2023-11-26
呢間日系茶屋喺香港有五間分店,第一次去海之戀分店,今次坐近窗邊榻榻米位可以望住荃灣嘅海景仲有紅葉襯托,非常詩情畫意。食物選擇以日本定食為主,肉定食和丼同魚定食和丼都有多款選擇,賣相非常精緻:🍱豪華海鮮丼茶漬飯 $178茶漬飯食法可以揀堅魚昆布湯或香濃蝦湯,第一碗建議以附有山葵嘅醬油品嚐海鮮原有嘅鮮甜味道;第二碗建議將適量嘅飯及刺身放喺小碗,放入熱湯,然後按喜好加入適量山葵享用。揀咗香龍蝦湯,味道非常清甜,恰到好處,唔會蓋過刺身原有嘅鮮味。🥩和牛肉壽喜燒定食 $178壽喜燒定食有三個等級嘅牛肉可以選擇,豐儉由人,我哋揀咗中間嘅等級,牛肉油脂甘香襯托微甜嘅壽喜燒湯底,配料吸盡湯底精華,經典又滿足嘅味道。兩款定食都可以加配小食、特飲及甜品。🍗和風炸雞盛合(雞件/雞全翼)$35即叫即炸香脆可口,共有四件,性價比高。🍵雪糕抹茶拿鐵 $25🍦抹茶蕨餅新地 $35抹茶選用日本歷史悠久嘅老字號店舖”森半”,味道有明顯嘅抹茶香氣和粽香,非常推介大家加配。
🍱豪華海鮮丼茶漬飯 $178
🥩和牛肉壽喜燒定食 $178
兩款定食都可以加配小食、特飲及甜品。
🍗和風炸雞盛合(雞件/雞全翼)$35
即叫即炸香脆可口,共有四件,性價比高。
🍵雪糕抹茶拿鐵 $25
🍦抹茶蕨餅新地 $35