其實本來想試埋個鮮蝦菠菜餃但點知無...真係好失望😭好彩個三文治幾好味😤我覺得我會翻兜!份三文治一上嘅時候真係嚇親我,好鬼大份!🔹生菜蕃茄滑蛋白三文治(走牛油) $29味道:🔅🔅🔅(🔅)蕃茄甜又多汁,生菜都幾新鮮,個滑蛋白真係要讚一讚👍👏真係好滑好濕潤同埋好香蛋味,仲要唔會覺得好油!夾埋一齊食個蛋香味都好出,唔會因爲無左蛋黃而無左嗰種香味✌️不過扣分位係麵包烘得唔夠脆,同埋因爲入面嘅材料都有水份所以個包都濕濕的🙈但整體黎覺真係好啱我口味,又健康又好食又抵食!呢個係真·cp值高!健康:🔅🔅🔅🔅(三文治類🥪)我呢位不專業人士覺得係幾健康🙈,一黎我走左牛油,二黎個滑蛋只有蛋白,食落感覺無落奶炒,加上餐牌寫明係用橄欖油,相對比較健康~夾埋蕃茄同生菜成件事perfect曬.賣相:🔅🔅(🔅)

🔹生菜蕃茄滑蛋白三文治(走牛油) $29

味道:🔅🔅🔅(🔅)

健康:🔅🔅🔅🔅(三文治類🥪)

賣相:🔅🔅(🔅)
生菜蕃茄滑蛋白三文治
2019-06-19
5 分鐘 (堂食)
生菜蕃茄滑蛋白三文治
2019-05-28 282 瀏覽
又下雨了在門口立樹那破傘子,也常變得重要。最近天氣一時熱一時凍。今日唔知聽日是上午晴天下時雨。日日都係噉真係好難估個天氣。正正係假日咁啱去開牛頭角搵個朋友。遇著噉樣嘅天氣,不得不搵個餐廳,避雨坐低食啲嘢打打氣。兩個人叫咗碗魚蛋麵,免治肉醬雞蛋飯。奶油豬。基本上食嘅嘢都係好地道好基本的餐食。只係見到個代言人比較出位所以俾佢吸引咗入去。食飯時段咁啱冇乜人所以一入去即刻有位。但可能遇著清潔工人咁啱落力清潔。有一種唔似係香水但好似消毒水的氣味攻過來鼻子有點難受打了一個噴嚏。我估佢哋都好落力,進行清潔工作確保衛生安全。價錢方面,都比較中上一點。我仲以為呢個區域好多工廠大廈應該會比較平民化一點,原來我哋喺平民化的地方食咗一個高檔的下午茶。同樣職員方面唔算太多空間位置比較多。所以每次要落單或者係叫職員查問嘅時候都要一點時間。雖然我哋食飯嘅時段沒有,限時定食制度。但佢哋嘅檔次似乎係快餐嘅形式,所以如果想搵一個好啲嘅地方坐,真係要考慮一下。

2019-05-14
15 分鐘 (堂食)
  • 奶油朱
2019-05-24 238 瀏覽
話說同老豆今朝去左翠華餐廳吃早餐!佢叫左個冰震菠蘿油餐,跟左杯凍奶茶🤦🏿‍♂️$29,其實都5算貴,但發現原來冰震菠蘿油單點$11,跟野飲$29,一杯野飲值$18蚊🤦🏿‍♂️🤦🏿‍♂️貴過個包同牛油😂😂😂大家下次糧尾食平d,記得單點個包就算😂我今次叫左個”早餐D”,五香肉丁即食麵配菠菜炒蛋加牛油豬仔跟杯凍飲$43,麵係一丁麵,落左麻油好香🤤🤤個菠菜炒蛋都幾嫩,唔老,都ok!🤔最後我創作了一個新食法”豬仔蛋包”,原來咁食都幾嘢味🤗🤗🤗.................食野先🤤🤤
菠蘿油餐
豬仔蛋包
菠菜炒蛋+豬仔包
五香肉丁加出前一丁
2019-05-24
$40 (早餐)
菠蘿油餐
豬仔蛋包
菠菜炒蛋+豬仔包
五香肉丁加出前一丁
2019-05-21 168 瀏覽
好日都唔黎牛頭角,因為呢幾日係呢邊返工所以係呢邊搵野食,本身都唔係幾想食翠華,因為分店多周圍有,成日都可以食到!但嗰日食飯時間有啲趕,所以就近近地去左食翠華,本身都對佢冇咩期望話好突岀,一黎佢啲野食價錢唔平,所以份量都唔細同埋味道一定穩陣!首先我地叫左個西炒飯同蝦仁炒蛋飯,都係同我諗嘅一樣,正正常常,唔會話有啲咩特別!但個公司三文治就唔同,個三文治好多料加埋佢落嗰啲醬岀其地好食,不過薯條太少得幾條!不過值得一提係呢間服務同禮貌特別好!啲員工好友善同好樂意同好主動幫忙!

2019-04-09 222 瀏覽
「香辣瑤柱炸醬撈麵配酥炸魚皮」都算大碟又足料,撈麵唔會太硬亦唔會太乾,麵質煮得剛剛好,適合我個人的口感,醬料味道唔會太喊,瑤柱亦都夠淋身,魚皮亦都脆卜卜!但下午茶黎講就真是有點貴了!
「香辣瑤柱炸醬撈麵配酥炸魚皮」
但下午茶黎講就真是有點貴了!
2018-08-18 667 瀏覽
早上未夠10時,應該仲係早餐時段,只係想要餐牌上的早餐啫,可惜乜都冇得食,要乜冇乜,這是什麼情況?唔通要我改點午餐才有得食?!! 服務水準真的十分差勁,价錢又唔仲平,咪洗旨意我再來

2018-07-23 534 瀏覽
下午時間行過附近諗住搵嘢食, 咁就不如食翠華啦! 坐低嘅時候剛剛兩點未到下午茶時間, 食唔到下午茶唯有就散叫! 點了一個炸醬麵, 一碟瑞士汁乾炒牛河。 基本上我係翠華嘅炸醬麵粉絲, 我覺得佢哋整得好好食, 首先佢嘅肉一啲都唔硬身, 酸酸甜甜嘅味道控制適中, 而佢魚湯入面還有雲吞, 真係好好味!而瑞士汁乾炒牛河今次第一次試, 竟然有驚喜, 大大碟瑞士汁乾炒牛河好好味啊, 還有加埋芥末醬和辣醬, 第一次用芥末醬食乾炒牛河, 原來味道都非常之襯! 牛肉嘅份量亦都相當之多, 兩碟好足料又美味!餐廳座位亦都非常舒適只係店員服務態度一般, 又係一啲茶餐廳通病, 永遠想要一杯水都要問幾次!

牛肉嘅份量亦都相當之多, 兩碟好足料又美味!

2018-07-21
午餐
2018-05-31 887 瀏覽
今天下午和小米到觀塘海濱的建造業嘉年華,所以大家提前在牛頭角地鐵站附近午餐。印象中,牛頭角有家翠華,所以在此午餐吧!提前在參考網上的食評,這分店服務有真係油麻地。不過,這工廠區假日十分荒蕪,焗住在此午餐。 往樓上雅座,就座後,先看餐牌。 點了一個是日午餐及一碗米線,二人共享。 向職員提出要二杯清水,竟然聽到待應阿頭訓話:搞掂其他客先,清水果D就咪鬼埋住! 等到食物都上齊了,也未見二杯水的踪影。網上食評所講的係真嫁,服務真係有問題。  餐湯:忌廉湯  小米直接將意粉放入忌廉湯內,自製白汁忌廉意粉。  洋蔥雞扒配意粉  雞扒=雞全脾去骨,皮厚肉厚,有雞味,也有雪味。雞肉帶微酸,這酸味來自紅色的醬汁?還是雞肉扒原本的味道?總之這是一塊很大的雞扒。鮮蝦菠菜餃米線   午市套餐,未能二人共享,加一碗米線就剛剛好。餃子瘦削,餃皮有點乾,中間的菠菜都是乾身。應該提早烚好,放在一邊,留待客人下單時再回鍋加熱。不過這几粒餃子真係乾爭爭,瘦猛猛。反而米線軟硬適中。可能因為套餐的雞扒帶酸,襯托出味精魚湯的鮮甜。嚐過湯底,覺得味蕾好似被炸開。茶酒 不香不濃   無期望就無失望,職員太少,服務有限。 想不到,喼
印象中,牛頭角有家翠華,所以在此午餐吧!
提前在參考網上的食評,這分店服務有真係油麻地。
不過,這工廠區假日十分荒蕪,焗住在此午餐。
往樓上雅座,就座後,先看餐牌。

點了一個是日午餐及一碗米線,二人共享。
向職員提出要二杯清水,
竟然聽到待應阿頭訓話:
搞掂其他客先,清水果D就咪鬼埋住!
等到食物都上齊了,也未見二杯水的踪影。
網上食評所講的係真嫁,服務真係有問題。

餐湯:忌廉湯
小米直接將意粉放入忌廉湯內,自製白汁忌廉意粉。
洋蔥雞扒配意粉
雞扒=雞全脾去骨,皮厚肉厚,有雞味,也有雪味。
雞肉帶微酸,這酸味來自紅色的醬汁?還是雞肉扒原本的味道?
總之這是一塊很大的雞扒。

鮮蝦菠菜餃米線
午市套餐,未能二人共享,加一碗米線就剛剛好。
餃子瘦削,餃皮有點乾,中間的菠菜都是乾身。
應該提早烚好,放在一邊,留待客人下單時再回鍋加熱。
不過這几粒餃子真係乾爭爭,瘦猛猛。
反而米線軟硬適中。
可能因為套餐的雞扒帶酸,襯托出味精魚湯的鮮甜。
嚐過湯底,覺得味蕾好似被炸開。
茶酒 不香不濃

無期望就無失望,職員太少,服務有限。
想不到,喼神都來呢度搵食!

2018-05-27
午餐
2018-05-15 384 瀏覽
5月15號下午7點,到呢間翠華食晚餐,樓上有三個樓面,但一直系度吹水吾理客人。舉手叫佢落單,等左5分鐘,結果佢見到我扮睇唔到。呢個服務態度系差過好多茶餐廳。可以選擇一定唔會再食。
於12月28日中午1:00到,店內只有2名服務員連收銀員,問店員要餐牌,她説只有午餐,我对她说下層也有其他,她叫我去下層,並且强调這層快,怎知點了3個餐,到了1:40分連湯都無,经催促後湯來但没有餐具,要自行去取,卻只有2隻湯匙,最後來了海南雞飯,雞是雪雞,飯是凍飯,意粉是微暖,湯也是,再後叫餐飲,也很耐才來,结果15鐘要把餐吃完,趕上班,以後也不會再來。近日廣告不断,可能所有錢去了廣告费,無錢請人!
於12月28日中午1:00到,店內只有2名服務員收銀員,問店員要餐牌,她説只有午餐,我对她说下層也有其他,她叫我去下層,並且强调這層快,怎知點了3個餐,到了1:40分連湯都無,经催促後湯來但没有餐具,要自行去取,卻只有2隻湯匙,最後來了海南雞飯,雞是雪雞,飯是凍飯,意粉是微暖,湯也是,再後叫餐飲,也很耐才來,结果15鐘要把餐吃完,趕上班,以後也不會再來。近日廣告不断,可能所有錢去了廣告费,無錢請人!
以前一星期食LUNCH都會幫襯一次, 但而家就越來越少, 原因係服務質素越來越差, 首先去到餐廳門口, 冇人招呼你, 收銀員得閒先會問你幾位, 以前一入門口已經有位侍應招呼你, 加上門口一定係排長龍等位, 所以大家去食都會自動自覺喺門口排隊, 之後又會有侍應出黎問幾多位, 做食客既最緊要係去到餐廳有人理你, 如果去到都冇人理你既, 咁下次都唔駛去幫襯, 今次去到門口都係冇人理, 有啲食客自己去搵位添, 有啲又自己上樓上搵位, 明明我地企咗喺到等位先, 之後收銀員收好晒錢啦, 先問我地幾位, 又叫我地上樓上等, 行咗幾步又有個侍應話你地入房呢邊, 入到去門口大房咁啱有4位卡位, 今次竟然有一個駐場既侍應喺到, 我地諗住落單既時侯, 先發現原來有半場人係等緊落單, 平時呢間房係叫天不應叫地不聞既, 除非有野上菜, 如果唔係唔會有侍應走入嚟睇場, 今日呢位侍應好明顯係新人, 加上有落錯單既情況出現凍檸茶 - 好明顯飲水部既職員好粗心大意, 有杯係漏咗比飲管, 檸茶一如以往茶底濃檸檬新鮮精選B餐係牛肉烏冬配雲吞 - 牛肉有啲半生熟, 烏冬冇乜煙韌口感, 雲吞蝦肉都爽口, 湯底都唔錯精選A餐係豬
精選A餐係豬扒出前一丁配炒蛋多士 - 多士多牛油, 炒蛋半生熟, 麵底唔算爽口, 豬扒軟熟

*** 食物質素都不過不失, 但服務質素就越來越差, 人手又唔夠, 最唔想去食既原因係冇人理, 一間餐廳除咗要有好既食物吸引人外, 最重要就係服務態度啦, 價錢都係其次, 服務態度差仲點吸引到客人下次再光臨呢?
2017-07-21
5 分鐘 (堂食)
2017-07-05 563 瀏覽
食完lunch 一陣又見肚餓,走左去翠華叫個下午茶,講真呢間高級茶餐廰可以說由一個奶油豬成名,我也是捧場客,但名氣越大價格越高質素越來越差,服務態度非常差,冇人理落單斟水同收野,是否定律?今天食個優惠至潮魚蛋片頭河,湯底是魚湯巳不再,現在只飲到濃濃的味精,魚蛋算是比較爽口Q彈,片頭也吸收了湯汁,入口不至於太干,吃幾口原味後,必須加點辣椒醬,這樣才好食鮮蝦菠菜餃加紫菜,菠菜餃滿滿一大粒,味道尚算鲜美,加上紫菜感覺天然同海洋的鮮味瀰漫口中,增加了層次感不過要另外叫一杯凍飲都要20蚊以上,一個麵加飲品其實幾貴

至潮魚蛋片頭河

鮮蝦菠菜餃加紫菜

不過要另外叫一杯凍飲都要20蚊以上,一個麵加飲品其實幾貴
2017-06-15 437 瀏覽
公司樓下就係翠華,Day Day 食,食到有d厭,主要覺得貴夾唔飽,尤其lunch 只想食個麵。不過牛頭角呢間幾大有兩層,裝修新𩓙感覺乾淨。今日同同事又黎喇,天口氣繼續食麵,but 水凖越來越差。至潮魚蛋片頭河鱼湯底味道比較清淡,白色潮州魚蛋呎寸縮水,不過都算爽口彈牙,片頭又扁又細又皺皮,不是以前的厚身彈彈魚片頭,尚有魚汁不至於太乾。比較鐘意加點辣椒醬更過癮。鮮蝦菠菜餃+加紫菜, 係大大粒菠菜餃鮮蝦小及白菜多多,米線正常冇乜可形容。

至潮魚蛋片頭河

鮮蝦菠菜餃+加紫菜米缐
2017-03-13 787 瀏覽
今天整天都很忙很忙的,要買個菠蘿包當作下午茶,補充體力💪紫色的brand color, 我最喜愛噢😍, 這間翠華有2層,超大呀!! 不同種類的麵包放在麵包櫃,琳琅滿目,但我有選擇困難症😂最后還是買了菠蘿包用紙袋裝著,避免吸到濕氣令菠蘿皮變軟👍紙袋又有翠華logo, 有消費者免費幫手賣廣告🙈菠蘿皮噗噗脆又夠大塊, 好食✌
今天整天都很忙很忙的,要買個菠蘿包當作下午茶,補充體力💪

菠蘿皮噗噗脆又夠大塊, 好食✌
下午茶
服務差 環境一般 價錢貴 杯熱奶茶仲要系暖既 食品質素一般 如題 香港蝗化之日不遠啦 大不如前 根本就變左一般既茶餐廳 食個品牌效應 請埋啲人又冇服務 入到去個環境好似番左大陸甘 劣評