想起香港都食到日本最出名既飛驒牛,就要來喱間銅鑼灣很有名氣高級烤肉店試試,佢提供嘅飛驒牛全部都係每日日本直送,飛驒牛和日本第三大和牛並排,牛肉品質全部都係A5最高級別,一片片櫻花粉色嘅霜降和牛,肥美肉嫩!真係好令人回味❤️​飛驒牛他他飛驒牛他他混合梨肉碎和生雞蛋,入口更清爽,好開胃!​海膽飛驒牛軍艦 一片生吃既霜降和牛包住海膽,一啖入口滿口都是和牛油花的香甜味,牛肉細嫩到入口即溶,必點!​飛驒牛五部位今次試左五個佢最出名的飛驒牛既部位(牛肩肉、牛西冷、腰脊肉、臀骨肉、里脊肉)我自己最鍾意嘅係牛肩肉同里脊肉,經過燒烤後牛味更香濃,細嫩多汁,好好食​厚切牛舌厚切的牛舌燒烤煮嘅過程中更加能夠鎖住肉汁。食落口更入味,外層燒金黃色般香脆,入口Q陣,口感軟腍!必點​壽喜燒風和牛西冷 即係去日本會食到既大判燒!首先用特製醬醃製牛西冷,再放到燒爐上輕輕燒熟,食之前再加入黑松露蛋黃,呢兩個簡直係夢幻組合,入口味道超幸福,滿滿嘅牛肉香氣❤️​韓式石鍋飛驒牛肉咖哩飯咖哩味係篇向日式煮法,唔會好辣,最正嘅係佢個牛肉咖喱飯入面都係和牛牛肉粒,入口好細滑,真心推介!​#和牛 #飛驒牛 #香港 #香港美食 #香港旅行

飛驒牛他他
飛驒牛他他混合梨肉碎和生雞蛋,入口更清爽,好開胃!

海膽飛驒牛軍艦

飛驒牛五部位

厚切牛舌

壽喜燒風和牛西冷
即係去日本會食到既大判燒!

韓式石鍋飛驒牛肉咖哩飯

#和牛 #飛驒牛 #香港 #香港美食 #香港旅行 #銅鑼灣 #日式燒肉 #烤肉 #hongkong #foodie #foodiehk #travelhk #wagyu #燒肉 #hidabeef #肉料理 #日本菜
2024-05-01
  • 海膽飛驒牛軍艦
  • 飛驒牛五部位
  • 厚切牛舌
  • 碎飛驒牛他他
  • 飛驒牛
  • 韓式石鍋飛驒牛肉咖哩飯
2024-05-07 14 瀏覽
來到銅鑼灣元組級名氣飛驒牛料理~ 整晚意想不到優質體驗,簡直值回票價~🥢碎飛驒牛他他飛驒牛肉碎用蛋漿混合梨肉碎,令口感更加滑嫩香甜,味道清爽而且層次分明🥢海膽飛驒牛軍艦 + 雜錦海鮮飛驒牛軍艦店員推薦~ 以飛驒牛肉片代替了紫菜包圍住整件壽司。令到整件軍艦入口肥美又軟滑,非常滿足🥢飛驒牛五部位精選了五個不同部位:牛肩肉、牛西冷、腰脊肉、臀骨肉、里脊肉。一次過可以試晒咁多款。當中最鍾意嘅係牛西冷。牛脂比例是最誇張的多,入口即溶!🥢厚切牛舌厚切版牛舌,店員推薦每邊都燒到金黃先至食。估唔到燒到咁金黃,肉質仲可以保持超級爽口多汁,味道濃郁。牛舌愛好者必點!🥢壽喜燒風和牛西冷 + 黑松露蛋黃即係大判燒!將預先用特製醬油處理嘅大塊薄切牛西冷放到燒爐上輕輕燒熟。食之前再加入黑松露蛋黃!世一之選!其味無窮。🥢韓式石鍋飛驒牛肉咖哩飯最後再叫埋咖喱飯,咖哩味調教得剛剛好,唔覺意就食晒成個飯🍸白桃橙梳打酒 + 🥃威士忌梳打原來店員會即榨橙汁,再根據個人喜好,將果汁果肉混入梳打酒。酒精味道不太濃適合女士。另一杯梳打相反,酒味較濃,比較適合男士。

🥢碎飛驒牛他他

🥢海膽飛驒牛軍艦 + 雜錦海鮮飛驒牛軍艦

🥢飛驒牛五部位

🥢厚切牛舌

🥢壽喜燒風和牛西冷 + 黑松露蛋黃

🥢韓式石鍋飛驒牛肉咖哩飯
最後再叫埋咖喱飯,咖哩味調教得剛剛好,唔覺意就食晒成個飯

🍸白桃橙梳打酒 + 🥃威士忌梳打
2024-04-30
2024-05-05 0 瀏覽
嚟到銅鑼灣嘅肉料理 廣嘆日式燒肉,呢個舖位以前係伊呂波燒肉,最近幾年原址繼續做燒肉,並改咗名做肉料理 廣😮晚市有好多個套餐任君選擇,今次呢個Set C 二人套餐,可以食足A5飛驒牛十個部位🤩前菜由菠菜、芽菜、醃蘿蔔組成😎茶碗蒸嫩滑無比,食落口感覺到鮮甜😁飛驒牛他他生牛肉拌入蛋液、梨肉,口感開胃,作為前菜去開展今晚嘅盛宴😬飛驒牛壽司牛肉紋理好吸引眼球🤩咁大塊飛驒牛製成嘅壽司,真係好奢侈啊😀💵💰精選A5飛驒牛16件燒肉主角終於出場🥳主廚精選出8個牛肉部位,分別由西冷、肉眼芯、里脊肉、上後腰脊肉、臂骨肉、和尚頭、亀之子、友三角組成😬唔同部位有各自嘅特色,食到牛肉多重嘅質感🤤肉質嘅軟嫩、濃郁嘅牛味、均勻分佈嘅油脂,簡直係頂級嘅進食體驗😋唔同部位都有注釋,食客可以慢慢參考😬喺烤網上睇到牛肉嘅紋理,已經流晒口水,入口嘅油香感爆棚 👻鰻魚石鍋飯最後仲有一鍋熱辣辣嘅石頭鍋飯,食完和牛再食鰻魚,今餐真係好滿足🤭可以落少少七味粉,再增加風味🤪石鍋飯有飯焦,啱晒我喇😝生榨西柚梳打、白桃檸檬梳打酒店員即場鮮榨而成,新鮮程度冇得比✌️兩客雪糕,畫上完美句號😜
前菜由菠菜、芽菜、醃蘿蔔組成😎
茶碗蒸嫩滑無比,食落口感覺到鮮甜😁
飛驒牛他他
生牛肉拌入蛋液、梨肉,口感開胃,作為前菜去開展今晚嘅盛宴😬
飛驒牛壽司
精選A5飛驒牛16件燒肉
唔同部位都有注釋,食客可以慢慢參考😬
喺烤網上睇到牛肉嘅紋理,已經流晒口水,入口嘅油香感爆棚 👻
鰻魚石鍋飯
生榨西柚梳打、白桃檸檬梳打酒
店員即場鮮榨而成,新鮮程度冇得比✌️
兩客雪糕,畫上完美句號😜
2024-04-17 67 瀏覽
今日嚟同朋友食以飛驒牛為主打嘅日式燒肉店,位置喺銅鑼灣中心,十分方便。環境舒適整潔,店員十分專業有禮🤩🤩我地揀左Set C 精選飛驒牛十部位套餐,由前茶、壽司、燒肉、主菜、甜品組成,每款都有驚喜😝日本餐廳必有茶碗蒸 麵豉湯 ,另外有芽菜、菠菜同醃蘿蔔解膩😝🥗碎飛驒牛他他生飛驒牛切成碎碎,加入蛋汁令肉質更加滑嫩,梨肉亦令牛肉碎更加香甜,食落層次分明,作為appetizer 好開胃😋😋🍣灸燒A5飛驒牛壽司壽司係2款A5飛驒牛,一款較肥美,而另一款脂肪比例較低。2款肉質柔嫩,雪花紋好靚,就咁已經好好食🤪🤪精選A5飛驒牛16件燒肉終於到左食肉獸嘅摯愛 ,有8款唔同部位可以遂一試下,有西冷、肉眼扒芯、上后腰脊肉、里脊肉、友三角、臂骨肉、和尚頭、亀之子。赤身脂肪比例較低,肉味偏濃。而霜降嘅脂肪比例較高,入口即化,啖啖油香充斥口腔。每款燒肉已經灑上左少少鹽花,唔洗再加醬汁已經好夠味。值得一提,燒完肉之後一啲油煙味都冇,非常讚👍🏻👍🏻🍹白桃檸檬梳打酒&生榨西柚梳打2款飲品都係由新鮮水果整成,店員會即刻榨汁,按自己需要嚟添加果汁,果肉都可以加埋落飲品一齊食埋,一路食燒肉一路飲最fresh😝🍚鰻魚石鍋飯調
🥗碎飛驒牛他他
🍣灸燒A5飛驒牛壽司
精選A5飛驒牛16件燒肉
值得一提,燒完肉之後一啲油煙味都冇,非常讚👍🏻👍🏻
🍹白桃檸檬梳打酒&生榨西柚梳打
🍚鰻魚石鍋飯
調味啱啱好,落啲七味粉更添香味。石鍋飯熱度剛好,有脆口既飯焦亦有濕潤嘅飯粒😬😬
最後食返豆腐&朱古力雪糕嚟完結今日美好嘅一餐🍨
2023-12-24 319 瀏覽
10月1日, 星期日, 和暖自己郁有燒, 四個人, 食左~~~和牛壽司  有赤身和霜降兩個部位, 都是稍稍淡口, 宜點醬油吃牛肉拼盤  八款, 十六件, 不同部位的牛肉. 西冷, 肉眼心, 友三角, 上後腰脊肉, 和尚頭, 臀骨肉, 里脊肉, 龜之子. 全部是A5級數的和牛, 大致入口融化, 甘香滋美肉眼  好大塊, 唔太薄, 口感嫩滑, 脂香美味, 宜分享海鮮拼盤  帆立貝鮮嫩, 魷魚爽口, 是比較好. 虎蝦唔彈牙, 蟹腳好幼, 有待改善. 豆腐雪糕  好味道 坐房唔怕嘈親人.  牛肉質素好高.

10月1日, 星期日, 和暖

自己郁有燒, 四個人, 食左~~~
和牛壽司
 有赤身和霜降兩個部位, 都是稍稍淡口, 宜點醬油吃
牛肉拼盤
肉眼
 好大塊, 唔太薄, 口感嫩滑, 脂香美味, 宜分享
海鮮拼盤
豆腐雪糕
 好味道
坐房唔怕嘈親人.
 牛肉質素好高.

2023-11-10 319 瀏覽
香港真係有好多食燒肉嘅餐廳,今晚想食啲肥膩嘢,去咗銅鑼灣嘅肉料理 廣,呢度有油脂豐富嘅日本飛驒牛,食肉獸表示滿意。呢度有啲抵食嘅套餐或者散叫都唔錯,心大心細嘅人有排揀😂先食一碟雞泡魚乾,輕輕燒一下就食得,送酒一流。然後開始食肉!第一碟係厚切牛舌,店方一啲都唔孤寒,真係好厚的!每邊都燒到金黃之後就食得,肉質爽口多汁,味道濃郁,非常推介。之後係火炙飛驒牛壽司,飛驒牛油脂好豐富,可以教多少少wasabi減低肥膩感,好正!重頭戲係飛驒牛五部位拼盤,一碟有齊五個精選部位😍 我自己鍾意油花多嘅霜降西冷,近乎入口即溶,好滿足!食飽晒之後仲有雪糕送,餐廳仲要冇限時慢慢食慢慢坐!下次約朋友再嚟過。

呢度有啲抵食嘅套餐或者散叫都唔錯,心大心細嘅人有排揀😂

先食一碟雞泡魚乾,輕輕燒一下就食得,送酒一流。

2023-11-09
2023-10-31 183 瀏覽
今天來到銅鑼灣渣甸中心的肉料理‘’廣‘’。店舖環境企理,招呼亦很週到。首先吃的是溫泉蛋凱撒沙律, 味道不是酸不是甜竟然是鹹的,加上溫泉蛋的蛋香令味道十分配合。點了兩件飛驒牛壽司,雜錦海鮮飛驒牛軍艦和海膽飛驒牛軍艦,飛驒牛代替了原本的紫菜,令到整件軍艦入口更加軟滑。這裏的燒烤爐是從下面抽風的,一點油煙味也沒有。條狀的厚切牛舌於燒烤過程中受熱更加均勻,入口又軟又爽。跟著再來飛驒牛拼盤,內有上後腰脊肉,臀骨肉,里脊肉,牛肩肉,霜降西冷。 除了臀骨肉有少許根,其它都非常軟滑肥美。意猶未盡又吃了一個黑松露壽喜燒,黑松露混合蛋黃倒上飛驒牛上,牛肉早已滲入特製豉油汁加上熱飯和黑松露蛋漿真係其味無窮。最後又吃了一鍋飛驒牛咖哩飯,咖哩味調教得很好,有一種吃上一口便停不下來的感覺。
今天來到銅鑼灣渣甸中心的肉料理‘’廣‘’。
店舖環境企理,招呼亦很週到。

這裏的燒烤爐是從下面抽風的,一點油煙味也沒有。
條狀的厚切牛舌於燒烤過程中受熱更加均勻,入口又軟又爽。

2023-10-30 1445 瀏覽
燒肉相信永遠都不會厭,對於揀飲擇食的我最愛就是食肉😆這間一直以飛驒牛為主打,更是獲得飛驒牛協會認可的一間燒肉店🤩可見真材實料之程度🈵前菜 - 泡菜 $35醃菜十分入味,爽口帶微辣,令人胃口大開。雞泡魚乾 $100一上菜雞泡魚是呈透明,需要輕輕煎煎,口感比平時食的口感大不同!這款反而是帶點彈牙煙韌。厚切牛舌 $250誠意推薦‼️牛味香濃,將表面燒成微微焦香,不用點任何醬汁已經整個口腔充滿牛的肉香♨️飛驒牛五部位2枚 $540一份就可以品嘗到牛肩、里脊、臀骨、西冷及上後腰脊肉❤️當中個人喜歡牛肩,肉質彈牙,帶有入口即溶口感!是滿滿的滿足感🫶🏻牛尾湯飯 $110一上菜就飄來陣陣牛的香氣,牛尾肉質幼嫩,湯飯的飯軟硬適中,每粒米飯都吸了牛湯👍🏾冷麵 $100經過一餐豐盛的牛宴,配上一碗冰凍小清新的冷麵,為整個味覺享受再次提升,一解油膩感。麵質亦很爽口彈牙,是跟吃燒肉時值得要點的配搭👐🏻

前菜 - 泡菜 $35

醃菜十分入味,爽口帶微辣,令人胃口大開。

雞泡魚乾 $100

厚切牛舌 $250

飛驒牛五部位2枚 $540

牛尾湯飯 $110

冷麵 $100

• 飛驒牛五部位
  • 厚切牛舌
2023-10-30 99 瀏覽
早前去日本旅遊,回港後仍念念不忘日本的飛驒牛,今晚就到銅鑼灣飛驒牛聞名的「肉料理廣」開餐,先點了溫泉蛋凱撒沙律(沙律菜新鮮、調味十分開胃)及飛驒牛壽司,貪心的我倆梗係兩款都試吓,即是海膽飛驒牛軍艦及雜錦海鮮飛驒牛軍艦各一件,兩件各有特色👍海膽飛驒牛軍艦壽司的海膽鮮美豐潤,口感滑順,帶有淡淡的海洋風味,與飛驒牛軍艦的嫩滑牛肉完美融合;而雜錦海鮮飛驒牛軍艦壽司則以各種精選海鮮搭配飛驒牛軍艦,每一口都充滿了鮮甜、鮮嫩和豐富的口感,真是美味的享受😄接下來就是我最喜愛的厚切牛舌(爽口美味)及飛驒牛拼盤,可以一次過試到牛的五個部位,包括有霜降牛肩肉及西冷、赤身里脊肉、上後腰脊肉及臀骨肉,真開心😬讓我分享吓這樣美味的食物:口感豐富的霜降牛肩肉和西冷,它們帶著豐富的肉汁和柔軟的質地;赤身里脊肉展現出鮮明的肉質和優雅的口感,帶來細緻的咀嚼體驗;上後腰脊肉則呈現出豐滿的紋理和濃郁的肉香,而臀骨肉則帶有濃厚的牛肉風味,我倆真是停不了口的把這十件肥美的飛驒牛一一放進嘴巴裏細味品嘗😋美食不要停,我們還點了壽喜燒風和牛西冷,由服務人員為我們適心烹調,又會問我們喜歡吃生D還是熟D,真貼心🤗吃的時候牛肉生熟程度啱啱好

美食不要停,我們還點了壽喜燒風和牛西冷,由服務人員為我們適心烹調,又會問我們喜歡吃生D還是熟D,真貼心🤗吃的時候牛肉生熟程度啱啱好,正合我們心意,加埋黑松露蛋及少許飯一起吃,真是大滿足❤️

最後的主食我們挑選了韓式石鍋飛驒牛肉咖喱飯,結合了韓式石鍋飯和咖喱的獨特風味,飛驒牛肉的嫩滑和石鍋的熱力使咖喱飯散發出濃郁的香氣,令人胃口大開。

整體而言,這裏的飛驒牛都是高品質的,服務又好,絕對值得一試!
2023-10-29 75 瀏覽
天氣開始涼返d,又到食燒肉既時候,呢度除左有日本和牛同日本菜之外,仲有好多韓式料理,一次可以食哂2家口味👍🐟雞泡魚乾($100)比平時食到既厚身同通透,燒過之後入口香甜,帶微微既燒焦味🐮厚切牛舌($250)牛舌窄身厚切,入口軟稔同充滿肉汁,個人鍾意燒到微微焦香再點少少鹽同wasabi 食,已經好夠味🐮飛驒牛五部位2枚($540)一碟可以試哂到牛肩、里脊、臀骨、西冷同上後腰脊肉。五個部位都有唔同既口感。🍜冷麵($100)燒肉同冷麵真係好夾,酸味可以自己落醋調較,冰涼既湯底加上爽彈既麵條,口感好清新🍲牛尾湯飯($110)牛尾煮到好淋,一夾就散,配上濃濃既牛骨湯底,天氣開始轉冷,整返碗就岩哂

🐟雞泡魚乾($100)
比平時食到既厚身同通透,燒過之後入口香甜,帶微微既燒焦味

🐮厚切牛舌($250)

🐮飛驒牛五部位2枚($540)

🍜冷麵($100)

🍲牛尾湯飯($110)

2023-10-27 85 瀏覽
好耐冇去食燒肉,今晚去咗銅鑼灣嘅肉料理 廣,呢度主打日本飛驒牛,油脂好豐富,肉味突出。今期仲有黑毛和牛,食肉獸一定要嚟朝聖!先食火炙飛驒牛壽司,加少少wasabi,味道非常唔錯!如果牛肉再生啲就更加好!之後食啲沙律先,清下味蕾。然後就開始食肉😋 飛驒牛五部位拼盤好正,啱晒有選擇困難症嘅人,五個部位有唔同嘅口感,牛肩肉同西冷真係好好食,肉質軟熟,油脂好香,如果想減低肥膩感,我覺得可以加少少wasabi食。仲有,唔好燒到過熟,會影響個口感。厚切牛舌都係必食推介,厚口又juicy,燒到外表金黃色少少香脆就啱啱好!食飽晒之後仲有雪糕送!我揀咗開心果味,so happy😊

之後食啲沙律先,清下味蕾。

食飽晒之後仲有雪糕送!我揀咗開心果味,so happy😊
2023-10-26
2023-10-24 60 瀏覽
去完名古屋冇耐,好掛住果度啲飛驒牛⋯係Blue Tuesday,約咗朋友一齊食返餐飛驒牛lunch,食完高質燒肉晏晝做野都快啲!⭐️set G - 日本A5飛驒牛肩里脊肉定食 $380個油花超靚!一開始個侍應好細心咁問我地識唔識燒,仲幫我地燒埋!佢仲教等塊牛出小小血水再反轉,係最好😍可能係因為特別調過,食落都特別惹味🤤set E - 日本A5飛驒牛九枚燒肉定食 $350有3款唔同部位嘅牛🤤食落都各有風味,但如果比我揀嘅話,我會prefer set G,一來又大大塊肉,肉質同肉味都好出~二來牛肩肉係我favourite🤭碎飛驒牛他他 $100因為我地都鍾意食他他,都額外叫咗個~佢地同嘅都係飛驒牛,mix咗蘋果碎,食落好fresh!同時佢地嘅set係包埋前菜(漬物)、茶碗蒸、味噌湯同埋甜品,成餐食得好飽~

⭐️set G - 日本A5飛驒牛肩里脊肉定食 $380

set E - 日本A5飛驒牛九枚燒肉定食 $350

碎飛驒牛他他 $100

2023-10-24 51 瀏覽
都有一段時間冇食過日式燒肉 今日就同朋友lunch出嚟食飛騨牛 分別同朋友叫左兩個lunch set同埋一個小食share🤤E 日本A5飛騨牛九枚焼肉定食 ($350) & G 日本A5飛驒牛肩里脊肉定食 ($380)lunch set分別都包左前菜。前者包括:飛驒牛霜降三片、飛驒牛赤身三片、飛驒牛肋間肉三片。而後者各有四片A5 飛騨牛肩肉油脂及里脊。每一片都充滿油花,燒嘅過程中都已經聞到陣陣牛香。每一款燒完都係入口即溶,大滿足🥰碎飛騨牛他他 ($100) 平時食開嘅牛肉他他都係切粒上 呢到係比較特別嘅一點係佢哋將切條上 增加口感😛 將牛肉碎同濃郁的蛋黃撈埋 口感好軟滑😏

碎飛騨牛他他 ($100)
2023-10-17 51 瀏覽
因為係二樓鋪,所以路過唔望真啲都會搵唔都!本來對呢間嘢期望唔算話太大,入到去人都唔算話太多,不過不得不被佢嘅A5和牛征服,實在太震撼,非常美味,雖然我都分唔清係邊個部位打邊個部位,不過每一舊肉都唔會踩雷,性價比超高
2023-10-12 62 瀏覽
依間店舖有得訂位,而且位置好容易搵到價錢亦都唔算貴所以想食燒肉嘅話我都會去依一間我每次去都係叫【和牛伊呂波套餐】💰$290🥢茶碗蒸🥢天婦羅🥢刺身🥢和牛🥢麵豉湯🥢白飯🥢紅豆或豆腐雪糕💰本身個套餐係$170我就轉左牛肉做和牛,所以嗰餐就變成$290價錢其實一啲都唔貴因為佢嘅小食數量已經好多而且啲和牛嘅質素唔錯仲要有埋甜品環境上亦都坐得好舒服就算兩個人去,每次都俾四人枱或者六人枱真心推介👍🏻👍🏻
依間店舖有得訂位,而且位置好容易搵到
價錢亦都唔算貴

因為佢嘅小食數量已經好多
而且啲和牛嘅質素唔錯
仲要有埋甜品
環境上亦都坐得好舒服
就算兩個人去,每次都俾四人枱或者六人枱
真心推介👍🏻👍🏻