2017-06-01 2465 瀏覽
某天下班後很想口水雞所以便到荃灣廣場的翡翠拉麵小籠包星期五的晚上 即使是六點半也已經接近滿座很貼心的也有素食MENU四川口水雞 $62這裡口水雞是我的最愛雞的表皮爽脆不油膩肉身冰凍嫩滑多吃兩塊嘴唇會有點麻麻的感覺很過癮!雞絲粉皮 $52這雞絲粉皮是全晚最失望的一樣食物太HEA了 而且份量少完全不值$52呀!鮮肉鍋貼 $38鮮肉鍋貼是驚喜的一道本以為它會很一舨但外皮竟然脆脆的 厚度剛好鍋貼的肉完全不「鞋」而且一咬還會有滿滿的肉汁爆出來嫩雞煨麵 $56味道是好的但麵好像淋了一點 可以改進我覺得菜的份量可以多一些些畢竟這是主打健康的麵呀上海炒粗麵$66我很迷戀上海粗炒的但我很怕有些店會炒得油油的這裡的上海粗炒完全不油膩而且很有鑊氣菜和肉的份量不少比例亦恰到好處其實我還想吃甜品的但真的太飽了呀唯有下次再來!
某天下班後很想口水雞所以便到荃灣廣場的翡翠拉麵小籠包

雞絲粉皮 $52
雞絲粉皮

這雞絲粉皮是全晚最失望的一樣食物
太HEA了 而且份量少
完全不值$52呀!

鮮肉鍋貼 $38
鮮肉鍋貼是驚喜的一道
本以為它會很一舨
但外皮竟然脆脆的 厚度剛好
鮮肉鍋貼

鍋貼的肉完全不「鞋」
而且一咬還會有滿滿的肉汁爆出來

2017-05-26
四川口水雞
上海炒粗麵
2017-04-21 442 瀏覽
收工去睇戲之前 餓餓地就行左入去醫下肚先來一個小籠包,不過不失 皮有點厚 味道是可以的雲吞湯麵 清清的雞湯底 軟硬合適的麵條 飽滿的雲吞最後是女朋友點名推介的嫩雞煨麵一看上去 林林的 有如糊仔 用湯匙去食就最岩 入面有一粒粒的雞肉 感覺營養豐富 但是個口感就唔多岩我
收工去睇戲之前 餓餓地就行左入去醫下肚
上海小籠包
先來一個小籠包,不過不失 皮有點厚 味道是可以的
菜肉雲吞湯拉麵
雲吞湯麵 清清的雞湯底 軟硬合適的麵條 飽滿的雲吞
嫩雞煨煮
最後是女朋友點名推介的嫩雞煨麵
2017-04-20
15 分鐘 (堂食)
菜肉雲吞湯拉麵
2017-04-14 297 瀏覽
星期日最鐘意唔煮飯出街食,今次去咗翡翠拉麵。分別點咗酸辣湯拉麵、上海粗炒、小籠包同炸銀絲卷四樣。1) 酸辣湯拉麵酸和辣配合得啱啱好,又够足料,麵質爽滑,真係多一分或少一分都無咁配搭。2) 上海粗炒令我有尋回那些年爸爸帶我去嗰啲舊式的上海小館嘅回憶。3) 小籠包係可以用筷子夾起而沒有穿底流出肉湯的,皮薄餡靚,整個放入口中一咬肉汁鮮甜味美道。4) 炸銀絲卷點了煉奶來吃比起餐廳的奶油朱不遑多樣。真是一頓令人回味的晚餐😋👍
4) 炸銀絲卷點了煉奶來吃比起餐廳的奶油朱不遑多樣。
真是一頓令人回味的晚餐😋👍
2017-04-12 265 瀏覽
行到邊度都見到翡翠拉麵小籠包嘅分店,荃灣分店環境真係一流,落地玻璃坐窗邊位,環境闊落,傾計都傾得舒服啲!!!唔怕隔離位嘅人聽到,可以傾得好暢快,而且店員服務態度好好, 好主動一直幫我地加熱茶!!!我哋坐左兩個幾鐘都冇俾人趕!!!食物方面,醉雞我覺得唔夠入味,分量足夠,兩個人食就啱啱好!!!面就好辣啦,唔識得辣嘅朋友唔好事呀!!!蘿蔔烏絲卷,好好食, 值得一試!!!本身以為係甜品,估唔到個餡係鹹嘅!!!不過係好味下次會再叫!!!
10 分鐘 (堂食)
2017-03-29 488 瀏覽
今晚食飯去咗翡翠小籠包,其實各區嘅翡翠小籠包我哋差唔多都經常幫襯。佢嘅裝修有花過心思。我哋出街食飯除咗食物本身之外,進食嘅環境都係好緊要嘅。如果唔係不如喺屋企煮。我個人對於一啲開放式廚房一向都會畀高啲分, 因為畀到人哋一份乾淨,放心嘅感覺。今晚我哋點咗三樣嘢都唔係我哋平時食開嘅, 因為想試下其他嘢。點咗生煎包可以替代我哋食開嘅小籠包,酸辣湯拉麵去換左我哋食開嘅炒年糕。另外點左個前菜就係炸脆鱔,但係忍唔住手點左我嘅至愛蘿蔔絲酥餅。呢度既生煎包佢個底係煎到脆嘅。咬落去啲肉汁唧出嚟再加埋脆嘅底,感覺好特別但係又配搭得好好。呢度嘅拉麵幾彈牙。酸辣湯嘅酸同辣比例啱啱好,唔會太酸又唔太辣同埋啲配料好足。炸脆鱔係第一次食味道好好因為有啲酸味醬汁加鱔味,同埋出嚟嘅時侯仲好熱。唯一美中不足嘅係冇乜肉,可能因為炸過嚟有少少食薯條嘅感覺。呢度嘅蘿蔔絲酥餅我真係百吃不厭。外邊嘅酥皮好脆咬落去裏面啲蘿蔔絲切到好幼又好多汁,口感非常之好 。但係食嘅時候要小心啲 因為用油炸過係好熱嘅。如果你哋鍾意食上海嘢,翡翠小籠包一定唔可以錯過!

如果你哋鍾意食上海嘢,翡翠小籠包一定唔可以錯過!
5 分鐘 (堂食)
2017-03-19 287 瀏覽
大家都話想食中菜,話好似無咁肥,同無咁重味,就黎到荃灣,順便可以行下街。 選擇左荃灣呢間上海嘢,點知原來啲服務差左咁多。 有時食物味道雖然重要,不過本人覺得服務都好重要,咁先可以俾客人食得安心食得開心,就算係小店,都應該有禮待客人吧,又不是免費吃。 叫左份蛋白炒蟹肉,唔夠熱,感覺有點腥,蛋白比例多蟹肉好多,無咩蟹肉味,蛋白味就好夠了,整體味道一般。 最後甜品叫了我最愛的酒釀丸子,還可以吧,有酒香味,唔算希,丸子適中,煙韌。 不過服務真係令人失望。
不過服務真係令人失望。
2017-03-19
2017-03-04 382 瀏覽
價錢幾貴,不過味道唔錯。海蜇要成60蚊,得果少少。不過海蜇不嬲好吃啦,唔使多講啦小籠包唔錯,皮薄餡靚湯多,幾鮮美。叫咗條魚(唔記得具體菜名),上面有酸瓜火腿,魚放咗酒。條魚好細條⋯⋯大概係一般茶樓嘅一半size⋯⋯火腿好鬼鹹,但條魚都係幾好吃嘅仲有個炒飯,都幾香,唔錯。btw侍應倒出來嘅茶好熱好熱,記得等一陣先飲啊環境高檔簡潔,不過有啲昏暗。總結就係:價錢貴,食物size好細,質素高btw店外有個玻璃係比人睇到裡面廚師煮野食嘅情況,廚房都好企理
價錢幾貴,不過味道唔錯。

海蜇要成60蚊,得果少少。不過海蜇不嬲好吃啦,唔使多講啦

小籠包唔錯,皮薄餡靚湯多,幾鮮美。

仲有個炒飯,都幾香,唔錯。

btw侍應倒出來嘅茶好熱好熱,記得等一陣先飲啊

環境高檔簡潔,不過有啲昏暗。

總結就係:價錢貴,食物size好細,質素高

2017-03-01
2017-02-11 3925 瀏覽
人與人之間的關係真的很微妙,人生有多少個十年?能夠認識十年的朋友,數數手指可有多少個呢?認識她已來到第十個年頭了! 很高興上年有幸被獲邀做姊妹出席她的婚禮,看著她漸漸成熟,並踏入人生新一頁,替她現在得到幸福也感愉快! 當晚,為了慶祝一月壽星女的她生日,我們一行4人走到上次她建議位於荃灣廣場 3樓的 <翡翠拉麵小籠包>!貪其質素不錯,對大家來說,交通又好方便!當我致電訂枱時,店員已提醒我,用餐時間 75分鐘! 換言之,7:30 入座,8:45 要還枱;令人食得不爽! 一踏進餐廳,我們隨即被安排入座到近門口的 4人桌子,進食期間,門外仍有十多人在等位,可見這裡真的很受食客歡迎!這裡裝潢優雅舒適! 卻是荃灣廣場樓底不高,以白色屏風分隔,跟隔離的桌子接近,相對地有壓迫感! 食了一小時,有女店員走過來,問我們食物到齊未?!提醒我們就夠鐘!某程度上感覺趕客走! 我們望出店外,根本當時已經無人等位嘞!這裡供應上海菜的款式不算少!包括:拉麵、小籠包、前菜、點心、小菜、甜品及飲品...等,一應俱全!當中,有8款不同口感的蘭州手工拉麵 (二細拉麵、龍鬚拉麵、雙溝拉麵、山西刀削麵、三角拉麵、
認識她已來到第十個年頭了!

當我致電訂枱時,店員已提醒我,用餐時間 75分鐘!
 換言之,7:30 入座,8:45 要還枱;令人食得不爽!

這裡裝潢優雅舒適!

我們望出店外,根本當時已經無人等位嘞!

當中,有8款不同口感的蘭州手工拉麵 (二細拉麵、龍鬚拉麵、雙溝拉麵、山西刀削麵、三角拉麵、韭葉角拉麵、大寛拉麵、北方手揪面片)
我們為她吃一頓豐富的生日飯!
依上桌次序:

山東手抓餅 $28

一大塊手抓餅散發蔥粒的獨特清香,令人也開胃起來,
 手抓餅幾薄身,香口而不太油膩,質感軟熟帶柔韌!撕下來慢慢細嚼更過癮!
我還是比較喜歡印度薄餅 Naan 那種口感吧!
山東手抓餅
四喜烤麩 $54

這是上海菜一道傳統的餐前冷盤小食,烤麩屬於麵筋的一種,既含高蛋白質又富有彈性!
以花椒八角醃製,烤麩吸收醬汁精華,味濃甜且入味!質感柔軟濕潤!配料還有毛豆、雲耳及冬筍!配搭得宜!
以花椒八角醃製,烤麩吸收醬汁精華,味濃甜且入味!
鎮江肴肉 $58

同樣是冷盤的鎮江肴肉 ,賣相不錯!
 一客8件,平均每人兩件份量剛好!
 相信做法相當繁複!豬蹄肉跟啫喱狀的凍混合一起而且分佈平均,晶瑩剔透,層次分明,豬肉富鮮味及鹹香,食起來入口即溶!水準之作!
鎮江肴肉相信做法相當繁複!
鮮茄蝦仁鍋巴 $82

滿載蕃茄、蝦肉及青豆,鍋巴另上;鬆脆的鍋巴淋上茄汁,酸甜醒胃,蝦仁爽口,鍋巴脆卜卜!與爽口的蝦肉同食,口感豐富起來!
鮮茄蝦仁鍋巴
椒鹽小黃魚 $114/ 3條

熱辣辣的炸魚面頭鋪滿金黃色的炸蒜粒香味撲鼻,非常誘人!
 一上桌我便急不及待往嘴裡送!
 小黃魚即是黃花魚而且比預期大條呀!
 椒鹽惹味,提升魚肉鮮味!魚肉鮮香軟滑,
色香味俱全,真是無得彈!
食一條夠滿足!
椒鹽小黃魚
雪菜毛豆百頁 $65

一道清新的菜色,雪菜清爽不太重口味,百頁能中和其鹹度,兩者配合恰到好處!
 份量適中,不失為一個健康之選!
雪菜毛豆百頁
上海小籠包 $36/ 4隻

小籠包絕對是吃上海菜不可缺的!
一入門口見到店內有師傅即席做小籠包,保證新鮮!

每隻小籠包的皮弄得很薄,
夾起小籠包時,沒有弄破!仍保持一定的韌度!水準甚高!

要做到皮又薄又靚,並非容易! 搓皮、摺皮、每一個工序要控制恰當;內裡精華真美味!
餡料用上新鮮豬肉,滿載鮮甜無比的肉汁!蘸上醋會更增添風味!

翡翠水晶八色小籠包 $88

除了<樂天皇朝>之外,原來店方也推出!前者出品的確出色,是否「青出於藍」,一試便知其水準!
 可能是先入為主的關係,我總覺得 <樂天皇朝> 比較 <翡翠拉麵小籠包> 更勝一籌!
八種口味各有特色,口味更精彩!
 中間是水晶奶黃包!每人嚐試兩個小籠包!

黃色芝士口味小籠包滿載鹹香,與肉鮮十分夾配!

橙紅色口水雞口味小籠包入口已覺得辣,辣度慢慢滲透整條舌!
翡翠水晶八色小籠包
黃色芝士口味小籠包
橙紅色口水雞口味小籠包
上海生煎包 $38/ 3隻

一客三件的生煎包個子的骰細小,薄薄的包身,包底微脆!鬆軟微甜,豬肉餡鮮美多汁相當新鮮,肉味濃郁,內外兼備!
上海生煎包
鮮肉鍋貼 $38/ 4隻

我夾了第一件,輕輕咬開,肉汁即時澎湃地噴射出來!
連我的外套及絲巾也遭殃!
即時有好幾撻油漬!熱辣辣肉汁豐富,略嫌鍋貼皮厚而不太香脆!難免易生飽滯感!水準令人失望!
鮮肉鍋貼
整體來說,我們頗滿意食物水準,價錢夠大眾化!
店內環境舒適!食物勝在上得快!
服務尚可!只是各員工負責各自崗位而已!雖然沒有店員催促我們埋單,還是 9:00 前埋單走吧!
2017-01-06
慶祝紀念
生日
鎮江肴肉相信做法相當繁複!
鮮茄蝦仁鍋巴
椒鹽小黃魚
翡翠水晶八色小籠包
2017-02-07 494 瀏覽
臨近新年完結,特意來臨品嚐水晶八式小籠包;八式小籠包為八種不同味道的餡料而成,其中最為突出的味道為麻辣牛肉的味道,包子的皮為淡紅色,而味道為淡淡的麻辣與濃郁的牛肉味;其餘七種味道的包子就較為遜色,未能顯著地突顯各個味道;除此以外,八式小籠包中亦包含了一個甜食,我稱他為奶皇小籠包,其味道較甜而皮較厚。另外亦再度品嚐一如既往的擔擔麵,味道較淡,比真正北方味道的淡,有趣的是可以選擇不同口感及形狀的麵條,食法新鮮。
2017-02-01
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
  • 小籠包
  • 擔擔麵
2017-01-13 789 瀏覽
不知道是不是經濟真的不好? 以往這間翡翠總是大排長龍,今日在七點晚飯時間居然不用排隊!進內後亦發覺只有小貓三四隻⋯⋯冷清得叫人擔心是不是餐廳質素出了問題!脆鱔。我倆都很喜歡吃脆鱔,今晚再吃也覺得水準不錯。鱔上桌時熱呼呼的,炸得香脆,只是調味上有一點點偏酸,可能是師傅下醋時重手了高湯浸菜苗。這個是餐牌上推介的秋冬新菜式,味道不過不失,菜苗一般般嫩,高湯的味道微微過鹹,但不至於有喝味精湯感覺。小籠包保持一貫水準,皮薄餡靚其實我們在餐牌上發現現在有多款不同味道的小籠包,可是我們還是最愛傳統的,那些古靈精怪的不用多試了本人極喜愛吃饅頭,但這裏沒有,唯有叫蒸銀絲卷代替。可惜卻令人失望!銀絲卷雖然熱,但是蒸得不鬆軟,吃下去硬硬的乾乾的,不好吃我倆吃罷覺得這間翡翠的整體水準比起以前確是退步了,再加上商場內多了很多競爭對手,人流稀疏也非事出無因呢!
高湯浸菜苗。
小籠包保持一貫水準,皮薄餡靚

2016-10-29 1424 瀏覽
食上海野最喜歡酸辣湯, 呢度有一碗叫$48, 份量唔算太大, 不過一個人飲都好夠.搞一搞材料都幾多. 豬紅絲, 木耳絲, 豆付等都有齊, 湯唔算太稀, 杰杰地, 類似碗仔翅既口感. 而且辣度剛剛好, 唔係死辣, 飲完好開胃.仲有椒鹽排骨, 唔知椒鹽響邊樹, 肉質較硬, 外面炸到少脆, 香口但比較油, 而且肉係無咩味, 好似無咩調過味.翡翠經常排隊先有得食, 但呢次經驗係唔洗排先好食.

翡翠經常排隊先有得食, 但呢次經驗係唔洗排先好食.
2016-09-17 1583 瀏覽
是次用餐原因:晩餐1)地點:公共交通就近易達2)店內氣氛和環境:店內佈置簡潔,客人就坐的位置私隠度差,全餐都聽到隔離枱講嘢嘅聲3)職員:感覺上,職員的態度很趕時間,好似趕人走咁樣4)食品價錢:以食材和份量而言,價錢合理5)餐牌上的食品種類/選擇:可接受,但欠鮮明的代表作,欠喜感6)食物賣相:尚可接受7)食物味道:麻麻地。碗𥚃的麵唔彈牙,糊裡糊塗的黏在一起。我唔明點解咁多人會食呢間嘢。
是次用餐原因:晩餐

1)地點:公共交通就近易達
3)職員:感覺上,職員的態度很趕時間,好似趕人走咁樣
4)食品價錢:以食材和份量而言,價錢合理
6)食物賣相:尚可接受
2016-07-17 1382 瀏覽
這裡的人服務很差,小朋友不飲水都要收一個茶位.要收茶位仲要加一!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!😰
這裡的人服務很差,小朋友不飲水都要收一個茶位.
2016-07-17
  • 五香牛肉麵和菜肉雲吞麵
2016-06-13 1298 瀏覽
星期日係荃灣廣場食飯,係太多需要等位嘅,但係翡翠拉麵係少數唔駛等咁耐,所以我好多時都會嚟,不過啲嘢係貴啲甜酸松子魚,炸得好香脆,味道酸酸甜甜,仲有啲菠蘿椰果同松子,好惹味小籠包皮厚左啲,肉汁都算鮮甜賽螃蟹,清清地金沙蝦球,蛋黃好甘香
小籠包皮厚左啲,肉汁都算鮮甜
賽螃蟹,清清地
金沙蝦球,蛋黃好甘香
2016-06-06 2308 瀏覽
還記得上一次在這裡經歷了一遍湯燉雞湯拉麵事件,但凡事總得給機會改過嘛,於是在我於荃灣工作的最後一天,決定來多一次翡翠拉麵,作為大家為我而設的Farewell Lunch。悄然店經理經已換了人,而主餐牌也大概是更新了,內頁一反以往淡白色調,現在卻走起了極黑的型格路線來!上海排骨拉麵 (三角拉麵) $60上海排骨熱辣辣奉桌,無論熱度或是香脆店均值稱讚,而排骨肉質結實富嚼勁,不錯吃!上一回試吃了令人失望的龍鬚拉麵,這一次則試了另一款三角拉麵。呈三角形的麵條,如果是人手拉製的話,所講求的技術卻不是容易,要不就是花多一點時間了吧。大概是三角形的關係,三角麵條感覺較有厚度,是以咀嚼時吃出層層咬口,彈牙力十足!上海小籠包 (4隻) $36能夠保持著水準的小籠包,即使是加了價也算值得。尤其這次也是沒弄穿小籠包而漏湯汁,難道是改良了製皮的配?三鮮鍋貼 (4隻) $40雖叫三鮮鍋貼,但除了豬肉與蝦,第三鮮好像難以聯想!入口香脆的鍋貼餡料滿載,熱烘烘的豬肉餡料盡是肉汁的精華,美味!上海生煎包 (3隻) $38同樣是以豬肉作餡的上海生煎包,表現並沒有鍋貼般鮮味。豬肉的份量雖然也不少,但生煎包略嫌有點乾身,表現
上海排骨拉麵 (三角拉麵) $60
上海排骨拉麵 (三角拉麵)
上海小籠包 (4隻)
上海小籠包 (4隻) $36
能夠保持著水準的小籠包,即使是加了價也算值得。
上海小籠包 (4隻)
尤其這次也是沒弄穿小籠包而漏湯汁,難道是改良了製皮的配?
三鮮鍋貼 (4隻) $40
雖叫三鮮鍋貼,但除了豬肉與蝦,第三鮮好像難以聯想!
上海生煎包 (3隻) $38
同樣是以豬肉作餡的上海生煎包,表現並沒有鍋貼般鮮味。
三鮮鍋貼 (4隻)
豬肉的份量雖然也不少,但生煎包略嫌有點乾身,表現一般。

吃過這頓最後的午餐,我也是時候準備上路,離開這個工作了8個月的地方。再見,荃灣。
2016-04-15
午餐