收藏了素年好一段時間, 女生一向也特別對素食、蔬食有興趣, 加上它很新式, 食物很精緻, 由外而內的吸引。來到這小店, 日系的裝潢, 疫情下更加要吃得健康, 擁有健康的身體才能抵抗疾病, 所以仍然有很多顧客光顧呢。店員會先為客人量體溫, 及提供紙巾包口罩, 食得比較衛生又放心。日式定食$108 花茶+$30加三十元由玄米茶/凍伯爵茶轉換至玫瑰花茶, 真不便宜, 但喝一口, 真有驚喜, 平時喝的玫瑰花茶是細細朵的, 這裡的是一大朵, 玫瑰味十分清香, 加上紅棗、龍眼等焗出的香味, 味道很豐富, 眼前一亮。日式定食是首次來的首選, 很喜歡日本人的食法, 每樣有少少, 多吃不同顏色的食物, 營養會比較豐富。這個定食有醃蘿蔔、枝豆、甜蕃薯、南瓜薯餅、凍豆腐、蕨餅、麵豉湯、烏冬, 看著已令人心情愉快, 全都等著我吃, 賣相精緻, 所用的碗也很美和很日式。當中最吸引的是南瓜薯餅, 香甜鬆脆, 新鮮製作熱辣辣。冷豆腐, 很有豆香又滑溜, 有適當調味。麵豉湯味道剛剛好, 不會太鹹。烏冬夠滑溜, 配上薄薄的腐皮, 很日式, 像家庭料理, 湯底清淡得剛好, 不會對身體負擔太大。枝豆可以補充纖維, 食物的原

日式定食$108 花茶+$30

當中最吸引的是南瓜薯餅, 香甜鬆脆, 新鮮製作熱辣辣。
冷豆腐, 很有豆香又滑溜, 有適當調味。
麵豉湯味道剛剛好, 不會太鹹。
枝豆可以補充纖維, 食物的原味其實也好味, 不用過度調味。
蕨餅QQ的, 有兩小粒。

純素原味芝士蛋糕$30
說是純素蛋糕, 但和普通的芝士蛋糕沒分別, 風味不減反增, 芝士密度很高, 濃郁得很, 每一口都可以慢慢品嚐, 香濃滋味。

席間見到不少住客吃意粉或漢堡, 下次也想嚐嚐呢。
  • 日式定食
2020-03-25 130 瀏覽
係呢條旺中帶靜嘅街,晚飯時間差唔多坐滿人,幾受歡迎!樣樣都好想試,主菜揀左’忌廉波菜闊條麵‘同埋’泰式香辣不可能肉碎意粉‘。闊條麵加左自家製純素巴馬臣芝士,非常特別👍🏻菠菜闊條麵感覺好fresh, 口感煙靭,加埋黃椒紅椒,松子仁等配菜,呢個主菜真係超級健康!食得好安心🙈不可能意粉,好少食impossible food, 肉碎口感同真肉好相似,有咬口彈牙,意粉係我中意食既爽身版,炒得好香口,食唔停哈哈青蘋果西𦭐羽衣甘藍燕麥奶,青蘋果中和左蔬菜既草青味加上淡淡奶香,唔太甜,一杯令人好滿足既營養飲品;熱玄米茶normal 個純素芝士蛋糕,芝士味唔濃,有啲似硬身木糠蛋糕,但都幾好食整體上幾唔錯,下次再素一素,想試下咖喱吉列豬趴意大利飯。
係呢條旺中帶靜嘅街,晚飯時間差唔多坐滿人,幾受歡迎!

個純素芝士蛋糕,芝士味唔濃,有啲似硬身木糠蛋糕,但都幾好食

整體上幾唔錯,下次再素一素,想試下咖喱吉列豬趴意大利飯。
2020-03-18
2020-03-24 101 瀏覽
餐廳細細地,位置唔多,由於太受歡迎,晚餐時段一定要記得早啲book位。我其實已經幫襯過幾次,每次食物質素都唔會令人失望。今次就試咗佢地嘅忌廉菠菜闊條麵同埋日式咖哩吉烈豬扒意大利飯。本身我唔太喜歡菠菜嘅味道,但呢碟意粉無咗個菠菜嘅青味,好清新好好味。而咖哩飯有好香濃嘅日式咖哩味,唔會太辣,香香甜甜。吉烈豬扒用咗不可能豬肉,炸得啱啱好,又脆又juicy,好好味😋今次第一次試佢地嘅素芝士蛋糕,好驚喜,同普通芝士蛋糕嘅味道好唔同,但質感好滑,士多啤梨味香濃。可以食得出佢地啲心機,完全迷上咗,下次想試埋佢地嘅青檸味芝士蛋糕。每個餐都附送一杯飲品,我地揀咗熱玄米葉,真係一粒粒玄米,唔係普通一個茶包算。強烈推介素年呢間小店,食物質素高,用心製作,價錢合理。五星!💛💛💛💛💛

2020-03-23 87 瀏覽
依家香港人越嚟越注重健康,所以多左好多素食餐廳,今日我就係屋企附近試咗一間冇得頂嘅素食餐廳😁相討後叫咗兩個set lunch,分別係忌廉菠菜闊條麵同吉列豬扒三文治,先講個闊條麵先,個汁好好味,份量啱啱好,唔會有太利的感覺!另外個吉列豬扒三文治,真的令人嘆為觀止,佢係用咗而家最流行的新豬肉黎做的,不單止像真度極高,口感同普通豬扒完全冇分別, 真係10個讚👍🏻👍🏻而每個set lunch係會跟一杯玄米茶,如加錢仲可以試埋佢地d特飲添,以後我又多咗一個飯堂了👏🏻👏🏻👏🏻
2020-03-22 82 瀏覽
今日去深水埗試姊妹裙,嗰區岀名多黃店,呢間素年風評好好,一於試下!位唔係好多,所以都要打去book,好彩即晚book即晚有位!叫得做素年,當然係食素㗎喇!但係佢係素嘅西餐。點左黑松露蘑菇漢堡包,首先賣相已經好精緻,個芝士sauce,加左黑松露蛋黃醬,好creamy好好味,個包texture 軟硬適中!然後係炸番薯條,夠熱夠香脆,好甜好好食!朋友叫左不可能漢堡,塊漢堡扒係素,口感好真,同埋好有真肉嘅味,大推!好味,下次會再去

然後係炸番薯條,夠熱夠香脆,好甜好好食!

好味,下次會再去
2020-03-21 89 瀏覽
日式咖哩豬排意大利飯豬排是用新豬肉做,非常鬆軟,口感像真得免治豬肉,外層香脆。日式咖哩味偏甜,香料味不太重,較為清爽,甜咖哩配意大利飯一流,每粒飯都沾滿咖哩汁,多吃也不會膩。飯裡加了露筍,非常爽脆,增加了飯的口感。忌廉波菜闊條麵菠菜打成醬汁,有一服清甜味,證明是用新鮮的波菜。最驚喜是雞髀菇,菇味濃郁,而家很甜,是非常非常新鮮和高質的菇才會有這種味,真的是大自然本身的味道。藍莓黑提子燕麥奶我本身不能喝牛奶,燕麥奶是很好的替代品,加了水果又味道又更豐富,好味。
日式咖哩豬排意大利飯

忌廉波菜闊條麵

藍莓黑提子燕麥奶
2020-03-20 549 瀏覽
呢間素食餐廳我已經幫襯過4次,雖然menu都一樣,但每次食都係唔會厭,食物水準都是維持良好。今次和家人一齊黎食晚餐,真係每樣都值得推薦。出名既吉列豬扒飯同未來漢堡(連同碟邊既番薯薯條)就不用再多介紹啦,真係超好味。今次想推介下其他既菜式。冬陰意大利飯,可惜唔記得影相。好好味,佢地D意大利飯既口感好岩我,軟硬真係適中。夠曬入味,係冬陰公既味LOL辣辣地好惹味。忌廉菠菜闊條麵又係正,青醬好好味,夠creamy,麵條煮得不會過軟。 本人覺得有D口感既意粉先至好味。牛肝菌意大利飯D汁同冬陰唔同,但同樣好味,都好入味,意大利飯一樣煮得好好。泰式香辣不可能肉碎意粉呢碟炒意粉辣得黎好惹味,雖然我只食到少少辣,但都忍唔住食左好多。麵條都係彈牙的,不會過軟。日式定食每樣小菜都很不錯,尤其是個南瓜薯餅!!! 一食再食~ 如果碗烏冬係用另一款口感煙韌D既烏冬就更好啦~ (個人感想)飲品方面最推薦香蕉火龍果! 藍莓都很好味。花茶就未試過,不過下次會試。提提大家,番薯薯條同南瓜薯餅呢D小食可以散叫架,所以大家想食唔一定要叫果個餐都可以食到。係我爸爸好醒咁主動問人得出黎的開心發現!其他既就要你地再問問啦。

日式定食

其他既就要你地再問問啦。
2020-03-05
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 番薯薯條
  • 南瓜薯餅
  • 冬陰意大利飯
2020-03-18 66 瀏覽
閒時part time食下素😹素食cafe估唔到有咁多選擇,午餐十款其實多過唔少其他cafe,而且有全蔬菜類,又有素肉類,咖啡都可以轉豆奶/燕麥奶~🔸不可能漢堡包 $128之前已經有食過呢款素肉burger印象中都真係似肉類,今次食覺得個味道再濃過之前啲,所以唔講都可能分唔出~中間夾咗火箭菜好特別,加埋車打芝士同洋蔥令成個包食落更有層次!隔離係蕃薯條,十分驚喜,又甜又脆又好食😙🔹牛肝菌意大利飯 $88嗌完先想食泰式辣味個啲,我究緊諗緊乜???不過呢個都好食嘅,有幾種唔同菌類,個汁夠creamy但我覺得飯可以再腍多少少,最後要二個人合力先清晒,好大份!!🔸日式定食 $88食材 款式 餐具都非常日式🍱🍵 烏冬+麵豉湯+什錦配菜+甜品,連男仔食完都話非常飽!留意一下六款小碟裡面係有淡有濃,有凍有熱,凈睇款式都見到誠意。素年深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖
閒時part time食下素😹

🔸不可能漢堡包 $128

隔離係蕃薯條,十分驚喜,又甜又脆又好食😙

🔹牛肝菌意大利飯 $88

嗌完先想食泰式辣味個啲,我究緊諗緊乜???

🔸日式定食 $88

素年
深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖
2020-03-15
  • 不可能漢堡包
#吽深水埗 l 黃素名店成名店是有原因🌱✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍素年 Years 深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖Shop 1, G/F, Fuk Lung Building,191-199 Fuk Wah Street, Sham Shui Po評分 score : 10/10 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味Taste : 10/10飽 Portion: 9/10抵 Value: 9/10🥦🍼 黑松露蘑菇漢堡包 Black truffle mushroom burger - $98🥦 日式吉列豬扒義大利飯 Japanese Style Gillette Omni Pork Chop Risotto - $98這個深水埗區的素食名店,相信大部分菇仔都試過,還未朝聖的,阿菇也建議大家去哦~ ☝🏻✨配得上名店的,令人更想試的是不借知名漢堡扒,店家自主研發的漢堡🍔🔥叫了個菇菇漢堡,擺盤很不錯哦,有我很愛的番薯角,而漢堡包皮是烤過的,外層脆脆的,叉子一叉下去有種自癒感覺🥰 味道方面,因為材料完全是新鮮蔬果,大啡菇只要加上芝士口感就已經很豐富,不會有很重澱粉的感覺。而番薯條一如既往的不會出
#吽深水埗 l 黃素名店成名店是有原因🌱

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味Taste : 10/10
飽 Portion: 9/10
抵 Value: 9/10

配得上名店的,令人更想試的是不借知名漢堡扒,店家自主研發的漢堡🍔🔥叫了個菇菇漢堡,擺盤很不錯哦,有我很愛的番薯角,而漢堡包皮是烤過的,外層脆脆的,叉子一叉下去有種自癒感覺🥰 味道方面,因為材料完全是新鮮蔬果,大啡菇只要加上芝士口感就已經很豐富,不會有很重澱粉的感覺。而番薯條一如既往的不會出錯,炸得很好,外脆內軟🍠🍠🌬
吉列豬扒很好吃,Omni pork 的質感炸起來後,讓吃開普通吉列豬扒的人也大讚好吃😋意大利飯好吃的地方在於醬汁,和小量蘑菇一起煮令醬汁更出色。

🍔 黑松露蘑菇漢堡包 Black truffle mushroom burger
🍔黑松露蘑菇漢堡包 Black truffle mushroom burger
  • 黑松露蘑菇漢堡包
2020-03-16 52 瀏覽
上次來食,已經係2019嘅事,現在,今非昔比,唔係講間餐廳...但我都係來食我嘅常餐😜日式定食$88🍱無左醃菜😭但子薑我都鐘意嘅,薯餅依然係highlight🤩秋葵轉左做枝豆,箍左牙真係食唔到,一枝一辛苦,唔係佢唔好食😭,其他水準同平時差唔多,88蚊咁多嘢食仲有大大杯凍伯爵茶(或玄米茶,冷熱皆可),cp真心高呀🥰日式咖哩吉列豬扒意大利飯$98🍛呢個一樣包伯爵或玄米茶嘅,用上新豬肉製作嘅吉列豬扒,真係幾有豬扒嘅口感同少少豬肉嘅味道,吉列來講算合格啦,唔算好酥脆。個飯好入味,加左唔同配料,好有口感。

日式定食$88🍱

日式咖哩吉列豬扒意大利飯$98🍛
  • 日式定食
  • 冬陰意大利飯
  • 不可能肉醬意大利粉
2020-03-16 61 瀏覽
曾經剛開業時已經幫襯過,新派素食令我留下深刻印象,不是一般傳統素菜,結合西式和日式,素菜都可以追上潮流門面似西式cafe..乾淨清新平日來,已經坐滿客人,老中青年人都有,青年人佔多數,新派素菜,吸引多了年青人幫襯Menu 價錢便宜,還送熱玄米茶/ 凍伯爵茶點餐附送凍伯爵茶,清新有茶香不可能漢堡包 $128"不可能" 是用素菜製造出有牛肉味的漢堡扒,食入口完全不可能相信是素菜,但真的不是用牛肉製造,對剛戒牛肉的我,真的很感動,有肉汁味已不是真的肉,令我食得開心又放心薯條用上番薯,亦比較健康,番薯味香濃日式咖喱吉列豬扒意大利粉 $98賣相吸引,日式咖喱味香濃吉列豬扒亦都是用素菜製造,很特別,食落有肉味口感,配上西式意大利飯製作,西日合壁,夠創新素菜令人身心健康,值得推介

門面似西式cafe..乾淨清新

Menu 價錢便宜,還送熱玄米茶/ 凍伯爵茶

點餐附送凍伯爵茶,清新有茶香

不可能漢堡包 $128

薯條用上番薯,亦比較健康,番薯味香濃

日式咖喱吉列豬扒意大利粉 $98
賣相吸引,日式咖喱味香濃

素菜令人身心健康,值得推介

2020-03-10
  • 日式咖哩吉列豬扒意大利飯
老實講,我每次食完素都好快肚餓,所以我好少食素。不過呢排留意到屋企附近有間出名素菜,仲好似幾特別咁,所以我就決定來試下喇😉即使疫情,但去到餐廳都勁多人!我地幾經辛苦轉左去個二人位坐,之後叫左一個日式定食同咖哩吉列豬扒。日式定食真係必食,來到個賣相已經好正,好似日本餐廳食既吸睛度!打卡必備🥰佢好多小菜配,個小甜薯好正,烏冬腐皮偏甜,大家隨自己口味叫。我就食咖哩吉列豬扒飯,完全唔似食素!吉列豬扒咬落去真係好似食緊塊豬扒咁,仲有啲肉纖維既感覺,加上日式咖喱汁好味,同出去食既日式咖喱絕對有得揮。至於有無不足既地方?有,就係位置偏窄,令到侍應成日同客人爭位走,不過無計,香港地,如果諗住hea耐啲就唔得喇,因為好多人會來排隊嫁!
老實講,我每次食完素都好快肚餓,所以我好少食素。

我就食咖哩吉列豬扒飯,完全唔似食素!

2020-03-07
5 分鐘 (堂食)
2020-03-12 50 瀏覽
好朋友今日必定要食素,平時都係去開啲舊色齋鋪。今日朋友就換左間新派素食店,原來仲要係小黃店添。小店位於長沙灣政府合署附近,行幾個街口就到,非常易搵同方便。門面簡單清新,完全符合走年輕人路線。朋友book枱,但只可以1小時用餐,有點可惜,亦得明白。視察小店可內納20多人左右,而用緊餐嘅食客真係偏向年輕人。哈哈哈哈...自己感覺又年輕左其實個menu,個個都好吸引,好想試,我叫左個impossible burger 同啤酒,朋友就叫左個冬蔭公燴飯。老實講我都未試過啲新豬肉,但試完真係覺得好好,仲好食過啲真豬肉。而且佢個sauce好夾,所以極速....清左個包。咁第時要食素都多一個選擇大力推薦!

門面簡單清新,完全符合走年輕人路線。

朋友book枱,但只可以1小時用餐,有點可惜,亦得明白。

impossible burger

老實講我都未試過啲新豬肉,但試完真係覺得好好

咁第時要食素都多一個選擇

大力推薦!

2020-03-11
impossible burger
2020-03-11 97 瀏覽
我身邊有些吃素的朋友大力推薦我這個肉吃獸來這間餐廳,今晚終於和她來了。book左夜晚7點,入座率好高,好彩有book位。裝修簡約,有文青Cafe feel,都幾適合打卡📸餐牌非常貼心,每一道菜所用嘅材料都有特別標示着🥰👍🏻👍🏻朋友點了🥢冬蔭意大利飯和一杯🥢青蘋果西芹羽衣甘藍燕麥奶🥢意大利飯嘅冬陰功味非常香,香料味好重Creamy既口感都有!不過有點辣 🥛青蘋果西芹羽衣甘藍燕麥奶我飲咗一啖,完全冇羽衣甘藍嘅味道,係青蘋果味佔多一點,好健康嘅感覺我點了👑🥢不可能漢堡包和🥛香蕉火龍果燕麥奶完全食唔出佢唔係肉造的,非常驚艷!漢堡入邊有埋車打芝士、洋蔥等,夾埋一齊食,同出面嘅漢堡冇分別👍🏻👍🏻👍🏻啱晒我呢啲肉食獸,想扮健康,又好想食好味嘅嘢伴菜仲要係炸番薯條😻好脆好香🥛香蕉火龍果燕麥奶香蕉味甜,好易入口其實我本身不飲牛奶的,但這杯完全沒有奶味非常好🥰一定會再嚟幫襯,價錢合理,味道好又健康🤩
裝修簡約,有文青Cafe feel,都幾適合打卡📸
餐牌非常貼心,每一道菜所用嘅材料都有特別標示着🥰👍🏻👍🏻

朋友點了🥢冬蔭意大利飯和一杯🥢青蘋果西芹羽衣甘藍燕麥奶
🥢意大利飯嘅冬陰功味非常香,香料味好重
Creamy既口感都有!不過有點辣

🥛青蘋果西芹羽衣甘藍燕麥奶

我點了👑🥢不可能漢堡包和🥛香蕉火龍果燕麥奶
完全食唔出佢唔係肉造的,非常驚艷!
啱晒我呢啲肉食獸,想扮健康,又好想食好味嘅嘢
伴菜仲要係炸番薯條😻好脆好香

🥛香蕉火龍果燕麥奶
香蕉味甜,好易入口
其實我本身不飲牛奶的,但這杯完全沒有奶味非常好🥰

一定會再嚟幫襯,價錢合理,味道好又健康🤩
2020-03-08 253 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------💛#黃店💛12/6,5/8,11/11,13/11,18/11罷工---------🍜日式定食 $88定食包括麵豉湯+什錦配菜+烏冬+甜品+熱玄米茶-什錦配菜有枝豆、炸南瓜餅、凍豆腐、蕃薯仔、酸瓜木耳、綠茶厥餅。炸南瓜餅外脆內軟,南瓜勁甜又好足料。烏冬好有咬口又好大碗,配2片油豆腐。諗唔到食咩可以揀定食,咸到甜嘅配菜都有,咩都食到又夠哂飽。----------呢間係素食Cafe,有日式同西式菜式,有日式定食/意粉/漢堡,部分蛋奶素菜式可轉為全素或走五辛,落單同店員講~因為係小店,可以預早訂位,就唔洗等咁耐💛----------🔎素年 Years🚩深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
💛#黃店
💛12/6,5/8,11/11,13/11,18/11罷工
---------
🍜日式定食 $88
定食包括麵豉湯+什錦配菜+烏冬+甜品+熱玄米茶
----------
因為係小店,可以預早訂位,就唔洗等咁耐💛
🔎素年 Years
🚩深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖