2021-07-26 35 瀏覽
將軍澳南近海邊嘅日式居酒屋餐廳, 週末都有午市定食,價錢相宜餐廳本身專食串燒,見到餐牌有鹽燒雞串燒定食($78),就梗係嗌呢個啦,果然冇失望, 雞肉串燒燒得好香,有少少脆皮,鹽嘅味道適中,仲有雞胸軟骨串燒和瓜類的串燒,瓜的串燒很爽口,不過唔太肯定是哪種瓜,白飯仲要係無限量添加, 啱曬飯桶另外蒲燒鰻魚定食($128)都唔錯,定食本身配有沙律、漬物前菜、麵豉湯和蒸蛋,質素幾好唔hea底,不過蒸蛋口感有啲實,滑啲會仲正另外點了一個甜品日式炸鮮奶配3.6牛乳沖繩黑糖雪糕($68),雪糕好香好味,不過炸鮮奶對我來說有點太甜, 炸粉都有點厚

日式炸鮮奶

星期日同男朋友黎到將軍澳海傍附近既緻食晚餐,食完仲可以係海傍散下步,吹下海風。我地揀左十分豐富既$558二人前餐,食到好飽。前菜盛盒有羊棲菜、青瓜漬、泡菜。羊棲菜即係海苔,我最鍾意呢個,好味。胡麻番茄沙律好新鮮,切成一片片,容易入口。時令刺身: 油甘魚、三文魚、吞拿魚,全部都唔係薄切,無雪藏味。鰻魚香蔥玉子燒幾特別,玉子入面都包左啲蔥,鰻魚幾香口,一齊食都幾夾。小貝柱麵豉湯唔會鹹,仲有啲小貝柱、蒸蛋粒、海帶條。到左串燒盛宴。精選雞肉串燒係雞頸,我覺得好食,肉質軟腍又啖啖肉,有少少孜然粉,好惹味。日本白豚五花腩配柚子胡椒醬幾厚身,好肥美。汁燒帆立貝有三大粒,配上好有日本味道既醬汁。加拿大天然豬肋條都唔錯,夠腍身。牛油燒日本翠玉瓜同燒日本大蔥,個餐包含左蔬菜,健康啲。燒澳洲M7和牛小牛柳配日本淡路島藻鹽望落好靚仔,食落有牛味,口感軟腍,正。櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯好大碟,而且好足料,好飽肚。是日精選甜品拼盤有紅豆大福、紅豆芝士蛋糕、開心果雪糕、抹茶迷你班㦸,見到都開心,我最鍾意頭兩者,好滿足。二人前仲包埋飲品,我地叫左凍柚子蜜同可樂。
我地揀左十分豐富既$558二人前餐,食到好飽。
胡麻番茄沙律好新鮮,切成一片片,容易入口。
小貝柱麵豉湯唔會鹹,仲有啲小貝柱、蒸蛋粒、海帶條。
到左串燒盛宴。
日本白豚五花腩配柚子胡椒醬幾厚身,好肥美。
汁燒帆立貝有三大粒,配上好有日本味道既醬汁。
加拿大天然豬肋條都唔錯,夠腍身。
牛油燒日本翠玉瓜同燒日本大蔥,個餐包含左蔬菜,健康啲。
櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯好大碟,而且好足料,好飽肚。
二人前仲包埋飲品,我地叫左凍柚子蜜同可樂。
2021-07-25
2021-07-22 402 瀏覽
星期六又同呀媽去咗將軍澳行街,今次發現原來Donki嗰層穿出去過橋有幾間餐廳。第一間見到嘅餐廳係「緻」居酒屋🏮,佢連週末都有做午市套餐,於是就決定一於食佢。餐廳面積比想像中細,座位唔多,不過裝修都唔錯嘅。佢門口放咗張高枱,原本心諗咁熱邊有人坐㗎,但忘記咗其實係為毛孩一家而設🐶。午市定食有八款選擇🍱,由$68至$138不等,款式涵蓋沙律、魚生丼飯同熟食類。同時,佢亦設有午餐二人前,內容幾豐富,每位承惠$188。網燒厚切美國安格斯牛西冷丼定食($138),唔好話我馬後炮,睇西冷牛個賣相都已經覺得好正😋。牛扒切件排列整齊,份量超多,足足有成十二片。🥩牛扒燒至約五成熟,口感軟嫩,無筋,牛味仲幾濃添🐮,所以基本上配鹽或乾蒜片食已經好好味。我食埋成碗飯真係飽晒!緻·浦燒鰻魚定食($128),鰻魚定食同西冷牛定食造型一樣,唯一唔同就係個主菜。🐟鰻魚以碟分開另上,有兩大塊,夾埋應該有成條。魚肉幾入味無骨,但略嫌唔夠多汁。定食另外包咗漬物、沙律、茶碗蒸同埋麵豉湯。當中嘅蒸蛋好滑🥚,而漬物唔止得酸,仲辣辣哋,幾開胃。飲品方面🍵,餐廳本身有提供麥茶,跟餐飲品要再加錢。我哋要咗凍檸蜜(+$8)同凍雜莓果茶(+
緻·浦燒鰻魚定食
緻·浦燒鰻魚定食
飲品方面🍵,餐廳本身有提供麥茶,跟餐飲品要再加錢。我哋要咗凍檸蜜(+$8)同凍雜莓果茶(+$12),前者正正常常,後者就麻麻哋,雖然係採用茶包,但唔知點解呢隻藥水味較重🙈。
總括嚟講,呢餐居酒屋午餐都唔錯,我對自己食嗰份牛丼好滿意🥢。如果去開將軍澳海濱,想食日本嘢的話,不妨可以考慮吓嚟依度,好寫意咁食一餐啊。
2021-07-17
網燒厚切美國安格斯牛西冷丼定食
相隔一陣子沒介紹將軍澳的新餐廳!😛 #MEAD將軍澳新滋味 去到海濱 來到一間吃日式串燒的居酒屋🍺😆 在將軍澳這小區都可以發掘到很多不錯的餐廳🤣-🔻🔻🔻🔻🔻✨二人前 ($498) ✨吞拿魚他他  配 黑蒜、青瓜、檸檬、水菜 好濃厚的黑蒜味~而且加了檸檬🍋 感覺比一般吞拿魚他他較為酸但同時加了很多脆米粒粒 令整體很有口感~ 十分特別 建議吞拿魚份量可以多點就好哈哈🤭😆-✨前菜:三文魚籽茶碗蒸、蜆肉麵豉湯🍲 三文魚籽份量很充足! 喜歡吃三文魚籽的不要錯過~ 蛋香味亦很香濃~  而蜆肉麵豉湯有鮮甜的蜆肉味 相反如果再多點蜆肉就好了🤫-✨特選雞類串燒:雞軟骨、雞柳串🐤雞軟骨燒得好香脆 表皮不會過粉 恰到好處! 至於雞柳調味很充足 十分惹味!-✨日本白豚五花腩配柚子胡椒醬🐖這款白豚五花腩原以為會很肥膩~ 但豬肉經燒烤後油脂好像都已經逼了出來 加上自家製的柚子胡椒醬 酸酸甜甜的 配搭很不錯! -✨加拿大豬拖羅配梅醬🐷店員介紹這款豬拖羅是屬於豬的面豬登 肉質十分軟腍 感覺尤如日本拖羅吞拿魚般豐厚 -✨汁燒美國牛西冷🥩熟透比例剛剛好 不會過老/韌 加上醬汁一起燒 令牛肉味更顯突出! 是我最喜愛的串燒之

🔻🔻🔻🔻🔻
✨二人前 ($498)

✨吞拿魚他他  配 黑蒜、青瓜、檸檬、水菜

✨前菜:三文魚籽茶碗蒸、蜆肉麵豉湯🍲

✨特選雞類串燒:雞軟骨、雞柳串🐤

✨日本白豚五花腩配柚子胡椒醬🐖

✨加拿大豬拖羅配梅醬🐷
✨汁燒美國牛西冷🥩
熟透比例剛剛好 不會過老/韌 加上醬汁一起燒 令牛肉味更顯突出! 是我最喜愛的串燒之一💕
✨日本山藥窩荀🥒
吃完肉後 蔬菜可以去除剛剛的油膩感  山藥和窩荀上加上少許黑胡椒 而且都十分爽口☺️
✨青森比目魚醬油燒🐟
表皮燒得好香脆 內裡的魚肉都嫩滑呢  唯獨有點可惜是醬汁可能偏為濃稠 吃到中段有偏咸的感覺~

✨鰻魚炒飯🍚
全晚我最喜愛的菜式!! 鰻魚份量超多而且還有魚子 令整個炒飯生色不少 飯是用了珍珠米 配上鰻魚汁 令每顆飯粒都充滿鰻魚味!

✨宇治金時🍵
最後到甜品環節! 有抹茶雪糕再加上3塊蕨餅 蕨餅十分煙韌 配上甜度適中的紅豆容為晚餐劃上完美句號✨

🔺🔺🔺🔺🔺
🔸環境:很有日式風味的裝潢 放滿了各種的日本酒 座位亦舒適~

🔸價錢:每人平均$250包括以上所有菜式 個人認為性價比不錯呢
🔸服務:店員十分親切 會介紹串燒是那個部位 還會定時添茶~
🔸等候時間:已訂座無須等候
🔸回頭度:下次會再主力試試其他串燒🤣
📍 緻 (將軍澳)
🗺 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓6A號舖
2021-07-15 30 瀏覽
肥雞約咗一個好耐冇見嘅朋友,決定lunch time響朋友工作附近嘅餐廳食一餐精緻嘅日本菜 。呢間叫緻嘅日本餐廳 ,串燒係佢嘅手打招牌菜,肥雞當然要一試。天氣咁熱肥雞一嚟到即刻嗌兩杯消暑凍飲 , 嗌咗杯巨峰提子 同埋熱嘅macchiato 。小食唔客氣嗌咗個炸魷魚圈,鹽燒多春魚,佢嘅酥炸魷魚圈絕對可以當下酒小菜,又焦又咸嘅多春魚配上啤酒飲一真係一絕。 呢間嘢出名串燒冇理由唔買返啲試下,自己同朋友嗌咗燒牛舌,燒無骨雞翼,煙鹽雞心,佢啲串燒燒得啱啱好,保留咗佢嘅汁水,好似牛舌食落口啖啖肉,配上淡淡嘅鹽味,。夏日開胃小菜。 至於雞心冇咗嗰陣騷味, 都唔錯。食完小食梗係要食下主食, 肥雞嗌咗個日式五花茶呀燒拉麵配豚骨湯底,呢個餐好抵食,仲配埋麵豉湯,沙律菜同埋蒸蛋,價錢又唔貴,豬骨湯底濃厚,配上煙韌嘅日式拉麵,食完呢個一定飽 。至於肥雞朋友嗌咗個魚生丼飯,據朋友說魚生非常之新鮮,配埋wasabi同魚生豉油,撈埋一齊食一絕。呢成餐飯肥雞除咗可以同朋友聚舊之餘,仲可以享受一頓高質嘅日本菜。
2021-07-03
因為唔想煩所以叫咗個二人餐🤣,成日都想試吓將軍澳海旁啲新餐廳,今次就試吓呢間居酒屋🏮二人前 💰498✨吞拿魚他他📝配黑蒜、青瓜、檸檬、水菜,吞拿魚配檸檬汁幾開胃同清新,黑蒜就比較唔係太match🤣✨三文魚籽茶碗蒸 x 2📝茶碗蒸面頭放三文魚籽好似顯得高級咗,蛋香滑✨蜆肉麵豉湯 x 2📝️麵豉湯偏鹹咗少少,底下有幾粒蜆肉✨精選雞肉串燒 x 2📝️️當日喺雞胸軟骨,食落軟骨爽脆✨汁燒美國牛西冷 x 2📝️️甜味偏重嘅燒汁🐮牛味香濃✨加拿大豬拖羅配梅醬📝️️️肉質幾嫩🐷,偏油咗啲✨日本白豚五花腩配柚子醬📝️️️️肉質較厚實,幾香口✨萵筍 x 2,日本山藥 x 2📝️️️️️兩款蔬菜幾特別,第一次食萵筍只簡單調味,保留萵筍的鮮甜 ,山藥都好爽脆✨青森比目魚醬油燒📝️️️️️️比目魚嫰滑有🐟香✨鰻魚炒飯📝️️️️️️二人份量都幾大碗,鰻魚粒份量好夠,加埋蟹籽、蛋絲、蔥花、極豐富,算係落得幾多鰻魚醬✨宇治金時📝️️️️️️️甜品喺抹茶雪糕+紅豆配抹茶嶡餅,抹茶雪糕茶味濃郁特出,嶡餅煙韌緻📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓6A號舖💫評分: 7/10💬Set包2杯無酒精飲品,+💰30叫little creatures bottle beer 同

二人前 💰498

✨吞拿魚他他

✨三文魚籽茶碗蒸 x 2
📝茶碗蒸面頭放三文魚籽好似顯得高級咗,蛋香滑

✨蜆肉麵豉湯 x 2
📝️麵豉湯偏鹹咗少少,底下有幾粒蜆肉

✨精選雞肉串燒 x 2
📝️️當日喺雞胸軟骨,食落軟骨爽脆

✨汁燒美國牛西冷 x 2
📝️️甜味偏重嘅燒汁🐮牛味香濃

✨加拿大豬拖羅配梅醬
📝️️️肉質幾嫩🐷,偏油咗啲

✨日本白豚五花腩配柚子醬
📝️️️️肉質較厚實,幾香口

✨萵筍 x 2,日本山藥 x 2

✨青森比目魚醬油燒
📝️️️️️️比目魚嫰滑有🐟香

✨鰻魚炒飯

✨宇治金時

💫評分: 7/10
💬Set包2杯無酒精飲品,+💰30叫little creatures bottle beer 同 +💰10叫peach tea,店員都會問啲嘢食啱唔啱口味!環境都坐得舒服唔會話好嘈,都啱傾偈,海旁出面夜晚都真係幾靚~

#緻 #將軍澳美食 #香港美食 #將軍澳 #緻居酒屋 #日本料理 #日本菜 #串燒 #居酒屋#followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram#緻 #將軍澳美食 #香港美食 #將軍澳 #緻居酒屋 #日本料理 #日本菜 #串燒 #居酒屋#followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram
2021-07-14 28 瀏覽
呢間「緻」嘅日本料理食晚餐,餐廳有室內同戶外兩部份,坐戶外座位仲可以望到少少海景。不過最近天氣比較熱,我哋都係選擇室內嘅位置。⁡成日有選擇困難症,所以就點左$498嘅二人前晚餐。另外重點左兩杯SAPPORO啤酒解暑!⁡吞拿魚他他配黑蒜、青瓜、檸檬、水菜呢個前菜有少少脆脆喺面,食落去有少少似西餐嘅頭盤,口感都幾清新。⁡三文魚籽茶碗蒸茶碗蒸成日都食,不過咁多三文魚籽都係第一次見到。蒸蛋嘅部份都算滑新。⁡蜆肉麵豉湯麵豉湯嘅味道同一般麵豉湯冇乜大分別,但係就有較多嘅蜆肉。我自己覺得好足料!⁡煮食包括唔同嘅串燒:雞肉串燒、日本白豚五花腩配有子胡椒醬串燒、加拿大豬拖羅配梅醬、燒汁美國牛西冷、日本山藥、萵筍。每一串都各具特色,自己特別推介白豚五花腩同埋豬拖羅,脂肪同肉嘅比例恰到好處,而且肉質上盛,套餐以外都可以單點order。⁡青森比目魚醬油燒魚肉都算好滑身,好鍾意有一種燒烤嘅香味。⁡二人份量鰻魚炒飯呢個鰻魚炒飯我都幾推介,雖然佢唔係原條鰻魚,係切成鰻魚粒,食落口滋味十足,再配上蛋絲、三文魚子同埋其他配料,全個炒飯真係好足料豐富。⁡甜品係宇治金時,抹茶味嘅甜品定係女生最愛。⁡

吞拿魚他他配黑蒜、青瓜、檸檬、水菜

三文魚籽茶碗蒸

蜆肉麵豉湯

青森比目魚醬油燒
魚肉都算好滑身,好鍾意有一種燒烤嘅香味。

二人份量鰻魚炒飯

甜品係宇治金時,抹茶味嘅甜品定係女生最愛。

2021-07-02
2021-07-13 333 瀏覽
外邊環境開揚,店面寬敞樓底高,景色也一流,坐著也十分舒適。餐具也十分花心思。••••••••••••••••••••••••••••••二人前($376)胡麻窩荀沙律胡麻味足,菜和窩荀的口感爽口,十分有夏天的感覺,清爽。刺身三點盛:三文魚,希靈魚,北寄貝夠新鮮,分量也十分足夠,但略嫌三文魚油脂不夠,更甘香會更好。茶碗蒸蛋蒸得十分嫩滑,蛋味香濃。鮮蝦麵豉湯用料足,界麵豉湯味道適中不會太鹹,更有蝦的味道。精選雞類雞肉配上雞軟骨,雞軟骨爽口,雞肉主要靠鹽調味,雞肉肉質不會太柴。若多少許肉汁會更好。醬油燒白豚五花腩肉同油脂相間,入口鬆化而又彈牙有口感,醬油味較鹼,若有少許甜味來帶出平衡會更好。梅醬燒日本厚油揚推薦!醬汁鹹甜味道均勻,厚油揚口感外脆內有質感。鹽燒日本大葱味道突出,香濃。和風雞肉鰹魚野菇炊飯鰹魚味香濃,菇配飯一起吃口感十足,調味剛好。日本綠茶奶凍配日本黑糖雪糕奶凍分有兩層,綠茶味最濃的在底部,中層是奶凍味綠茶味和牛奶味平衡,配上較甜的紅豆吃,十分美味。黑糖電糕黑糖味十分濃郁,雪糕質感香滑。水果茶本身茶味較淡,若喜歡較濃味可讓店員添上濃茶,水果味十足。

二人前($376)

胡麻窩荀沙律

胡麻味足,菜和窩荀的口感爽口,十分有夏天的感覺,清爽。

刺身三點盛:三文魚,希靈魚,北寄貝

茶碗蒸

蛋蒸得十分嫩滑,蛋味香濃。

鮮蝦麵豉湯

用料足,界麵豉湯味道適中不會太鹹,更有蝦的味道。

精選雞類

醬油燒白豚五花腩

梅醬燒日本厚油揚
推薦!醬汁鹹甜味道均勻,厚油揚口感外脆內有質感。

鹽燒日本大葱
味道突出,香濃。

和風雞肉鰹魚野菇炊飯
鰹魚味香濃,菇配飯一起吃口感十足,調味剛好。

日本綠茶奶凍配日本黑糖雪糕

水果茶

本身茶味較淡,若喜歡較濃味可讓店員添上濃茶,水果味十足。
2021-07-10
午餐
  • 梅醬燒日本厚油揚
2021-07-05 31 瀏覽
緻日式餐廳二人前 $498吞拿魚他他 配黑蒜 青瓜 檸檬 水菜幾特別既口感同味道,有d酸既醋味,相當開胃。 三文魚籽茶碗蒸好滑好有蛋味,上面既三文魚籽好新鮮,香濃既海水味加上滑既蛋,好夾。蜆肉麵豉湯好正宗既麵豉湯,再加鮮甜既蜆肉味。日本山藥、窩荀幾特別清新,上面加左鹽同黑椒。食下肉串燒再食下呢d蔬菜串燒,幾夾幾解滯。雞軟骨串幾香口!好大既軟骨,有口感。日本白豚五花腩配柚子胡椒醬好食!肥瘦好平均,一層層,有口感。雞柳串唔會好乾身,有雞味,好食!加拿大豬拖羅配梅醬豬拖羅姐係豬既面豬,口感好軟淋好食!好香口,有肉汁唔乾身!燒得好誠意。汁燒美國牛西冷有驚喜!好有牛味,有肉汁好嫩滑!好食!青森比目魚醬油燒魚肉新鮮,嫩滑,加上檸檬汁!鰻魚炒飯好足料,粒粒分明好食,每粒飯都有鰻魚汁,好入味,鰻魚粒都好多,加上蟹籽,好有口感!宇治金時好重綠茶味,紅豆好甜,最好食係個日式蕨餅好有口感好煙韌!甜品有驚喜。炸物拼盤 $128即叫即炸,唔係千年油既感覺。食材新鮮,吉列魷魚圈,好食!夠咬口,吉列蠔大粒新鮮。蟹肉忌廉餅好足料,入面好有蟹味。唐揚炸雞好多汁嫩滑。炸雞軟骨好香口好食。整體好食,炸粉岩岩好,唔會油膩!送

日式餐廳

二人前 $498

吞拿魚他他 配黑蒜 青瓜 檸檬 水菜
幾特別既口感同味道,有d酸既醋味,相當開胃。

三文魚籽茶碗蒸

蜆肉麵豉湯
好正宗既麵豉湯,再加鮮甜既蜆肉味。

日本山藥、窩荀

雞軟骨串
幾香口!好大既軟骨,有口感。
日本白豚五花腩配柚子胡椒醬
好食!肥瘦好平均,一層層,有口感。

雞柳串
唔會好乾身,有雞味,好食!

加拿大豬拖羅配梅醬

汁燒美國牛西冷
有驚喜!好有牛味,有肉汁好嫩滑!好食!

青森比目魚醬油燒
魚肉新鮮,嫩滑,加上檸檬汁!

鰻魚炒飯

宇治金時

炸物拼盤 $128
即叫即炸,唔係千年油既感覺。食材新鮮,吉列魷魚圈,好食!夠咬口,吉列蠔大粒新鮮。蟹肉忌廉餅好足料,入面好有蟹味。唐揚炸雞好多汁嫩滑。炸雞軟骨好香口好食。整體好食,炸粉岩岩好,唔會油膩!送酒一流。

係Donki隔離。
環境幾好,適合同朋友傾計飲酒。
加一服務費。
2021-06-30
  • 鰻魚炒飯
  • 宇治金時
  • 串燒
2021-07-05 34 瀏覽
📍緻 (將軍澳)近排天氣好熱 仲要酷熱天氣警告 真係好想食冷麵 比我搵到間有冷麵食既餐廳 我地叫左套餐 因為抵食又豐富 有沙律、湯、前菜及蒸蛋,蒸蛋覺得吾錯,好滑又熱,好好味!🔻網燒厚切美國安格斯西冷丼定食$138首先介紹主食是安格斯西冷,表面燒過 肉質保持粉紅色,賣相十分吸引,食落都少少韌但牛味重,加埋少少海鹽同乾蒜片,味道更佳! 🔻櫻花蝦冷梅子素面配秘製梅子冷麵汁定食$72冷面色彩繽紛 素面係粉紫色 好靚呀 仲有櫻花蝦同蟹籽鋪滿整個面,未食已比佢吸引住,梅子冷麵汁加入冰粒,將一捽麵放入會冷麵汁混埋,食落透心涼而且散發著梅子香味!好正!套餐仲可追刺身+$49我揀咗帶子刺身,帶子薄薄一片 大約有4片 十分新鮮爽口,鮮甜美味,值得推介!
📍緻 (將軍澳)

🔻網燒厚切美國安格斯西冷丼定食$138

🔻櫻花蝦冷梅子素面配秘製梅子冷麵汁定食$72

套餐仲可追刺身+$49
估唔到將軍澳開咗間咁高質嘅日式美食😛 今日同朋友過咗嚟將軍澳海旁度行街,行行吓俾我哋見到原來donki商場隔離開咗一間日式餐廳,作為日本fans嘅我梗係要嚟試吓啦,真係幾高質,推介各位過嚟😋 餐廳環境闊落乾淨,而且衛生一流,食得好安心,加上嘢食好多元化,基本上喺日本食到嘅嘢食呢度都有,而且味道唔錯👍🏻唐楊炸雞🍗雞翼外層炸到好香口,裡鮮嫩多汁,勁juicy🤩日式豬軟骨半溫泉蛋丼定食10分推介!廚師落重料,特別鍾意佢隻溫泉蛋,煮到啱啱好,而且好大碗,好飽🥳三文魚、吞拿魚及紋甲魷魚丼飯定食呢樣嚟到必食!真係超級好味,尤其是係刺身,超級鮮甜,仲要係厚切!真係勁厚!落足料😛係咪喺另外嘢飲叫咗凍檸蜜同埋黑加倫子,夏天飲啱啱好,超級解渴,嚟緊仲會繼續幫襯😍
唐楊炸雞🍗

雞翼外層炸到好香口,裡鮮嫩多汁,勁juicy🤩

日式豬軟骨半溫泉蛋丼定食

三文魚、吞拿魚及紋甲魷魚丼飯定食
1K
2021-07-04 29 瀏覽
睇menu覺得啲串燒幾高質,又好多野食,所以就入去試下!精選盛合有雞類(4本)、厚切牛舌芯、加拿大豬拖羅我最喜歡豬拖羅,真係好肥美,口感似足拖羅!雞類都好豐富:雞頸肉、 無骨雞翼、雞腿肉等,仲要配上嚴選嘅唔同醬汁,突破傳統!鰻魚茶漬飯魚肉份量比較少🥲不過夠滑嫩!茶不會好濃,不會蓋過本身鰻魚汁!飯粒分明,令上輕易愛上。午市定食仲叫左咖喱飯X串燒日式咖哩特別香甜,有少少忌廉texture令到個汁更加圓潤豐富!估吾到除左有雞肉串燒,仲有一串大葱🤣食落索口👍🏻個Set仲包括漬物、沙律、茶碗蒸、湯,食完真係飽到上心口!
睇menu覺得啲串燒幾高質,又好多野食,所以就入去試下!

精選盛合
有雞類(4本)、厚切牛舌芯、加拿大豬拖羅

鰻魚茶漬飯

午市定食
仲叫左咖喱飯X串燒

2021-07-04 25 瀏覽
🥢櫻花蝦冷梅子素麵配梅子冷麵汁定食 $72餐廳有八款定食,呢款係最平嘅。定食配漬物、沙律、湯、茶碗蒸。梅味素面表面有大量紫菜、蛋絲、櫻花蝦、青瓜絲。色彩繽紛之餘,味道同口感層次相當豐富。梅子冷麵汁味道酸甜開胃,而酸味比想像中強。冷麵汁入面有少量冰塊,食到最後一口都係涼浸浸☺️。🥢鰻魚茶漬飯 $68除咗冷麵之外,清淡嘅茶漬飯亦係夏天嘅好選擇。熱茶加上飯素、紫菜、少量鰻魚汁,清淡易入口,但一啲都唔單調。即燒嘅鰻魚熱度夠,只係份量比較少。🥢炸物拼盤 $128有齊魷魚圈、吉列蠔、忌廉蟹餅、炸雞、雞軟骨。最好味係魷魚圈,厚肉而且彈牙鮮甜,係喺香港少數食到好味嘅炸魷魚。相對地吉列蠔就普普通通。唔算好細隻但係唔夠多汁。
🥢櫻花蝦冷梅子素麵配梅子冷麵汁定食 $72

🥢鰻魚茶漬飯 $68

🥢炸物拼盤 $128
2021-07-02 30 瀏覽
前排聽朋友介紹話將軍澳有間日本食串燒的餐廳幾好食,而且傾錢又唔算貴,所以同男朋友黎食下!由於我哋兩個都太懶唔想諗叫咩食,見到餐牌有個二人前都只係HK$498,入面包咗好多嘢食咁,就二話不說決定叫呢個餐!🍡吞拿魚他他黑蒜味好重,同埋可能有太多嘅脆米嘅關係,導致第一啖食落口淨係食到好多脆米,好似食唔到有吞拿魚咁!同時薑味都好重,完全搶晒吞拿魚嘅風頭!建議比例可以調整下可能會好啲!🍡串燒類❣️五花腩 一咬落去嗰吓好脆,有檸檬香,唔肥,同埋唔算油!❣️豬拖羅 咬落口好軟身,好Juicy,但醬汁有啲蓋過本身豬味應有嘅肉汁,食落其實有啲似一口牛嘅口感!而有肥膏嗰塊一咬落散發出好香嘅油香味!但又唔算好肥膩!❣️無骨雞翼 配搭左孜然粉去燒,所以覺得好香口!但略嫌肉質比較嚡,冇咗本身雞應該有既香滑口感!❣️西冷食落口好軟身,完全唔會煮得過老!熟嘅程度大約6至7分熟,牛味好香,醬汁味道唔算太重,好夾岩岩好!❣️山藥 燒完嘅口感同我哋平時出街食打邊爐嘅生藥唔一樣,佢咬落去嘅時候係覺得有啲黐牙,但又係脆個喎!❣️萵筍 萵筍好脆,有黑椒味,同時亦有燒過既香氣!❣️汁燒帆立貝 好香芝麻味,一咬落個帆立貝度啖啖肉,好煙韌,而醬汁

🍡吞拿魚他他

🍡串燒類

❣️五花腩
一咬落去嗰吓好脆,有檸檬香,唔肥,同埋唔算油!

❣️豬拖羅

❣️無骨雞翼

❣️西冷

❣️山藥

❣️萵筍
萵筍好脆,有黑椒味,同時亦有燒過既香氣!

❣️汁燒帆立貝
好香芝麻味,一咬落個帆立貝度啖啖肉,好煙韌,而醬汁都好正!

🍡比目魚醬油燒

醬汁有點過濃,覺得偏咸!
當初我食魚嘅四邊嘅時候,會覺得佢魚皮幾脆,魚肉質都啱啱好,但當我愈食愈入食既時候就開始覺得煮得有啲過老,有啲韌,冇入口即溶同埋好滑既感覺!

🍡鰻魚炒飯

侍應一上賽嘅時候我雙眼發光,好少見有咁多鰻魚,仲有魚子😍
米飯食得出用左珍珠米,醬油味唔會過鹹,啲飯粒之間有啲黏黏哋煙煙韌韌嘅口感!而鰻魚亦都唔會多骨,好淋身!

🍡宇治金時

有抹茶雪糕同3塊蕨餅,蕨餅凍冰冰但咬落好煙韌,又唔會因為太多粉而導致喉嚨唔舒服,好好味!

雪糕我當初以為只係一般嘅綠茶雪糕,但當我放落口之後,先發覺原來佢係培茶/煎茶味,好有驚喜!而底部亦都有好多紅豆,紅豆都好甜!

2021-07-02 36 瀏覽
將軍澳近海濱公園嗰邊有間日式居酒屋🏮,餐廳出面有兩張吧枱位,天氣唔太熱嘅話飲住清酒嘆串燒🍢,吹吹海風都唔錯🌊!⤑內裏裝修幾有日式風格牆身放上多支清酒🍶,木系裝修為主感覺坐得幾舒服😌!餐廳主打各款日式串燒,來源大多來自日本🇯🇵,最特別喺雞嘅各種部位都做成串燒,坊間算比較少見呢💁🏻‍♂️!⤑🔲二人前 $ 498▫️吞拿魚他他 配 黑蒜、青瓜、檸檬、水菜吞拿魚蓉新鮮夠鮮甜配上檸檬汁整個感覺都幾開胃🍋,啖啖魚蓉加上青瓜作為前菜都幾清新,只喺食唔慣黑蒜獨特嘅味道😌!⤑▫️三文魚籽茶碗蒸 x 2精緻賣相嘅茶碗蒸面頭放上三文魚籽做點綴,雞蛋火候控制得啱啱好🥚,蛋香滑已不老,加上三文魚籽喺口內魚油爆發,充滿鮮味正呀!⤑▫️蜆肉麵豉湯 x 2有別於平平無奇嘅麵豉湯,底下喺有幾粒蜆肉、豆腐同海帶,每口湯更有鮮味~⤑▫️精選雞肉串燒 x 2當日俾嘅喺【雞胸軟骨】食落軟骨口感爽脆🐣,比普通雞軟骨多啲雞肉,香脆又有嚼勁!⤑▫️汁燒美國牛西冷 x 2鹹中帶甜的燒汁肉味香濃🐮,肉質軟腍內裡仲喺粉嫰😛,燒得啱啱好!⤑▫️加拿大豬拖羅配梅醬 豬拖羅肉質都幾嫩🐷加上酸甜清香嘅梅醬,平衡到拖羅嘅油脂感,超鍾意呢款串燒😍!⤑▫️日本白豚五

內裏裝修幾有日式風格牆身放上多支清酒🍶,
木系裝修為主感覺坐得幾舒服😌!

🔲二人前 $ 498
▫️吞拿魚他他 配 黑蒜、青瓜、檸檬、水菜

▫️三文魚籽茶碗蒸 x 2

▫️蜆肉麵豉湯 x 2

▫️精選雞肉串燒 x 2

▫️汁燒美國牛西冷 x 2

▫️加拿大豬拖羅配梅醬

▫️日本白豚五花腩配柚子醬
五花腩肉質較厚實一啲,配上清新柚子醬🌱
唔會太肥膩都幾惹味!

▫️萵筍 x 2
▫️日本山藥 x 2
兩款蔬菜類口感都幾相似😂只加上黑胡椒同海鹽簡單調味,燒得份外香脆爽口亦保持到蔬菜味道🥬!

▫️汁燒帆立貝 $ 48

眼見廚師精選幾吸引就叫嚟試試,三大粒帆立貝燒得焦黃加上日式燒汁,甜甜地都唔錯👍🏻!

▫️青森比目魚醬油燒

比目魚外脆肉嫰散發醬汁香🐟,較為濃味略嚴鹹咗少少🤏🏻!

▫️鰻魚炒飯

二人份量嘅炒飯勁大碗食到最尾其實已經好飽😂,鰻魚粒十分足料,加上蟹籽、蛋絲、蔥花、萵筍粒極豐富!

▫️宇治金時

最後的甜品喺抹茶雪糕+紅豆配抹茶嶡餅🌿,抹茶雪糕茶味濃郁唔苦澀,嶡餅口感冰涼煙韌沾上勁多抹茶粉,茶味特出🍵超滿足的總結!

最後個Set會包埋兩杯無酒精飲品🍹,店員每次上菜都會講解菜式名,感覺幾細心💓,價錢都幾抵食由前菜到甜品再加飲品🍮一個價錢包晒💸,情侶慶祝都喺個唔錯嘅地方🪅!