2013-12-16 885 瀏覽
貴夾難食,餓死等候,錯漏百出,卸膊員工,賴番個客,小菜超鹹,一係勁淡。非常難受,險勝綠島,香港上環,中高大佬。小菜餐單:豉椒鵝腸 - 嚟錯豉油王鵝腸 - 賴我地寫錯 - 冇錯,我地係寫埋俾佢都賴我地錯菜蒲煎蛋 - 豐富鹹味韭菜豬紅 - 小滑小味涼瓜排骨 - 正常苦味三絲海蜇 - 普通嘅味煎蠔餅 - 肥濕無味 - 呢個最失望雜菜煲 - 合理無味川辣牛肉 - 漏單,啲葉 OK,牛肉同沙爹同味沙嗲牛河 - 屎色普通味潮州炒河,潮州炒面 - 兩個 OK

非常難受,險勝綠島,香港上環,中高大佬。

小菜餐單:

菜蒲煎蛋 - 豐富鹹味

韭菜豬紅 - 小滑小味

涼瓜排骨 - 正常苦味

三絲海蜇 - 普通嘅味

煎蠔餅 - 肥濕無味 - 呢個最失望

雜菜煲 - 合理無味

川辣牛肉 - 漏單,啲葉 OK,牛肉同沙爹同味

沙嗲牛河 - 屎色普通味

潮州炒河,潮州炒面 - 兩個 OK
題外話/補充資料: 上環大佬 - 馳名綠島一潛力強敵
2013-12-01
50 分鐘 (堂食)
  • 好大仇口先好介紹
2013-11-25 762 瀏覽
唔會有下次  因老闆娘態度差劣 不好經歷朋友聚舊在聯興潮州飯店食晚飯 生菜豬紅 薑蔥蝦 煎蠔餅 炸蝦蟹棗 蒸鱔 香煎九肚魚烙  無乜味 唔入味 唯一香煎九肚魚烙入得口煎蠔餅 好厚多粉食物水準點都好, 但老闆娘/侍应小姐 重係惡死能登嗰隻 "唔坐罷走" 態度 不過環境衛生、服務態度就難以接受 有點失望
唔會有下次  因老闆娘態度差劣 不好經歷
朋友聚舊在聯興潮州飯店食晚飯
生菜豬紅 薑蔥蝦 煎蠔餅
炸蝦蟹棗 蒸鱔 香煎九肚魚烙
 無乜味 唔入味 唯一香煎九肚魚烙入得口
不過環境衛生、服務態度就難以接受 有點失望
2013-11-09
5 分鐘 (堂食)
2013-08-26 702 瀏覽
朋友聚舊在聯興潮州飯店食晚飯生菜豬紅,無味生炒骨,OK啦 薑蔥蝦,120元又少、又貴、又唔好味,仲好多油添川椒雞丁,唔講都唔知係川椒雞,唔辣好多油 沙爹牛河,買相差,食落更覺差,牛肉那到無晒牛肉味,而且仲有d韌添兩面黃,只得一面黃,另一面又濕又淋反沙芋,芋頭炸過龍太乾,外面糖粉又厚又梗炸蝦蟹棗,得過熱字,無乜味豉椒炒蜆,煲熟左d蜆先炒,唔入味
朋友聚舊在聯興潮州飯店食晚飯
生菜豬紅無味,生炒骨OK啦!
生菜豬紅,無味
生炒骨,OK啦
薑蔥蝦
 薑蔥蝦,120元又少、又貴、又唔好味,仲好多油添
川椒雞丁
川椒雞丁,唔講都唔知係川椒雞,唔辣好多油
沙爹牛河
兩面黃
兩面黃,只得一面黃,另一面又濕又淋
反沙芋
反沙芋,芋頭炸過龍太乾,外面糖粉又厚又梗
炸蝦蟹棗
炸蝦蟹棗,得過熱字,無乜味
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆,煲熟左d蜆先炒,唔入味

2013-08-22
$117.2 (晚餐)
2012-11-26 674 瀏覽
年前上環老字號兩興結業後,食客們無不惋惜,其動向更惹人關注。原來,一早以聯興之名,在同區的熟食中心重生。本來是地舖,與尚興份屬雙生兒,門外更泊滿名貴房車,現今退居熟食中心,算不算是降格,我想每個人,也有不同的答案。這個晚上,與一眾相識多年的好朋友,來與我慶祝生日。聯興沒有昔日兩興的環境,價錢更為親民,數十元一道菜,非常大眾化,如果你想吃荷包鱔,石榴雞等功夫菜,那就另作別論。是晚吃的盡是比較便宜,但地道的潮州菜式,水瓜浸魚鏢湯底鮮甜,魚鏢爽口,最愛水瓜的爽甜。煎蠔烙做得也好,用上飽滿多汁,鮮甜的蠔仔,除非蛋身煎得太老,否則很難失手。沙爹牛肉炒芥蘭也是常吃的潮州菜,濃厚惹味的沙嗲牛肉,與爽甜沒渣的芥蘭是好朋友!怎少得一大窩蠔仔粥?蠔仔質素固然佳,粥身也是清甜不鹹。就算聯興只有一年多的歷史,其滷水一點也不弱,相信是由兩興搬過來,來個雜錦拼盤,有紅腸,豬耳,鹵蛋,墨魚等材料,濃香的鹵水香,把材料鹵得絲絲入扣。想吃得香口一點?椒鹽鮮魷是高水準,外層薄而酥脆,魷魚彈牙又新鮮,值得一讚。大家肯與我慶祝生日,已經是很難得,真的不好意思要他們破費,這晚消費非常便宜,與外邊的打冷店沒兩樣,如果下次再來聯興

怎少得一大窩蠔仔粥?蠔仔質素固然佳,粥身也是清甜不鹹。
大家肯與我慶祝生日,已經是很難得,真的不好意思要他們破費,這晚消費非常便宜,與外邊的打冷店沒兩樣,如果下次再來聯興,一定要預訂其功夫菜,再嚐昔日兩興的味道!
2012-11-20 480 瀏覽
這晚在上環,朋友提議來上環街市的聯興潮州飯店吃晚飯,這才發現最近原來也比較少吃潮州菜,反而讀書時期吃得更多,一大班人常到西環或街市吃飯,也吃不少鹵水菜式。上環的聯興潮州飯店,卻是第一次來。鹵水鵝肉,$90,鹵水汁味道近似豉油,鹹鹹的,都不太香。石榴雞,$72,賣像有點像小籠包,原來傳統的石榴雞外皮是以雞皮來造,所需要的技巧較高,但現在都改了用蛋白來代替。這個內裡釀滿雞粒、菇粒、筍粒等等,味道不會很濃,不算十分好吃,但也有點肉香。香煎九肚魚烙,$50,九肚魚烙煎得不太脆口,內裡吸滿油,油份甚高,蛋味不重,質感十分腍身,粉漿雖不會很多,但已吃得滿口油膩。方魚炒芥蘭,$40,芥蘭炒得也有鑊氣,色澤依然保持嫩綠,爽脆鮮甜,方魚不太多,味道不太鹹,炒起來也有點味道。最後來個胡椒豬肚湯,$50,其實個人挺愛跟這個湯,特別在這天氣較涼的時間喝,十分暖胃,對脾胃有益。喝下湯的胡椒味道濃郁,帶少連辣,豬肚沒有腥味,也有不少鹹酸菜。晚飯每人花費大概八十元,家常小菜來說,也可試試。
晚飯每人花費大概八十元,家常小菜來說,也可試試。
西區多潮人,潮州嗰個潮。架己冷多的地方就有潮州菜館,所以西區不乏吃滷水和打冷的地方。早前活動範圍被限在西區,倒是也吃了三頓各有長短的潮菜,就來並列比併一下。兩興和德記都是曾常光顧的菜館,惜不是已結業就是水準大跌。幸其班底也自立門户,令風味得以延續。從前,兩興與尚興並列,門口名車不絕;今天,老闆再戰江湖,在上環熟食中心與泰之味,星星等排檔爭客。時移勢易,招呼和環境不再,但最重要還是食物味道。中心的牆上羅列各式小菜和價錢,其中不乏巧手菜如荷包鱔。今天先來試水溫,集中試從前兩興的招牌菜好了。本想試滷水鵝,但一來不是獅頭鵝,更見熟鵝與生蠔仔並列枱上,不潔亦令人不安,此點店方要多注意,搞出食物中毒就糟了。蠔烙供應的多,正宗的少,用鴨蛋加薯粉慢煎的更是少數。難得聯興堅持正宗,當然點來一嘗。成品不油膩,蠔仔份量不少。以鴨蛋及薯粉煎成所以質感粉綿,但略嫌粉太多,入口有點糊,而蠔仔也有點腥。但能吃到軟綿而非香脆的炸蠔烙已是確幸,不要忘記這裏是熟食中心,還能要求甚麼?聽食友大讚沙爹牛肉火鍋美味,但這晚沒胃納,只淺嘗沙爹牛肉炒河。沙爹醬是熟悉的深楬色,非常香,充滿花生醬香氣,味道可以再辛一點.而且質感過杰,
兩興德記都是曾常光顧的菜館,惜不是已結業就是水準大跌。幸其班底也自立門户,令風味得以延續。
從前,兩興與尚興並列,門口名車不絕;今天,老闆再戰江湖,在上環熟食中心與泰之味星星等排檔爭客。時移勢易,招呼和環境不再,但最重要還是食物味道。
聽食友大讚沙爹牛肉火鍋美味,但這晚沒胃納,只淺嘗沙爹牛肉炒河。沙爹醬是熟悉的深楬色,非常香,充滿花生醬香氣,味道可以再辛一點.而且質感過杰,放冷了吃就會琼成一餅,不甚美觀.牛肉爽甜,河粉恰如其份,米香被霸道的沙爹蓋過了.總的來說是美味的,不過真的要趁熱吃,否則賣相會變得頗倒胃口.
勝瓜煮蝦亦是兩興年代常點的小菜.聯興的系出同門,連賣相亦有那些年的影子.切件勝瓜煮得入味,沒本來的腥臭,只有上湯的鮮甜;蝦不再是昔日的絕靚貨色,但仍夠爽口甜美,可以接受.以浸過材料的上湯來撈飯,更是人間美味.
炸雙棗是從小就愛吃的香口野,但做得好的地方買少見少.
兩興的曾是城中上品,今日聯興的也算不錯;炸得太燶的外表沒影響充滿汁液的內在,但蝦蟹肉不算非常彈牙,只有味道是可以的.點的醬只有甜醬而沒有桔油,亦是另一失色之處.

老實說,在嘈雜不堪的熟食中心吃到悉日的味道,也是令人感動的.不過,看著從前un un腳的老闆今天要落手落腳招呼客人,怎也覺得有點黯然.身為客人,可以做的只有多來光顧,以行動支持老闆兩夫婦,令美味得以延續.
臨行時抬頭一看,誒,這裡也有新鮮鵝腸?真看不出.愛肥腸的朋友絕不能錯過.

(嘩豉the蕉冷三篇之一)
2012-04-09 215 瀏覽
跟朋友應該是看過同一份雜誌, 說舊店兩興班底在熟食中心另起爐灶, 開了聯興找了一晚大家一起來試試滷水鵝肉滷水做得不太夠味, 我自己覺得甜味不太夠鵝肉有點太柴, 整體不算太好吃石榴雞以蛋白皮包著筍粒, 冬菇粒跟肉粒. 算不上好吃, 因為彼此的味道不融洽每一口吃起來都好像吃到彼此的味道, 但就不能產生好吃的味道出來椒鹽九肚魚炸得不油夠脆身, 但九肚魚吃起來味道很淡外面的椒鹽又有點死鹹蝦蟹棗他們這道反而做得很好, 起碼每一口我都吃到蝦肉跟蟹肉的肉質吃起來也有蝦和蟹的鮮甜味道, 很不錯豉油王鵝腸鵝腸一定要肥才好吃, 這樣才吃到油香但醬汁太稀, 而且又不夠入味水瓜烙用上鴨蛋做的水瓜烙煎得蠻香的鴨蛋香味比雞蛋的濃得多, 水瓜份量也不少, 不錯吃重頭戲是這裡的沙爹湯底, 濃郁得來是不會太稠很少沙爹湯底能做到這樣, 吃起來一點膩的感覺都沒有, 味道也想當惹味個人認為比方榮記的更要好吃牛肉用上瘦肉會更好, 吃起來嫩滑帶牛味, 配上濃郁湯底很好吃呢!最後點了河粉索湯, 但河粉來貨有點太厚, 很能控制煮得好但煮過的河粉真的很能不好吃, 因為沙爹味道超讚的這裡不算是好吃的潮菜餐廳, 但沙爹火鍋真的很出色大家想
找了一晚大家一起來試試
滷水鵝肉
滷水做得不太夠味, 我自己覺得甜味不太夠
鵝肉有點太柴, 整體不算太好吃
石榴雞
椒鹽九肚魚
炸得不油夠脆身, 但九肚魚吃起來味道很淡
外面的椒鹽又有點死鹹
蝦蟹棗
他們這道反而做得很好, 起碼每一口我都吃到蝦肉跟蟹肉的肉質
吃起來也有蝦和蟹的鮮甜味道, 很不錯
豉油王鵝腸
鵝腸一定要肥才好吃, 這樣才吃到油香
但醬汁太稀, 而且又不夠入味
水瓜烙
用上鴨蛋做的水瓜烙煎得蠻香的
鴨蛋香味比雞蛋的濃得多, 水瓜份量也不少, 不錯吃
重頭戲是這裡的沙爹湯底, 濃郁得來是不會太稠
個人認為比方榮記的更要好吃
最後點了河粉索湯, 但河粉來貨有點太厚, 很能控制煮得好
但煮過的河粉真的很能不好吃, 因為沙爹味道超讚的

這裡不算是好吃的潮菜餐廳, 但沙爹火鍋真的很出色
大家想吃沙爹火鍋的話可來這裡吃
  • 蝦蟹棗
  • 沙爹火鍋
2012-03-29 195 瀏覽
上個星期在雜誌看到這家潮州菜館,介紹水準很高的沙茶牛肉火鍋,所以就聯同雞煲小隊,這一次不吃雞煲吃潮菜。聽聞這家是在兩興結業之後搬過來的,我之前吃過兩興,覺得質素也不錯,所以對這裡的水準也有點期望。平日的晚上,來街市覓食的客人不少,大部份都是幫襯聯興的。 卥水鵝肉。吃鵝我比較喜歡吃連骨的,因為肉質比起鵝片會更嫰滑。卥水很香,鵝肉卥得很入味,肉質嫰滑而不會過肥,反而下面墊底的豆腐不夠滑,而且份量有點少。 我沒有很喜歡吃石榴雞,純粹是因為食友看到想試才點的。皮的部份是蛋白做成的,比我之前吃過的較為厚身,裡面的餡料的味道也跟我以前吃過的不同,雖然同樣都是雞肉粒、筍粒和菇粒等等,味道不知為何感覺很家常菜,好像平常在家吃到的那種調味,但我說不出是什麼,整體也不是不好吃,只是覺得有點奇怪。沙茶瘦牛肉火鍋。其實這裡也有供應肥牛的,不過之前看到食評見到好吸引的瘦滑牛,所以就放棄了肥牛。沙茶湯底很香濃,阿姐拿了個湯匙不斷幫我們攪拌怕黏底,首先我們把一半牛肉倒進去,牛肉很快就熟,沙茶味和牛肉確實是很搭,但我覺得牛肉未算很滑,我還以為會吃到像似滑牛的口感,不過也不算差。後來我們跟住食評說點了一客生河粉,沙茶湯
沙茶瘦牛肉火鍋。其實這裡也有供應肥牛的,不過之前看到食評見到好吸引的瘦滑牛,所以就放棄了肥牛。沙茶湯底很香濃,阿姐拿了個湯匙不斷幫我們攪拌怕黏底,首先我們把一半牛肉倒進去,牛肉很快就熟,沙茶味和牛肉確實是很搭,但我覺得牛肉未算很滑,我還以為會吃到像似滑牛的口感,不過也不算差。後來我們跟住食評說點了一客生河粉,沙茶湯底河粉又怎麼會不好吃呢,不過河粉本身質素一般,夾起的時候很容易斷掉,但吃的時候又覺得煮得未夠熟,不只是我,有食友也有同感。
蝦蟹雙棗。兩者之中以蝦棗比較好,蝦味突出一點,反而蟹棗就有點普通,吃不出蟹肉味。
平常不多會點椒鹽九肚魚,這個九肚魚的炸漿做得不錯,很薄之餘又酥脆,九肚魚又肥美,外脆內軟,是好好吃的,唯一不好是鹹了一點點。
豉油皇鵝腸。點菜的時候阿姐問我們要不要走油,在我們疑惑的時候,阿姐就說有些客人喜歡吃鵝腸但不想要肥膏,因為覺得不健康,所以要預先問好要不要走油。雖然鵝腸的肥膏的膽固醇很高,但沒有肥膏鵝腸好像少了點什麼,如果是這樣的話,不如不吃。鵝腸超肥,大家都很高興,不過欠了點惹味,醬汁過稀,如果炒得乾身一點應該會更好吃。
水瓜烙。水瓜烙煎得香口,邊邊的位置特別脆口,裡面除了水瓜還有蝦肉,好吃。

整體水準還不錯,不過已經沒有我當年在兩興吃到的好吃,始終能夠保持到水準的食店不多,如果去開附近的話,不妨一試。

2012-03-26 160 瀏覽
經朋友推介黎到上環食潮州菜自己對潮州菜都有幾興趣因為其實都幾好食幾吸引今日食左有幾個菜但唔係全部都有影相哈哈可能係朋友太心急食既關係,搞到自己都掛住食相不如最後先睇啦1)滷水鵝肝 – 味道屬於普通,唔算好入味,比較老身,入口唔會有好嘩一聲的感覺,有點失望2)滷水鵝腸 – 呢個就唔同,入味好多同都好肥,所以好香好好味3)獅蚶 – 呢個要訂先一定有,如果唔係可能無,但獅蚶真係好好食好鮮味,煮得岩岩好,想食多份都無呀!!!4)水瓜烙 – 普普通通一個水瓜煎蛋5)柚子蒸烏頭 – 一個不錯既配搭,魚都算肥美,酸酸地令到佢無咁肥膩6)椒鹽九肚魚 - 椒鹽得幾香口,但魚太細條,無咩魚味7)沙嗲牛肉炒河 – 好食! 聽講佢地個沙嗲窩好食但都無試到,但佢個沙嗲炒河就好正,沙嗲味濃,同d河夾得岩岩好8)反沙芋頭 – 潮州必食甜品,聽講制作難度高,今次都係第一次食,個人黎講入口都唔錯,外皮鬆化,芋頭肉香氣十足,但好似有點兒太乾,呢個菜可能難度太高,都等左幾耐9)羔燒三寶 – 佢地介紹既甜品,用糖漿炒白果、蕃薯同芋頭,之前又係未食過,但做甜品都算唔錯整體黎講都算係可以,只係個滷水鵝肝有d失望,甜品都算係特別,
經朋友推介黎到上環食潮州菜
自己對潮州菜都有幾興趣因為其實都幾好食幾吸引

今日食左有幾個菜但唔係全部都有影相哈哈
可能係朋友太心急食既關係,搞到自己都掛住食
相不如最後先睇啦

4)水瓜烙 – 普普通通一個水瓜煎蛋
6)椒鹽九肚魚 - 椒鹽得幾香口,但魚太細條,無咩魚味

整體黎講都算係可以,只係個滷水鵝肝有d失望,甜品都算係特別,可惜既係無試到沙嗲窩,他朝有機會一定會試,但未必咁快lu
柚子蒸烏頭
滷水鵝腸
柚子蒸烏頭
獅蚶
2012-03-04 140 瀏覽
睇週刊話兩興結業後搬到上環街市重開聯興,滿懷希望一早訂位。首先街市環境極惡劣,我要聲明我都桮摜街市大排擋,但呢個街市真係好horrible。算喇,一埸嚟到,點菜,鵝片、冇,話師傅唔得閒斬,當時只是6:30亦唔係好多人,再點鹵水拼盤、墨魚、鵝肝,通通都冇,話招牌嘅沙爹牛肉碢,又冇,侍應重係惡死能登嗰隻,食潮州打冷冇鹵水,我都唔知食乜!結果起身走人。所以我唔知食物水準點,不過環境衛生、服務態度就難以接受,冇鹵水又點係潮州菜呢?
2012-03-04
2012-01-27 97 瀏覽
jan 13, 12...........攪手嘅圍內小局,14人嚟dinner.............安排咗 :1) 荷包鱔 (訂)-呢個喺我第2次食-個湯清純,夠鮮夠味-包住好肥大嘅白鱔.........因長時間的燉同浸住...........所以鱔嘅肉質就變得腍晒,入口好點化開咁,我就唔多鍾意又腍又散開嘅肉質............不過如果喺潮州人的話..........佢哋就喺想煮成咁-裡面釀咗中芹,火腿同冬菇絲........原來最多功夫喺要去除白鱔嘅所有細骨.........佢都清得好徹底........我嗰件食唔到有骨-我還是喜歡個湯多d2) 鵝肝-鵝味是有,但質感就喺老咗d同小"鞋"-身旁嘅潮州人食友話..........就算潮菜,都有傳統老派同新派嘅煮法-呢個就屬於老派.........但我就喜歡新派多d,因出品會嫩滑同剛熟-底下墊有其他內臟3) 鵝件-滷水很入味,很有鵝味,嫩滑只屬中等-底下墊有滷豆腐4) 石榴雞 (訂)-呢度菜我食過唔會多過5次............因為我唔鍾意食-以前食到的,外皮又軟腍,餡料切成細粒狀,味道清淡,無1樣嘢突出,裡裡外外嘅獻汁又多

1) 荷包鱔 (訂)
-呢個喺我第2次食
-個湯清純,夠鮮夠味
-我還是喜歡個湯多d
2) 鵝肝
-鵝味是有,但質感就喺老咗d同小"鞋"
-底下墊有其他內臟
3) 鵝件
-滷水很入味,很有鵝味,嫩滑只屬中等
-底下墊有滷豆腐
4) 石榴雞 (訂)
-以前食到的,外皮又軟腍,餡料切成細粒狀,味道清淡,無1樣嘢突出,裡裡外外嘅獻汁又多,全碟嘢沒有色相........好似啱老友記食多d
-這裡的蛋皮煎到有點挺,無穿,裡面嘅餡料很多,最突出就喺嗰份酒香味..........攪手坐喺我旁邊,我1路食,1路叫好食
-呢個喺我暫時食過最好味嘅石榴雞
5) 椒鹽9肚魚
-個粉1d都唔厚,入口熱騰騰,鬆脆,炸得好香口,1d多餘嘅油都無,而魚肉嫩滑
-喺我食過最好味嘅9肚魚
6) 春菜煲
-顏色上沒變成黃黃綠綠,可能喺為咗賣相問題
-所以菜嘅入味程度可以做得更好

7) 苦瓜豬肉
-食友提醒都幾苦架
-苦瓜很厚身,因為個湯底有很重嘅鹹鮮味,入晒個苦瓜度,所以苦瓜並沒有預期咁苦,叫甘會啱d
-呢個喺第1次食嘅潮式煮法
8) 水瓜烙
-煎得算喺香口,最喜歡就喺蘸埋個潮式魚露,很夠鹹鮮
9) 普寧豆腐
-通常去食潮菜,都會食到的
-不過我就對麻麻,因豆腐都會食到1陣燶味,只差在濃定喺溫和
-潮州食友教我哋佢嘅食法,先將豆腐浸喺個汁內,放1陣
-豆腐很滑,幸好燶味只喺有d d
10) 鵝腸
-hahaha...........又到挑戰膽固醇嘅時候
-比我搵到條"痴"住唔多肥油的
-難得喺食到那份鵝味,通常喺香港食到嘅鵝腸就算喺新鮮貨式都喺無味
-而且仲有點煙韌添,又入味
-以鵝腸論鵝腸,佢真喺唔錯

11) 煎倉魚
-見到佢個樣,我就好想食啦
-啖啖肉,無骨,見到個coating,就知道會喺甜甜哋,豉油嘅色令到賣相好靚
-味道外表鹹鹹甜甜,魚肉juicy
12) 椒鹽魷魚

-普寧醬嘅鹹鮮味唔多覺
-食友懷疑好似喺新鮮雞來的

14) 芝麻魚肚
-從來唔知潮菜有味咁嘅嘢
-呢個芝麻醬唔會好"杰",所以食完唔會糊住個口
-食友話個醬有芝麻,花生等,所以出嚟嘅味道有d獨特
-對我嚟講,1個見識
15) 沙爹湯瘦牛肉 x 2
-都喺第1次食
-沙爹湯底,滾起後,就成碟黃牛肉推落去
-食友話煮得剛熟同煮耐d都得,因煮耐咗唔會"un",只喺有唔同嘅口感
-我選擇剛熟的,牛肉還很嫩,但味道嘅重點都去晒個沙爹度,因牛肉已索滿沙爹湯,個汁少"杰",惹味,香,帶少辣
-去到滾第2碟時,我已飽飽
16) 生河粉
-食友見有個咁好嘅沙爹湯,唔好side,所以建議叫來1客生河粉放落個湯度........變成沙爹河
-食友沒有將佢煮到腍晒
-佢嘅河粉都有點韌性喎
-無味嘅河粉比沙爹湯"痴"住,即時飛上枝頭變鳳凰

17) 反沙芋頭
-其實食到中段,我已急不及待問攪手有咩甜品
-攪手安排咗很考功夫嘅反沙芋
-糖層炒得厚度平均,"痴"住個芋頭,有芋頭味,中間小腍,食友話喺個濕度還高,所以唔夠鬆化
-原來1個有質素嘅反沙芋,其芋頭要咬落鬆化,就要風乾吓佢,-少d水份

18) 羔燒3寶
-呢個未聽過亦未食過
-有白果,番薯同芋頭,淋埋d糖水
-呢個白果,又大粒又好有白果味..........宜家真喺慘,食緊嗰樣嘢,未必會食到嗰樣嘢嘅味
-而個番薯超橙紅,又腍又甜
-只喺個芋頭未夠腍啫
題外話/補充資料: * 多謝攪手安排咗呢局咁精彩 * 仲帶埋中環x利嘅蔗汁馬蹄糕比我哋食 * 這間喺街巿內嘅食店............原來前身就喺上環兩興捲土重來..........唔喺攪手我都唔知我有咁多樣潮菜未食過..........亦好高興食到很出色嘅石榴雞,椒鹽9肚魚同煎倉魚........真喺食海無崖
2012-01-13
2012-01-05 74 瀏覽
食友推介下來試試這裡手勢,朋友的沙茶炒牛河雖然濕身了半分,但這微甜的沙茶醬令我想起兩興的味道,而另一滷水鵝腸肥美甘香,是必吃推介,團年小聚就在這裡,有些更期待的菜式會試試。