2009-03-18 19 瀏覽
糖百府ge雪花冰...相信好多人都食過~~但佢一次比一次進步...我食過四隻味~~~都覺得ok~~~尤其番石榴~~覺得好香好清甜~~配上百香果醬都好match~~~好有春夏ge feeling ~~green tea~~~佢成日都無green tea味ge小丸子><""都要客人揀第隻小食><""佢好有green tea 味~~ng會話好淡~~match 紅豆ok~~但少左d者~~~~~coffeeok la~~~不過有d甜~~~~如果可以分作濃 ge同甜d就好啦~~~chocolate~~~相信都係最多人點ge~~~味就覺得最濃ge好濃ge chocolate 味~~~但食晒成個有d"流"唔知係咪我甘岩果次係甘~~香蕉生ge~~><""無咩蕉味聽老板講遲d會有新口味~~椰汁wor~~~mango ge fans要等下啦~~e+ mango 未係時候wow~~要到四五月先有~~~我期待ge芝麻由於製作煩覆...所以暫時未有住><我比較貪心d~~想要d柯華田呀,奶茶味呀xd~~~~其實各位想要自選ge話我覺得魔豆係ng錯ge選
糖百府ge雪花冰...
相信好多人都食過~~
但佢一次比一次進步...
我食過四隻味~~~
都覺得ok~~~
尤其番石榴~~覺得好香好清甜~~
配上百香果醬都好match~~~

好有春夏ge feeling ~~
green tea~~~
佢成日都無green tea味ge小丸子><""
都要客人揀第隻小食><""

佢好有green tea 味~~ng會話好淡~~
match 紅豆ok~~但少左d者~~~~~
coffee
ok la~~~
不過有d甜~~~~
如果可以分作濃 ge同甜d就好啦~~~
chocolate~~~
相信都係最多人點ge~~~
味就覺得最濃ge
好濃ge chocolate 味~~~
但食晒成個有d"流"
唔知係咪我甘岩果次係甘~~香蕉生ge~~><""
無咩蕉味

聽老板講遲d會有新口味~~
椰汁wor~~~
mango ge fans要等下啦~~
e+ mango 未係時候wow~~要到四五月先有~~~
我期待ge芝麻由於製作煩覆...所以暫時未有住><

我比較貪心d~~想要d柯華田呀,奶茶味呀xd~~~~
其實各位想要自選ge話我覺得魔豆係ng錯ge選擇~~
口感特別~~xd同埋2個人share 1個會好d~
green tea
番石榴
choco
green tea
番石榴
choco
  • 番石榴雪花冰~
2009-03-18 4 瀏覽
食完dinner好努力咁由尖咀行到旺角嚟燃燒卡路里, 就係為咗要食多個甜品先收工咖啡雪花冰$25 配榛子糖漿配粟米片 食落未榛子咖啡咁嘅味囉, 不過咖啡味太淡, 榛子糖漿亦好少好少, 第一次試落粟米片, 原來食冰配粟米片嘅感覺係咁match, 好正, 比其餘嘅朱古力, 花生, 糖碎嘅更加好; 個冰同我去元朗食嘅有好大分別, 元朗嘅食落似食雪糕, 你會奇怪唔似食緊刨冰, 不過又會被它嘅濃厚口感吸引住, 而今次就真係食到冰碎喇, 邊度正宗就唔知喇+芒果$5 +士多啤梨$5 + 蜜紅豆$2 + 愛玉凍$2 + 朱古力魔豆$2 + 小丸子$2 sorry, 我唔識叫叫咗d唔啱我地口味, 首先係生果類, 兩樣都唔甜, 仲有少許偏酸, 只可解釋唔啱季節, 自己白痴; 紅豆, 一d都唔蜜, cheap cheap紅豆, 連係未天津紅豆都有懷疑, 咁細粒扁身; 愛玉凍. 係d啫喱嘅物體, 淋淋地; 朱古力魔豆, 係d一咬會爆開嘅朱古力豆, 其實食落只有好淡嘅朱古力味, 以前都食過, 唔記得係未都係咁淋; 小丸子, 係d好似糯米做嘅小丸子, 小許煙韌咁啦, 粉味囉, 冇乜特別, 特別在食到尾都食唔到

咖啡雪花冰$25 配榛子糖漿配粟米片

sorry, 我唔識叫叫咗d唔啱我地口味, 首先係生果類, 兩樣都唔甜, 仲有少許偏酸, 只可解釋唔啱季節, 自己白痴; 紅豆, 一d都唔蜜, cheap cheap紅豆, 連係未天津紅豆都有懷疑, 咁細粒扁身; 愛玉凍. 係d啫喱嘅物體, 淋淋地; 朱古力魔豆, 係d一咬會爆開嘅朱古力豆, 其實食落只有好淡嘅朱古力味, 以前都食過, 唔記得係未都係咁淋; 小丸子, 係d好似糯米做嘅小丸子, 小許煙韌咁啦, 粉味囉, 冇乜特別, 特別在食到尾都食唔到, so問佢先再用個碗仔裝住拎比我地, 不過都唔怪得佢地, cos成場真係好爆

P.S. 本來嚟係為咗食宇治甘時雪花冰, 點知落單先知冇, 唉~迫住叫啦又叫錯哂d唔啱自己食嘅野(淡, 生果不時, 淋嘅配料), 都好難叫我地食得好開心
三人一甜品埋單$43
2009-03-17
$13 (宵夜)
  • 用粟米片配冰~
2009-03-16 3 瀏覽
吃過台灣的雪花冰, 一直好想再吃, 發現了, 立刻去一試, 味道不錯, 款式也多, 可惜, 配料的份量少了點, 以這比例, 不值這價錢, 在台灣, 叫一份可二人吃, 但在這裡, 配料只夠一人份, 而且也没有雪糕球可加, 店舖座位也不多, 幸好下午去吃, 不用等, 若晚上多人時, 真的要等很久呢.
2009-03-16
2009-03-16 2 瀏覽
見到咁多好評,搞到成日都好想去試,但次次都驚好多人又無去。尋日晏晝終於去左,去到大概要等17張枱,朋友仔話照等,咁咪等囉。兜左三個字都無,返黎已經過晒仲叫到去23...好彩都比我地補飛,第三張就到我地啦!眼見d冰全部都好似好大個,所以我地決定叫一個冰同一樣其他野去孖份。未入去前已經知道無花生冰,杏仁冰同蕃石榴冰,已經有少少失望,因為我想試蕃石榴冰呀!入到去,見到塊板除左門口o個三隻冰之外,仲寫住無蜜綠豆,蕃茄魔豆,薑汁,芒果冰,士多啤梨冰,指天椒冰,三倍指天椒冰,我諗起碼三份一個menu既野都無我要個香蕉朱古力冰,朋友話要個凍紅豆茸豆腐花,哥哥仔就話要問下有無先。問完,佢話只有豆腐花,無紅豆我地就問:「無紅豆?咁係咪即係我地個冰都會無紅豆?(香蕉朱古力冰包括朱古力冰底,香蕉,紅豆同小丸子)」佢話係,我地就奇怪,繼續問:「咁你又淨係寫話無綠豆,咁即係無紅豆定無綠豆?」哥哥仔:「......er...er...」又走去廚房問過...返黎就話:「總之凡係傳統中式糖水就無...」哦!原來呢度唔係糖水鋪,只係賣冰?如果唔係點會連咁基本既紅豆沙or紅豆茸都無?再者有紅豆供應,點會無紅豆茸?????

哦!原來呢度唔係糖水鋪,只係賣冰?如果唔係點會連咁基本既紅豆沙or紅豆茸都無?再者有紅豆供應,點會無紅豆茸??????anyway,已經無心機再搞落去,要個淨豆腐花算數

豆腐花黎到只見到大量唔知水定糖水,豆腐花又散收收,份量少到可以明顯地見到浮o係d糖水上面,再加一堆仔比五毫子仲要細既黃糖。食落口唔滑又無豆味,超失望!咁就十蚊,真係五蚊都比多佢!好彩無紅豆茸,因為加一加紅豆就要$22!

個冰黎到,份量取勝,但小丸子份量少得可憐,全碟只有三粒!紅豆有大概半隻手掌既份量,都可以接受,香蕉有成條,都OK。不過食落去真係唔覺有咩特別,只係美祿雪成冰再刨返碎佢,朱古力味唔夠香!小丸子又唔煙靭...

碟冰都未食晒,朋友已經話一定無下次...唉!好失望...搞到鬼咁唔好意思,等我仲係特登拉佢黎陪我試既添!

另:食緊既時候見到某哥哥仔拎住碟白色既冰去隔離枱,話:「蕃石榴冰!」食客們回應:「無呀!唔係我地架...」哥哥仔個樣好疑惑???再聽到食客既耳語:「又話今日無蕃石榴冰既?」 哥哥仔先醒覺,係喎...今日無蕃石榴冰!
原來o個碟係牛奶冰呢!連自己鋪頭有乜無乜都未搞清楚,實在有點兒那個呢!
2009-03-15
2009-03-16 11 瀏覽
在開飯上看到不少人推薦該家的雪花冰,于是和友人一起慕名而去。結果下午5點多到時已排長龍。拿了號后問店員說還要等半個多鐘,便先去別處吃了些小吃回來正好輪到我們。我點了朱古力香蕉雪花冰友人是咖啡紅豆的。不僅賣相極佳,連味道都很純正特別。似冰沙又好似非冰沙的口感,配上小丸子,特別的感覺。相當鐘意這家!決定下次來嘗試抹茶味和原味的。強烈推薦。
我點了朱古力香蕉雪花冰
友人是咖啡紅豆的。
相當鐘意這家!決定下次來嘗試抹茶味和原味的。
強烈推薦。
朱古力香蕉雪花冰
2009-03-15
$35 (其他)
朱古力香蕉雪花冰
2009-03-14 28 瀏覽
宇治金時雪花冰綠茶味好濃,配埋紅豆食..好好味但紅豆太小啦...如果有多d就好啦小丸子同綠茶小丸子都幾煙韌, 綠茶小丸子帶小小綠茶味...不錯,而綠茶凍就有小小怪..同個冰唔太夾另外..試左小小朋友點既 香蕉朱古力雪花冰 同 咖啡紅豆雪花冰兩個都"超超"濃味,好味!! 真係好足料!!
宇治金時雪花冰

綠茶味好濃,配埋紅豆食..好好味

但紅豆太小啦
...如果有多d就好啦
而綠茶凍就有小小怪..同個冰唔太夾

兩個都"超超"濃味,好味!! 真係好足料
!!
香蕉朱古力雪花冰
香蕉朱古力雪花冰
2009-03-13 15 瀏覽
三月八日(星期日)對台灣食物一向情有獨中,特別喜歡吃小食,如:炸雞扒,蠔餅,珍珠奶茶,豬腸麵線,每次見到都忍不住要試試,台灣味道令我回味無窮,可是不能常到台灣,唯有在香港品嚐一下帶有港式味道的台灣食物來頂引吧!台灣的甜品都有很多,出名的有粉圓,沙冰!今次就吃了台式沙冰!其實知道元朗也有一家出名的台式沙冰甜品店,不過對我們來說太遠了!今次可以在旺角就可以吃到還記得糖百府剛剛開時,亦有雜誌報導,我們在報導出街了一個星期行過店子,正當想進店子試試時,見到場面冷清,店內除了伙計外,一個食客都見不到!此時,我們亦沒有試了!及後,一個月之後,想試,但是人太多了,要等四十多張,加上當時是情人節!!最後也吃不到,今次計劃好,應該沒有問題吧,就算等都沒所謂了!一定要試!當然太約三時左右,都要等十多張,不過見到turnover算快,同時又不趕時間,當然等了吧,侍應生給了order紙,可以自由配搭,還有些一早已經配好的!我們一邊等,又一邊看到門外的雜誌報導,原來沙冰是叫雪花冰,是台灣的新興甜品,而且店內的食品都是日日新鮮製的,還有牛奶是紐西蘭出產的,我選擇牛奶花時可以放心點吧,等了一會就有位了我們自由配搭,
三月八日(星期日)

我們自由配搭,老公要了朱古力冰底,朱古力汁,蜜瓜,朱古力碎,椰果
而我要了牛奶冰底,百香果汁,木瓜,珍珠
等了一會,老公的到了!很朱古力的感覺,估不到冰花味道十分濃,很想知道本身怎樣弄的,應該是一個實實的朱古力奶刨出來的!不過朱古力相當的漏,可以share!蜜瓜都算不錯!
我覺得我的牛奶冰花比較好,牛奶味十分濃,喜歡飲牛奶的不可錯過呢!而且加上百香果汁又另有一番特色,木瓜算甜(以非夏天來說),但是唯一不好的是珍珠,不彈牙,是稔的!要注意了
喜歡吃甜品的朋友,如果吃其他的連鎖甜品店吃得有點悶,可以試試這個台灣冰花,可能你會愛上他,夏天又差不多到了,糖百府應該會受到大家歡迎的呢!!!
推介

朱古力冰底
牛奶冰底
2009-03-08
朱古力冰底
牛奶冰底
2009-03-12 6 瀏覽
琴日男朋友仔生日, 行過見到咁多人, 又同元朗果間 棉x 冰一樣, 仲以為同一間!! 後黎睇下個名先知道唔係同一間, 所以唸住試下有咩唔同~~~~點知....真係同元朗果間一樣囉, 只係個size 比較大一點同埋貴d!!但我一路食, 一路聽到d 人話,"嘩, 未食過呀", "嘩, 未見過呀" 等等....其實個人覺得佢呢間糖水店做得最成功的只有一點 .... 就是在選址正確而已...因為已經係老早前食過, 所以我連相都懶影....其實早在年多前, 已經有間一模一樣的在元朗了....唉...開舖, 地理位置真係的重要...

點知....

因為已經係老早前食過, 所以我連相都懶影....

其實早在年多前, 已經有間一模一樣的在元朗了....
唉...開舖, 地理位置真係的重要...
2009-03-11
$40 (宵夜)
慶祝紀念
生日
2009-03-11 5 瀏覽
今天男朋友生日, 與他一起放了一天大假relex一下, 中午飯後大約兩三點到了這間近日很hit的甜品店, 雖然我到過台灣兩次, 但都沒有機會食到棉花冰, 這次是我的等一次我和男朋友order咗一個綠茶冰和一個牛奶冰, 真的好好味, 口感很好, 比食雪糕和食沙冰好, 我和男朋友都喜歡綠茶味多一點, 可能平日加上時間關系, 所以不用等很久便有得食, 但如果服務加多一點禮貌便更好了.

2009-03-11
慶祝紀念
生日
一直都好懷念台灣的棉花冰終於可以在香港食到la當日好凍, 我們三個差不多七點去, 以為唔會好多人, 點知都要等了大約15mins我們在等的期間已經選好我們想食的組合, 一坐低就俾紙仔落單點知我同朋友的金柚以及綠茶凍都無, 要選過另一樣結果我們要左石榴冰 + 粟米片 + 抹茶醬 + 青蘋果棷果 + 小丸子 + 乳酸魔豆 ($31)綠茶冰 + 朱古力樹皮 + 百里香果醬 + 青蘋果棷果 + 小丸子 + 蒟蒻Q ($31)牛奶冰 + 朱古力樹皮 + 抹茶醬+ 青蘋果棷果 + 小丸子 + 乳酸魔豆 ($31)三個冰底各有各好, 石榴好香但唔夠濃, 牛奶冰就最似台灣的質感, 有入口即融的感覺配料中最鍾意乳酸魔豆, 好像益力多味的魚子小丸子就最麻麻地好食其他都不過不失一開始講左我同朋友有兩樣料都無, 點知我們個兩個冰仲快過有齊料個個到, 等左一段時間先追單, 原來係漏左單, 但係一句道歉都沒有呢, 呢度有少少扣分, 不過大致上都好好, 等熱d會再去食過
一直都好懷念台灣的棉花冰
終於可以在香港食到la
我們在等的期間已經選好我們想食的組合, 一坐低就俾紙仔落單
點知我同朋友的金柚以及綠茶凍都無, 要選過另一樣
結果我們要左
配料中最鍾意乳酸魔豆, 好像益力多味的魚子
小丸子就最麻麻地好食
其他都不過不失

好香的石榴冰
似通菜的綠茶冰
最似台灣口味的牛奶冰
2009-03-07
$31 (其他)
好香的石榴冰
似通菜的綠茶冰
最似台灣口味的牛奶冰
2009-03-09 3 瀏覽
我倆都是好甜一族,這天排了大約半小時隊就到我們,很幸運。由於沒吃過棉花冰,所以就選了做招牌的宇治金時,您再加了個自選冰。宇治金時先來,第一感覺是分量大,料多。抹茶味冰味道比較淡,隻吃到點點綠茶味。紅豆和冰吃像紅豆冰;而小丸子和綠茶凍都各自不錯,隻是和冰混不起來,味道不配搭。接著香蕉朱古力冰來,分量更大,朱古力味濃厚,比綠茶冰甜,我倆都搶吃起來,一因更合胃口,二因冰塔得頗高,驚冰山會倒塌。香蕉、糖漿和朱古力冰味道很夾,但其實只有冰也足以令我們食個不亦樂乎。吃到最后,我們都飽了。謝謝,這真是快樂的一天。
我倆都是好甜一族,這天排了大約半小時隊就到我們,很幸運。

吃到最后,我們都飽了。

謝謝,這真是快樂的一天。
2009-03-09 21 瀏覽
恨左食糖百府的綿花冰好耐,今日係broadway睇完陰容院在後就去食本來以為佢四點開門,點知三點九到已經開左,仲有好多人等緊(恨死隔離的石磨坊了)後尾問佢先知道原來佢地每日三點就開了,大家注意啊佢係門口放左幾張椅俾人坐住等,向佢報左幾位後佢會俾張自選冰冰紙你睇定先,同埋建議你一次過落單(因為唔想你坐咁耐阻住佢佢生意),顧客都好合作,今日我地等左5張枱,大概十分鐘度啦!叫兩個冰太多,我地最後order左朱古力冰底+朱古力漿+花生碎+蜜綠豆+蜜紅豆+小丸子+愛玉凍($33)+芝麻湯丸($15)朱古力冰底+朱古力漿+花生碎($25):雖然話綿花冰係比刨冰更細滑的冰,但係我同男朋友都唔覺得佢係冰,只不過係以另一種形態出現的雪糕,朱古力味好濃,好似食緊朱古力雪糕咁,朱古力漿唔多,同朱古力冰底夠match,花生碎同冰底出奇的夾,有D咬口,冰底雖然好食,但係食食下覺得有D單調(因為配料太差,我一早清晒佢地以免最後痛苦)配料篇(每款$2):唔鍾意水果,只要小丸子,愛玉凍,蜜紅豆和蜜綠豆,小丸子煙煙韌韌,口感好好,愛玉凍係無味的jelly狀物體,蜜紅豆同蜜綠豆令我超失望,因為蜜豆應該係比較大粒同甜的(有
本來以為佢四點開門,點知三點九到已經開左,仲有好多人等緊

配料篇(每款$2):唔鍾意水果,只要小丸子,愛玉凍,蜜紅豆和蜜綠豆,小丸子煙煙韌韌,口感好好,愛玉凍係無味的jelly狀物體,蜜紅豆同蜜綠豆令我超失望,因為蜜豆應該係比較大粒同甜的(有加工過),而呢度就只係"豆",而且係無味的豆,得一舊粉
令豆魔好失望!請問我可唔可以只要冰底唔要配料?
芝麻湯丸($15):新式糖水舖的傳統糖水,你都唔會expect佢會好好味,呢個都算不過不失啦!薑湯偏甜,湯丸算煙韌,餡比較少,不過唔可以以福元的質素去要求佢既,畢竟人地係specialize綿花冰架嘛~
唔係話唔好食,但係唔真係一試難忘,試下潮下無妨,不過一次就夠喇,一來與味道有關,二來與距離有關,三來與等位時間有關~
自選朱古力冰底
整水--花生碎
蜜紅豆,蜜綠豆,愛玉凍,小丸子
傳統糖水
2009-03-08
自選朱古力冰底
整水--花生碎
2009-03-08 4 瀏覽
係OPENRICE網遊下, 見到依間TOP 10 食冰, 自問對冰興趣不大, 只係有友鍾意食冰, 所以決定黎試一下, 話晒大熱呀嘛。七點左右黎到, 大約等左半個鐘, 都唔係太耐呀, 門口仲有櫈仔比你坐, 所以都算OK啦。我地點了咖啡同古古力冰底, 我地一置都覺得咖啡冰底好正。生果方面, 香蕉真係好香囉~~~應該會再黎食呀。
咖啡冰底
古古力冰底
2009-03-07
$33 (其他)
咖啡冰底
古古力冰底
2009-03-07 332 瀏覽
食完飯, 突然話去食糖水, 由於太飽啦, 兩個人只係叫左一個宇冶金時,冰-好幼細,好滑, 好有綠茶味道但紅豆, 丸子,同綠茶凍都唔得紅豆唔係日本紅豆, 細細豆, 紅豆味唔香丸子, 心有D硬綠茶凍冇味整體而言,只是一般, 唔值$38建議只叫淨冰

冰-好幼細,好滑, 好有綠茶味道

但紅豆, 丸子,同綠茶凍都唔得

紅豆唔係日本紅豆, 細細豆, 紅豆味唔香
丸子, 心有D硬
綠茶凍冇味

整體而言,只是一般, 唔值$38
建議只叫淨冰
2009-02-17
$38 (其他)
2009-03-05 361 瀏覽
好耐都未係白食過D棉棉冰除左係台灣上次係HK 食都有8年LU.去到都預左等..要成20幾張枱..等左半個鐘多D.係差唔多到個陣.老闆出黎話有幾樣冰底冇晒..係有D失望.不過好過入到去先話冇.到入去個陣..出面開始話唔派飛啦,問話老闆仲咩咁.佢話.宜家仲有成30幾個張枱等.比左飛都唔知要人等幾耐,不如叫佢1個鐘後返黎先再派好過啦.其實咁都好既..都叫野食.佢地都有話我知邊D 好食.同有邊D.係會有D 怪怪地.既味(好蕃茄魔珠咁..真係怪左D.如果加係D酸野度會夾好多)大致上OK 嫁.可以再試
好耐都未係白食過D棉棉冰
除左係台灣
上次係HK 食都有8年LU.
去到都預左等..要成20幾張枱..
等左半個鐘多D.
係差唔多到個陣.老闆出黎話
有幾樣冰底冇晒..係有D失望.不過好過入到去先話冇.
到入去個陣..
保証之選
上碟只有冰底生果
其他配料另上..$2 起
D 魔豆好吸引
蓄茄魔豆~呢個如果加係甜個D度..真係同老闆講.會好怪味
分開上.可以同FD SHARE 一齊整.
左加右加~攪到大雜會咁
2007-02-21
保証之選
上碟只有冰底生果
其他配料另上..$2 起
D 魔豆好吸引
分開上.可以同FD SHARE 一齊整.
左加右加~攪到大雜會咁
  • 魔豆