2023-05-28 369 瀏覽
久別了老闆娘米線,自從出名了後,因為太多人排隊,所以也沒有再到訪,今天再來,環境好了不少,位置闊落了,也有了冷氣秘製豬腩肉米線(酸辣湯) $52友人至愛,有肉味,不嚡, 入味鮮牛肉米線(麻酸辣湯) $52麻味足,酸味失蹤,雖選了大辣,但辣味略為不足可取是不是死鹹牛肉新鮮,但份量偏少招牌酥炸雞球$14雞球其實是雞扒切成3份酥脆外表雞肉嫩滑,沒羶味酥炸鯪魚球 $14 (3粒)油潤外表真材實料,鯪魚味重但$14 來說,我會選雞球
今天再來,環境好了不少,位置闊落了,也有了冷氣

秘製豬腩肉米線(酸辣湯) $52

秘製豬腩肉米線(酸辣湯)

秘製豬腩肉米線(酸辣湯)

友人至愛,有肉味,不嚡, 入味

鮮牛肉米線(麻酸辣湯) $52

鮮牛肉米線(麻酸辣湯)

麻味足,酸味失蹤,雖選了大辣,但辣味略為不足
可取是不是死鹹
鮮牛肉米線(麻酸辣湯)
牛肉新鮮,但份量偏少
招牌酥炸雞球$14

雞球其實是雞扒切成3份

酥脆外表

雞肉嫩滑,沒羶味

酥炸鯪魚球 $14 (3粒)

酥炸鯪魚球
油潤外表
酥炸鯪魚球
真材實料,鯪魚味重
但$14 來說,我會選雞球
2023-05-14
2023-05-24 268 瀏覽
老闆娘雲南米線雖然住得好近,但今次係第一次食老闆娘o(* ̄▽ ̄*)ブ真係久仰大名!我地叫左酸麻辣米線,餸就選左反斗蝦膠豆卜&招牌酥炸雞球原先諗住係出面排左十幾二十分鐘就入到,有d沾沾自喜,但果然係少年太年輕了🤣🤣🤣入到去坐左一大堆人,個個都等緊野食🤓當等到花兒也謝了,終於有野食🙂一黎上左蝦膠豆卜同雞球先個蝦膠脆脆的,但略有d油雞球個皮好薄,肉質嫩滑,好食😍😍然後姐姐上埋個面個湯好香,面質彈牙唔會淋哂但可能個人比較弱雞覺得個麻太勁食左幾淡成個咀麻哂😅等到好口渴叫左支茶飲加埋個麻酸辣湯底會有神奇既味道唔怕死可以體驗一下🤪下次想試蒙古湯/酸辣(≧ω≦)/
老闆娘雲南米線

雖然住得好近,但今次係第一次食老闆娘
o(* ̄▽ ̄*)ブ真係久仰大名!

我地叫左酸麻辣米線,餸就選左反斗蝦膠豆卜&招牌酥炸雞

當等到花兒也謝了,終於有野食🙂

一黎上左蝦膠豆卜同雞球先
個蝦膠脆脆的,但略有d油
雞球個皮好薄,肉質嫩滑,好食😍😍

然後姐姐上埋個面
個湯好香,面質彈牙唔會淋哂
但可能個人比較弱雞

會有神奇既味道
唔怕死可以體驗一下🤪

下次想試蒙古湯/酸辣(≧ω≦)/
2023-05-16 451 瀏覽
每次嚟荃灣都會心思思想嚟食米線星期一晚去開荃灣就決定黎碰下運氣睇下多唔多人大概7點去到前面只係有幾個人排緊隊店員派落單紙嘅時候已經會講定有乜嘢無貨揀好野食排左10分鐘度就入得☺️雖然係街市熟食中心入面但好夠冷氣由於米線係逐碗住所以入座之後都等左好一陣今次叫左麻酸辣湯底剩芽菜配酸菜牛腩, 招牌酥炸雞球同健康有營(有蕃茄,菜,豆卜同腐皮)男朋友唔食辣所以要咗清湯米線配肥牛蒜香椒鹽雞翼同野菌腐皮卷麻酸辣湯底好麻啱晒我呢啲平時食乜都揀多麻嘅人🤭第一次試酸菜牛腩有驚喜牛腩煮到好腍好入味炸物全部即叫即炸好出色唔會好油最鐘意炸雞球好juicy係每次嘅必選👍🏻
每次嚟荃灣都會心思思想嚟食米線

牛腩煮到好腍好入味
炸物全部即叫即炸好出色唔會好油
最鐘意炸雞球好juicy係每次嘅必選👍🏻

2023-05-05 565 瀏覽
今日去開荃灣呢一區行下,順便去shopping 記得之前同事有推介過有一間好好食嘅米線舖頭,google下荃灣米線,就記得係呢一間!朋友之前都讚不絕口,所以都有期待想試吓呢一間餐廳比較推薦嘅材料,有佢嘅腩肉,腩肉炆得好琳身,亦都有辣辣哋嘅口感,非常好食 再配埋米線,簡直係一流 米線嘅軟硬度亦都操控得非常之好,唔會好似有啲餐廳咁做得太過腍嘅感覺,如果唔係會好難食 湯底,亦都有肉碎同埋酸菜,口感配搭上同米線好夾 難怪朋友之前都大讚呢一間舖頭,有機會會再返嚟幫襯 下午茶CP值高
今日去開荃灣呢一區行下,順便去shopping

再配埋米線,簡直係一流
湯底,亦都有肉碎同埋酸菜,口感配搭上同米線好夾
難怪朋友之前都大讚呢一間舖頭,有機會會再返嚟幫襯
下午茶CP值高
2023-04-05 985 瀏覽
米線舖咁多,我比較中意老闆娘既湯底,唔中意食大型連鎖店。星期六大約六點到,落雨,唔駛排到出去,之前係排到轉左個圈,今日姐係少左人等。出名既炸雞球、炸豬扒個d都食左好多次,其實又唔係真係好特別,今次叫左鯪魚球,係我朋友想食,正常。會令到我再黎既係個酸辣湯底,有層次既辣,酸又係岩岩好,真係做到酸辣,唔會話其中一方特別突出。餸就揀左牛腩,唔太腍。d芽菜、肉碎就好少,我記得以前係多d。蟲草花薑酒配雞米線,今次既湯底好淡,唔重酒味,之前濃d,所以今次唔係好滿足。*如果你想食銀針粉既真係唔建議你黎,因為成日好快就賣哂。
米線舖咁多,我比較中意老闆娘既湯底,唔中意食大型連鎖店。

*如果你想食銀針粉既真係唔建議你黎,因為成日好快就賣哂。
2023-04-04 973 瀏覽
闊別多年,終於可以再食到老闆娘了!捕佢開鋪唔駛排隊,快靚正。而家又有冷氣又安排得去咗,老闆娘又好傾咗😁😆講到食物,當然係選我最鍾意嘅麻酸辣湯中辣,雜菌腐皮卷同埋魚肉響鈴啦,炸物一如既往出色🤪個湯底一如既往夠麻夠辣,腩肉一如既往夠入味。屋企人嗌咗蒜辣湯,非常香,有驚喜🤪豬潤煮得剛好,唔似大部分米線店咁乾到一舊嘢咁,爽脆口感。仲有招牌酥脆雞球,入味又juicy!廢話唔多講,俾大家睇下相望梅止渴。 啲人成日話老闆娘名過其實,我唔認同,因為佢個湯底真係同出面唔同又有自己特色,不過口味好個人的,所以無得好講😄
  • 魚肉響鈴
  • 蟲草花薑酒湯米線
  • 雜菌腐皮卷
上次荃灣米線大比拼試左雲家 🦑🐙 結論係小食更勝米線 🤪 今次Round 2 黎到經常大排長龍既老闆娘,星期日6:30左右去到排左一粒鐘左右,坐底左再等多半粒鐘,但為左試佢都要等❗️⁡🐻の試食‼️✨BB辣酸辣湯反斗蝦膠豆卜米線 $52✨蟲草花薑酒湯配豬膶米線 $56✨招牌酥炸雞球拼野菌腐皮卷 $28 ⁡聽聞老闆娘既炸物好出色,🐻今次試完反而覺得湯底更勝一籌,非常推介食唔到辣既朋友可以試下BB辣酸辣湯底同埋蟲草花薑酒湯底,前者惹味酸辣度岩岩好❗️後者足料滋補暖胃又醒神❗️另外,🐻老公更話佢哋既豬膶係食過最好味既豬膶 😳 爽滑唔會有怪味❗️反而炸物感覺一般,炸雞球炸得均勻一點 🙂 大家又識叫啦 🤪

🐻の試食‼️
✨BB辣酸辣湯反斗蝦膠豆卜米線 $52
✨蟲草花薑酒湯配豬膶米線 $56
✨招牌酥炸雞球拼野菌腐皮卷 $28

• 酸辣湯米線
  • 蟲草花薑酒湯米線
2023-04-02 479 瀏覽
「酸菜辣牛腩」都係咁好食「招牌炸雞」仍係好好食👍🏾「野菌腐皮卷」保持高水準💯昨晚衷心感謝老闆娘既特別照顧🙏🏾🙏🏾18:00後 老板娘始終係我既首選☝🏾🥇
「酸菜辣牛腩」都係咁好食
「招牌炸雞」仍係好好食👍🏾
「野菌腐皮卷」保持高水準💯

昨晚衷心感謝老闆娘既特別照顧🙏🏾🙏🏾
18:00後 老板娘始終係我既首選☝🏾🥇
2023-04-01 319 瀏覽
📍 老闆娘雲南米線🇭🇰 荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖好掛住佢😭😭😭😭之前食過一次真係念念不忘係最近去開附近party room玩先買個外賣連外賣都要等45分鐘堂食應該就唔止了😋 魚肉腐皮卷麻辣米線 (小辣) $52嗚嗚嗚嗚真係好好食呀唔知係咪因為等左好耐嘅關係真係覺得佢超級好食 好岩我口味佢個麻辣係超級麻 好爽呀🥹係油㗎啦 但又未係我食過最油嘅至於個魚肉腐皮卷我覺得還好 第一次食嘅香菇腐皮卷會好似啲佢個炸雞都好食!!!總結 我覺得係我米線排行榜第一名呀🥹🥹🥹好正呀真係會食完一次再想食大家記得去之前睇下去社交平台嘅營業時間呀~
📍 老闆娘雲南米線

真係覺得佢超級好食 好岩我口味
佢個麻辣係超級麻 好爽呀🥹
係油㗎啦 但又未係我食過最油嘅
至於個魚肉腐皮卷我覺得還好 第一次食嘅香菇腐皮卷會好似啲
佢個炸雞都好食!!!

總結 我覺得係我米線排行榜第一名呀🥹🥹🥹
好正呀真係會食完一次再想食
大家記得去之前睇下去社交平台嘅營業時間呀~
2023-03-30
48 分鐘 (外賣自取)
2023-03-30 354 瀏覽
心思思想去鼎鼎大名嘅老闆娘朝聖一段時間,終於搵咗一日閒日去,星期二黃昏6點去到,有人龍,但唔算好誇張,等位等咗半個鐘,坐低等嘢食再半個鐘,炸物另外再等多4個字。 入面冷氣都幾凍,但環境比我想像中光鮮同埋乾淨。今次嗌咗蒙古湯BB辣,配秘製豬腩肉同埋雲醬豬軟骨,另外一碗嗌咗酸麻辣BB辣,配招牌酥炸雞球同埋野菌腐皮卷。 蒙古湯非常有驚喜!重香料味,但唔會誇張到好搶fo,少少辣令到更加惹味。酸麻辣湯亦都幾唔錯,平衡得幾好。最重要係食完之後唔太口渴,相信唔係好重味精,呢樣加好多分👍🏻 餸方面,豬腩肉同豬軟骨都正,肥瘦適中,口感軟淋,味道入味亦同樣唔會太鹹太搶👍🏻反而極受歡迎嘅炸物我就唔覺得好有亮點,野菌腐皮卷較好,皮脆得嚟入面嘅菇同粟米爽口,味道清新,令到整體唔係太膩。炸雞球唔乾身,但調味同外殼口感都唔係特別出色,如果下次再嚟應該唔係首選。今次朝聖體驗滿意,雖然食米線嚟講要花費嘅時間都算多,但過一排都會有興趣再嚟試吓其他湯底同其他餸😋 *****多quota評價:😋Quota花得值(🤮<☹️<😐<😋<🤤)

*****
多quota評價:😋Quota花得值
(🤮<☹️<😐<😋<🤤)
  • 蒙古湯米線
2023-03-25 326 瀏覽
雖然黃色暴雨警告,但係都冇阻我哋想食老闆娘嘅心,都依然堅持去呢個山旮旯地方買心心念念嘅米線!不過實在太大雨啦,所以都係買返屋企留喺安全嘅地方慢慢享用,順便將嗰啲炸嘢重新整返熱佢!.一碗叫咗雞球,蝦膠豆卜,豬軟骨,配酸辣小辣米線,另一碗叫咗雞球,野菌腐皮卷,魚肉響鈴,配酸辣中辣米線。.雞球係佢嘅招牌,當然要打孖上!一如既往炸得好香脆,翻熱咗更加係一流,至於入邊嘅肉質就正常似雞胸,唔好期望非常香嫩多汁。.上次都叫咗野菌腐皮卷,不過外賣返到嚟淋晒,今次返熱完脆咗好食咗啲。蝦膠豆卜就諗起長洲食嗰個,所以忍唔住想食返,非常脆好好食,必叫🤤.掙扎咗好耐叫魚肉腐皮卷,酥炸鯪魚球定係魚肉響鈴,最後魚肉響鈴獲勝~ 未食之前覺得佢應該會好油,結果又冇好油嘅感覺,但好一般般以為會好特別,反而有啲失望。至於豬軟骨,純粹係唔知點解突然好想食所以嗌咗,正路野。.今日天氣唔好嘅關係,又專登揀咗佢一開門嘅時間,以為排隊嘅人唔會,點知係我哋諗太多😀 講真地點真係唔多方便,唔多人排都還好嘅,但嚟緊夏天又要排隊就真係要諗諗。
外賣自取
2023-03-21 389 瀏覽
趁天氣凍走去香車街街市食個Early Dinner,「老闆娘」依舊係春夏秋冬都咁多人排隊⋯.蟲草花薑酒湯米線配牛肉第一次試,湯夠清又唔錯,加少少黃酒同薑,較淡口,但冬天食我覺得都正既;牛肉食得出無乜乸到面目模糊既😂.另加酥炸雞球,肉質唔會乾柴,Juicy既,okay👌🏻吉列豬扒,正正常常啦;反斗蝦膠豆卜同魚肉響鈴出比好少地方有,但感覺普普通通,都係炸物一件⋯.反而野菌腐皮卷有少許驚喜,菇菌餡料比較多,雖然係炸,但食落口唔會成口油。所以腐皮卷係值得下次黎Encore既,而炸雞球都可以再order.老闆娘其實出名食辣湯底,下轉要試銀針粉,蒙古湯,胡椒湯,酸辣湯,麻辣湯,仲有酸菜辣牛腩,豆瓣肉骨頭,豬腩肉,雲醬豬軟骨,滷汁豬粉腸豬手粒⋯依啲聽個名都覺得幾吸引.但係如果係為左啲餸而黎的話⋯可以等無乜人排隊先去試
但係如果係為左啲餸而黎的話⋯可以等無乜人排隊先去試
2023-03-16 406 瀏覽
唔值!唔值!唔值得排隊!亦都唔值得特登過黎試。等位等野食要成兩個鐘,環境又差,價錢又唔係特別相宜,比啲blogger吹捧得太誇張,屋企附近是旦一間都好食過佢!唔洗等都唔會揀佢,荃灣咁多好野食~
2023-03-15 532 瀏覽
去食呢間預左要等,我地2個人等左1.5小時,野食就等左15分鐘左右。一場黎到,就叫多d野食,每人一碗米線,我叫左腩肉酸辣米線中辣,朋友就叫左粉腸酸辣米線小辣。中辣湯底都唔算太辣,但勝在夠酸,而且唔油,腩肉份量都多,夠淋同好入味!食完成碗唔會覺得太口渴。至於少辣就唔太夠味。如果有下次會想試下蒙古湯~ 係炸既小食方面,我地叫左炸雞、豆卜,腐皮卷同炸鯪魚球。4款小食之中,炸豆卜係最好味,放耐左少少都依然咁脆!之後就係腐皮卷。不過,因為要等既時間太耐,真係會好想再食先會黎。
2023-03-10
黎得預左排 但冇諗過咁過份平日約五點到達門外有大約20人條隊郁得極慢 一個鐘先入到去但坐低原來仲要等佢根本煮唔切 仲不停咁接外賣單到有野食已經近8點未食個體驗已經好差講返食物酸麻辣湯中辣 $78 三餸辣度同譚仔小辣差不多 唔算辣麻就好夠麻 但辣椒唔夠香個湯都算係好食既叫左最出名既炸物 雞同豆卜係炸得出色個餡好難食既野菌腐皮卷總結:價錢唔算平 叫埋野飲每人都近$100但係坐街市摺檯摺凳 仲要同好多人搭檯米線唔特別,好多類似質素選擇炸物外其他配料都十分普通如果為左食炸野而等2-3小時唔知你覺得值唔值我就試一次就夠時間好寶貴
黎得預左排 但冇諗過咁過份

個餡好難食既野菌腐皮卷

總結:

價錢唔算平 叫埋野飲每人都近$100
但係坐街市摺檯摺凳 仲要同好多人搭檯
米線唔特別,好多類似質素選擇
炸物外其他配料都十分普通
如果為左食炸野而等2-3小時