2019-06-17 116 瀏覽
突然好想食辣野,第一時間諗起老川皇,成日經過都無食過,今次終於一償所願而且可以一次過滿足我幾個心願,又有串燒食,又有酸菜魚,正呀係想要嘅味道,咸咸麻麻好正,不過如果再麻d會更好食。桂花魚肉質好滑,配菜有萵筍片、少量貌似南瓜的物體,整體感覺吾錯。嗌左少麻辣加蜜糖,我覺得下次可以叫中辣,少辣無乜感覺。牛舌好大塊、好腍。豆腐干有d干,比較普通。墨魚咀幾爽脆,呢個蜜糖落多左d,吾錯。同其他燒烤店無异,幾好食。手工餃有驚喜,入面有豬油渣,口感好正,不過韭菜味欠奉。味道幾清新,食得出有清甜味,仲可以清清味蕾。好可惜嘅係,今晚紅糖糍粑賣曬

而且可以一次過滿足我幾個心願,又有串燒食,又有酸菜魚,正呀

鮮花椒桂花魚(一斤)

燒牛舌,豆腐干,墨魚咀

燒茄子

同其他燒烤店無异,幾好食。
手工豬骨湯韭菜豬肉餃

手工餃有驚喜,入面有豬油渣,口感好正,不過韭菜味欠奉。
清炒萵筍絲

味道幾清新,食得出有清甜味,仲可以清清味蕾。
好可惜嘅係,今晚紅糖糍粑賣曬

鮮花椒桂花魚(一斤)
燒牛舌,豆腐干,墨魚咀
燒茄子
手工豬骨湯韭菜豬肉餃
清炒萵筍絲
2019-06-17 50 瀏覽
• 老川皇• 旺角登打士街32號歐美廣場1樓麻辣烤鱸魚,大辣版,辣得過癮,唔係得種死辣,係辣得黎帶香帶麻!!!條魚走油又走得透一d都唔腥,鱸魚本唔多骨,所以唔洗邊食邊吐骨,啖啖肉又滑,做烤魚一流!!!真係好野味做得好出色!!!個烤魚除左主角外,重有好多料配舖底,"青瓜,莞茜,原粒蒜頭,魔芋條等等...依到用魔芋條都幾特別!!!依間老川皇,食物味道真係好味,而且兩個人都有卡位坐,坐得舒服,可以做"食過再食"之選!!!
• 老川皇
• 旺角登打士街32號歐美廣場1樓

依到用魔芋條都幾特別!!!

2019-06-15 85 瀏覽
平時都好少接觸川菜,今日朋友心血來潮想食烤魚,上 Openrice 發現到呢一間老川皇。地方都算就腳,係油麻地站附近。呢度除咗有得食火鍋之外,仲有重慶風味燒烤。不過我哋今日嘅目的係烤魚!我哋嗌左條海鱸魚,食得辣嘅可以點泡椒、麻辣同香辣口味,而唔食得辣嘅我,就點左孜然味。可能為咗想個賣相顏色豐富啲,加咗大量香腸去取替辣椒。醬汁味道幾濃,味道似大陸嘅烤魚。呢度嘅魚肉特別彈牙,口感較爽滑。另外我哋都點左啲涼拌土豆絲作前菜,雖然只係BB辣,但係依然辣勁十足,而且蒜味都幾重。好耐冇食過韭菜炒蜆,同樣係味道較濃較重,幾香口,而且蜆肉嘅份量非常慷慨,多人分享都絕對冇問題。

呢度除咗有得食火鍋之外,仲有重慶風味燒烤。

可能為咗想個賣相顏色豐富啲,加咗大量香腸去取替辣椒。

2019-06-15 53 瀏覽
川味午餐之選 夏日炎炎 唔想食粉麵飯禁飽飽滯滯 川菜係一個唔錯既選擇 同老公行完旺角 泥到餐廳點左2個lunch set (好彩有lunch set選擇 可以省略食唔曬 浪費既煩惱) 口水雞同紅油豬耳(同為中辣)再配埋冰底檸7 簡直絕配 2款餸菜均屬涼菜 跟一碗白飯 非常開胃 鐘意食芫茜既我地 特別欣賞紅油豬耳 因為配有大量新鮮芫茜 很香 (不好芫茜的朋友要注意喲)而且lunch 時間人流比較少 用餐時間可以唔洗禁趕 (夜晚都要預先訂位)唯一可惜係 原來lunch 時段係未有燒烤種類 食唔到燒茄子 只好下次約多d朋友一齊夜晚食
2019-06-09
2019-06-14 75 瀏覽
我朋友想食川菜,就上網搵到呢一間決定試一試,呢一間餐廳嘅位置唔算明顯,亦都唔係好多遊客會經過嘅地方,但係我哋兩位差唔多7:30入座,發現原來呢間餐廳比我想像中食嘅人都多,而且佢食嘅菜式種類都唔少!除咗有雞煲,火鍋,酸菜魚,水煮魚之外,仲有唔同嘅小炒,重慶風味燒烤,同埋餃子粉面都有!真係應有盡有!你想食咩都有得揀~~最後我同朋友就叫咗一個酸菜魚,然後叫左幾款串燒,再叫咗一個四川涼麵同埋韭菜豬肉餃!先講下個啲串燒先,我哋分別就叫咗雞全翼,雞腎同多春魚,而我同朋友都覺得雞全翼同多春魚都好值得推薦!雞全翼已經燒到雞皮下面果層脂肪無左,食落去一啲都唔油膩,而多春魚亦都唔會有任何腥味,最正嘅係如果你唔食得辣仲可以揀蜜糖風味,食唔到嘅人一啲都唔需要擔心!另外再講下個四川涼麵,四川涼麵嘅份量都幾大,而且價錢仲好平!下面嘅油油超級開胃鍾意,食辣嘅人一定唔可以放過!而且係夏天食呢種四川涼麵真係好爽!另外個韭菜豬肉餃都相當唔錯,餃子皮超級薄而且餡料十足,佢嘅湯底有小小辣,不過我朋友唔算食得辣都絕對可以接受到,仲食唔停口!另外我哋就叫咗個酸菜魚, 魚嘅份量一啲都唔小, 足足有一斤,而且酸菜都非常開胃,我哋叫咗
,而且佢食嘅菜式種類都唔少!除咗有雞煲火鍋,酸菜魚,水煮魚之外,仲有唔同嘅小炒
,重慶風味燒烤
,同埋餃子粉面都有
!真係應有盡有!你想食咩都有得揀~~

最後我同朋友就叫咗一個酸菜魚
,然後叫左幾款串燒,再叫咗一個四川涼麵同埋韭菜豬肉餃

!雞全翼已經燒到雞皮下面果層脂肪無左,食落去一啲都唔油膩

另外再講下個四川涼麵,四川涼麵嘅份量都幾大,而且價錢仲好平

另外個韭菜豬肉餃都相當唔錯

另外我哋就叫咗個酸菜魚, 魚嘅份量一啲都唔小, 足足有一斤,而且酸菜都非常開胃,我哋叫咗小辣,對我黎講剛好
,但對我朋友黎講仍然係辣到十足,如果鍾意挑戰辣嘅人不妨過嚟試吓佢哋嘅大辣,一定唔會令你失望!

整體而言,餐廳菜式種類好多
,而且味道好正宗,環境都坐得幾舒服!而且唔食得辣嘅人都可以有其他選擇
2019-06-14 184 瀏覽
突登出旺角食川菜,一去到好多人。七點半去到,樓下都係食川菜,但唯獨呢間,二人檯都要等10個號碼。無乜裝修可言,店內大部分顧客年齡層較大。好膚淺講句,憑呢幾樣嘢,已經好期待。希望唔係網紅店,而係真心地道。然而真心,十分好味!水煮桂花魚以麻味為主,好香好鮮。價錢合理。紅燒茄子私心推薦,差唔多成碟都我食曬,哈哈。食四川野飲啤酒當然要青島啤酒啦~
突登出旺角食川菜,一去到好多人。

食四川野飲啤酒當然要青島啤酒啦~
鐵板水晶粉
紅燒茄子
2019-06-06
30 分鐘 (堂食)
鐵板水晶粉
紅燒茄子
2019-06-11 86 瀏覽
約左舊同事食lunch,我勁想食烤魚,立即想起老川皇。呢間川菜館既味道,我覺得已經好近似在國內食到既麻辣味!二人餐:烤鯇魚半條,青菜一份,跟白飯麻辣烤鯇魚,小辣已經好勁,麻味好重,好川菜風味。鯇魚係烤過,所以魚肉比較實,但吸左d麻辣汁後,喜歡吃麻辣既我勁鍾意食!青菜可自行放入麻辣汁中煮黎食,不過真係好辣!套餐跟兩個白飯!泡椒鳯爪 - 鳳爪爽口,而且好夠辣,勁野味,送啤酒一流!尖椒皮蛋 - 唔係黑色既皮蛋係金黃色的,味道係徘徊在似皮蛋與雞蛋之間!唔洗返深圳就食到好味川菜,每人都$100左右一位,好抵食!
二人餐:烤鯇魚半條,青菜一份,跟白飯
套餐跟兩個白飯!

泡椒鳯爪 - 鳳爪爽口,而且好夠辣,勁野味,送啤酒一流!

唔洗返深圳就食到好味川菜,每人都$100左右一位,好抵食!
2019-06-11
2019-06-03 198 瀏覽
前幾日Team飯時我和同事仔就覺得好想食返老川皇的麻婆豆腐,所以我們決定再來這裡午餐~~~呢度的小菜午餐較在MOKO食係平一截由於我口痕,所以點了薑蔥炒田雞來懷緬媽媽給我的味道~~~食落跟我老媽煮的一樣好食又彈牙,可惜我煮食冇我老媽咁叻和勤力= ="每次來到這裡必點的麻婆豆腐,食落感覺麻得來又好食,辣味相對唔算重,我們還考慮找機會叫上司陪我們來食~~~今次貪得意叫了雞煲午餐,個人覺得熱辣辣等來d雞肉夠淋易入口,不過感覺肉都係唔夠多

呢度的小菜午餐較在MOKO食係平一截

由於我口痕,所以點了薑蔥炒田雞來懷緬媽媽給我的味道~~~

2019-05-24
午餐
2019-06-02 189 瀏覽
來到傳說中嘅呢間食川菜嘅餐廳。大約7:00到,餐廳很大,很多張枱,約一半人數滿。 走的時候全場爆滿仲有好多人等緊位。自從返大陸食完酸菜魚後,對酸菜魚念念不忘。叫咗個酸菜魚 - 好快上菜, 酸菜魚的魚好滑,但都有少少骨;成碟餸好多魚,再叫左個白飯;叫左少辣,但都幾辣。再食埋佢啲酸菜送飯,好易入口。之後侍應講返原來仲可以叫bb辣。下次都係試bb辣,唔怪之得有個好鍾意食辣的朋友話呢間好正。干鍋鮮魷 - 好多魷魚,同埋好多辣配菜,個火燒左一陣,keep住食物的温度,但對我來講都係太辣,不過配飯一流。仲叫左香芋珍珠奶茶 - 珍珠煮到啱啱好,芋香味好重。
來到傳說中嘅呢間食川菜嘅餐廳。

仲叫左香芋珍珠奶茶 - 珍珠煮到啱啱好,芋香味好重。
2019-05-31 104 瀏覽
酷熱天氣警吿今年五月已經發出了,天氣悶悶的,就想為五臟廟帶來點衝擊,今天就來一下熱辣辣的川菜。這家不愧是旗艦店,位子較舒適,冷氣也充足。這裡還有超值套餐,配搭也很多元化。手拍青瓜,即拍青瓜很新鮮,加上辣汁跟醋,令人胃口大開。涼拌豬耳也很正,豬耳滷得入味,大小適中,吃完一條又一條。口水雞當然不能少,雞肉依舊嫩滑有雞味,花生香脆,加上口水汁,又kill一碗飯了。干鍋黃鱔,整鍋超惹味,鱔脆爽又嫩滑,虎皮椒爽口,送飯一流。川菜不單是辣,調味跟配料真的很重要!
這家不愧是旗艦店,位子較舒適,冷氣也充足。

這裡還有超值套餐,配搭也很多元化。

手拍青瓜,即拍青瓜很新鮮,加上辣汁跟醋,令人胃口大開。

涼拌豬耳也很正,豬耳滷得入味,大小適中,吃完一條又一條。

干鍋黃鱔,整鍋超惹味,鱔脆爽又嫩滑,虎皮椒爽口,送飯一流。

川菜不單是辣,調味跟配料真的很重要!
Happy Friday約老友食飯 fd子係旺角食過間好食既川菜表示想encore搞到我都好期待好想試下Fd子醒目呀 有卜枱 上到去已經人山人海 等位迫爆左門口。我地大概等左5分鐘有得入 仲有卡位坐原來除左食麻辣野 仲有重慶風味串串bbq!但今次兩條友都係想食小炒 見到隔離枱碟碟大大碟 驚食唔曬 所以叫左3個餸水煮田雞怕handle唔到 叫左小辣真係好中意d花椒八角個陣麻辣香味 一端上泥個下真係吞左幾啖口水田雞我好少食 但呢個肉質好滑 都幾易”lun”但唔係好入味 唔似平時水煮牛、魚甘吸辣汁~下次都係食返d大路野穩陣有少少唔開心既係點解冇薯粉或者闊粉做面底 得芽菜⋯⋯尖椒豬肚哇 超大碟!本人特別好食炒到勁林既青椒 呢度火喉夠 唔會生到只得爽口~ 豬肚好乾淨 冇臭味重點係成碟勁足料 一d都唔菇寒 呢個辣未算好刺激!下次要叫個中辣試試佢!四川涼面食親辣野點都要有個白飯、薯粉送水煮~今次叫個涼面 味道一樣match!! 面好爽 加埋花生同麻油 正呀
搞到我都好期待好想試下

Fd子醒目呀 有卜枱 上到去已經人山人海 等位迫爆左門口。
我地大概等左5分鐘有得入 仲有卡位坐

原來除左食麻辣野 仲有重慶風味串串bbq!
但今次兩條友都係想食小炒 見到隔離枱碟碟大大碟
驚食唔曬 所以叫左3個餸

水煮田雞

怕handle唔到 叫左小辣
田雞我好少食 但呢個肉質好滑 都幾易”lun”

有少少唔開心既係點解冇薯粉或者闊粉做面底 得芽菜⋯⋯

尖椒豬肚

哇 超大碟!

本人特別好食炒到勁林既青椒 呢度火喉夠 唔會生到只得爽口~
豬肚好乾淨 冇臭味
重點係成碟勁足料 一d都唔菇寒
呢個辣未算好刺激!下次要叫個中辣試試佢!

四川涼面

食親辣野點都要有個白飯、薯粉送水煮~
2019-05-30 62 瀏覽
食過好多次既老川皇,佢D串燒系好正宗既味道!超夠味 夠辣 有麻香 又吾會燒到乾珍珍!不論雞牛豬肉都相當嫩口!燒茄子我覺得好難整得好食 因為覺得比較難入味 有時又會吾夠林好難夾黎食 但依間我食完要追加 佢岩哂我好味!

2019-05-28 97 瀏覽
*除左小菜,火煱,烤魚,重有燒烤串燒等,食物選擇都幾多,依到營業時間又開到好夜,又有酒賣,晚飯宵夜一流!!!*烤海鱸魚$228,叫左中辣,個味道調得好好,好香,條魚又大條,配料又多,真係好抵食,食完烤魚重可以點d火鍋配料當打邊爐!!!*熱辣辣,一路滾d香味撲鼻,正!依個烤魚堅正!!!*依條鱸魚夠大條,厚肉,無咩骨啖啖肉,真係好好食!!*裏面重有粉條舖底!!!*豆卜,食烤魚必點,豆卜索曬d辣湯,食起黎辣得過癮!!!*蟹籽丸*芝心丸*田雞,好新鮮同好乾淨,田雞上枱時重係到震震震,肉質好嫩好甜,唯獨就係斬開一舊舊太細舊,放左落湯好難搵番!!!*最後叫左碟生菜!!

*熱辣辣,一路滾d香味撲鼻,正!依個烤魚堅正!!!
*依條鱸魚夠大條,厚肉,無咩骨啖啖肉,真係好好食!!
*裏面重有粉條舖底!!!
*豆卜,食烤魚必點,豆卜索曬d辣湯,食起黎辣得過癮!!!
*蟹籽丸
*芝心丸
*最後叫左碟生菜!!
2019-05-26 113 瀏覽
平時要返深圳食川菜,今次近近地試下旺角呢間老川皇,朋友試過話唔錯,幾抵食。1. 酸菜桂花魚魚既份量唔算多,岩2個人食,加埋薯粉好好食😋酸味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️辣味🌶好味度👌🏻2. 蒜泥白肉(小辣)超多蒜蓉爆多汁每塊肉都可以蘸好多汁同蒜一齊食😋好味度⭐️⭐️⭐️⭐️3. 干鍋肥腸(小辣)必食之選炒得好夠獲氣,配埋紅青椒洋蔥好惹味肥腸有咬口,諗返起都流口水🤤好味度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4. 清炒萵筍絲食咁多肉,要叫返d菜均衡d, 炒得岩岩好,味道唔會太濃太淡5. 木瓜奶昔好濃奶味,食辣野飲佢唔錯

1. 酸菜桂花魚

魚既份量唔算多,岩2個人食,加埋薯粉好好食😋
酸味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
辣味🌶
好味度👌🏻

2. 蒜泥白肉(小辣)

超多蒜蓉爆多汁
每塊肉都可以蘸好多汁同蒜一齊食😋
好味度⭐️⭐️⭐️⭐️

3. 干鍋肥腸(小辣)

必食之選
炒得好夠獲氣,配埋紅青椒洋蔥好惹味
肥腸有咬口,諗返起都流口水🤤
好味度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

4. 清炒萵筍絲

食咁多肉,要叫返d菜均衡d, 炒得岩岩好,味道唔會太濃太淡

5. 木瓜奶昔

好濃奶味,食辣野飲佢唔錯

2019-05-25 58 瀏覽
川菜是受歡迎嘅中國名菜之一,以麻辣濃味著稱,今次光顧嘅老川皇食店位於油麻地歐美廣場1樓,地方很大,冷氣空調舒適,我們一行三人,正值午市時段,可以試多幾款午市套餐和特色川菜。香辣口水雞是必叫食品,雞肉軟滑惹味,伴碟嘅花生夠晒香口。樟茶鴨茶香鬆脆,甘香可口不油膩。干鍋肥腸好香口惹味,豬大腸好肥美,夾埋爆香嘅洋葱蒜頭,成碟餸好有睇頭又夠鑊氣。干鍋黃鳝泡得好脆口,鱔肉爽脆醒胃,甜椒,芹菜,蒜頭等配菜又香又惹味,加埋冰凍汽水,共聚品嚐惹味又充滿四川風味嘅美食。
香辣口水雞是必叫食品,
雞肉軟滑惹味,伴碟嘅花生夠晒香口。
樟茶鴨茶香鬆脆,甘香可口不油膩。