嘩!!少有行去砵蘭街搵食的,見到呢度排哂長龍等位,又忍吾住要試下!原來係斜對面還有一間分店的,也是人頭湧湧,好啦!唯有等位。大約15分中左右,有位啦!呢度除了辣川菜,還有BBQ串燒的,幾多源化。食物多以辣為主打,但是為了將就港人口味,還是有大中小辣巿揀,都幾貼心。川味燒燒,都好多款式,也是有不同辣度可選擇的燒雞腎$11/串爽口又香口,燒得比較干身,可能是薄片的關系,當然也是確保要熟透,加上辣椒粉調味,很川式的味道燒韮菜$9/1串當然,燒韮菜不是什麼新鮮野,但鄉下仔出城的我還是初嚐的,好好味,可能也是調味料夠野味啦!味道香辣得來,配上夠新鮮嫩口的韮菜,配搭一絕!!韮菜鮮嫩沒有渣!燒烤南非生蠔$21/隻勁多蒜,夠野味,蠔也是胖嘟嘟,滑脫脫的,新鮮,不須什麼乜粉物粉的調味都贏哂啦!!肥美新鮮燒烤元貝$35/隻和蠔一樣的做法也是勁蒜,愛蒜之人不能錯過!味道也是以鮮取勝,元貝大大顆,肉質夠彈夠新鮮,不錯!清炒萵筍$56清清地,川菜必叫炒萵筍,愛他的爽口清脆滑脫脫,除去外層只吃筍心嫩滑位置,好正!尖椒牛肉$68野味之選,除了籽的尖椒依然帶微辣,辣辣下也是過引的,加埋嫩滑鮮牛來炒,冇咁單調,用來送飯
川味燒燒,都好多款式,也是有不同辣度可選擇的
燒雞腎$11/串
爽口
串燒雞賢
燒韮菜$9/1串
當然,燒韮菜不是什麼新鮮野,但鄉下仔出城的我還是初嚐的
串燒韮菜

清炒萵筍$56
清炒萵筍

尖椒牛肉$68
尖椒牛肉
野味之選,除了籽的尖椒依然帶微辣,辣辣下也是過引的,加埋嫩滑鮮牛來炒,冇咁單調,用來送飯一流

韮菜豬肉餃$30/8隻
韮菜豬肉餃
大食仔在場,吾多夠飽就點多個餃子目啦!餃皮薄,韮菜多,配以生蒜和醋來吃,正正正!!韮菜混和豬肉的油香令餃子吃起來冇咁單調
2016-06-29
15 分鐘 (堂食)
串燒雞賢
韮菜豬肉餃
  • 燒韮菜
  • 燒南非蠔
2016-06-28 692 瀏覽
今晚朋友提議食川菜,即刻Openrice睇下旺角有咩特式川菜先。其實選擇都不多,但朋友說她的朋友食過呢間覺得唔錯咪決定食老川皇囉。一開始先黎一盆水煮魚,份量十足,滿佈花椒。生魚有骨就一定架啦,但呢間就可以煮到啲魚又滑又香,仲要完全無腥味。同埋入面有啲芽菜,勁爽脆新鮮,咬落去卜卜趕。魚片塊塊大大塊,完全無偷工減料。我地就叫左小辣,真係小辣,唔太嗜辣既朋友一定食到!口水雞就叫左半隻,隻雞超肥而且又入味,又帶有少少麻。同埋我估唔到半隻既份量都幾多,真係足秤。炒尖椒豬肚唔好以為尖椒咁炒法一定辣到飛起呀,其實一啲都唔辣;因為餐廳好細心咁去走哂份入面啲籽,所以淨係會食到青椒唔辣既味,同埋呢碟送一啲都唔油膩,豬肚又彈牙脆身,一啲都唔un。如果你擔心川菜太辣,呢碟小菜一定必叫,真係唔太辣,又易入口,食下一啖食下一啖就清曬成碟無難道。
口水雞(半隻)
青炒萵荀
炒尖椒豬肚

2016-06-27
  • 水煮魚
  • 口水雞
2016-05-04 670 瀏覽
同男朋友一人叫一個午餐,我要夫妻肺片+酸辣粉;男朋友食雞煲+白飯夫妻肺片叫左少辣,但一點都不辣,只得個咸同埋好多油 非常多莞茜,OK既我地倆都中意食莞茜。酸辣粉幾好,但男朋友覺得過酸,同埋都係咸。******************************好期待既雞煲終於到,雞係未熟曬,所以要等佢煮熟,火力唔夠,男友食住白飯等左好耐,終於食得!!..........好.......咸!!!!!!!!!!!  直呈覺得飲緊豉油.......極度失望。。。。。******************************成餐所有野都係好咸咸咸‥食完我地立即要去買水飲>.<"

夫妻肺片叫左少辣,但一點都不辣,只得個咸同埋好多油

非常多莞茜,OK既我地倆都中意食莞茜。
酸辣粉幾好,但男朋友覺得過酸,同埋都係咸。

好期待既雞煲終於到,雞係未熟曬,所以要等佢煮熟,
火力唔夠,男友食住白飯等左好耐,

直呈覺得飲緊豉油.......極度失望。。。。。

成餐所有野都係好咸咸咸‥食完我地立即要去買水飲>.<"
2016-04-16
2016-03-01 586 瀏覽
说实话,难得想吃辣,来到旺角找到了这家,以为可以满足下味蕾。没想到吃到第一个菜时,整个人都不镇定了。真的太咸了,点了烧烤好久都没来。想说取消不要,没想到店员说在烤了,结果又是活生生的等了快四十分钟。真的太失望了,没下次

2016-02-23 569 瀏覽
剛巧午餐時間來到砵蘭街有野買 就順道看看呢頭有咩好食啦~ 原來呢邊有一間食川菜的餐廳~ 店外的午餐MENU都幾多選擇, 價錢就40至50元左右, 就入去試試是否正宗啦! 入到去發現都幾多人食㗎, 店內位置都算寬敞, 地方整潔, 而且真的有點像大陸餐廳的感覺. 我點了口水雞套餐, 可選配白飯或酸辣粉, 我就當然試埋佢的酸辣粉質素如何啦~ 兩樣都係叫最小辣~ 口水雞先到, 我有點嚇呆了, 因為份量比我想像中多很多! 通常在其他餐廳食 都係比一小碟你 大約5,6件左右, 但這碟目測起碼有8,9件~!! 之後緊接而黎就係酸辣粉了~ 但份量反而就相對有點少了.. 望落好似覺得會食唔飽.. 先試試口水雞既醬汁, 好香, 好濃郁, 帶點麻辣香味, 令人胃口大開! 這個辣度對我黎講剛剛好! 這裡的口水雞醬汁的顏色是偏啡的, 不會像其他餐廳一味得個紅字, 食得出醬汁是有層次 用不少配料製成的. 雞件也蠻嫩滑的, 就算是雞胸位也不太覺得"鞋", 而且都幾入味的! 配料例如花生, 芝麻, 蔥粒也很多, 花生還是脆脆的~!而酸辣粉的湯底也與其他連鎖酸辣粉店有點不同, 味道很香 很有層次感, 不是一種"死辣"的

而酸辣粉的湯底也與其他連鎖酸辣粉店有點不同, 味道很香 很有層次感, 不是一種"死辣"的感覺, 少少辣之餘帶點麻帶點酸, 個人很喜歡這裡的酸辣粉湯底! 配料亦非常多, 莞茜, 蔥, 花生, 炸菜 整碗都是, 如果酸辣粉的份量可以多一點 應該會更配合. 而薯粉的質地也不俗, 煙煙韧韧, 不會太淋身.

今餐吃得頗滋味, 感覺這間餐廳都幾正宗的 (眼見不少客人都是講不太純正的廣東話或講國語), 下次應該會再來試試這裡的小炒, 因為看見很多人的午餐套餐都是點一碟小炒+一碗白飯, 賣相也好像不錯!

口水雞
酸辣粉
題外話/補充資料: 這裡的人手明顯不夠, 全程我只見到兩個阿姐在樓面, 負責晒所有落單, 埋單, 執枱, 接外賣電話...忙個不停, 所以要有心理準備 來這裡落單或者有什麼要求都可能要等一陣先有人回應, 但服務態度都算還可以的.
2016-02-23
口水雞
酸辣粉
2015-10-25 572 瀏覽
和小女二人晚飯,試試新地方。㸃了葱爆羊肉,三鮮窩巴,串燒就雞軟骨,金菇肥牛,花芝丸和西冷牛扒。小女嫌檯面污糟不碰它,碗筷都不大洗好。菜很快上。羊肉咸而韌。窩巴除油味不香卻翠口,跟來的三鮮不吃也罷!𥚃面放了腸,清瓜(?),木耳和魷魚鬚,二成料八成醬湯,淡而無味,是完全的浪費了金錢。雞軟骨燒好後只有手指尾頭大小。金菇肥牛D肥牛小得可憐。花芝丸粉團的軟,沒有咬口。西冷是最好味的。蜜糖燒,味與口感值得一讚。總之是失望。近三百元一餐(兩杯飲品),是不值了。其他怡叫的煮魚應該好吃吧。
2015-10-25
  • 串燒西冷牛扒
2015-09-11 694 瀏覽
其實自從香港多了自由行之後,已經甚小去旺角,今次因為要去波鞋街買波鞋緣固,始終都係波鞋街多選擇嘛,所以最後都係要去左旺角行一轉。忽然好想食川菜,返大陸又遠,所以上OPENRICE睇下其他食家有無好介紹,見有食評話呢間唔錯,行完波鞋街行過去又順路,見價錢又唔貴,所以就選呢到落腳,試下好唔好食先~~~首先,我一行兩人,大概7點鬆D到,唔洗等位就有位坐,間鋪都算細,比較迫,所以叫野食唔可以一次過叫,因為根本無地方放。唔講咁多,上圖先~~~先試下BBQ~~

唔講咁多,上圖先~~~

先試下BBQ~~
蒜蓉燒生蠔
燒元貝
燒羊肩&燒雞腎
干鍋肥腸
清炒萵荀
題外話/補充資料: 最後總結,廚師應該食得好咸,所有菜式都偏咸,如果唔係重口味嘅朋友,落單時記得叫小咸~~ 不過,價錢唔貴,埋單$408,呢個價錢都叫OK啦,可以再幫襯。
2015-09-09
2015-06-18 887 瀏覽
係香港,食辣嘅地方有好多, 但真係辣嘅有幾多間? either 太鹹 or 唔夠辣!!細路長期幫襯呢度嘅串燒, 今日多人食,可以試埋其他小菜。 頭盤有涼拌海帶+蒜泥白肉, 涼拌海帶冇乜特別,唔講。 但蒜泥白肉必須要講下, 首先,有別於其他餐廳, 蒜泥係用蒜蓉 20% + 辣椒 80% 混合而成, 白肉只有約十片, 下面有大量青瓜絲, 由於個蒜泥太正, 青瓜絲都俾我地全部 KO !! 再嚟一個鐵板黃鱔, 黃鱔夠鮮甜, 切得好大舊,食落有口感,正 ~ 跟住係燒茄子, 略嫌調味料唔夠, 但燒既時間足夠 ( 坊間有好多燒既時間唔夠)... 仲有野山椒炒牛肉, 牛肉炒得好淋,冇過火, 辣味夠, 第一次食到以中芹炒,中芹都好爽,正 ~ 叫左一碗酸辣粉, 與 傷X酸辣粉唔同, 呢度真係有酸味+辣味, 但薯粉煮得太淋。另外叫左大量串燒, 比較出色既有羊 肩肉丶 雞肶丶 羊扒丶 墨魚丸, 其他都係一般, 建議辣度何選大辣。
2015-04-20 118 瀏覽
我對四川菜有冇麻呢種元素好有要求,我中意食麻(即花椒的味道)而唔系要好辣(辣椒),第一次去就要試佢個酸菜魚,我不是名食評家,我只系試過認識的四川人做的酸菜魚,作為酸菜魚竟然可以一粒花椒都冇,唔通因為我叫小辣嘅關係就唔俾花椒?但係人家雲南x仔米線的麻辣中的小辣都食得出有花椒,點解作為川菜都可以一粒都唔落,失望。撇除呢一點,佢個湯底、魚和酸菜還算可以。定我要求太高?或者我一直以來對呢道菜的觀點系錯嘅?有高人請指教。
2015-04-20
用餐優惠
試食活動
2014-08-20 2066 瀏覽
釣完墨魚出返油麻地食宵夜, 第一次試依間, 剛剛我哋坐近門口張枱, 走廊比較窄, 所以有人出出入入都會撞到張櫈, 唔係咁好囉....食物方面...海蜇幾好味, 不過太少, 每人分啲都冇晒....另外就係辣子雞, 香脆麻辣, 好味!串燒方面, 係墨丸串燒最耐, 由一開始已經叫, 成日話燒緊, 不過似漏單多啲, 差不多走先俾我哋....其他串燒都唔錯~仲有燒茄子, 超多蒜蓉, 正!仲叫左酸菜魚, 好足料, 食落唔腥, 酸菜好正!有個餸唔記得叫咩, 有田雞的湯, 超麻辣!!
麻辣海蜇
另外就係辣子雞, 香脆麻辣, 好味!
辣子雞
其他串燒都唔錯~
仲有燒茄子, 超多蒜蓉, 正!
仲叫左酸菜魚, 好足料, 食落唔腥, 酸菜好正!
有個餸唔記得叫咩, 有田雞的湯, 超麻辣!!
宵夜
麻辣海蜇
辣子雞
2014-07-28 1509 瀏覽
途經旺角,見到一川菜水煮廣告,咁就引咗禾入去食咗餐晏。酸辣菲菜餃,非上海酸辣湯,而是川辣,講真個餃子應真麻麻, 個湯反而幾好! 因應禾唔太嗜魚,所以再來就係主角  水煮牛, 夠麻,夠辣,越食額頭越多汗,合乎水煮精神,正! 加多杯凍啡,都係麻啫! 全程82大洋一個人食,同食碗拉麵價差不多,本人都覺得OK抵咁PS:走時先見到餐牌有皮蛋,慘!唯有下次再試!

途經旺角,見到一川菜水煮廣告,咁就引咗禾入去食咗餐晏。

酸辣菲菜餃,非上海酸辣湯,而是川辣,講真個餃子應真麻麻,
個湯反而幾好!

因應禾唔太嗜魚,
所以再來就係主角

水煮牛,

夠麻,夠辣,越食額頭越多汗,合乎水煮精神,正!

加多杯凍啡,都係麻啫!

PS:走時先見到餐牌有皮蛋,慘!唯有下次再試!
2014-07-26
2014-03-18 1929 瀏覽
上星期係對面小甜甜食飯先察覺對面馬路依間川菜尋日一行3人夜晚試左.. 我地好鐘意食辣野同川式串燒所以入左去..叫左1碗酸辣紅薯粉 加 冬菇餃  個冬菇餃好好味.. 之後個口d辣味都未散就到水煮田雞.. 不過比預期中少.. 3個人每人得3舊度.. 個底d芽菜多得有d誇張.. 涼拌窩'順'絲 送 藍妹一流 係油左d不過川菜野算係咁 接受到最唔開心係d 串燒等左好耐都未到 由坐底到上檯等左差唔多45 mins.. 所有野食食哂都未到點左雞翼, 韮菜,蠔,茄子,腸仔係好有大陸風味.. 但成間舖得一個呀姐燒真係次次都等成個鐘坐到飽哂先食就無引
上星期係對面小甜甜食飯先察覺對面馬路依間川菜

叫左1碗酸辣紅薯粉 加 冬菇餃
 個冬菇餃好好味..

點左雞翼, 韮菜,蠔,茄子,腸仔

係好有大陸風味..
但成間舖得一個呀姐燒真係次次都等成個鐘坐到飽哂先食就無引
2014-03-16
2013-10-15 1511 瀏覽
本人自問對川菜很有要求,期待來到品嚐一下老川皇的川菜,招待不算差,到我們的主菜酸辣粉,味道偏鹹,粉質一般,口水雞骨多肉少,麻婆豆腐尚算可以。總結附近有太多川菜,實在難以競爭
總結附近有太多川菜,實在難以競爭
2013-09-13 1589 瀏覽
第一次來到老川皇,覺得餐廳環境幾好,同朋友試左幾道菜,亦覺得啲食物味道都唔錯! 一來到首先試左個酸菜魚,入面材料十足,應該真係成條魚放左落去 啲魚好滑亦唔腥,好味道! 入面仲有好多酸菜,味道都唔錯啊!另外,亦試左個鐵板水晶粉...一上菜就嗅到好香了 分量亦足夠,同朋友share來食就啱哂 啲水晶粉好有口感,雖然有啲辣,但味道很配合,恰到好處,正! 雖然唔係試左好多道菜,但對呢間餐廳整體印象良好...食物,環境衛生同服務都ok

啲魚好滑亦唔腥,好味道!
入面仲有好多酸菜,味道都唔錯啊!
酸菜魚
另外,亦試左個鐵板水晶粉...一上菜就嗅到好香了
分量亦足夠,同朋友share來食就啱哂
啲水晶粉好有口感,雖然有啲辣,但味道很配合,恰到好處,正!
2013-09-07
午餐
酸菜魚
2013-09-12 1019 瀏覽
今日去左旺角間老川皇食lunch,食左個夫妻肺片套餐同埋鐵板水晶粉。夫妻肺片好好味,辣得黎又好香囗,好開胃。鐵板水晶粉有少少辣,不過囗感唔錯,唔會太淋,值得一試!
夫妻肺片套餐
2013-08-30
5 分鐘 (堂食)
夫妻肺片套餐