上次試咗蒸海鮮放題,今次海鮮定量、火鍋放題餐,兩者差不多價錢,都係約$400一位,一於比較下邊款抵食啲。兩者最大嘅分別係上次食嘅海鮮放題餐,海鮮係可以無限任點嘅,但款式就比較少。今次嘅海鮮定量餐,只嚟一轉,但就有龍蝦、鮑魚、帶子呢三款任食冇嘅海鮮,而任食餐就會多咗蟶子仔。龍蝦並非平價嘅波士頓龍蝦,而係真龍蝦,超級新鮮彈牙勁多肉,頭仲有啲膏,不過呢度就冇提供鉗畀你拆殼,所以頭位一啲鬼鼠肉就食唔到。另外上次任食餐可以點任點蒜蓉蒸法國生蠔,定量餐就冇嘅。而點心方面,上次任食餐可以點蝦餃燒賣小籠包等,反而今次定量餐選擇就少好多,只有啲包類同甜糕,所以今次完全冇點到點心。任食火鍋嘅料就完全一樣,牛肉依然好好味,澳洲M5牛今次嘅質素好過上次。自助飲品亦都一樣。我自己係比較鍾意定量餐,因為如果任食餐要加龍蝦要加98蚊一隻,對於食量唔大但好似我咁想食多啲款嘅人,定量餐應該係更好嘅選擇。但如果你好大食,特別鍾意食蝦蜆蠔,仲有蝦餃燒賣,我就覺得就海鮮任食餐比較適合你。另外買咗50蚊當150蚊洗嘅openrice餐飲券, 用完之後計埋醬料費同加一,人均$338。

另外上次任食餐可以點任點蒜蓉蒸法國生蠔,定量餐就冇嘅。

2024-05-19
用餐優惠
現金券
  • 安格斯肥牛
2024-05-07 123 瀏覽
同事有日唔覺唔覺就撞上左一間餐廳到飲茶。發現左又平又正既點心鋪頭。呢間餐廳門面唔起眼,係一個細細個既大門入去搭𨋢上樓,差唔多最高層。入去鋪頭細細,枱凳不多。原來呢間餐廳主打蒸海鮮,等我搵日再試吓海鮮大餐先。呢度餐廳竟然有懷舊豬腸粉,即刻叫黎試吓。兩個人飲茶有一樣,麻煩的地方就係嗌的款式好少。佢呢度有一個大拼盤每樣都有兩粒,咁就啱啱好又食得款式多啲份量又唔會太多。我哋仲叫咗鹹水角同埋蔥油餅,煎炸嘢就最好食啦。
同事有日唔覺唔覺就撞上左一間餐廳到飲茶。
發現左又平又正既點心鋪頭。
入去鋪頭細細,枱凳不多。
原來呢間餐廳主打蒸海鮮,等我搵日再試吓海鮮大餐先。
呢度餐廳竟然有懷舊豬腸粉,即刻叫黎試吓。
兩個人飲茶有一樣,麻煩的地方就係嗌的款式好少。
我哋仲叫咗鹹水角同埋蔥油餅,煎炸嘢就最好食啦。
2024-05-02
2024-05-04 88 瀏覽
網上睇到好多個like, 又有得買優惠券未試下囉,點知中曬伏。1. 環境問題個場好細,地下係有層油既感覺,而且冷氣吾夠,試想像下,好多個蒸爐一齊用,又吾夠冷氣係幾辛苦。2. 餐具質素黎盛住食物個啲碟係崩/甩曬色,我以為比成約$400位,起碼啲碟都係正常啲呀… 3. 侍應態度一坐低,啲侍應已經無咩禮貌(呢點我最care,點解做客洗錢,但好似欠左你甘)。之前我明明叫左個 「法國生蠔住食」既餐,但我係個menu入面一樣海鮮都無,甘未問個侍應囉,佢望都無望就話「點會無呀!」,我就即時同佢㩒入去睇,佢仲好串甘話「未有囉!你自己慢慢㩒啦!」,但佢只係指住menu個張宣傳圖,而最後真係冇海鮮呢個選擇,佢先話自己同事入錯單比我地,但一句「吾好意思」咩都無! 4. 食物質素一開始都冇預期啲海鮮會係非常好,而結果都真係不過不失,但其他配料同埋佢所謂嘅點心,無咩野簡不在下話,攞到出黎仲要係結曬冰既,個啲咩「A5澳洲和牛」,約$400位我都無諗過係要好靚既牛.. 但係個質素係仲衰過自己去街市凍肉舖買… 總括而言,可以不值一試,呢個價值或者去食返普通連所火鍋餐廳都仲好過佢。

1. 環境問題

2. 餐具質素

3. 侍應態度

4. 食物質素

2024-05-03
用餐優惠
優惠券
2024-04-23 174 瀏覽
老公突然話想去食下點心,我係網上揾到哩間餐廳以其精緻的點心聞名,我們迫不及待地想品嚐一番👯‍♀️點咗蟲草花滑雞蒸飯,有嫩滑的雞肉搭配香氣撲鼻的蟲草花,散發出一股濃郁的花香味。蒸飯的米粒煮得剛剛好,口感Q彈,與雞肉完美地融合在一起🫶🏻美味又營養豐富😊接著,我們點咗一份脆香蔥油餅🍕餅皮外酥內軟,一口咬下去,蔥香四溢,讓人胃口大開。蔥油餅絕對是下午茶的最佳選擇,讓人愛不釋手😻緣味鮮蝦餃皇是我們的另一個必點菜品🤭餃子的皮薄餡多,內餡使用新鮮的蝦肉,口感鮮嫩多汁。每咬都有蝦肉的鮮甜味道,令人垂涎欲滴🤤最後係我最愛嘅手拍青瓜貓耳朵👂🏻青瓜搭配上一些特殊的調味料,味道清新爽口🫦青瓜的口感脆嫩,配上微微的辣味,非常開胃。

2024-04-09 204 瀏覽
同媽媽嚟到觀塘緣味小聚飲茶,叫左4樣野食,每樣都好好味,難怪咁多人嚟食!餐廳坐得好舒服,燈光充足環境又夠乾淨。1️⃣一吃難忘小籠包皮薄餡靚小籠包,入邊滿滿湯汁又熱又好飲,肉丸又香又鬆軟,一個小包三種驚喜😂真心好味道!2️⃣蟹子燒賣皇燒賣大大粒,一啲都唔普通,入邊有鮮肉鮮蝦,在點綴上蟹子,材料和味道都非常豐富,好味又抵食!3️⃣手拍青瓜貓耳朵清新手拍青瓜雲耳,辣辣地充滿水份,食落去清爽又開胃,個汁亦好滋味,好想用嚟撈飯食。4️⃣川味口水雞超級無敵滋味川味口水雞,夠晒辣味又夠香,雞肉嫩滑雞皮爽滑,再加上開胃香辣口水汁,即刻好味爆錶,都係要叫個飯用嚟撈汁食😂🤣🤣。
1️⃣一吃難忘小籠包
2️⃣蟹子燒賣皇
3️⃣手拍青瓜貓耳朵
4️⃣川味口水雞
2024-04-02 288 瀏覽
這次朋友的生日飯揀左哩個蒸海鮮餐廳,好開心又好食🤤有150分鐘厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋😼👉🏻蒸厚肉龍蝦👈🏻好大隻又多膏😚肉質鮮嫩,蒸好一開蓋就散發出濃郁的海鮮香氣💨每一口都彷彿在品味著大海的滋味,讓人回味無窮🤩👉🏻緣味鮮蝦餃皇👈🏻餃子的皮薄餡多,新鮮又彈牙嘅蝦肉🦐,口感鮮嫩多汁😻👉🏻澳洲M5和牛👈🏻肉質細嫩,入口即化🫦一口咬下去,都能感受到肉汁的爆出,肉質非常優秀,絕對能滿足肉食愛好者的味蕾👅👉🏻西班牙黑毛豬👈🏻肉質鮮美,口感豐富😍用蒸嘅方式去煮,每一口都能感受到肉的濃郁味道🫶🏻食完個個都抱住個肚好滿意咁走🤰🏻
👉🏻蒸厚肉龍蝦👈🏻
👉🏻緣味鮮蝦餃皇👈🏻
餃子的皮薄餡多,新鮮又彈牙嘅蝦肉🦐,口感鮮嫩多汁😻
👉🏻澳洲M5和牛👈🏻
👉🏻西班牙黑毛豬👈🏻

食完個個都抱住個肚好滿意咁走🤰🏻
2024-03-22 229 瀏覽
觀塘呢間餐廳,有做放題,亦有點心食,今日就同屋企人黎飲茶食點心。⭐️黑醋鮮秋葵秋葵凍凍地,涼拌口感好好,爽脆鮮甜,用佐黑醋有啲酸酸地,更加開胃,小小地岩岩好啦!🌟蒜香開邊大蝦蒸飯籠仔蒸飯,依家唔多地方有得食,呢度用荷葉墊底再用籠仔去蒸,飯香十足,淡淡荷葉清香飄晒出黎,大蝦好大好鮮味,肉質鮮美無比,配埋蒜香,味道更提升,一家人食岩岩好!💫回味蘑菇包蘑菇包好得意,整到好似真係一粒粒蘑菇咁,蘑菇包好鬆軟,搣開真係有粒粒蘑菇碎,菇菌味濃,軟綿綿,口感好好!✨脆香蔥油餅蔥油餅係北誠傳統果款,一個麵團卷埋一層層,少少厚,但表面炸到鬆脆,入面就軟綿煙韌,蔥味又重手,好香好好食!
⭐️黑醋鮮秋葵
🌟蒜香開邊大蝦蒸飯
💫回味蘑菇包
✨脆香蔥油餅
2024-03-20 166 瀏覽
🥇早前係度食過,覺得好好食,都介紹叫左D朋友,佢地食過都話唔錯,今日帶左爸爸媽媽一齊去,順便請埋佢地食一餐 💯💯炸菜牛仔肉蒸飯‼️🥇呢一籠蒸飯好有酒樓既感覺,新鮮滾熱辣,最上層有牛仔肉,牛仔肉上面仲有蔥花,牛仔肉都做到好香好味,入面既肉質好軟腍,加上飯一齊味道好襯酸辣脆蘿蔔‼️🥇呢個酸辣脆蘿蔔都好好食,佢既味道脆嫩可口,酸辣調味同蘿蔔形成了好味既對比,酸酸既蘿蔔好開胃,呢款小食不錯手拍青瓜貓耳朵‼️🥇呢道小菜都係好開胃,凍食涼伴既手拍青瓜,再溝出調味,青瓜好入味又有清新既味道黑金流沙包‼️🥇黑金流沙包呈黑色既外形,裡面係黃色既流沙醬,鬆軟既包加上流沙一齊食,口感好獨特,甜甜既味道非常濃郁,絕對係甜食愛好者至愛
炸菜牛仔肉蒸飯‼️
酸辣脆蘿蔔‼️
手拍青瓜貓耳朵‼️
黑金流沙包‼️
2024-03-11 174 瀏覽
我小學同學最近決定移民,外國好少有甘正宗點心食, 👧🏻👦🏻👧🏻👦🏻臨走前同fd好好Farewell下。%% 💕 %%%% 💕 %%%首先,金珠咸水角是一道受歡迎的經典點心。以香脆的外皮包裹著鮮嫩的蝦仁和咸水角餡料。每一口都帶來了豐富的口感,外脆內嫩,非常美味。%% 💕 %%%% 💕 %%%其次,炸菜牛仔肉蒸飯是一道豐富的點心菜品。菜牛仔肉外酥內嫩,搭配炸脆的外皮,口感極佳。%% 💕 %%%% 💕 %%%蟲草花滑雞蒸飯,蟲草花是一種珍貴的中藥材,具有滋補養生的功效。它與滑嫩的雞肉搭配在一起,蒸熟後散發出濃郁的草藥香氣。%% 💕 %%%% 💕 %%%最後,七味脆皮豆腐粒,豆腐粒外酥內嫩,炸得金黃酥脆。全部都有各自獨特的特點和口感。金珠咸水角的鮮美口感,炸菜牛仔肉蒸飯的豐富搭配,蟲草花滑雞蒸飯的草藥風味,以及七味脆皮豆腐粒的香辣口感,下次會帶埋朋友一齊encore!👍🏻👏🏻

2024-03-11 135 瀏覽
食點心一直是我和婆婆最愛的地方,尤其是早茶時間,氛圍輕鬆愉快😀我們點左幾道招牌菜,首先係炸菜牛仔肉蒸飯,肉質嫩滑配合炸菜嘅鹹香,真係讓人回味無窮的美食😋之後係密汁叉燒包😍這是我們的必點之一。叉燒包不僅外皮鬆軟,內裡的叉燒肉質鮮嫩多汁🤩每一口都能感受到豐富的肉汁。搭配上他們特製的醬汁,真是一絕‼️還點左黑醋鮮秋葵,口感脆嫩嘅秋葵,搭配上黑醋的酸甜味道,非常開胃。這道菜不僅美味,還可以增加食欲🫶🏻最後,我們食左金珠鹹水角😽外皮金黃酥脆,內裡有鮮嫩的海鮮和蔬菜,搭配上他們特製的醬汁,美味無比💯餐廳嘅點心又美味,服務又親切👍🏻如果你喜歡點心和早茶,這絕對是一個不能錯過的地方❣️

2024-03-05 141 瀏覽
中午點半黎食晏,人潮剛散叫個1人餐加個大點心拼,加菜加湯。燒賣硬既,蝦餃厚皮痴牙,叉燒飽馬拉糕普通,唔算難食。鮑汁鳳找,個汁怪味,怪埋隻雞。蒸雞飯,啲飯一舊舊,雞肉尚可,但無放鼓油,問叫加鼓油,佢叫我自己出去攞。額外加錢要燉湯,黎到係例水無驚起。額外加錢要碟油菜,黎到有主仔菜放起碟上面,無油,無鼓油,無擺位,個姿態就係保持住夾上黎果陣一主咁,而重點係,啲菜唔熟。重點係企堂個姐姐態度真心難頂,我唔知係咪觀塘名物,但真心趕客。其實真係唔想咁話本地既小店,但真係好無heart,其實真係應付唔黎,就唔好做午市,做衰左累埋個晚巿,又何必呢?
中午點半黎食晏,人潮剛散叫個1人餐加個大點心拼,加菜加湯。

燒賣硬既,蝦餃厚皮痴牙,叉燒飽馬拉糕普通,唔算難食。

鮑汁鳳找,個汁怪味,怪埋隻雞。

額外加錢要燉湯,黎到係例水無驚起。

2024-03-05
2024-03-01 163 瀏覽
港🇭🇰式點心我和先生都很喜愛吃,今日與先生路過觀塘,便到朋友推介的這間餐廳試吓!餐廳老闆很熱情❤️‍🔥見我們坐好,便過來介紹餐廳的招牌菜式。跟據老闆的介紹,我們揀選了些包點。。小食和涼拌。試試黑醋鮮秋葵😗黑醋味濃,秋葵脆口甘甜。隨後包點和點心送上😋蟹子燒賣皇☺️使用新鮮切肉,口感細滑輕彈,香濃富層次,質感細緻軟滑,加入適量蟹籽令味道具代表性。㊙️黑金流沙包以竹炭粉添加於外皮,再刷上金粉。圓胖飽滿的黑金色澤。❗️外皮鬆軟,內餡有鹹蛋黃及流沙奶香的結合,甜而不膩!㊙️回味蘑菇包高顏值的蘑菇造型,外皮口感鬆軟❗️甜絲絲紅豆內餡,可口香甜😋㊙️七味脆皮豆腐粒廚師切得剛剛好,一口一粒豆腐㊙️豆腐外脆內軟,椒鹽味豐富,口感腍及滑,非常好味!第一次食這麼可口的椒鹽七味豆腐!🈵整體點心水準滿分,份量十足!最重要價錢十分親民!

跟據老闆的介紹,我們揀選了些包點。。小食和涼拌。

試試黑醋鮮秋葵😗黑醋味濃,秋葵脆口甘甜。

隨後包點和點心送上😋

㊙️黑金流沙包
以竹炭粉添加於外皮,再刷上金粉。
圓胖飽滿的黑金色澤。
❗️外皮鬆軟,內餡有鹹蛋黃及流沙奶香的結合,甜而不膩!

㊙️回味蘑菇包

㊙️七味脆皮豆腐粒
廚師切得剛剛好,一口一粒豆腐㊙️
豆腐外脆內軟,椒鹽味豐富,口感腍及滑,非常好味!
第一次食這麼可口的椒鹽七味豆腐!

🈵整體點心水準滿分,份量十足!最重要價錢十分親民!
✴️150分鐘厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋✴️✨成日係屋企食都食到厭啦✨終於可以出街食,今次好特別,就係食觀塘既緣味小聚,今晚就係食厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋,今晚就同班好朋友係度食啦⚡️食完就可以快快返屋企啦🌈呢度有除咗海鮮鍋,仲有肥牛、豬肉,丸子同各種菜🌤️價錢都好合理,平民價錢⛅️味道好好,呢個主題既厚肉龍蝦同名一樣,好強龍蝦肉,入面既肉質都好鮮味,其他海鮮種類都好豐富,我地食得好滿足💮黑金流沙包(*≧ω≦)食咁多海鮮,可以食其他款式,叫了一個黑金流沙包,咬入去之後,裡面既流沙醬多到流心一樣,爆晒出來,好好食💮澳洲M5和牛 (*≧ω≦)牛肉味好香濃,入口即溶,係用澳洲既M5,質素比一般肥牛好好,肉質好鮮嫩,個個都話好食💮西班牙黑毛豬 (*≧ω≦)與平時一般既豬肉有分別,呢個肉質好好,同時又唔會太油,而且好香,都係入口即溶,特別豬味比較濃郁明顯
✴️150分鐘厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋✴️

2024-02-23 177 瀏覽
收工同同事去左間蒸氣鍋為特色的餐廳。店員推薦我哋食150min厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋😍我哋都迫不及待地想試一試。係食蒸鍋之前,我們叫左個黑金流沙包,外皮黑文文,一啖咬落去爆醬💥,流沙餡料濃郁香甜,口感豐富🚀主菜登場啦~海鮮蒸氣鍋‼️我哋還點了一啲配菜,如九記牛丸和炸魚皮🫶🏻九記牛丸鮮嫩彈牙,滋味十足。炸魚皮🐟則外脆內嫩,香氣四溢,讓人忍不住一口接一口。重點緊係是厚切龍蝦🦞,肉質鮮嫩多汁,入口即化😋散發出濃郁的海鮮香氣。大鮑魚肉質彈牙,鮮甜可口,隻隻都大過我隻手✋大海蝦🦐則肉質鮮美,口感鮮嫩😻不僅味道鮮美,而且份量十足,食到我肚凸凸🤰🏻哩餐真係好正又美味✅我同同事都十分滿意👍🏻絕對是一個值得推薦的聚餐地點👏🏻

2024-02-20 132 瀏覽
💓💓呢排食咗「緣味小聚」既餐廳,裡面有好多特式點心,跟男友一齊食,都叫了好多點心,其中有幾款個人覺得比較吸引同特別推薦:💖緣味鮮蝦餃皇💖……..呢個蝦餃皇係招牌菜之一,每粒餃子都包著新鮮多汁既蝦肉,一啖咬落去,成個口都充滿著蝦餃既鮮味,餃子皮薄有彈性,完美地展現師父既技術同用心製作💖回味蘑菇包💖……….呢一份回味磨菇包既包好柔軟,內餡係新鮮既磨菇同其他香料炒製而成,口感豐富味道濃郁,每一啖都有天然既磨菇味道,好食到不知不覺已經食晒💖脆香蔥油餅💖…….一份熱辣辣嘅脆香蔥油餅,猶如朝陽噴薄欲出🌞,喚醒人嘅味蕾。想像下啲蔥油餅嘅外表金黃誘人😍,配上蔥花點綴,色香味俱全,就連空氣都彷彿充滿咗温暖🌈。嗌一口嘅時候,酥脆嘅聲音🎶同埋嗞嗞作響嘅油份,形成一種音樂,啲咋口酥脆嘅質感,好似在舌尖起舞💃。而且,當口中嘅餅皮同蔥香混合之後,就好像迸發咗味覺嘅鞭炮🎆,令人回味無窮。放眼望去,啲蔥油餅就似一件藝術品🖼,喺簡單中見精緻,喺平實中藏匿着不簡單,呢一瞬間,絕對係純粹嘅享受。蔥油餅嘅香,似乎有種神奇嘅力量,能夠將辛勞疲倦嘅心靈撫平😌,帶來一種簡單而真摯嘅幸福感。無需繁複裝飾,無需複雜調味,一份好嘅蔥油餅
無需繁複裝飾,無需複雜調味,一份好嘅蔥油餅🥞,就能夠直擊心靈深處,唤起內心深層嘅滿足。每當嗅到隨風飄來嘅蔥油餅香👃,總會不自覺地被吸引,期待著那份美妙嘅味覺體驗。蔥油餅,不單單只係一份食物,更係一種情懷,一種讓人忍不住一再追尋嘅味道🔍。
💖七味脆皮豆腐粒💖……..呢道菜係以豆腐為主,外層都炸得好香脆,入面則是有嫩滑既口感,強烈清新豆腐味道配上七味調味料,帶上微微辣感,食得停不下來