2019-09-22
為左試下呢間大熱餃子店嘅水準,放工就同男友即刻過嚟太子,因為晏啲撞正食飯時間就會大排長龍。我地叫左一份煎餃同一份湯餃加麵底,仲有兩杯凍豆漿。餃子未到之前試下啲菜脯先,辣辣地食落幾開胃,但就油左少少。雲耳椰菜湯餃($48,麵底+$10)好快就上枱,每隻餃子都有翻咁上下大隻,而且隻隻都包得脹卜卜好飽滿。餃子餡口感唔錯,椰菜同雲耳都好爽脆,不過豬肉餡比例少所以味道以菜蔬為主偏清淡,沾醋或者配埋菜脯食會開胃啲。飲啖湯試下先,湯底味道清甜,似我地平時飲開嘅家常老火湯。韭菜煎餃 $47/10隻煎餃應該係即叫即煎,所以就要等得耐啲,湯餃食完後先至送到。煎餃賣相不錯,外層煎得金黃香脆。韭菜餡都一樣好足料,食落韭菜味唔算太濃烈,對我來說剛剛好。豆漿豆味唔算特別濃郁,味道偏甜,不過不失。餐廳餃子整體不錯,不過味道就無想像中咁驚豔,值唔值得花時間排長龍去食就見人見致。
飲啖湯試下先,湯底味道清甜,似我地平時飲開嘅家常老火湯。
韭菜煎餃 $47/10隻
韭菜餡都一樣好足料,食落韭菜味唔算太濃烈,對我來說剛剛好。
豆漿豆味唔算特別濃郁,味道偏甜,不過不失。