2025-04-30 0 瀏覽
這間內地人氣連鎖中菜館,愈開愈多分店,最近更於奧海城開了新分店,裝修充滿杭州獨特風韻,氛圍不錯。餐廳主打新派江淅菜,餐點質素不錯,而且價錢合理,難怪晚市時段爆滿。.🐔龍井烤雞$138 這個招牌必點菜式,基乎每枱都有點。選用浙江龍井茶來烹調和燻烤幼年的三黃雞,令烤雞充滿茶葉清香。上桌後,店員會先讓客人打卡,再幫忙剪拆雞肉,十分貼心。雞肉嫩滑,而且充滿肉汁,外皮烤得金黃焦脆,令人吃不停口。.🐮黑醋脆皮牛腩 $118牛腩肥瘦相間,肉嫩多汁,第一次食脆皮牛腩,外脆內嫩的口感,令人一吃愛上,配上黑醋醬汁,剛好中和油膩感。.🍆江南茄子煲 $78茄子煮得柔軟,而且好入味,配上肉碎和香濃醬汁,微辣惹味。.🧀土豆芝士塔 $22酥脆的撻皮配上香濃的芝士和啖啖薯仔肉,每口都香濃惹味,更有少少流心效果,芝士控必點。.✨綠茶餅 $28綠茶餅有驚喜,新鮮整起,外層香脆,富芝麻香氣,入面還有香甜芋泥。.🍮茶香奶凍 $28奶凍口感順滑,帶淡淡茶香,上層還有香脆焦糖,甜度適中。

🐔龍井烤雞$138

🐮黑醋脆皮牛腩 $118

🍆江南茄子煲 $78
茄子煮得柔軟,而且好入味,配上肉碎和香濃醬汁,微辣惹味。

🧀土豆芝士塔 $22

✨綠茶餅 $28

🍮茶香奶凍 $28
奶凍口感順滑,帶淡淡茶香,上層還有香脆焦糖,甜度適中。
2025-04-30 3 瀏覽
餐廳以風清竹影為主題,主打新派浙江菜,裝潢設計以江南美學為主軸,菜式多元而且性價比高。狀元芋頭煲芋頭煲上菜時,店員在我面前將煲蓋打開,熱氣騰騰。芋頭切成薄片,又香又甜又糯,將芋頭昇華做大菜。薺菜碎肉千張包千張包用豆乾塊包著薺菜及碎肉,同澄黃的肉汁一齊食,豆香清遠。土豆芝士塔這個創新料理將薯仔塔及芝士塔結合,味道又幾夾。酥皮做到鬆脆,面頭的芝士及煙肉香葱為薯仔蓉的塔做點綴。東坡肉東坡肉用荷葉墊底,荷香撲鼻。東坡肉肥瘦分明,有最少三層肥肉及瘦肉。咬落口一啲都唔油膩,油脂溶化在口中既滋味。雪菜黃魚麵雪菜味又濃郁又咸,黃魚微微炸過先放湯,味道甘美。配料有雪菜等好豐富。麵條有厚度,又彈口又吸收了不少湯汁。西湖雷峰塔這個甜品依照西湖中的雷峰塔而做,做得好不相似。綠色的湖水中,有一座又高又精緻的塔樓,巧妙得很。原來塔身係山藥奶凍,味道清淡而帶著奶香,口感軟軟的。懷舊米漿一入口有清清甜甜,後勁有濃郁既米香味,香甜暖胃。

狀元芋頭煲

薺菜碎肉千張包

土豆芝士塔

雪菜黃魚麵

西湖雷峰塔

懷舊米漿
一入口有清清甜甜,後勁有濃郁既米香味,香甜暖胃。

2025-04-29 3 瀏覽
江浙菜過江龍綠茶餐廳開到嚟香港之後,幾個月內迅速地開咗數間分店。早前去咗APM分店,覺得食物質素不錯。前幾日放工去奧海城閒逛,見到原來有分店,決定再訪綠茶餐廳。狀元芋頭煲 $88————————————喺其他分店完之後嚟Encore😆入口好蓉嘅芋頭🤤將芋頭切成均等嘅片狀,上菜嘅時候好整齊美觀,煲到好蓉,一夾就變芋蓉🤤加上五花肉嘅肉汁同油脂香氣已經融化到每一片芋頭,所以每一啖都好柔滑又入味😋家鄉黃魚燒豆腐 $168————————————小黃魚煎過後,外皮好香,啖啖嫩滑魚肉🐟韌豆腐好濃豆香,配上香菇同冬荀,配飯一流。西湖雷峰塔(冷) $28————————————根據杭州雷峰塔嘅造型,好精緻🪭以鮮山藥、純牛奶、青豆泥製成,營養價值高,入口清清甜甜,奶香十足。暴打鳳梨茶 $28————————————鳳梨茶夠晒清爽解膩🍍熊仔造型嘅果味冰好可愛🧸

狀元芋頭煲 $88

2025-04-10
  • 狀元芋頭煲
  • 暴打鳳梨茶
2025-04-27 0 瀏覽
一坐低飲返杯熱既龍井綠茶🍵真係好潤喉,座位超舒服😌,整個環境都好有中國風格,周圍都有竹及樹葉🍃,好有文青氣息。侍應穿著特色的服裝,令我頓時置身杭州。最特別係「綠茶」特意整左幾味「香港限定」既燃手小菜俾香港顧客,真係超驚喜。[香港限定]內地分店食唔到架🥰🥰麵餅醬香五花肉--有d似片皮鴨。外面有層「外皮」包住塊肉。依款「麵餅」麵皮會較為厚身,內餡塊五花肉味道惹味又juicy。土豆芝士塔:類似芝士撻🧀,新鮮焗起熱烘烘,正👍!芝士味濃郁,土豆+肉碎餡鹹香好食!西湖雷峰塔(冷)打卡之選!成個「微景」西湖雷峰塔就呈形係你眼前,造到咁細緻,果然係驚喜之作![熊仔🐻特飲]西柚茉莉茶龍井檸檬茶因為餐廳係喝茶為主,所以連同熊仔🐻‍❄️特飲都係加咗傳統嘅茶底,好香茶味🍵好特別。熊仔好嘆咁坐左係飲品內「浸溫泉♨️」,休閒![春饗滋味]春韭蠶豆煮螺片--螺片夠爽口,沾滿惹味醬汁既蠶豆好味!杭式片兒川(麵食、位上)--一碗小小既麵已經足夠,湯頭濃郁而且有餡料配襯。茶香奶凍--甜品作個完美句號,甜絲絲!

[香港限定]內地分店食唔到架🥰🥰

[熊仔🐻特飲]
西柚茉莉茶
龍井檸檬茶

[春饗滋味]
春韭蠶豆煮螺片--螺片夠爽口,沾滿惹味醬汁既蠶豆好味!
茶香奶凍--甜品作個完美句號,甜絲絲!
  • 西湖雷峰塔
  • 土豆芝士塔
2025-04-27 0 瀏覽
內地人氣食肆,主打新派浙菜的「綠茶餐廳」,近年在香港大展拳腳,短短時間已經在開咗四間分店,而且非常受歡迎,基本上每晚餐廳外都大排長龍,全因食物和食材有特色,香港少有,而且真心真係好抵食,性價比超高👍👍▪️龍井綠茶每枱先奉上餐廳特色龍井綠茶,味道甘香茶味濃厚,未上菜已經飲咗幾杯,而且能夠解油解膩▪️龍井烤雞綠茶餐廳招牌菜之一,外皮烤得脆脆,雞肉嫩滑多汁夠晒入味,而且充滿龍井茶葉的香氣,差不多每台客人必點菜式▪️三色雞絲涼麵夏日炎炎最啱食涼麵,三款涼麵分別以紫色、黃色和綠色作為主題,睇見已經透心涼,配合嫩滑嘅雞絲和靈魂麻辣醬汁,超級惹味▪️東坡肉東坡肉為江浙菜的一道名菜,家家戶戶都會做,半肥瘦嘅豬肉切成正方形,用店家特製調味慢火紅燒而成,口感軟腍非常入味,而且肥而不膩,一口豬肉、一口米飯,簡直係人間美味▪️土豆芝士塔呢個係我私心必須推介,大人小朋友都啱食,酥脆嘅蛋撻皮,包住軟綿綿嘅芝士和薯蓉,面層仲有煙肉和香蔥焗至焦香,新鮮焗起熱辣辣,真係超級好食,唔食一定走寶▪️香炒菜心我們點了烤雞和東坡肉,必須要有蔬菜來中和,這裏的香炒菜心與別不同,用上豬油粒爆炒,香味四射特別甘香油潤好食▪️紅寶石琉璃賣相一流,最

▪️龍井綠茶

▪️龍井烤雞

▪️三色雞絲涼麵

▪️東坡肉

▪️土豆芝士塔

▪️香炒菜心

▪️紅寶石琉璃
賣相一流,最喜歡有隻冰小熊坐鎮,石榴汁加上馬蹄爆珠,味道清新而且唔太甜,夏日炎炎飲番一啖真係透心涼

• 龍井烤雞
  • 土豆芝士塔
2025-04-27 0 瀏覽
今次試下香港較少有嘅新派浙江菜❗️餐廳在內地已超過420間分店,以綠色為主調🟢內裡亦有綠色植物點綴,環境柔和舒適~三色雞絲涼麵 $48涼麵醬汁似口水雞醬,拌勻雞絲、花生同吃🥜麻、酸、辣🌶️同時衝擊味蕾🥵爽口嗆辣勁開胃🔥食開BB辣嘅二小姐都食到🧛🏻‍♀️唔食得辣朋友仔都可以試吓👻薺菜碎肉千張包 $88菜式用雞湯浸泡🐔碟底有蠟燭保溫,唔怕雞湯變凍油脂凝固🔥千張包裡面有肉餡、大量薺菜🥬配熱雞湯 暖胃清淡,吃到食材原味😋龍井烤雞 $138打卡必點招牌烤雞📸 上枱已散發出濃厚茶香🤤原來燒雞竹籠下層另放有茶葉🫖雞肉嫩滑有油份,食得出有做風乾過程🤫雞皮香脆且入味,鹹香十足👍🏻$138 好抵食❗️蔥香脆皮烤鴨 $128香港限定菜🇭🇰蔥油惹味,烤鴨香軟帶酥🦆外皮超脆…口感似食乳豬🙈烤鴨周圍滿佈新鮮蔥油,重口味之選😈邪惡至極西湖雷峰塔 $28甜品造精緻😍用山藥加鮮奶造成,綠色河水為綠豆蓉汁📸$28 健康又可以打卡🤡冇投訴食物上枱速度驚人💨據說餐廳內有限時25分鐘內上菜指引🍲夠專業
今次試下香港較少有嘅新派浙江菜❗️

三色雞絲涼麵 $48

薺菜碎肉千張包 $88

菜式用雞湯浸泡🐔碟底有蠟燭保溫,唔怕雞湯變凍油脂凝固🔥

龍井烤雞 $138

蔥香脆皮烤鴨 $128

香港限定菜🇭🇰蔥油惹味,烤鴨香軟帶酥🦆

西湖雷峰塔 $28

2025-04-15
2025-04-26 0 瀏覽
餐廳位於奧海城, 古色古香嘅裝修, 園林景色予人清雅閒逸感覺。主打江浙菜, 菜式設計有特色。野菜腐皮卷腐皮腍身幼滑, 野菜甜酸, 口感清新。三色雞絲涼麵三種顏色幼麵,充滿色彩, 涼麵麵條爽滑彈牙, 酸酸辣辣好醒胃, 麻辣中帶後勁。蘿蔔燉牛筋腩牛筋腩炆得好腍滑, 膠質豐富, 蘿蔔爽脆鬆化, 新鮮清甜, 醬汁好惹味, 送飯好合適。蛤蜊絲瓜絲瓜已去皮, 肉質清甜幼滑, 加上蛤蜊和蝦米海鮮香味, 湯汁味道鮮甜, 令人回味。高湯蝦乾小青菜白菜仔鮮甜爽脆, 沾滿蝦乾高湯, 清新可口。整體來說, 食物選材優質, 賣相精緻, 予人清新口感。

主打江浙菜, 菜式設計有特色。

野菜腐皮卷
腐皮腍身幼滑, 野菜甜酸, 口感清新。

三色雞絲涼麵

蘿蔔燉牛筋腩

蛤蜊絲瓜

高湯蝦乾小青菜
白菜仔鮮甜爽脆, 沾滿蝦乾高湯, 清新可口。
整體來說, 食物選材優質, 賣相精緻, 予人清新口感。
2025-04-26 0 瀏覽
江浙菜餐廳#綠茶餐廳 最近系奧海城開咗新分店 ,即使閒日到訪已滿滿人氣,餐廳以江南風為主題,柔和的燈光,配上竹林庭院場景,逐步進入食客眼簾,手藝正宗,品味綠茶每道菜式。滿足了每人願望。🏅椒辣鴨掌🌶️鴨掌肉質軟腍,富含膠原蛋白,實屬開胃前菜亦可得進補。🏅太雕糟黃魚大一條已分二邊黃魚上菜,底下一直有蠟燭暖碟保鮮,黃魚肉質之鮮嫩超乎想像,入口即化,如同雲朵般輕盈,每口都系舌尖上享受。🏅東坡肉食入口好棉好化,直頭系即溶,甘香可口,底吓啲汁用來拌飯,簡直一流,嗌多碗白飯送!!🏅高湯蝦乾小青菜這道菜較為清淡,青菜份量也很多,伴隨蝦乾咸香味,整體味道可口。🏅西湖雷峰塔(冷) 創意爆燈,入口冰涼!!🏅龍井綠茶(兩人$24),茶味濃郁。
🏅椒辣鴨掌🌶️
鴨掌肉質軟腍,富含膠原蛋白,實屬開胃前菜亦可得進補。
椒辣鴨掌
🏅太雕糟黃魚
太雕糟黃魚
🏅東坡肉
🏅高湯蝦乾小青菜
高湯蝦乾小青菜
🏅西湖雷峰塔(冷)
創意爆燈,入口冰涼!!
西湖雷峰塔(冷)
🏅龍井綠茶(兩人$24),茶味濃郁。
椒辣鴨掌
太雕糟黃魚
2025-04-25 0 瀏覽
排著隊,明明拿著比較前面的單,結果門口迎接讓後面的人先進。非常火大,欺負講國語的人。 和她說我先來的,還和我說,她先收了我後面人的票。食物份量少。炒米飯,米飯感覺沒煮透,有點夾生,小炒肉味道還行,份量好少,也就來嚐個鮮,再也不會來了。
之前喺內地已經有食過呢間綠茶餐廳,今次嚟到香港開分店咁以後就唔洗特登去深圳食喇,餐牌仲有唔少香港限定菜式。粉絲裹蝦 $108原煲砂鍋喺枱面煮,除咗粉絲,都有唔少蝦。店員會幫忙計時同煮熟d蝦。新鮮滾熱辣第一時間就可以食到爽彈嘅蝦肉。粉絲吸收晒d汁都非常入味。三色雞絲涼麵 $48用咗三款唔同顏色嘅冷麵嚟整,色彩繽紛非常吸睛。麵夠彈牙,底嘅醬汁除咗辣亦帶d酸,食落香辣開胃。蔥香脆皮烤鴨 $128烤鴨皮脆肉嫩,鴨肉香得嚟唔羶,伴埋啲蔥蓉一齊食就更加之香。麵餅醬香五花肉 $108餅皮入面包住五花肉、脆片同鹹香嘅麵醬,一啖咬落去有唔同嘅口感,味道豐富。冬菜鮮肉包 $38鮮肉包有幾款口味,我哋就叫咗冬菜,熱辣辣用蒸籠上枱。包夠軟熟,入邊嘅肉餡亦都好多汁。土豆芝士塔 $22我哋仲叫咗個土豆芝士撻,酥脆嘅撻皮入邊有用薯仔同芝士做嘅餡料,有少少流心嘅效果,非常有特色。。。綠茶餐廳 (奧海城二期) (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城二期1樓105A號舖。。

粉絲裹蝦 $108

三色雞絲涼麵 $48

蔥香脆皮烤鴨 $128
烤鴨皮脆肉嫩,鴨肉香得嚟唔羶,伴埋啲蔥蓉一齊食就更加之香。

麵餅醬香五花肉 $108

冬菜鮮肉包 $38

土豆芝士塔 $22

綠茶餐廳 (奧海城二期) (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓105A號舖

2025-04-24 0 瀏覽
第一次食江浙菜,上網睇係少調味較清淡,幾欣賞餐廳裝修成大自然環境,有曬草草樹樹*南乳醉鮑魚 $98微淡酒香,鮑片爽口,約有16片,作為涼伴小菜唔錯*龍井烤雞 $148招牌菜之一,原隻上枱打卡影相後,職員會幫手剪開,木盒底有茶葉一直燻住,雞隻烤到外皮色澤均勻,油脂出曬黎,入口香燻味清淡,仍保留少少肉汁*三色雞絲涼面 $48如果雞絲份量多返啲更加好*土豆芝士塔 $22用薯仔蓉代替撻底,雖然無港式薯蓉咁綿密、牛油感咁重,但顆粒感豐富,食起都唔太膩

*南乳醉鮑魚 $98
微淡酒香,鮑片爽口,約有16片,作為涼伴小菜唔錯

*龍井烤雞 $148

*三色雞絲涼面 $48
如果雞絲份量多返啲更加好

*土豆芝士塔 $22

2025-04-23 0 瀏覽
綠茶餐廳 @ 奧海城 不能空肚睇戲…去奧海城睇贖夢…呢套戲又幾好睇喎…睇戲前奧海城兜左個圈…見到綠茶好多人…身為排隊黨高級成員當然唔執輸即刻攞番張飛。 等左一陣就有位…呢度裝修都幾雅致…座位空間都算闊落。 全場座無虛席…好兆頭沿路都抄考下其他客人點左d乜…餐牌都幾多野啱食…仲有d係香港限定。 最後精選左幾樣菜肉包 個包有質感…好軟熟…個餡肉調味唔錯而且好多汁臭豆腐 黎到附近已經聞到呢道菜黎緊🤣 用上布包豆腐加上肉末 。 食落當然唔臭啦…而且仲好好味添。 不過怕臭豆腐就千奇唔好點炒花菜 花菜+薑粒+辣椒+肥肉=惹味。 而且有個爐熱住。 可惜店員應該太忙唔記得點著個爐薺菜年糕煮魚膠 個獻汁好creamy…可以形容為薺菜cream of chicken  年糕好煙韌 花膠都炆得幾腍薺菜肉碎千張包 呢個非常推介。 百頁包住肉末…薺菜…個碟有少少湯煨住…呢個好味叫得做綠茶餐廳…當然要食點佢地既綠茶甜品。外皮有老婆餅口感 餡料係芋泥 外邊芝麻焗到好香…聞下都覺得好味呢間餐廳價錢非常合理…味道唔錯。 下次可以約多幾個朋友叫多d其他野試下#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn
綠茶餐廳 @ 奧海城

不能空肚睇戲…

去奧海城睇贖夢…呢套戲又幾好睇喎…

沿路都抄考下其他客人點左d乜…

餐牌都幾多野啱食…仲有d係香港限定。 最後精選左幾樣

菜肉包 個包有質感…好軟熟…個餡肉調味唔錯而且好多汁

#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #大角咀 #杭州菜 #中國菜
2025-04-23 0 瀏覽
呢間奧海城新開嘅綠茶餐廳,響深圳都試過,今日就試咗佢香港限定菜式......蔥香脆皮烤鴨「香港限定菜」外皮酥脆,內肉鮮嫩,配上香蔥同特調醬料,好後悔無加飯撈嚟食。陳皮菜蒲頭老鴨湯使用陳皮和菜蒲頭煮的老鴨湯,湯底濃郁,一上枱已經好香。江南綠茶餅必點招牌甜品,香脆可口,十分受小朋友歡迎。

蔥香脆皮烤鴨「香港限定菜」

陳皮菜蒲頭老鴨湯
使用陳皮和菜蒲頭煮的老鴨湯,湯底濃郁,一上枱已經好香。

江南綠茶餅
必點招牌甜品,香脆可口,十分受小朋友歡迎。

試食活動
💕💕內地過江龍 - 主打新派浙菜既🌟綠茶餐廳🌟終於開到嚟奧海城啦‼️‼️之前同朋友成日專登北上就係為咗食佢,估唔到而家系香港都食得到,實在太開心啦🤩🤩我地食左:⬇️⬇️✨龍井烤雞✨$138餐廳既招牌菜,幾乎枱枱都有叫🤩所以我哋都唔執輸叫返隻‼️用左浙江龍井茶嫩芽烤製既三黃雞外皮金黃焦脆,內裏d肉細嫩多汁,煙燻味好重,清幽淡雅既龍井茶香若隱若現,風味獨特,開始左第一啖就完全停唔到🥰✨天目筍火腿老鵝湯✨$128湯料好多,夠哂足料‼️充滿膠質既湯頭鮮味濃郁,咸咸香香,飲完成個人都暖哂👍🏻✨雞汁黃魚✨$158條黃魚比我想像中大🫶肥美厚肉唔多骨,有埋雞汁既加持,鮮上加鮮不得了,完全唔腥堅係得💕✨老紹興蔥油腰花✨粉嫩滑溜又有d爽脆感既腰花好重紹興酒酒香同濃烈既蔥油香,食落惹味爽口冇怪味,我同朋友都勁鍾意❤️✨龍丼檸檬茶✨$28造型可愛,好啱打卡❣️酸酸甜甜既味道好清新,解膩-流✌🏻 🍵綠茶餐廳 📍香港西九龍海庭道18號奧海城二期一樓105A舖#綠茶餐廳 #綠茶餐廳香港 #新浙菜 #黑珍珠 #米芝蓮

我地食左:⬇️⬇️

✨龍井烤雞✨$138

餐廳既招牌菜,幾乎枱枱都有叫🤩所以我哋都唔執輸叫返隻‼️

✨天目筍火腿老鵝湯✨$128

✨雞汁黃魚✨$158

✨老紹興蔥油腰花✨

✨龍丼檸檬茶✨$28

造型可愛,好啱打卡❣️酸酸甜甜既味道好清新,解膩-流✌🏻

🍵綠茶餐廳

📍香港西九龍海庭道18號奧海城二期一樓105A舖

#綠茶餐廳 #綠茶餐廳香港 #新浙菜 #黑珍珠 #米芝蓮

今日在奧海城逛街時,發現「綠茶」開了新分店,立刻取號排隊試試!店內裝修簡約雅致,帶點江南風情,氣氛舒適。 點了幾道招牌菜,**薺菜年糕煮魚膠**年糕軟糯,魚膠鮮美,湯汁濃郁而不膩;**野菜腐皮卷**外軟內嫩,野菜清甜爽口;**陳皮菜蒲頭老鴨湯**燉得入味,陳皮香氣突出,暖胃又滋補;**江南綠茶餅**外皮酥香,內餡茶味濃郁,甜度剛好;**蔥香脆皮烤鴨**皮脆肉嫩,蔥香四溢,真係超滿足! 整體食物水準穩定,價錢合理(人均約$200),環境寬敞,適合家庭或朋友聚餐。服務態度不錯,上菜速度合理。下次一定會再來,試試其他招牌菜式!