2023-07-17 44 瀏覽
第一次訂呢間餐廳 首先地理位置好方便好容易搵到 環境方面充滿住日本特色 食物方面好夠熱 睇得出係新鮮煮好唔好放好耐果種 然後就係因為今次係慶祝母親節 店員好熱心咁主動問是否需求影相 很貼心
2022-05-07
  • 鰻魚炒飯
  • 炸物拼盤
  • 緻極上刺身丼定食
  • 味噌茄子
  • 三文魚籽茶碗蒸
2023-05-23 57 瀏覽
MONTEREY居酒屋✨ 餐廳主打日式居酒屋料理例如串燒 更有晚市定食 價錢相宜 裝修日系 環境舒適====᪥ 晚市定食 - 慢煮肉眼溫泉蛋井 $148晚市定食包括味噌湯、沙律、前菜及和菓子面頭有好多塊慢煮肉眼 呈粉紅色 肉質粉嫩多汁帶點牛肉香 仲有隻溫泉蛋撈埋一齊食~ 呢個定食性價比高!👍🏻᪥ 蟹肉鱈魚脆脆 $68蟹肉加上蟹膏及蟹籽 配以鱈魚脆脆 蟹味濃郁 口感豐富᪥炸物拼盤 $158包括炸蠔、炸魷魚、忌廉蟹餅、雞皮餃子及唐揚炸雞炸物即炸出黎 但都比較厚粉 食落係硬脆
====

᪥ 晚市定食 - 慢煮肉眼溫泉蛋井 $148
晚市定食包括味噌湯、沙律、前菜及和菓子

᪥ 蟹肉鱈魚脆脆 $68
蟹肉加上蟹膏及蟹籽 配以鱈魚脆脆 蟹味濃郁 口感豐富

᪥炸物拼盤 $158
包括炸蠔、炸魷魚、忌廉蟹餅、雞皮餃子及唐揚炸雞
炸物即炸出黎 但都比較厚粉 食落係硬脆
2023-05-20 58 瀏覽
好少寫食評,唔好食,都可能係唔啱口味。但唔想有其他人受害,所以決定要寫。1. 晚市做便當,你就知佢乜料,啲人仲話高級,一係打手,一係上邊仲有二百級;2. 叫乜無乜,所有原條飛機魚都無!Sake free flow都只有一款,無得揀;3. 坐得麻麻地舒服,侍應對客黑面;4. 食物質素差,串燒唔得,刺身都唔得,去UNY買壽司好過;5. 份量細,價錢貴唔想再講,全程都唔會想影相。周圍無嘢食,都唔會食,去Donki好十萬倍!最後都搵到可以入口嘅嘢:墊食物嘅椰菜絲!

3. 坐得麻麻地舒服,侍應對客黑面;
5. 份量細,價錢貴

唔想再講,全程都唔會想影相。

周圍無嘢食,都唔會食,去Donki好十萬倍!

最後都搵到可以入口嘅嘢:墊食物嘅椰菜絲!
2023-05-14 50 瀏覽
兩人食了約千多元,不太飽,食物質素正常,性價比不高。有套餐,不過性價比也是不高。可以試一吓,食物沒有特別驚喜,只能算正常的串燒,和其他香港打正日本串燒的舖頭一樣,食物普遍比較昂貴,但是食物質素沒有對得上價錢,不過在將軍澳區,都預咗係咁上下。記得有一兩串有少少燒燶咗,唔係脆嗰隻,係真係燶咗。坐的位置都算闊落。人不多,不算嘈。裝修都有心思,如果飲嘢傾偈嘅話,都可以。總體嚟講,沒有食過特別深刻的食物,正正常常咁。
兩人食了約千多元,不太飽,食物質素正常,性價比不高。
有套餐,不過性價比也是不高。

記得有一兩串有少少燒燶咗,唔係脆嗰隻,係真係燶咗。

總體嚟講,沒有食過特別深刻的食物,正正常常咁。
2023-05-13 63 瀏覽
網上經OpenRice訂枱,發現屋企附近的這間日本餐廳有七五折,就試一試。店舖座位約有50個,可以揀室外或室內,座位私隱度都幾高。安格斯牛肉壽喜燒定食配漬物、沙律、湯、和菓子,份量幾多幾抵食。不過用來裝壽喜燒的鐵鍋就有點鐵銹味,味道都幾出。本身壽喜燒汁甜甜地好開胃,牛肉就有筋有點老;配菜的豆腐很入味。刺身六點有左口魚、油甘魚、刺身帶子、劍魚、三文魚和三文魚籽。火炙的左口魚超香魚油味;帶子亦都很鮮甜。日本喜之次一夜干燒得皮夠香脆,魚肉比較多骨要小心哽親。特色燒茄子非常出色是因為加了味噌醬和香蔥作調味,比起其他餐廳使用蒜和牛油多了一番日本風味。

和菓子

刺身六點
左口魚
帶子
三文魚籽

日本喜之次一夜干燒得皮夠香脆,魚肉比較多骨要小心哽親。
日本喜之次一夜干

帶子
三文魚籽
日本喜之次一夜干
2023-05-12 32 瀏覽
今日去咗將軍澳緻呢間日本料理食,揀咗佢哋嘅午市定食,定食有前菜、沙律、茶碗蒸同湯,算好豐富。我揀咗兩個定食。茶碗蒸蛋味濃郁,沙律菜夠晒酸好開胃。麵豉湯入邊有豆腐粒,味道幾濃郁,▶️壽喜燒牛肉烏冬定食$118味道都唔錯,牛肉煮得啱啱好,好嫩滑。烏冬用熱鍋上,所以烏冬熱辣辣,而且煙煙韌韌。用新壽喜燒湯底,味道甜甜地。▶️極上刺身五點盛配壽司飯定食$138刺身有油甘魚、帶子、鰹魚、劍魚腩同三文魚,啲壽司飯有醋味做得好日式風味。最後我加咗$10,揀咗熱檸蜜,唔會太甜嘅。

▶️壽喜燒牛肉烏冬定食$118

▶️極上刺身五點盛配壽司飯定食$138

最後我加咗$10,揀咗熱檸蜜,唔會太甜嘅。

2023-05-08 48 瀏覽
今日放假同朋友喺將軍澳海邊散步,行完Donki之後就搵嘢食,見到依間居酒屋裝修幾有日本🇯🇵feel,就一於入去試吓餐廳而家仲做緊清酒任飲,有興趣嘅朋友可以試吓,就算假日都有啲dinner set,性價比一流✨緻.極上刺身丼定食$218所有定食已包括漬物,湯,沙律,和菓子,刺身別有左口魚,油甘魚,帶子,劍魚,三文魚,三文魚籽,油甘魚油脂含量適中,入口味道帶有香滑魚鮮味,帶子鮮甜同爽口,三文魚油脂豐富,左口魚油脂爆發,入口即溶,丼飯溫度適中,帶點香醋嘅味道✨和菓子跟餐嘅甜品都好有驚喜,和菓子外皮煙煙韌,拌碟嘅紅豆🫘,煮得好淋,味道唔會過甜✨蒲燒鰻魚丼定食$158鰻魚非常厚肉,啖啖肉,食得出鰻魚本身嘅鮮味,鰻魚肉質亦都比較重油脂感,細魚骨好少,鰻魚汁亦都好惹味✨牛舌芯$68做得好出色,師傅火候控制得非常好,燒得好香口,而且充滿肉汁,牛舌顏色仲好粉嫩,非常厚切,爽口彈牙,一啲根都無✨日式炸鮮奶$88表皮炸得好香脆,鮮奶味好濃,食完唔會覺得好油膩,同埋雲呢拿雪糕一齊食,味道更加突出

✨緻.極上刺身丼定食$218

✨和菓子

✨蒲燒鰻魚丼定食$158

✨牛舌芯$68

✨日式炸鮮奶$88

將軍澳南海旁,有好多間特色餐廳,臨海景觀開陽,又有微微海風吹進,感覺非常舒服~ 行完Donki連接着的天橋就可以直達最近海旁的幾間餐廳。我哋揀咗食日本嘢,「緻」有午市套餐,已包括前菜、沙律、味噌湯,茶碗蒸,價錢$70幾蚊起性價比都相當唔錯。酒嘅款式有好多,午市時段也提供多款特色雞尾酒🍸清酒放題,都只係$128🍶全個星期都有八折或者九折優惠~餐廳門前有一兩張枱屬於半戶外位置,帶埋毛孩來也歡迎~沙律菜新鮮爽脆配日式芝麻醬,製作認真!前菜有韓式泡菜,茶碗蒸香滑有蛋香!味噌湯都係熱辣辣。大灸澳洲牛板腱伴温泉蛋井飯定食$128牛版見鋪滿全碗丼飯,用料十足😍溫泉蛋放中間,非常吸引。牛版腱大大塊,肉質嫩滑,牛味濃郁,灑滿香蔥碎和乾蒜非常美味,沾上溫泉蛋和牛肉汁,飯粒吸滿精華,令人食慾大增!極上刺身五點盛配司飯定食(油甘魚•刺身帶子。鰹魚,劍魚腩,三文魚)$138有五款刺身,油甘魚肥美,劍魚腩囗感柔軟,鰹魚有煙燻味道,帶子甜美~套餐來說刺身質素滿意!凍柚子蜜(跟餐+$10 )味道濃郁,偏甜。整體食物美味,而且仲有多款串燒,晚市來飲番杯🍶食串燒絕佳享受。🍶🌟

行完Donki連接着的天橋就可以直達最近海旁的幾間餐廳。

我哋揀咗食日本嘢,「」有午市套餐,已包括前菜、沙律、味噌湯,茶碗蒸,價錢$70幾蚊起性價比都相當唔錯。
酒嘅款式有好多,午市時段也提供多款特色雞尾酒🍸
清酒放題,都只係$128🍶全個星期都有八折或者九折優惠~

餐廳門前有一兩張枱屬於半戶外位置,帶埋毛孩來也歡迎~

沙律菜新鮮爽脆配日式芝麻醬,製作認真!
前菜有韓式泡菜,茶碗蒸香滑有蛋香!

味噌湯都係熱辣辣。
大灸澳洲牛板腱伴温泉蛋井飯定食
大灸澳洲牛板腱伴温泉蛋井飯定食$128
牛版見鋪滿全碗丼飯,用料十足😍溫泉蛋放中間,非常吸引。

凍柚子蜜(跟餐+$10 )
味道濃郁,偏甜。
大灸澳洲牛板腱伴温泉蛋井飯定食
2023-05-06 52 瀏覽
牛肉壽喜燒定食 $168有多塊牛肉的壽喜燒!牛肉比較厚身,牛肉味濃。配菜有椰菜、豆腐同菇,偏甜的湯底跟飯一齊食就剛剛好。火炙海鮮丼定食 $218 有6種刺身嘅豐盛海鮮丼;分別係左口魚、酒甘魚、刺身帶子、鰹魚、三文魚同三文魚子。微微火炙嘅刺身更加Juicy。每個定食都配有漬物(當日係中華沙律)、沙律、麵豉湯同和菓子。😎😎清酒煮蜆 $108飲呢個湯好舒服,帶有淡淡嘅清酒味。而且啲蜆完全冇沙,煮得剛好,滑口。

牛肉壽喜燒定食 $168

火炙海鮮丼定食 $218

清酒煮蜆 $108
2023-05-04
  • 清酒煮蜆
2023-05-03 42 瀏覽
將軍澳|緻Kushivaki House & Bar .位於將軍澳Monterey 2樓日式餐廳「緻」由商場開始營業至今,實力毋庸置疑,裝修以居酒屋形式設計,簡潔明亮,價錢亦極為親民,而且選擇眾多,望望Menu 有單點及套單,包羅萬有😎.晚市定食極為豐富,配有漬物、沙律、湯,和菓子。.🔺安格斯牛肉壽喜燒定食 $168壽喜燒分量頗多,有大量牛肉之外,其他配料都非常豐富,豆腐、冬菇、蔬菜🥬等等,牛肉入口嫩滑,湯底清甜,味道一流🤤.🔺火炙海鮮丼定食 $218炙燒過嘅刺身將油入逼出,入口魚味更加香濃,而且有多款刺身,賣相豐富,六款刺身有左口魚、油甘魚、帶子、鰹魚、三文魚同三文魚籽,好似被刺身包圍,好幸福😂.🔺蟹肉蟹膏鱈魚脆脆 $68見到Menu 有蟹肉蟹膏脆脆,蟹🦀️痴又點能夠錯過,佢用鱈魚代替餅乾/麵包,口感更加惹味,將海量蟹肉蟹膏放上鱈魚片上面,視覺味覺享受😎.🔺松露芝士甲羅燒 $88基本上Menu 有都一定點,話明蟹痴又點會唔叫甲羅燒,蟹肉跟膏再配上松露同芝士,字面上已經完勝,入口更加鮮味十足,必點之一😎.📍 緻Kushivaki House & Bar地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MO
將軍澳|緻Kushivaki House & Bar
晚市定食極為豐富,配有漬物、沙律、湯,和菓子。
🔺安格斯牛肉壽喜燒定食 $168
地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY
Place 1樓6A號舖
電話:23030903
2023-05-03 41 瀏覽
上星期去將軍澳donki買野,咁就順便係果到食埋飯。呢到都係做附近居民生意,當晚時間尚早所以大家都未出黎食飯。可以快快趣食返個安靜既晚餐。餐廳有做唔同折扣優惠,仲有$128清酒任飲!可惜我同呀媽都只愛飲梅酒,唔飲清酒😅當晚嗌左兩款定食再加幾款小食,所有定食配漬物 、沙律、湯同菓子,價錢好合理。自家製日式柚子雞皮(小辣) $38雞皮煙煙韌韌,食落酸酸辣辣,因為落左柚子汁同七味粉。秘製蒜香阿波尾雞金翼(2隻) $88堅大隻雞翼!阿波尾雞係日本產量第一地雞,肉質嫩滑,肉味香濃。小蕃薯 $34又香又甜。火炙海鮮丼定食 $218有6款火灸魚生 : 左口魚邊、油甘魚、帶子、鰹魚、三文魚、三文魚籽我最愛係火灸左口魚邊!咬落腍得黎又帶啲爽,有豐富既魚油,火炙完好香😋牛肉壽喜燒定食 $168有多塊牛肉,仲要塊塊都幾大嚿。個人認為個湯甜左少少。

自家製日式柚子雞皮(小辣) $38
雞皮煙煙韌韌,食落酸酸辣辣,因為落左柚子汁同七味粉。

秘製蒜香阿波尾雞金翼(2隻) $88

小蕃薯 $34
又香又甜。

火炙海鮮丼定食 $218

牛肉壽喜燒定食 $168
有多塊牛肉,仲要塊塊都幾大嚿。個人認為個湯甜左少少。
2023-05-01 43 瀏覽
在Donki購物完便在附近的餐廳醫肚,準備享受一頓美食之旅。這家餐廳的環境非常舒適,充滿了日式風情,讓人感覺非常放鬆。北海蟹爆丼定食 (炸軟殼蟹,松葉蟹肉,松葉蟹膏,蟹籽)$188我點了一份北海蟹霸丼定食,當這道菜送到我面前時,我立刻被它的外觀所吸引。一碗白色的米飯上面擺滿了新鮮的北海蟹肉,蟹膏,蟹籽,看起來非常美味。蟹肉放進嘴裡時,立刻感受到了它的鮮味和甜味,讓我回味無窮。鯊魚拖鞋即叫即炸,但油膩感少,米飯的口感非常柔軟,而且和蟹肉的味道非常搭配,它的味道和價值相符,絕對是值得一試的美食。香煎慢煮澳洲肉眼,溫泉蛋丼定食$148這道菜的外觀看起來就非常美味,肉眼的口感非常嫩,而且肉汁非常豐富,和米飯的味道非常搭配。最讓人驚訝的是那顆溫泉蛋,它的蛋白非常嫩,蛋黃則是流心的狀態,讓整道菜的味道更加豐富。這個質素才$148,價格非常實惠,味道也非常美味。炸物拼盤,$158一口魷魚天婦羅的外皮炸得酥脆,裡面卻保持著魷魚的嫩滑口感,讓人欲罷不能。吉列炸蠔的鮮味散發出來,口感酥脆中帶著蠔肉的鮮甜,令人一吃難忘。忌廉蟹餅的外皮炸得酥脆,裡面則是滿滿的蟹肉和忌廉,口感豐富而且味道濃郁。炸雞的外皮也是酥

香煎慢煮澳洲肉眼,溫泉蛋丼定食$148

炸物拼盤,$158
一口魷魚天婦羅的外皮炸得酥脆,裡面卻保持著魷魚的嫩滑口感,讓人欲罷不能。吉列炸蠔的鮮味散發出來,口感酥脆中帶著蠔肉的鮮甜,令人一吃難忘。忌廉蟹餅的外皮炸得酥脆,裡面則是滿滿的蟹肉和忌廉,口感豐富而且味道濃郁。炸雞的外皮也是酥脆可口,而且肉質鮮嫩多汁,吃起來非常有嚼勁。雞皮餃子的外皮炸得酥脆,內裡則是滿滿的雞肉和雞皮,帶著濃郁的雞肉香氣和肉汁,讓人食指大動。

熱情果及芒果飲品,$45
這道飲品非常美味,酸酸甜甜的口感讓人感到非常清新又解渴。

整體來說,這家餐廳的食物味道非常出色,價格也非常實惠,讓人感到非常滿足。在用餐完畢後,我還在旁邊的海濱散步,非常寫意。
2023-04-30 35 瀏覽
星期日得閒揸車去將軍澳跨灣大橋兜吓風,接近黃昏時間順便响將軍澳市中心近海旁附近搵吓有咩食。選擇偏向以西餐為主而位於Monterey商場對海邊嘅二樓,有個露天嘅位置,可以對住個海景,原來係間日式居酒屋:緻因為揸車冇得飲酒,所以今次就主力試吓D定食火炙海鮮丼:包括有左口魚邊,油甘魚,帶子,鰤魚,劍魚,三文魚及三文魚籽。選用嘅都係一啲油份重嘅魚類,經輕輕火炙過之後,釋出更多油份,特別甘香,尤其係左口魚邊,比刺身好食好多,諗起都流口水而定食都配有漬物,沙律,湯及和果子,都係$218,幾抵食另外朋友叫咗吞拿魚丼定食:吞拿魚選用中拖部位,再加上吞拿魚蓉及鵪鶉蛋伴食,用料新鮮魚味濃郁,絕對係吞拿魚控嘅首選另外再叫咗燒牛舌蕊及燒北海道帶子各一串,前者百分百選用牛舌蕊,爽口唔韌,油分豐富燒帶子生熟控制得啱啱好,而上面鋪咗一啲木魚蒜蓉醬,鹹香惹味串燒雖然試咗兩串,但質素都好高,下次唔揸車可以飲酒,就會試多啲佢嘅串燒啦

因為揸車冇得飲酒,所以今次就主力試吓D定食

而定食都配有漬物,沙律,湯及和果子,都係$218,幾抵食

燒帶子生熟控制得啱啱好,而上面鋪咗一啲木魚蒜蓉醬,鹹香惹味
2023-04-25 43 瀏覽
晚上🌃在DONKI 購物後,近近地去左#緻 居酒屋開餐,餐廳食物種類很多,前菜、炸物、刺身、壽司飯、串燒、炒飯同湯麵都一樣應俱全,我哋點了幾款野食一齊分享囉☺️。牛油果軟殼蟹🦀沙律🥗,擺盤很靚,有成半個香軟牛油果🥑軟殻蟹炸得香脆可口,不感覺油膩,沙律菜🥗很新鮮爽口,配上黑醋汁,很開胃啊👍。廣島蠔雜菜豆腐鍋,蠔🦪大隻又鮮甜,肥嘟嘟的很好吃😋,配料有豆腐、蔬菜🥬同雜菇,湯飲落都鮮甜的。極上刺身丼定食,定食均會附上漬物、沙律、麵豉湯以及和菓子,十分豐富。丼飯食材有油脂感十足的右口魚,我至愛嘅油甘魚、三文魚同劍魚、爽滑刺身帶子同脆卜卜嘅三文魚魚籽,配合香醋的壽司飯,食到舔舔脷😆。食飽飯後去埋海旁散步,心曠神怡☺️🥳。
晚上🌃在DONKI 購物後,近近地去左#緻 居酒屋開餐,餐廳食物種類很多,前菜、炸物、刺身壽司飯、串燒、炒飯同湯麵都一樣應俱全,我哋點了幾款野食一齊分享囉☺️。

食飽飯後去埋海旁散步,心曠神怡☺️🥳。
2023-04-25
2023-04-23 53 瀏覽
當大家都喜歡到海旁餐廳搵食我今晚就登高一層去到商場一樓試下呢度就無以海旁景做賣點平平實實嘅一間居酒屋所以都有折扣黎吸客餐廳一入門口有四張卡座旁邊有高枱最遠處係開放式廚房牆上以清酒樽同酒貼作裝飾晚市定食選擇豐富而每款定食都有漬物、沙律、湯同和果子哦~成個套餐食晒係男仔都好夠飽安格斯牛肉壽喜燒定食牛肉片份量唔少鋪滿整個湯窩湯底甜膩好下飯火炙海鮮丼定食最喜歡就係有左口魚同三文魚魚油本身已豐富火炙後更係滴晒油入口超甘香🤤🤤🤤去居酒屋點可以唔食串燒呢?我地試左牛舌芯、美國封門柳同車厘茄豚肉卷牛舌芯入口爽滑封門柳肉味香濃車厘茄鮮甜配鹹香豚肉油膩感剛好balanced有埋拆扣都好抵食下次仲可以試個清酒free flow!
當大家都喜歡到海旁餐廳搵食

旁邊有高枱
最遠處係開放式廚房
牆上以清酒樽同酒貼作裝飾

晚市定食選擇豐富
而每款定食都有漬物、沙律、湯同和果子哦~
成個套餐食晒係男仔都好夠飽

最喜歡就係有左口魚同三文魚
魚油本身已豐富
火炙後更係滴晒油
入口超甘香🤤🤤🤤

去居酒屋點可以唔食串燒呢?
我地試左牛舌芯、美國封門柳同車厘茄豚肉卷

牛舌芯入口爽滑
封門柳肉味香濃

車厘茄鮮甜
配鹹香豚肉油膩感剛好balanced

有埋拆扣都好抵食
下次仲可以試個清酒free flow!
2023-04-18