2012-09-07 951 瀏覽
認識老字號,係因為早兩年媽媽睇雜誌介紹佢o既糉,知道我公司近九龍城,所以叫我過黎買 , 不過記憶中 d 糭無乜特別反而o個次之後我再去睇下有咩其實野買 ,見到有個棒棒軟骨餃子 , $ 20 十隻 , ok 平喎 , 就買黎試下 ,食過覺得幾好味 , 所以間中都會特登過黎買呢個棒棒餃今日打算煮拉面 , 於是黎左買一盒餃子做送 ,不過 so far 又真係無o係其他地方見過有得賣喎拎到返屋企 , 都己經唔使慢慢解凍喇 , 整法好簡單 , 多少少油炸又得 , 就咁煎又得 , 個皮都幾實淨 , 唔易爛o家煎好配餃子汁食 , 好好味 , 個餡有少少肉 , 溝左 d 軟骨 , 咬落去脆卜卜咁 , 好得意 .... 唔會好硬好難咬 , 佢剁到好幼細連埋個皮煎到香脆 , 成隻餃都好有咬口好好嚼勁 =)## 有時去 d 日本餐廳都有呢個小食o家 , 不過我覺得無咁好食老字號呢個係我食過最好口感最多軟骨o既 , 試過之後都無再出去食 lu
認識老字號,係因為早兩年媽媽睇雜誌介紹佢o既糉,
反而o個次之後我再去睇下有咩其實野買 ,
食過覺得幾好味 , 所以間中都會特登過黎買呢個棒棒餃
今日打算煮拉面 , 於是黎左買一盒餃子做送 ,
不過 so far 又真係無o係其他地方見過有得賣喎
拎到返屋企 , 都己經唔使慢慢解凍喇 , 整法好簡單 ,
連埋個皮煎到香脆 , 成隻餃都好有咬口好好嚼勁 =)
2010-11-04 548 瀏覽
放假的日子在家中午睡,在未全醒時,突然女友來電,叫我落一落樓,心想是甚麼一回事?原來女友突擊送上在九龍城"老字號".買來的菜肉雲吞,同蝦子撈麵.一時之間實在招架不住,心裏當然驚喜萬分.此高級雜貨店賣的是高級食材,亦有很多自家產品.菜肉雲吞,蝦子撈麵也是自家出品.此兩款絕對合乎我這些懶於下廚的人.做法簡單到你我也做到,除非你是連公仔麵也不懂煮的港女.以前也不時在超市買灣仔碼頭水餃,花款多,味道不錯,是宵夜時段之好朋友.老字號的菜肉雲吞,菜是薺菜,味道清香可人.豬肉餡鮮,雲吞皮薄,感覺非常滑溜.伴著濃香的蝦子麵條吃,除了美味之外,更感受到一點絲絲愛意.遺憾的是,只能獨享,不能共享.如今只能寫下我的感覺,來獻給妳.

外賣送餐
忙果布甸$21榴槤木糠布甸$28係睇(飲食男女)介紹,寫到好正咁,去到見到啲相,原來係‘李曾超群’開嘅布甸唔滑,要落淡奶先有奶味,忙果肉大大件,但唔夠忙果味要小心俾啲木糠‘俗’親,食嗰時唔好講嘢,反而呢個滑過忙果布甸,榴槤肉夠大舊,食落香甜,重榴槤味
忙果布甸$21
榴槤木糠布甸$28

布甸唔滑,要落淡奶先有奶味,忙果肉大大件,但唔夠忙果味

要小心俾啲木糠‘俗’親
,食嗰時唔好講嘢,反而呢個滑過忙果布甸,榴槤肉夠大舊
,食落香甜
,重榴槤味
忙果布甸$21
榴槤布甸$28
2009-10-26
榴槤布甸$28
2009-06-29 256 瀏覽
同老婆悶悶地落左九龍城諗住試下新野行到去衙前塱道果頭見到一間叫"老字號"既舖頭老字號? 心諗咩東東黎呢入到去見到好多雪櫃想走之際,有位姐姐仔拎左杯湯我試湯未到口就已經嗅到好香既花膠味飲埋啖湯~嘩!好夠火候之後果位姐姐仔就介紹有d咩好野食我聽好多都係上海地道野食@@買下買下都買左$600 左右~然後起程回家開飯~
2009-06-29
陽澄湖蟹糕~ 夠香夠份量
芒果布丁~ 一片片既芒果肉
菜肉雲吞~ 粒粒都好飽滿
炒八寶~ 撈飯食一流
酒糟蛋 ~ 非一般食開既蛋
鮑汁鴨舌 ~ 有好多條
花膠湯~ 夠火候
  • 芒果布丁~蟹糕~雲吞~