2008-07-15 6 瀏覽
行到攰攰地, 就開始想坐低食個冰涼既甜品, 深水埗好似選擇不多, 就來了這裡鋪面很大, 光猛, menu 上的選擇很多, 令人花多眼亂order 了南瓜馬蹄露同埋椰汁糕南瓜露好足料, 啖啖都食到南瓜肉, 又清清地, 唔錯椰汁糕, 都ok, 但又未見突出......下次要同男友再試其他野食先 =D

鋪面很大, 光猛, menu 上的選擇很多, 令人花多眼亂

order 了南瓜馬蹄露同埋椰汁糕

南瓜露好足料, 啖啖都食到南瓜肉, 又清清地, 唔錯

椰汁糕, 都ok, 但又未見突出......

下次要同男友再試其他野食先 =D
2008-07-12 42 瀏覽
食完晚飯, 還是想吃點甜的~看到這裡的甜品好像不錯~決定來試試看~!叫了豆腐布甸跟南瓜馬蹄露~!豆腐布甸 : 好像在吃一磚甜的豆腐一樣~如果愛吃豆腐的人, 一定也會愛上的!不過也挺飽肚~ 如果吃飽才吃, 應該吃不下一整件吧~南瓜馬蹄露 : 向來愛好南瓜~! 這個南瓜馬蹄露很清甜~又不會太膩! 加上爽口的馬蹄, 夏天吃真的不錯~~~是我吃過的南瓜露中最好味的~不過如果你愛吃比較"杰"身的南瓜露, 這個就不太適合了~
食完晚飯, 還是想吃點甜的~
看到這裡的甜品好像不錯~決定來試試看~!
叫了豆腐布甸跟南瓜馬蹄露~!

不過也挺飽肚~ 如果吃飽才吃, 應該吃不下一整件吧~

不過如果你愛吃比較"杰"身的南瓜露, 這個就不太適合了~
2008-07-08 47 瀏覽
食過晚飯,再食甜品~~~去到既時候,門口剛好有車位,一走一泊...........今次主要試 - 豆腐布甸(外型唔錯)豆味好重,好滑滑,就好似當豆漿遇上魚膠粉咁,而且個味道控制得好好~~~抵讚一般食布甸會加奶,如果LEE個豆腐布甸+奶,可能會仲好味 西米+黑珍珠開頭以為係珍珠奶茶果D珍珠,原來唔係 味道OK,好香椰奶味,但係又好似食梗飯,因為要不斷咬咬咬咬咬...................已經食飽飯,就唔好再食D要咬咬咬咬咬..........既糖水(我個人意見)唯有下次再試其他啦!!!
食過晚飯,再食甜品~~~

去到既時候,門口剛好有車位,一走一泊...........

今次主要試 - 豆腐布甸(外型唔錯)
一般食布甸會加奶,如果LEE個豆腐布甸+奶,可能會仲好味

西米+黑珍珠
開頭以為係珍珠奶茶果D珍珠,原來唔係

唯有下次再試其他啦!!!
西米+黑珍珠
2008-07-05 97 瀏覽
32度大熱天時,要去深水埗搵布料,唔行都熱到焗桑拿咁。行完成條基隆街,點都要行過去元州街試下綠林仙館既甜品。記得食評都讚南瓜馬蹄露同豆腐布甸好食,見天氣咁熱,就叫左凍既南瓜馬蹄露試下喇!第一啖入口就食到好香既南瓜味,好多南瓜肉,馬蹄粒夠爽,甜度又啱啱好,唔太甜,清清地,絕對係消暑解渴之選!下次一定要試埋豆腐布甸先得!
!下次一定要試埋豆腐布甸先得!
南瓜馬蹄露
$10 (其他)
2008-07-01 26 瀏覽
食完維記便到綠林, 因為親愛的想食甜品~所以專程來試試豆腐布甸!!!再叫了個熱南瓜馬蹄露, 因為上次叫了個凍的, 想試試熱凍的分別豆腐布甸($12): 滑嘟嘟的布甸,充滿豆味,像固體的豆漿~好味!! 親愛的很快便吃完了!南瓜馬蹄露($10): 之前試過凍的~今次encore食熱的!依舊食到一絲絲南瓜蓉,還有很多馬蹄粒! 不過凍食好像更能吃出南瓜+馬蹄的爽甜!值得推薦*
食完維記便到綠林, 因為親愛的想食甜品~

所以專程來試試豆腐布甸!!!

值得推薦*
  • 豆腐布甸
  • 南瓜馬蹄露
2008-07-01 6 瀏覽
晚上和朋友來吃糖水, 見價錢幾平, 又幾出名, 什知一試便出事我們點了芝麻糊+紅豆, 我則要了寄生茶加蛋, 茶苦到不得了, 那隻蛋硬到吃不到, 朋友的還可以, 但一吃便知道不是生磨, 之後再點澑沙湯圓, 什知來了糖不甩, 那個晚娘面孔的女人說他們的湯圓一向是這樣, 我們堅持不要, 因為前者 鋪的是黃豆粉, 後者是花生粒今時今日這種態度真令香港人慚愧

今時今日這種態度真令香港人慚愧
$10 (宵夜)
2008-07-01 9 瀏覽
襯老公拎車....走黎買兩碗糖水返屋企慢慢嘆!老公介紹栗子露, 可惜只有秋涼才有, 只好轉合桃露補補腦, $12, 老公例牌要薑汁蕃薯糖水, $9, 返到屋企微暖, 我既合桃露都幾滑, 但就甜咗少少, 老公試過話 OK! 佢既蕃薯糖水夠薑, 而且蕃薯都幾鬆化, 拍得住荃灣蘭苑, 佢仲要平啲, 所以佢贏! 下次要等冬天先再黎買啦!
襯老公拎車....走黎買兩碗糖水返屋企慢慢嘆!

店內櫃
左薯右桃
$11 (其他)
左薯右桃
2008-06-30 10 瀏覽
為在補返食泰菜的失落我決定黎D sweet:野D去綠林--試豆腐布甸--真係好好味呀,大大件,豆味超強,唔太甜,好香,仲識震架~fd個紅豆芝麻糊都好,同樣唔太甜個但香,滿足~好想試栗子糊,快D秋天啦~
為在補返食泰菜的失落

我決定黎D sweet:野D
fd個紅豆芝麻糊都好,同樣唔太甜個但香,滿足~
好想試栗子糊,快D秋天啦~
$16 (宵夜)
  • 豆腐布甸
2008-06-24 96 瀏覽
跟朋友在深水埗走著走著..原來都3點了綠林甜品已開門了~既然上次沒機會嘗試,那今天便去嘗嘗了-豆腐布甸一吃下去...不得了....豆味超濃~~又不會太甜而且布甸很滑呢,很yummy^^這布甸端來的時候還會震騰騰的呢~哈哈-芒果班戟有一大粒芒果肉在內~cream比較實和Ring都一致認為金滿堂的芒果班戟比較好食-南瓜馬蹄露很濃郁的南瓜味~啖啖也有大量南瓜絲和馬蹄呢就像吃南瓜蓉似的,也是很美味^^-鮮榨雪梨汁這是朋友的~喝了一口感覺....就真的很雪梨嘛~哈哈沒有加糖水自然不會太甜很天然~很fresh~夏天來一杯真的透心涼
跟朋友在深水埗走著走著..原來都3點了
綠林甜品已開門了~既然上次沒機會嘗試,那今天便去嘗嘗了
-豆腐布甸
一吃下去...不得了....豆味超濃~~又不會太甜
而且布甸很滑呢,很yummy^^
這布甸端來的時候還會震騰騰的呢~哈哈

-芒果班戟
有一大粒芒果肉在內~cream比較實
和Ring都一致認為金滿堂的芒果班戟比較好食

-南瓜馬蹄露
很濃郁的南瓜味~啖啖也有大量南瓜絲和馬蹄呢
就像吃南瓜蓉似的,也是很美味^^

-鮮榨雪梨汁
這是朋友的~喝了一口
感覺....就真的很雪梨嘛~哈哈
沒有加糖水自然不會太甜
很天然~很fresh~夏天來一杯真的透心涼
芒果班戟
鮮榨雪梨汁
2008-06-10 4 瀏覽
跟tenny 再來。始終覺得... 還是這些老字號的製品較好吃... 也許,就是多了那份人情味跟古早味吧... ...而且,這裡的甜品不但好吃,還很便宜。住在深水步的人真有福呀~~~ 豆腐布丁 $10 :想再次回味,再吃... 入口的味道就像喝豆漿一樣,質感則是黏黏的。依然好吃~~~ 冰花燉雞蛋 $12:蛋味超濃,不過稍為過甜。多吃會「滯」喔。 南瓜馬蹄露 $10:比想像中好吃~~~ tenny 也很喜歡~~~ 南瓜味道不算很香濃,但有一粒粒爽口無比的馬蹄,兩樣配合起來,就是好吃~~~================想看更多的pics 和食評,歡迎來我的blog 逛逛:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=3190

================
想看更多的pics 和食評,歡迎來我的blog 逛逛:
食完正餐當然要找點甜頭吧!!去到綠林, 可能時間尚早的關係所以有好多位我和親愛的要了推介的南瓜馬蹄露, 行到熱辣辣所以選了凍的吃了幾口, 食到南瓜蓉的, 馬蹄粒粒好清涼, 食完真係透心涼呀~!!!價錢又唔貴, 坐得又舒服, 真係唔錯 食完因為還要回大學執拾細軟, 所以美食團正式完滿結束!
食完正餐當然要找點甜頭吧!!

去到綠林, 可能時間尚早的關係所以有好多位

我和親愛的要了推介的南瓜馬蹄露, 行到熱辣辣所以選了凍的

價錢又唔貴, 坐得又舒服, 真係唔錯

食完因為還要回大學執拾細軟, 所以美食團正式完滿結束!
$10 (其他)
2008-06-04 4 瀏覽
2/6 前幾日係荃灣小樽甜品屋食過新推出既木糠豆腐布甸,一試便愛上..諗住上網搵下豆腐布甸係點整既呢?一查先發現原來綠林都有豆腐布甸食~於是下晝一心諗住即刻黎試一試佢,點知傻下傻下唔識路去錯左..去左綠林三記,去到話想要豆腐布甸~d侍應話冇.我都出奇嫁喇,咁早就賣晒,咁夜晚點賣?點知後尾先知自己原來去錯地方..所以夜晚放左工唔憤氣!!! 決定再搵過,好彩最後都比我去返岩..一入去,登都未坐暖姐,即刻叫個豆腐布甸($12)黎試下先!第一啖食落口真係好好味,完全搵返我係小樽甜品屋果陣既感覺..睇返d食評仲要原來先係呢度始祖!失敬失敬..而且比起小樽賣成$17因為多左果d所謂木糠既豆腐布甸更為抵食~最後忍唔住都係要買多個外賣行街另外我仲試左個熱蛋白燉奶($13),呢個就稍嫌遜色左d喇..食落蛋白味重過奶味,好彩勝在都夠滑,合格啦!下次有機會要一試下同樣熱評如潮既南瓜馬蹄露先
諗住上網搵下豆腐布甸係點整既呢?
一查先發現原來綠林都有豆腐布甸食~
去左綠林三記,去到話想要豆腐布甸~d侍應話冇.
我都出奇嫁喇,咁早就賣晒
,咁夜晚點賣?
點知後尾先知自己原來去錯地方..

一入去,登都未坐暖姐,即刻叫個豆腐布甸($12)黎試下先!
睇返d食評仲要原來先係呢度始祖
!失敬失敬..
最後忍唔住都係要買多個外賣行街

食落蛋白味重過奶味,好彩勝在都夠滑,合格啦!

下次有機會要一試下同樣熱評如潮既南瓜馬蹄露先

$25 (宵夜)
推介豆腐布丁&芋頭西米露。芋頭西米露熱比較好吃, 很香!我朋友話麥米粥都好好吃。本人比較不好豆米類甜品, 所以沒有吃!

推介豆腐布丁&芋頭西米露。
芋頭西米露熱比較好吃, 很香!

我朋友話麥米粥都好好吃。
本人比較不好豆米類甜品, 所以沒有吃!
其他
  • 豆腐布丁,熱芋頭西米露
2008-06-03 7 瀏覽
老婆一心想食佢地個栗子粒露﹐點知原來要秋冬果時先有。於事老婆叫左合桃露同埋榴槤班戟。合桃露甜左少少﹐如果淡番d會好些。榴槤班戟足料﹐直程好似食緊舊大榴槤咁。榴槤味道亦好甜。下次如果係附近會來試o下佢地個豆腐布甸。
下次如果係附近會來試o下佢地個豆腐布甸。
2008-06-01 9 瀏覽
來這裡當然是選傳統甜品,雖然夏日炎炎,但冰涼黑珍珠類不在考慮之列,想凍的話加一個好評如潮的豆腐布甸便好了。熱綠豆沙($9)--真的”沙”得緊要,絕對真材實料,而且不是杰撻撻的糊狀。甜度適中,加上中間絲的海帶,不花巧但有水準的傳統糖水。豆腐布甸($12)--老實說,我懷疑這是把豆腐放在布甸模裡凝固而成的,否則怎可能豆腐味如此濃郁,連質感都像豆腐般細滑。喜歡豆腐的人不要錯過了。坐在廚房門口,看見一個阿姐在包湯圓,另外兩位整芒果布甸,真是完全手製,很家庭的感覺。

真是「起沙」的海帶綠豆沙
真是「起沙」的海帶綠豆沙