2009-01-25 10 瀏覽
好味.因為我好鐘意食栗子.不過俾佢諗到咁整其實都好好野架啦.then 仲叫左個黑糯米,都一樣好食!平靚正!有機會要再去!
then 仲叫左個黑糯米,都一樣好食!

平靚正!有機會要再去!
$10 (宵夜)
2009-01-25 6 瀏覽
原先都沒有想過吃甜品的~因為到達了最尷尬的時段~四五點的時候~吃了甜點又吃不吃到晚餐呢~?!但半推半拉的就來了綠林甜品的門前~就算小比多想吃~其實都只是想來看一看門口就走~但大比看到了四隻字之後~就拉了我進去~真的冷笑了~那就不是自磨栗子粒露的" 補腎益氣"~哈哈縱使是尷尬時版~但仍然只有零星的空位~我倆就挑了最入最入的位置~視察一切~呵~進來的時候見到半開放的水吧位置都整齊地放好了較熱賣的糊品在保溫格來~也有不同的" 湯頭"去煮湯丸和糖不甩的小糰子~因為沒有吃甜品的心理準備~結果選擇困難症就嚴重地發作~阿姨在鄰桌包著湯丸呢~手法純熟得可以一邊聊天~望也不望數秒就包好一粒~哈哈~不過眼看還是覺得皮好像壓得不多~應該會頗厚的~大比就一心一意要吃" 補腎"的栗子粒露~而小比最後還是選了豆腐布甸~雖然上一趟來也吃此品~但一個人吃和兩個人吃~感覺當然截然不同~還要讓大比試試這裡的natural豆腐~呵栗子粒露貶眼間就在眼前~沒有想像中的稠~沒把露與糊之名混為一談~充滿著" 十六份之一" 大小的栗子碎~啖啖吃起來都是chewy得來有些粒粒咬口~雖然沒有腰果糊那種濃鬱的香氣~但這栗子粒露是低調的留

栗子粒露貶眼間就在眼前~沒有想像中的稠~沒把露與糊之名混為一談~充滿著" 十六份之一" 大小的栗子碎~啖啖吃起來都是chewy得來有些粒粒咬口~雖然沒有腰果糊那種濃鬱的香氣~但這栗子粒露是低調的留有餘韻~豆腐布甸也是一貫地耍家~根本就是一磚靚靚的滑溜溜甜豆腐~沒有化學的人工甜度~

在吃我倆的甜品之時~身旁的多為老主顧~奇怪的是每個人的檯頭都會有一碟糖不甩~然後聊得起勁來~吃完了又再來一碟~感覺有如佐酒的小吃~~那我倆~對望一下~就決定~當然沒有不試的道理~一客五粒的糖不甩應該在薑糖水浸了長時間溫泉~色澤帶點深深的金啡色~但吃下口不會有因為煲得耐而變得糊口~仍然是QQ的粉糰也~配上靈魂骨幹的芝麻花生糖碎~味道果真不錯~難怪一列老主顧都默默支持~

不吃不吃也吃了~又是時候好好盤算一下今晚不知如何是好的晚餐
  • 糖不甩
  • 豆腐布甸
  • 栗子粒露
2009-01-18 15 瀏覽
和好友走累了, 便來綠林坐坐吃碗糖水。知道這裡豆腐布甸好出名, 便先來一人一個, 賣相可愛極了, 又白又滑震騰騰, 味道唔錯豆漿味。不過可能我倆太口渴了, 越食喉嚨越乾, 還是要再點多碗芝麻糊, 好友吃熱的, 我吃凍的芝麻糊, 我覺得這裡的芝麻糊更出色, 立即解渴順喉, 而且芝麻糊質感如絲細滑, 糊狀又不會杰, 做得好好好, 我本身不愛吃芝麻糊的, 也一定會再來幫襯
和好友走累了, 便來綠林坐坐吃碗糖水

可愛的豆腐布甸
凍芝麻糊更好味 Very Good
可愛的豆腐布甸
凍芝麻糊更好味 Very Good
  • 凍芝麻糊
2009-01-12 57 瀏覽
從未試過生磨栗子粒露,絕不可錯過這個機會!!!!綠林仙館的裝修比我想像中舊,但這也不損我別甜品的心情~一坐下想也不想便叫了生磨栗子粒露,再看看貼在牆上的介紹,再叫了一個豆腐布甸試試~<生磨栗子粒露>熱哄哄的杏色生磨栗子粒露,味道不錯,充滿著栗子的味道,且不太甜~只可惜它的餡料比我想像中少,而且覺得它的火侯好像不夠<豆腐布甸>白白滑滑的感覺,很軟身的布甸,還有濃濃的豆腐味~感覺很像在吃一顆超級軟身的豆腐!!!走的時候,有位服務生姐姐問我,"還有半件豆腐布甸,你不吃麼?"哎呀,對不起,真的吃不下!!!下一次,我一定不能浪費食物,,多得那位姐姐提點~~

從未試過生磨栗子粒露,絕不可錯過這個機會!!!!

綠林仙館的裝修比我想像中舊,
但這也不損我別甜品的心情~
一坐下想也不想便叫了生磨栗子粒露,
再看看貼在牆上的介紹,再叫了一個豆腐布甸試試~

<生磨栗子粒露>
熱哄哄的杏色生磨栗子粒露,
味道不錯,充滿著栗子的味道,且不太甜~

只可惜它的餡料比我想像中少,
而且覺得它的火侯好像不夠

<豆腐布甸>
白白滑滑的感覺,
很軟身的布甸,還有濃濃的豆腐味~
感覺很像在吃一顆超級軟身的豆腐
!!!

走的時候,有位服務生姐姐問我,
"還有半件豆腐布甸,你不吃麼?"
哎呀,對不起,真的吃不下!!!
下一次,我一定不能浪費食物,,多得那位姐姐提點~~
生磨栗子粒露
不知為什麼會有一間間的出現
主人與奴隸獸覺得今次在深水埗的搵食遊蹤,如不吃甜品作為一個結尾,實在難以畫上一個完美的句號。當然不會錯過水餃店隔鄰的『綠林甜品』。1. 爽滑糖不甩(HK$9.0):糖不甩食落煙韌彈牙,但主人問:『掂解無椰絲嘅!?』只有砂糖、芝麻及花生碎,味道當然打了折扣。2. 生磨栗子粒露(HK$15):又是一個『圖片只供參考』的好例子,店內照片中的栗子露是誘人的金黃色,但實物就另當別論喇!味道很不錯,不過質感就較為粗糙『鞋』口。今次這個完美句號畫得有點勉強吧!

今次這個完美句號畫得有點勉強吧!

爽滑糖不甩
生磨栗子粒露
(非會員)
2009-01-06 12 瀏覽
去完高登 諗起食糖水. 叫左個豆腐布甸同芝麻糊豆腐布甸真係好正...又唔太糖又豆腐味 而且大大件又唔貴@_@有時去開旺角都會行多2步黎呢度食.....呢度d涼粉都幾好嫁.....而家好多糖水店d涼粉都好一般 但係呢間真係食到有誠意
去完高登 諗起食糖水.

叫左個豆腐布甸同芝麻糊

而家好多糖水店d涼粉都好一般 但係呢間真係食到有誠意
$12 (宵夜)
  • 豆腐布甸 涼粉
2009-01-05 2 瀏覽
特登食晚餐唔食咁飽..留返個肚0黎食甜品ga....一睇餐牌...好平下呀...見咁多人話豆腐布丁好食..叫一個試下先...男友話食熱0既椰汁黑糯米...依...我睇睇下係榴槤班戟呀!~咩話....$16..嘩!底呀...愛榴槤0既我...即刻叫返個先....好快d0野上枱lu!~~豆腐布丁~味似豆腐花...但比豆腐花實d,凍d...幾特別...$12..椰汁黑糯米~男友話傳統糖水一樣..so冇咩特別!~但好平...$9 only..(好少再食都咁平,平時最平$11)榴槤班戟...嘩..同某大糖水店0既相比...有過之而無不及..好多榴槤肉呀...好好味...但食0既時候有少少榴槤味會傅出0黎ga!~下次一定再去...試埋芒果班戟先........食三個甜品..都係$30多d!~好滿足!
特登食晚餐唔食咁飽..留返個肚0黎食甜品ga....
一睇餐牌...好平下呀...
見咁多人話豆腐布丁好食..叫一個試下先...
男友話食熱0既椰汁黑糯米...
愛榴槤0既我...即刻叫返個先....
好快d0野上枱lu!~~
榴槤班戟...嘩..同某大糖水店0既相比...
有過之而無不及..好多榴槤肉呀...好好味...

但食0既時候有少少榴槤味會傅出0黎ga!~

下次一定再去...試埋芒果班戟先........
食三個甜品..都係$30多d!~好滿足!

$20 (其他)
  • 榴槤班戟
(非會員)
2009-01-03 63 瀏覽
search for this shop after reading so many comments. tried the renowned tofu pudding and the season recommendable chestnut sweet soup. the tofu pudding has strong tofu taste and not overly sugary. the chestnut sweet soup contains plenty of chestnuts. definitely a warming festive dessert in this cold weather.

$20 (其他)
  • tofu pudding
  • chestnut sweet soup
2008-12-24 15 瀏覽
認識綠林沿自於某期的飲食男女, 而綠林和女朋友家也不太遠, 總之每次經過深水保都會幫趁我最愛的芝麻糊!!今晚和女朋友到高登買MON, 晚飯後外帶了三碗凍芝麻糊, 造裡的凍芝麻糊既有芝麻香, 也算上香滑, 凍食也不會結塊外賣不需另外加錢, 感覺上外賣比堂食大碗, 10大元十分合理期待榴槤當造季節呢店的榴槤PANCAKE!

期待榴槤當造季節呢店的榴槤PANCAKE!
2008-12-23 6 瀏覽
食完劉森記,就去左食綠林,,甜品根又起=_=''見到布甸加左價wo,市道好差吧?!點左什果黑珍珠,友人點了芒果涼粉..什果種類唔算多,,但係加左花奶,效果又幾好啵.唔錯唔錯,生果都夠fresh. 夠甜,水準不俗!!總括黎講,呢個甜品食得過ga!友人既涼粉,好香..好甜..唔知係咪太多芒汁關係呢..??綠林除左布甸之外既甜品都做得出色,價錢唔貴,食得過ga^^比松記還好一點吧??期待下次既光顧!
食完劉森記,就去左食綠林,,甜品根又起=_=''
見到布甸加左價wo,市道好差吧?!
點左什果黑珍珠,友人點了芒果涼粉..
什果種類唔算多,,但係加左花奶,效果又幾好啵.
唔錯唔錯,生果都夠fresh. 夠甜,水準不俗!!
總括黎講,呢個甜品食得過ga!
友人既涼粉,好香..好甜..
唔知係咪太多芒汁關係呢..??
綠林除左布甸之外既甜品都做得出色,價錢唔貴,食得過ga^^
比松記還好一點吧??

期待下次既光顧!
  • 黑珍珠系列.
2008-12-18 4 瀏覽
這天有點公事要到琛水一趟,真是一個偶然的機會縱使時間不多而且只有小比一人之力,是絕對的需要取捨在坤記買了芝麻糕諗住吃兩啖就算,但經過公和過後,又對荳品心思思拐了個彎到了綠林,想起了豆腐布甸~再看了看門外的報導~就知道找對了~這不是冒名的一間始終是下午茶的時間,沒有太多的客人~大家都散落在各個角落靜靜的吃著餐牌上有很多都很吸引~南瓜馬蹄露~栗子粒露~~~但這次只能淺嚐~就選了當前的豆腐布甸~畢竟一會還要上試食課程目光都被那張有趣而且看似很複雜~但原來極之方便佢地的單吸引著~不一會~小比的豆腐布甸就端上來了~~一放下就drou drou drou咁搖來搖去~好搞笑呢連小比得自已一個人,都忍唔住玩了一陣,好驚比人望到呢~吃了充滿豆香的滑滑布甸,實在不比森永的差呢不過礙於布甸模的深淺有別,布甸中間與外圍位置的質感是有點點不同的小比較愛吃外邊的,可能是因為在凝固過程中外邊會較快結成布甸而且不會有沉澱物~所以吃起來都來得幼滑得多中間的部份是會實一點點,有一些‘豆腐糕’的感覺邊對自已說不要吃晒全件,但實在忍不了有空就吃一口吃一口~最後剩下最後一口才收手~~$12的一個美味下午甜品~實是滿足其實已經
這天有點公事要到琛水一趟,真是一個偶然的機會
縱使時間不多而且只有小比一人之力,是絕對的需要取捨
拐了個彎到了綠林,想起了豆腐布甸~
再看了看門外的報導~就知道找對了~這不是冒名的一間

餐牌上有很多都很吸引~南瓜馬蹄露~栗子粒露~~~

不一會~小比的豆腐布甸就端上來了~~
一放下就drou drou drou咁搖來搖去~好搞笑呢
連小比得自已一個人,都忍唔住玩了一陣,好驚比人望到呢~

吃了充滿豆香的滑滑布甸,實在不比森永的差呢
小比較愛吃外邊的,可能是因為在凝固過程中
中間的部份是會實一點點,有一些‘豆腐糕’的感覺

邊對自已說不要吃晒全件,但實在忍不了有空就吃一口吃一口~
其實已經記不起多少個月沒有吃過下午茶這回事了
下次一定要拉大比來陪我吃栗子粒露和南瓜馬蹄露呢
2008-12-10 7 瀏覽
這次深水埗美食行終於去到尾聲。繼續試新野,以綠林既甜品作總結。豆腐布丁哈,侍應拿來時已見其一路震騰騰,好似想由隻碟度跳出黎。豆腐味其實不重,但夠清甜,絕對深受不愛濃味食物既人既喜愛!南瓜馬蹄露很杰他他的糊狀甜品,面頭浮了不少南瓜絲,賣相不討好,但又証明材料十足!初時不太習慣由南瓜同馬蹄混合出黎既甜味,不過一路食就一路發掘佢既迷人之處,最後食到個碗勁乾淨。

豆腐布丁
哈,侍應拿來時已見其一路震騰騰,好似想由隻碟度跳出黎。
豆腐味其實不重,但夠清甜,絕對深受不愛濃味食物既人既喜愛!

南瓜馬蹄露
2008-11-30 48 瀏覽
The last time I had its tofu pudding was nearly a year ago, so despite all the weight I was carrying after a shopping spree in the area, I stopped by and bought the pudding to go. The pudding is just as flavorful and perfect as the one I had. Smooth with strong tofu flavor without being overly sweet. No wonder this little dessert place is so popular!
$12 (其他)
2008-11-25 5 瀏覽
去鴨寮街尋寶,想買即影即有,行行下肚餓,同朋友仔去食綠林~叫左豆腐布丁,,凍西米露,凍燉奶~豆腐布丁:::我的最愛~好味,,好香香,,保持到水準~~凍西米露:::凍唔太好食,,可能熱食會好食D~凍燉奶::MG,,我食到芝士味~~我唔太鐘意~豆腐布丁$12都低食,但其他的都不值$9-11囉...
去鴨寮街尋寶,想買即影即有,
行行下肚餓,
同朋友仔去食綠林~

叫左豆腐布丁,,凍西米露,凍燉奶~
豆腐布丁:::我的最愛~好味,,好香香,,保持到水準~~

凍西米露:::凍唔太好食,,可能熱食會好食D~

凍燉奶::
MG,,我食到芝士味~~我唔太鐘意~

豆腐布丁$12都低食
,但其他的都不值$9-11囉...
  • 豆腐布丁
2008-11-24 13 瀏覽
經過深水埗,就去呢間風評不俗既甜品店試下。叫左一個椰子汁西米露。非常夠凍,椰汁很滑,整體很有水準,而且$9亦算價錢合理,下次真係要試下其他甜品。
經過深水埗,就去呢間風評不俗既甜品店試下。

椰汁忌廉西米露