2021-08-19
去問將軍澳都會行過澳南海岸行下donki, 行完係附近大把餐廳選擇, 今晚試左依間居酒屋, CP高環境又不錯。入到去第一眼見到個靚酒櫃, 整體既和風味濃又不失格調。見到二人餐乜都有, 懶得諗就叫佢。先黎三款前菜, 有羊棲菜, 青瓜漬同埋泡菜。羊棲菜即係海胡麻番茄沙律同埋三款刺身作為開胃菜, 刺身有三文魚, 吞拿魚同油甘魚, 整體水準正常。鰻魚茶碗蒸蛋蒸得好滑溜好甜, 鰻魚燒過入口好香。小貝柱麵豉湯麵豉湯入面有粒粒貝柱, 飲落多左陣鮮甜味。串燒拼盤一共10串, 全部即燒熱辣辣, 肉類有雞軟骨, 雞脾肉, 白豚五花腩, 豬肋條, 全部都燒得好香。另外最中意係帆立貝, 大大粒好厚肉, 一人一串唔洗爭。最後食埋蔬菜類, 有翠玉瓜同大蔥, 加少少鹽吊味一樣好食!澳洲M7和牛小牛柳牛柳燒至5成熟, 入口軟腍, 肉味唔算好濃但加埋表面少少火炙味, 沾少少鹽都已經好好味。櫻花蝦蟹籽牛油果炒飯份量足, 拌入好多櫻花蝦所以食落好有咸香鮮味, 再加埋牛油果炒滑滑既口感, 好味!最後仲有甜品拼盤, 我最中意係抹茶迷你班㦸, 賣相得意之餘點雪糕食仲好好味添!
見到二人餐乜都有, 懶得諗就叫佢。
鰻魚茶碗蒸
蛋蒸得好滑溜好甜, 鰻魚燒過入口好香。
小貝柱麵豉湯
麵豉湯入面有粒粒貝柱, 飲落多左陣鮮甜味。
串燒拼盤
澳洲M7和牛小牛柳