2019-08-05 883 瀏覽
今天旺角四處都很多人,我們見到這間老川皇門面有很多辣川菜,吃川菜一定要跟吃到辣的朋友食,我們見入面剛好有座位就決定進去試試,可能店舖是新開不久,店員對餐廳菜式有點不太熟識。我們點了小辣的花椒水煮魚片$132、樟茶鴨一隻$168、韭菜煎蛋$56、辣子鮮魷$80、鐵板茄子$78、豆花肥腸$138、當然食辣的不能不飲啤酒,跟我至我飲的藍妹啤酒都不是太貴。先說花椒水煮魚片,有一斤和兩斤,價錢都不同,可以自選辣度,不幸的是我們當中有朋友不太吃辣,我們只能點小小辣,味道油而不腻、辣而不燥、麻而不苦、肉质滑嫩是其特色,麻辣不會太死辣,味道整體不錯,只是要小心有小許魚骨。樟茶鴨 – 太多碟所以分兩碟上,皮脆多肉,有點紹興酒、四川的花椒和麻椒,色澤金紅,外酥里嫩,帶有樟木和茶葉的特殊香味,吃四川菜必點。韭菜煎蛋 – 看似簡單,但是很考廚師的功夫的菜式,煎蛋不會太熟,不錯!辣子鮮魷 – 這個真的有點辣,味道非常惹味,一大碟的辣椒去炒香,超喜歡這道菜。鐵板茄子 – 茄子非常大碟,不會太油,味道不錯!豆花肥腸 - 肥腸鮮香厚重,質感香醇,,豆花滑嫩,辣而不燥,開胃爽口。

鐵板茄子 – 茄子非常大碟,不會太油,味道不錯!

2019-08-03
2019-11-07 87 瀏覽
今次係我第一次試呢間店,當初係見到有fd係fb tag咗,我先到呢間店既存在同食野!五點幾黎到,唔係食飯時間,唔洗排隊!我地嗌咗炸饅頭,炸饅頭,有三個黃色三個白色,個人覺得黃色好食啲!第二個食既係涼拌雖然唔係第一次食川菜,但呢間的確係值得推薦既!當然唔可以少咗燒物—燒茄子仲有雞翼、雞腎、雞軟骨、豬頸肉,唔係串燒店燒串燒都特別有水準!仲叫做一個清淡啲既:白菜豬肉餃然後再叫咗一碟一定要叫既酸菜魚,我地叫既係貴少少但多肉啲既桂花魚!
五點幾黎到,唔係食飯時間,唔洗排隊!

我地嗌咗炸饅頭,

炸饅頭,有三個黃色三個白色,個人覺得黃色好食啲!

第二個食既係涼拌
雖然唔係第一次食川菜,但呢間的確係值得推薦既!

當然唔可以少咗燒物—燒茄子

仲有雞翼、雞腎、雞軟骨、豬頸肉,
唔係串燒店燒串燒都特別有水準!

2019-10-25 101 瀏覽
食得老川皇就預左食辣嘢,幾次都系路經冇特登去試系旺角諗唔到食咩好終於有機會試,見到唔少食客捧場,應該味道唔錯,因相對起隔離幾間食店,最多客人就系呢間👉🏻手拍青瓜 $36青瓜夠爽身又算大份,$36都抵食,配辣油去食又辣又開胃,作為前菜唔錯👉🏻酸菜魚 $132酸菜魚有幾款,生魚片、桂花魚、海鱸魚🐟價錢會比就咁叫酸菜魚貴,經濟同想試手藝嘅關係,我地冇叫最平個款,食落酸味偏重,味道系可以,不過魚內太多細骨,食得非常小心,就算食到半手指頭魚肉size都藏上兩枝小骨,食得太辛苦👉🏻重慶酸辣粉 $28辣味足夠只差左些香味,酸辣粉夠軟身夠咬口,如果再系味道上作些改量會更好✍🏻整體來講屬中規中矩,冇話真系過份差嘅地步,只要食物稍作改量就會好好,另外因為小店,店內坐位都真系太窄,出入較難,梳化坐位有容易有沾污情況,建議如果有紙巾🧻提供會更貼心d
食得老川皇就預左食辣嘢,幾次都系路經冇特登去試

手拍青瓜

👉🏻手拍青瓜 $36
酸菜魚

👉🏻酸菜魚 $132

重慶酸辣粉

👉🏻重慶酸辣粉 $28
2019-10-16
$102 (宵夜)
手拍青瓜
2019-10-17 80 瀏覽
到 #老川皇 食晚飯, 因為訂了位, 很快就可以入坐,6點多已好多人, 到老川皇就是想嘗樟茶鴨,因夠正宗,果不其然,很有肉汁,鴨腿部份, 香蘇肉嫩, 帶有樟茶香料香氣,很快就吃光了.另外點了椒鹽軟殼蟹, 超級爆脆口感, 肥美, 香脆惹味,真想叫多盆,但之前已被樟茶鴨 弄飽了,haha,整間店都比食物的香氣圍住,陪伴上店員的熱情招呼,相信再坐下去又會破費,總之是非常值得推介的,我自己會再次去多次嘗試其他招牌菜,到時再拍多些美食照,期待吧
2019-09-17
現金券
2019-09-28 88 瀏覽
同朋友去過幾次,自己也有去過,因為本人無辣不歡,所以可以吸引到我,但是服務態度差到極⋯⋯⋯⋯特別聽電話叫外賣服務,揀地方都可以理解,遠嘅地方當然唔送喇!但是我屋企都算近的,之前送過好多次了,今次居然唔送還講太遠唔送,咁樣嘅員工老闆你知道嗎?不管你們生意好唔好?是否可以整頓一下你們公司的員工質素,服務態度差差差⋯⋯⋯⋯我決定再也不去了,也不會再打電話叫外賣,香港又不是只有你一間老川光,以後改食『湘肴世家』這是一間湖南菜,食辣的朋友們不妨試試,味道很好👍👍,不過去試之前最好打電話訂位,因為生意太好了,這是訂位電話2986 9932最緊要係服務態度真系好。以後再也不會去老川皇食嘢了
2019-09-13 106 瀏覽
老川皇~我第二次來了,今次特登帶老公來食,我仲要係去另一間分店,睇下他們水準會唔會一樣。果然冇令我失望,老公仲大讚好味道,Yeah !😁因為我覺得食中午餐最抵,所以今日都係選擇lunch time 過來食。老公排行榜第一位~ 酸菜魚片餐 $58 《小辣》魚片超滑小骨, 個酸菜湯好好飲。老公排行榜第二位~ 水煮牛肉餐 $60 《小辣》牛肉大大舊,又夠淋又吸汁。老公排行榜第三位~ 口水雞 $50 《小辣》個醬汁好濃郁,有dd 花生在面,如果再多d 就仲正。老公排行榜第四位~水晶肘子 $50呢款夠凍,入口好滑。個水晶做得唔錯。老公排行榜最尾~ 牛腩煲餐 $58因為d 牛腩仔比較碎,所以排最尾。
老川皇~我第二次來了,
今次特登帶老公來食,我仲要係去另一間分店,
睇下他們水準會唔會一樣。果然冇令我失望,
老公仲大讚好味道,Yeah !😁

老公排行榜第一位~ 酸菜魚片餐 $58 《小辣》
魚片超滑小骨, 個酸菜湯好好飲。

老公排行榜第二位~ 水煮牛肉餐 $60 《小辣》
牛肉大大舊,又夠淋又吸汁。

老公排行榜第三位~ 口水雞 $50 《小辣》
個醬汁好濃郁,有dd 花生在面,如果再多d 就仲正。

老公排行榜第四位~水晶肘子 $50
呢款夠凍,入口好滑。個水晶做得唔錯。

老公排行榜最尾~ 牛腩煲餐 $58
因為d 牛腩仔比較碎,所以排最尾。

2019-08-27 68 瀏覽
🐾老川皇🐾想食川菜好耐,酸菜魚水煮魚都係我最愛😍今次就近近地去左旺角嘅老川皇食啦!好耐之前已經食過二次,起旺角有2間分店嘅,一間起一樓,一間起地下,之前去食一樓個間重未串燒食,但今次食竟然有!所以都忍唔住叫反幾串食!-🍴主食🍴🔺酸菜魚🔺❤❤❤❤一整盤都係酸菜,湯底夠唒酸,而且仲有陣辣味係喉嚨徘徊,但係口是不感到辣的😂所以冇辣到辛苦既感覺,魚就都多骨,但勝在新鮮👍🏻湯都飲左碗🙊-🔺手抓餅🔺❤❤❤手抓餅有配茄汁同沙律醬,我覺得沙律醬夾啲👍宜個要趁熱食先好食🐵-🔺串燒🔺❤❤❤❤(娃娃菜,金針菇,雞中翼,金菇肥牛,茄子)娃娃菜:有小小偏油,味道唔會太濃唔會太鹹👍金針菇:金菇入曬味,本身重驚佢會好乾,點知都唔會,值得一讚👍雞中翼:有小小乾左啲同過左火嘅感覺,但味道都可以的金菇肥牛:宜個係我覺得點整都好食的😂茄子:超超超多蒜蓉!勁正!本身想再叫多個但我實在太飽!食唔落了🙊-----------------評分(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$100-200
🐾老川皇🐾
🍴主食🍴
🔺酸菜魚🔺
❤❤❤❤
🔺手抓餅🔺
❤❤❤
🔺串燒🔺
❤❤❤❤
(娃娃菜,金針菇,雞中翼,金菇肥牛,茄子)
娃娃菜:有小小偏油,味道唔會太濃唔會太鹹👍
雞中翼:有小小乾左啲同過左火嘅感覺,但味道都可以的
金菇肥牛:宜個係我覺得點整都好食的😂
-----------------
評分(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
  • 燒茄子
  • 串燒
  • 酸菜魚
2019-08-20 88 瀏覽
老川皇離油麻地站不遠,位置幾方便,今次黎食午餐。呢度午市都幾旺場,很快坐滿,有需要搭枱。我地想食得舒服少少,所以12點一開門就坐低左。午市飯餐都幾抵食,48至58元,就有一個小菜配白飯。我地好肚餓,所以叫左成枱野,有招牌菜酸菜魚,蒜泥白肉,窩旬炒臘肉。酸菜魚好正,酸酸辣辣,送飯一流。魚肉新鮮,不過吃時要小心有骨。窩旬炒得好香好入味,吸收曬臘肉的油香。蒜泥白肉好惹味,超級多蒜蓉。另外,還點了擔擔麵,煎餃及湯餃,好飽好滿足。

另外,還點了擔擔麵,煎餃及湯餃,好飽好滿足。
2019-08-19
2019-08-11 75 瀏覽
辣妹子好去處跟好友打完拳去吃飯先點個炸饅頭, 細細粒, 炸的很透…要點超多練奶才好吃鮮花椒水煮魚~一上枱已經聞到很重椒香,很香. 湯底是魚湯,魚片好大塊, 新鮮嫩滑,食到中段d椒麻味慢慢溢出。裡面有多種香料配料,包括萵筍等等…好入味茄子超好味,唔會燒到太乾身, 多汁,好香,灑上孜然粉和辣椒粉, 味道非常豐富。重慶串燒(金菇肥牛+娃娃菜+韭菜+翠玉瓜)金菇肥牛吃起來很juicy第一次試燒的翠玉瓜, 很特別, 外面是燒烤, 裡面很清新韭菜調味非常惹味,不會韌燒海鮮澳洲珍寶元貝好好食,燒得剛好,軟滑鮮甜,仍然食得出帶子新鮮南非燒蠔,食落好creamy 面上鋪滿蒜蓉 好香燒燒貴妃蚌也很嫩多汁, 火喉剛好.
辣妹子好去處

跟好友打完拳去吃飯

先點個炸饅頭, 細細粒, 炸的很透…要點超多練奶才好吃

重慶串燒(金菇肥牛+娃娃菜+韭菜+翠玉瓜)
金菇肥牛吃起來很juicy
第一次試燒的翠玉瓜, 很特別, 外面是燒烤, 裡面很清新
韭菜調味非常惹味,不會韌

燒海鮮
澳洲珍寶元貝好好食,燒得剛好,軟滑鮮甜,仍然食得出帶子新鮮
南非燒蠔,食落好creamy 面上鋪滿蒜蓉 好香

燒貴妃蚌也很嫩多汁, 火喉剛好.
2019-08-08
2019-08-09 63 瀏覽
今日約左幾個朋友去旺角聚舊,又唔想食普曹通通餐廳,有朋友提議去旺角川菜,川菜向來我都不太喜歡,因為不太吃到辣,但既然朋友想吃就試試吧,幸好今天是星期六,明天不用上班。餐廳環境內部都算新,餐牌有各式各樣不同種類的川菜,四川菜通常以辣見稱,但都有點不辣的。最後點了小辣的蔥爆牛肉$76、樟茶鴨一隻$168、水煮魚片$132、辣子鮮魷$80、餃子8隻手$34、豆花肥腸$138、藍妹啤酒$33蔥爆牛肉 - 蔥爆牛肉肉質嫩滑、京蔥香脆!醬汁夠香濃,又不會太油,整體都不錯。樟茶鴨 - 樟茶鴨講究熱吃,現炸現吃,這樣樟茶味更為濃厚,配了啤酒,徐徐啖之,那鴨味確乎與倫比。水煮魚片 – 看似不會很辣,但原來都偏辣,魚片肉質鮮嫩,加上湯汁味道極濃味,送飯一流!辣子鮮魷 -外層非常酥脆,內層鮮爽,炸漿薄薄的,粉感不重餃子 -白菜餃子不出水肉嫩鲜香,沾上醬汛倍感惹味。豆花肥腸 – 下層全是豆花,肥腸吃起來非常燸口,脆脆的口感,很有嚼勁。

辣子鮮魷 -外層非常酥脆,內層鮮爽,炸漿薄薄的,粉感不重

餃子 -白菜餃子不出水肉嫩鲜香,沾上醬汛倍感惹味。

2019-08-03
2019-08-06 63 瀏覽
吃川菜的,就一定要吃這間老川皇,之前朋友介紹我,一直無時間,難得今晚約了幾個一家人吃飯,既然全家人都吃得辣,就決試試旺角這間川菜老川皇,在旺角有兩家分店,我們就吃地面這一間,貪方便。餐廳餐牌非常多的川菜選擇,我們一家六口特別喜歡吃魚,就點了兩款不同辣度不同味道的魚試試。點了鮮花椒水煮魚$138、水煮魚片$132、辣子鮮魷$80、餃子8隻手$34、鐵板茄子$78,韭菜煎蛋$56、豆花肥腸$138。花椒水煮魚(中辣) - 麻辣回韻,麻不傷胃辣辣而不燥,多層次口感,香醇回味香獨特調味,香辣四溢,唇齒留香鮮提升魚肉鮮甜美味水煮魚片 – 香麻夠味,辣度溫和,滑嫩魚片讓整道菜口感很有層次,利用魚骨和魚頭略熬的湯頭,讓人連湯帶料一滴都不想剩下。辣子鮮魷 - 配搭惹味,無論顏色和味道配搭都很完美餃子 – 每一隻都很肥味,味道不錯! 豆花肥腸 –腸頭燒至腸軟入味時收汁起鍋裝盤,上面撒上香蔥花,送飯不錯!

辣子鮮魷 - 配搭惹味,無論顏色和味道配搭都很完美

餃子 – 每一隻都很肥味,味道不錯!

2019-07-16 92 瀏覽
今日熱辣辣,但難得朋友話想食辣嘢,當然我都會陪佢火辣辣一下哩間食店有好多年歷史(我細細個就已經見佢係到啦) 所以食物質素都穩定。萵芛係我最愛既蔬菜之一,切成絲同麻辣涼拌真係非常刺激又開胃。見好多人都食涼粉,我地反而覺得涼粉好難入味,所以叫咗個涼麵,麵比涼粉更幼身,而且麵粉更容易吸味,麻味辣味都更深層,食慣涼粉既不妨轉下口味。同行朋友話之前食過哩個配搭,都係想食辣但又唔想食酸辣,於是叫麻辣,仲話個湯底有水煮既效果,可惜寫菜既姐姐較生手,加上麻辣湯底並唔係餐牌裡面既選項,要溝通一輪先肯定佢幫我地落單係麻辣,結果第一次嚟到係較淺色既湯,要叫店員換。味道係淡淡既麻辣,餃子有點過熟,用匙羹一"匹"個皮就散,所以無驚喜。串燒牛舌除咗好重孜然味,就係牛騷味,厚度適中,好味涼拌鵝唇,鹹鹹帶少少麻辣,雖然問咗店員都唔係好解釋到鵝唇即係邊部份,因為真心唔覺得我有咁大條咀唇,但爽脆口感,非常值得一試!
今日熱辣辣,但難得朋友話想食辣嘢,當然我都會陪佢火辣辣一下

涼拌萵芛絲

四川涼麵

韮菜豬肉餃(麻辣湯)

串燒牛舌

串燒牛舌除咗好重孜然味,就係牛騷味,厚度適中,好味
涼拌鵝唇

2019-07-14
涼拌萵芛絲
串燒牛舌
涼拌鵝唇
2019-07-07 93 瀏覽
劣食之選☠️☠️☠️食物❤️串燒算正常但偏油,食咗:牛肉,豬頸肉,羊肩肉,雞全翼魷魚鬚🦑,多春魚,墨魚丸,雞肉燒生蠔☠️ 食到碎殼擔擔麵☠️☠️☠️ 根本係壽桃牌上海麵加咗一匙淘大擔擔麵醬,冇嘢可以講炸饅頭❤️❤️一嚟嗰陣可以,過咗5分鐘可能凍左少少,開始韌份量❤️❤️❤️份量都幾正常,唔會好多亦都唔少環境❤️❤️有卡位,不過好多人,都幾迫,由於人多,安排坐咗喺路口,成日俾人撞到,亦都好驚啲食物喺頭頂過嚟過去會整到我服務☠️☠️因為我哋同隔離枱好近,應該話拆開, 1號枱同1A咁,食物嚟錯咗三次,我哋嘅過咗隔離,隔離嘅就俾我哋,譚仔話呀姐係我頭頂遞過去差啲整到我,仲黑我面價格❤️❤️❤️每人$93,唔貴,但食物質素周圍都好過呢度,唔值得嚟幫襯#老川皇 #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodig #foodiehk
劣食之選☠️☠️☠️

食物❤️
串燒算正常但偏油,食咗:
牛肉,豬頸肉,羊肩肉,雞全翼魷魚鬚🦑,多春魚,墨魚丸,雞肉
燒生蠔☠️ 食到碎殼
擔擔麵☠️☠️☠️
根本係壽桃牌上海麵加咗一匙淘大擔擔麵醬,冇嘢可以講
炸饅頭❤️❤️
一嚟嗰陣可以,過咗5分鐘可能凍左少少,開始韌

份量❤️❤️❤️
份量都幾正常,唔會好多亦都唔少

環境❤️❤️

燒蠔
炸饅頭
擔擔面
2019-06-29 97 瀏覽
天氣熱到癲 無乜胃口 想食下d涼拌小吃 就揀左老川皇-呢到除左川菜重有串燒食🥘🍢-川北涼粉(小辣)👍🏼撒左好多蔥花😍上面鋪左特制辣醬 小小麻 有點點豆瓣醬味 好野味 不過有點油涼粉分量多 粗幼度岩岩好-涼拌香辣海蜇 (小辣)👌🏻酸酸爽爽 除咗海蜇之外仲有芫荽同埋海帶絲不過以我鍾意芫荽黎講 芫荽份量多過海蜇-串燒 (小辣)👌🏻叫咗牛肩肉,龍蝦丸,土豆片,雞中翼,羊架,金菇肥牛,魷魚乾,象拔蚌,多春魚羊架肥膏太多 肉太炒金菇肥牛超級好味象拔蚌跟埋蒜蓉一齊燒 好香口-整體來講食物OK 呢度嘅食物大多數都有辣度揀 所以唔食得辣又想挑戰下食辣嘅朋友可以嚟試試
天氣熱到癲 無乜胃口 想食下d涼拌小吃 就揀左老川皇

象拔蚌跟埋蒜蓉一齊燒 好香口

2019-06-28
川北涼粉
2019-06-08 155 瀏覽
對酸菜好有要求嘅爸爸竟然讚呢間酸菜魚嘅酸菜好味,食過咁多間酸菜魚,次次都聽佢彈人地D酸菜淨係得死鹹味,無酸味。第一次係佢口中聽到佢讚人地D酸菜好味,成個酸菜魚都提升了,下次繼續黎食!不過今次D燒烤麻麻的,可能燒過頭,牛舌偏韌且沒有味!不過酸菜魚真係好味呀!仲有酸蘿蔔炒豬肚都超級正!人均:$150
不過今次D燒烤麻麻的,可能燒過頭,牛舌偏韌且沒有味!
不過酸菜魚真係好味呀!仲有酸蘿蔔炒豬肚都超級正!
人均:$150