2019-04-01 50 瀏覽
見天氣涼涼地,最岩就係打番個暖胃既邊爐喇!要打邊暖又怕熱氣傷身,最好就梗係搵番d養生鍋黎食啦,可以放心食😆😆今日就黎左銅鑼灣sogo附近既老銅台式火鍋,一入門口就有個電子天燈俾大家玩,好有台灣feel啊🤣🤣🤣火鍋點左個烏雞美人鍋,入面真係有一整隻烏雞😱😱😱。店員建議我地可以飲左湯先,之黎再慢慢食配料。個湯底係用左烏雞同埋桃膠去煲,好甜,飲完即刻覺得好潤!😋😋😋配料我地點左精選手切牛肩肉,炸響鈴,鵝肝墨魚丸及黑松露蝦丸,皇室魚肚同冰菜🌿☘🍀依度所有食材都好新鮮,特別係個牛肩肉,脂肪平均,好有牛味🐮冰菜更加係近年火鍋必備配料,好爽脆又高營養價值!我地仲點多左兩杯杞子杭菊露🌻🌻依度既食物全部新鮮而且冇味精,好少可會食完火鍋都唔覺得口渴,絕對係好味得黎又健康!👍🏻👍🏻👍🏻

依度所有食材都好新鮮,特別係個牛肩肉,脂肪平均,好有牛味🐮

冰菜更加係近年火鍋必備配料,好爽脆又高營養價值!

我地仲點多左兩杯杞子杭菊露🌻🌻

2019-03-27
2019-04-01 26 瀏覽
一年四季都要食火鍋,最鐘意同朋友一齊烚下烚下。鴛鴦酸菜白肉鍋及美人鍋 $228好足料,酸菜白肉的白肉除左爽口仲有陣酒香,除左大量酸菜外,底部仲有好多寬粉。吸哂汁後食,好夠酸。美人鍋入面有足半隻烏雞,仲有講唔出名既一大埋滋補材料及桃膠。食到尾飲左兩碗湯,有點膠原質感,唔口喝。(左) 手切牛肩肉 $198(右) 安格斯雪花肥牛 $188兩個肉都好鐘意,牛肩肉牛味重啲,入口柔軟,肉質好新鮮。肥牛脂肪跟肉比例一半半,所以更有油脂香及嫩滑。呢塊牛肩肉,是香得出的軟嫩。皇室魚肚 $88無唸過會甘厚甘飽滿。無魚腥味,十分索湯,好適合打邊爐。黑松露蝦丸半份 $58鵝肝墨魚丸半份 $58蝦丸好夠彈,蝦肉含量好高,而黑松露味亦好濃郁。鵝肝墨魚丸有驚喜,咬入去會有油脂香滲出黎。油香同墨魚鮮味原來都幾夾。炸響鈴 $68好普通,有點油。
一年四季都要食火鍋,最鐘意同朋友一齊烚下烚下。

鴛鴦酸菜白肉鍋及美人鍋 $228

(左) 手切牛肩肉 $198
(右) 安格斯雪花肥牛 $188
兩個肉都好鐘意,牛肩肉牛味重啲,入口柔軟,肉質好新鮮。
肥牛脂肪跟肉比例一半半,所以更有油脂香及嫩滑。

呢塊牛肩肉,是香得出的軟嫩。

皇室魚肚 $88
無唸過會甘厚甘飽滿。無魚腥味,十分索湯,好適合打邊爐。

黑松露蝦丸半份 $58
鵝肝墨魚丸半份 $58
蝦丸好夠彈,蝦肉含量好高,而黑松露味亦好濃郁。

炸響鈴 $68
好普通,有點油。

• 皇室魚肚
2019-04-01 41 瀏覽
睇過面書最近介紹銅鑼灣又有新攪作,一於去探個究竟🧐餐廳位於銅鑼灣地鐡站附近一幢食店林立的大廈內。一出電梯就見到有個電子天燈位🏮,給客人放天燈祝福,幾有心思。嚟到台式火鍋店當然是為咗養生湯啦,湯底選擇不少👏🏻👏🏻🔸揀咗店舖首創嘅美人鍋,賣點在於新鮮湯料及食材的天然味道。鍋內有女士養顏至寶,桃膠🍑含有豐富膠原蛋白,原隻烏雞配以杞子南棗,金華火腿肴制湯底,還未開始就飲幾啖湯先,非常清甜😋入面嘅藥材同埋火鍋配料非常滋補養顏,飲完會唔會靚咗🤪🔸鮮炸響鈴 侍應放上枱時,真係打從心底嘩咗一聲🤭響鈴又大又粗,仲好脆🉐🔸美國特級牛肋肉油脂分佈均勻,一勺就可撈起,香牛味🔸寬條麵當初以為是普通粗麵,來到見到好似貴刁咁,但食落煙煙靭靭,幾特別。🔸一品花雕醉雞件雞件用花彫酒浸住,聞到有好香嘅酒味👍🏻🔸餃子拼盆,有雲吞丶魚皮鮫🔸台灣水蓮聽得多,但第一次食,每條都好長,用較剪剪開較方便👌🏻🔸鹹蛋黃炸魚皮平常好少食,蛋黃黏滿魚皮上面,食落去好香,,因為新鮮炸,冇平時油油的感覺🔸梅菜別豬肉丸半份有四粒每一粒都好大粒,平時都有食梅菜肉餅但冇諗過做肉丸都唔錯,🦐丸鮮甜又彈牙
睇過面書最近介紹銅鑼灣又有新攪作,一於去探個究竟🧐

嚟到台式火鍋店當然是為咗養生湯啦,湯底選擇不少👏🏻👏🏻

🔸鮮炸響鈴
 侍應放上枱時,真係打從心底嘩咗一聲🤭響鈴又大又粗,仲好脆🉐

🔸美國特級牛肋肉
油脂分佈均勻,一勺就可撈起,香牛味

🔸寬條麵

🔸一品花雕醉雞件
雞件用花彫酒浸住,聞到有好香嘅酒味👍🏻

🔸餃子拼盆,有雲吞丶魚皮鮫

🔸台灣水蓮
聽得多,但第一次食,每條都好長,用較剪剪開較方便👌🏻

🔸鹹蛋黃炸魚皮

2019-03-26
  • 鮮炸響鈴
  • 美人鍋
又是一個等著老公開OT的晚上我選了一間我已經想試很久的火鍋店吃,因為我呀姐老是常說老鍋比養X殿好吃,所以心心念念要吃這間。這家就在銅鑼灣C出口對面,實在方便~ 而且地方也我選了個加強版的養生鍋來對比一下原條人參確是不騙人的,而且整個湯底也滲透著濃濃的人參味道由於湯好喝的緣故,我就點了個皇室魚肚來把湯都索進魚肚,先看看魚肚,也比酒樓發得好滲滿湯後的魚肚,更爽口呢~ 而且每一塊的質感也是一樣,食物品控不錯呢~ 另一樣要讚的就是這裡的手工丸,我點了黑松露蝦丸和鵝肝墨魚丸 ( 容我忘了在全碟上的時候拍照 只顧著吃) 黑松露蝦丸不僅彈牙,而且每一口都有濃濃的黑松露味道,齒頰留香呢 老公反而喜歡這個鵝肝墨魚丸,因為內裡有原粒鵝肝,而且一點也不腥,墨魚丸也相當彈牙。這客手切牛肩肉,雖然一看就知道是雪藏貨(因為上碟也是硬身的) ,不過脂肪比例還是平均入口油香和肉香也有,不像是一般的下等的雪藏貨本來我們兩夫妻還是想到他們的戶外放個天燈,但晚了所以打消了念頭,這火鍋店呀姐也說得不錯,食物質素也真的好,讓人還會想和朋友再吃第二次~ 但是服務就一般了,這裡等上菜也要等10-15分鐘一碟......
又是一個等著老公開OT的晚上
這家就在銅鑼灣C出口對面,實在方便~ 而且地方也

我選了個加強版的養生鍋來對比一下
原條人參確是不騙人的,而且整個湯底也滲透著濃濃的人參味道

只顧著吃)

入口油香和肉香也有,不像是一般的下等的雪藏貨
2019-03-11
2019-03-31 32 瀏覽
銅鑼灣總是有很多店鋪林立,其中京都廣場確實勁多食肆。這幢最多莫過於「打邊爐」是日再次途徑次地。被一張宣傳單張所吸引,以限定優惠的套餐,完全有吸引力。入內人頭湧湧可見香港人總是愛打邊爐,等待一會兒便能進去。等侯期間首見天燈區在台式火鍋店,可以自己寫上祝福說話呈現到投影影幕下,確實非常特別。湯底有幾款選擇有秘製麻辣鍋、酸菜白肉鍋 、美人鍋、養生鍋等。我們選擇前兩者,麻辣鍋有大、中、小辣之今,辣香樸鼻加上混入豆腐更見惹味。酸菜白肉也有寛粉條在內,酸度恰到好處,令人愈食愈開胃。未到主菜食物,來2份小食其中以手拍小青瓜上碟相當吸晴,其小青瓜份量十足,可見不是劣質貨,混合少許蒜蓉辣椒,極度開胃。鹽酥一口豆腐則是即叫即炸之物,酥口熱辣辣,外酥內軟帶有口感。不一會兒吃了全碟,大人小朋友都喜歡。特級美國安格斯肥牛打邊爐必有之物,安格斯肥牛紋理清晰可見,切得薄片又平均肉味濃郁,而且連同湯底同吃,津津有味。栟盤方面有梅菜豬肉丸、鵝肝墨魚丸、自家製韮菜餃、魚皮餃各兩粒,每粒丸及餃都是由廚師親手打,丸彈牙而有嚼勁而且皮薄餡靚,新鮮又美味。最後來多一客迷你什菜籃及新竹米粉 ,什菜籃的顏色豐富而且應有盡有連同台式新

最後來多一客迷你什菜籃及新竹米粉 ,什菜籃的顏色豐富而且應有盡有連同台式新竹米粉同吃,肚子飽滿了。

2019-03-06
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 鹽酥一口豆腐
  • 手拍小青瓜
  • 特級美國安格斯肥牛
食台式火鍋唔係養生就係美人,兩個女仔當然係美人鍋啦~~美人鍋湯底有大大隻烏雞,有好多唔同嘅滋補藥材。我哋唔算好肚餓,所以主要都係叫D丸試下芝士牛肉丸&黑松露蝦丸牛肉好有濃味,一邀就爆出裡面嘅芝士醬,兩者都幾夾,至於黑松露蝦丸真係食到切細咗嘅蝦肉,黑松露味飄香但唔會勁到入唔到口,我自己覺得呢個程度剛剛好。皇室魚肚大大舊飽肚感十足,因為有好多氣孔位,所以放落去淥之後會將湯汁全部鎖住,一咬就會滿口鮮甜濃味嘅湯,加上爽口口感,好似食緊柔軟版嘅豬皮!精選手切牛肩肉牛肩肉紋理分明,牛味濃郁又有嚼勁,因為有一定厚度,令牛肉同湯混和嘅時間多咗,味道都更豐富,比起油脂豐腴嘅雪花肥牛,我自己比較喜歡口感類嘅牛肩肉~~鮮炸響鈴鮮炸響鈴一上檯就聞到大豆味,每件仲要比坊間響鈴大一倍,食一件已經大滿足!寬粉條打邊爐要食個麵先舒暢嘅話就一定要食呢個寬粉條啦~~佢最神奇嘅位係淥熟咗會變透明,口感爽之餘會有煙韌感覺,好似食緊麻糬烏冬,而且佢份量好多,一定食得飽。杭菊露用蒸餾方法萃取嘅杭菊露比一般菊花茶更清新甘甜,打邊爐一邊食一邊飲清熱解渴仲解膩,唔喜歡酸梅湯嘅朋友(我)可以考慮下呢杯飲品呢~~等lift期間發現門口位有
美人鍋
我哋唔算好肚餓,所以主要都係叫D丸試下
芝士牛肉丸&黑松露蝦丸
芝士牛肉丸&黑松露蝦丸
芝士牛肉丸

杭菊露

等lift期間發現門口位有個螢幕有好多天燈飛下飛下,影張相打卡都幾過癮。
2019-03-30 20 瀏覽
就算踏入三月,天氣依然涼涼地,打邊爐永遠都合時!醬料區好企理。台式火鍋出名有麻辣鍋,或者係美人鍋。美人鍋($228)有原隻烏雞,仲有杞子、桃膠、粟米等等,滋陰,女性養顏寶物。呢兩款手打丸,鵝肝墨魚丸同黑松露蝦丸,平凡中的不平凡,手打丸都幾彈牙。鮮炸響鈴($68)超級索汁,幾秒即食得!皇室魚肚($88)含豐富膠原蛋白,盡吸美人湯嘅精華,有驚喜。精選手切牛肩肉($198)牛脂同肉嘅比例唔錯,有肉味。冰菜($58)高纖維蔬菜,打邊爐食開油麥菜生菜,轉食呢個都可以。寬粉條($48)杭菊露($28)明目又清肝!餐廳門口有個台式電子天燈,可以DIY自己想要嘅內容同祝福語,然後投射喺螢幕上面,可以慶祝生日呀、身體健康、心想事成嗰啲,都幾特別,食完邊爐一定要去玩下。
就算踏入三月,天氣依然涼涼地,打邊爐永遠都合時!

醬料區好企理。

台式火鍋出名有麻辣鍋,或者係美人鍋。

美人鍋($228)

有原隻烏雞,仲有杞子、桃膠、粟米等等,滋陰,女性養顏寶物。

鮮炸響鈴($68)

超級索汁,幾秒即食得!

皇室魚肚($88)

含豐富膠原蛋白,盡吸美人湯嘅精華,有驚喜。

精選手切牛肩肉($198)

牛脂同肉嘅比例唔錯,有肉味。

冰菜($58)

高纖維蔬菜,打邊爐食開油麥菜生菜,轉食呢個都可以。

寬粉條($48)

杭菊露($28)

明目又清肝!

2019-03-30 76 瀏覽
老鍋呢間台式火鍋店,由佢係尖沙咀開的時候已經好中意食,果陣差唔多個個月都去食下,但因為轉左工的關係,所以就好耐冇食啦!由於太過相念這個味道,友人特意訂了枱跟我開心一下!呢間旗艦店跟平時的有少少不同,就是一進餐廳便有個放天燈的位置,當然不是真真正正放天燈,是模仿台灣十分放天燈的環境,在電腦中寫上祝願字句,便會從螢幕中看到自己許願的天燈,看見這個位置有很多人影相打卡呢!餐廳比銅鑼灣及尖沙咀的大,燈光亦較光猛,卡位亦不少,我們二人安排坐卡位的位置,都幾闊落。餐廳有醬料可自由調配,以我食台式火鍋就比較喜歡唔落任何醬料!酸菜白肉湯底($158),酸菜白肉湯底的配料比以前多了很多,而且湯底亦較以前酸了,更加惹味!湯底內除了有酸菜白肉,還有蕃茄、粟米、冬菇,還有海量寬粉!每次黎都會點這個湯底是因為寬粉真係好好食,就算整耐左都唔會過淋,而且酸菜味道夠酸,湯亦很好飲,非常開胃!咸蛋炸魚皮($68),店員介紹我們試這個新出的炸魚皮,咸蛋不會很多,唔會太漏,原來配埋酸湯食個味道都幾特別!芝士牛肉丸、黃金墨魚丸($58),前者芝士係流心的,所以食既時候要小心,唔會就好容易辣親,墨魚丸較爽口彈牙!精選手切牛肩肉
酸菜白肉鍋

咸蛋炸魚皮
精選手切牛肩肉
精選手切牛肩肉($198),打邊爐邊可以少得牛呢,這裡的牛肩肉,分量都幾多,油脂分配平均,而且牛肉味濃!

皇室魚肚
皇室魚肚($88),第一次打邊爐食魚肚,原來都幾好食。魚肚本身吸味,食起上黎吸收哂湯的味道,而且口感幾似豬皮。同埋這裡的魚肚非常大件,食落啖啖肉!

冰茶
冰菜($58),係我近期打邊爐的新寵,只要淥一陣就可以食得,口感很爽脆。但我個人就中意淥耐D,因為可以吸哂湯的味道,但仍然keep到爽脆!

杭菊露
飲品我們點了杭菊露,唔會太甜,可以清新一下!

總括黎講,這裡環境舒適,侍應亦夠主動,會自行幫忙加湯,而且呢間火鍋店不嬲都會我最愛的,沒有理由唔再黎!
2019-03-26
酸菜白肉鍋
咸蛋炸魚皮
冰茶
2019-03-30 22 瀏覽
《老鍋台式火鍋》#食在銅鑼灣 台式#火鍋📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓【滋陰又養顔的美人鍋💁🏼‍♀✨】到左某個年紀,連打邊爐都開始着重養生。近年黎台式火鍋店一間接一間咁開,上網搵左搵,見到老鍋銅鑼灣都有兩間分店,一定好熱門。我都唔執輸約埋班姊妹放工黎叫個美人鍋養下顏先。銅鑼灣京都廣場方便易搵,一上地鐵站過對面就到。好彩平日早黎到,唔洗等位。門口位仲有LED電視俾客人放天燈,都幾有創意,星期五六日黎如果要等位,玩下都可以消磨時間。😆______________________________🔸美人鍋上鍋既時候聞到好香,材料都十分豐富。除左烏雞、杞子、南棗,仲有桃膠!女士養顏食多啲真係一流!有粟米一齊保個湯底,非常鮮甜。🔸一品花雕醉雞件醉雞件腌得夠入味,就算烚完之後食都仲有花雕味。雞件厚肉,口感嫩滑。🔸美國特級牛肋肉所謂牛肋肉原來都係薄切咁上,份量夠三四個人食。雪花分佈平均,落湯烚十秒到就食得,好新鮮!🔸餃類拼盤🔸梅菜豬肉丸 及 蝦丸餃類同丸類都中規中矩,梅菜豬肉丸係相對突出既一樣。手打肉丸夠彈牙,同梅菜打在一起更有咬口,口感唔錯。🔸鮮炸響鈴 及 鹹蛋炸魚皮鮮炸響鈴size巨大
《老鍋台式火鍋》#食在銅鑼灣 台式#火鍋

🔸美國特級牛肋肉

🔸餃類拼盤
🔸梅菜豬肉丸 及 蝦丸

🔸鮮炸響鈴 及 鹹蛋炸魚皮
鮮炸響鈴size巨大,一浸即食。而炸魚皮加上鹹蛋黃一齊炸,夠香之餘,仲好酥脆!就咁食或者浸湯食都好食。

🔸台灣水蓮
之前我未聽過水蓮,朋友就話係台灣火鍋黎講幾common,算係蔬菜既一種。如果唔剪就會好長,所以剪一剪先落會好啲。唔洗烚耐,一陣就得。食落爽爽地就好似食青瓜咁。

🔸寬條麵 及 新竹米粉
食到六成飽再叫少少粉麵,就更飽肚喇。今次唔食烏冬,轉食其他。個人好鐘意寬條麵,口感煙韌有啲似薯粉,形狀似河粉。

🔸烏梅汁
打邊爐首選一定係叫烏梅汁,同酸梅湯味道差不多,下火得黎又夠開胃。

環境分數: 8/10
食物分數: 8/10
同舊同事聚會,大家都咁鐘意打邊爐,就試下呢間老鍋。一入到門口已經見到有一個放天燈既位,客人可以自己打祝福既字句,個天燈就會出現係個mon度,呢個做法幾新潮幾得意,又有台灣既感覺。我地叫咗個美人鍋湯底($228),個湯好香好濃,好足料,我地每人都飲咗兩碗湯先再打邊爐。湯入面已經有原隻烏雞,店員幫我地拎上嚟再剪埋,雞幾多肉,唔錯。跟住就開始打邊爐啦,嚟咗個美國特級牛肋肉($218)先,牛味十足,唔洗點醬油都好夠味。一品花鵰醉雞件($88),一嚟到已經好香酒味,肉都好滑好鮮甜。梅菜豬肉丸($48半份)同蝦丸($48半份),兩隻丸都係手工做,所以感覺特別新鮮。餃類拼盤($98),啲料好多,店員介紹都係自家做。台灣水蓮($68),食咁多肉要叫返啲菜,水蓮唔係好多打邊爐既地方都有。鮮炸響鈴($68),即炸所以嚟到係熱辣辣既,好好食。咸蛋黃炸魚皮($68),自從有咸蛋黃既嘢食之後,如果有都會叫嚟食下,因為個味真係太香,呢度仲要係自己即炸,好好食!

原隻烏雞

美國特級牛肋肉

一品花鵰醉雞件

餃類拼盤($98),啲料好多,店員介紹都係自家做。
餃類拼盤

鮮炸響鈴($68),即炸所以嚟到係熱辣辣既,好好食。

咸蛋黃炸魚皮
原隻烏雞
美國特級牛肋肉
一品花鵰醉雞件
餃類拼盤
咸蛋黃炸魚皮
2019-03-30 22 瀏覽
已經有兩個月無心出去旅行,真係會心癢癢想去旅行,同友人成日都夾唔到時間飛一轉,唯有繼續去台式店止下癢。最掛住嘅當然係邊爐啦,天氣開始熱,趁仲係著長袖就打邊爐。門口有個巨型電子屏幕,去過台灣,對天燈有認識,放天燈唔係咁好,不過電子就唔怕啦,可以寫祝福語,幾特別。絕對嘅寬敞,座位超舒服。好多嘢都想食,好想狂點。我地點咗美人鍋,228元,第一嘮啖好濃郁,有烏雞,又杞子菇,好豐富。烏雞肉又嫩又滑,真係好好味。淨湯底都幾抵食。醬油區醬油唔算多,只要食材夠新鮮,唔點應該都ok,睇黎店好有信心。我最愛嘅響鈴,大大件,又好味,夠哂脆,呢件三秒竟然仲有啲脆,但唔會好油膉。豬肉丸同蝦丸各半份,48元4粒,大大粒,幾juicy,夠彈牙爽口。仲有牛肋肉,218元,一落爐一陣就食得,雪花平均,牛味ok,爽爽地夠好味。叫埋呢個寬粉條,48元,有啲似河粉,不過彈牙好多,唔會好粉,我個人幾鍾意。仲叫咗烏梅汁,28元,酸酸甜甜咁,飲落去好正🤤

最掛住嘅當然係邊爐啦,天氣開始熱,趁仲係著長袖就打邊爐。

絕對嘅寬敞,座位超舒服。

好多嘢都想食,好想狂點。

仲叫咗烏梅汁,28元,酸酸甜甜咁,飲落去好正🤤

2019-03-30 23 瀏覽
同成班美女食,就梗係揀美人鍋啦👩🏻鍋料有原隻烏雞、桃膠、杞子、南棗、金華火腿,十分足料養顏!👸🏼手切牛肩肉🐂手切牛一定係必點!🥰牛肩肉好有牛味,而且一d都唔肥,唔會搞到成煲火鍋好油必食的兩款丸:鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸第一次食到咁驚喜嘅丸組合!鵝肝好鹹香😭食上癮。響鈴就一定唔少得,要讚嘅係呢度所有野都唔會太油膩,連響鈴都唔油膩!最岩健康人士💪🏼冰菜🥬都係第一次食,好岩火鍋食,消暑解渴強力推薦新竹米粉連湯食!米粉吸收左d靚湯,再連湯食,一流!🤩皇室魚肚

手切牛肩肉🐂

必食的兩款丸:鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸
第一次食到咁驚喜嘅丸組合!鵝肝好鹹香😭食上癮。

冰菜🥬都係第一次食,好岩火鍋食,消暑解渴

• 鮮炸響鈴
2019-03-29 15 瀏覽
呢間台式火鍋其實我喺台灣都已經食過,知道香港開咗,都嚟食過好多次。呢度嘅火鍋富有台式風味,而且選擇比一般港式火鍋多上次食咗麻辣鍋,今次想潤一潤,補一補,食過美人鍋美人鍋一嚟到湯料十分豐富,有原隻烏雞非常補,烏雞肉咬落去好嫩滑,而且湯底仲有啲杞子、桃膠、龍眼、粟米等配料。未打邊碗靚湯,非常鮮甜滋潤先叫兩杯杭菊露,打邊爐一定會好口渴,飲返呢杯杭菊露,冇咁熱氣另外打邊爐點少得牛肉,叫左手切牛肩肉一碟。分量都幾多,而且 牛肉雪花分明,脂肪比例完美食落肉質夠林, 牛味香濃鵝肝墨魚丸超彈牙爽口,入面鵝肝好香,兩樣都係我最鍾意嘅配搭。仲有黑松露蝦丸,黑松露味唔算超濃,但食落有淡淡香,非常彈牙呢度啲丸類都幾好味。台灣出名冰菜,冰菜食落爽爽地,而且口感特別。仲有邪惡嘅鹹蛋炸魚皮鹹蛋味香濃,炸魚皮超級脆,打邊爐必備魚肚大大塊 放落湯底度吸收曬 湯底嘅味道超入味寬粉條係粗嘅,淥完之後變透明,煙煙靭靭比薯粉更好食餐廳坐得舒服,食物又美味,打邊爐好地方

上次食咗麻辣鍋,今次想潤一潤,補一補,食過美人鍋

食落肉質夠林, 牛味香濃

呢度啲丸類都幾好味。

台灣出名冰菜,冰菜食落爽爽地,而且口感特別。

仲有邪惡嘅鹹蛋炸魚皮
鹹蛋味香濃,炸魚皮超級脆,打邊爐必備

魚肚大大塊 放落湯底度吸收曬 湯底嘅味道超入味

寬粉條係粗嘅,淥完之後變透明,煙煙靭靭比薯粉更好食

餐廳坐得舒服,食物又美味,打邊爐好地方

2019-03-29 19 瀏覽
今日女友放假,所以提前一日book定位有折扣,當然啦……食老鍋已經超過10次,基本上每星期食一次,都唔算好過分啫😆女友都讚我好專一,個個禮拜食😅好啦,今次book6點,早咗20分鐘到,侍應們都唔俾我地入,我book咗六點就要六點先可以入,我同女友都覺得好無聊,提早咗咪早啲入囉,橫掂都係規定食兩個鐘㗎啦,入面一個人都冇,早D入早D食完早D還枱,唔好咩?🙄好啦,夠鐘入去,喺門口等位嗰陣時已經劃定食乜嘢,所以入去已經可以即刻落單,食啲嘢都係安格斯牛、女友最鍾意嘅萵筍、厚切山藥、台灣腸,今次試新嘢黑毛豬🐗鍋底就照舊,一邊麻辣另一邊係酸菜豬肉今次講下試嘅新野,其實如果食呢個酸菜豬肉鍋就唔需要就叫黑毛豬,因為有重疊嘅感覺(女友話),但係我覺得口感係唔同嘅,黑毛豬都可以一食,而山藥呢,我同女友都覺得薄切會比厚切好食啲,其他嘅都保持水準啦!
女友都讚我好專一,個個禮拜食😅
2019-03-25
15 分鐘 (堂食)
2019-03-29 14 瀏覽
自從第一次食養生火鍋後,就一食愛上左🤣原因有二:1. 湯底更多元化💕2. 一箭雙鵰,既可以食到暖笠笠既邊爐,又可以養生🙈於是放左工後,又拉男朋友一齊Shabushabu 啦😂 今次係朋友推薦既台式養生鍋-老鍋台式火鍋,位於銅鑼灣京都廣場,地方方便又易搵,係銅鑼灣C 出口行2分鐘即到。 .搭電梯由2樓出去,見到店外設有天燈打卡位,最岩影靚相打卡呃like 啦~仲可以放天燈添😍 我地係店門前玩左一陣先入到去🙆‍♀️.火鍋湯底有四種,分別係麻辣鍋,酸菜白肉鍋,美人鍋同養生鍋~ 今次我地就揀左酸菜白肉鍋($158),酸香開胃醒神,仲有我最最中意食既寬粉條添🥰.酸菜白肉鍋本身其實已經有好豐富既配料,例如粟米,冬菇,寬粉條,白菜,五花腩同蕃茄等等。.皇室魚肚一碟共有八塊厚切魚肚。魚肚已事先浸軟左,吾洗煮好耐就可以夾起~魚肚咬落爽口彈牙,而且吸湯一流,勁JUICY😍.精選手切牛肩肉油脂分佈均勻,厚度適中,係鍋中涮一分鐘就可以啦💕牛肉入口嫩滑多汁,油香豐富,仲好有嚼勁添👍.芝士牛肉丸+黃金墨魚丸力推呢個芝士牛肉丸呀😍 牛肉味重,中間仲有濃郁芝士‼️ 而黃金墨魚丸咬落都好彈牙😋.鮮炸響鈴炸響鈴當然係必選之一

自從第一次食養生火鍋後,就一食愛上左🤣

原因有二:
1. 湯底更多元化💕
2. 一箭雙鵰,既可以食到暖笠笠既邊爐,又可以養生🙈

芝士牛肉丸+黃金墨魚丸

鮮炸響鈴
炸響鈴當然係必選之一。質感薄脆而吾油膩,係鍋中涮幾秒,脆中帶軟,口感一流~

寬粉條
我最愛食既寬粉條😍 煙煙韌韌不在話下,重點係掛湯汁超強,吸收湯汁既酸香,自己再加少少辣椒粒落去,既酸又辣,惹味十足❗️

杭菊露
甜度恰到好處,解渴降火一流~