2008-05-31 6 瀏覽
SHP老字號,果然沒錯!今天和友人到這裡吃由於本身已經吃了少許東西,加上逛完黃金,所以也懶得到松記了....這次我們吃的是"Fusion"我吃了西米+珍珠原來感覺也是很奇妙的,它們好像融合了一樣,但是你又吃到珍珠和西米的分別...我朋友則很勇敢地叫了涼粉+芝麻湖他說沒有什麼大驚喜,也沒有很難吃之類...但是,我們都一致認同,價錢非常便宜吃多幾碗也不怕最後,為了可以回家吃飯,所以也乾脆吃少少便算了真的很滿足
SHP老字號,果然沒錯!

今天和友人到這裡吃
由於本身已經吃了少許東西,
加上逛完黃金,所以也懶得到松記了....

這次我們吃的是"Fusion"
我吃了西米+珍珠
原來感覺也是很奇妙的,
它們好像融合了一樣,但是你又吃到珍珠和西米的分別...

我朋友則很勇敢地叫了涼粉+芝麻湖
他說沒有什麼大驚喜,也沒有很難吃之類...

但是,我們都一致認同,價錢非常便宜
吃多幾碗也不怕

最後,為了可以回家吃飯,所以也乾脆吃少少便算了

真的很滿足
足夠把你填死...
很可怕XD
XD
足夠把你填死...
很可怕XD
XD
2008-05-10 13 瀏覽
吃了第一口豆腐布甸,腦海立即浮起四個字:欲罷不能!這布甸夠滑,甜而不漏,豆味濃郁,普通芒果布甸實在比不上。一流!
吃了第一口豆腐布甸,腦海立即浮起四個字:欲罷不能!

這布甸夠滑,甜而不漏,豆味濃郁,普通芒果布甸實在比不上。

一流!
$12 (宵夜)
  • 豆腐布甸
2008-04-23 24 瀏覽
南瓜馬蹄露, 本身我好鍾意南瓜, 依個幾清甜, 但我比較喜歡忌廉果d南瓜露多d芒果班戟, 有芒果係入面, 幾好價錢幾平呀
芒果班戟, 有芒果係入面, 幾好
價錢幾平呀
2008-03-17 18 瀏覽
講起去深水埗劉森記食麵之前,肥仔同我哋去綠林食甜品,佢話食過幾次都ok,就走去試吓。嘩!十一點多去到,仍然爆場,睇落ok喎!我自己點咗燉奶同榴槤班戟,小茶羹一落燉奶面,較硬,冇嗰種一吉即破嘅感党,食過一口,不夠滑但仍有奶香,整體感覺一般。榴槤班戟聞落好香,吉落去雪白嘅甜忌廉首先彈出,再見到淡黄色的榴槤,忍唔住要食一啖先,皮薄,榴槤蓉尚算鮮甜,但食到尾榴槤嘅甜味已被甜忌廉蓋過,最後一口榴槤竟然是微酸!可能榴槤未合時,到五月品質可能會較佳,只收$16,可算食得過。價格便宜選擇繁多,下次再試一啲較合心意嘅糖水。我都相信眾多食客嘅食評,咁多個"笑",等我比心機刨吓有關綠林嘅食評先。

2008-03-13 22 瀏覽
今日晏畫過開哩深水埗,少少餓,又唔想食下午茶,所以揀咗食糖水!這區好多名氣糖水鋪,不過,食比較中式嘅糖水我首選就揀綠林,尤其麥米粥,依家都好少地方有得食。不過今次試吓其他嘢:自磨栗子粒露($14)和南瓜馬蹄露($10),前者個樣好似合桃露咁款,食落細細粒栗子粒,但栗子露未算突出;反而個南瓜馬蹄露最得我歡心,橙黃色南瓜露好香濃南瓜味,還有絲絲南瓜絲,加上好多粒粒馬蹄粒,爽甜,兩者襯絕,真的要試!
2008-03-13 12 瀏覽
與友飯聚,飯後甜品選擇這裡。四大一小孩,叫了八款食物:綠豆沙$9,芝麻糊$9,南北杏木瓜燉雪耳$15,芒果布甸加什果$25(淨芒果布甸$12,加幾塊芒果、西瓜、桃和龍眼等約十件生果塊,加$13,這個算貴。)本人試了南瓜馬蹄露$10 - 不太稀,又不太稠,個人認為如能甜些則更好。糖不甩$10/6粒- 粒粒皮光肉滑,芝麻及花生又多,食落「煙煙奀奀」,但不黐牙,食三粒都唔漏,好野!合桃露$10 - 合桃味不濃,但香滑,甜味與稠度適中。掂!榴槤班戟$16 - 忌廉幾多,榴槤惹味,算滑,可以接受。埋單$106,一般。
與友飯聚,飯後甜品選擇這裡。
四大一小孩,叫了八款食物:
綠豆沙$9,芝麻糊$9,南北杏木瓜燉雪耳$15,
本人試了
合桃露$10 - 合桃味不濃,但香滑,甜味與稠度適中。掂!
榴槤班戟$16 - 忌廉幾多,榴槤惹味,算滑,可以接受。
埋單$106,一般。
2008-03-09 15 瀏覽
After reading so many good reviews about this dessert place, finally got a chance to visit. 2 of us ordered:粟子粒露- Excellent with very strong flavor of 粟子豆腐布甸- Nice and smooth texture綠豆沙+ 豆腐花- I didn't try it but friend said 豆腐花was very smoothOverall an excellent place for dessert which weren't too sweet and very reasonably priced!

豆腐布甸- Nice and smooth texture

2008-02-02 12 瀏覽
31/1/2008 晚食完晚餐行開呢頭~大家話要食碗糖水暖肚~我叫左合桃糊(凍)$12~清清地~唔太甜~而且夠滑夠稠朋友叫左蕃薯糖水$9~夠薑味~蕃薯都唔錯~粉粉地~ 芝麻糊$10~唔係好夠芝麻味~不過都ok 芋頭西米露$9~一般貨色~熱的都不會太甜~~~~~~~~~~~~~~~~~~good~~~~~~~~~~~~~~~~~~好味又抵食~
31/1/2008 晚

食完晚餐行開呢頭~大家話要食碗糖水暖肚~

我叫左合桃糊(凍)$12~清清地~唔太甜~而且夠滑夠稠
朋友叫左蕃薯糖水$9~夠薑味~蕃薯都唔錯~粉粉地~
芝麻糊$10~唔係好夠芝麻味~不過都ok
好味又抵食~

2008-02-01 12 瀏覽
無食十幾年,今年再食返,依然保留舊有味道,舊有品種非常多選擇,值得回味。價錢適宜,味道優良。香港無乜邊度可以食到。
2008-01-24 13 瀏覽
jan 23, 08晚,3人嚟食糖水: 1) 高纖南瓜馬蹄露-友人叫了凍食,據說唔太甜2) 粟子粒露-味道真實,自然,清甜,應喺足料因幾粟子味-裡面混咗好多細細嘅粟子粒,有咬口,但如果甜度稍稍輕d就更佳3) 番薯糖水-友人話夠薑4) 豆腐布甸-好滑,又唔甜,有豆腐味-不錯- 今次合理地輪到我請番友人食..........但我都叫賺咗因呢餐好抵
jan 23, 08晚,3人嚟食糖水:

1) 高纖南瓜馬蹄露
-友人叫了凍食,據說唔太甜

2) 粟子粒露
-味道真實,自然,清甜,應喺足料因幾粟子味

3) 番薯糖水
-友人話夠薑

4) 豆腐布甸
-好滑,又唔甜,有豆腐味
-不錯

2008-01-21 14 瀏覽
去完增輝食小菜之後順道再落去食甜品, 知道呢度D豆腐布甸獲得不少好評, 所以特登要嚟試下食落口一D都唔覺得似布甸,覺得你豆漿糕,感覺係雪凍後既豆漿味既"糕"係硬既感覺而唔係滑蝦蝦問: 點解布甸唔落花奶大包答: 落花奶會蓋過淡淡既豆漿味道咁又係D豆漿咁淡味但係講完之後,慢慢食先發覺D豆味會在口裹慢慢漓漫出嚟 HKD13都OK既, 下次再可以試下其他款式既糖水先
去完增輝食小菜之後順道再落去食甜品,
知道呢度D豆腐布甸獲得不少好評,
所以特登要嚟試下
蝦蝦問: 點解布甸唔落花奶
大包答: 落花奶會蓋過淡淡既豆漿味道
咁又係D豆漿咁淡味
但係講完之後,慢慢食先發覺D豆味會在口裹慢慢漓漫出嚟
HKD13都OK既, 下次再可以試下其他款式既糖水
很久都沒去這裏吃糖水,今天就來吃傳統的糖水吧。我選了芝麻糊豆腐花,男友選了花生糊。芝麻糊豆腐花︰豆腐花是滑,不過有點水汪汪。芝麻糊比較稀,也沒有濃郁的芝麻香味,有些失望。究竟是凍的比熱的差呢,還是本來就這樣呢?花生糊︰也是不夠稠,明明是「糊」嘛,但卻沒有糊的感覺。還好男友覺得不會過甜,不過連花生香也不多呢。加價了,可是水準卻下滑,希望下次來會有改善﹗
很久都沒去這裏吃糖水,今天就來吃傳統的糖水吧

我選了芝麻糊豆腐花,男友選了花生糊。

加價了,可是水準卻下滑,希望下次來會有改善﹗
(非會員)
2008-01-06 5 瀏覽
佢係得過豆腐布丁可以接受....其他eg 班戟d皮好厚& 中式麻麻...唔夠附近好食!!同埋比起以前加左價..好貴!!
同埋比起以前加左價..好貴!!
2008-01-06 13 瀏覽
第二站嚟食糖水,要烏豆桑寄茶,豆腐布甸,南瓜馬蹄露及老薑蕃薯糖水,兩個人食.烏豆桑寄茶有烏豆,桑寄茶味甘苦.豆腐布甸冇花奶,好重豆味.南瓜馬蹄露好蓉,唔太甜,好多南瓜及馬蹄.老薑蕃薯糖水好夠辣,好多蕃薯.四樣都係$40,我仲好多都想食,唯有留翻下次.
烏豆桑寄茶有烏豆,桑寄茶味甘苦.
豆腐布甸冇花奶,好重豆味.
南瓜馬蹄露好蓉,唔太甜,好多南瓜及馬蹄.
老薑蕃薯糖水好夠辣,好多蕃薯.
四樣都係$40,我仲好多都想食,唯有留翻下次.
2008-01-01 8 瀏覽
熱南瓜馬蹄露$10:清清地,不會過甜,南瓜攪成茸,唔會溝好多水,真材實料,且都有幾多馬蹄粒,整體來說不太杰不太稀,質感剛剛好熱粟子粒糊$15:過甜,不過粟子味都算濃,但粟子粒好少,故相對起其他糖水,$15頗貴來這兒最好不要借廁所,否則胃口會大減
來這兒最好不要借廁所,否則胃口會大減