2012-07-25 81 瀏覽
朋友聚餐中,很多時都會選擇吃火鍋,大家聚在爐邊,把食物放在湯內涮下涮下,滾起後大家爭著撈食物,就是喜愛這聚集的感覺。這天晚上,到了位於金巴利道的聚手工火鍋,來個小聚晚餐。先來點小吃, 炸魚皮,新鮮炸起,香脆可口,不油膩,很快也清了一碟。 手拍青瓜,青瓜十分爽口,帶點麻香,辣度不太刺激,味道令人開胃。椒鹽九肚魚,炸得金黃色的,外層香脆,肉不會散,椒鹽味道比較濃而搶,吃一兩件也很足夠。小食後,先來一盤先聲奪人的刺身拼盤,大家一看見也嘩聲四起,十分興奮。刺身有龍蝦、象拔蚌、三文魚、吞拿魚,每款都很新鮮,象拔蚌爽口清甜,龍蝦甜味稍為淡一點,但口感彈牙,三文魚較近腩位,肥美甘香。吃火鍋,湯底十分重要,點了兩款,一款是店員推介的招牌梳囉魚湯鍋,另一款則是龍蝦清蝦湯鍋。把湯煲滾後,先喝一碗,梳囉魚湯呈奶白色,味道比龍蝦湯更鮮甜,每口盡是魚的精華,口感細膩順滑,叫人想多喝一碗。牛肉四式,分別是牛舌、肥牛粒、牛小排及牛展,牛舌充滿嚼勁,牛展及牛小排肉質軟腍,牛味香濃,個人更愛肥牛粒,滿佈油脂,肉汁豐盛,脂香豐腴。其後另一碟的是牛邊位,肉質嫩滑,味道同樣出色。海鮮拼盤,有石蚌、鮑魚、聖子及蝦,石蚌魚肉個人

海鮮拼盤,有石蚌、鮑魚、聖子及蝦,石蚌魚肉個人愛吃,另外的鮑魚也不錯,帶有咬口,而且吃得滿口鮮味,很滿足。
生蠔每隻十分大,味道也不錯,而黑柏葉質素正常,可能是灼的時間長了,所以口感較韌。
餃類有兩款,分別是松露餃及水餃皇,由於松露那款味道較濃,所以先吃水餃皇,蝦肉與豬肉打成的餡料,質感較腍,略欠彈口,加上餃皮易穿,整體水準一般。
鮮鵝腸,吃鵝腸,雖然要有脂肪才好吃,但也不要過多,見過很多鵝肝表面差不多完全被脂肪蓋過,入口油膩得很,像是吃鵝油多於吃鵝腸。而這碟鵝腸有脂肪,但比例適中,吃到鵝腸爽脆的口感,甘香油潤,好吃。
海鮮福袋,內裡包著的是蝦肉、墨魚滑、黑松露、馬蹄及雜菜粒。咬開福袋,內裡的湯帶著陣陣黑松露的菌香,味道香濃,口感又豐富。而蜂巢豆腐,將硬豆腐放進冰箱內雪硬,內部便會呈蜂巢形狀,把它放進湯熱湯內煮熟,吸收湯汁極夕,又是美味。
店內提供的丸類都是全用人手打造,手打墨魚丸釀黑松露及手打蝦丸釀蟹膏,丸子爽口彈牙,蝦丸那款蝦鮮加上蟹膏鮮,味道很鮮,而墨魚丸的松露味很濃郁,有點把墨魚丸本身的味道蓋過。
響鈴卷,個人很愛吃的火鍋食物之一,新鮮炸起的腐皮,頂小心翼翼的夾起一件,力大一點也會弄碎。在湯內灼兩、三秒便要立即拿起。外層開始軟腍而內心帶脆,口感大好,加上濃郁的豆香,實在好吃。
炸芋片,芋片本身已經炸得腍粉,外層香脆,不會油膩,放入湯內煮一會,芋片吸收湯汁,真不錯。吃火鍋,不可只吃肉,也要蔬菜來作平衡,來一個蔬菜盤及蓮藕片,感覺才不太內疚吧。

最後,還有生果及西式甜品,分別是草莓雪葩、奶凍及Brownie,草莓味道挺酸,亦沒有那些很假的藥水味,味道挺不錯。而奶凍實而挺滑,是奶味較為淡。 Brownie 我最愛吃,質感軟腍濕潤,朱古力味亦夠濃郁。這夜跟朋友聚在一起吃火鍋,食物都令人吃得十分滿意,飽得滿足。加上環境挺舒適,也會跟朋友再來相聚。
2012-07-06 29 瀏覽
因為係朋友生日, 有人就book左呢度, 所以我地一行十幾人嚟左試, 聽講係新開張, 仲有九折tim! 呢度d XO醬好似係自家製, 我因為怕辣所以冇試, 不過聞落去好香, 朋友試左就話好好味 我地17人, 叫左好多海鮮, 先叫左兩個魚生拼盤 另外, 本人至愛就係芝士年糕! 實在太好食! 我地仲叫左幾支sake, 本人唔太like sake, 不過呢支唔錯, 易入口! 不可不提就係佢呢度嘅甜品, 每日都唔同, 超好食, 對於一個甜品愛好者嚟講, 實在係難以抗拒!!!

我地17人, 叫左好多海鮮, 先叫左兩個魚生拼盤
魚生拼盤
唔記得係咩魚, 不過好新鮮
強烈推介 - 蟶子王!
靚肥牛
另外, 本人至愛就係芝士年糕! 實在太好食!
梭羅魚湯底, 讚!

是日甜品
2012-07-01
生日
魚生拼盤
唔記得係咩魚, 不過好新鮮
強烈推介 - 蟶子王!
靚肥牛
梭羅魚湯底, 讚!
是日甜品
  • 肥牛
  • 魚生
  • 芝士年糕
星期五晚,約朋友食飯,係尖沙咀行下行下,見到有間新開嘅火鍋店,咁就不如試下啦!入到去,雖然唔係好大間,不過新裝修好舒服!之前就叫野啦! 叫左個梳囉魚湯底,唔錯喎,我鍾意魚湯,所以真係幾好味!跟住叫野食! 嘩,好ok呀! 首先叫左個牛肉四式,分別係手切肥牛、牛展、牛舌、牛頸脊,每件都切到超薄,口感超好! 尤其係牛頸脊,好滑好滑好滑呀!之後叫左好多野食,但係全部唔記得影相,因為掛住食... 呢度啲食物真係好新鮮,我鍾意打邊爐所以真係覺得好正好正!特別推介: 魚片、蝦滑、水餃、魚皮餃、皇帝菜! 食飽飽之際,係度同朋友傾偈話當年,點知原來仲有甜品!中間果件就係banoffi!!!! 我冇諗過可以係火鍋店食到呢件超好味嘅甜品!!! 之後同番職員傾偈,原來呢度嘅女師傅每日都會整一款甜品,晚晚唔同! 今晚真係好彩,試到超好味banoffi!!!!!!

入到去,雖然唔係好大間,不過新裝修好舒服!

之後叫左好多野食,但係全部唔記得影相,因為掛住食...

呢度啲食物真係好新鮮,我鍾意打邊爐所以真係覺得好正好正!

特別推介: 魚片、蝦滑、水餃、魚皮餃、皇帝菜!

食飽飽之際,係度同朋友傾偈話當年,點知原來仲有甜品!

超正甜品!
手切肥牛、牛展、牛舌、牛頸脊呀!
2012-06-08
超正甜品!
手切肥牛、牛展、牛舌、牛頸脊呀!
  • 魚片、蝦滑、水餃、魚皮餃、皇帝菜!