2023-10-10 56 瀏覽
放工後同fd子去咗大角咀搵食,相信大家對呢間都唔陌生,有幾間分店,主打多款台式料理,便當、粉麵、拼盤、蛋餅、炸物、涼拌等,裝潢模仿出台灣夜市攤檔,好有風味~ 宵夜時段叫咗幾款小食,見好多人點炸雞排,熱辣辣上枱,份量比想像中多,外層炸至酥脆可口,內裡嫩滑,咬落多汁,好滿足呀!另外私心推介甜不辣,炸粉夠薄,煙煙韌韌,QQ地咁,好美味😋 配搭新鮮青菜可中和整體油膩感!呢度嘅蛋餅款式有好多,芋泥起司味道濃郁,芋泥綿滑又香甜,芝士帶拉絲效果,配上鹹肉鬆感覺冇咁膩,整體口感同層次都好豐富,滿足😌 鹹酥雞大大塊,九層塔香氣四溢,同樣外脆內嫩,啖啖肉、再飲杯冬瓜檸檬就perfect了~

• 超濃芋泥起司蛋餅
  • 塔香鹹酥雞
  • 燙青菜
  • 炸甜不辣
人均$80起|大角咀|台灣菜|老厝邊前往大角嘴,要吃吃他們的台灣菜!這次叫了香噴噴炸雞排便當, 珍珠萊莉奶綠,滿滿的 一頓晚餐,都只是$100有找:)珍珠萊莉奶綠色澤翠綠,奶香濃郁,茶香四溢。每一口都能品味到順滑的奶茶口感和Q彈的珍珠,口感豐富而令人愉悅。甜度適中,清爽解渴,讓人一飲難忘。炸雞扒便當炸雞扒便當令人垂涎欲滴。炸雞扒外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的肉汁和香氣。搭配著香噴噴的白飯和多樣的配菜,口感豐富而飽滿。這份便當是一頓美味的享受,讓人回味無窮。——————為食分界線——————📍 老厝邊大角咀埃華街92號地舖人均消費: $80
人均$80起|大角咀|台灣菜|老厝邊

前往大角嘴,要吃吃他們的台灣菜!

珍珠萊莉奶綠

炸雞扒便當

——————為食分界線——————
📍 老厝邊
大角咀埃華街92號地舖

人均消費: $80
-老厝邊-@大角咀.老厝邊其實是台語,有老鄰居的意思。餐廳兩邊牆都掛上台灣的相,加上簡單的裝修令人覺得好親切。.食品嘅選擇都好多,飲類麵類小食類等各式各樣熟悉的台灣料理。.大腸麵線 (小) ($34)好耐無食麵線,見到哩度有,即刻點黎試。麵線好順滑,加上用左大量櫻花蝦提味,令味道夠香濃開胃。.大腸煮得好軟稔,唔難咬開。.肉鬆皮蛋豆腐 ($38)簡單好涼拌小食最吸引,皮蛋豆腐係不敗的搭配,加埋少少肉鬆令口感味道更豐富。.香蔥油乾拌麵 ($40)麵條偏軟身,質地好滑,沾滿了濃郁的香蔥酥油,鹹香香味濃郁好食。.酸甜番茄雞肉涼麵 ($50)雞肉嘅份量好多,每片都好大塊,加上新鮮的車厘茄同青瓜絲,食落好清新。.麵質同蔥油拌麵一樣,都好滑身。.蕃茄醬嘅份量都好足,可以足夠拌均整碗宜田,但稍嫌蕃茄醬嘅味道偏淡。.仙草凍鮮奶 ($27)仙草的份量都好多,加埋鮮奶唔會太甜。.
-老厝邊-
@大角咀
食品嘅選擇都好多,飲類麵類小食類等各式各樣熟悉的台灣料理。
大腸麵線 (小) ($34)
大腸煮得好軟稔,唔難咬開。
肉鬆皮蛋豆腐 ($38)
香蔥油乾拌麵 ($40)
酸甜番茄雞肉涼麵 ($50)
麵質同蔥油拌麵一樣,都好滑身。
仙草凍鮮奶 ($27)
仙草的份量都好多,加埋鮮奶唔會太甜。
2023-10-06 31 瀏覽
今日去完做身體檢查係大角嘴想食個輕便既午餐,即刻諗到呢間老厝邊,服務員都有台灣腔,感覺非常台灣地道。望到個餐牌,有啲新品想食,因為平時食開牛肉麵,今次試下佢既酸甜蕃茄雞肉涼麵、香蔥油嫩雞拌麵,兩款麵晇雞肉係一樣,食落一啲都唔乾身,而且真係好嫩,可以放心叫,涼麵係幾凍,佢既味唔道可以重味啲。小食叫左超濃芋泥蛋餅,本身就好鍾意芋頭味道,一定要試呢個,蛋糕係熱同咸,包住甜甜地既芋泥同芝士超搭,而且食左三件都覺得唔流,下次可以再食過。

大角咀好几家高人气台式简餐,老厝边是台湾话里“老邻居”的意思,温馨干净的小店。搬来附近之后已经吃过三次,主打台式饭面、小吃和饮品,味道不错的,性价比也很高。·【半筋半肉牛肉面】牛肉面系列是招牌,也是我觉得最好吃的。可以选择红烧、麻辣和葱油干拌三种口味,肉量扎扎实实吃到爽。·(就当天吃到的)牛肉品质超出预期,牛腱筋络分明,细韧有嚼劲,牛筋滑韧到可以哧溜一下嗦进口中,咀嚼起来是种丰富胶质才能带来的糯性。·面条也很满意,弹韧度一流,将葱油的色泽和咸香悉数浸透,一股鲜灵的香气随着拌开后的热气直往鼻腔里灌。满满一勺葱和腌菜讲究地搭在碗边,照顾了不吃葱的人,这个细节之前让我印象很深的只有水记。·【酸甜番茄鸡肉凉面】夏日傍晚来吃个清清爽爽的凉面,新鲜番茄打成浓稠细滑的番茄浆,正正好裹上冷面。弹韧十足的嚼劲中透出番茄的酸甜清香,落日般的橙红色也很养眼,但就是配料比较单调。·【皮蛋九层塔起司蛋饼】出于对这个搭配的好奇尝试了下,饼皮及格,馅料很足,香浓的芝士融化至能拉丝的程度。但皮蛋和九层塔确实不在一个频道上,九层塔的清香完全被皮蛋的浓重掩盖,再蘸上类似于甜面酱的咸甜酱汁显得很冲突。·【花雕醉鸡】这家的醉
【半筋半肉牛肉面】
【酸甜番茄鸡肉凉面】
【皮蛋九层塔起司蛋饼】
【花雕醉鸡】
这家的醉鸡更多是药膳香而不是酒香,鸡肉品质一般,台式醉鸡卷我更推荐附近的好吃吃光。
2023-08-18
  • 半筋半肉面
  • 眷村红烧牛三宝面
之前喺荃灣食過一次, 💰食物經濟實惠抵食😋👯今日帶大角咀舊街坊返舊居嚟試試~餐廳名係🇹🇼台語「老鄰居」🏠的意思內部裝修具舊台灣懷舊風格🚏水泥牆上掛上台灣路牌等裝飾☺️最中意佢個「老厝涼水攤」💯%還原台灣地道感覺✈️🔸半筋半肉麵🥢 $76 6.5/10☑️可選擇:紅燒湯/ 麻辣湯/ 蔥油乾拌🐮牛腱約有3大塊, 牛筋4-5件牛腱肉質軟腍, 食到啲筋嘅骨膠原🤩🫣夾雜幾件牛肉則略唯乾嚡些🤏🏻牛筋燜得好腍, 幾乎唔洗咬🤪🥢麵條屬幼身, 偏軟淋🙈🔸香蔥牛肉起司蛋餅🍳 $42 7/10每次食台灣菜必食蛋餅❣️份量超足!😆共6件, 口感煙韌內裡塞滿牛腩絲同芝士🧀🧀咸香味十足🥳~🔸燙青菜🥬 $24 6/10🔸蜂蜜檸檬愛玉🥤 $24 6.5/10🔸手作黑糖鮮奶🥛 $27 6.5/10
之前喺荃灣食過一次, 💰食物經濟實惠抵食😋
👯今日帶大角咀舊街坊返舊居嚟試試~
餐廳名係🇹🇼台語「老鄰居」🏠的意思

內部裝修具舊台灣懷舊風格
🚏水泥牆上掛上台灣路牌等裝飾
☺️最中意佢個「老厝涼水攤」
💯%還原台灣地道感覺✈️

🔸半筋半肉麵🥢 $76 6.5/10
☑️可選擇:紅燒湯/ 麻辣湯/ 蔥油乾拌
🐮牛腱約有3大塊, 牛筋4-5件
牛腱肉質軟腍, 食到啲筋嘅骨膠原🤩
🫣夾雜幾件牛肉則略唯乾嚡些🤏🏻
牛筋燜得好腍, 幾乎唔洗咬🤪
🥢麵條屬幼身, 偏軟淋🙈

🔸香蔥牛肉起司蛋餅🍳 $42 7/10

🔸燙青菜🥬 $24 6/10

🔸蜂蜜檸檬愛玉🥤 $24 6.5/10
🔸手作黑糖鮮奶🥛 $27 6.5/10
2023-09-04 48 瀏覽
一路都知道有呢間台灣餐廳喺大角咀,但係永遠都唔識讀佢個餐廳名😂入到去裝修好似台灣懷舊老店,閒日晚上去食唔使等位,入面唔算多人,可以唔使同人搭枱🙂餐廳係用填紙仔形式落單,今日天氣好熱,所以冇衝動去嗌湯麵🍜好彩餐廳有冷麵可以嗌🤩我哋兩個女仔去食,嗌咗一個香酥炸排骨便當、一個麻醬雞肉涼麵、一份薯餅起司蛋餅、仲有兩杯嘢飲🥳加埋先200蚊唔使~香酥炸排骨便當嗰塊排骨,仲大過我隻手✋🏻上枱嗰陣塊排骨仲好熱,排骨下面有茄子同埋滷水蛋🥚冷麵就係正常冇乜特別,好多醬😇值得一提嘅係薯餅起司蛋餅,真係好食,個薯餅都仲係脆,唔會整到淋哂一pat pat🤪飲品嗌咗蜂蜜茉莉綠茶同埋柳丁綠茶,大細適中~最後都係食唔晒,打包咗返屋企😂
飲品嗌咗蜂蜜茉莉綠茶同埋柳丁綠茶,大細適中~
最後都係食唔晒,打包咗返屋企😂
2023-09-04
  • 薯餅起司蛋餅
【大角咀•老厝邊】————————————————————————大角咀出名食肆林立 天氣熱熱地 一於去食台灣料理 老厝邊係香港有多間分店 台式飲品 如古早味冬瓜茶、青蛙撞奶及各式炸物 如炸雞扒、排骨等 多種選擇🍯|香葱油嫩雞乾拌麵|HKD 46脆炸香蔥係一大特色 口感香脆 撈埋布面一齊食口感特別 蔥油加埋嫩雞配搭拌麵 好好味🍯|雞滷便當|HKD 68雞滷便當勁大碗 配上芽菜、麻辣粉絲、滷蛋、雞胸肉片等 口感豐富 撈飯一流🍯|起司肉鬆蛋餅|HKD 40即叫即製 皮薄包住熱辣辣嘅香濃芝士 同埋肉鬆層次感豐富 點上醬汁一食難忘🍹|珍珠黑糖鮮奶|HKD 28夏日炎炎甜甜正好可以消暑解熱 珍珠奶茶只有台式餐廳先有㗎咋🍹|粒粒紅豆鮮奶|HKD 30紅豆十分之溶 伴隨鮮奶口感度十足 一試難忘 餐廳環境:📸📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD212✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#大角咀美食 #老厝邊
【大角咀•老厝邊】

性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD212
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#大角咀美食 #老厝邊
2023-08-23 40 瀏覽
個個都話大角嘴好多野食,今朝係大角嘴做完野,同附近朋友搵左間台灣野食,一打開門見餐廳係滿座,所以滿心期待。上面有好多台灣特色小食都好吸引,不過兩個女仔為免眼闊肚窄,一人叫左一碗牛肉麵再加杯特色飲料。紅燒牛筋牛肉麵感覺一定要食咁,果然冇叫錯,牛筋同牛肉份量都好多,食落質素都好高,而且餐廳好貼,將啲蔥放左係隻匙羹度,方便左唔食蔥既人。我杯綿密芋頭鮮奶好好飲,超多軟綿綿既芋頭,配埋牛奶一齊好搭配,不過飲完好飽肚。

2023-08-19 41 瀏覽
半筋半肉麵 $76牛肉🐮選用牛腱肉份量超多🥳牛腱有五大塊厚切肉質軟淋、入味😋有口感既同時肉質唔會過鞋👍🏻牛筋有三至四件燜得軟淋而不失膠質口感麵條選用幼麵🍜掛湯力頗強略嫌煮得過淋、唔夠煙韌🤔湯底真材實料💯品嚐到藥膳既味道藥材味道濃郁👏🏻甜味突出配料蘿蔔🥕夠淋無渣小棠菜🥬新鮮爽脆麻醬雞肉粉皮 $45雞肉有五塊🐣肉質尚算鮮嫩、唔乾柴👌🏻粉皮煙韌有咬口煙韌控必嗌🫶🏻麻醬質地較稀味道偏淡勝在食完唔會好膩😊如果醬汁再濃郁啲就無敵👼🏻超濃芋泥蛋餅 $42起司肉鬆蛋餅 $40兩者配料相似都有芝士、肉鬆🧀芋泥蛋餅就多左芋泥🤣蛋餅皮口感軟糯帶少許煙韌雞蛋厚厚既一塊🍳蛋餅餡料勁多賣相十分澎湃🤩芝士🫕味道鹹香分佈平均、每一舊之間都可以做到拉絲效果😍肉鬆依然比得毫不手軟多到邊食邊跌🤪增加口感同味道層次👏🏻芋泥綿密🍠單獨食可以感受到芋頭碎粒味道帶微甜👌🏻品嚐到芋頭天然既香氣如果芋泥再多啲就超滿足😇兩者相比個人味道而言更中意超濃芋泥蛋餅💜鹹鹹甜甜味道層次更為豐富👅蛋餅入面包住芋泥🍠芝士🧀肉鬆每一啖都好足料、一咬就爆餡😍超級滿足🈵

半筋半肉麵 $76

燜得軟淋而不失膠質口感

麵條
選用幼麵🍜
掛湯力頗強
略嫌煮得過淋、唔夠煙韌🤔

湯底

蘿蔔🥕夠淋無渣
小棠菜🥬新鮮爽脆

麻醬雞肉粉皮 $45
雞肉有五塊🐣
肉質尚算鮮嫩、唔乾柴👌🏻
粉皮煙韌有咬口

雞蛋厚厚既一塊🍳

蛋餅餡料勁多
賣相十分澎湃🤩
芝士🫕味道鹹香
分佈平均、每一舊之間都可以做到拉絲效果😍

肉鬆依然比得毫不手軟

個人味道而言更中意超濃芋泥蛋餅💜
鹹鹹甜甜
味道層次更為豐富👅
蛋餅入面包住芋泥🍠芝士🧀肉鬆
每一啖都好足料、一咬就爆餡😍
超級滿足🈵
2023-08-15 27 瀏覽
高質台灣菜😋 餐廳主打古早味正宗台式料理如牛肉麵、便當、蛋餅等等 荃灣、銅鑼灣都有分店~ 環境亦係復古嘅台灣風格====᪥ 招牌牛三寶麵 $83牛三寶包括牛筋、牛肉、牛肚 都炆得好軟腍 ᪥ 薯餅蛋餅 $36必叫😋 蛋味香濃嘅蛋餅夾住香脆熱辣辣嘅薯餅、豐富拉絲嘅芝士 口感非常豐富亦好夾 更配以自家醬汁 帶蒜香之餘甜甜地 配搭得好好😋᪥ 炸雞排便當 $70炸雞排酥脆肉嫩 便當亦配咗幾種配菜如芽菜、粉絲、西蘭花᪥ 珍珠黑糖鮮奶 $28
====

᪥ 招牌牛三寶麵 $83
牛三寶包括牛筋、牛肉、牛肚 都炆得好軟腍

᪥ 薯餅蛋餅 $36

炸雞排便當 $70
炸雞排酥脆肉嫩 便當亦配咗幾種配菜如芽菜、粉絲、西蘭花

᪥ 珍珠黑糖鮮奶 $28
2023-08-14 23 瀏覽
每隔一段時間總係會口痕好想食台灣野咁岩今日出開旺角 諗起不如食呢間老厝邊雖然我唔知個店名點讀 但黎食野都係最緊要有feel 好食我覺得佢全部做到,叫哂小食細細份咁炸番薯條 炸豬扒 雞卷 蛋餅都好正加埋杯台式飲品,真巧吃!
每隔一段時間總係會口痕好想食台灣野
咁岩今日出開旺角 諗起不如食呢間老厝邊
雖然我唔知個店名點讀 但黎食野都係最緊要有feel 好食

我覺得佢全部做到,叫哂小食細細份咁
炸番薯條 炸豬扒 雞卷 蛋餅都好正

加埋杯台式飲品,真巧吃!
2023-08-12 38 瀏覽
☞ 大角咀 老厝邊 ☜———————————————次次嚟都係食蛋餅,今次食下其他嘢😝———————————————◊ 絕對真愛雞滷便當 ◊原本就咁睇個名誤以為咗係滷雞肉,但原來係雞胸肉再加滷肉。雞肉食落軟滑,滷肉肥瘦均勻,好香滷水味。配菜有粉絲、翠肉瓜伴杏鮑菇、芽菜同滷蛋,豐富之餘大量嘅蔬菜減低左滷肉嘅油膩感🤩美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 半筋半肉紅燒湯麵 ◊牛腱同牛筋都炆得好淋好入味,湯底香濃而又唔會好油😚美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 花雕醉雞 ◊凍雞卷有淡淡酒香加上杞子香氣,雞皮軟滑,雞肉冇乜脂肪,食落去感覺好light😍美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 香噴噴炸雞排 ◊份量好多,雞肉炸完都唔會乾柴。外層炸粉唔會好厚,酥脆之餘都唔會皮肉分離🥳美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5———————————————📍:老厝邊 大角咀埃華街92號地舖#為食豬在大角咀 #大角咀美食#foodblog #台灣菜 #牛肉麵 #花雕醉雞 #炸雞扒 #台式便當 #香港美食 #香港餐廳
☞ 大角咀 老厝邊 ☜
———————————————
次次嚟都係食蛋餅,今次食下其他嘢😝

◊ 絕對真愛雞滷便當 ◊

◊ 半筋半肉紅燒湯麵 ◊
牛腱同牛筋都炆得好淋好入味,湯底香濃而又唔會好油😚

◊ 花雕醉雞 ◊

2023-08-09
  • 眷村紅燒牛筋牛肉麵
  • 花雕醉雞
2023-08-10 29 瀏覽
📍 老厝邊 (大角咀)大角咀埃華街92號地下🔸麻醬雞肉涼面 $50涼面Q彈,雞肉雖然係雞胸但好嫩,麻醬掛面碗埋青瓜絲蘿蔔絲,整體清爽同好味 6.9/10🔹玉米起司蛋餅 $34起司份量勁多,啖啖都有芝士,簡單好味😋 會再encore 芝士系列蛋餅 7.2/10🔸經典滷味大併盤 $68有滷水蛋、滷水豆腐、豬大腸、海帶、豬耳,滷水味吾入味,整體普通 6.2/10🔹凍蜂蜜檸檬愛玉 $24完全就係台灣味道,酸甜檸檬味,愛玉滑嘟嘟,超級消暑🤣好好飲喔 7.3/10
📍 老厝邊 (大角咀)
大角咀埃華街92號地下

🔸麻醬雞肉涼面 $50

🔹玉米起司蛋餅 $34

🔸經典滷味大併盤 $68

🔹凍蜂蜜檸檬愛玉 $24
2023-08-09 30 瀏覽
好期待下個星期的台北之旅,未出發已興奮😆,可能真的太想去旅行了,連Lunch都要去找台灣餐廳解癮經典滷味大拼盤第一次吃到這種已經混合的滷味拼盤,好喜歡里面的豬腸,豆乾,豬耳朵,其實每一樣都好吃,因為混好的醬汁好入味哎😝😝拍涼拌小黃瓜(小辣)也是第一次吃到這種小黃瓜,我以為手拍青瓜,但這家小黃瓜和醃製白蘿蔔是一樣的醃製方法,也是一致好評,好入味,辣味滲入到整條小黃瓜,辣由淺到深香酥炸雞排便當雞排好香喔,炸粉薄薄一層,炸得香香脆脆的,一大塊雞排蓋過飯,碗里面也有配菜,豆芽,滷肉茄子,滷蛋,飯粒分明,大大一份台式飲料不能少,一定要喝,珍珠也是QQ彈彈的珍珠熟成奶茶(微糖少冰)旺來綠茶(微糖 微冰)

經典滷味大拼盤

拍涼拌小黃瓜(小辣)

香酥炸雞排便當

台式飲料不能少,一定要喝,珍珠也是QQ彈彈的
珍珠熟成奶茶(微糖少冰)
旺來綠茶(微糖 微冰)