2021-11-28 250 瀏覽
近排聽講深水埗有一間食素嘅餐廳比較出名,叫做素年,上次盲中中咁去咗諗住Walk in,但係full booking冇位,失望而回。今次醒咗,訂定枱,準時入座。我叫咗一份不可能漢堡,其實我作為一個食肉獸,要唔食肉真係有啲難度,我已經抱住一個去佛堂食齋嘅心情去享受呢個不可能漢堡。漢堡一到,睇落又幾吸引,食一啖,咦,又唔係好齋喎,幾驚喜。另外跟餐有一份炸番薯條,夠趣,夠甜。我仲嗌左一杯薑黃latte,健康好飲。****************評分 : 7/10簡評 : 齋得來又幾好食喎
另外跟餐有一份炸番薯條,夠趣,夠甜。
我仲嗌左一杯薑黃latte,健康好飲。
****************
評分 : 7/10
簡評 : 齋得來又幾好食喎
2021-08-22
2021-11-24 190 瀏覽
第一次寫食評,唔寫都對唔住自己,誠心推介的一間鮮為人知嘅小小店,唔起眼,食完你就會返轉頭㗎啦!年青人嘅小店,食物大大碟,有睇頭。近地鐵站,搵食方便。平靚正,講完!

年青人嘅小店,食物大大碟,有睇頭。

近地鐵站,搵食方便。

平靚正,講完!
2021-11-24
慶祝紀念
生日
  • 不可能漢堡包
2021-11-24 235 瀏覽
其實想試呢間餐廳好多次,但每一次都會見到大排長龍而卻步。咁啱今日唔太多人等位,終於都可以食到試完終於都明白點解會日日爆場,雖然價錢唔平,但食物質素真係幾高腐乳意大利粉 - 非常新穎,腐乳味香濃,但唔會太膩,不過幾飽肚~焗大啡菇 - 不過不失,唔算好驚喜。竹炭豆腐漢堡 - 本身對呢個充滿期待,但有少少失望。豆腐都算香口,不過味道太淡,加埋配料咬落口都好淡味,冇乜汁料。香蕉火龍果燕麥奶 - 排便之選,味道清甜好夾,解渴青瓜燕麥奶咖啡 - 比呢個配搭吸引咗,第一啖飲落冇乜青瓜味,但之後再飲就會飲到青甜嘅青瓜香,幾特別,值得一試

焗大啡菇 - 不過不失,唔算好驚喜。

香蕉火龍果燕麥奶 - 排便之選,味道清甜好夾,解渴

腐乳意大利粉糖大啡菇
豆腐竹炭漢堡
香蕉火龍果燕麥奶&青瓜燕麥奶咖啡
2021-11-18
5 分鐘 (堂食)
腐乳意大利粉糖大啡菇
香蕉火龍果燕麥奶&青瓜燕麥奶咖啡
4人同行, 我地叫左1)  日式定食:  個烏冬湯底係甜既, 唔係清甜, 係落左好多糖果種甜, 個湯都只係室溫, 味道好古怪, 湯凍左都幾失望下茄子好油, 索哂油, 好唔健康蕃薯估你唔到係用醬油煮, 好奇怪既煮法舊豆腐唔夠汁個麵鼓湯係凍既, 好懷疑佢係咪同人生一樣, 咩都係整定上枱既時候個waiter 如果唔係因為我叫住佢, 佢應該已經成兜湯淋落張枱度, 拎到個盤斜過比薩斜塔啊! 老細你究竟請左啲咩人返工? 啲service 真係驚嚇 2) 不可能漢堡包個包都幾好, 不過配咁甜又淋左既蕃薯條真係太脷, 整體來講唔多夾個包, 好似配返正常薯條/ 沙律菜會好啲3) 不可能肉醬意大利粉實情就係蕃茄dry意粉一大篤...味道酸到爆之餘最要命既係啲意粉居然係斷開一節節.....意粉冇哂咬口,根本係煮到過哂龍, 咁都拎得上枱比個客食都太唔尊業4) 大啡菇講真...係街市買既大啡菇會大隻過佢2倍....個伴碟既羽衣甘藍仲多過佢, 咁都收你$44加一有點過份5) 日式咖哩意大利飯成晚最正常係呢個, 用咖哩磚整都幾難唔好食, 除非連咖哩磚都要孤寒唔肯落啦最後, 佢地8點幾就迫啲人埋單夾人, 9點就話之你
4人同行, 我地叫左
茄子好油, 索哂油, 好唔健康

蕃薯估你唔到係用醬油煮, 好奇怪既煮法
舊豆腐唔夠汁
個麵鼓湯係凍既, 好懷疑佢係咪同人生一樣, 咩都係整定

老細你究竟請左啲咩人返工? 啲service 真係驚嚇

2) 不可能漢堡包

3) 不可能肉醬意大利粉

4) 大啡菇

5) 日式咖哩意大利飯

最後, 佢地8點幾就迫啲人埋單夾人, 9點就話之你食唔食哂都收碟, 仲有女員工未到9點半就執袋走人.
以行cafe路線來講真係有啲待客不周, 我地連杯野飲都未飲完就比人趕走.
我諗佢地其他
日式咖哩意大利飯
大啡菇
不可能肉醬意大利粉
2021-11-13
$152.9 (晚餐)
日式咖哩意大利飯
2021-11-17 263 瀏覽
正👏👏👏朋友提議去深水埗一間食素的cafe, 我係笫一次食西餐模式的素餐,地方簡潔,感覺味道不錯,有點驚喜嘅,下次會帶埋老公一齊去的👍👍👍👍👍👍😋😋
作為食肉獸,真係甚少食全素。但見到深水埗開左一間日式嘅素食又覺得幾特別,於是就黎試一試。無論餐廳環境完食物擺設都係簡樸嘅日式風格,又幾吸引人黎打卡。🍱日式定食三文魚陣味真係好似三文魚😳🥙生酮純素沙律碗普普通通,唔係太啱我地口味

🍱日式定食
三文魚陣味真係好似三文魚😳

🥙生酮純素沙律碗
普普通通,唔係太啱我地口味
2021-11-09 346 瀏覽
咁啱行過見到靚靚地就入左去了原來係素食cafe4點幾去到唔洗等位,直接就入得去食後面嘅書架好適合打卡影相📸️不可能漢堡包配蕃薯條🍟第一次食impossible burger,係幾好食嘅,但可能真係食唔慣,都係覺得有少少其他味,不過成個包都幾juicy,又多料蕃薯條好好食!一定要食!外脆內軟!焦糖脆脆檸檬撻🍋自家製嘅檸檬撻,有少少酸,應該唔係個個都handle到嘅酸,不過我自己就ok嘅。
咁啱行過見到靚靚地就入左去了
原來係素食cafe
4點幾去到唔洗等位,直接就入得去食
後面嘅書架好適合打卡影相📸️
不可能漢堡包配蕃薯條

不可能漢堡包配蕃薯條🍟
蕃薯條好好食!一定要食!外脆內軟!
焦糖脆脆檸檬撻

焦糖脆脆檸檬撻🍋
2021-10-30 517 瀏覽
本來我係無肉不歡嘅人😅如果唔係朋友想食都未必會揀佢😛我都係平日嘅lunch time去嘅其實都唔係等左好耐而且佢會留低電話 到你嘅時候打俾你所以都唔洗留係嗰度等我哋揀左日式咖喱吉列豬扒飯同埋一個impossible嘅漢堡包本身我都對佢冇咩期望點知又唔係喎 食落完全冇唔食肉嘅失落感反而都真係勁好食 個素豬扒夠脆夠熱啲蘆筍超新鮮勁好食 比佢個豬扒仲好食而且勁大份 你係唔會一個人食得晒個漢堡包塊肉又係勁juice 咬落去會爆汁 不過最好食都係佢個蕃薯薯條又香又脆 唔會炸唔夠熟硬到死😋食得勁飽勁滿足 一定會再去!
本來我係無肉不歡嘅人😅
而且勁大份 你係唔會一個人食得晒
個漢堡包塊肉又係勁juice
咬落去會爆汁 不過最好食都係佢個蕃薯薯條
又香又脆 唔會炸唔夠熟硬到死😋
食得勁飽勁滿足 一定會再去!
2021-07-15
10 分鐘 (堂食)
2021-10-30 646 瀏覽
之前試過荃灣既素年,今次就試埋深水埗既分店。佢地每件分店既menu都有少少唔同,今次就試左荃灣分店冇既日式定食。食物質素一樣高,份量都係咁大😂有機會想再去埋佢其他分店試🤤  1️⃣日式定食($88) 有六小碟小食,好豐富🤩入面最鍾意既係佢既香芋波波,炸得脆,而且食落甜甜地😋另外其他每款小食都整得幾好食,好似燒茄子有啲醬汁食落唔會感覺好寡、豆腐夠滑浸住啲酸酸甜甜既汁、蕃薯好軟糯👍另外仲有烏冬,湯底清清地,烏冬食落滑一滑,仲有兩片甜甜地既腐皮。麵豉湯入面有啲豆腐粒、海帶,味道正常。整體黎講成餐食落好豐富好滿足☺️

1️⃣日式定食($88)

日式定食
一講素食或者去開深水埗就會諗起呢間cafe,其實之前都黎過幾次,再出現就知好食啦!由於鍾意食risotto,所以今次叫左兩個😂 日式咖喱吉列豬扒意大利飯個咖喱汁好香濃但完全唔辣,個飯夠滑,軟硬適中。仲有勁多配菜,吉列素豬扒夠晒脆,唔講唔知原來唔係真肉,上面仲有兩塊煎蘋果🥰冬陰功意大利飯一聽就覺得好fusion,本身鍾意#冬陰功,好奇用個湯黎煮#risotto 會係點?個味有晒冬陰功果種酸辣味,我仲可以覺得再酸d!整體兩個飯既味同texture 同做得好好,令我食既飯量比平時多左好多🤨 重點夠晒大份,兩個女仔係會食唔晒😂

日式咖喱吉列豬扒意大利飯

冬陰功意大利飯

2021-10-25 682 瀏覽
呢間已經食咗幾次見已經好耐冇食過,嗰日放假就早幾日book定位去食😍 座位唔算多,唔想去排隊嘅話可以打電話去預約的☺️ 好食又真正健康又行Fusion 嘅素食餐廳🥰🥰♥ 不可能漢堡包🍔 $128呢個每次黎都必嗌‼️真係超好食😍 配料有不可能漢堡(真心諗緊自己係咪食緊肉🤣口感勁似顏色質地睇落仲要做到7成熟甘超讚🙈)火箭菜、純素車打芝士🧀、洋蔥🧅、意大利黑醋,不過純素都唔好prefer會好濃牛肉味同芝士啦😉 伴碟番薯條好好食甜甜地,平時唔食薯條嘅我都食得晒😋♥ 肉燥米形意粉 $98唔好搞錯,呢個唔係意粉我以為米形意粉類似螺絲粉之類😂😂😂 所以一上到枱有少少失望嘅🙈 但係其實口感唔錯,配料有新豬肉冬菇同豆苗,但係覺得略為偏鹹咗少少🤏 下次都係嗌返意粉穩陣啲😂♥ 焦糖脆脆檸檬撻 $58係自家製純素嘅甜品,一上枱第一時間就係食脆脆 有冇人同我一樣好鍾意食焦糖脆脆🤣,但係檸檬撻味道有啲似飲緊熱情果梳打咁🙈 有種類似揮發出嚟嘅感覺🤔個人覺得有少少奇怪♡ 主食都會送熱玄米茶/凍伯爵茶,間唔中都會幫襯一次嘅餐廳❣️素食得黎睇得又食得😋仲要份量係大份㗎‼️幸好嘅係佢有得電話訂座,因為真係好憎等位🤣有時勁肚餓等極都

♥ 不可能漢堡包🍔 $128

♥ 肉燥米形意粉 $98

♥ 焦糖脆脆檸檬撻 $58

♡ 主食都會送熱玄米茶/凍伯爵茶,間唔中都會幫襯一次嘅餐廳❣️素食得黎睇得又食得😋仲要份量係大份㗎‼️幸好嘅係佢有得電話訂座,因為真係好憎等位🤣有時勁肚餓等極都未有得食真係好慘
2021-10-23 335 瀏覽
純粹個人意見。同事朋友介紹,見此apps多like。就平常心過來品嚐。平日近下午茶☕️時間都要等好幾張桌約半小時先可入座。見餐牌的食材及價錢沒有性價比可言,例如豆腐原塊上。最低消費平均一人都近$100,飲品得兩款茶選擇,咖啡奶茶都要加錢。一般香港的餐廳或者茶餐廳普通熱咖啡奶茶都免加錢如果是餐飲的話。是較健康的選擇,譬如拿原塊豆腐吃。格局是茶餐廳比較乾淨,不是黃金地段。personal opinion,it is expensive in terms of ingredients and the set up of the dish during the pandemic. Taste are alright, just raw ingredients like tofu fried and served, it is a healthier choice. It is not valuable. what can you expect?
豆腐漢堡
2021-10-22
30 分鐘 (堂食)
2021-10-21 217 瀏覽
一間好食得來又真正健康既素食餐廳四川擔擔意大利粉fusion得黎味道係正常既,係諗得到既味道,驚喜唔大,不過越食越辣,但只食到10小辣既我都係食到既😂生銅薑黃椰菜花扒較有趣,一碟有勁多superfood,用薑黃整椰菜花好有新意,而且尼種調味唔會為卡路厘造成負擔,真正做到好食得來又健康!影唔到既牛油果醬都係較輕身既醬料,一啲都唔濟黑芝麻latte都係推介, 比一般latte 薄身,但味道較濃,好正🧡
一間好食得來又真正健康既素食餐廳
2021-10-20 133 瀏覽
日式吉列豬扒意大利飯 ($108)非常推薦雖然係素豬扒但肉質同真肉好貼近唔會乾爭爭咬落去外脆內冧唔會有平時素肉個種味精味至於咖喱飯就係一貫日式咖喱飯既口味微辣有咖喱香配埋蘋果蕃茄仔雞髀菇同露荀同埋絕對唔需要擔心唔夠飽女仔可以share黎食芥籽香蒜烤大啡菇 ($48)烤菇面頭舖咗切碎咗既菇 洋蔥 蒜頭用芥籽炒香食落會有啲似落咗wasabi 有芥末香但唔辣既味道幾特別但就未必個個食得慣
日式吉列豬扒意大利飯 ($108)
非常推薦
微辣有咖喱香
配埋蘋果蕃茄仔雞髀菇同露荀
同埋絕對唔需要擔心唔夠飽
女仔可以share黎食

芥籽香蒜烤大啡菇 ($48)
烤菇面頭舖咗切碎咗既菇 洋蔥 蒜頭
用芥籽炒香
食落會有啲似落咗wasabi
有芥末香但唔辣既
味道幾特別
但就未必個個食得慣
2021-10-14 328 瀏覽
《素年》 系列 絕對係新派日式純素既始祖 高超的烹調技巧👨🏻‍🍳 將最簡單的食材配合得淋漓盡致 與簡約的裝修構成恰好的對比。 值得一提的是滿滿一棵棵莞茜🍀的意粉🍝 對我這「莞茜控」簡直係夢想成真!Sunday brunch @ Years HK Pioneer in the Japanese fusion scene - superb culinary style coupled with with cleverly crafted innovative ingredients.Must-haves:- Aglio E Olio (Cilantro 🍀 Remix) w/ sundried Tomato, lotus and baby corns 🌽 - Katsu Curry Risotto 🍛 w/ Omnipork cutlet pig 🐽 , asparagus🎋, king oyster mushroom oyster 🦪 , apple 🍎 , cherry tomato 🍅

《素年》 系列 絕對係新派日式純素既始祖

Sunday brunch @ Years HK

Must-haves:
2021-09-12
15 分鐘 (堂食)