2023-02-15 118 瀏覽
放假又要做下文青🌿要搵間Cafe chill 下😂話說之前喺深水埗食過間素食cafe -素年,感覺幾好,所以最近發現原來黃埔都有間分行~就去左試下呢間素年裝修風格有啲Muji Feel, 以木系風格為主!主食都幾多選擇,吾會話因為素食餐廳,所以就Dry d,有哂平時All Day Breakfast 、意粉、漢堡包😋 包保滿足到你嘅食慾📍素年經典不可能芝士漢堡配蕃薯 $138 漢堡扒系用左不可能肉,其實姐系素肉🤣🤣但口感都同真肉幾似,好Juicy ,而芝士亦都用純素芝士,呢個就真心同芝士無分別😋一樣美味又邪惡📍素年經典不可能肉醬意大利粉 $98呢個喺OpenRice度見到係熱門item,咁多人揀,應該都唔錯!果然有驚喜,我覺得平時普遍餐廳嘅肉醬意粉更好食❤️酸酸甜甜咁,亦都吾會太乾身💯📍至於飲品方面,就嗌左杯伯爵拿鐵☕️作為Earl Grey Fans,主要見到Earl Grey產品就會忍吾住😍伯爵味幾出~表示滿意!另一杯DIRTY 都好香,隻咖啡豆吾會苦澀👍🏻

📍素年經典不可能芝士漢堡配蕃薯 $138

📍素年經典不可能肉醬意大利粉 $98

2023-02-15 628 瀏覽
偶然星期六到poly聽講座後會到紅磡附近食午餐,今次見到這間新式素食店餐單幾有新鮮感,裝修又幾新淨,就試一試。【日式精選料理】雖然要等上20分鐘,但見到端出來的九宮格好精緻,而店員亦遞上膠片詳細列明每道菜式的材料。由左下口味較淡開始吃到右上角,有飯又有涼麵,都幾多澱粉。而最出色的是南蠻炸猴頭菇,菇汁香濃,又夠香口有咬口。野菜高湯寒天就很特別,有點像分子料理,入口即化,但滲出來的是清甜高湯風味。甜品亦有兩款,桂花洛神花煮梨清甜得來又有花香。【印尼巴東風味黃金豆腐】是香港人口味的印尼菜式,少咸少油較健康,沙嗲醬好香花生味道,配上大量的脆蝦片,好夾,豆腐就有點乾身,未能完全索滿醬汁。【炸香芋蕃薯波波】台灣的起道小吃。【斯里蘭卡伯爵茶】好香濃伯爵茶味道,令人上癮喝不停。【京都宇治玄米茶】很多玄米脆粒,解膩消滯。

印尼巴東風味黃金豆腐

【炸香芋蕃薯波波】台灣的起道小吃。
炸香芋蕃薯波波

【斯里蘭卡伯爵茶】好香濃伯爵茶味道,令人上癮喝不停。
斯里蘭卡伯爵茶

【京都宇治玄米茶】很多玄米脆粒,解膩消滯。

京都宇治玄米茶
2023-01-28
15 分鐘 (堂食)
印尼巴東風味黃金豆腐
炸香芋蕃薯波波
京都宇治玄米茶
2023-02-11 72 瀏覽
依排忙忙忙,過咗二點都未食晏。 經過依間餐廳,見到係食素嘅,就入去試試。佢地真係好配合”自然”依個主題,餐牌也有本地有機菜推介。雖然素食,但是全部都做得很精緻,好像是去了日本餐廳一樣。🤩🤩我點了週末週日限定的日式料理吸引。老公則點了秘製香茅八咖喱炸豬扒飯。我嗰九款日式料理,令我想起在日本吃的九宮格!枱面有一張卡仔介紹由1號食到9號十分細心。🤣🤣1號漬物有我最鍾意嘅青瓜。2號高湯寒天一啖咬落去個寒天啲高湯就咇出嚟,睇落去食寒天,其實係飲湯。3號味噌菠菜豆腐,豆腐中和左味噌嘅味道,簡直係完美嘅配合,而且豆腐好滑,煮得啱啱好。4號嗰個南瓜🎃炸猴頭菇真係好似炸雞,但係你咬落去就會見到猴頭菇個樣,即係望住個猴頭菇,但係食緊炸雞嘅味道好得意。🤣🤣🤣第5嗰個壽司啲壽司唔會好似嗰啲平價壽司咁散晒,睇得出師傅有用心製作。6鰻魚,其實係茄子做嘅,加埋啲飯味道就唔會太濃烈。第7個係昆布冷麵👍第8係紅豆抹茶奶凍抹茶。最後第9個係桂洛神花煮梨,呢個係畫龍點睛之作,令到你食完餐飯後有清新嘅桂花洛神花香留在口中。總結:感覺就好似去咗一次日本郊外午餐嘅感覺,好正🤣🤣🤣

佢地真係好配合”自然”依個主題,餐牌也有本地有機菜推介。

我點了週末週日限定的日式料理吸引。

老公則點了秘製香茅八咖喱炸豬扒飯。

1號漬物有我最鍾意嘅青瓜。

4號嗰個南瓜🎃炸猴頭菇真係好似炸雞,但係你咬落去就會見到猴頭菇個樣,即係望住個猴頭菇,但係食緊炸雞嘅味道好得意。🤣🤣🤣第5嗰個壽司壽司唔會好似嗰啲平價壽司咁散晒,睇得出師傅有用心製作。
6鰻魚,其實係茄子做嘅,加埋啲飯味道就唔會太濃烈。

第7個係昆布冷麵👍
第8係紅豆抹茶奶凍抹茶。

總結:感覺就好似去咗一次日本郊外午餐嘅感覺,好正🤣🤣🤣
2023-02-10 147 瀏覽
今次和好友試素食餐廳,素年,越開越多分店啊💖💖不吃肉的我,又多了好多選擇✨✨今次點了韓式不可能純素煎蛋拌飯、生酮香草椰菜花扒,飲品方面:芫茜🌿檸檬🍋梳打和蘋果山楂茶✨食物方面,韓式飯會好味好多,椰菜花扒😅😅就吾系我喜歡的食物,而且無乜味道,喜歡吃濃味的我,又真係吾鍾意🥲🥲💜韓式拌飯好多顏色,好多料,份量充夠,又夠味👍🏻👍🏻值得一試☺️🤎生酮椰菜花扒就,賣相一般,味道更加一般,可以吾洗試😅😅🧡飲品方面,我喜歡芫茜🌿,所以試飲芫茜檸檬梳打,濃烈的草香味,不喜歡草香的你就不用點😂😂😂 而蘋果生楂茶就比較養生😊😊總括而言,地方寬敞舒適,韓式拌飯好味😋
今次和好友試素食餐廳,素年,越開越多分店啊💖💖

不吃肉的我,又多了好多選擇✨✨

🤎生酮椰菜花扒就,賣相一般,味道更加一般,可以吾洗試😅😅

總括而言,地方寬敞舒適,韓式拌飯好味😋
韓式不可能純素煎蛋拌飯
2022-11-17
  • 韓式不可能純素煎蛋拌飯
2023-02-07 65 瀏覽
無肉不歡嘅食肉獸今次因朋友介紹而嚟到素年,本身冇咩期望,覺得係”假嘢”點會好食,結果大有驚喜!朋友叫左份 impossible meat burger,而我保守地叫左韓式拌飯。一上菜同一般平時食開嘶 burger 無異,一切開塊肉居然仲有三成熟嘅效果!唔講都唔似食緊素,口感都味道都好神似,只不過冇咗肉汁效果,但有醬一齊食其實已經好足夠。可惜我地去嘅時候甜薯條賣完,朋友話比普通薯條更出色!而韓式拌飯就冇 burger 咁驚喜,但對於需要少少時間接受新事物嘅人係一個好選擇,食到肉碎口感之餘,蔬菜整體清爽,比較冇負擔的餐點。2杯飲品我地都好满意,用燕麥奶加唔同蔬果打成,飲晒都唔會有飽濟感,好健康!間唔中為身體排毒,又唔需要下下食”傳統齋”就可以揀尼度啦!

2023-02-06 1666 瀏覽
早前的一個周末,我跟兩位好姊妹走到黃埔食 lunch 及影相,她們想去人氣餐廳 <素年 Be with Years>!由於,我星期六要返工,她們先去排隊;卻是有限時,所以,她們打算等埋我才一齊入座!我完全行錯方向,要行過天橋過嚟,所以遲到!木餐桌上擺放真花擺設,除了影相背景更靚之外, 還有增添生氣!Menu 周末姊妹午聚我選擇:玫瑰照燒汁芝士大啡菇漢堡 $118本身鹹味的芝士提升大啡菇味道,烘烘後的大啡菇好多汁,玫瑰照燒汁又不算很夾味啊!炸蕃薯條無得輸、好邪惡,又令人食不停口!另外她們分別選擇:不可能肉醬意粉 $98選用 Impossible 肉醬,幾可亂真啊!意粉軟硬適中又均勻掛汁入味, 而且份量也不少呢!日式精選料理 $158我們稱之為九宮格! 以日式 style 的木製九宮格盛載,賣相相當精緻吸引!包括:牛油果沙律卷配純素乳酪、日式漬物、唐揚猴頭菇、三文魚牛油果腐皮壽司、醬油茄子漬、金平牛蒡壽司飯、菠菜海帶湯、日本芝麻豆腐配味噌醬、柚子黑糖寒天當中,她讓我試了唐揚猴頭菇,第一次嚐炸猴頭菇,口感富彈性又討好!熱玄米茶凍伯爵茶

我完全行錯方向,要行過天橋過嚟,所以遲到!
木餐桌上擺放真花擺設,除了影相背景更靚之外,
 還有增添生氣!
Menu
周末姊妹午聚
我選擇:玫瑰照燒汁芝士大啡菇漢堡 $118
本身鹹味的芝士提升大啡菇味道,烘烘後的大啡菇
好多汁,玫瑰照燒汁又不算很夾味啊!

炸蕃薯條無得輸、好邪惡,又令人食不停口!
玫瑰照燒汁芝士大啡菇漢堡
另外她們分別選擇:

不可能肉醬意粉 $98
選用 Impossible 肉醬,幾可亂真啊!
意粉軟硬適中又均勻掛汁入味,
 而且份量也不少呢!
不可能肉醬意粉
日式精選料理 $158
我們稱之為九宮格!
 以日式 style 的木製九宮格盛載,賣相相當精緻吸引!

包括:
牛油果沙律卷配純素乳酪、
日式漬物、
唐揚猴頭菇、
三文魚牛油果腐皮壽司
醬油茄子漬、
金平牛蒡壽司飯、
菠菜海帶湯、
日本芝麻豆腐配味噌醬、
柚子黑糖寒天
熱玄米茶
凍伯爵茶
2022-08-27
不可能肉醬意粉
2023-01-31 91 瀏覽
今日來了黃埔花園的素年朝聖,果然名不虛傳👍🏻我們叫了不可能肉醬意大利粉、韓式不可能純素煎蛋伴飯、培茶燕麥奶、玄米茶,及甜品雪山士多啤梨🍓撻。主食選舉多,有韓日式、西式、印泰式,一定有樣合心意,水準亦高,加上份量十足,擺碟精美,確是打卡首選👍🏻😋不可能肉醬意大利粉:上枱時已聞到濃濃的蕃茄味,加上純素芝士,入口很rich,意大利粉麵條煙靭,條條分明,確是我的至愛之選。😋韓式不可能純素煎蛋伴飯:有蓮藕片、菠菜、泡菜、不可能肉、芽菜、甘筍、翠玉瓜、紫菜,而特製韓式辣醬是另上的。這個主食瓜菜豐富,非常新鮮,蓮藕片是炸過的,入口鬆脆,不可能肉有咬口,特製韓式辣醬很地道,令人很有驚喜。😋甜品雪山士多啤梨撻:要比個大like,cream 不甜,入口溶化,內裏有一粒士多啤梨🍓,加上餅底鬆化,很有口感,食後令人更有清新的感覺。😋玄米茶:是跟餐熱飲,充滿和風feel。😋培茶燕麥奶:入口香濃,燕麥奶香,全素者亦會飲得安心。
😋玄米茶:是跟餐熱飲,充滿和風feel。
😋培茶燕麥奶:入口香濃,燕麥奶香,全素者亦會飲得安心。
2023-01-30
午餐
2023-01-30 63 瀏覽
一直都好想去一間簡約舒服的素食Cafe, 而我媽媽是喜歡素食的,所以帶了她來黃埔這間素年,貪這裡近地鐵站,行街方便舒服😌!來到門口一看真是一間很悠閒的餐廳,門口外也放了位置方便有竉物人士,感覺很舒服!🔸秘制香茅白咖喱吉列豬扒定食:有3款前菜,我很少吃前菜,但這裡的前菜又幾好味喎!吉列豬扒是新餐肉,賣相好吸引,入口很像在吃豬扒,雖無豬扒的肉質實,但口感很鬆軟好味!配上米飯,米飯柔軟,我撈了伴菜的紅蘿蔔,洋蔥白咖喱汁,好好味👍🏻🔸昆布炸魚柳茄子漢堡配薯條:本身是番薯條,可能我們已晏了又是星期日,當天已賣光😂,所以給我們普通薯條代替!有2件厚厚的炸魚,但裡面其實是茄子,外面炸漿有昆布,好鬆脆香口,夾了沙律菜和自家制他他醬,我媽咪都說好好味😋🔸柚子檸檬薑茶:感覺到很養生,以生薑,檸檬乾片及柚子混合的,飲一口喉嚨好舒服,而且味道很濃,但那種薑味又不會辣喉,大概是檸檬乾和柚子中和了薑的辛辣,好正👍🏻🔸伯爵茶咖啡:我比較喜歡咖啡加了一些如伯爵茶或是玫瑰的味道,因為有種清新和花香味,喝的時候不會很漏口!🧡整體我們都很喜歡,雖然是素食,但會飽的,有時都要食得健康一些🤗另外,原來這裡有一個特別的超神經限定
另外,原來這裡有一個特別的超神經限定供應,是宣傳‘超神經械劫案下‘的電影而設計的餐牌,吉列豬扒三文治配旋風薯片,如果點了這個餐會將10%收入捐去獸醫服務協會💓

秘制香茅白咖喱吉列豬扒定食
柚子檸檬薑茶
  • 昆布炸魚柳茄子漢堡
  • 秘制香茅白咖喱吉列豬扒
2023-01-29 144 瀏覽
每次食齋都好鍾意幫襯佢地😝但平時就去開深水埗嘅分店 第一次嚟黃埔☝🏻環境好大 而且食物好似多花款啲🤩.📌聖誕生酮蠔菇扒配紅酒蔬菜汁 $148雖然係聖誕 但過左新年都仲有🎄一上枱嚇親 勁多菇 好厚切 真係成塊扒咁 口感好嫩滑 咬開爆晒汁 超juicy又入味🍄底係椰菜花蓉 好綿密清甜 仲好creamy 唔講仲以為係忌廉薯蓉🥔拌菜仲有珍珠筍, 意大利青瓜, 長柄西蘭花 全部都好爽脆 調味啱啱好 烤得又香口🌽🥒🥦但面頭塊紫椰菜就好韌 有啲難咬🥺因為走左五辛~就試唔到佢個紅酒汁了🍷.📌素年經典不可能芝士漢堡配蕃薯條 $138媽媽每次嚟都係食呢個 完住係忠粉🫡但不可能漢堡肉入面有啲蒜 所以就走唔到五辛🧄食純素嘅要注意喇⚠️impossible meat口感同味道都真係好似真肉 呢個牌子嘅素肉冇得輸🍔再淋上滿滿嘅純素芝士醬 夠晒惹味🧀加埋啲黑醋沙律菜同洋蔥 解油膩又開胃🥗🧅蕃薯條都係世一 外脆內軟綿 勁清甜🍠.📌秘製香茅白咖喱吉列豬扒定食 $128我自己就好鍾意食新豬肉 佢好做到肉嘅口感🐽豬扒炸到外皮金黃香脆 外脆內嫩🥩不過可能炸得有啲over~乾左少少🤏🏻個白咖喱好重香茅味 仲有啲紅蘿蔔同洋蔥🧅🥕再

📌聖誕生酮蠔菇扒配紅酒蔬菜汁 $148
雖然係聖誕 但過左新年都仲有🎄

📌素年經典不可能芝士漢堡配蕃薯條 $138
素年經典不可能芝士漢堡配蕃薯條

📌秘製香茅白咖喱吉列豬扒定食 $128
我自己就好鍾意食新豬肉 佢好做到肉嘅口感🐽豬扒炸到外皮金黃香脆 外脆內嫩🥩不過可能炸得有啲over~乾左少少🤏🏻個白咖喱好重香茅味 仲有啲紅蘿蔔同洋蔥🧅🥕再點埋豬扒食 真係同平時咖哩豬扒飯冇分別🍛白飯係日本珍珠米 好軟熟粒粒分明 有米香🍚另外仲有三款日式漬物: 牛蒡絲, 芝麻菠菜, 海藻青瓜, 黃蘿蔔🇯🇵酸酸甜甜 好醒胃✨
秘製香茅白咖喱吉列豬扒定食

📌黑松露蛋黃醬蕃薯條 $68
原本蕃薯條已經夠晒正🍟🍠點埋個黑松露蛋黃醬 就更加正🫶🏻酸酸鹹鹹 又有香濃松露味 另成件事升level唔少🆙
黑松露蛋黃醬蕃薯條

📌燕麥奶咖啡 +$26
咖啡夠濃 仲帶淡淡麥香味 口感都好順滑☕️🌾
燕麥奶咖啡

📌宇治玄米茶(熱) $free
好足料 杯底好多玄米粒粒同茶葉 飲落好香🍵
宇治玄米茶(熱)

📌斯里蘭卡伯爵茶(凍) $free
伯爵茶味好清香 又夠濃苦 如果走冰一定仲正😎
斯里蘭卡伯爵茶(凍)
素年經典不可能芝士漢堡配蕃薯條
秘製香茅白咖喱吉列豬扒定食
黑松露蛋黃醬蕃薯條
燕麥奶咖啡
宇治玄米茶(熱)
斯里蘭卡伯爵茶(凍)
2023-01-29 47 瀏覽
呢間係好多食齋既朋友都推介嘅素食餐廳,黃埔呢間分店店面大好多坐得舒服,店員清一色都係年輕少男少女,今次喊左昆布炸魚柳茄子漢堡配番薯條,啲餐點全部都好大份,一定食得好飽(本人是食唔曬的)個自家製他他醬配埋啲沙律菜同個漢堡都幾match略嫌有啲太大份好難一啖咬,會食得比較lahea,是好味的,但有點普通,不過我想對於素食者們來說,這應該是天堂美食了吧,總括而言味道OK但是對於肉食獸的我來說,詩歌就夠了,如果有朋友是素食者都會帶佢嚟食!
昆布炸魚柳茄子漢堡
昆布炸魚柳茄子漢堡
2023-01-28 56 瀏覽
聽過素年個大名好耐☺️原來已經由深水埗,開到過嚟黃埔,有五間分店添,原來素食味道都唔差❤️坐得好舒服,枱與枱嘅距離比較闊。日式咖喱吉列豬扒定食 $128素食餐廳竟然有和風定食😝吉列炸素豬扒,豬扒用新豬肉製成炸得好脆,即使已經蘸上咖喱汁都仲係好脆口,味道同口感都幾似真正炸豬扒。豬扒份量好多感覺性價比好高。青花胡椒白汁意大利粉 $88比想像中好食,入面有啲配料萵筍、冬菇、蓮藕片等等,意粉好creamy 加上白胡椒汁,每條意粉都沾上香濃醬汁,份量真係好多!下次可以落單嗰陣同職員講要少啲😝黑糖薑汁燕麥奶感覺唔錯,真係落咗好多薑汁飲落去有少少辣☺️但係冬天飲幾正奇異果蘋果羽衣甘藍燕麥奶嚟到素食餐廳嘢飲都要健康埋一份😊見到羽衣甘藍就啱啦!好好飲完全冇草青怪味。

日式咖喱吉列豬扒定食 $128
日式咖喱吉列豬扒

青花胡椒白汁意大利粉 $88

黑糖薑汁燕麥奶
感覺唔錯,真係落咗好多薑汁飲落去有少少辣☺️但係冬天飲幾正

奇異果蘋果羽衣甘藍燕麥奶

日式咖喱吉列豬扒
  • 日式咖喱吉列豬扒定食
  • 奇異果蘋果羽衣甘藍燕麥奶
2023-01-17 112 瀏覽
▫️朋友最近睇中醫,乜都要戒口唔食得真陰功🥲 咁就揀健康啲去食素啦🙋🏻‍♀️ 之前都聽聞過呢間素食餐廳🥬 新派素食結合fusion原素,仲會不定時轉menu俾啲驚喜食客添🥳🍝 不可能肉醬意粉 $108▫️用上impossible meat,蕃茄肉醬味香濃,無論口感定味道都好相似,唔講真係唔知係素食😝🐷 秘製香茅白咖哩吉列豬扒定食 $138▫️外皮炸得香脆,素豬扒就質感較粉🫢 白咖哩汁味道好香,送飯一流,不過就比較稀同份量較少🧐▫️定食仲會配上炸豆、青瓜黃蘿蔔🥒 同菠菜🥬🍄 聖誕生酮蠔菇扒配紅酒蔬菜汁 $158▫️菇扒多汁juicy,配上蔬菜感覺無咁單調🥦 碟邊薯蓉幾滑溜🥔 只係價錢上感覺少貴🫣🥔 炸木薯片 $38▫️無論睇定食個感覺都比較似蝦片😆 好脆口,不過無醬點就略為乾身左少少🤏🏻🍠 炸香芋蕃薯波波 $48▫️外脆內煙韌,芋頭味夠香👍🏻🍟 黑松露蛋黃醬蕃薯條 $78▫️蕃薯條炸得香脆,配上最愛黑松露醬無得頂🤤🫖 斯里蘭卡伯爵茶 $0▫️每份主食都會送一杯茶🍵 茶味香濃幾解膩😌

🍝 不可能肉醬意粉 $108

🐷 秘製香茅白咖哩吉列豬扒定食 $138
▫️定食仲會配上炸豆、青瓜黃蘿蔔🥒 同菠菜🥬

🍄 聖誕生酮蠔菇扒配紅酒蔬菜汁 $158

🥔 炸木薯片 $38

🍠 炸香芋蕃薯波波 $48
▫️外脆內煙韌,芋頭味夠香👍🏻

🍟 黑松露蛋黃醬蕃薯條 $78
▫️蕃薯條炸得香脆,配上最愛黑松露醬無得頂🤤

🫖 斯里蘭卡伯爵茶 $0
▫️每份主食都會送一杯茶🍵 茶味香濃幾解膩😌

2023-01-05 60 瀏覽
近年多咗好多唔同菜式嘅素食餐廳,選擇多咗競爭大咗,唔少素食餐廳質素都有提升。所以令到我本身唔係素食者部都會間中試試素食餐廳🤭🤭今次去到黃埔嘅素年,餐廳環境同食物幾有驚喜,坐得舒服之餘可以打下卡野食又滿足到個胃,整體都幾好👍🏻👍🏻以西式Cafe路線為主,煮食方法唔會好油膩。款式有唔同風格嘅意粉、沙律類,素扒、香脆小食等等。肉醬意同青醬意粉同蕃薯條都好出色,菇扒可能為左有「肉汁」比較重油,兒童餐就一般。飲品方面芫茜檸檬梳打好正!芫茜好多雖然味道唔算好突出,但撞落檸檬到飲落超清爽!
所以令到我本身唔係素食者部都會間中試試素食餐廳🤭🤭
2023-01-01 1390 瀏覽
黃埔區少數嘅素食餐廳,喺香港有幾間分店估唔到素食可以咁多變化,仲可以食到多國菜式,令人另眼相看🤩全部望落都好有色彩,唔係淨係綠色㗎!▶️ 韓式不可能素煎蛋拌飯 ($108)有蓮藕片、菠菜、泡菜、芽菜、紅蘿蔔絲、翠玉瓜、紫菜🥬仲有Impossible meat整嘅肉碎,同埋素煎蛋🍳配有韓式特製辣醬,食落唔會好辛辣,少少甜甜地,十分之有韓式風味🇰🇷蓮藕片食落好薄脆,一般韓國拌飯唔會有,但係撈埋一齊食就增加咗口感層次😋🥕紅蘿蔔絲、芽菜、翠玉瓜食落爽脆🥬醃菠菜、泡菜十分濃味,成為拌飯主要味道來源Impossible meat 肉碎已經用韓國烤肉醬醃到食唔出同正常豬肉嘅分別,連質感都一樣個人覺得隻煎蛋口感令人意外😍煎到外面少脆,入面就好似啲雲朵雞蛋 (cloud egg)咁有泡泡口感☁️入口軟綿綿咁食完都唔肯定個蛋黃係真定假😅根本就一模一樣,令人以假亂真,食落沙沙地,口感都幾似南瓜蓉,唯一係做唔到正常拌飯會食到嘅流心蛋,但都好食🍚米飯份量好多,可能用上珍珠米,所以口感好好成個飯撈嚟食好正👍🏻▶️ 斯里蘭卡伯爵茶 (凍)跟餐送嘅,另外可揀京都宇治玄米茶 (熱),視乎你想飲凍定熱伯爵茶味道勁香濃☕️食落唔苦
黃埔區少數嘅素食餐廳,喺香港有幾間分店
估唔到素食可以咁多變化,仲可以食到多國菜式,令人另眼相看🤩
全部望落都好有色彩,唔係淨係綠色㗎!

▶️ 韓式不可能素煎蛋拌飯 ($108)
有蓮藕片、菠菜、泡菜、芽菜、紅蘿蔔絲、翠玉瓜、紫菜🥬
仲有Impossible meat整嘅肉碎,同埋素煎蛋🍳
韓式不可能素煎蛋拌飯

🥕紅蘿蔔絲、芽菜、翠玉瓜食落爽脆
🥬醃菠菜、泡菜十分濃味,成為拌飯主要味道來源

🍚米飯份量好多,可能用上珍珠米,所以口感好好
成個飯撈嚟食好正👍🏻

▶️ 斯里蘭卡伯爵茶 (凍)
跟餐送嘅,另外可揀京都宇治玄米茶 (熱),視乎你想飲凍定熱
伯爵茶味道勁香濃☕️食落唔苦,反而飲到嘴邊帶少少甘甜
斯里蘭卡伯爵茶

食物味道好有水準,賣相又靚又大份
環境舒服,設有室外座位,可以攜同寵物 (唯一唔好就係會比路人望住,或者有啲閑雜人嚟打擾🥶)
服務態度好好,侍應們都好鍾意狗仔,好friendly🐶上菜快
素年經典不可能芝士漢堡配番薯條

價錢來講幾合理,計埋加一大概$120一個人,如果以狗咖啡來講呢個價錢好值!
韓式不可能素煎蛋拌飯
2022-12-29 70 瀏覽
黃埔食店林立加上交通已經好方便,聽朋友講呢間素菜店-「素年」好唔錯好有創意融洽各國美食的特色所以今次專程約埋朋友入黃埔試試;唔難搵在地鐵站出口行3分鐘便到非常方便,打算品嚐完下午茶可以逛逛商店;我進入店內已感覺舒適雖然沒有特別的裝修但勝在舒服!order 咗$108 韓式純素煎蛋拌飯-配菜的種類很多有蓮藕片、泡菜、素肉、芽菜,甘筍,翠玉瓜、紫菜、及韓式辣醬將各類混埋一起好好食既清新爽口又有微微辣!👍👍$98 青花胡椒白汁意大利粉-白胡椒、萵筍、冬菇、蓮藕片、乾葱呢碟意大利粉比較creamy 加上冬菇配白胡椒汁,厚厚的白胡椒汁令每條意大利粉都能帶出濃郁的香味呀⋯⋯只需加$26就可以嘆一杯香濃泡沫咖啡,同朋友相聚聊天輕食下午茶,舒服寫意!