2022-06-04 833 瀏覽
同同事係附近做完野,難得出去做野實要搵下啲好野食既,呢間係同事係其他分店食過覺得不錯,所以就提議一齊去食。最令我期待既係有北京填鴨(半隻),事關唔係道道都整得好食,呢間啲鴨肉都幾厚,鴨皮都脆既,不過敗筆係個麵皮到,應該放左幾耐下,唔係岩岩整好個啲~ 所以食落就差少少🤏京燒羊肉($138)呢個令我印象好深,因為本身我係唔係好食羊,係驚嗰浸羊羶味,呢個京燒羊肉外皮炸到好酥脆,裡面既羊肉係香,係會中意左食。草捆牛骨-大($198)真係成條骨上,啲肉燜到好腍,肥瘦均勻,送飯一流。酸菜桂花魚酸菜夠酸,魚夠滑,辣度都好夠,我食小辣都食到,有好道地既味道。最後叫左水餃🥟,煎餃都值得食,外脆內多汁,餡靚唔靚我唔係好識講,但係皮係真薄!甜品叫左個拔絲蘋果($78)第一次食,上到黎我地唔識點整,結果錯過左拔絲最佳嘅時間🫣好正常不過不失既甜品,佢都有良心既,蘋果全部都甜既。不過有少失望既就係個環境,佢唔算一間好有好靚裝修既舖,而係位於Donki 側邊用partition 圍住既餐廳。同事仲話好期待個海景,海景都係得4塊落地玻璃,仲要起哂水氣既景😂😂😂總結就係想食道地啲既野食,係值得一試😊

同同事係附近做完野,
難得出去做野實要搵下啲好野食既,
呢間係同事係其他分店食過覺得不錯,所以就提議一齊去食。

最令我期待既係有北京填鴨(半隻),

京燒羊肉($138)

草捆牛骨-大($198)

真係成條骨上,啲肉燜到好腍,肥瘦均勻,送飯一流。

酸菜桂花魚

甜品叫左個拔絲蘋果($78)

第一次食,上到黎我地唔識點整,結果錯過左拔絲最佳嘅時間🫣
好正常不過不失既甜品,佢都有良心既,蘋果全部都甜既。

總結就係想食道地啲既野食,係值得一試😊

• 京燒羊肉
  • 北京填鴨
2022-06-02 489 瀏覽
係公司嗌左甘多次樣樣都好好食!份量好多,嗌三個餸三個人食唔曬。外賣平台都甘親民價,堂食一定仲抵🫶🏻佢嘅水煮同酸菜系列都好出色,一打開蓋香到不得了,唔會太辣,想食辣嘅又過到鋪癮,真心唔錯。土頭燒牛肉所有野都好入味炆到好淋,餃子足料好大隻,口水雞較辣,花生味到幾重~
2022-05-22 493 瀏覽
The restaurant reopened with the food tasting as same as before! Some dishes you must try : the dumplings , sour and spicy soup, and the cold dish jellyfish we arrived at 8 ok for dinner, it has open area and indoor tables for options. Saw some seafoods dishes we might try next time.

2022-05-21
10 分鐘 (堂食)
  • 海蜇頭
  • 肉三鮮
2022-05-20 582 瀏覽
原本是大角咀受歡迎的小店,現在在荃灣間開了分店。這次和友人一起到這間餐廳是一試,看看水準。真心說,這間餐廳的午餐價錢10分合理,性價比也很高,多種菜式中,我比較喜歡酸辣湯,因為酸酸辣辣的,十分醒胃,配上鄙薄餡靚的上海雲吞,絕配。
2022-05-12 767 瀏覽
之前經openrice訂左位,一去到好快就可以入座了。餐廳採用QR code自助落單,但個系統運作得唔係太順,下單要對清楚先好按送出。餐廳的食物水準穩定,餃子應該是即叫即煮,所以上菜時間比小菜及飯等還遲,但味道係好食的。炒飯炒得干身,食落唔會太油。黃金四季豆成碟充滿咸蛋黃碎,配飯或麵比較適合。高力豆沙不會太甜,即叫即炸上菜時還熱辣辣的。

2022-05-12
2022-05-08 634 瀏覽
餐廳安排極之差!完全明白母親節會好忙,入座後,等候左差唔多成半個鐘先比到QR code我落單,第一道餸等左成一個鐘,都完全冇投訴冇催促過,因為都明白節日真係好忙,而且飲食業都好艱難。但係,重點!我揀呢間餐廳就係食片皮鴨,而早兩日餐廳打過比我confirm booking,並表明片皮鴨需要提早預訂(說其他booking也全都即時Confirm已預訂鴨),問我是否需要,當時我已立刻預訂了一隻!餐廳說沒問題,已確認並會預留比我!但當我等左成半個鐘先有得落單後,再等多一個鐘先食到第一道餸後,餐廳人員先黎同我講,片皮鴨已售罄,真係佛都有火!我體諒你地餐廳節日忙,一句催促都冇!但係,點解已預留左既野可以冇左?咁請問你地打黎既意義係邊?點解又要提早問我是否要訂?又點解我落單後冇立即告知?而一早聲稱已預留比我既鴨又去左邊?極之極之差既體驗!再好食都唔會再有下次!
餐廳安排極之差!
但係,重點!
極之極之差既體驗!再好食都唔會再有下次!
2022-05-08
慶祝紀念
母親節
2022-05-06 826 瀏覽
星期五,提早慶祝母親節,一早預訂左呢間餐廳。餐廳格局似一般茶餐廳;但食物質素都幾好。預留左半隻片皮鴨兩食。整體嘅食物都幾OK,性價比高,可以encore。下次想坐戶外可以睇到景色。
2022-05-06
慶祝紀念
母親節
片皮鴨
片皮鴨兩食
京葱牛肉
東北亂燉
2022-05-05 450 瀏覽
第一次去吃,口味偏重,是北方的口味。点了几样都好吃,边吃边想着下次带别的朋友来。分量多,香料足,口味重,是我期望的食品。第二次吃,第一道菜就偏甜,太南方口味了,完全就不是一个样。之后叫的有和第一次叫的是一样的菜,但都是甜,不是一个师傅做的,应该是南方的。如果我们要吃南方菜就不会来这里了。希望店铺的师傅能把控好食品的质量。是以前吃的,忘了叫什么。
分量多,香料足,口味重,是我期望的食品。
是以前吃的,忘了叫什么。
2022-04-30 483 瀏覽
預訂半隻片皮鴨$168,凳都未坐定, 餐牌都未看,預訂的片皮鴨又乾又凍已趕住擺上桌, 包鴨的卷皮凍到一個點, 其他食物質素一般無驚喜,坐位密集環境如快餐店,永無下次!
2022-04-08 834 瀏覽
-//位於荃灣西·東北菜,香港有三間分店上網睇話推介北京填鴨、口水雞及酸辣湯。📍北京填鴨(半隻)$168如果大家都想食北京填鴨*記得要訂枱預留*兩個人食半隻鴨 份量啱啱好🤪一份係$298賣相都唔錯,有12塊餅皮,仲有啲醬料包括有甜醬、大蔥、青瓜🥒一定要包住一齊食另外鴨皮係脆卜卜,不過個人覺得油咗少少個肉都半肥瘦適中,整體都唔錯,可以再來📍老掌櫃東北菜館 (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖

//位於荃灣西·東北菜,香港有三間分店
上網睇話推介北京填鴨、口水雞及酸辣湯。

📍北京填鴨(半隻)$168

如果大家都想食北京填鴨*記得要訂枱預留*
兩個人食半隻鴨 份量啱啱好🤪一份係$298
賣相都唔錯,有12塊餅皮,仲有啲醬料包括
有甜醬、大蔥、青瓜🥒一定要包住一齊食
另外鴨皮係脆卜卜,不過個人覺得油咗少少
個肉都半肥瘦適中,整體都唔錯,可以再來

📍老掌櫃東北菜館 (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
2022-04-02 764 瀏覽
3人Lunch叫了油潑麵、秘製杭州骨、肉三鮮餃子、秘製牛奔麵同埋蒜蓉秋葵五樣野。五樣野之中最好食首旗油潑麵,睇落去D辣椒好凶狠,其實食落又唔係真係咁辣,幾有特危幾好食。第二好食就係肉三鮮餃子,一份有10隻,典型北方口味,餃皮比較厚身,餡料都幾新鮮,點醋食,唔錯。排第三嘅會係秘製牛奔麵,牛肉好鮮味,D湯好香好入味,D麵吸晒D牛肉精華,好食。第四名就係蒜蓉秋葵,簡單講就係無乜特別純粹有D蔬菜類食下。第五唔係第五好食而係難食,呢碟秘製杭州骨真係麻麻地,個名改得好啱︰杭州骨,主要得骨無乜肉,個汁唔係唔好味不過就係好似糖醋排骨的少甜版,雖然有汁但係可能少肉多骨的關係另到呢個秘製杭州骨乾爭爭咁。
第四名就係蒜蓉秋葵,簡單講就係無乜特別純粹有D蔬菜類食下。
2022-03-30 672 瀏覽
今日Lunch Time食左個重型午餐,有幾重型?就係叫左一隻片皮鴨同埋紅炆豬手。聽講呢間京菜的片皮鴨好好食,所以訂位的時候已經預訂左一隻。上枱時鴨肉分兩碟,而京蔥絲青瓜絲同埋個片皮鴨甜醬都有兩份,疫情之下3個人要鈕分開兩枱就真係Fit晒。佢嘅片皮鴨比較瘦,真係無乜脂肪,雖然少左D油香,不過瘦D健康D都係一件好事,唔會食到一口油。佢用黎包片皮鴨的餅皮唔係平時成日食到的蒸包包皮,而係相對有彈性的餅皮,都幾薄嘅。個紅炆豬手反而就只屬一般,我嫌佢炆得未夠淋,如果再淋D會好食D。
2022-03-24 375 瀏覽
我第一次食雞絲粉皮就係呢間海之戀老掌櫃,之後就愛上左食雞絲粉皮。😄第一次買雞絲粉皮做晚餐🤣平時都係叫開雞絲粉皮作小食。外賣份量可以再多啲 🤪我覺得可以落多啲芝麻醬,啲雞絲可以唔好咁硬啦😋😋如果晏晝都有得食雞絲粉皮當午餐就好啦😂😂等晚市開返可以再試其他特色菜(水煮牛肉)片皮鴨加埋雞絲粉皮。唔知道晚市嘅份量係咪都咁大份啦😊😋😋 👍🏻👍🏻Very delicious😜😚😚😚
  • 雞絲粉皮
2022-02-20 800 瀏覽
之前食過元朗分店 覺得食物質素幾好😋 所以見到Donki隔離有呢間餐廳就入咗嚟食 其實位置都有啲隱蔽 所以都係有緣份先食到😂我地嗌咗兩份午市套餐同埋一份小食 咁啱個時間係三點三 門口有張紙寫到明午市套餐有九折 所以真係更加抵食呀☺️ 唔駛加一 埋單$100咋脆椒香雞本身以為呢碟會好辣 點知原來都唔係辣到食唔到😂 辣椒入面好特別有啲芝麻痴係上面 每舊都好脆 好似食緊薯片😝 少少辣辣地 幾刺激 啲雞就唔算太多骨 都幾多肉秘製杭州骨呢碟上次食元朗分店已經食過 質素都係咁上下 甜甜酸酸嘅醬汁喺表面 每一嚿肉都沾上咗呢啲醬汁 仲有薯仔同洋蔥做配菜☺️ 非常好食 覺得最驚喜嘅係同晚市嘅份量係一樣咁多 所以呢個午市套餐真係好抵食呀🤑千層醬豬耳呢碟都非常好食 有啲酸酸地嘅開胃醬汁伴住呢個嘅千層豬耳 豬耳疊埋一齊 除咗有賣相仲好有口感👍🏻好彩係下午茶時間 唔算太多人咋 上次元朗分店等咗成個鐘先有位啊🥲

脆椒香雞

菜飯
白飯
下午茶
2022-02-18 409 瀏覽
外賣嘅酸菜魚嘅湯倒到成膠袋都係,包裝嗰個阿姐應該唔知道點樣包外賣。凍/冇汁嘅食物放喺底,而上邊就放熱辣辣同埋有湯嘅酸菜魚。唔倒瀉先至出奇。酸菜魚質素一般,有很大改進空間。其他食物尚可以接受。
2022-02-18