餐廳面積幾大,加上半開放式嘅裝修望落好寬敞。食物方面除咗拌麵,湯麵呀飯呢啲都好多人嗌😮。今次我同男朋友揀咗#大滿足二人套餐 😆,有前菜(款式不固定)、小食(可以揀小食拼盤或滷水牛三寶)、主食(14款入面揀2款)、飲品兩杯同甜品,價錢為$288。🌶️#麻辣硬豆腐食落又唔覺得真係好辣🤔,加上本身硬豆腐唔太吸汁,怕辣嘅人都食到。🍅#梅酒漬小蕃茄本身唔特別喜歡蕃茄仔,但用酒漬方法炮製而成嘅小蕃茄食落酸酸甜甜好開胃😋,淋淋地之餘一咬落去仲爆汁添。🍱#台式小食拼盤一碟入面有炸雞、台灣腸片、炸墨魚丸、沙律菜同腐乳醬。炸雞至少有六大舊🤩,本身已經有少少鹹味,如果鍾意嘅話可以點埋腐乳醬,鹹香味會更突出❣️。台灣腸切成一片片有油香,我覺得個軟硬程度有少少似臘腸😆。炸墨魚丸雖然得兩粒,但係都圓轆轆大大粒,幾彈牙嘅。🍝#椒麻手撕雞拌麵香濃嘅椒麻味,加上大量花生碎,令拌麵更惹味🤩。拌麵麵底可以揀幼麵或刀削麵,波浪紋嘅刀削麵更加能夠大面積咁沾上醬汁💕,麵條亦有一定厚度,煙煙靭靭的😛。手撕雞相對就會乾少少但同刀削麵好夾!🍲#台式三杯雞配珍珠米飯三杯雞用石頭鍋上,店員拎緊過嚟嘅時候已經聞到好濃嘅醬油香味😚。雞件用咗雞髀肉

🌶️#麻辣硬豆腐

🍅#梅酒漬小蕃茄

🍱#台式小食拼盤

🍝#椒麻手撕雞拌麵

🍲#台式三杯雞配珍珠米飯
三杯雞用石頭鍋上,店員拎緊過嚟嘅時候已經聞到好濃嘅醬油香味😚。雞件用咗雞髀肉位置,所以好滑冇咩骨。重點係鍋入面嘅蒜頭,吸晒所有味道係精華所在😎。

🍷#洛神花茶
見到一整朵洛神花係個杯入面,浸咗好耐唔會淡茂茂,餐廳加咗啲糖漿所以飲落偏甜,如果下次再叫會要少甜😌。

🧉#金羅漢果海底椰
睇到一絲絲海底椰用料不欺場,羅漢果味道都突出,味道有少少似飲緊竹蔗水😝。

🍮#花奶仙草凍
仙草加花奶傳統配搭冇得輸✌🏻,飯後甜品份量來講都幾足夠。

🍦#Dreyer's雪糕
指定雲呢拿味,但可以揀朱古力或士多啤梨醬。另外仲有一塊細嘅oreo同半截手指餅🤣。
2023-10-06 11 瀏覽
chilli把最原味的臺灣拌麵帶給大家😀台灣人氣老媽拌麵🍜到旺角行街, 順路到老媽拌麵吃晚飯,位於📍旺角奶路臣街17號THE FOREST2樓204-205號舖。 店內環境整潔光猛,晚餐 ~重點推介⭐️西紅袍慢煮金沙骨 $96金沙骨夠晒淋,好入味。鍾意食蕃茄嘅朋友就啱晒啦😻本人就好鍾意食蕃茄真係超好食👍而且份量夠晒多🌟西紅泡慢煮牛肋骨煲$90牛肋骨同樣都好入味,一食就知道慢燉咗好多個鐘。⭐️金羅漢果海底椰好重羅漢果味,清熱潤喉,但係味道比較甘苦。🌟台式香腸(小食)$22台式香腸好味😋但係份量比較少。🌟蒜香麻辣火雞腎$22呢個就比較有驚喜好食😋分量足夠2人食。分享完煮食同埋小食,最後仲有甜品。🍧台式啫喱啫喱味道一般,好酸🙈。食落去嘅口感好似台灣夜市嘅青檸啫喱。買單總數都係$300左右,如果大家鍾意食台灣嘢不妨可以去試吓👍呢間餐廳係值得encore。#老媽拌麵 #旺角好食 #旺角美食 #旺角美食推介 #台式食物 #台式牛肉麵
chilli把最原味的臺灣拌麵帶給大家😀

台灣人氣老媽拌麵🍜

到旺角行街, 順路到老媽拌麵吃晚飯,

店內環境整潔光猛,晚餐 ~

重點推介

⭐️西紅袍慢煮金沙骨 $96

金沙骨夠晒淋,好入味。

🌟西紅泡慢煮牛肋骨煲$90

牛肋骨同樣都好入味,一食就知道慢燉咗好多個鐘。

⭐️金羅漢果海底椰

好重羅漢果味,清熱潤喉,但係味道比較甘苦。

🌟台式香腸(小食)$22

台式香腸好味😋但係份量比較少。

🌟蒜香麻辣火雞腎$22

呢個就比較有驚喜好食😋分量足夠2人食。

分享完煮食同埋小食,最後仲有甜品

🍧台式啫喱

啫喱味道一般,好酸🙈。
台式香腸,蒜香麻辣火雞腎

食落去嘅口感好似台灣夜市嘅青檸啫喱。

2023-10-03
生日
台式香腸,蒜香麻辣火雞腎
  • 番茄慢煮金沙骨
2023-10-04 7 瀏覽
「把最原味的臺灣拌麵帶給大家」 「台式服務」、「台式品質」✨全都是這店的宗旨和理念✨終於有時間可以食麵🤤這店的自我介紹:起源於台灣的「老媽拌麵」,自2013年創立,帶起台灣拌麵熱潮風氣,短短五年內累積銷量已突破1億包,之後更在香港開店,已經有7間分店(包括位於香港站嘅外賣店 ),不同地區都可以享受到台灣正宗關廟麵。🍅西紅柿慢煮牛肋條鍋(配珍珠米飯) 🍚$98 晚市套餐 (包飲品)使用可以保溫的石頭窩 ,醬汁似肉醬意粉嘅,加咗蕃茄超開胃,甜甜酸酸送飯一流,牛肋條好入味同時又有咬口,入面配搭新鮮嘅蕃茄仔同煮熟嘅蕃茄,加咗蔬菜層次更豐富。😋🍜台式半筋半肥牛·微辣湯·拌麵 $80枱面上寫咗吃麵三部曲食拌麵3部曲1️⃣打卡2️⃣撈麵要撈勻先好食🤤3️⃣趁熱食品嚐正宗台灣風味呢種麵不同之處是經過日曬,Q彈可口之餘有少少麥香,口感比較煙靭,但係軟硬度剛剛好,撈麵仲使用自家秘製拌醬,由正宗四川進口的花椒、辣椒以及數十種辛香料拌炒製成,對我來説不會太辣,反而增添了撈麵的風味,所以好惹味。另外,牛根又䭃又超入味,微辣湯湯底就同平時牛肉麵一樣,充滿牛骨香,幾乎完全唔辣,但配搭乾撈麵非常適合。飲品🥤老媽黑糖珍珠鮮奶茶使用
「把最原味的臺灣拌麵帶給大家」
「台式服務」、「台式品質」
✨全都是這店的宗旨和理念✨

3️⃣趁熱食
品嚐正宗台灣風味

飲品🥤
老媽黑糖珍珠鮮奶茶
使用正宗黑糖,黑糖甜得來帶少少回甘味,珍珠好Q彈。奶茶方面,不會太甜,茶味特出,茶和奶香達到平衡。

🍍百香國寶茶(特飲) $36
充滿甜蜜香濃鳳梨醬,採用新鮮菠蘿製作,如果喜歡甜一定會喜歡。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

本身我胃口非常少,今次非常難得我會清碟,yummy 🤤(最後一張相)

📍老媽拌麵 (THE FOREST) (旺角)
2023-10-03 8 瀏覽
久違了,前些日子又到了老媽拌麵的旺角店,這裡的拌麵在台灣很有歷史,做工更是入時入微。 最先上桌的是台式黑毛豬清湯蔥油拌麵,清湯有濃郁的肉味,美味的黑毛豬再加上香滑的蔥油,一碗下去真的很回味。 接著上來一道川味紅燒三寶牛肉湯麵,肉塊Q彈可口,入味得很,絕對比即食麵來得好吃得多。每一口都滿滿台灣特色。 吃飽喝足後,冰涼的花奶仙草凍更是入口即化,清新又充滿奶香,完美解餓清新口腔。 老媽拌麵用心烹飪出的每一道 Handmade 菜式,餐廳服務有水準,價錢可以接受。它是地道正宗的傳統美饌👌。

台式黑毛豬清湯蔥油拌麵
台式黑毛豬清湯蔥油拌麵
  • 川味紅燒三寶牛肉湯麵
2023-10-02 9 瀏覽
📍 老媽拌麵 (THE FOREST) (旺角)旺角奶路臣街17號THE FOREST2樓204-205號舖今日第一次行呢個商場,發現左一間用心精緻嘅台灣菜☺️餐廳環境幾大間,非常寫意又舒適,可以喺度hea足一日都得🤣我地當日去到下午茶時間岩岩開始,非常抵食,套餐 $48起,有主食、前菜、飲品,我哋點左咁多野食埋單先$200,性價比極高☺️呢個前菜勁開胃秘醬甜辣汁香煎沙朗肉燥飯見menu話沙朗肉,好奇究竟係咩🤤原來係牛肉,食落好香好嫩☺️肉燥飯夠曬咸香,超級惹味,食到嘴舔舔脷👅地獄麻辣肥牛拌麵朋友食辣,所以點左呢個地獄麻辣😳不過佢話食落感受唔到地獄😅睇黎對於食辣嘅朋友濕濕碎🤭但係麵底拌勻後香辣都幾惹味😋豆乳香香雞原來豆乳香香雞即係腐乳醬嘅香香雞🤤炸雞酥脆香口,份量都幾多😍香煎蔥抓餅蔥油餅煎到又香又煙韌,而且作為小食,份量又幾多,有四塊😊鳳梨茉莉鮮果茶(凍)加$10可以配呢杯大大杯嘅鳳梨茉莉鮮果茶,好清甜開胃嘅感覺,夏天飲好醒神👍#台灣菜 #台灣美食 #美食推薦 #旺角美食 #人氣美食 #人氣推介 #香港探店 #forest #taiwan #hkfoodie #yummy #台式美食
📍 老媽拌麵 (THE FOREST) (旺角)

呢個前菜勁開胃

秘醬甜辣汁香煎沙朗肉燥飯

地獄麻辣肥牛拌麵

豆乳香香雞

香煎蔥抓餅
蔥油餅煎到又香又煙韌,而且作為小食,份量又幾多,有四塊😊

鳳梨茉莉鮮果茶(凍)

2023-09-27
下午茶
  • 地獄麻辣肥牛拌麵
  • 香煎沙朗肉燥飯
2023-09-30 10 瀏覽
雖然開返關,但仲未夾到時間去旅行,又好掛住台灣的味道,所以上星期就同老公去食老媽拌麵。我哋係平日中午去食,人流都唔算太多,午餐都幾抵食,有前菜,主菜,仲包指定飲品。前菜有兩舊豆腐,味道真係估佢唔到咁好味,車厘茄連埋個汁都好好味。午餐叫咗個「麻醬手撕雞肉燥飯」,肉燥飯係台灣必食,麻醬手撕雞我最鍾意係夾埋啲蘿蔔絲,青瓜絲一齊食,好 fresh 的感覺。另一款主菜就叫咗「話梅酸汁豬手飯」,豬手超級入味又夠「淋」,冇牙都食到!另外午餐都可以加錢叫小食,我哋叫咗「烤台灣香腸」,呢款係台灣菜必食,記住夾埋蒜片一齊食。另一款小食叫咗「豆乳香香雞」,個豆乳其實係個醬汁,熱辣辣上枱,香香雞脆卜卜超正。飲品老公叫咗「柚子蜜綠茶」,好潤喉。我就加錢轉咗「鳳梨茉莉鮮果茶」,酸酸地好開胃。餐廳環境乾淨又舒適。附上午餐餐牌,午餐都有好多選擇。總結:好有台灣的味道,仲有好多樣嘢想試,下次帶埋仔女可以食多啲。

飲品老公叫咗「柚子蜜綠茶」,好潤喉。

我就加錢轉咗「鳳梨茉莉鮮果茶」,酸酸地好開胃。

餐廳環境乾淨又舒適。

附上午餐餐牌,午餐都有好多選擇。

2023-09-26
2023-09-30 6 瀏覽
早排收工同朋友去旺角近近地食飯,估唔到老媽拌麵原來開左餐廳🤭我同朋友點左幾樣試下~🍱麻醬手撕雞肉燥飯套餐 💰74 (套餐💰104)熱辣辣既珍珠米飯配以肉燥都好開胃🤤 再加埋麻醬手撕雞,裡面有埋青瓜絲感覺幾清新 ~*套餐加30$ 可以配野飲+前菜+甜品,甜品係Dreyers雪糕~套餐飲品另加$20蚊可以轉配老媽黑糖珍珠鮮奶茶,茶味都幾出🫶🏻🥘台式三杯雞 💰88上菜既時候都有d驚喜既係佢用熱鍋上,咁佢就可以Keep住個熱度,佢既雞好嫩滑入味,而外層反而脆脆地,忍唔住夾左幾件黎食🤭🍹鳳梨茉莉鮮果茶 $33茉莉的清新與鳳梨的香甜鮮果味好fresh,很適合在炎熱的夏天飲用之前多數都係網上或者超市買佢既麵係屋企自己煮黎食,餐廳係旺角The forest 商場,成個商場都好新淨,老媽伴麵室內既裝修都配以草木黎襯托,感覺簡潔舒服😌

🍱麻醬手撕雞肉燥飯套餐 💰74 (套餐💰104)

🥘台式三杯雞 💰88

🍹鳳梨茉莉鮮果茶 $33

2023-09-26 21 瀏覽
*:.。. .。.:* 老媽拌麵 (THE FOREST) (旺角)*:.。. .。.:* 可一不可再嘅餐廳,未食過咁難食嘅面⋯⋯⋯✨ 金華火腿花雕雞湯麵✨非常失望‼️完全唔覺得有金華火腿花雕味,只係普通腌過隻雕,湯底無咩味,刀削麵完全唔係刀削麵。✨花雕雞拌麵✨味道竟然同湯面一樣,已經唔知講咩好⋯⋯🌚🌚兩款面只係一個有湯底,一個係拌面,洛神花茶已經叫左少甜,一樣係甜到阿媽都唔認得⋯⋯⋯連男朋友都話唔會再光顧⋯

可一不可再嘅餐廳,未食過咁難食嘅面⋯⋯⋯

✨ 金華火腿花雕雞湯麵✨

✨花雕雞拌麵✨
味道竟然同湯面一樣,已經唔知講咩好⋯⋯🌚🌚

2023-09-15
2023-09-23 15 瀏覽
老媽拌麵除了有即食拌麵之外,宜家專門店都愈開愈多,旺角The Forst 都有一間,裝修簡約,開揚舒服。兩點半更有下午茶供應,有台式麵食,肉燥飯,台式蛋餅,刈包及甜品,價錢更為抵食。椒麻手撕雞拌麵$66,配一份前菜及飲品,拌麵可選傳統關廟麵或關廟刀削麵,波浪紋刀削麵比較掛汁,口感Q 彈,手撕雞不會太乾身配隻溏心蛋,味道少麻少辣,配上花生碎同香蔥,更加惹味!前菜是麻醬秋葵。飲品加$10 可配水果茶系列,鳳梨鮮果茶,內有青檸、百香果、鳳梨、新鮮水果及綠茶,清新解渴。另外再加$22 可以追加一款小食,台式香腸是我最愛。還點了一碗清燉三寶牛肉湯麵$82, 三寶有牛腱,牛筋及牛肚,牛筋Q彈入味,牛肚爽口及牛腱軟嫩。湯底清甜,有牛香味,配上蘿白及青菜。湯麵則配傳統關廟麵比較好。

另外再加$22 可以追加一款小食,台式香腸是我最愛。

湯麵則配傳統關廟麵比較好。
2023-09-23
2023-09-23 14 瀏覽
上星期去旺角行街💓,一向鐘意食老媽拌麵,行行下街見到成大間老媽拌麵呀🤗,即刻入去試下喇。剛好下午茶時間,去試下台灣椒麻手撕雞拌麵啦,麵很彈牙🉐,味道做得剛剛好,加上少許配菜非常惹味。好掛念台灣小食,小食點了台灣香腸,香腸加上蒜片,真係好好食😋,一口接一口。✴️食台灣野當然要飲珍珠奶茶,今次試了黑糖珍珠奶茶,甜度剛剛好。另外叫咗一杯士多啤梨沙冰,士多啤梨沙冰好靚呀,打卡岩晒。🩷整體來說,餐廳環境舒適闊落,老媽拌麵味道很好,選擇菜式亦很多,飲品有特色。

另外叫咗一杯士多啤梨沙冰,士多啤梨沙冰好靚呀,打卡岩晒。

台灣嘅❤︎︎老媽拌麵❤︎︎喺台灣即食麵排行榜No.1,早幾年重登陸埋香港開設分店,鍾意食台灣野嘅朋友仔真係要去朝聖下,今日同朋友來到旺角呢間分店,地方好大裝修得好優雅,店主重擺放左大量綠色植物作裝飾,令人感覺超舒服。午市套餐❤︎︎溏心蛋肉燥飯❤︎︎$68大大碗肉燥飯😋肥而不膩嘅滷肉燥,岩岩好半熟嘅溏心蛋,旁邊有酸菜同秋葵,今日嘅前菜係菇菌同麻醬秋葵,全部撈埋一齊食,超美味飽肚。套餐+$22可以追加一份台式小吃,我地揀左台滷雞中翼,滷得好入味。午市套餐❤︎︎川味紅燒三寶牛肉湯麵❤︎︎$88 一上枱已經聞到勁香濃嘅藥材味😋三寶牛肉有牛腱,牛肚,牛筋,全部唔會鞋口,重炆得好淋滑,有白蘿蔔,紅蘿蔔,蔥同芫荽,五顏六色,望落都好開胃👍🏻❤︎︎麻辣鴨血❤︎︎$72麻辣香辣有層次,鴨血咬口Q彈😋豆腐香滑。❤︎︎熱金羅漢果海底椰❤︎︎跟餐飲品呢杯跟餐飲品唔需要額外加錢,都幾抵,清熱潤肺滋潤,味道唔會太甜,不錯👍🏻

午市套餐❤︎︎溏心蛋肉燥飯❤︎︎$68

午市套餐❤︎︎川味紅燒三寶牛肉湯麵❤︎︎$88

❤︎︎麻辣鴨血❤︎︎$72
麻辣香辣有層次,鴨血咬口Q彈😋豆腐香滑。

❤︎︎熱金羅漢果海底椰❤︎︎跟餐飲品
2023-09-22
- 西紅柿慢煮牛肋條拌麵:肉質鬆軟多汁,入口即溶。西紅柿汁香甜濃郁,同麵條拌勻後更加提升咗味道。麵條彈牙有嚼勁,份量亦非常足夠!- 台式原味蛋餅(豬肉鬆)配沙律:蛋餅皮薄充滿蛋香,夾住豐富嘅豬肉鬆同沙律醬,口感同層次都好豐富。沙律菜都好新鮮,清爽開胃。- 百頁豆腐:簡單而美味嘅小吃,豆腐好滑,好有台灣夜市嘅風味!!- 蒜香麻辣豬耳朵:麻辣嘅惹味豬耳真係好正!豬耳朵好有咬感,配搭埋麻辣同蒜香醬汁,極之開胃!- 鳳梨茉莉鮮果茶:飲落感覺清甜不膩,而且仲可以食到水果嘅果肉,健康又好味。- 熱金羅漢果海底椰:好滋潤呀!金羅漢果又可以清熱,海底椰又潤肺,飲落比較甜,但真係覺得好滋陰😆冇諗過台灣食店可以飲到啲咁健康好味嘅飲品!

2023-09-18 5 瀏覽
這間餐廳位於旺角The Forest 2樓,地鐵站E2出口行幾分鐘就到,最適合路癡的我🤣下午茶時段不算太多人,有梳化位,坐得幾舒服,環境舒適,幾適合情侶或閨蜜來,傾計一流!我點了一個肉躁拌麵,可選刀削麵或幼麪,個人比較喜歡幼麵😆大家記得撈勻先好食,如果不是最底剩返冬菇肉碎😂加$10升級鳳梨茉莉水果茶,呢個特別推介👍🏻夏天之選!我朋友點了麻辣肥牛拌麵,我不食辣🤣問朋友她話幾好食😍她比較喜歡羅漢果的嘢飲,當然叫了羅漢果海底椰🤣
2023-09-17
2023-09-15 10 瀏覽
環境寬敞舒適 適合少人聚會 菜式亦有好多選擇✨______________________________和牛炸醬拌麵 (幼麵/ 刀削麵)聽落好特別就叫左黎試~ 炸醬幾開胃 有太陽蛋令整體體驗更佳 手打刀削麵爽口入味 個人認為刀削麵比幼面更同炸醬般配💗☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 7.8/10羅漢果海底椰 + 仙草 羅漢果味較重 唔會太甜 潤喉暖身 ✨ 加配左仙草增加口感 仙草嫩滑 雖然同羅漢果唔太夾但仙草質素幾高🫶☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10______________________________𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗴𝗲: ✔️𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 7.8/10𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 7.8/10🖇 旺角奶路臣街17號THE FOREST2樓204-205號舖
環境寬敞舒適 適合少人聚會 菜式亦有好多選擇✨
和牛炸醬拌麵 (幼麵/ 刀削麵)
聽落好特別就叫左黎試~ 炸醬幾開胃

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗴𝗲: ✔️
𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 7.8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 7.8/10

我之前行街,都見到呢間餐廳有好多分店,荃灣、旺角、將軍澳、北角等等都有,今日tea time時間去旺角行開街,又見到,於是就揀左呢間分店試下!餐廳環境非常寬敞, 光線充足,樓底好高,座位好多,坐得都算舒服👍我見到有下午茶套餐,食物種類都算豐富,我就選擇左我最愛嘅台式食品:🌟秘醬甜辣汁香煎沙朗肉燥飯$86- 下午茶呢講,飯都算大碗,兩舊沙朗肉肉質好嫩滑同肉燥份量都好多,而且味道都幾好,吾錯。下午茶收飲品☕️飲品我叫左金羅漢果海底椰(熱),羅漢果味好重,配合海底椰嘅清香,飲落喉嚨好舒服。個餐仲可以追加好多款吾同嘅小食,我就揀左炸地瓜條,只係加多$22,算幾抵食😃

🌟秘醬甜辣汁香煎沙朗肉燥飯$86

下午茶收飲品