛驒牛十部位 Set C ($1,180)啦,成個套餐有好多不同部位的牛,啱晒樣樣都想食既我。點完菜後店員先送上🥢 漬物和🥢 麵鼓湯🥢 茶碗蒸 - 吃起來入口軟滑🥢 炙燒赤身 A5 飛驒牛壽司 - 赤身是牛的外側後腿肉,入口超嫩滑,火炙後油脂更加出眾🥢 炙燒霜降 A5飛驒牛壽司 - 是下肩胛翼板肉,為稀少的部份,油脂更豐富,配上有Wasabi一起吃,更帶出牛的香氣🥢 精選日本A5飛驒牛、🥢 西冷、🥢 肉眼芯、🥢 里脊肉、🥢 上後腰脊肉、🥢 臀骨肉、🥢 和尚頭、🥢 亀之子、🥢 友三角我特別喜歡的是友三角,友三角油花十足且分佈勻均,只要輕燒幾吓已脂香四溢霜降西冷- 雪花很多又富肉味我個人覺得點少少檸檬汁來吃,可以帶出牛既香氣和減少油膩感🥢 燒野菜拼 - 可以放爐邊燒會比較容易燒,蔬菜新鮮飲品我點了🥢 餐廳自家製的梅酒($60) - 十分清甜,有梅的淡淡香氣最後來一個香濃芝麻雪糕作結。這道選精選A5飛驒牛套餐,質素很高,令人回味

點完菜後店員先送上🥢 漬物和🥢 麵鼓湯

選精選A5飛驒牛十部位

友三角

霜降西冷- 雪花很多又富肉味
霜降西冷

我個人覺得點少少檸檬汁來吃,可以帶出牛既香氣和減少油膩感

🥢 燒野菜拼 - 可以放爐邊燒會比較容易燒,蔬菜新鮮
燒野菜拼

自家製梅酒

最後來一個香濃芝麻雪糕作結。
芝麻雪糕

這道選精選A5飛驒牛套餐,質素很高,令人回味
茶碗蒸
🥢 炙燒霜降 A5飛驒牛壽司
自家製梅酒
芝麻雪糕
2021-09-11 130 瀏覽
今晚去了銅鑼灣渣甸街一間樓上日式燒肉店「肉料理 廣」好耐冇食燒肉,最後叫了一個2人套餐「精選A5飛驒牛十部位 $1,180」,套餐包括:1️⃣ 日本 A5飛驒牛16件燒肉🥢西冷 油花最豐富,放在燒烤爐上,十分搶火,有入口即溶嘅感覺,非常好味😋🥢肉眼扒芯 油脂分佈均勻,肉質細嫩又富口感🥢上後腰脊肉 肉質嫩度適中,富有嚼勁🥢臀骨肉 脂肪紋理清晰,牛肉味佳🥢友三角 有較多油花,肉味濃郁🥢和尚頭 肉質細緻,入口軟嫩🥢亀之子 油脂較纖細,略帶嚼勁2️⃣ 炙燒A5飛驒牛壽司🍣4件🥢 炙燒赤身A5飛驒牛壽司 (外側後腿肉)壽司選用日本珍珠米,配上薄薄的赤身牛肉,非常好味🥢 炙燒霜降A5飛驒牛壽司🍣 (下肩胛翼板肉 - 稀少部份) 另一款壽司則用上肥美的霜降牛肉,口感鬆軟,令人回味無窮。3️⃣ 2份白飯、麵鼓湯、漬物、茶碗蒸燒野菜拼盤
今晚去了銅鑼灣渣甸街一間樓上日式燒肉店「肉料理 廣」
A5飛驒牛16件燒肉

1️⃣ 日本 A5飛驒牛16件燒肉
🥢西冷 油花最豐富,放在燒烤爐上,十分搶火
,有入口即溶嘅感覺,非常好味😋
西冷

🥢肉眼扒芯 油脂分佈均勻,肉質細嫩又富口感
肉眼扒芯

🥢上後腰脊肉 肉質嫩度適中,富有嚼勁
上後腰脊肉

🥢臀骨肉 脂肪紋理清晰,牛肉味佳
🥢友三角 有較多油花,肉味濃郁
🥢和尚頭 肉質細緻,入口軟嫩
🥢亀之子 油脂較纖細,略帶嚼勁

2️⃣ 炙燒A5飛驒牛壽司🍣4件
🥢 炙燒赤身A5飛驒牛壽司 (外側後腿肉)
壽司選用日本珍珠米,配上薄薄的赤身牛肉,非常好味
炙燒赤身A5飛驒牛壽司 (外側後腿肉)

另一款壽司則用上肥美的霜降牛肉,口感鬆軟,令人回味無窮。
炙燒霜降A5飛驒牛壽司 (下肩胛翼板肉 - 稀少部份)

3️⃣ 2份白飯、麵鼓湯、漬物、茶碗蒸
麵鼓湯、漬物、茶碗蒸

燒野菜拼盤
燒野菜拼盤
黑芝麻雪糕
2021-09-08
2021-09-07 1348 瀏覽
今日好心情, 收到健康報告一切良好, 好想吃日本皇牌A5 飛驒牛.  女友細選餐廳, 結果揀了  銅鑼灣, 肉料理 廣.日本皇牌A5 飛驒牛, 必經認證,  女友看見這 牛牛吉祥物 飛驒牛公仔, 已經好開心.店員安排卡座給我們,  寬闊舒適, 檯上有烤爐, 並設有叫人鐘,  服務好完善. 鎮店之寶 A5 飛驒牛 , 肉眼, 西冷, 上後腰脊肉, 赤身/霜降, 必吃不可. 女友話套餐更方便,  精選 A5 飛驒牛十部位, 二人套餐,  可以 吃齊牛十部位.她叫了 鮮榨橙黑醋雞尾酒, 名字好特別,  鮮榨橙混合黑醋成的雞尾酒, 她好 enjoy.我叫了啤酒,  清新解渴.套餐包括餐前小食漬物, 味噌湯和茶碗蒸, 味噌湯  傳統熱熱的湯, 營養美味又健康,  好飲. 茶碗蒸,  日式蒸蛋,  有菇菌蟹柳, 蒸蛋控制時間剛好, 口感非常細滑.  漬物有醃蘿蔔, 芽菜, 菠菜 .  有點像韓風.沙律:   好健康的蔬菜, 口感新鮮, 甜美. 先送來一盤牛肉八部位,  有 西冷, 肉眼芯, 里脊肉, 上後腰脊肉, 臀骨肉, 和尚頭, 亀之子, 友三角, 每款兩片.此店有專人教燒烤技巧, 控制火喉,
  銅鑼灣, 肉料理 廣.
我叫了啤酒,  清新解渴.
套餐包括餐前小食漬物, 味噌湯和茶碗蒸,
味噌湯  傳統熱熱的湯, 營養美味又健康,  好飲.
漬物有醃蘿蔔, 芽菜, 菠菜 .  有點像韓風.
沙律:   好健康的蔬菜, 口感新鮮, 甜美.
此店有專人教燒烤技巧, 控制火喉, 真系貼心.
先燒 西冷,   油花分佈均勻, 牛味濃,  燒起來肉香四溢,  西冷比較薄切, 六成熟效果最好.
質感柔軟和有我喜愛那種入口即溶的感覺, 入口充滿了油脂的香味.
里脊肉, 脂肪夠均勻, 好大塊, 顏它色亮麗.
和牛肉眼, 肉質粉嫩,  肉汁豐富不膩,  入口即化,  佐酒一流.
亀之子,  有肉味, 少咬口.
可加沾醬汁, 味道也可口.
餐廳用珍珠米, 白飯亮睛睛, 口感細滑. 吃燒肉, 有米飯同吃是更好配搭.
A5 飛驒牛 餘下 兩款做了壽司:   霜降 下肩胛翼板肉 及  赤身 外側後腿肉
已用火微炙,  肉汁更突出,
壽司食法, 入口感覺牛肉鮮味, 肉質軟綿, 不愧為A5 飛驒牛
餐後吃芒果雪糕,  有濃濃芒果味, 好食.
食物質素好, 享受了一頓豐富日式皇牌燒肉,  又上了一課燒烤學藝,  好滿意的晚餐 !
  • 壽司: 霜降 下肩胛翼板肉
  • 和尚頭
  • 亀之子
  • 友三角
2021-09-03 257 瀏覽
很久沒有食燒肉, 今晚約朋友食晚餐就揀了日式燒肉.  朋友鍾意食牛, 他介紹去 肉料理 廣, 食高級日本A5飛驒牛, 講明 AA制, 貴些也無問題.餐廳在銅鑼灣渣甸街, 離地鐵站不遠.  餐廳主打日本A5飛驒牛,  入門看見多張証書, 都是由日本發出.另一張檯, 正介紹店家自制梅酒及啤酒.  有酒有肉, 今晚選擇目標做對了.店長推介, 兩款套餐,  第一個 A5 飛驒牛西冷套餐, 一位用. 第二個  精選 A5 飛驒牛十部位, 二人套餐,  大家仲意,  因為包括飛驒牛兩種, 赤身 和 霜降部位都有齊, 選定了即落單.侍應隨即送上 漬物三款, 有芽菜, 菠菜 及 醃蘿蔔,  幫助打開味蕾. 店內有高質日本酒, 今晚星期三, 明天要返工, 所以我們只叫 啤酒 及 鮮搾黑醋雞尾酒 (橙)雞尾橙酒, 酒精度底, 清涼可口, 有助食物味道昇華.  大家舉杯暢飲, 好開心 !吃一口翠綠的野菜沙律,  加沾少少醋, 非常開胃.侍應又送上麵豉湯及茶碗蒸, 茶碗蒸,  好滑, 味道細緻, 滑口, 內還有蟹柳. 再喝一口 熱熱 麵豉湯,  好暖胃, 準備好吃 A5飛驒牛. A5 飛驒牛十部位的頭兩款做了
入門看見多張証書, 都是由日本發出.
 第二個  精選 A5 飛驒牛十部位, 二人套餐,  大家仲意,  因為包括飛驒牛兩種, 赤身  霜降部位都有齊, 選定了即落單.
侍應隨即送上 漬物三款, 有芽菜, 菠菜 醃蘿蔔,  幫助打開味蕾.
吃一口翠綠的野菜沙律,  加沾少少醋, 非常開胃.
侍應又送上麵豉湯及茶碗蒸,
茶碗蒸,  好滑, 味道細緻, 滑口, 內還有蟹柳.
A5 飛驒牛十部位的頭兩款做了壽司:   炙燒霜降 A5飛驒牛壽司(下肩胛翼板肉- 稀少部份)及  炙燒赤身 A5飛驒牛壽司 (外側後腿肉)
每人一件,  賣相好醒神.
霜降密度高,  油脂香氣重, 入口嫩滑, 做壽司最適合,  原汁原味, 好好食.   炙燒赤身  牛肉味更濃, 可惜每人只得一件.
接著餘下的八部位, 用燒烤烹煎.
店員非常細心介紹每款牛,  有西冷, 肉眼芯, 里脊肉, 上後腰脊肉, 臀骨肉, 和尚頭, 亀之子, 友三角,
進食可以依次序.
八個部位的牛肉 , 紋理清晰,  油花分佈平均, 每片切割視乎部位, 厚薄也有分別.
侍應殷勤指導如何控制火喉,  好細心.  牛肉燒得恰到好處, 香味盡出.
赤身臀骨肉, 霜降友三角,  肉和脂肪比例平均, 牛味極好.
霜降西冷, 肉眼扒芯, 油脂比較多,
霜降西冷燒時非常搶火, 要控制得剛剛好,  不用燒太久, 肉質非常稔滑, 油脂出眾, 真正入口即溶,
各款都各具滋味.  肉眼芯柔軟, 口感好細嫩,  肉味濃厚, 甘而不膩.
可以分別點燒汁或醋汁, 唔同既牛肉點唔同既醬汁, 可以帶出牛既肉味.
吃牛肉配白飯,  更可專注欣賞  A5 飛驒牛 優良品質.
餐後大家吃口雪糕作結.   我愛紅豆,  朋友吃芒果, 雪糕美味, 好享受 .
這道 精選飛驒牛套餐,  質素高, 令人好回味.
  • A5 飛驒牛十部位二人套餐
  • 赤身 和 霜降牛
  • 西冷
  • 肉眼芯
  • 友三角
2021-08-29 874 瀏覽
在消費卷的刺激下,近期的而且確多了很多人出街飯聚,選擇食好野的朋友也相對增加,比以往食得較豪爽,我也不例外😎是晚選了一間出名吃飛驒牛的烤肉店盡情享受。店員好有禮貌又服務周到,推介了不同肉款的分別之處,我和朋友有選擇困難,便款款都試試🤣最後叫了燒肉野菜套餐。先來冰凍白啤、荔枝梳打、麵豉湯、漬物及茶碗蒸,蒸蛋非常滑溜蛋味香濃。再來A5飛驒牛燒肉:有上後腿肉、後腿肉下側、牛腹排及腰脊蕊。飛驒牛肉質柔嫩無比,油脂含量實在豐富,一放入烤爐便即時搶火😃肉味濃郁令人垂涎欲滴,完全俘虜了我們的味蕾😂 是非常治癒的靚牛佳品,送日本白飯一流,一口肉一口飯又可減輕油膩感。另外也有澳洲及美國的靚肉:有上牛小排、上里脊、三筋、牛舌、厚切橫膈膜及腰脊肉,同樣新鮮色澤紅潤,特別愛厚切橫膈膜,不論是否烤得過熟,入口也嫩滑多汁,難以忘懷。中間又可夾雜烤一點燒野菜,拼盤有數款新鮮疏菜,可中和一下味覺觸覺。最後也不禁加了杯威士忌梳打及威士忌可樂送肉,再以奶味香濃又有紅豆蓉的紅豆雪糕作結尾,很完美的一夜烤肉啊!
肉味濃郁令人垂涎欲滴,完全俘虜了我們的味蕾😂
2021-08-25
2021-08-28 135 瀏覽
今日心情美滿,特意和朋友來享受豐富嘅牛牛燒肉宴。我們點了二人野菜燒肉套餐,吃起來果然份量不少。套餐除了野菜及燒肉,還有漬物,麵豉湯,茶碗蒸及白飯。A5飛彈牛有4款:當中里脊脂肪分布花紋極靚,入口溶化,口感極好。其它部位也牛味濃郁,由其臀骨肉,肉質柔軟!另外圓盤的是澳洲及美國牛,份量很足,不同部位燒起來不同口感及質感。這样邊燒邊搭配白飯吃簡直是一種享受!這個燒肉餐吃得太開心,決定加叫兩杯,梳打水whisky及可樂whisky,沒想到這個價錢他的whisky比例還真的不少,抵!最後我們才知道原來還有紅豆味雪糕,紅豆味濃郁,今晚實在太滿足!
今日心情美滿,特意和朋友來享受豐富嘅牛牛燒肉宴。

2021-08-25
2021-08-14 282 瀏覽
好耐都冇得返鄉下啦,自自然然都想食下日本野,經過一日辛勞的工作都想食得舒舒服服解下壓,上網搵到依間餐廳係食飛驒牛而且幾多人讚,搵試吓囉!揀咗一斷時間,決定要依個C套餐,$1180。話就話$1180,不過大家都知喺香港食嘢依D只係面價,實有決定費用收你,最後埋單係$1471。每次去日本食牛都經常見到依D牛肉位置介紹,但永遠睇完後就洗咗腦。一路食一路望下牛肉分怖位置,都幾好feel!餐前當然有D小食消磨下時間啦,紅色個碗係蘿蔔,酸酸甜甜幾好味,左邊果碟都係D行貨野啦!燉蛋有水準,好滑,有日本當地果D嘅水準。麵豉湯都係估到嘅味道啦A5飛驒牛十部位其中2様係壽司,識員話左面2舊係霜降,右邊2舊係赤身。心諗,霜降和赤身係牛肉的脂肪分怖,唔係講牛的位置喎,不過算啦,吾通話搵經理咩!食咗一舊,吾需要介紹,睇相已經明,個飯有少少暖 ,高水準,正!飛驒牛有幾正都無謂講啦,睇相已經明,其實仲有白飯和紅豆雪糕,但忘了影相。紅豆雪糕係真紅豆味和紅豆蓉,吾係扮紅豆味果種,大家都知喺香港食野通常都係整色整水扮喺某種味道架啦!埋單$1471(2人)

揀咗一斷時間,決定要依個C套餐,$1180。

一路食一路望下牛肉分怖位置,都幾好feel!

燉蛋有水準,好滑,有日本當地果D嘅水準。

麵豉湯都係估到嘅味道啦

埋單$1471(2人)
2021-08-12
2021-08-13 235 瀏覽
疫情反反覆覆已經超過18個月,與朋友的聚會可免則免,足不出戶的日子習以為常,但思前想後,還是按捺不住,找了好友去吃一餐優質的日本料理。位於銅鑼灣渣甸中心二樓的「肉料理 廣」是一間頗負盛名的日式燒肉店,環境舒適,地方寬敞,正是閒談聚舊和享受美食的好地方。我們揀選了此店的招牌菜飛驒牛套餐,飛驒牛是產於日本中部岐阜縣的黑毛和牛,牠的來頭不小,曾連續三屆獲得最優秀食用牛肉獎,地位比神戶牛、松阪牛更高。前菜有漬物、麵豉湯和茶碗蒸,蒸蛋非常嫩滑,蛋味香濃。兩件炙燒赤身 - A5飛驒牛壽司,屬於外側後腿肉,脂肪較少,但肉味香濃嫩滑。兩件炙燒霜降 - 同樣是A5飛驒牛壽司,屬於下肩胛翼板肉,是牛的稀少部份,非常珍貴,異常嫩滑,油脂分佈均勻,入口即化。燒肉有八款A5 飛驒牛,每款兩件,包括西冷、肉眼蕊、里脊肉、上後腰脊肉、臀骨肉、和尚頭、龜之子、友三角。件件佳品,在火爐上略為燒了片刻,肉香撲鼻,令人垂涎欲滴,片片飛驒牛入口嫰滑,肉汁鮮甜,齒頰留香,回味無窮。意猶未盡,還將套餐內的白飯加$80升級為鰻魚石鍋飯,果無令我失望,新鮮的鰻魚加入石鍋飯同食,簡直一絕。老闆還送上紅荳雪糕,享受了大滿足的優質晚餐!
前菜有漬物、麵豉湯和茶碗蒸,蒸蛋非常嫩滑,蛋味香濃。

老闆還送上紅荳雪糕,享受了大滿足的優質晚餐!

2021-08-12 251 瀏覽
近日疫情漸趨緩和,加上政府派發消費券,市民消費積極,食肆尤其暢旺,之前因疫情推出的午市晚市優惠套餐,逐漸消失。今晚約同好友來到銅鑼灣一間以飛驒牛馳名的燒肉店晚膳,幸好預先訂枱,六點半已高朋滿座。店員殷勤有禮,介紹餐廳各種美食,更圖文並茂,介紹牛的每一個部位,仿似上了一堂生物課。一場來到,當然要吃最馳名的飛驒牛,我們揀選了精選套餐 - A5飛驒牛十部位。先來冰凍生啤,前菜有麵豉湯、漬物和茶蒸碗。炙燒霜降和炙燒赤身壽司,前者油脂甘香嫩滑,後者肉味濃郁,各俱特色。主菜飛驒牛 - 八款十六件養育在海拔過千公尺以上的牧場,在山青水秀氣溫較低的環境下飼養出來的「飛驒牛」,肉質柔嫩,擁有美如大理石般的霜降紋路 ,甘香的油脂與濃鬱的肉味,在火爐上慢慢的燒,肉香四溢,入口即化的口感絕對俘虜你的味蕾。享受了美味的飛驒牛後再加一客石鍋鰻魚飯,鰻魚鮮甜美味,加在雞蛋石鍋飯內一同吃,非常匹配。最後還有紅豆雪糕作結,如此美食,令人讚嘆!
先來冰凍生啤,前菜有麵豉湯、漬物和茶蒸碗。

最後還有紅豆雪糕作結,如此美食,令人讚嘆!
2021-08-11
2021-08-07 167 瀏覽
已經兩年無去旅行,好掛住日本的和牛,所以今晚同老婆去了銅鑼灣食飛驒牛彌補一下自己味蕾。兩個人都是為了和牛而來,所以餐牌上其他的石頭鍋飯、刺身及炸物一概都不叫,最後選擇了A5飛驒牛套餐,可以一次過試到十部位。店員先送上醃蘿蔔及菠菜等小食。再送上麵豉湯及茶碗蒸,茶碗蒸蒸的時間剛好,蒸蛋很嫩滑。套餐可以選沙津或野菜燒物,因我們不想太熱氣,所以要了沙律,沙律加了柚子醋汁,酸酸甜甜,十分清爽。燒和牛前,會送上兩送炙燒赤身及霜降飛驒牛壽司,略燒至變色的赤身肉味較濃,而霜降入口溶化,超級爆油。飛驒牛主要分了兩種,一款是赤身,另一款是霜降部位,霜降固然之是油脂比較豐富的部位,其中西冷、友三角油脂豐富,整塊都是雪花紋,燒一燒等油脂滲出,入口都不需要咬,滿口牛脂香味。而赤身部位中,里脊及臀骨是最有肉味,入口嫩腍,臀骨肉介乎赤身及霜降之間,有肉味之餘又有脂肪,是最好味之一。芝麻味雪糕非常香濃,芝麻香突出又幼滑。
店員先送上醃蘿蔔及菠菜等小食。

再送上麵豉湯及茶碗蒸,茶碗蒸蒸的時間剛好,蒸蛋很嫩滑。

芝麻味雪糕非常香濃,芝麻香突出又幼滑。
2021-08-05 154 瀏覽
這間位於銅鑼灣的燒肉店,主打A5飛驒牛,有不同的牛部位,二人餐都是千多元,包括了飯及前菜等。店員先送上醃蘿蔔等漬物。麵豉湯&茶碗蒸茶碗蒸蛋香且滑,裏面完全無氣泡,下面還有些蟹柳。野菜醋物沙律沙律菜新鮮爽脆,淋上了醋汁酸甜開胃。炙燒赤身外側後腿肉油脂較少,入口肉味較濃。炙燒霜降下肩胛翼板肉油脂紋理清晰,入口爆出油脂甘香,越咬越多油份滲出。八個不同部位的A5飛驒牛西冷油脂比肉眼更甚,入口油份湧出,滿口牛油脂香。肉眼芯入口爆油,脂肪較重。里脊肉肉脂比例一半半,有肉香亦有牛油脂香。上後腰脊肉有些筋及肉渣,油脂不多。臀骨肉有油脂亦肉味濃郁。和尚頭肉質不及亀之子但勝在肉質嫩腍無渣。亀之子肉質濃郁,較有咬口。友三角油脂紋比西冷更清晰,燒至焦香,油香味重。最後食返個芝麻味雪糕中和一下油膩感。

店員先送上醃蘿蔔等漬物。

麵豉湯&茶碗蒸
茶碗蒸蛋香且滑,裏面完全無氣泡,下面還有些蟹柳。

野菜醋物沙律
沙律菜新鮮爽脆,淋上了醋汁酸甜開胃。

炙燒赤身
外側後腿肉油脂較少,入口肉味較濃。

炙燒霜降

八個不同部位的A5飛驒牛

西冷油脂比肉眼更甚,入口油份湧出,滿口牛油脂香。

肉眼芯入口爆油,脂肪較重。

里脊肉肉脂比例一半半,有肉香亦有牛油脂香。

上後腰脊肉有些筋及肉渣,油脂不多。

臀骨肉有油脂亦肉味濃郁。

和尚頭肉質不及亀之子但勝在肉質嫩腍無渣。

亀之子肉質濃郁,較有咬口。

友三角油脂紋比西冷更清晰,燒至焦香,油香味重。

最後食返個芝麻味雪糕中和一下油膩感。
2021-07-21 383 瀏覽
因為疫情關係,生日無得飛日本,唯有自我安慰喺香港揾美味的日本菜食啦。 生日飯食豪少少,唔過份的。上網揾下銅鑼灣邊度有精彩日本菜食, 誤打誤撞就揾到呢間位於銅鑼灣渣甸中心的日本燒肉店。 餐廳裝修有d日本feel, 當去左旅行啦。 今日二人行就叫左二人套餐: 精選刺身飛驒牛野菜套餐。套餐包括: A5 飛驒牛西冷, 上後腰脊肉, 友三角, 上後腿肉內側, 炙燒霜降A5飛驒牛壽司, 燒野菜拼盤 +$80 轉石鍋海鮮飯。A5 飛驒牛西冷, 上後腰脊肉, 友三角, 上後腿肉內側, 四款飛驒牛色澤鮮明,脂肪同肉的比例四款不一。 但最終的結果只有一個, 真係好好食。 西冷: 肉質嫩滑,入口即溶, 牛肉林到真係難以形容,點埋檸檬汁, 可以減少肉的油份, 更加帶出牛的肉味。牛肩肉: 四款肉呢種我最鍾意,牛肉味濃, 油份適中,亦係入口即溶, 一口牛肉汁同油香。 精彩。友三角: 肉質比上2款實少少, 但另有一種風味,牛香同油份相對較少。里脊肉: 肉身較簿,有d似和牛卷果種感覺, 因為肉較簿,燒一燒就可以入口。 炙燒霜降A5飛驒牛壽司: 輕輕炙一炙,飛驒牛更顯香氣, 壽司飯亦可減去油份, 好食。食完上面d牛肉,

食完上面d牛肉,以經十分飽肚, 再來個
石鍋海鮮飯, 真係飽到上心口。 石鍋海鮮飯有好清甜的海鮮味, 用石鍋的熱力再加熱煮熟海鮮同飯,妙極。

用高級食材只係收千幾蚊, 今餐唔需要飛日本都絕對超值。