星期日和朋友去荃灣逛街,先到海之戀吃午餐~我們點了:和牛肉壽喜燒定食 $178相當大份!壽喜燒汁食甜甜地~配上肉質軟嫩的和牛冇得彈!另外還有兩款漬物和面鼓湯和白飯,食完真的大滿足!海鮮四色茶漬飯 $148茶漬飯選了香濃蝦湯🦐單獨喝已經嚐到濃濃的蝦味~海鮮四色有齊三文魚、藍鰭吞拿魚、甘蝦、魚子!食材新鮮,最喜歡甘蝦~鮮甜又漿口!可以兩吃~我先吃一半刺身飯,另一半則是茶漬飯吃法~🫶🏻把適量的飯和刺身放在小碗裏,放入熱湯和山葵享用~很有風味~可以加購不同的小物、甜品、飲品。我們加了:和風炸雞盛合(雞件/雞全翼) $35 新鮮炸起,非常香酥而多汁(≧∇≦) 冰雜莓&香橙紅茶 $20 很貼心地糖水另上,可以自己調較口味!非常雜莓芭菲 $68香濃牛奶軟雪糕,配上藍莓和草莓、脆脆、蒟蒻,很fresh !! 吃起來一點也不膩~幸福感滿滿!餐廳整體是和風設計,很吸引🤩而且還設有榻榻米,坐著邊吃美食,窗外紅葉🍁、海景🌊~正
星期日和朋友去荃灣逛街,先到海之戀吃午餐~

我們點了:
和牛肉壽喜燒定食 $178

海鮮四色茶漬飯 $148

可以加購不同的小物、甜品、飲品。
我們加了:
和風炸雞盛合(雞件/雞全翼) $35
新鮮炸起,非常香酥而多汁(≧∇≦)

冰雜莓&香橙紅茶 $20
很貼心地糖水另上,可以自己調較口味!

非常雜莓芭菲 $68

2023-11-30 23 瀏覽
做完野,一家大細行完商場再醫五臟廟,行過見到呢間裝橫簡約日式餐廳,仲有榻榻米坐吓。豪華原條鰻魚茶漬飯可以揀鰹魚湯/蝦湯,鰻魚肉厚味濃,每啖都感受到飯、魚、湯嘅香氣完美混合和牛壽喜燒一鍋入面半肉半菜,肉軟菜淋索晒湯汁,餸飯一流,呢度可以添飯所以咁就ko咗兩碗飯。期間限定和牛茶漬飯呢個都係和牛,不過就多左份焦香,可以就咁食一半先,淨低再茶漬,一飯兩吃白玉紅豆抹茶蕨餅太太非常喜歡的一個甜點,配上楓糖漿甜入心。而呢個就係女兒至愛,自選芭菲,將所有鍾意嘅元素放晒一齊,無得輸,食到舐舐脷。咁就過左簡單幸福嘅一晚
豪華原條鰻魚茶漬飯

和牛壽喜燒

期間限定和牛茶漬飯

白玉紅豆抹茶蕨餅
太太非常喜歡的一個甜點,配上楓糖漿甜入心。

咁就過左簡單幸福嘅一晚
🍁荃灣海之戀嘅紅葉茶屋最特別係有榻榻米打卡位,日式風格嘅座位同裝修。餐廳仲好貼心係戶外放左少少紅葉🍁🐠火炙。三文魚。鰻魚茶漬飯 $168每次黎紅葉茶屋都必叫茶漬飯,佢嘅茶係湯品,有蝦湯同鰹魚昆布湯揀,呢個揀左蝦湯,蝦湯會比較濃味,蝦味香濃,將飯加入小碗再倒入熱湯,鰻魚大概有半條左右,鰻魚肥美無骨。三文魚經炙燒後有陣陣焦香,油香十足。🍚豪華海鮮丼茶漬飯 $178刺身有三文魚、呑拿魚、甘蝦、帶子同魚子,刺身厚切,帶子有4粒。可以傳統食法,將山葵醬油點刺身同飯食。都可以加熱湯食,刺身飯配鏗魚昆布湯,清新口感更特顯刺身鮮味。除左茶漬飯,都有好多其他烏冬、丼飯等,好多選擇。☕️雪糕抹茶拿鐵抹茶控必點,抹茶味香濃得黎又唔會苦。仲可以加埋白玉增加口感。🍨自選特製芭菲 $75自選芭菲就可以揀晒自己鍾意食嘅野,雪糕當然揀左最愛嘅抹茶,配料可以揀3款,揀左厥餅、抹茶軟朱古力同黑蜜。再可以揀頂層嘅軟雪糕,期間限定嘅夕張蜜瓜味天然香甜。❣️非常推薦抹茶軟朱古力,生朱古力超滑🤍💚芭菲超多layer,有軟雪糕、玉米片、忌廉、銅鑼燒、寒天。脆卜卜嘅玉米片加埋cream 同抹茶雪糕食又脆又滑。一個甜品可以食到好多層次,非

🐠火炙。三文魚。鰻魚茶漬飯 $168
火炙三文魚鰻魚茶漬飯

🍚豪華海鮮丼茶漬飯 $178
豪華海鮮丼茶漬飯

除左茶漬飯,都有好多其他烏冬、丼飯等,好多選擇。

☕️雪糕抹茶拿鐵

🍨自選特製芭菲 $75

❣️非常推薦抹茶軟朱古力,生朱古力超滑

🤍💚芭菲超多layer,有軟雪糕、玉米片、忌廉、銅鑼燒、寒天。脆卜卜嘅玉米片加埋cream 同抹茶雪糕食又脆又滑。一個甜品可以食到好多層次,非常滿足
自選特製芭菲

火炙三文魚鰻魚茶漬飯
豪華海鮮丼茶漬飯
自選特製芭菲
2023-11-28 19 瀏覽
係秋冬天氣想食日本刺身又怕凍冰冰~ 可以一試茶漬飯~ 前日同男朋友去左海之戀既紅葉茶屋~見到佢地除左有烏冬,壽喜燒,拉麵各種定食外~仲有茶漬飯依個options豪華海鮮丼茶漬飯 (HK$178)有鰹魚昆布湯同香蝦濃湯選擇~我就揀左後者~湯超清又濃味~配飯黎講係超出我expectation 既好味~ 連男朋友試左啖湯都想Encore~ 店員上菜時都會附上茶漬飯教學豪華和牛壽喜燒定食(HK$218)有牛肉同和牛揀,男朋友揀左份量最多既佢😂~ 味道正常合理~紅葉甘三味(HK$88)分別係藍莓提拉米蘇,牛奶布甸同夕張蜜瓜軟雪糕三重奏~ 本身睇圖以為係紫薯Tiramisu 點知係藍莓~可惜偏酸🙈不過後兩樣都幾好味🤭總括黎講係有驚喜👍👍

豪華海鮮丼茶漬飯 (HK$178)

豪華和牛壽喜燒定食(HK$218)
有牛肉同和牛揀,男朋友揀左份量最多既佢😂~ 味道正常合理~

紅葉甘三味(HK$88)

總括黎講係有驚喜👍👍
荃灣海之戀多野食就係人都知,今日食到上3樓,前內清新簡潔既裝修令人感覺舒服,店員仲好好安排左特別既日式榻榻米座位俾我地🥰雖然係電子落單,但係佢每張枱都擺咗精美嘅餐牌,各類餐點分類精細而且選擇好多。🥩和牛肉壽喜燒定食🥩定食有兩款前菜,一款係日式酸蘿蔔,酸酸甜甜,好開胃,另一款係牛蒡絲,只係個開胃菜,已經令人食唔停口。我選擇嘅和牛🥩壽喜燒既牛有稍微煎一煎再加入洋蔥🧅、豆腐、大白菜、香菇🍄等等,配料吸曬和牛既湯汁,送飯一流👍🏻和牛入口即化,勁香既牛肉味,點每一個定食佢仲會跟個熱辣辣嘅麵豉湯,同埋一碗日本珍珠米白飯🍚,呢個set無記錯係200蚊都唔洗,cp值勁高。🐷豪華吉列定食(豬扒&廣島蠔)🦪炸得香脆既肥美廣島蠔🦪,廣島蠔鮮美又飽滿,口感富彈性,豬扒🐷有用簡單調味料醃過,加上薄薄既日式炸粉,豬扒🐷外皮酥脆,內裡肉質嫩滑。朋友仲有追加一份炸餃子🥟,餃子底部焦脆,一口咬落去,入面既豬肉同椰菜餡湯汁豐盈,正!🍣刺身5點盛🍣五款刺身都新鮮厚切,而5款之中,我最欣賞佢嘅牡丹蝦🦐,漿口既口感加上蝦既鮮甜,如果唔係食到勁飽,真係想encore😋😋

🥩和牛肉壽喜燒定食🥩

🐷豪華吉列定食(豬扒&廣島蠔)🦪

🍣刺身5點盛🍣
  • 牛肉壽喜燒定食
放工搵食,最想搵一間可以靜靜地chill下既餐廳慢慢食,慢慢嘆啦。行過海之戀,見有間新日本餐廳係3樓,幾好呀,高D,人流少D,唔使等位,裡面都坐咗唔少人,裝修環境又好舒服,就佢啦。坐低就安排坐咗去塌塌米包廂既四人位,私隱度十足,仲望到海景同餐廳露台嘅紅葉,幾有氣氛嘅。點咗兩個茶漬飯定食,可以就咁食,又可以撈埋熱辣辣嘅蝦湯,幾岩呢個時候食。🖤和牛茶漬飯 + 溫泉蛋和牛好嫩滑,好夠味,大大塊,一D都唔吝嗇咁鋪滿成碗飯。前菜配嘅牛榜絲同漬菜都好開胃。🤍Deluxe 鰻魚茶漬飯又係大大條鰻魚,好厚好大條,啖啖嘅照燒鰻魚,大滿足。🩶小食都花多眼亂,最後點咗明太子雞翼同一口帶子,炸得好香脆,炸粉部份唔算多,食到食材嘅原汁原味。

🖤和牛茶漬飯 + 溫泉蛋
和牛茶漬飯

🤍Deluxe 鰻魚茶漬飯
又係大大條鰻魚,好厚好大條,啖啖嘅照燒鰻魚,大滿足。
豪華鰻魚茶漬飯

和牛茶漬飯
豪華鰻魚茶漬飯
  • 牛肉壽喜燒定食
  • 鰻魚茶漬飯
2023-11-27 27 瀏覽
🚩紅葉茶屋原來依間係日本開過嚟嘅過江龍🇯🇵印象中開嘅時候冇好大力宣傳,但餐廳真係做到用作品說話,出品同環境都好好😌海之戀間分店仲有榻榻米包廂,望住個大海景,當日咁啱撞正日落,真係超靚超有feel🌅〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈海鮮四色茶漬飯 $148茶漬飯有得揀鰹魚湯同埋蝦湯當然要試一試少有嘅蝦湯啦~雖然佢嘅蝦湯唔係好似西式嗰種橙橙紅紅,係屬於清湯果一種,但蝦味十分濃郁🦐四款刺身質素都好好,吞拿魚冇筋仲可以任裝白飯添‼️🌈和牛肉壽喜燒定食 $178用嘅堅係和牛,而且佢哋自成一角一座山仔咁壽喜燒底部嘅蔬菜都吸滿湯汁,好軟軟淋淋除咗主菜之外仲有炒牛蒡,海帶作為配菜真係好似去咗日式茶屋咁💕🌈炸餃子 $38餃子皮炸至起起泡,控油好好一啲都唔油膩🌈和風炸雞盛合(雞件/ 雞全翼) $35雞全翼辣一辣又幾有驚喜,炸雞炸皮唔厚肉都尚算嫩滑值得一讚嘅係佢哋嘅他他醬,混合左青瓜,絕對係誠意之作🌈鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $35必叫必叫必叫‼️ ((事情太重要了忌廉打得超軟滑,奶味香濃夾層嘅蛋糕底都保持到濕潤度整體無論外表甜度濕度都恰到好處
🚩紅葉茶屋

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈海鮮四色茶漬飯 $148
茶漬飯有得揀鰹魚湯同埋蝦湯
當然要試一試少有嘅蝦湯啦~

四款刺身質素都好好,吞拿魚冇筋

仲可以任裝白飯添‼️

🌈和牛肉壽喜燒定食 $178
用嘅堅係和牛,而且佢哋自成一角一座山仔咁
壽喜燒底部嘅蔬菜都吸滿湯汁,好軟軟淋淋

除咗主菜之外仲有炒牛蒡,海帶作為配菜
真係好似去咗日式茶屋咁💕

🌈炸餃子 $38
餃子皮炸至起起泡,控油好好一啲都唔油膩

🌈和風炸雞盛合(雞件/ 雞全翼) $35
雞全翼辣一辣又幾有驚喜,炸雞炸皮唔厚
肉都尚算嫩滑
值得一讚嘅係佢哋嘅他他醬,混合左青瓜,絕對係誠意之作

🌈鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $35
必叫必叫必叫‼️ ((事情太重要了
忌廉打得超軟滑,奶味香濃
夾層嘅蛋糕底都保持到濕潤度
整體無論外表甜度濕度都恰到好處
紅葉茶屋係來自日本嘅過江龍,本店位於鐮倉小町通,去過東京玩嘅朋友應該好熟悉呢個地方🤣 今次嚟到荃灣海之戀嘅分店食dinner,餐廳安排咗榻榻米座位,去日本旅行嘅感覺即刻返晒嚟😂 🔸豪華原條鰻魚茶漬飯茶漬飯嘅湯底有幾個選擇,我揀咗清淡啲嘅鰹魚昆布湯,撈埋wasabi食真係好開胃👍🏻 鰻魚燒得幾好,食嘅時候要注意細骨⚠️定食有兩個小砵,一個係牛蒡絲,另一個係醃蘿蔔,兩款都好好味🤭🔸和牛肉壽喜燒定食🐮壽喜燒已經煮好晒,牛肉唔係全熟,唔會煮到好韌👍🏻 配料有齊豆腐、洋葱、菇等等,吸晒湯汁好惹味🤣 定食仲跟咗一隻溫泉蛋,我倒咗落白飯自己整TKG🤭🔸 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇呢款甜品應該係餐廳嘅主打,餐廳門口有大大個餐牌介紹呢款提拉米蘇,賣相好靚,用個木盒裝住🥰 我揀咗抹茶味,唔會太甜👍🏻 最近有期間限定甘の三味,提拉米蘇上面舖咗紫色嘅粉末,我諗應該係紫薯味,鍾意食嘅朋友一定唔可以錯過!🔸熱抹茶拿鐵🔸冰雜莓&香橙紅茶抹茶個賣相好正🍵 我好鍾意裝住石頭朱古力嘅紅葉碟仔,超靚🥰🥹 冰紅茶唔會太甜,杯底仲有新鮮果肉🍇🍊📍#紅葉茶屋 (#荃灣美食)#荃灣 大河道100號海之戀商場3樓3012號舖

🔸豪華原條鰻魚茶漬飯

🔸和牛肉壽喜燒定食🐮

🔸 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇

🔸熱抹茶拿鐵
🔸冰雜莓&香橙紅茶

📍#紅葉茶屋 (#荃灣美食)
#荃灣 大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
2023-11-26 14 瀏覽
呢間日系茶屋喺香港有五間分店,第一次去海之戀分店,今次坐近窗邊榻榻米位可以望住荃灣嘅海景仲有紅葉襯托,非常詩情畫意。食物選擇以日本定食為主,肉定食和丼同魚定食和丼都有多款選擇,賣相非常精緻:🍱豪華海鮮丼茶漬飯 $178茶漬飯食法可以揀堅魚昆布湯或香濃蝦湯,第一碗建議以附有山葵嘅醬油品嚐海鮮原有嘅鮮甜味道;第二碗建議將適量嘅飯及刺身放喺小碗,放入熱湯,然後按喜好加入適量山葵享用。揀咗香龍蝦湯,味道非常清甜,恰到好處,唔會蓋過刺身原有嘅鮮味。🥩和牛肉壽喜燒定食 $178壽喜燒定食有三個等級嘅牛肉可以選擇,豐儉由人,我哋揀咗中間嘅等級,牛肉油脂甘香襯托微甜嘅壽喜燒湯底,配料吸盡湯底精華,經典又滿足嘅味道。兩款定食都可以加配小食、特飲及甜品。🍗和風炸雞盛合(雞件/雞全翼)$35即叫即炸香脆可口,共有四件,性價比高。🍵雪糕抹茶拿鐵 $25🍦抹茶蕨餅新地 $35抹茶選用日本歷史悠久嘅老字號店舖”森半”,味道有明顯嘅抹茶香氣和粽香,非常推介大家加配。

🍱豪華海鮮丼茶漬飯 $178

🥩和牛肉壽喜燒定食 $178

兩款定食都可以加配小食、特飲及甜品

🍗和風炸雞盛合(雞件/雞全翼)$35
即叫即炸香脆可口,共有四件,性價比高。

🍵雪糕抹茶拿鐵 $25
🍦抹茶蕨餅新地 $35

紅葉茶屋,來自日本鎌倉,設立於2017年的和式cafe,於鎌倉、橫浜有店。是晚就來到新開的荃灣店。 J喜歡周圍探店,每位廚師各有自家手藝,即使同集團的同款美食菜式,同樣好味道但都有些口味分別❤️荃灣店,和式風格的裝潢及燈光佈置,令人感覺柔和舒適! 店內更特別設有廣闊落地大玻璃的半開放式和室!坐榻榻米!望實海景!😍🌅🍱 豪華原條鰻魚茶漬飯 $198前菜:牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔配蔥 、甜蛋絲、Wasabi茶漬飯配湯,可選鰹魚昆布湯 / 香濃蝦湯香濃蝦湯 +$0蝦味淡淡鮮香! 上餐時,會連同一張茶漬飯享用教學予食客,貼心!🍱 🍲 牛肉壽喜燒定食 $138前菜:牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔配溫泉蛋牛肉,分量多!配料有鴻喜菇、香菇、洋蔥、紅蘿蔔、豆腐、椰菜、水菜壽喜燒汁,甜鹹適中入味,配飯一流!配荀之日本湯 +$0味噌湯🟩 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$35 (跟定食優惠)以抹茶粉、香濃奶cream、海綿蛋糕間層,入口香濃又柔軟綿密!🍨 抹茶蕨餅新地 +$35 (跟定食優惠)有濃滑牛奶雪糕、抹茶雪糕、抹茶蕨餅、紅豆蓉、香濃忌廉,放有櫻桃點綴,淋上清甜黑蜜牛奶雪糕與香脆窩夫餅底中間放有原味玉米片,增添口感!🍵 (

🍱 豪華原條鰻魚茶漬飯 $198
前菜:牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔
配蔥 、甜蛋絲、Wasabi

茶漬飯配湯,可選鰹魚昆布湯 / 香濃蝦湯
香濃蝦湯 +$0

🍱 🍲 牛肉壽喜燒定食 $138
前菜:牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔
配溫泉蛋
壽喜燒汁,甜鹹適中入味,配飯一流!

配荀之日本湯 +$0
味噌湯

🟩 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$35 (跟定食優惠)

🍨 抹茶蕨餅新地 +$35 (跟定食優惠)
牛奶雪糕與香脆窩夫餅底中間放有原味玉米片,增添口感!

🍵 (熱)忌廉抹茶拿鐵 +$25 (跟定食優惠)
忌廉,充滿奶香,打發得香濃厚實,抹茶Latte非常濃郁回甘!
附配有石頭朱古力

🥛 (凍) 忌廉抹茶拿鐵 +$25 (跟定食優惠)
忌廉,充滿奶香,打發得香濃厚實,抹茶Latte濃郁回甘!

_______________

紅葉茶屋 (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖

_______________
2023-11-23 37 瀏覽
荃灣西海之戀呢間紅葉茶屋環境真係超靚!以木系為主調,日式裝修好似去咗日本咁,設有榻榻米座位,窗外景緻悠美,可以望到汀九橋,悠閑又舒適!提供多款定食,性價比好高!和牛肉壽喜燒定食坐踏踏米食和牛肉壽喜燒超有儀式感,好似日本旅行住溫泉旅館嘅享受,真係好開心!和牛肉質嫩滑充滿和牛香味,食落無渣非常細膩。壽喜燒汁惹味,香甜口味又更帶出和牛嘅肉香,配有豆腐香菇同野菜送飯一流!再加個溫泉蛋入去,豐盈嘅蛋汁與牛肉相結合,令牛肉更滑。定食仲配埋開胃小菜、湯、日本米飯,真係大滿足!溫泉蛋卡邦尼烏冬一大鍋卡邦尼醬汁!非常creamy,烏冬彈牙非常掛汁而且份量很滿足,大大片煙肉肥瘦適中非常香口,加上溫泉蛋,口感真係超豐富。定食都係配咗開胃小菜,再另外加增值甜品同小食就大大大滿足啦!自選炸物盛盒(五選三) 豆腐魚餅+炸蝦+雞全翼呢個組合抵食又好味!豆腐魚餅外脆內軟,中間豆腐口感細膩仲有紅蘿蔔、粟米餡,非常有驚喜!炸天婦羅蝦: 炸粉薄脆,蝦肉質唔錯!雞全翼: 啖啖肉,滿足晒!另外加份旬之野菜,搭配豐富野菜,營養豐富。抹茶蕨餅新地 賣相吸引,估唔到佢個新地咁認真製作,抹茶雪糕 淋上黑糖漿,搭配紅豆蓉同抹茶蕨餅做底用

荃灣西海之戀呢間紅葉茶屋環境真係超靚!

和牛肉壽喜燒定食
定食仲配埋開胃小菜、湯、日本米飯,真係大滿足!

溫泉蛋卡邦尼烏冬

自選炸物盛盒(五選三)
豆腐魚餅+炸蝦+雞全翼
炸天婦羅蝦: 炸粉薄脆,蝦肉質唔錯!
雞全翼: 啖啖肉,滿足晒!

另外加份旬之野菜,搭配豐富野菜,營養豐富。

抹茶蕨餅新地
賣相吸引,估唔到佢個新地咁認真製作,抹茶雪糕 淋上黑糖漿,搭配紅豆蓉同抹茶蕨餅做底用窩夫餅裝住,新地雪糕奶味突出,口感錦滑。
另外仲有好多甜品都好吸引,全部都好想試吓。

紅葉茶屋
📍荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖

2023-11-23 26 瀏覽
荃灣海之戀最近有好多新開張嘅餐廳 上次試完韓國嘢 今次試吓日本嘢🤣🤣 餐廳裝修好日式 有埋榻榻米 好似去左日本咁啊🥳🔍:#jcfood_荃灣 #jcfood_日式✿ 和牛肉壽喜燒定食+雪糕抹茶拿鐵+鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 ✿ [$178] 一直都好鐘意食壽喜燒 和牛好重牛香味 份量都好多 仲分左幾舊俾👦🏻食🤣 配菜都高質 鮮甜👍🏻 雪糕抹茶拿鐵用左森半抹茶粉 茶味濃而不澀 重點係果個鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 嚟到一定要叫 好味🤤 每啖都超驚喜 十分推介👍🏻 依個價錢非常之值得✿ 香辣燒牛肉定食+冰柚子茶+和風炸雞盛合(雞件/雞全翼 )✿ [$118]香辣燒牛肉定食有燒牛肉、蔬菜、飯 仲有麵豉湯 牛肉燒得好香 加上辣椒調味 提升咗牛肉嘅鮮味 飯可以無限增加 冰柚子茶 清新解渴 和風炸雞盛合嘅雞肉嫩滑多汁 仲要係熱辣辣 加分👍🏻✿ 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 ✿ [$75]軟雪糕🍦芭菲非常足料 雪糕有得揀牛奶 or 哈密瓜味 我哋揀咗哈密瓜味 唔會好假 比較清新 食完會想追住食 下面有抹茶啫喱 海綿蛋糕等好多配料 好有層次感👍🏻 呢度嘅擺盤同餐具都好精緻 高質素嘅甜品都為哩餐飯做咗個g

🔍:#jcfood_荃灣 #jcfood_日式

✿ 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 ✿ [$75]
軟雪糕🍦芭菲非常足料 雪糕有得揀牛奶 or 哈密瓜味 我哋揀咗哈密瓜味 唔會好假 比較清新 食完會想追住食 下面有抹茶啫喱 海綿蛋糕等好多配料 好有層次感👍🏻 呢度嘅擺盤同餐具都好精緻 高質素嘅甜品都為哩餐飯做咗個good ending🥳

地址➸
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖

★好食指數★:4/5
★有加一★
2023-11-22 42 瀏覽
長假期間繼續相約舊朋友見面,這次到舊公司的幾位閨密們!真正的各散東西後的第一個聚會,好不容易相約晚飯,要吃什麼這個重任當然交給我啦!這間位於荃灣大型商場的日本過江龍應該會合心意啊刺身5點盛 $158自選炸物盛合 $88 先來個刺身跟炸物作為開胃菜,前者是三文魚、藍鰭吞拿魚、甘蝦、帶子跟三文魚組成的刺身,非常新鮮甜美,油份滿滿吃得滋味不輸外邊的壽司店啊!後者的自選炸物有多款選擇,友人就選了廣島蠔、豆腐魚餅跟唐揚炸雞,每款兩件作分享用就最適合不過,炸物不太厚做到外脆內軟,食材口感跟味道不錯~豪華和牛肉壽喜燒定食 $218豪華原條鰻魚茶漬飯 配 香濃蝦湯 $198 特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 $118照燒雞肉定食 $108餐廳有不少款式的定食可選,看賣相就已經覺得吸引了,四個人就可以多試幾款!外表實而不華的黑麻油濃厚豚骨湯拉麵,湯頭滋味濃郁,加上黑麻油就更惹味;兩塊叉燒都大如臉盤且肉質扎實,流心蛋也是不錯~ 照燒雞肉定食份量十足,雞肉稍為醃製過再用照燒醬汁炆煎,雞肉厚身有肉汁帶少許油脂;用上和牛肉片來做壽喜燒絕對是最佳配搭,和牛肉軟嫩,蔬菜豆腐等又吸收了醬汁的味道,加入流心蛋增加風味,兩款都是
刺身5點盛 $158
自選炸物盛合 $88

豪華和牛肉壽喜燒定食 $218
豪華原條鰻魚茶漬飯 配 香濃蝦湯 $198
特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 $118
照燒雞肉定食 $108

外表實而不華的黑麻油濃厚豚骨湯拉麵,湯頭滋味濃郁,加上黑麻油就更惹味;兩塊叉燒都大如臉盤且肉質扎實,流心蛋也是不錯~ 照燒雞肉定食份量十足,雞肉稍為醃製過再用照燒醬汁炆煎,雞肉厚身有肉汁帶少許油脂;用上和牛肉片來做壽喜燒絕對是最佳配搭,和牛肉軟嫩,蔬菜豆腐等又吸收了醬汁的味道,加入流心蛋增加風味,兩款都是鹹甜鹹甜的很下飯!定食還有白飯、味噌湯跟漬物,配主食夠豐盛~ 可以吃到原條鰻魚飯的地方不多,店家這裡可以吃到更配上茶漬飯,不習慣吃茶漬飯更有兩款湯頭選擇,這次我們選了蝦湯伴著吃,絕對是新鮮體驗,也意想不到這個配搭很可以!肉厚又濃味的鰻魚跟清淡的蝦湯整個味道很有趣啊
冰柚子茶 +$15 (套餐加配價) $35(單價)
熱抹茶拿鐵 +$25 (套餐加配價) $38(單價)
熱雜莓&香橙紅茶 +$20(套餐加配價) $38(單價)
冰芒果&西柚紅茶 +$20(套餐加配價) $45(單價)

吃定食時不忘點店家的特飲,因為加配的費用不會高值得來一杯!由於我們吃的味道都較重,幾個人主要點喝新鮮水果茶,無論是熱的冰的味道都是清爽甘澀,果香甜美~ 抹茶拿鐵入口甘香順滑,甘香可口!
店家是來自日本鐮倉,在當地是人氣連鎖店,來到香港已經開設了數間分店而荃灣店是最新一間啊!這分店面積不算少,淺木色為主調的和式裝潢,有大面積玻璃窗令採光度跟空間感也提升不少;座位比較多而寬闊,更設有塌塌米位置,容讓客人進餐同時抱覽外邊帶海景觀,跟友人來邊吃邊聊的確是很好的選擇,非常舒適;不過我們在晚上到訪就算入座塌塌米座位也只看到漆黑一片,想看風景的就要早點來了!食物種類真的很多而且味道不錯,份量更是比想像中多,吃得太飽連甜品也沒法吃!(店家的甜品賣相也是令人垂涎啊)
2023-10-26
20231120日本過江龍餐廳~來自日本神奈川県鎌倉,最近又有新分店開幕,位於荃灣西海之戀商場3樓。餐廳以全日式木系裝修,空間寬敞舒適,更設有日式塌塌米坐位,景觀開楊舒適。適逢秋天開業,戶外更有仿真紅葉樹,秋天未有時間去日本走一趟,先嚟呢度感受一下,嘆番個日式料理都好唔錯。榻榻米坐位有限,想同朋友係榻榻米房用餐,記得要預早訂座啊!牛肉燒喜燒定食 $138和牛X山葵配香濃蝦湯豪華吉列滑蛋丼 $138豬扒·廣島蠔期間限定~~~~和牛茶漬飯 $148紅葉甘之三味 $88提拉米蘇·牛奶布甸·夕張蜜瓜軟雪糕 三重奏

20231120

榻榻米坐位有限,想同朋友係榻榻米房用餐,記得要預早訂座啊!

牛肉燒喜燒定食 $138

紅葉甘之三味 $88
提拉米蘇·牛奶布甸·夕張蜜瓜軟雪糕 三重奏
  • 和牛茶漬飯
2023-11-21 36 瀏覽
又有日本過江龍進註海之戀😋😋紅葉茶屋其實係香港唔同地方都有分店但今次我都係第一次食話說當我行完donki 想搵個地方坐低一眼就被佢和風設計吸引🤩佢其中有一個位置 仲係有塌塌米的位置坐係入邊 望住窗口紅葉🍁加海景令到我真係有種去左日本既感覺🥰🥰😌😋餐廳主要都係定食為主-豪華鰻魚茶漬飯 ($188)原條鰻魚size 已經非常震撼肉質竟然可以做到軟腍得來同時彈牙普通單食已經好吸引🤩另外,你都可以把適量嘅飯同埋鰻魚放在小碗加入熱湯,根據喜好再加入一點山葵享用-和牛壽喜燒定食 ($ 168)一上菜既時候仲餅出煙真係有種食緊壽喜燒感覺牛肉份量都幾多 肉質好嫩滑配搭蔬菜既鮮甜 真係好適合配飯☺️甜品可以以加購價 $35享用心水推薦 -抹茶蕨餅新地🥰🥰香濃牛奶軟雪糕🍦再加一球抹茶雪糕配紅豆蓉的甜蜜加上蕨餅的煙靭甘香完美演繹我心中的日系甜品-抹茶提拉米蘇抹茶的香氣加上提拉米蘇的奶滑吃起來一點也不膩滿滿幸福感的完結今天味蕾之旅❣️
又有日本過江龍進註海之戀😋😋
佢其中有一個位置 仲係有塌塌米的位置
坐係入邊 望住窗口紅葉🍁加海景
令到我真係有種去左日本既感覺🥰🥰

😌😋餐廳主要都係定食為主
-豪華鰻魚茶漬飯 ($188)
原條鰻魚size 已經非常震撼
肉質竟然可以做到軟腍得來同時彈牙
普通單食已經好吸引🤩
另外,你都可以把適量嘅飯同埋鰻魚放在小碗
加入熱湯,根據喜好再加入一點山葵享用

-和牛壽喜燒定食 ($ 168)
一上菜既時候仲餅出煙
真係有種食緊壽喜燒感覺