2016-11-03 224 瀏覽
難得我呢個新界人飄洋過海黎到港島既北角, 見到佈置得好new york broadway style餐廳,耳濡目染之下我想係度當一晚紐約過客,好好享受呢個紐約之夜。酷愛黑松露既我地選擇左呢度既黑松露雜菌扁意粉,意粉散發清幽既黑松露香氣,鮮嫩露筍同雜菌倍添田園風味,creamy度高。作為一夜紐約客,點可以唔叫美國紐約特色小食水牛城雞翼呢~ 雞翼一番香炸後,皮脆肉嫩,雞翼微辛帶點甜,如想酸味多一啲可以點旁邊既奶酪醬汁調調味,個人喜歡就好。熱溶芝士薯條,所用芝士為車打芝士,味道濃郁,不過要盡快食,因為凍左芝士同薯條會變得「難離難捨」好難分開。紐約客既美國招牌啤酒烤雞人氣十足,開頭都擔心叫唔到,因為都唔少人都叫,好彩未賣哂都仲有得叫。原隻啤酒雞高掛係啤酒樽之上,已經令我同朋友目不暇給,不斷要同佢相機食先。雞隻四面既外皮烤得非常酥脆,裡面肉既部份啤酒慢慢蒸發出黎,維持嫩滑肉質該有既肉汁,同時添上微微既啤酒麥香,好食到不得了。旁邊蕃茄,薯角,茄子亦烤得汁多美味,絕不輸比主角啤酒雞。隨著「broadway」燈光熄滅,我呢個紐約過客之旅亦都結束。

旁邊蕃茄,薯角,茄子亦烤得汁多美味,絕不輸比主角啤酒雞。

2016-11-02 178 瀏覽
你一直嚷著要吃炸薯條漢堡包今天就滿足你兩個願望是日是萬聖節四處都佈置了應節的擺設餐廳還特別推出了萬聖節大餐雖然有南瓜的菜式很吸睛但我們還是堅持心目中的漢堡薯條安格斯漢堡名不虛傳肉味香濃之餘更有豐富肉汁咬下去肉汁失禮地溢出薯條是強壯粗身型脆脆外皮包裹著軟軟的薯肉堪稱是薯條界中的皇者不諳酒性的我倆以沙冰代替草莓與蜜桃率性熱情與冷靜理性我偷望了你在享受薯條的一瞬間那個最動人的會心微笑
你一直嚷著要吃炸薯條漢堡包

不諳酒性的我倆以沙冰代替

草莓與蜜桃

率性熱情與冷靜理性

我偷望了你在享受薯條的一瞬間

那個最動人的會心微笑
2016-10-31
2016-10-30 210 瀏覽
早排同朋友係附近食過間唔錯嘅美式餐廳,價錢抵,都係大大份,都想分享一下,間餐廳係港濤軒地下嘅地鋪,餐廳環境寬敞,入門口就見到水吧,轉另一個方向又有個空間,重有啲較高身嘅吧枱位置,咁都有梳化位,座位選擇都多!店員安排坐在投影牆邊,較邊位置,一望大半個場餐牌有套餐,亦有散叫,兩樣都好抵食,套餐份量多,怕吃多了,點了個美式辣肉腸薄餅$98,上面放滿了蕃茄,青椒,當然不能少嘅辣肉腸,用了厚身嘅薄餅底,入口時好有口感,不是太乾可能因為充滿肉汁嘅蕃茄關係,重有入口煙韌嘅芝士,六大件份量啱啱好,有空間吃其他食物!加多個BLT 漢堡包$78,厚厚嘅脆包夾住塊充滿肉汁嘅漢堡扒,上面重有塊香脆煙肉,同埋已經容化嘅芝士,真係夠晒口感,當然真係不能一口就咬晒成個包,要再張大啲先得放入口,漢堡扒充滿肉汁,真係滿足到我愛吃肉嘅要求!加多個野菌牛柳粒意粉$108,牛柳肉質嫩滑軟熟,而意粉係充滿肉汁嘅長通粉,再加埋不同顏色爽口嘅椒,入口真係充滿不同口感!另外重有好多唔同嘅手真啤酒選擇,如果同朋友食飯吹水亦是一個好地方!
店員安排坐在投影牆邊,較邊位置,一望大半個場
另外重有好多唔同嘅手真啤酒選擇,
如果同朋友食飯吹水亦是一個好地方!
2016-10-20 168 瀏覽
今晚和太太往new York diner食晚餐, 我們點了兩客晚餐, 一份是芝士焗波士頓龍蝦, 龍蝦肉炒飯, 凍奶茶和忌廉西蘭花湯, 而太太則點了卡邦尼帶子燴飯,凍蜂蜜lemon水和沙律。芝士焗波士頓龍蝦, 龍蝦汁香濃, 龍蝦肉質味美, 配上的菇和露筍也好爽口, 龍蝦肉炒飯炒得好香, 龍蝦肉新鮮爽滑, 忌廉西蘭花湯好足料, 西蘭花味香濃, 好香忌廉味,不錯晚餐;奶茶味道不錯, 但略嫌奶味不夠濃, 如果加多點淡奶會香一點;卡邦尼帶子燴飯, 飯味香滑, 好濃忌廉味, 層次豐富, 好好食的燴飯;凍蜂蜜lemon水則略蜜蜂蜜太多, 飲落有點口喝, 好果減少一點蜜糖好些;最後沙律菜和車厘茄新鮮, 配上沙術醬好好食, 整體餐廳環境舒適, 食物質素不錯的西餐
沙律
忌廉西蘭花湯
凍奶茶
卡邦尼帶子燴飯
芝士焗波士頓龍蝦, 龍蝦肉炒飯
2016-10-20
2016-10-20 2400 瀏覽
真係好期待可以去 New York 旅行可惜一想到要搞 visa 就懶得 plan接完朋友放工去附近食飯佢就揀咗間佈置好有紐約品味嘅<紐約客>一坐低已經比玩味嘅格局吸引着真係好fit  NY style我們被安排坐四人枱位置闊落 樓底又夠高空間感大坐得好舒服咁就一於叫左我哋兩個都鍾意食嘅 NY wings水牛城雞翼外層烤得十分乾爽熱哄哄的而肉質保持嫩滑多汁秘制 sauce香香辣辣很有水準十分香口完全不油膩American style 嘅精粹當然要叫 hamburger 啦美國牛肉漢堡 $78我自己覺得配薯角就最啱 feel重用一個  basket 上菜賣相就交足功課啦有質素又美味的牛肉漢堡牛肉味濃郁而且混合了新鮮洋蔥令口感十分豐富然後又好抵咁樣 +$25 upgrade佢就有soup同埋我有 drink一杯啦home made soup是比較淡口的青豆忌廉湯夠晒健康飯桶再要加一個拿破崙海鮮燴飯帶子夠大粒青口啖啖肉飯煮得好好食~~軟硬度適中成個拿破崙汁好討好我叫咗杯凍奶茶我覺得真係好奶囉跟住店員話當晚有得送雪糕球我就揀咗紫薯雪糕幾好味好 creamy 甜度又適中因為外面下
真係好期待可以去 New York 旅行

• NY wings
  • 美國牛肉漢堡
  • New York cheese cake
2016-10-18 236 瀏覽
艾迪少去北角覓食🙄係時候開始跨區尋寶呢間餐廳都幾開揚~我堅...喜歡落地大玻璃望街景👀困公司困屋企望牆都夠哂苦了<紐約頂級牛柳大蝦> 🐮$163牛柳五成熟🔥切開中間嫩紅,而旁邊位置有微焦,食落都算鮮嫩多肉汁💦而大蝦有調味醃完再燒過,伴邊有3色燒椒跟蕃茄仔
艾迪少去北角覓食🙄係時候開始跨區尋寶

<紐約頂級牛柳大蝦> 🐮$163

紐約頂級牛柳大蝦
2016-10-13
2016-10-16 207 瀏覽
好耐無同好朋友見喇佢帶左我去北角一間美式餐廳到食好西餐廳美式摩登裝潢一入去已經覺得自己離開左香港除散叫外仲有2人餐我地就選擇左散叫加25 就可以升級個餐可選擇湯/沙律及飲品其實黎食既其中一個原因都係因為呢隻雞呢隻叫啤酒雞 賣相非常吸引店員話雞係先用啤酒醃再燒食落口 會食到啤酒既但味道偏淡 食既時候我地加返d鹽就岩岩好豬肋骨呢個佢地既醬汁惹味而肉質好腍 食既時候肉同骨好易就可以分開超讚👍🏻魚柳Burger大大份!魚柳炸得外脆內嫩而包帶有蒜味 再配返小小沙拉醬滋味無窮另外 佢地既薯角亦好出色食到我地唔識停而餐廳正進行送雪糕優惠有4款味 我地叫哂我就食左榛子味 味道唔太甜 重重榛子味及有榛子粒係入面 口感不錯除左食飯外,呢到都有唔同類型既酒,手工啤酒放左工黎happy hour 亦不失為一個好選擇!
好耐無同好朋友見喇

另外 佢地既薯角亦好出色
食到我地唔識停
而餐廳正進行送雪糕優惠
有4款味 我地叫哂
除左食飯外,呢到都有唔同類型既酒,手工啤酒
放左工黎happy hour 亦不失為一個好選擇!
2016-10-13
早前曾經係Instagram見過有人食過呢間餐廳嘅漢堡包同好大杯嘅飲品, 賣相相當吸引! 今日放工後相約朋友黎到呢度, 終於有機會可以試到啦😊餐廳好大好寬躺! 簡約嘅裝修 同門口旁邊嘅一幅塗鴉牆形成咗強烈嘅對比, 好有美式feel❤️啱啱遇着剛剛碰上星期二回饋日, 晚餐買一送一優惠, 令價錢更加吸引😀😀😀👍🏻因為當日轉左餐牌關係, 沒有小食提供😭😭😭同朋友叫咗兩客野食, +$25 可以升級為套餐可選:- 是日餐湯/沙律 & 一杯普通飲品🌱沙律菜食落爽脆, 加左少落沙律醋吊味, 沙律醋唔係黑醋, 味道唔會過重. 唔錯!是日餐湯係南瓜湯, 南瓜湯飲落好有南瓜既質感, 沒有肉煮成既關係重味者既我略嫌覺得比較淡味, 但朋友反而覺得幾好飲🙈兩者比較個人覺得前者既沙律比較好!President Doubble Cheese Beef Bruger 總統雙層芝士牛肉漢堡 $118一上枱既氣勢絕對唔野少!雙層牛肉漢堡厚到有d似 雙層巴士咁🚌, 成個burger既厚度起碼超過10cm😳除左漢堡 & 芝左外, 仲有蕃茄, 紅洋蔥, 生菜&酸瓜, 材料相當之多嫁!漢堡肉質食落好鬆軟而且有牛肉既香味~ 配埋其他

今日放工後相約朋友黎到呢度, 終於有機會可以試到啦😊
因為當日轉左餐牌關係, 沒有小食提供😭😭😭

同朋友叫咗兩客野食, +$25 可以升級為套餐

可選:- 是日餐湯/沙律 & 一杯普通飲品

兩者比較個人覺得前者既沙律比較好!

一上枱既氣勢絕對唔野少!

漢堡肉質食落好鬆軟而且有牛肉既香味~ 配埋其他配菜一齊食中和返食太多肉既油膩感覺👏🏻

不過因為牛肉太過多既關係夾到下面個包扁左, 而且女仔食落去會有d 呢hea..🙈🙈🙈

不得不提呢個burger配上既薯角, 辣鮮熱辣食落脆卜卜,

薯角內裡好粉, 正正就係我最中意果種口感~

就算熱氣都令人忍唔住食多幾舊!😋😋😋
Surf & Turf – Grilled Prawn and Beef Fillet 頂級牛柳伴大蝦 $193

朋友唔係太生既牛肉關係叫到份牛柳有7成熟… 一切落去已經覺得好熟!😰

(個人食開5成, 點解你要咁對塊牛扒~~~~~😭😭😭)

雖然牛柳有7成熟, 切落去入面只有1%係見到有少量既粉紅色..

不過口感唔會好硬, 可能因為係牛柳既關係所以口感都會較林~~😳

牛柳林身食落都帶有些微牛香味, 估唔到又唔錯! 👏🏻

不過如果係5成熟效果一定更好!🙈🙈🙈

整體覺得呢度既食物有用心製作! 上網睇到原來已經有3間分店喇! 繼續努力💪🏻

唔知係我胃口比較少, 定呢度既份量比較大, 一個女仔其實未必食得晒一個餐, 提議大家關心share食可以每樣都試下❤️
2016-10-11
2016-10-09 1299 瀏覽
北角這個舊區西餐廳雖然選擇不多,但總係會有幾間係左近的。是晚與朋友試試New York Diner!環境寬敞舒適,有落地玻璃,裝飾佈置均富有特色!角落位有高身枱凳迎合不同客人的喜好~有不同套餐選擇~不過我與朋友是無雞不歡的!最後還是決定散叫食物~水牛城辣雞翼 - 食落甜而不辣~雞翼肉質不乾,皮層亦煎得香脆不油膩!再食埋旁邊的沙律,微微清清腸胃之餘亦減少滯感~熱溶芝士薯條 - 挺飽肚的小食~薯條雖然不是扭紋款而是普通直身系,但厚度及咸度均已搭夠出其簡單的美味!面層車打芝士份量不過不失,但建議要立刻進食,否則芝士會牢牢黏實薯條,會影響味道及比較難分離的!黑松露雜菌意粉- 份量不少!意粉索滿醬汁,食落既彈牙又濃郁~即使配上蘑菇及蔬菜的簡單配搭,味道亦不錯!美國招牌啤酒烤雞 - 吸睛度十分高!烤雞坐在啤酒樽上,造型別緻之餘還有一番特別的風味呢!相機食先後店員把烤雞切割成四份,烤雞肉質厚實不嚡身之外同時亦滲有微微的酒香~另外配上酸酸味味的蕃茄仔及不太油膩的薯角,很飽呢!自由女神梳打(玫瑰+綠茶) - 飲落散發出淡淡的綠茶香,玫瑰花瓣雖然落左不少份量,不過絲毫飲不出有玫瑰味!大大杯又夠冰凍,與朋友
有不同套餐選擇~不過我與朋友是無雞不歡的!
最後還是決定散叫食物~
熱溶芝士薯條 - 挺飽肚的小食~
即使配上蘑菇及蔬菜的簡單配搭,味道亦不錯!
美國招牌啤酒烤雞 - 吸睛度十分高!
烤雞坐在啤酒樽上,造型別緻之餘還有一番特別的風味呢!
大大杯又夠冰凍,與朋友一起share飲就最理想不過~
2016-10-08 326 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。New York Diner.北角的紐約風。✰•*˚ ✿✿舌尖上的北角✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 和朋友一起去北角走動,首次看到一家落地玻璃窗的CAFE 既有梳化又有高櫈,感覺舒服,反正有點餓了,不如就一試這家新邂逅的餐廳吧 酒類選擇多多,小食也不錯,看來是不少人摸酒杯底的好去處 DINNER時間,當然點個套餐來試試 蜂蜜檸水:甜蜜檸水是工作後的安慰飲品,無太甜的刺激,夠健康,不錯 Starter:廚師沙律——新鮮正菜,又有酸甜清新的番茄仔 Appetizer:辣肉腸魷魚配印度薄餅——辣肉腸應該這樣整!香辣惹味,印度薄餅是最佳拍檔;而彈牙魷魚圈配上茄醬又有一番香辣味 Main: 1.黑松露雜菌意粉——黑松露味香濃,配上雜菌更是菇香四溢 2.紐約客烤西冷、薯角——西冷烤得鬆軟,切開仍見熱燙的香氣升起,肉味濃郁而又肉汁豐富,香脆的薯角又是一個牛扒的絕配 Dessert: 紐約客芝士CAKE—— 酸酸甜甜的口感,綿密濕潤又鬆軟,因為藍莓是芝士的好朋友,正如甜品是西餐的最佳總結一樣 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★

雜感女生 好味日記

˚*•。New York Diner.北角的紐約風。•*˚

✿✿舌尖上的北角✿✿

餓底飯聚

和朋友一起去北角走動,首次看到一家落地玻璃窗的CAFE

酒類選擇多多,小食也不錯,看來是不少人摸酒杯底的好去處

DINNER時間,當然點個套餐來試試

Starter:廚師沙律——新鮮正菜,又有酸甜清新的番茄仔

Main:

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆
2016-10-03
2016-09-12 960 瀏覽
Nice atmosphere, smells like a steakhouse. Not jammed with people. The service is kind of questionable, seemingly a mix of the actual owner, his jittery buddy, and another friend, rather than regular employees. Regular burgers are a decent deal. Even the BLT is a fair price, except the bacon is more like plain ham than American style bacon. Otherwise, the burger was tasty, but not exceptional.Bottled American beer and even Hoegaarden is overpriced, at 65/bottle. They did mess up my order, which
Bottled American beer and even Hoegaarden is overpriced, at 65/bottle. They did mess up my order, which was supposed to have a side of nachos, and when those nachos did come, they were just a basket of Doritos
. And had I not double checked the tab, I'd have missed that they charged me for an extra beer I didn't order, though that was probably just a mix-up.
Side of nachos
BLT Burger
2016-09-11
2016-08-30 811 瀏覽
今日中午約左北角嘅朋友聚下舊,無論系聚舊定傾計,我都林住穩個地方食好嘢,一邊食一邊開心咁傾計,真系好開心,佢屋企系北角呢邊,梗系由佢帶路去穩食喇,兩個人去撐枱腳,我叫佢穩個好好地嘅餐廳。佢帶左我去紐約客餐廳,餐廳環境還可以,幾適合兩三個人一齊食下飯,店員服務態度都幾好。鮮蝦沙律,真係會有幾隻鮮蝦仁,主要係蔬菜配蝦仁,蔬菜都尚算新鮮,再加兩粒番茄仔,唔錯。烤西冷扒煎得好似有D過火,有兩種醬汁,仲配左D薯角,我要左番茄醬同紅酒醬汁,我鐘搭配紅酒汁,牛扒睇落煎得有D過火,但又食仲幾嫩喔,肉質仲幾彈牙,牛肉比較有質感。芝士焗波士頓龍蝦,睇上去好有食欲啊,龍蝦雖然唔算話十分大隻,但烤得幾好,都幾飽滿,蝦肉都幾彈牙。紐約牛柳粒長通粉,朋友話都幾好食,通粉個汁整得幾好味,不過分量就比較適合女仔。凍蜂蜜檸檬水,幾清爽茶味,朋友話要點支手工啤酒飲先夠盡興,佢話啤酒幾醇厚,幾正宗。
2016-07-04
2016-07-03 599 瀏覽
北角最近開左間新店, 就入去食下先叫左個啤酒雞, 賣相幾吸引, 用個啤酒樽黎企住隻雞, 雞燒得不錯, 皮好脆, 肉質有咬口, 聞到淡淡既啤酒味, 雞SIZE岩岩好, 夠晒我食!!
北角最近開左間新店, 就入去食下先

叫左個啤酒雞, 賣相幾吸引, 用個啤酒樽黎企住隻雞,

2016-07-01 441 瀏覽
Tried this for the first time since most other eateries around this neighborhood were full but this eatery was less than half ful so went straight in and tried.Orered Two Brugers (Mushroom Burger & the Fish Burger) and an Asahi Draft beer.The food was so so ... However, dishes lacked freshness,  it wasn't hot and the wedge potatos were half warm... the bun weren't good either and lacked sponginess than say the buns from NEXT by McDonald's.   Pricing was moderate and for two people the total bill

The food was so so ... However, dishes lacked freshness,  it wasn't hot and the wedge potatos were half warm... the bun weren't good either and lacked sponginess than say the buns from NEXT by McDonald's.   Pricing was moderate and for two people the total bill came to $254.- which included a 10% service charge.

On thing that annoyed us was that for such a eatery,  we cannot use any credit card unless the total came to a net of $300.-  This is quite new yo us as most Western eateries around HK accepted credit cards !  Its more of an inconvenience than anything else so for us at least, its a first and will also be our last visit as there are many more eateries around town that are much better for the prices this establishment charged!   To be honest the food quality was like that of Pub menu quality!!  Disappointed
Asahi Draft Beer
2016-07-01
$127.00 (晚餐)
2016-06-30 459 瀏覽
新店!其實裝飾幾靚,不過真係好熱...會邊食流汗!一去到,一野坐低...omg, 佢地張chair 有釘突出黎!回家睇到大腿真係損左佢地員工都摸到有幾尖,只係換過張chair! 一句問候有冇事都冇野食唔貴,湯暖嘅唔熱嘅!Nachos, 好彩本身有味....因為佢d芝士得好少!仲要好多都冇溶嘅....相都應該睇到一粒粒Hahahaha! Drink ok, 唔太甜唔太淡。個魚d汁...好味!問佢拎多d都會比!nice 牛扒值得一讚!但2人餐只會食得包2個女生我地2個女仔去,食曬所有野都仲有quota 去第二到食甜品
野食唔貴,湯暖嘅唔熱嘅!

Drink ok, 唔太甜唔太淡。
個魚d汁...好味!問佢拎多d都會比!nice
牛扒值得一讚!