2019-04-07 688 瀏覽
見新開 諗住試下啦如果你好喜歡懷舊嘅風格 呢度係可以俾你影兩張相嘅 不過 兩張only! 因為樓底矮 你只會影到人頭同人頭嘢食選擇唔多 價錢正常但質素⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯睇相啦我特別想提嘅係 呢間嘢明明係新開但佢啲茶壺好似全年都冇洗過咁 啲茶漬 污漬 超級誇張!仲有啲蒸籠 真係好得人驚 周圍都係食物殘渣咁食物我叫嘅明明係豉汁蒸排骨 豆豉一粒都冇 豉汁就更加冇 咁究竟呢碟係咩嚟?味道就唔洗問喇 睇相都知個叉腸上嘅時候 阿姐淋豉油嗰陣將啲豉油淋哂落佢隻拎住碟叉腸嘅膠手套上面再由膠手套流返啲豉油落碟叉腸上我見佢成隻膠手套都係豉油 我想嘔燒賣皇 啲肉好實淨⋯⋯⋯ 在場有兩個後生女做樓面 俾個收銀阿姐係咁叫 阿妹乜 阿妹乜 完全冇停過跟著仲有個中年男子 又係 叫個阿嬸 有咩就叫阿妹做啦! 態度仲要唔多好眼見個兩個後生女忙都踢哂腳都仲好好笑容 咁有heart 其實我建議你地可以轉換下環境起碼唔洗俾人當驢仔
見新開 諗住試下啦

如果你好喜歡懷舊嘅風格
呢度係可以俾你影兩張相嘅
不過 兩張only! 因為樓底矮 你只會影到人頭同人頭

嘢食選擇唔多 價錢正常
但質素⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
睇相啦

我特別想提嘅係 呢間嘢明明係新開
但佢啲茶壺好似全年都冇洗過咁 啲茶漬 污漬 超級誇張!
仲有啲蒸籠 真係好得人驚 周圍都係食物殘渣咁

燒賣皇 啲肉好實淨⋯⋯⋯

眼見個兩個後生女忙都踢哂腳都仲好好笑容
咁有heart 其實我建議你地可以轉換下環境
起碼唔洗俾人當驢仔
豉汁蒸排骨,但請問邊度有豉同汁?
蟹子燒賣皇
叉燒腸
5 分鐘 (堂食)
午市見舖外很多人等位,所以晚市再來。五點幾,不用等位直入,裝修見心思,走懷舊風。卡位坐得舒服,五蚊位茶位,點心款式可再多點,有蒸飯、有甜點,汽水支裝上。點了鵪鶉蛋燒賣王、蠔皇鮮竹卷、蜆介鯪魚球、金沙紅米腸、鳯爪排骨飯、古法千層糕。鵪鶉蛋燒賣王($28)朋友每次見到必點的點心,因不是每間酒樓也有。蠔皇鮮竹卷($20)食不到蠔油味,味淡,鮮竹硬。蜆介鯪魚球($28)即炸,彈牙。金沙紅米腸($32)跟之前在另一酒樓食的美道不一樣,腸粉皮比較實,中間的油炸鬼好脆,質感不像油炸鬼,比較像越南春卷,一般。鳯爪排骨飯($35)飯比較淋身,鳯爪汁好杰身,排骨好香,如果個飯硬身點、豉油甜返點會好好多。古法千層糕($22)奶黃糕味道,有蛋黃同椰絲香。上菜比較慢,嘆茶可以,返工午餐會太趕,茶葉質素靚返啲更好。在冰室林立的街道轉形為點心確明智。

鵪鶉蛋燒賣王($28)
朋友每次見到必點的點心,因不是每間酒樓也有。

蠔皇鮮竹卷($20)
食不到蠔油味,味淡,鮮竹硬。

蜆介鯪魚球($28)
即炸,彈牙。

金沙紅米腸($32)

鳯爪排骨飯($35)

古法千層糕($22)
奶黃糕味道,有蛋黃同椰絲香。

2019-04-01 313 瀏覽
呢間點心餐廳新開左之後,都見到好多人排隊食,好奇心重同為食既我就緊係出動啦我攞左飛都係等左一陣,就可以入座喇。嘩,一入到去成陣舊香港既味道出晒黎,首先佢d燈係用左以前街市果d筲箕燈;而牆身都用左以前舊香港格調既店鋪。入到間鋪既感覺就好似走進左時光隧道咁,回到從前。再望望枱面上既餐具都別出心裁,用返傳統既公雞碗、杯、茶壺、匙更。所以舊香港既野全都擺埋一齊,風格真係好有一致性。咁我地坐定定之後,就開始叫點心,呢間鋪真係好環保,因為佢將所有既點心紙都過晒膠,俾埋枝可以擦得甩色既筆我地寫點心。每個食客寫完之後,又可以重用點心紙,值得一讚(可惜我忘記左影低張點心紙)我地叫左幾樣點心,講講食物先😊炸芋頭酥就係睇呢個賣相就已經好殺食,炸得好靚之餘都大大件。咬落去之後,覺得外脆內軟,而且裡面都好多肉碎、芋頭,的確好足料。混醬腸粉起初以為係普通腸粉落返甜醬、芝麻醬、同鼓油。點知係落XO醬既腸粉,仲有少少花生🥜粒。食落去辣辣地,不過,腸粉略嫌唔夠滑身。牛肉球牛肉球剛剛蒸起好大粒,不過咬落去冇乜牛肉味,亦冇好多馬蹄,比起其他茶樓食落去既味道差少少鳳爪排骨飯我地12:00入座,要成12:45呢個蒸飯先整好,等

我攞左飛都係等左一陣,就可以入座喇。

入到間鋪既感覺就好似走進左時光隧道咁,回到從前。

所以舊香港既野全都擺埋一齊,風格真係好有一致性。

我地叫左幾樣點心,講講食物先😊

炸芋頭酥
就係睇呢個賣相就已經好殺食,炸得好靚之餘都大大件。

混醬腸粉

起初以為係普通腸粉落返甜醬、芝麻醬、同鼓油。
點知係落XO醬既腸粉,仲有少少花生🥜粒。
食落去辣辣地,不過,腸粉略嫌唔夠滑身。
混醬腸粉

牛肉球

牛肉球

鳳爪排骨飯
我地12:00入座,要成12:45呢個蒸飯先整好,等候時間太耐。
不過,眼見份量都好多,排骨件數都好多件,排骨咬落都好軟,都算唔錯。
鳳爪排骨飯

總結,裝修別出心裁。
不過,唔知係咪因爲新開張,見到侍應派餐時有點混亂,同埋,點心等候時間有點長。
希望可以改進呢兩方面,就會更好。
2019-04-01 260 瀏覽
真小店介紹之前係茶餐廳,小菜常餐為主,附近同時間開左金記,紅磡冰室最近直接改名,轉戰點心為主既茶居主打點心,款式亦未算多,之前茶餐廳就認真麻麻先點一客叉燒腸粉,再來高清生菜,咖哩蒸魷魚與招牌鮮蝦餃最貴蝦餃一客4隻$28咖哩魷魚$23,叉燒腸粉$22,生菜$18價錢合理,附近無同類對手,客似雲來都相當人來試先講蝦餃,餃身飽滿有光澤,餃皮未算厚身,咬開蝦身爽甜彈牙,用上不錯的蝦肉朋友也大讚不錯咖哩魷魚,已經少見,即時點了一客,咖哩汁夠香,夠濃郁,底下豬皮吸盡湯汁,一字!讚!魷魚份量亦相當多,大件又入味生菜就試唔出有高湯味道,當係燙生菜也OK啦,沒特別,PASS最後一款上菜是叉燒腸粉一客三條,用上公雞圖案既碟上菜,配上甜豉油腸粉尚算薄身,叉燒餡料也多,加上蔥花,食起來也唔錯整體水準比以前茶餐廳時明顯進步價錢亦合理,由$18至28,唯上菜速度有待加快加油!
真小店介紹
之前係茶餐廳,小菜常餐為主,附近同時間開左金記,紅磡冰室
最近直接改名,轉戰點心為主既茶居
主打點心,款式亦未算多,之前茶餐廳就認真麻麻
先點一客叉燒腸粉,再來高清生菜,咖哩蒸魷魚與招牌鮮蝦餃
最貴蝦餃一客4隻$28
咖哩魷魚$23,叉燒腸粉$22,生菜$18
價錢合理,附近無同類對手,客似雲來都相當人來試
朋友也大讚不錯
魷魚份量亦相當多,大件又入味
最後一款上菜是叉燒腸粉
一客三條,用上公雞圖案既碟上菜,配上甜豉油
腸粉尚算薄身,叉燒餡料也多,加上蔥花,食起來也唔錯

整體水準比以前茶餐廳時明顯進步
價錢亦合理,由$18至28,唯上菜速度有待加快

加油!
2019-03-31 184 瀏覽
食物好ok,好多樣點心都有驚喜,是但叫都都ok, 不過我就叫晒推介食物,好多味道都做到層次分明,而且價錢合理,叫多幾樣都唔貴,所以連食兩日都唔厭,但可能新開關係,樓面同廚房人手不足,見到老闆已經樣樣自己做,但食物要等好耐,如果趕時間唔好幫襯,服務因為人手不足,所以真係一般,係樓面服務方面有進步空間。