2022-09-27 618 瀏覽
國內試過 其實都唔覺特別叫半隻 有師父面原隻面前片皮但今次香港有分店就試下都係叫半隻 但就無師父面前片皮呢個有點而不符合貴價餐廳水平(可能我後面抬又係叫半隻,所以一次過向後面抬片完就算)餅皮硬 唔軟熟片皮鴨其實都無乜特別係個鴨皮比傳統皮鴨酥鬆感個八寶盒個爆炸糖 咩會跳動的鴨子卑蒸熱餅皮d熱力 蒸到溶左d,再凍返,最後變硬晒既爆炸糖 想點來食時,已硬晒完全曬氣(國內分店印象 爆炸糖好似獨立包裝 自己拆開來點的)黃湯雞煲翅湯唔熱(南瓜湯)翅極硬(懷疑未發好 未炆好 超硬 差勁)真係吃過 最差既炆燉翅 (出面假翅都淋過佢)獅子頭份量迷你肉質軟熟 整體普通無特別賣單$800(未減coupon前)唔係coupon有得減呢個價錢可以有更好選擇
國內試過 其實都唔覺特別
叫半隻 有師父面原隻面前片皮

但今次香港有分店就試下
都係叫半隻 但就無師父面前片皮
呢個有點而不符合貴價餐廳水平
(可能我後面抬又係叫半隻,所以一次過向後面抬片完就算)
餅皮硬 唔軟熟
片皮鴨其實都無乜特別
係個鴨皮比傳統皮鴨酥鬆感
個八寶盒個爆炸糖 咩會跳動的鴨子
卑蒸熱餅皮d熱力 蒸到溶左d,再凍返,最後變硬晒既爆炸糖
想點來食時,已硬晒

黃湯雞煲
湯唔熱(南瓜湯)
翅極硬(懷疑未發好 未炆好 超硬 差勁)
真係吃過 最差既炆燉翅 (出面假翅都淋過佢)

獅子頭
份量迷你
肉質軟熟 整體普通無特別

賣單$800(未減coupon前)
唔係coupon有得減
呢個價錢可以有更好選擇

2022-09-27 596 瀏覽
朋友有海港城優惠券,一行四人懷著興奮心情去食羲和雅苑片皮鴨。鴨是正常發揮的,始終是招牌菜。可惜,其他菜式都是淡而無味。前菜黑松露鵝肝多士,只有黑松露味,一丁點鵝肝香氣都沒有…蒜蓉粉絲娃娃菜,擺盤很精緻,可是味道尤如白烚,我要撈水煮魚的辣汁才可進食。最後櫻花蝦海味籠仔飯,吃第一口,想問廚房的鹽是否用完了?很多碟菜都淡而無味…還有,這餐廳服務真的很差,上菜次序亂來,主菜上完才上前菜。臨走時,隔離枱顧客已走,但不收拾那張枱,只忙著執我們的枱催促我們離開… 收碗筷時,水煮魚的辣汁差點兒淺到我的褲上…我已大肆跟朋友宣揚,這餐廳請也不去,去食火鍋放題比他還好…
我已大肆跟朋友宣揚,這餐廳請也不去,去食火鍋放題比他還好…
2022-09-25 473 瀏覽
一流價錢,茶餐廳水準,講哂本來系精簡講哂,但網站要80字, 系咁2寫吓但不能盡錄由接待講起個亞嬸態度奇差,吾帶位,裏面招呼既人問返客人坐幾號枱,客人點知呢,坐低就hard sell 人食伏餐,4人2仟幾既餐除隻鴨外,系無乜signature dish 要追加, 落單哥哥仔似新返工最低工資既level,卓頭野只系將D爆炸糖放起醬料碟度但潮哂,跟本完全爆吾到,隻鴨無鴨味,吾系靚冰鮮貨,限食2個鐘,但我地夠鐘已即被催離開, 當時見有多張吉枱及未見有客人出入亦未系阻佢地落場時間,工作人員聲稱有客人等緊,走時亦未見門口有客人,我地知夠鐘系要交場,已作準備離開,但呢種咁趕客既態度吾配呢間食肆,一句講哂,佢放錯位置,收錯價錢
一流價錢,茶餐廳水準,講哂
本來系精簡講哂,但網站要80字, 系咁2寫吓但不能盡錄
環境、地點、裝修合格!食物都唔錯!但服務員有點譚仔姐姐水平既感覺,配唔上呢個價位!(對事不對人,員工服務唔算係差).片好咗嘅烤鴨,放係一個有保溫功能嘅膠盒上,好似好貼心!但敗筆就係盛載烤鴨的碟,竟然係厚身硬膠物料,要有幾大既熱力先可令硬膠碟保到温?成套烤鴨食盛盤,沿用國內店舖用開既款式,即係只流於表面做個樣,係無實質功能😅,你收緊既價錢高於國內分店好多,呢度係香港希望店舖可以反思下!
環境、地點、裝修合格!
2022-09-21
2022-09-16 822 瀏覽
前2日因為朋友生日所以去左食依間片皮鴨一行2個人 見到2人餐抵過散嗌 所以就嗌左1200蚊左右既2人餐當中有片皮鴨半隻不錯 啲皮好香脆 喺呢度仲有特別食法俾大家選擇職員亦都有推介咩部位用咩食法最好例如芥末醬 爆炸糖 藍莓醬同埋山楂條而個鴨架 可以揀一鴨兩味 +$108我用咗個鴨架嚟煲一個豆腐菜湯其實我覺得味道都唔錯同埋出邊唔係好多餐廳都可以 一鴨2味不過我朋友就唔係太鍾意佢覺得鴨架有啲燒焦左嘅味道 煲咗湯唔係太好飲之後一個小食 我簡左依個叫動感豆腐既東西好普通… 係一啲醬包住啲炸豆腐一人一個湯品我哋每款叫咗一個 下邊呢個係燕窩蟹肉雖然食唔出入邊有冇燕窩同蟹肉 但我覺得味道係唔錯另外一個魚肚嘅湯品都有試 但係覺得係冇味道 唔好食所以我相都冇影揀咗套餐嘅話呢可以用套餐優惠價$38 加一個張氏獅子頭我覺得依個唔錯 $38可以試下之後套餐包括兩個主菜我揀咗水煮魚 味道調校得唔錯 辣度都適中 喺Menu上寫左喺隔離寫住迷你但上到嚟我又覺得唔係話好細碗 都有好多舊魚同埋有寬粉 仲有好多芽菜不過魚就只係普通嘅龍利柳黎另外一個係青梅小肉排呢一道餸我都覺得唔錯餐廳將排骨炸左之後再煮汁 掛上青梅酸汁係排骨
前2日因為朋友生日所以去左食依間片皮鴨

味道來講好開胃 亦炸得好鬆脆 但不過個芡就有啲太杰
有少少封喉

之後套餐仲包括一個飯
我哋揀咗櫻花蝦海鮮籠仔飯
一上到嚟覺得好腥 老實講好麻麻 雖然係有魷魚 仲有其他海鮮喺個飯上面 但嗰啲海鮮嘅質素全部都好差

最後套餐仲有包括一個甜品
因為當日係朋友生日所以揀咗呢個壽桃外型嘅牛奶布丁
雖然佢話係布丁但其實我覺得質感好似啫喱
唔知係咪因為塑形嘅問題 所以一定要整實淨啲呢
不過我覺得係幾有趣

去到最後個套餐係仲有包一杯飲品嘅 我就只係揀咗可樂 在場見到有啲人飲緊酒 唔知個套餐係咪包埋嘅呢

老實講我覺得$1288 唔係話太抵食 我覺得可以有更好嘅選擇 試過一次就算 嗰日book咗20:15 雖然有樓海景位俾我哋 但老實講 景觀都唔係話咁好
個窗大反光 睇唔到太多維港景色

加上我哋坐喺餐廳嘅最後邊 不時都有啲員工喺度執嘢嘅聲音 有少少騷擾
間餐廳嘅服務都好粗糙 上菜次序完全係求其 有個店員竟然想喺我哋入座30分鐘之後就拎個甜品出嚟…
之後仲想講少少衛生問題 一坐但 放隻手係張枱度feel到癡粒粒 朋友用咗幾張紙巾抹返乾淨張枱

餐廳嘅枱我哋嗰張係會搖下搖下 企唔穩的 但係我哋都懶得轉枱所以就由佢

記得N年前,有一個廣告,句口號:「香港,只有一個海港,海港城!」的確,海港城食肆丶名店林立,大部份臨海的食店,均有無敵大海景,熟悉我的朋友,都知道我除了對食物質素有要求,近年還對餐廳的擺設丶裝修丶舒適度,也多了一份執著!同事知我,將會放半個月的悠長假期,所以送了我-40張海港城的美食優惠券,讓我可以到訪不同餐廳,品嚐各式各樣的美食!在指定參與商戶的名單中,揀選了六丶七間,平時想去,但價錢偏貴的餐廳餐廳分兩輪用餐時間,限時90分鐘,老友於一星期前,在網上預約了中午12時,是首輪入坐,餐廳裝修得古色古香,有很多卡位,當下客人不算多,待應安排了我們坐近窗邊,十分開揚,儘管靠近入口處的位置,但每個角落的私隱度也算高!不過,餐廳的上菜速度較慢,大約要等候半小時,所以之後,大家食得有點匆忙餐廳主打食烤鴨,若人數不多,又想試食,建議不妨以一人套餐,追加優惠菜品方法,較為實惠。由於我們今次會使用海港城美食優惠券,所以就不能同時享用一人套餐,烤鴨,唯有留待下次,再約一大班朋友品嚐最終揀選了張氏獅子頭、京式小籠包丶羲和小肉餅、籠仔櫻花蝦海味蒸飯張氏獅子頭拌飯,據聞這道菜是餐廳創辦人祖母的私房菜,為紀念祖母

張氏獅子頭拌飯,據聞這道菜是餐廳創辦人祖母的私房菜,為紀念祖母,與食客一同分享的菜式,獅子頭肉質鮮嫩和口感鬆軟,很有「家常便飯」的味道!

京式小籠包,賣相及味道也一般。羲和小肉餅在餐牌的圖片上,驟眼看以為是春卷皮內有小小肉餅,殊不知上碟,才發現肉餅的餡料比例十分多!雖然製法特別和花功夫,但食落,有點油膩!

籠仔櫻花蝦海味蒸飯,賣相及味道也是一般。反而泡茶味道甘香,可以化解肉類的油膩,整體而言,餐廳環境一流,侍應服務態度良好,但食物質素和味道也一般,價錢偏貴!

埋單原價$420,(用海港城美食優惠券,凡惠顧滿$300 ,即減$100,每次最多可用5張),每人$160,折扣後的價格尚算合理!
2072 瀏覽
2022-09-06
用餐優惠
優惠券
2022-09-04 892 瀏覽
我平生第一次寫食評,萬事總是得饒人處且饒人,但今次實在忍受不了,在此分享一下我在此店的經驗。此店 食物 + 環境 老實說是可取的,但服務奇差,一級價錢,九級服務,客人入座後就一於懶理,明顯是人手不夠,但發生在此高級食府中,竟然是籍口,莫非是顧客的錯?上菜有如天上飛雪,不分先後,趕緊給顧客填肚收檯。尤其是在門口接待嗰位701,簡直是女皇上身,看來佢真係入錯服務行業,應該係由顧客服侍佢。明白八點是交枱時間,但外面冇客而且裏面有枱, 701 一樣係冷言冷語:「下不為例」,趕客為重。今次係我第一次光顧,慶幸以後我可以少一個選擇。👏👏👏
2022-09-02 1288 瀏覽
「日御謂之羲和,月御謂之望舒。」不論是中午時分的和暖陽光、捲入海浪的黃昏暮光,或是傍晚抱月,都能坐擁海港美景,聽風的聲音。(1) 羲和狀元:片皮鴨需要預留的菜式。比一般店舖選用體態更小的烤鴨,沒有殘留太多葷味,而且皮滑肉嫰。食法也千奇百怪,分開三個部位:鴨胸皮、鴨胸肉及鴨腿肉。可以配搭不同的醬料,傳統食法有甜麵醬、青瓜條和京蔥絲。新式食法有藍莓醬、山楂條和紫洋蔥。肉質雖嫰,但欠缺烤鴨風味。當配上薄餅,主角烤鴨頓時變了配角。薄餅的溫度、口感也是中規中矩。(2) 羲和榜眼:黃扒魚肚原材料有有機南瓜、二十八頭花膠,混合魚/雞湯不斷提煉、摒除雜質,帶綿滑順喉的效果。花膠肉質略嫌不夠厚身,多番過濾反而影響本身的質感。另外,上半層的口感的確入口順滑,但下半層沉澱後較流質,整體味道有偏差。(3) 羲和小肉餅餅皮與肉碎層層壓實,捲製後烤至蘇脆。陳醋可自由添加,減低油膩。這個菜式我會稱為「失而復得小肉餅」。原本被告知已賣光,但詢問另一位店員時,告知小肉餅在製作中,才得以品嘗。🫰🏻某部分的座位飽覽整個海景,但環境氣氛屬於喧鬧,亦有店員容許小朋友四處亂走,打擾雅興。個人認為菜式上有自家特色及創新,但未屬一試

(1) 羲和狀元:片皮鴨
片皮鴨

(2) 羲和榜眼:黃扒魚肚
黃扒魚肚

(3) 羲和小肉餅
羲和小肉餅

某部分的座位飽覽整個海景,但環境氣氛屬於喧鬧,亦有店員容許小朋友四處亂走,打擾雅興。個人認為菜式上有自家特色及創新,但未屬一試難忘。
2022-08-30
黃扒魚肚
  • 片皮鴨
2022-08-30 633 瀏覽
环境 ~装修风格过于杂乱 中式又显得不够大气 小资又显得过于沉闷 总体风格比较混乱 但面朝大海 看看西九龙不错食物~总体来说菜品一般 没有很让人惊艳的菜 但小创意挺多 适合体验派 不适合看中食物口味的伙伴 服务~小姐姐小哥哥都很热情 不耐其烦的解释每道菜以及吃的方法 但是菜有点慢 中午过去 等了30多分钟才热菜 性价比~海港城券后两人548 不算便宜 70%的价格给在了豪华海景里 还有一些没提高口味但很有意思的食物创意总体~ 适合体验派 不适合对食物质量要求高的伙伴

总体~ 适合体验派 不适合对食物质量要求高的伙伴

用餐優惠
優惠券
烤鸭半只
2022-08-29 391 瀏覽
去过很多次的餐厅 景色很好 本来每次想请朋友吃饭和重要的日子都会想去这家。但是这次真的失望。电话订位很困难 经常没有人接电话 态度也很差 我话还没说完直接挂电话 再打过去没人听 就挺失望
2022-08-29 357 瀏覽
Traditional Chinese Restaurant comes with a twist in the way of cooking. Such as tasting Beijing Peking duck in 3 innovative ways/Frozen goose liver/ Fried prawn balls with sweet wasabi sauce. One of the most remarkable moment would be enjoying the gourmet together with stunning harbour view💙
2022-06-24
5 分鐘 (堂食)
  • Beijing Peking duck
連下午茶都要食片皮鴨就知小妹有幾狂熱🔥🔥雖然海港城優惠卷已經變得冇咁抵食但係‼️完全無阻食片皮鴨既心🤍🍄羲和馳名烤鴨 (又名會跳舞的烤鴨)($328/半隻)首先淨係呢個轉盤已經好架勢🥰青瓜絲、京葱絲、甜麵醬就係基本既傳統食法啦將鴨皮鴨肉分左三部曲進食 新派又不失風味👍🏻除此之外,第一食法建議將鴨胸皮蘸藍莓醬同爆炸糖🧨皮鴨超級酥脆加上爆炸糖係嘴裡面跳動口感好特別 而且唔係間間都有得食😋所以又名會跳舞的烤鴨🦆第二食法係將鴨胸肉蘸黃芥末醬💛鴨胸肉多汁有口感 鴨皮酥脆而且唔油膩蘸醬後進食入口酸中帶甜 反而再減少油膩感第三食法亦都係我地一貫理解片皮鴨既食法將薄餅包住鴨腿肉 再蘸上不同醬料配菜🫔新式食法加入山楂條、紫洋蔥、藍卜莓醬超級清新‼️將片皮鴨昇華左好多🥰

連下午茶都要食片皮鴨就知小妹有幾狂熱🔥🔥
雖然海港城優惠卷已經變得冇咁抵食
但係‼️完全無阻食片皮鴨既心🤍

🍄羲和馳名烤鴨 (又名會跳舞的烤鴨)($328/半隻)
首先淨係呢個轉盤已經好架勢🥰
青瓜絲、京葱絲、甜麵醬就係基本既傳統食法啦
將鴨皮鴨肉分左三部曲進食 新派又不失風味👍🏻

除此之外,第一食法建議將鴨胸皮蘸藍莓醬同爆炸糖🧨
皮鴨超級酥脆加上爆炸糖係嘴裡面跳動
口感好特別 而且唔係間間都有得食😋
所以又名會跳舞的烤鴨🦆

第二食法係將鴨胸肉蘸黃芥末醬💛
鴨胸肉多汁有口感 鴨皮酥脆而且唔油膩
蘸醬後進食入口酸中帶甜 反而再減少油膩感

第三食法亦都係我地一貫理解片皮鴨既食法
將薄餅包住鴨腿肉 再蘸上不同醬料配菜🫔
新式食法加入山楂條、紫洋蔥、藍卜莓醬
超級清新‼️將片皮鴨昇華左好多🥰
2022-08-20 510 瀏覽
This is my 3rd time here but the quality had been reduced, I think there is area to improve over staff and food quality. Most importantly the AC inside keep making a loud sound and the staff is not sorry about or any solution to get it solved
2022-08-17 671 瀏覽
這間餐廳經常性超爆,出名係多人卜位,屋企人特登卜位去食晚飯。由於星期日關係,超超多人等位,差唔多都要等咗半個鐘先有位安排入座,餐廳環境非常之靚及優雅。羲和馳名嘅烤鴨系半隻鴨,提供鴨唔同三種嘅部位,仲有百寶盒同薄餅,配上醬汁亦有多款,比較特別食法係鴨胸肉配藍莓醬同爆炸糖,食落去都幾特別,出面餐廳少有這個出品,比較特別。青梅排骨,炸得好鬆化,好好送飯,正👍脆芋絲小食,好食過薯條多多聲,好好食,可以encore。

青梅排骨,炸得好鬆化,好好送飯,正👍

脆芋絲小食,好食過薯條多多聲,好好食,可以encore。

• 青梅一字骨
  • 羲和馳名烤鴨
  • 蜜汁脆芋絲
2022-08-16 665 瀏覽
平日晚市walk-in,6點半入座,無咩人,俾左窗邊位片皮鴨枱枱都有點,店員會喺你面前片鴨,亦會講解點樣食法,鴨胸皮配藍莓醬同爆炸糖,鴨胸肉配芥末醬,鴨腿肉配薄餅京葱青瓜甜麵醬或者山楂條藍莓醬,個人覺得傳統食法加山楂條好食,不過個薄餅唔熱,幾扣分羲和小肉餅有心思嘅小食,好香脆青梅排骨正常,普通好食蠔仔粥好味,不過一碗過百蚊,有啲唔抵個人覺得食物質素不過不失,片皮鴨唔差但係又未覺得好好食,考慮埋落地玻璃海景的話,整體係ok (如果玻璃唔係咁污糟)落地玻璃海景,本應好開心,但係玻璃真係幾污糟,影相睇唔到不過有唔少污漬油漬,都幾唔舒服,好可惜
平日晚市walk-in,6點半入座,無咩人,俾左窗邊位

片皮鴨

羲和小肉餅

有心思嘅小食,好香脆

青梅排骨

正常,普通好食

蠔仔粥
好味,不過一碗過百蚊,有啲唔抵

2022-08-15
  • 羲和小肉餅