2018-03-19 164 瀏覽
好難得約到可以食辣既朋友食飯,所以同佢食飯我一定要求食川菜🤗朋友提議去食老川皇,話上次食過覺得唔錯!我地簡左呢間因為感覺餐廳大d可以坐得舒服的🙂我地叫左一份酸菜桂花魚,一碟涼伴牛肚同干鍋田雞😋本身想試水煮魚,不過朋友話好耐無食酸菜魚所以今次就遷就下佢啦😂份酸菜魚好大盆,另外我地仲加左一份紅薯粉係入面!我地叫左小辣,個人覺得唔算太辣,入面既桂花魚好新鮮,肉質鮮嫩,而且唔多小骨!👍🏻👍🏻酸菜魚個湯同薯粉都好夾!😋涼拌牛肚我地要左中辣,個人覺得個汁調得唔錯,辣得黎都食到有蒜香味!朋友話上次食過干鍋田雞好正,所以今次要encore!! 🤨果然係正!成個鍋炒得好有鑊氣,熱辣辣!而田雞肉好新鮮份量亦唔小!!🤣下次要黎試下呢道既水煮系列!😋

我地叫左一份酸菜桂花魚,一碟涼伴牛肚同干鍋田雞😋

酸菜桂花魚

酸菜桂花魚
涼拌牛肚
干鍋田雞
2018-03-14 130 瀏覽
為左同同事一齊享受食辣野既樂趣, 我訓練自己條脷, 由譚仔10小辣升到3小辣, 覺得係時候了!老川皇係同事食左好多年既店, 佢話好味我地分別叫左麻辣雞煲半隻, 水煮魚小辣, 水煮牛中辣, 鐵板茄子同埋干鍋肥腸水煮魚既肉幾滑幾香, 不過就一D都唔辣, 係完全唔辣, 配料芽菜夠多, 同事中意食後叫既水煮牛, 就算中辣, 都係一D辣味都冇..D油係咩油黎架呢...牛本身就冇乜味, 唔中意茄子好好味, 醬料味夠濃, 但同時都超多油我本身唔食內臟的, 但都要試下, 口感唔錯的, 煙煙UNUN咁, 味道都夠, 不過唔太習慣果種''壓''味呢麻辣雞煲唔記得影相, 因為最好食, 同埋最辣就係佢了! 雞肉夠乾身, 香料味充足, 真不錯呢環境方面, 唔算迫, 但超勁嘈
老川皇係同事食左好多年既店, 佢話好味

茄子好好味, 醬料味夠濃, 但同時都超多油

環境方面, 唔算迫, 但超勁嘈
2018-03-02
同朋友又去嚐辣 今次揀左老川皇 因為其中一個朋友食完話好好味要再黎食😂嗌左火鍋同埋三個小菜 腐皮 辣子雞 同粉絲 腐皮好甜好開胃 辣子雞勁少肉勁多辣椒 啲肉炸到勁脆又細粒 都分唔到係粉定係肉 粉絲係好味既 但略嫌有啲糊~火鍋湯底一開始勁惹味 配竹笙食真係頂瓜瓜所以忍唔住encore多左碟 但後期加完湯啲辣味就開始淡 變到普通邊爐 完全唔醒胃🤔諗住叫啲侍應加辣 其實無得加就無得加 唔好話幫我問下/應左我之後完全無理過我地 本身落單個時寫啲order都已經有錯 可唔可以醒目少少 其實呢間既辣味好普通 不過價錢都抵
2018-03-08 124 瀏覽
千奇唔好食,食到我又痾又嘔,兩日前係老川皇食左幾碟小菜,包括水煮魚,食完行街既時候,我同朋友個肚已經好唔舒服,跟住我仲係條街嘔,我同朋友仲痾左兩日,做餐廳做到你咁唔乾淨。依家等星期一食環署返工去投訴我勸大家千奇唔好食,我一個係咁,可能係自己問題,但係如果朋友都係咁,咁間野一定好有問題。希望曾經比呢間野塗毒過既苦主企出來,比d咁既野個客食,希望佢地好好反省一下!

依家等星期一食環署返工去投訴

2018-02-01
2018-03-04 106 瀏覽
樓上店驚喜! ~~正宗川菜館,食材新鮮,有新鮮果汁,算是平民價錢。服務滿意,會同家人再次品嚐品嚐 ! 黃金蝦 及酸菜桂花魚都是不錯的選擇! 唔食得辣都有不少菜式可以考慮!
  • 酸菜桂花魚
2018-02-27 164 瀏覽
好多時朋友問我晚餐想食咩,我都會秒回:火鍋!趁住仲係冬天,要把握時間打邊爐呀~今次選擇左旺角的老川皇。鴛鴦鍋  $52今年打左咁多邊爐,我相信呢個係最平的湯底,仲要係鴛鴦鍋 ,一次滿足辣唔同辣兩種口味,好抵花椒水煮魚 $138辣度不算很重,但麻度很夠,很惹味。魔芋絲  $26邊爐每次必點。紅薯粉  $22紅薯粉是較幼身的那種,口感彈牙。鮮豆腐 $26黑柏葉  $38很爽口,索哂辣湯好好味黑椒牛根丸 $40可樂  $15珍珠奶茶  $19飲品多元化,竟然連珍珠奶茶也有!鮮籽墨魚滑  $65滑溜又鮮甜,推薦!本地生菜  $26栗米 $28食到勁飽,差啲飽到行唔郁咁濟,大約200蚊一位,真係大件夾抵食質素唔錯, 下次嚟幫襯會試下啲小菜
好多時朋友問我晚餐想食咩,我都會秒回:火鍋
趁住仲係冬天,要把握時間打邊爐呀~
今次選擇左旺角的老川皇。

鴛鴦鍋  $52

花椒水煮魚 $138
辣度不算很重,但麻度很夠,很惹味。

魔芋絲  $26
邊爐每次必點。

紅薯粉  $22
紅薯粉是較幼身的那種,口感彈牙。

鮮豆腐 $26

黑柏葉  $38
很爽口,索哂辣湯好好味

黑椒牛根丸 $40

可樂  $15

珍珠奶茶  $19
飲品多元化,竟然連珍珠奶茶也有!
鮮籽墨魚滑  $65
滑溜又鮮甜,推薦!

本地生菜  $26
栗米 $28

質素唔錯, 下次嚟幫襯會試下啲小菜

2018-02-25 276 瀏覽
今日旺角尋食日,上網搵到呢檔《老川皇》可能下午茶時段,員工態度比較散慢,不過都有反應既~一坐低就點口水雞午餐$48無加一,飲品另加錢$5-$10,我揀咗冰檸檬🍋甘桔,都唔錯,口水雞味正常,微辣都剛剛好,花生鬆脆,份量正常,未算非常突出,但經濟實惠,可以再幫襯~
口水雞
2018-02-25
2018-02-21 131 瀏覽
黎到衣間川菜食辣野,或者平時唔係咁.眼見另一台客等得太耐,仲入左廚房鬧人,所以氣走了.心諗其實我地果酸菜魚都已經好耐,催左兩次未黎,傳來廚師大佬係到講四川話,我諗可能有人射波掛.不過最灰係 聽到隔離台話:我地叫水煮魚唔係酸菜魚 ,最後被說服左要埋但我地叫唔切 佢地已經食左 條魚係我地架!然後再說服我地要水煮魚 話比d酸菜魚我地補數.....都唔想難為姐姐所以接受唯有...食物係正常幾好既 係d人手安排唔知咩樹.
但我地叫唔切 佢地已經食左 條魚係我地架!
然後再說服我地要水煮魚 話比d酸菜魚我地補數.....
都唔想難為姐姐所以接受唯有...
食物係正常幾好既 係d人手安排唔知咩樹.

2018-02-20
2018-02-20 160 瀏覽
今晚自己一個人打算hea食個晚餐,經驗老川皇,見到價錢便宜,就入去食碗麵,點個勁失望。叫左個鴨舌同埋擔擔麵,鴨舌叫左少少辣,但依家非常辣,辣到胃都痛埋,放棄。而擔擔麵就非常清,如圖所見, 就係一啲芫茜加辣椒,係我印象中,擔擔麵應該有花生粒,但果碗野真係好似一碗清湯陽春面,不過價值平,都算。最慘係坐正收銀隔離,有個阿姐坐係收銀台,有個阿姐企係堂中間,两個隔住我黎傾偈,嘈到呢,真係頭都痛埋,可唔可以細聲啲,雖然hea食,但真係嘈到一啲都唔想留係入面。
2018-02-13 126 瀏覽
天氣開始又寒冷,和朋友都想吃辣暖身,決定到旺角朝聖老川皇!鴛鴦鍋底:至尊麻辣鍋底+豬骨湯底 $52食火鍋最重要有辣有不辣,自己感覺兩個湯底都好正,麻辣的味道十分地道,豬骨湯底香濃。配菜上都十分足料,而且食材新鮮!鮮籽墨魚滑 $65墨魚味十分濃郁,口感彈牙,十分推介!黑柏葉 $38新鮮可口,份量十足,嚼口感好正!鮮花椒水煮魚(中辣) $138/斤自己超級喜歡水煮魚,辣味適中,魚肉鮮嫩可口,真心推介!整體上,店鋪格局都幾舒適,店員十分認真,食物味道一流,下次經過一定會再幫襯!
天氣開始又寒冷,和朋友都想吃辣暖身,
決定到旺角朝聖老川皇!

鴛鴦鍋底:至尊麻辣鍋底+豬骨湯底 $52
火鍋最重要有辣有不辣,
自己感覺兩個湯底都好正,
麻辣的味道十分地道,豬骨湯底香濃。
配菜上都十分足料,而且食材新鮮!

鮮籽墨魚滑 $65
墨魚味十分濃郁,口感彈牙,十分推介!

黑柏葉 $38
新鮮可口,份量十足,嚼口感好正!

鮮花椒水煮魚(中辣) $138/斤
自己超級喜歡水煮魚,
辣味適中,魚肉鮮嫩可口,真心推介!

整體上,店鋪格局都幾舒適,
店員十分認真,食物味道一流,
下次經過一定會再幫襯!
2018-02-11
5 分鐘 (堂食)
2018-02-12 96 瀏覽
過左lunch 時間,等左30分鐘都未到,一啲唔好意思都無,只會覺得唔食咪走lo,門口係果面...好幾次係甘,對於鋪黎講又無所謂既,多我哩啲客唔多少一個半個又唔覺!!
!
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2018-02-12 107 瀏覽
一直都好想食老川皇,今日終於約到幾位食辣的朋友,齊齊開餐!鴛鴦鍋底:至尊麻辣鍋底+豬骨湯底 $52一紅一白,滿足我地貪心的欲望!但我個人而言當然喜歡麻辣鍋底,好多花椒,最愛麻麻的感覺❤️鮮花椒水煮魚(中辣) $138/斤魚肉好嫩滑,花椒好香好誘人,整鍋色澤青BB的,啖湯都超正,專登叫左碗白飯來餸,滋味到極!黑椒牛筋丸 $40黑柏葉 $38鮮籽墨魚滑 $65鮮豆腐 $26魔芋絲 $26紅薯粉 $22本地生菜 $26玉米 $28感覺上火鍋配料都好新鮮,而且選擇多,價錢合理,絕對可以一試!原味珍珠奶茶 $19

一直都好想食老川皇,今日終於約到幾位食辣的朋友,齊齊開餐!

鴛鴦鍋底:至尊麻辣鍋底+豬骨湯底 $52

本地生菜 $26

玉米 $28

原味珍珠奶茶 $19
2018-02-11
奉勸想試呢間餐廳嘅人一定要book檯☝🏻因為呢間店有三間舖喺旺角,但星期六都係好爆滿架。我book咗7點,但行街冇收鑊就早啲入座,當時6點半已經差不多滿,有兩張大檯留座添。我哋坐低點菜時發現有得打邊爐,都係麻辣湯底嗰啲,另外有個胡椒豬肚雞鍋,都幾特別,眼見好似都唔多檯打邊爐,我哋今日都係點小菜。佢哋個menu好大本!同埋真係好多小菜,同一個材料都有兩三款煮法,我哋好多嘢想試但個胃唔裝得落咁多,咁就揀左涼拌牛柏葉、口水雞、炒土豆絲、鐵板水晶粉。最先上嘅係兩碟冷盤,個牛柏葉個醬汁係好香口好惹味,而且佢切得大片,每片都掛晒汁😆又爽口👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻至於口水雞例牌,有一半係脾一半係背隻,個醬汁都係一流,兩個冷盤都食到唔停得口😆而且我哋叫小辣佢就都係小辣。跟住差不多食完就到炒薯絲上檯,雖然叫左中辣,但一啲都冇辣味,係食到尾掂到啲汁有些少辣,而且個調味有啲似落咗上湯炒,我哋仲以辣會酸酸辣辣咁添。最後上呢個係鐵板水晶粉,入面加左啲泡椒去炒,有啲酸又辣辣地,而且我好中意食水晶粉呢類質感嘅嘢,覺得都炒得好好味,都見有好多人嗌。其實我仲想試紅糖糍粑,但等咗太耐都未嚟,所以取消咗。下次嚟仲想食下毛血旺、
牛柏葉

口水雞
炒土豆絲

其實我仲想試紅糖糍粑,但等咗太耐都未嚟,所以取消咗。下次嚟仲想食下毛血旺、水煮牛添。還有值得一讚嘅係,呢間店嘅員工服務都好好,雖然好忙態度都好好👍🏻
2018-02-10
  • 牛柏葉
  • 口水雞
2018-02-06 101 瀏覽
話說因為自己最近愈食愈辣,諗住戎下辣野, 點知見到呢間餐廳既野食真係忍唔住要破戎, 基本上我地叫既每碟菜都係辣既~有小菜到主菜都無一例外: 涼拌土豆絲, 四川涼麵,涼拌 腐竹,辣子軟殼蟹, 同埋水煮牛肉。雖然全部野食都辣得好過癮,但係每碟菜除左辣味之外都仲有佢本身既香味。就例如飄香辣子雞,佢係會有少少泰式風味,落左小小香茅去煮; 又或者係涼拌腐竹,佢落左我最愛既芫茜!(雖然好多人都唔識欣賞芫茜既香味)當中做得最出色我會揀辣子軟殼蟹,佢將個蟹炸得好鬆脆, 而且咬落去既時候,啖啖都係蟹膏,又香又辣,個種感覺好滿足!食到最尾,唔知點解我地叫左碟炸饅頭當係甜品(所謂既甜,其實我都係貪佢既煉奶 )新鮮炸起既饅頭,再點練奶真係一絕!飽了,滿足了。
有小菜到主菜都無一例外:
涼拌土豆絲,
四川涼麵,
涼拌 腐竹,
辣子軟殼蟹,
同埋
水煮牛肉

(雖然好多人都唔識欣賞芫茜既香味)

新鮮炸起既饅頭,再點練奶真係一絕!

飽了,滿足了。
2018-02-01
2018-01-22 137 瀏覽
同朋友經常去旺角 逛街 ,經過登打士街 都見到嗰度有兩間老川皇 小菜館, 都是 熱熱鬧鬧 ,座無虛席。於是約埋朋友去歐美廣場呢間, 品嚐 下 老川皇 的菜式。 餐廳內 的佈置很簡單, 但讓人感覺很舒服。牆上周圍 , 貼上 介紹 小菜 和價格 ,方便客人選擇。 認真細心照顧客人需要。鐵板水晶粉,$68 水晶粉分量多, 而且 炒得 乾身 ,水晶粉 很有口感 ,材料须然簡單, 但 加入醬汁 炒很 入味, 應真超值。蟹黃豆腐 ,這個小菜须然簡單材料配搭 ,只是有少許蟹柳 和鹹蛋黃 再加入豆腐 。但已經有色香味 驅全, 送飯 非常開胃 ,廚師手勢 值得一讚。朋友還order咗一杯 自愛 的 香芋珍珠奶, 香芋味非常出味, 而且冰冰凍凍。 在小菜館有這飲品 ,當然唔會放過飲番杯啦。😚

2018-01-18