2021-08-24 315 瀏覽
🍽 老掌櫃東北菜館 荃灣海之戀商場2樓2006號舖🐽 一直聽聞老掌櫃嘅菜式分量多價錢平,特別係佢嘅片皮鴨,水準唔差又抵食,但係今次去完荃灣分店之後,感到十分失望......😥酸菜魚(龍利柳)$98 (🧡🧡🤍)​ 其實呢道酸菜魚調味唔差,魚片都幾滑,但出事嘅位係佢實在太多酸菜,而且啲酸菜非常咸又大嚿,一開始食都幾惹味,食到最後真係咸到口苦。北京填鴨(半隻) $168(🧡🧡🧡)老掌櫃嘅北京填鴨半隻的份量,的確係比坊間多,但係鴨肉比較乾身,外皮亦都唔係好脆,好似已經放咗好耐咁。而佢嘅薄餅皮亦都係比較乾身以及煙韌。(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​環境 :🧡🧡🧡價錢:🧡🧡🧡味道:🧡🧡🤍抵食指數:🧡🧡🤍
🍽 老掌櫃東北菜館
荃灣海之戀商場2樓2006號舖

酸菜魚(龍利柳)$98 (🧡🧡🤍)​

北京填鴨(半隻) $168(🧡🧡🧡)

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡
味道:🧡🧡🤍
抵食指數:🧡🧡🤍
2021-08-24 340 瀏覽
Book 左位去食飯,前一日打電話嚟確認訂位,重問要唔要預留片皮鴨?~於是訂咗半隻。去到食飯個日,訂咗6:30位,已經見到唔少人。一坐低個阿姐叫人要食咩,自己用QR code叫(講嘢速度快到,真係要留心聆聽。如果唔係,真係唔知講咩😿)隔咗一陣,半隻片皮鴨送到。點知一食,系凍嘅,片皮鴨同麵皮都系凍既🙄🙄真係無言了。早一日打電話📲問人訂都係凍,甘點解要叫人訂😰之後叫2個餸菜,一個肉絲蔥油拌麵,重有2個高力豆沙。點知蔥油拌麵都係凍嘅😓,得其餘幾樣系熱嘅。全餐飯都唔好食,然後毫無服務可言😵。真係好差,唔會再去。但係唔知點解星期一去食飯,都有唔少人幫襯🤷🏻‍♀️(ps 第一次食飯難食到要寫食評)

(ps 第一次食飯難食到要寫食評)
2021-08-20 429 瀏覽
一心想食片皮鴨,所以餐飯就係衝住佢而黎!舖頭係donki熟食區隔離,都算易搵,因為係食晏就所以就唔望海啦!食完可能會同隻鴨一樣烤過咁🤣我地兩個人點左皮片鴨半隻,京蔥羊肉餃同涼瓜炒蛋配菜飯,另外有一個雞絲粉皮小食。雞絲粉皮個醬唔錯,但粉皮口感一般,唔係彈牙爽口,反而係有啲似刀削皮嘅口感。京蔥羊肉餃唔一定每個人都鐘意,但鐘意食羊嘅人絕對會好享受。因為羊肉嘅‘蘇’味好重,我就一般,男朋友就好鐘意。唯一缺點係皮太厚!再黎就係涼菜炒蛋配菜飯~炒蛋份量好大,食落好綿好滑嘅,但食完個底好多油,涼瓜爽口唔會好淋,想清一清熱氣食佢都唔錯!最後就係主角片皮鴨啦!本來餐牌上面寫住半隻鴨係配十二件皮,但食落其實唔只,因為食到最後我地都食唔哂。每份配有青瓜京蔥同醬汁,皮係即蒸,上到黎都仲係熱嘅,但配料份量略少,食幾舊就冇哂,醬汁還可以,可能我地一開始沾得太多醬,就變左食唔到鴨嘅香味,之後有試過就咁食件鴨,油香味就好重,而且個皮仲好脆,成件事就唔同哂啦!食物就算不過不失,可以滿足到食片皮鴨嘅慾望,但係舖人手不足,我地坐低左之後面對住一堆人地食完嘅野大約5分鐘都有人執走,呢點令人失望!

片皮鴨(半隻)

片皮鴨(半隻)
2021-08-15 495 瀏覽
生日之星揀嘅餐廳。-假日夜晚人多,有訂位等5分鐘入座,位於海之戀商場,荃灣西站上蓋,Donki隔離。餐廳長方形開放式設計,光線充足,店員服務正常。-欖菜肉鬆炒飯 $68極少肉碎,太多三色豆,改叫三色豆炒飯好啲,唔香,冇鑊氣,差。-北京填鴨(全隻,一吃)$298預訂菜式,分開兩碟上菜,另有醬汁、京蔥、青瓜,24塊餑餑皮,皮肉比例每塊不一,肉質偏乾,味道正常。-清炒萵筍 $68味道正常。-紅燜豬蹄 $78醬汁多,豬手軟腍,味道正常。-白菜豬肉餃子10隻 $42 冇湯,附有辣椒醬和醋,菜肉比例平均,餡好重醃料,冇豬肉香,有湯汁,冇口感,唔好食。-千層醬豬耳 $68豬耳係一片片,有啲酸,後有辣勁,勁濃蒜味。-雞絲粉皮 $58有青瓜,粉皮薄,醬汁比例合理,有麻醬香,味道帶酸。-整體而言,手機下單,上菜速度快,每碟份量多,價錢相宜,免加一,性價比高,味道正常。
生日之星揀嘅餐廳。
欖菜肉鬆炒飯 $68
北京填鴨(全隻,一吃)$298
清炒萵筍 $68
味道正常。
紅燜豬蹄 $78
醬汁多,豬手軟腍,味道正常。
白菜豬肉餃子10隻 $42
千層醬豬耳 $68
豬耳係一片片,有啲酸,後有辣勁,勁濃蒜味。
雞絲粉皮 $58
有青瓜,粉皮薄,醬汁比例合理,有麻醬香,味道帶酸。
2021-08-15
2021-08-15 924 瀏覽
明知想星期日family dinner想去老掌櫃,星期三就急急腳咁上OpenRice訂位!訂果陣,星期日都只係可以訂到6點晚飯,好在我同屋企人都鍾意早食晚飯咋!星期六晚十點幾,收到店員打電話嚟確認訂檯,仲好細心問我要唔要留定北京填鴨。我同屋企人準時去到,完全唔駛等就入座,讃!今次各人都希望食多啲唔同款式,所以除咗encore北京填鴨同蔥油海蜇之外,仲叫咗凍皮、松花魚、炒香烏筍、醉雞同埋豆沙窩餅。大家掛住襯熱食,有好幾碟餸冇影到相,最後碟碟都清曬,大家都話下次可以再嚟!心水推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼:北京填鴨、蔥油海蜇皮、炒香烏筍小意見同餐廳反映:可唔可以盡量上咗前菜俾客人食咗先至上北京填鴨? 第一碟餸就上北京填鴨真係好怪😅
我同屋企人準時去到,完全唔駛等就入座,讃!

心水推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼:
北京填鴨、蔥油海蜇皮、炒香烏筍

小意見同餐廳反映:
蔥油海蜇皮
醉雞
凍皮
2021-08-11 594 瀏覽
因為成日行過大角咀個間都多人排隊 咁啱7月尾黎荃灣西諗住試下 聽講最出名片皮鴨 不過大爲失望我知道呢個價格唔會話十分好食 但片“皮”鴨 我認爲至少皮占到一半 而唔係得一條邊 而且d肉都幾“鞋”下第二 配料真係太少 得八條仔青瓜 我一舊包一條都仲有成一半冇得包(我同朋友都唔食京葱) 問個侍應先生佢話再要要加錢 我明白可能餐廳可能驚人借d依叫好多 但對於我地呢d真係有需要既人就完全忽略左第三 冇凍水 夏天咁熱衹有熱水 爲左令人俾錢叫凍飲居然連凍水或者常溫水都冇 一句到尾 應該都唔會食多次
一句到尾 應該都唔會食多次
2021-07-30
下午茶
2021-08-10 529 瀏覽
假日諗住去荃灣Donki行一行,結果好多人呀!行都攰啦!就去隔離的老掌櫃食店醫肚,之前試過食晚飯片皮鴨,一句平靚正👍今次食lunch,見張點餐紙好抵食,不過不知味道如何?大家點了不同食品,有口水雞伴麵、欖菜肉鬆炒飯、紅燒排骨菜飯丶紅燒燉肉菜飯、菜肉雲吞,四個人食都飽晒!因為太肚餓的関係,有啲食品忘記影相📷各款食品味道不錯碟頭夠大超抵食不過不要要求有什麼服務,因為餐廳人手較少,人流又多,大家要體諒一下啦!
,之前試過食晚飯片皮鴨,一句平靚正👍
今次食lunch,見張點餐紙好抵食,不過不知味道如何?

各款食品味道不錯
碟頭夠大
超抵食

2021-08-08
  • 口水雞
2021-08-09 684 瀏覽
本身幾鍾意食呢間店既小菜😋 食到平時少食D既東北風味價錢又唔會太貴💰 今次一黎到見到有Outdoor座位即刻鎖定左🏖 絕對推薦唔熱既時候坐室外‼️ 望住荃灣海邊日落既景色☀️對我呢個外區黎既人感覺好Chill🍸 食物就一貫平時既質素有水準🥰⭐️ 北京填鴨 🦆每檯必點既招牌🤣 鴨皮烤得好香脆🔥鴨既脂肪好似唔夠多 唔夠油香 呢度既烤鴨醬唔算太重口味所以加上饃饃反而有點Kebab 的感覺🌯⭐️ 椒鹽小黃魚 🐟酥炸的口感好香口😋椒鹽口味點到為止唔過火食完都唔會太口乾🧊⭐️ 肉三鮮 🥟粒粒餃子都好飽滿😚餡料豐富有豬肉同蝦仁🦐鮮味十足⭐️ 四喜烤麩 🥨稍微有點失望😅 醬汁太甜而且口感太濕 唔係好吸引

⭐️ 北京填鴨 🦆

椒鹽小黃魚
肉三鮮
四喜烤麩
2021-08-02 547 瀏覽
本人非常幸運在某小x書見到呢間野就馬上喺某平台訂咗個位本人不是什麼識食人有幸見識到片皮鴨首先唔撚使講嘢青瓜刀工非常重要嘅嘢講三次青瓜刀工非常難得一件手指咁粗都算撚數肉梅過梅菜都算招數加上嗰碟味精羊肉真心令你流連忘返去完記得寫好評食得味精多笑呵呵但係都唔洗咁柒多
去完記得寫好評
食得味精多笑呵呵但係都唔洗咁柒多
2021-08-02
2021-07-25 255 瀏覽
職員勁西面 叫佢落單超西面話自己掃QR code啦 鬼知咩第一次食 咁掃囉三部手機掃咗幾次一直出現錯誤同經理講 佢竟然拎安心出行俾我哋掃食片皮鴨 送得5條切咗嘅青瓜條(細條問個職員可唔可以俾多少少 唔得啊 十蚊一碟???叫羊骨 又真係俾一大條骨我哋架喎炒飯 凍上 👍🏻👍🏻成間餐廳大家態度好hea架 唔得啊 十蚊一碟???叫羊骨 又真係俾一大條骨我哋架喎炒飯 凍上 👍🏻👍🏻成間餐廳大家態度好hea架 👍🏻👍🏻
職員勁西面 叫佢落單
超西面話自己掃QR code啦 鬼知咩
第一次食 咁掃囉
三部手機掃咗幾次一直出現錯誤
同經理講 佢竟然拎安心出行俾我哋掃
食片皮鴨 送得5條切咗嘅青瓜條(細條
問個職員可唔可以俾多少少
唔得啊 十蚊一碟???
叫羊骨 又真係俾一大條骨我哋架喎
炒飯 凍上 👍🏻👍🏻
成間餐廳大家態度好hea架

唔得啊 十蚊一碟???
叫羊骨 又真係俾一大條骨我哋架喎
炒飯 凍上 👍🏻👍🏻
成間餐廳大家態度好hea架 👍🏻👍🏻
2021-07-05
慶祝紀念
紀念日
2021-07-19 971 瀏覽
荃灣店第一次惠顧,以後食鴨也在大角咀店,因為今次帶埋姨甥女,荃灣該坐得舒服啲☺️☺️☺️叫片皮鴨是常識,好食就必然,刀工勁,每件均勻,有肉有皮,不肥膩👍🏻👍🏻👍🏻酸辣湯係我既至愛,必叫.....酸酸辣辣味道尚可,標🌶一隻,比紅油抄手🌶🌶還要辣🤣😂🤣😂紅抽抄手口感好,皮不夠,但味道普通........重頭戲出場啦,桂花魚✌🏻✌🏻✌🏻太好味啦,魚炸得好,肉不散,整條魚的肉也可吃,必再叫👍🏻👍🏻👍🏻
2021-07-16
2021-07-16 548 瀏覽
今晚我們叫了個水煮魚,在点餐app,可選魚種類,我們簡單要了便宜一点的龍鯏魚及2款餃子和京燒羊肉。我們食完後,埋單時,要成$5XX,跟在app上預算的$3XX有不同,故問了一下...点知個Cashier那位即時話,你們係食咗桂花魚喎...我話我哋係点龍鯏的,你哋嚟錯咗,点解要收我們貴D呢?佢只一路話我哋係食咗桂花,都係果句...其實我自己係不懂怎分別什麼魚的,但佢俾我的感覺係:佢查都冇查,点解佢咁快知道我們係食桂花魚呢?是否她們已知道冇平D嘅魚,所以照出“貴D”果條魚,又冇話我們知,到時客戶埋單就瞞天過海呢?講真,“貴魚”其實唔值,因為水煮個湯底及材料,好似煲咗好耐唔新鮮,而且魚份量很少。這裏真的冇下次了。完!

這裏真的冇下次了。完!
一早就已經係OPENRICE到訂左位早左大約10分鐘去到 點知人山人海 心諗好彩訂左位點知果堆人山人海全部都係訂左位既然後安排極混亂 得一個呀姐係到處理仲要極求其 我見有人行埋黎係餐廳mark booking record果張紙到求其指話呢個係佢就入到 連問電話姓咩都唔洗理..問極都話執緊就黎有 最後等左成個鐘先有得入去坐露天都唔緊要 問題呢到海之戀黎 望住個海感覺幾chill 但聞落去就成陣垃圾臭味 影響食慾野食方面 價錢唔貴 份量亦都唔會太少 但味道全部都好一般片皮鴨幾抵食 招牌野係有番d水準但其他野都好一般特別係螞蟻上樹直頭係難食叫左拔絲地瓜 上到黎凍哂硬哂都算 問題佢仲放低一兜水 係到 但完全唔講有乜用 成台人食呢個野果陣成個傻仔咁好在大家都飽既情況下人均唔洗150蚊 但咁既質素加埋咁既服務態度 book左慘過未book位咁 唔太建議去食 平既片皮鴨有好多選擇
一早就已經係OPENRICE到訂左位

野食方面 價錢唔貴 份量亦都唔會太少 但味道全部都好一般
片皮鴨幾抵食 招牌野係有番d水準
但其他野都好一般
特別係螞蟻上樹直頭係難食

60 分鐘 (堂食)
2021-07-03 1154 瀏覽
係疫情下食一餐晚餐要同時間競賽BOOK左8點,睇住幾枱WALK IN的都入座,等到8:15左右終於到我地了。好彩仲有片皮鴨(最後一隻),我地係為左片皮鴨而黎的今次仲試叫餃子,啲餃子唔錯,粒粒都飽滿當中糖醋魚柳塊個汁好正,配飯一流。上湯娃娃菜就偏咸了其他菜式就不過不失
係疫情下食一餐晚餐要同時間競賽

好彩仲有片皮鴨(最後一隻),我地係為左片皮鴨而黎的

今次仲試叫餃子,啲餃子唔錯,粒粒都飽滿

當中糖醋魚柳塊個汁好正,配飯一流。

上湯娃娃菜就偏咸了

其他菜式就不過不失
  • 酒釀丸子
  • 雞絲粉皮
2021-06-28 949 瀏覽
同朋友食生日飯留半隻鴨四個人食原來都已經好飽肚啲皮偏厚,有啲難咬但鴨肉相對都厚肉唔係出面果種薄片超值🥰之後配埋蔥同青瓜加啲醬食正🥰不過係啲皮真係厚左啲但係食材感覺新鮮之後仲叫個蒜泥茄子雖然賣相唔討好但蒜味十足好多蒜泥之後叫多左個豆沙餅啲皮同片皮鴨一樣但就煎得林身啲易入口好多,正常水準忘記拍照最後因朋友生日加左50$切餅Total 33X都算抵食😙片皮鴨必叫之後仲要送左幾張30$coupon滿200可以用之前係大角咀食過店面有風味但荃灣西就相對闊落同光猛坐得舒服啲睇大家中意邊種
同朋友食生日飯

雖然賣相唔討好但蒜味十足
好多蒜泥

之後叫多左個豆沙餅
啲皮同片皮鴨一樣但就煎得林身啲
易入口好多,正常水準
忘記拍照
最後因朋友生日加左50$切餅