1K
2021-08-19 42 瀏覽
去問將軍澳都會行過澳南海岸行下donki, 行完係附近大把餐廳選擇, 今晚試左依間居酒屋, CP高環境又不錯。入到去第一眼見到個靚酒櫃, 整體既和風味濃又不失格調。見到二人餐乜都有, 懶得諗就叫佢。先黎三款前菜, 有羊棲菜, 青瓜漬同埋泡菜。羊棲菜即係海胡麻番茄沙律同埋三款刺身作為開胃菜,  刺身有三文魚, 吞拿魚同油甘魚, 整體水準正常。鰻魚茶碗蒸蛋蒸得好滑溜好甜, 鰻魚燒過入口好香。小貝柱麵豉湯麵豉湯入面有粒粒貝柱, 飲落多左陣鮮甜味。串燒拼盤一共10串, 全部即燒熱辣辣, 肉類有雞軟骨, 雞脾肉, 白豚五花腩, 豬肋條, 全部都燒得好香。另外最中意係帆立貝, 大大粒好厚肉, 一人一串唔洗爭。最後食埋蔬菜類, 有翠玉瓜同大蔥, 加少少鹽吊味一樣好食!澳洲M7和牛小牛柳牛柳燒至5成熟, 入口軟腍, 肉味唔算好濃但加埋表面少少火炙味, 沾少少鹽都已經好好味。櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯份量足, 拌入好多櫻花蝦所以食落好有咸香鮮味, 再加埋牛油果炒滑滑既口感, 好味!最後仲有甜品拼盤, 我最中意係抹茶迷你班㦸, 賣相得意之餘點雪糕食仲好好味添!

見到二人餐乜都有, 懶得諗就叫佢。

鰻魚茶碗蒸
蛋蒸得好滑溜好甜, 鰻魚燒過入口好香。

小貝柱麵豉湯
麵豉湯入面有粒粒貝柱, 飲落多左陣鮮甜味。

串燒拼盤

澳洲M7和牛小牛柳

櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯

見好多人讚呢間食肆,又近屋企,所以book咗枱撐吓枱腳。晚餐叫咗個二人前餐$278(每位),諗住樣樣都試吓,費事逐樣揀。剌身好差,油甘魚好薄身完全無味,吞拿魚肉質「梅梅」哋唔新鮮,同員工反映完無任何跟進; 串燒亦好普通,絕對唔會encore; 連主食M7和牛小牛柳都非常唔新鮮,失望之餘,食完返屋企仲痾咗幾次!埋單$651,食物唔得,茶係凍㗎,環境亦好一般,無乜服務可言,感覺貼錢買難受,真心唔明點解有咁多好評???!
見好多人讚呢間食肆,又近屋企,所以book咗枱撐吓枱腳。

2021-08-17
疫情期間無得外遊 為有去居酒屋呃下自己去左日本🇯🇵兩個人最岩叫dinner set都係$278/位 前菜主食甜品樣樣齊.《前菜盛合》漬物同泡菜粒粒小貝柱麵豉湯胡麻蕃茄沙律前菜已經好豐富.《時令刺身》🍣食日本野點少得刺身呢三文魚、吞拿魚、油甘魚刺身都好新鮮 無腥或者雪味.《一口鰻魚香蔥玉子卷》小食多滋味 可以迎接我個串燒拼盤.《串燒拼盤》🍢好吸引 一上嗰刻好香好岩飲返杯慢慢嘆🍶今日個雞類串燒精選有雞肉同雞軟骨仲有白豚五花腩、豬助條、翠肉瓜、大蔥不得不提係汁燒帆立貝!帆立貝大大粒 燒得岩岩好其他肉類都能夠鎖住肉汁 越食越唔夠喉.《燒澳洲M7牛小排》🥩緻嘅燒物真係值得一讚火喉控制得好 唔會乾身牛小排唔洗任何調味都好出色配埋日本淡路島藻鹽就更一流😍.《櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯》份量都唔少 兩個人分都一定夠飽估唔到落左牛油果都幾夾🥑🍚食落仲有啖啖櫻花蝦香味好惹味.《甜品拼盤》食完炒飯點少得甜品呢 個set仲包埋一上枱都好驚喜 估唔到有咁多種類甜品除左雪糕配黑糖醬之外仲有綠茶醬迷你班㦸、紅豆大福私心最中意紅豆芝士蛋糕🍰好粒粒紅豆之餘仲有淡淡芝士味呢個配搭真係好特別.二人前仲包兩杯飲品今餐別無所求了🤰🏻

疫情期間無得外遊 為有去居酒屋呃下自己去左日本🇯🇵

胡麻蕃茄沙律
前菜已經好豐富
《時令刺身》🍣
食日本野點少得刺身
三文魚、吞拿魚、油甘魚
刺身都好新鮮 無腥或者雪味

《一口鰻魚香蔥玉子卷》
小食多滋味 可以迎接我個串燒拼盤

《串燒拼盤》🍢
好吸引 一上嗰刻好香
好岩飲返杯慢慢嘆🍶
今日個雞類串燒精選有雞肉同雞軟骨
仲有白豚五花腩、豬助條、翠肉瓜、大蔥
不得不提係汁燒帆立貝!
帆立貝大大粒 燒得岩岩好

甜品拼盤》
食完炒飯點少得甜品呢 個set仲包埋
一上枱都好驚喜 估唔到有咁多種類甜品
除左雪糕配黑糖醬之外
仲有綠茶醬迷你班㦸、紅豆大福
私心最中意紅豆芝士蛋糕🍰
好粒粒紅豆之餘仲有淡淡芝士味
呢個配搭真係好特別
二人前仲包兩杯飲品
今餐別無所求了🤰🏻
2021-08-17 34 瀏覽
星期六傍晚來到將軍澳海傍新開的日本居酒屋 — 緻吃晚餐、吹吹海風散下步。二人前晚餐$558、有前菜、刺身、串燒、主食及甜品、非常豐富。先送上泡菜、中華沙律等小食然後有刺身—三文魚、吞拿魚和油甘魚;胡麻沙律、沙律新鮮爽脆、醬汁清新開胃鰻魚香䓤玉子燒烘得暖暖的、上面鋪上燒鰻魚幾特別幾夾!主打食串燒的居酒屋連醬汁也有多款選擇。串燒拼盤有雞肉、豬肋條、帆立貝、翠肉瓜、大蔥等、當中白豚五花腩配柚子胡椒醬爽口美味。燒澳洲M7 和牛小牛柳、肉質軟稔、灑上日本淡路島藻鹽調味仍保留著牛肉原味。櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯熱辣辣、飯粒粒分明、蟹籽的爽脆感跟櫻花蝦的鹹香一起、口感豐富。甜品拼盤也不簡單、有紅豆芝士蛋糕、開心果雪糕、麻糬和迷你抺茶班戟、最喜歡紅豆芝士蛋糕唔會太甜又夠滑!

鰻魚香䓤玉子燒烘得暖暖的、上面鋪上燒鰻魚幾特別幾夾!

主打食串燒的居酒屋連醬汁也有多款選擇。

2021-08-14 348 瀏覽
難得今日又走遠途黎到將軍澳當然要去將軍澳南附近一帶睇下又有咩特色餐廳試試.行過海皮見到呢間日式串燒專門店感覺幾吸引而且又多選擇就入左去試試.吞拿魚蓉豆腐沙律共2層既沙律由底下既吞拿魚蓉及豆腐粒同蕃茄粒再加配上層既沙律菜組成.吞拿魚蓉新鮮又唔腥,而且入口香滑.加上新鮮車厘茄令味道更鮮甜.豆腐滑溜香軟,令整體質感更滑 沙律菜配上和風沙律汁味道酸酸甜甜好開胃.精選盛合加拿大豬拖羅豬拖羅即係豬腩位,拖羅位帶住濃郁豚脂香但又唔會好肥膩.拖羅肉上掃上香甜既燒汁亦為豬拖羅既肥膩感中和.厚切牛舌芯牛舌厚切得黎燒香過後入口爽彈唔會韌.帶一陣牛脂香及青蔥香令味蕾得到滿足.精選雞類4本 (雞柳 | 雞胸軟骨 | 雞頸肉 | 雞腿肉)4本雞肉串燒既肉質都好香嫩又唔會過柴.當中最有印象係雞胸軟骨,口感相當豐富,嫩香既雞肉中又帶住軟骨既骨脆感,香口又脆卜卜.味噌茄子原條足前臂長茄子切半後再係茄子面上加上赤味噌醬再燒.茄子充滿水份而且香軟,加上燒過既赤味噌會帶出一陣香甜既焦香,相信惹味.汁燒煙肉年糕外層煙肉燒得香脆,而內裏年糕同樣外脆內煙韌,煙韌控必試!燒汁鹹香帶微甜,配上煙肉既熏香味更香濃.松葉蟹冷麵以蕎麥麵作為

吞拿魚蓉豆腐沙律

精選盛合
加拿大豬拖羅

厚切牛舌芯

味噌茄子

汁燒煙肉年糕

松葉蟹冷麵
以蕎麥麵作為冷麵帶出夏日既特色,蕎麥麵彈牙帶麥香.隨冷麵附上一碗冷麵醬酒及生雞蛋,將生雞蛋加入冷麵醬油後再放麵沾上湯汁令麵條更滑溜.松葉蟹味道鮮甜配搭蕎麥麵令整體味道無咁單調.

日式丸子
丸子煙韌軟綿香糯,帶有米香.丸子上灑上椰絲,黑白芝麻及焦糖脆花生粒,帶出一陣甜蜜味及芝麻香,味道香甜又唔過甜膩.花生糖帶出一陣焦香令丸子層次感更豐富.略為口感少少偏朝,加果加上少少黑蜜會更香滑.

Tropical delight
充滿熱帶果香既特飲同樣好適合夏天飲用.飲品面上鋪上一層濃密既椰子cream,感覺好似奶蓋咁但比奶蓋無咁膩及清新.

• 汁燒煙肉年糕
  • 松葉蟹冷麵
  • 味噌茄子
  • 厚切牛舌芯
  • 加拿大豬拖羅
2021-08-08 33 瀏覽
將軍澳南近海旁邊,真係多佐好多餐廳🥰今日同屋企人行完Donki穿過天橋就見到呢間✨日式居酒屋門口位置仲有幾張高枱可以望到海景🥰相信夜晚呢個位應該幾好Feel🥰今次就先黎食午市定食套餐啦⋯✨網燒厚切美國安格斯牛西冷丼呢個定食真係好豐富😍除咗主菜之外,當中仲包括漬物、沙律、茶碗蒸同埋麵豉湯~賣相精緻又吸引主菜安格斯牛,件件厚肉~香味十足如果可以加配醬汁就更好了☺️除咗定食之外,餐廳仲有多款串燒選擇😍咁吸引當然要試吓✨ 厚切牛舌心👍🏻👍🏻推介肉質爽口彈牙,咬落好Juicy✨燒雞柳肉質鮮嫩啖啖肉,配搭梅醬味道都幾突出✨燒雞皮配上煙燻海鹽,鍾意香口脆卜卜嘅啱晒😍😍最後我仲叫咗個燒飯團🍙😋燒到脆卜卜嘅外層包住紫菜食, 夠晒香口🥳大滿足📍緻 Kushiyaki House & Bar地址:將軍澳澳南海岸康俊街23號 MONTEREY Place, 23 Tong Chun Street, O’South Coast, Tseung Kwan O

今次就先黎食午市定食套餐啦⋯
✨網燒厚切美國安格斯牛西冷丼

主菜安格斯牛,件件厚肉~香味十足
如果可以加配醬汁就更好了☺️

除咗定食之外,餐廳仲有多款串燒選擇😍咁吸引當然要試吓

✨ 厚切牛舌心👍🏻👍🏻推介
肉質爽口彈牙,咬落好Juicy
✨燒雞柳肉質鮮嫩啖啖肉,配搭梅醬味道都幾突出

✨燒雞皮配上煙燻海鹽,鍾意香口脆卜卜嘅啱晒😍😍

最後我仲叫咗個燒飯團🍙
😋燒到脆卜卜嘅外層包住紫菜食, 夠晒香口🥳大滿足

📍緻 Kushiyaki House & Bar
  • 串燒
自從發掘左將軍澳海濱Monterey Place呢個好地方之後,我就每個星期入來曬下太陽,望下海景,順便來’試下伏’😛今次意外比我揾到間高級日式串燒店,除左有靚景撈飯之外,午市仲有好多高汁定食添😍吞拿魚牛油果溏心蛋柚子醋沙律$68🥑Creamy嘅牛油果,滑一滑嘅溏心蛋,幾片都幾有油香嘅吞盒魚,加埋開胃嘅柚子醋,夏天食夠曬light👍🏻松葉蟹肉·蟹膏及蟹籽丼飯定食$118🦀有蟹膏,蟹籽,仲有一絲絲嘅蟹肉,成碗飯超級豪華。唯一敗筆係我本身期待緊醋飯但佢唔係。*午市套餐包配菜,沙律,湯同茶碗蒸。
-個黑豆定唔知咩豆嘅配菜鹹鹹地超正,茶碗蒸淡左小小不過滑過我塊臉!😳*飯類套餐仲可以免費加飯,無曬配菜比多$10就有隻蔥花日本生雞蛋🍳極緻串燒盛合$198🍢有齊豬拖羅,牛舌,雞脾肉,雞柳,雞胸軟骨,同雞翼。整體來講,燒嘅時間控制得幾好,不過flavouring唔係好夠。燒茄子$48🍆成餐最欣賞嘅野,味噌醬同茄子真係好夾,上面仲舖左超多炸蒜,超級熱氣但超級正。MUST TRY!!!

吞拿魚牛油果溏心蛋柚子醋沙律$68🥑

松葉蟹肉·蟹膏及蟹籽丼飯定食$118🦀

*午市套餐包配菜,沙律,湯同茶碗蒸。

極緻串燒盛合$198🍢

燒茄子$48🍆
  • 燒茄子
2021-08-06 51 瀏覽
不知何時才能去日本遊玩,那便唯有去吃日本料理,讓自己心情舒暢一些吧 🍃 這次吃了日式午市定食,點了以下的定食:🍃~雜錦刺身丼飯定食(Assorted Sashimi Don Teishoku)~香蔥吞拿魚蓉茶漬飯定食(Negitoro Ochazuke Teishoku served with Rice)~網燒美國牛小排丼飯定食(Grilled U.S. Short Ribs Teishoku served with Rice)🍃這幾款定食都不錯,我吃的牛小排丼飯,牛肉不會過韌,很好吃 😋🍱
🍃
~雜錦刺身丼飯定食
~香蔥吞拿魚蓉茶漬飯定食
~網燒美國牛小排丼飯定食
🍃
2021-02-27
2021-08-04 124 瀏覽
終於捱到去星期日,將軍澳對我黎講都算近,只系平時吾會話突登去。將軍澳近唐俊街戈邊不乏新樓,自自然然附近嘅居民都對衣食住行有要求,戈邊都開咗好多區舖嘅小商場,設施都算吾缺乏?今日去到澳南海岸同埋附近海滂散散步,搵到一間居酒屋,坐出面嘅客人仲可以望住海食野😍裡面嘅設計充滿和風氣息,坐側邊位嘅客人私隱度更高,有個燈光明亮嘅酒櫃,環境真不錯。下午時段就當然系叫set lunch最抵,set lunch有各款肉類同埋丼飯定食,價錢都合理。有選擇困難症嘅人吾想揀上面嘅set lunch都可以揀「午餐二人前」,包冷盤、前菜、主菜、甜品,個人覺得非常抵食。散叫嘅菜式就有好多款串燒,日本餐廳食住串燒好chill🤤🐔 雞骨腸 $28/串🐔免治雞肉 $42/串雞骨腸嘅口感系有別於一般嘅腸,口感相對結實,燒過嘅味道都幾明顯。免治雞肉棒入面食到一粒粒嘅雞軟骨,每次去居酒屋都會叫呢款串燒😆定食配以各款前菜,有中華沙律、麵豉湯、茶碗蒸,中華沙律夠清甜爽口,仲要健康,向來系日式冷盤好好嘅一道配菜。麵豉湯吾會太鹹,味道恰到好處。本身自己系海鮮迷,估吾到呢度就有款松葉蟹肉蟹膏蟹籽丼,就叫咗個松葉蟹肉、蟹膏同埋蟹籽丼。蟹肉

散叫嘅菜式就有好多款串燒,日本餐廳食住串燒好chill🤤

🐔 雞骨腸 $28/串
🐔免治雞肉 $42/串

本身自己系海鮮迷,估吾到呢度就有款松葉蟹肉蟹膏蟹籽丼,就叫咗個松葉蟹肉、蟹膏同埋蟹籽丼。蟹肉真系好新鮮😍蟹膏又系夠曬鮮味,吾會好腥,幾樣材料加埋一齊口感非常豐富。

鰻魚喺每一度試到嘅味道都差吾多,老公中意食鰻魚,一於try try佢。鰻魚有2大塊,醬汁好多同埋甜甜哋夠滋味,最欣賞佢入面系冇骨,喺出面食過好多間嘅鰻魚都勁多骨,搞到要系咁吐骨,喺呢度道吾洗,口感實在得黎帶點軟稔。
2021-08-01
2021-08-04 48 瀏覽
將軍澳海濱開咗唔少新餐廳,好有度假氣氛 。今日嚟到對住個海既嘅緻 Kushiyaki House & Bar,食🇯🇵日本料理。午市套餐 68蚊起,價錢十分親民,仲包沙律,茶碗蒸,味噌湯同漬物。🐔鹽燒雞串燒定食$78 有5串串燒,3串雞肉2串雞髀菇,加十蚊配咗蔥花日本生雞蛋,用嚟點串燒同撈飯食更加滋味😁😁🦀松葉蟹肉蟹膏蟹籽丼飯定食$118 鍾意食蟹嘅人一定大滿足,食到三款蟹主題嘅食材,我仲吞拿魚刺身($32),好新鮮。最後就加配咗一球柚子雪🍧🍨($18),圓滿既lunch😍

🐔鹽燒雞串燒定食$78

🦀松葉蟹肉蟹膏蟹籽丼飯定食$118

最後就加配咗一球柚子雪🍧🍨($18),圓滿既lunch😍

2021-08-04
2021-08-04 24 瀏覽
將軍澳發掘新餐廳 真是源源不絕雖然餐廳面積比想像中細但裝修是日本簡約風格門口有一張高枱 看海 帶寵物人士都適合難得一家高質日式串燒的居酒屋在將軍澳可以與友人喝酒聊天一番 ..餐牌種類多由午市定食 $68至$138不等至單點串燒 再到串燒組合應有盡有當日下單2款午市定食 均配漬物 沙津 茶碗蒸及湯🦀松葉蟹肉 蟹膏 蟹籽丼飯 $118鮮甜 鮮甜 鮮甜 蟹肉 蟹膏 蟹籽 份量足以拌勻整個飯而且粒粒米都可以沾上蟹肉 蟹膏 蟹籽 太完美 🥩網燒厚切美國安格斯西冷丼定食$138安格斯西冷 賣相極吸引 表面燒過 但肉質依然保持粉紅色的排列整齊份量算多 有十片左右雖然有少少韌 但牛味重 加上少量海鹽同乾蒜片 調味 配白飯一流🐓燒烏盛合 $993款精選燒烏 每款都以緻家串燒醬汁燒成雞柳以梅醬調味 香濃 肉質有咬口 雞胸軟骨 配 煙燻海鹽 有驚喜 軟骨易咬食落lok lok聲海鹽同時調出雞香雞頸肉 配孜然椒鹽 夠咬口 又夠juicy 勁抵食 獨欠酒!!!
將軍澳發掘新餐廳 真是源源不絕

有驚喜 軟骨易咬食落lok lok聲
海鹽同時調出雞香
雞頸肉 配孜然椒鹽
夠咬口 又夠juicy
勁抵食 獨欠酒!!!
⊱ 緻𝙆𝙪𝙨𝙝𝙞𝙮𝙖𝙠𝙞 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 & 𝘽𝙖𝙧⊰❧ 網燒美國安格斯牛西冷定食 牛西冷熟度大約為𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢𝑚 𝑟𝑎𝑟𝑒,色澤粉嫩,簡單用上海鹽做調味帶出濃烈牛味,但有一兩塊筋位較多,要花點力咀嚼 ❧ 加拿大豬拖羅串燒 (梅醬) 豬肉選用部位有少少肥肉,燒得外層帶焦香,內層口感𝑗𝑢𝑖𝑐𝑦,酸甜嘅梅醬帶出左豬拖羅嘅油香,而且整體唔會好油膩,值得一試! ❧ 免治雞肉串燒 (梅醬 紫蘇) 梅醬, 紫蘇同免治雞肉串燒係好好嘅配搭,帶出肉香之餘又解膩 ❧ 呑拿魚蓉豆腐水菜沙律 (紫蘇 青葱 胡麻) 沙律菜好新鮮,𝑑𝑟𝑒𝑠𝑠𝑖𝑛𝑔 用上紫蘇同胡麻,非常開胃。呑拿魚蓉份量都唔少,豐富左成個沙律嘅口感 ❧ 菠蘿 (川椒 焦糖 香草雪糕) 店員非常用心地介紹呢道甜品嘅制作過程。菠蘿經過糖漬後再拎去燒,所以甜度比較高,加上淋面嘅川椒麻而不辣,味道配合得非常特別,配上雪糕食會有冰火口感。 ➻ 緻𝐾𝑢𝑠ℎ𝑖𝑦𝑎𝑘𝑖 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑒 & 𝐵𝑎𝑟. 將軍澳澳南海岸唐俊街23號𝑀𝑂𝑁𝑇𝐸𝑅𝐸𝑌 𝑃𝑙𝑎𝑐𝑒 1樓6𝐴號鋪
⊱ 緻𝙆𝙪𝙨𝙝𝙞𝙮𝙖𝙠𝙞 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 & 𝘽𝙖𝙧⊰

❧ 網燒美國安格斯牛西冷定食
網燒安格斯牛西冷定食

❧ 加拿大豬拖羅串燒 (梅醬)
豬拖羅串燒    免治雞肉串燒

❧ 免治雞肉串燒 (梅醬 紫蘇)
梅醬, 紫蘇同免治雞肉串燒係好好嘅配搭,帶出肉香之餘又解膩

❧ 呑拿魚蓉豆腐水菜沙律 (紫蘇 青葱 胡麻)
呑拿魚蓉豆腐水菜沙律

❧ 菠蘿 (川椒 焦糖 香草雪糕)
菠蘿

豬拖羅串燒    免治雞肉串燒
朋友找了一間日式串燒居酒屋,說是非常抵食,一定要帶我去。居酒屋位於將軍澳南,就是海旁那邊。聽說這裡開了很多好餐廳,難怪朋友這麼力推。居酒屋叫做「緻」,非常有日本風味。緻的裝修帶點日系簡單風格,牆身亦有很多和風壁畫,坐得相當舒服。朋友說的抵食,我相信就是這份二人餐。要在一間高質居酒屋食日式料理,相信大家都知道是如此昂貴。但緻這個二人套餐,確實都令我十分驚喜,只需$498,就包括前菜、串燒、主食、日式料理、甜品及飲品。➳ 1. 吞拿魚他他前菜首先有吞拿魚他他,配上黑蒜、青瓜、檸檬和水茶。相信這是Fusion 菜,味道清新爽口,用來開胃就最好。➳ 2. 三文魚籽茶碗蒸回到日式前菜,有三文魚籽茶碗蒸。茶碗蒸加上三文魚籽後,蛋香再添上更強的鮮味。➳ 3. 蜆肉麵豉湯食日式料理,一碗熱辣辣的麵豉湯是少不免的。緻在麵豉湯裡再另外加上蜆肉,濃濃的麵豉湯份外再添加蜆肉香味。➳ 4. 串燒終於到了今晚主角,二人餐一共有十支串燒,分別有兩條精選雞類串燒、一條日式白豚五花腩配柚子胡椒醬、一條加拿大豬拖羅配梅醬、兩條汁燒美國牛西冷、兩條日本山藥、兩條窩荀。六條肉串加四條素串,方便share。特別推介雞類的雞脾肉
➳ 1. 吞拿魚他他
➳ 2. 三文魚籽茶碗蒸
➳ 3. 蜆肉麵豉湯
蜆肉麵豉湯
➳ 4. 串燒
終於到了今晚主角,二人餐一共有十支串燒,分別有兩條精選雞類串燒、一條日式白豚五花腩配柚子胡椒醬、一條加拿大豬拖羅配梅醬、兩條汁燒美國牛西冷、兩條日本山藥、兩條窩荀。六條肉串加四條素串,方便share。特別推介雞類的雞脾肉串燒,雞脾肉燒得非常香口,肉質嫩滑雞皮脆香。另外豬拖羅和牛西冷選同樣都十分肥美,燒香後肉和油脂一口互相交融,入口即溶。當然,素食串燒亦很吸引,山藥和窩荀非常爽脆,少少燒焦及加上陣陣調味料,素串燒亦不容睇少。
➳ 5. 青森比目魚醬油燒
比目魚有兩條,不用share。可能因為醬油燒的關係,所以味道相當鹹香,用來送上之後的日式料理更佳。
➳ 6. 鰻魚炒飯
剛才說了,如果將比目魚醬油燒混上這份鰻魚炒飯,效果相信會更佳。絕對想不到,炒飯的份量是非常非常充足,食到這裡其實已經非常飽肚,但炒飯其實可以供超過2人食用。飯底亦用上醬油來伴炒,所以本身亦有少許味道,再配上鰻魚粒,相當好食。
➳ 7. 宇治金時
甜品亦是一人一份。今日是焦糖雪糕配上紅豆和小丸子,本身沒抱太大期望,但實際上卻是令我們十分驚喜,雪糕一食就知不是廉價貨,再配上甜甜的紅豆和煙韌的小丸子,作為結尾實在一流。
宇治金時
➳ 8. 熱咖啡
我們都選了熱咖啡作餐飲,由自己下奶和糖,即磨咖啡一定不錯。
熱咖啡
果然,朋友冇介紹錯。緻,好食得來價錢又非常吸引,絕對會再翻食的。
2021-07-18
蜆肉麵豉湯
宇治金時
熱咖啡
2021-07-29 27 瀏覽
放假最愛試新餐廳,來到將軍澳海濱的日式料理“緻”.入到去,可以聽到歡樂氣氛的日文歌,環境微暗,夠chill情調feel。叫左個二人餐。前菜為:青瓜漬 羊栖菜和泡菜開胃清新番茄片清新可口麵豉湯比較特別有驚喜,有小粒帶子青蔥鰻魚玉子卷鰻魚嫩滑,玉子蛋味微香,口感佳串燒:京蔥,鮮甜。雞肉香嫩,美國牛西冷軟腍 無筋。個人最愛系燒帶子,彈牙可口。櫻花🌸🦐飯飯粒煙韌,蝦肉嫩香,色香具備。M7和牛肉質細嫩,厚身,口感不錯喔最後,期待的甜品上檯啦, 綠色蕨餅韌韌地,好特別。紅豆芝士餅真係好味,芝士味不濃,紅豆微甜突出豆香。整體而言,無論環境和食物味道都有質素,友聚聊天好選擇。
放假最愛試新餐廳,來到將軍澳海濱的日式料理“緻”.

前菜為:青瓜漬 羊栖菜和泡菜
開胃清新

番茄片
清新可口

麵豉湯
比較特別有驚喜,有小粒帶子

青蔥鰻魚玉子卷
鰻魚嫩滑,玉子蛋味微香,口感佳

串燒:

櫻花🌸🦐飯
飯粒煙韌,蝦肉嫩香,色香具備。

M7和牛
肉質細嫩,厚身,口感不錯喔

整體而言,無論環境和食物味道都有質素,友聚聊天好選擇。

2021-07-29 38 瀏覽
朋友住喺將軍澳,呢日就去左搵佢食飯,我地黎左呢間新開既日式餐廳食dinner。呢度既二人晚餐非常豐富,岩哂咩都想試既朋友。首先,有三款精緻好味既前菜。另外仲有胡麻番茄沙律、玉子卷同埋麵鼓湯!點少得新鮮既剌身呢!重頭戲就係呢個串燒拼盤,有雞肉、白豚五花腩、豬肋條、帆立貝、翠玉瓜同日本大蔥,勁吸引!仲有燒到好香既澳洲M7和牛小牛柳同埋櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯。跟餐仲有呢個咁精美既甜品,完美!我地仲另外叫左個海膽黎食,大大隻又新鮮!

呢度既二人晚餐非常豐富,岩哂咩都想試既朋友。
首先,有三款精緻好味既前菜。

仲有燒到好香既澳洲M7和牛小牛柳同埋櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯。
跟餐仲有呢個咁精美既甜品,完美!

我地仲另外叫左個海膽黎食,大大隻又新鮮!