2020-09-07 119 瀏覽
好耐無出街食野喇!雖然政府俾食肆開到十點,但我都係中午食好過喇。呢間餐廳主打打邊爐既。但係天氣熱,又唔想坐咁耐就望下有無其他野食。結果都有d 日式既套餐。唔想響打邊爐既餐廳食刺身。於是叫左佢既南蠻炸雞同炸豬扒。落單要用QR code. 其實都好方便既。首先沙律任你夾。款式得六樣,大路野,除左椰菜花。我既南蠻炸雞,配左沙律醬,但個人認為凈食都已經好正。反而放左響隔離既沙律,由於已經放左柚子沙律汁,搞到個炸雞粉林左。朋友既炸豬扒,基本上炸得好乾身。連最邊既肥膏位置都唔肥膩。可以再黎試。飲品方便勁多選擇,我試左西班牙特飲、菠蘿青瓜汁(呢個既菠蘿味有d 假)。餐廳仲有其他紙包同罐裝野飲。**提提大家,雖然飲品係無限供應。但如果大家想試齊全部味,都希望先拎小小,好味再攞。隔離枱既情侶就飲凈好多「半杯」既野飲。

首先沙律任你夾。款式得六樣,大路野,除左椰菜花。
沙灘

我既南蠻炸雞,配左沙律醬,但個人認為凈食都已經好正。
南蠻炸雞

朋友既炸豬扒,基本上炸得好乾身。連最邊既肥膏位置都唔肥膩。
可以再黎試。

炸豬扒
2020-09-06
2020-07-09 446 瀏覽
好耐無食火鍋了,不過近日疫情似乎又再爆發都無咩可能約到一大班人食了所以今次揀咗一人一鍋的美人鍋試試他們剛好推出了美人鍋套餐50% off優惠仲要係逢星期一至五全日都有,都算抵食架!套餐包括了1湯,1款免治雞肉,1款肉(可再加錢升級其他肉類),蔬菜盛合,飯或麵在等待火鍋期間,我們亦點了兩道小食先來一個蟹棒牛油果明太子春卷貪佢雖然係炸物,但炸得健康一點嘛蟹棒份量如果再多一點就更好食入口牛油果味較濃,明太子的味道不算明顯但當是開胃小食亦算不錯另一道小食是三文魚牛油果美人卷透明米紙包住滿滿新鮮的蔬菜、牛油果及三文魚入口清新,驚喜的是裡面還有忌廉芝士令口感層次更豐富外面的自助沙律及飲品吧都有挺多款式尤其是飲品,每款試飲少少都要走幾轉毛試得晒重點的美人鍋套餐,湯底選擇其實有好幾款店家推薦的宮崎風辛辣湯及壽喜燒湯其實我都幾想試但實在抵受唔到骨膠原湯的魔力看著啫哩狀的膠原湯底彈下彈下然後慢慢溶化繼而將它們吸收入肚子裡,味道頗濃完全就係食得入口的護膚品我選了雞肉及豚腩肉份量不算太多,但如果對女生而言亦剛剛好比較吸引的倒是色彩繽紛豐富的蔬菜盛合款款都是健康又新鮮的食材,營養價值高至於麵及飯方面我選了日本雞
好耐無食火鍋了,不過近日疫情似乎又再爆發
都無咩可能約到一大班人食了
所以今次揀咗一人一鍋的美人鍋試試
他們剛好推出了美人鍋套餐50% off優惠
仲要係逢星期一至五全日都有,都算抵食架!

在等待火鍋期間,我們亦點了兩道小食
先來一個蟹棒牛油果明太子春卷
貪佢雖然係炸物,但炸得健康一點嘛
蟹棒份量如果再多一點就更好
食入口牛油果味較濃,明太子的味道不算明顯
但當是開胃小食亦算不錯
另一道小食是三文魚牛油果美人卷
透明米紙包住滿滿新鮮的蔬菜、牛油果及三文魚
入口清新,驚喜的是裡面還有忌廉芝士
令口感層次更豐富
外面的自助沙律及飲品吧都有挺多款式
尤其是飲品,每款試飲少少都要走幾轉毛試得晒
重點的美人鍋套餐,湯底選擇其實有好幾款
店家推薦的宮崎風辛辣湯及壽喜燒湯其實我都幾想試
但實在抵受唔到骨膠原湯的魔力
看著啫哩狀的膠原湯底彈下彈下然後慢慢溶化
繼而將它們吸收入肚子裡,味道頗濃
完全就係食得入口的護膚品
我選了雞肉及豚腩肉
份量不算太多,但如果對女生而言亦剛剛好

比較吸引的倒是色彩繽紛豐富的蔬菜盛合
款款都是健康又新鮮的食材,營養價值高
至於麵及飯方面
我選了日本雞蛋雜炊,朋友則選了日本羽衣麵
羽衣麵有點類似我們平時食開的河粉,但再厚身一點
一個套餐也真的足夠食用亦算飽肚
而且目前價錢只需半價,真的抵食!
2020-07-06
2020-07-04 243 瀏覽
最近去左美人鍋打邊爐🍲,叫咗兩個美人鍋套餐,擺盤好靚,膠原BB十足,食完唔係有冇變美左🥰,哈哈 😄.第一個set揀左骨膠原湯、芝麻免治肉🐔、豚腩肉🐖、蔬菜盛合🥬、日本羽衣麵,骨膠原係一個jelly狀,免治肉幾彈牙,豚肉似係五花腩片,最正嘅係羽衣麵,滑dodo,幾好食😋.另一個set叫左壽喜燒湯、明太子芝士免治肉、美國牛小排🐂、蔬菜盛合、日本雞蛋雜炊🍚,壽嘉燒鍋都有嗰舊骨膠原jelly架,牛小排有少少厚度,口感同牛味都唔錯,最後食完哂之後有個湯底煮埋個雞蛋🥚飯,飽哂.佢哋出面仲有沙律吧🥗醬油吧同飲品吧🍹,醬油有成十幾種,真係選擇困難,飲品仲有幾款養生美肌飲,貫徹返美人鍋嘅概念😚

2020-07-02 213 瀏覽
成日聽人推介「美人鍋」,今日Target 佢嘅「一人前美人鍋套餐」,同朋友✌🏻個人去左食~套餐任你配搭自己鐘意食嘅item💁🏻‍♀️▫️1️⃣湯底▫️2️⃣免治雞肉▫️3️⃣肉▫️4️⃣蔬菜盛合▫️5️⃣配料&醬汁▫️6️⃣飯/麵▫️加$48有埋沙律飲品吧,有多款🍹「美人水」亦有🧃果汁☕️咖啡🍵茶提供👍🏻-除左套餐,餐牌仲有唔同🥢肉類拼盤、🍤小食、前菜可以叫,多人聚會嘅可以叫埋黎開心share💕-🔸🍲骨膠原湯🔸芝麻免治肉🔸🥩美國牛小排🔸🍚日本雞蛋雜炊🔸⚠️名符其實嘅骨膠原湯⚠️ 超濃郁😍牛小排都有返咁上下厚度,重牛味,質素幾好👍🏻到最後加埋飯同雞蛋煮個雜炊,勁入味🤤-🔸🍲壽喜燒湯🔸明太子芝士免治肉🔸🐷豚腩肉🔸🍜日本羽衣麵🔸壽喜燒湯底都有骨膠原元素,飲落就濃味少少🤏🏻 依個湯底煮羽衣麵一流,因為又薄又滑嘅羽衣麵本身無乜味,吸左壽喜燒湯之後剛剛好☺️豚腩肉薄切有驚喜,肥瘦比例均勻😋-口痕叫埋個🍤海老粟米天婦羅🌽,炸粉一啲都唔會覺得厚,粒粒粟米加彈牙海老,口感層次分明😉-
套餐任你配搭自己鐘意食嘅item💁🏻‍♀️

🔸🍲骨膠原湯🔸芝麻免治肉🔸🥩美國牛小排🔸🍚日本雞蛋雜炊🔸
⚠️名符其實嘅骨膠原湯⚠️ 超濃郁😍
牛小排都有返咁上下厚度,重牛味,質素幾好👍🏻
到最後加埋飯同雞蛋煮個雜炊,勁入味🤤

🔸🍲壽喜燒湯🔸明太子芝士免治肉🔸🐷豚腩肉🔸🍜日本羽衣麵🔸
豚腩肉薄切有驚喜,肥瘦比例均勻😋

2020-04-03 245 瀏覽
之前想同朋友食一人火鍋,見 YouTube 有人推介呢間美人鍋 🧚🏻‍♀️所以就想試下係咪真係咁抵食🤔餐廳主打日式 Shabu Shab🇯🇵我叫左一個美人鍋套餐☺️湯底揀左壽喜燒湯底🍲一開始係奶白色🤍幾特別,慢慢會熔化,味道頗濃👍🏻醬料可以喺出面嘅醬料區自由配搭💁🏻‍♀️蔬菜盛合🥙每款蔬菜都有少少🤏🏻生菜🥬雜菇🍄蕃茄🍅色彩鮮艷😍而且都幾新鮮💦雞肉&豚腩肉🐓雞肉份量較少,相反豚腩肉係薄切嘅🐖有啲豚肉香,脂肪紋理平均😋日本羽衣麵🍜質地偏腍,滑身同味道唔錯🤤另外嗌左芝士魚餅🧀🐟稻庭烏冬都係一般😉整體而言唔算好抵食🧐不過抵在加 $30 多一個自助飲品區
2020-03-17 199 瀏覽
因為疫情關係,美人鍋晚市有套餐半價優惠。叫左壽喜燒湯底,但原來一開始係奶白色,一開始湯底都夠濃,加湯底後,就慢慢無壽喜燒的感覺。下次可以試下其他湯底。肉類方面,上一次揀左雞肉混豚肉,不過雞肉有D腥,所以今次只揀豚肉,豚肉正正常常。另外明太子芝士免治肉就無明太子同芝士味,普通一舊肉丸的味道。但係D蔬菜就幾甜。半價的話,我會試。非半價我就覺得可以有其他選擇。
豚肉
蔬菜拼盤
壽喜燒湯底
2020-03-09 2273 瀏覽
塚田農場的姊妹店美人鍋 喺坑口東港城開了一個月,終於可以去拜會下。主打🇯🇵日式一人一鍋,用料精緻。湯底$48起,要推介嘅係日本壽喜燒湯底,甜味十足充滿骨膠原。先來前菜,意色帆立貝刺身。加上了食用花,精緻嘅擺盤令人垂涎欲滴。帶子刺身鮮甜,加上點點意大利香醋,很有西方嘅風味。除咗燾喜燒湯底,另外特別的檸檬芫茜湯底也有驚喜,食落去酸酸地,用咗堅魚湯也相當有特色!主打的各樣配料方面也令人印象深刻!每一個鍋,一定要點一份蔬菜盛合,色彩繽紛嘅蔬菜令人吸收充足嘅纖維。真係好健康!令人最感動嘅係佢居然有紫椰菜,營養價值高!另外達摩雞件,來自日本的地雞🐓,雞味好香濃,而且煮完之後仍然保持肉質好滑!豆皮蔥卷也值得一試!最後,竟然可以係美人鍋見到香港比較少有嘅雜炊。加埋日本米同雞蛋和香蔥,食落去就唔驚唔夠飽有啲飯氣落肚。甜品拼盤都相當出色,除咗有好滑的抹茶牛奶布甸配上抹茶醬之外,仲有綠茶Tiramisu! 最後,加多一球焙茶雪糕,真係好似去左日本一樣。不過因為係逐碟逐碟叫,所以埋單都唔平。人均消費我諗都要三百幾蚊。在疫情底下,打邊爐都要好小心,但美人鍋佢貫徹着一人一鍋嘅原則,所以安全都相當有保證。可以喺呢個

不過因為係逐碟逐碟叫,所以埋單都唔平。人均消費我諗都要三百幾蚊。在疫情底下,打邊爐都要好小心,但美人鍋佢貫徹着一人一鍋嘅原則,所以安全都相當有保證。可以喺呢個疫情底下,仲食到好美味嘅鍋物,算係令人滿足嘅。
  • 達摩鮮雞件
2020-02-24 223 瀏覽
雖然店名主打食鍋~但我嚟幾次都係lunch定食😛lunch就算唔係食鍋,定食/丼餐...飲品吧都係任飲🥳🥳燒三文魚炸雞定食,個三文魚一啲都唔鞋!炸豬扒好脆但仲有肉汁!而且個粉一啲都唔厚~而且有肉香~天婦羅一份有8、9件👍🏻外面通常都4-5件,重點在好好食!因為個天婦羅粉超香!平時甩出嚟炸完嗰啲粉未必食,但呢個香到可以用晒嚟送飯😂炸金菇好出色👍🏻👍🏻如果唔係一個人去食,推介叫呢個set,可以分享💖💖💖

燒三文魚炸雞定食,個三文魚一啲都唔鞋!

炸豬扒好脆但仲有肉汁!而且個粉一啲都唔厚~而且有肉香~

2020-02-20
2020-02-12 270 瀏覽
呢間日式餐廳開咗約1,2個月,有日買餸經過,停低望咗陣餐牌,見到定食幾吸引,同價錢尚算合理,就排隊拎飛等位,等位約10分鐘左右,裏面環境同座位分隔十分舒適,我地點咗以下嘅餐(1)連藕免治雞肉丼套餐 $138 餐裏有豆腐凍盤,1碗湯烏冬,同埋南巒炸雞,主食係煎連藕免治雞肉餅,食落口連藕粒好有口感,肉餅非常香口(2)美人鍋套餐$168 湯底我選咗我最鍾意嘅壽喜燒湯,但味道不算突出,有少少失望,我選咗明太子芝士免治豬肉,雞肉并豚腩肉,兩款肉類正常,同埋有一盤蔬菜,午餐不用加錢都有餐飲bar,款式很多,有汽水,咖哩,果汁類,綠茶等等總括嚟講,午餐定食略勝一籌

(1)連藕免治雞肉丼套餐 $138

(2)美人鍋套餐$168

總括嚟講,午餐定食略勝一籌

2020-02-05 168 瀏覽
真系好後悔,完全唔值。食牛涮鍋或者日牛涮涮鍋仲好。食物唔太新鮮,一款丸類都無(好似系),而且份量好少好少好少,叫碟肉得4片,其他小食都係得幾條,幾粒,都係叫個烏冬同麵黎填飽自己個肚。加38元特色飲品吧、飲品係就係有好多款式,但系試左3款,但都淡而無味,真系寧願飲紙包或罐裝飲品仲好。我叫左湯底壽喜燒,無味🤦🏻‍♀️ 完全唔掂我地2個女仔食681蚊(已經無咩食肉),呢個價錢,不值。不過環境,服務係ok既。
真系好後悔,完全唔值。
食牛涮鍋或者日牛涮涮鍋仲好。

我叫左湯底壽喜燒,無味🤦🏻‍♀️
完全唔掂
我地2個女仔食681蚊(已經無咩食肉),
呢個價錢,不值。

不過環境,服務係ok既。
2020-02-04 138 瀏覽
我見呢間新開無耐嘅日式火鍋店有lunch set,所以行完商場有點餓就入內試吓新店裝修枱椅大大張,坐得舒適。我被安排近門口位置,所以看到門口有個自助調味吧加飲料自助吧,供食客自行選擇調配。而且吧枱都很衞生乾淨我今次選擇了南蠻炸雞定食$78,並沒有揀一人一鍋嘅美人鍋套餐,因為我覺得都頗貴,最基本要$116,套餐其中只係包一碟肉,對於吃火鍋食一碟肉,我就覺得不夠。當然套餐內還包前菜,冷盤等等.....說回正題,南蠻炸雞套餐炸雞略微太鹹,幸好有沙律菜清淡一下,米飯是日本米,好香。套餐還包自助飲料吧!其中有些大大樽顏色飲料幾吸引,不過味道就有待改善,飲果汁和熱茶較穩陣。還有很多lunch set供選擇,不過其他嘅套餐價錢都中上,差不多$13x起,我就覺得平平哋又想坐得舒服,而又細食嘅女仔朋友可以試下,美人丼輕食會較合適。

說回正題,南蠻炸雞套餐

2020-01-29 101 瀏覽
今晚收工天氣有點凍,和同事決定要打邊爐取暖,在坑口見到這間一人一鍋的火鍋店,價錢不算便宜但是可以接受,就進去了。地方很大很乾淨,而且還可以充電!【醬油】種類非常之多,自家製日本京蔥辣油和自家製黑麻油加大量葱蒜是最佳配搭。【壽喜燒湯】No.1湯底,見到之前的食評說這個湯底偏淡,所以向店員說希望可以加重點壽喜燒醬料,而這個啫喱狀的骨膠原雖然沒有味道,但是卻很特別,看着他慢慢溶掉在湯底裏。【宫崎風辛辣湯】我覺得味道不夠辣,不過咸淡適中,下次應該選擇麻辣湯底。 【蔬菜盛盒】蔬菜種類應有盡有,而且份量大份,都算新鮮。 【雞肉】夠鮮嫩,配壽喜燒湯一流。【和牛肩肉】價錢幾貴,不過和牛肩肉味道濃郁。【明太子芝士免治肉】芝士很快便溶在湯底,免治肉和太子配合口感幾好。【日本羽衣麵】羽衣麵闊但很薄,很快便溹滿湯汁。

壽喜燒湯

宫崎風辛辣湯

【蔬菜盛盒】蔬菜種類應有盡有,而且份量大份,都算新鮮。

蔬菜盛盒

【雞肉】夠鮮嫩,配壽喜燒湯一流。

雞肉

【和牛肩肉】價錢幾貴,不過和牛肩肉味道濃郁。

和牛肩肉

明太子芝士免治肉

【日本羽衣麵】羽衣麵闊但很薄,很快便溹滿湯汁。
日本羽衣麵
2020-01-16
壽喜燒湯
蔬菜盛盒
雞肉
和牛肩肉
日本羽衣麵
2020-01-26 109 瀏覽
昨晚跟家人(5大人)到此吃團年飯。由於訂唔到任食火鍋就試吓這間。首先,食物全是單點。美人煱套歺其實每人必須點湯加蔬菜籃,每人一份。這個套歺已差不多$100元。火鍋食品選擇有限。🦐兩隻$58,牛肩肉$158 100g 只有8幼片。餃子🥟4隻。由於肉類太貴又少,不會再叫。吃完完全唔飽。飲品焗住叫$38一位任飲。散叫一杯飲料你$78。最後5個人埋單$1400。絕不會再去

由於肉類太貴又少,不會再叫。吃完完全唔飽。

飲品焗住叫$38一位任飲。散叫一杯飲料你$78。

最後5個人埋單$1400。

絕不會再去

2020-01-24
慶祝紀念
團年飯
2020-01-26 1262 瀏覽
相約好朋友團年, 出來閒聊近況, 選擇左佢屋企附近既大型商場, 餐廳太多唔知點揀, 朋友提議這家開張無耐既美人鍋, 美人配美人鍋, 非常配合.日式風格, 環境舒服, 唔會太迫.美人鍋套餐可以自選一款湯底, 一共有八款, 有辛辣亦有清新口感既.仲有蔬菜盛合, 即係各款野菜或菇之類.而主食可以自由選擇海鮮類, 牛肉, 雞肉, 豚肉等, 驚唔夠飽仲有麵, 烏冬之類加配.我揀左推薦既壽喜燒湯底, 個湯底好得意, 係一舊類似啫喱狀既膏, 煲熱後慢慢會化開. 因為一人一鍋既關係, 鍋細湯特別濃郁, 好香好甜既醬油味.肉類要左和牛肩肉, 雪花好平均, 唔會太多脂肪, 口感好彈牙, 細嫩無起, 而且牛味濃郁.想試埋呢度既豬肉, 所以要多份豚肩脊肉, 豬肉既脂肪會多一點, 但入口覺得好軟嫩, 唔肥唔鞋, 肉味好香. 而且一片既面積比牛肉大, 口感更加豐富.而蔬菜盛合有金菇, 秀珍菇, 黃紅椒, 蕃茄仔, 椰菜, 生菜, 粟米等等, 每樣都名新鮮乾淨.除左醬汁比平時既日式火鍋多之外, 加錢有飲品吧, 除左普通既飲品外, 仲有自定制花茶.除左火鍋, 仲有其他日式食品, 刺身, 手卷, 炸物都有, 非常多選擇
日式風格, 環境舒服, 唔會太迫.
仲有蔬菜盛合, 即係各款野菜或菇之類.

因為一人一鍋既關係, 鍋細湯特別濃郁, 好香好甜既醬油味.
除左火鍋, 仲有其他日式食品, 刺身, 手卷, 炸物都有, 非常多選擇.
2020-01-20 90 瀏覽
知道坑口東港城開了美人鍋、特地跟家人前往一試。店鋪以和風裝潢、地方整潔寬闊舒適。點了骨膠原湯底、日式火鍋湯底果然夠清、怕廣東式火鍋太油膩的朋友應該會喜歡。火鍋套餐的野菜盛合、色彩豐富、菜和菇類種類夠多。有多款醬汁可選, 當中白味噌芝蔴汁跟自家製韮菜醬油 味道調得不錯👍🏻自助飲品區提供多款detox 果茶、果汁等。意式生帆立片拼柚子胡椒汁 $78味道清新南蠻炸雞 $48 炸得好酥脆、雞肉好嫩滑、蘸上蒜香沙律醬好好吃!日本芋豚肩脊肉 灼一會就吃到、肉質偏軟嫩、帶點肉香。蔥卷豆腐盛合其實是腐皮包著蔥。芝士魚餅 魚肉裡面包著滿滿芝士、感覺有點太膩。另外點的蕎麥麵~

火鍋套餐的野菜盛合、色彩豐富、菜和菇類種類夠多。

自助飲品區提供多款detox 果茶、果汁等。

意式生帆立片拼柚子胡椒汁 $78味道清新

日本芋豚肩脊肉 灼一會就吃到、肉質偏軟嫩、帶點肉香。

蔥卷豆腐盛合其實是腐皮包著蔥。

芝士魚餅 魚肉裡面包著滿滿芝士、感覺有點太膩。

另外點的蕎麥麵~