2009-03-09
恨左食糖百府的綿花冰好耐,今日係broadway睇完陰容院在後就去食本來以為佢四點開門,點知三點九到已經開左,仲有好多人等緊(恨死隔離的石磨坊了)後尾問佢先知道原來佢地每日三點就開了,大家注意啊佢係門口放左幾張椅俾人坐住等,向佢報左幾位後佢會俾張自選冰冰紙你睇定先,同埋建議你一次過落單(因為唔想你坐咁耐阻住佢佢生意),顧客都好合作,今日我地等左5張枱,大概十分鐘度啦!叫兩個冰太多,我地最後order左朱古力冰底+朱古力漿+花生碎+蜜綠豆+蜜紅豆+小丸子+愛玉凍($33)+芝麻湯丸($15)朱古力冰底+朱古力漿+花生碎($25):雖然話綿花冰係比刨冰更細滑的冰,但係我同男朋友都唔覺得佢係冰,只不過係以另一種形態出現的雪糕,朱古力味好濃,好似食緊朱古力雪糕咁,朱古力漿唔多,同朱古力冰底夠match,花生碎同冰底出奇的夾,有D咬口,冰底雖然好食,但係食食下覺得有D單調(因為配料太差,我一早清晒佢地以免最後痛苦)配料篇(每款$2):唔鍾意水果,只要小丸子,愛玉凍,蜜紅豆和蜜綠豆,小丸子煙煙韌韌,口感好好,愛玉凍係無味的jelly狀物體,蜜紅豆同蜜綠豆令我超失望,因為蜜豆應該係比較大粒同甜的(有
配料篇(每款$2):唔鍾意水果,只要小丸子,愛玉凍,蜜紅豆和蜜綠豆,小丸子煙煙韌韌,口感好好,愛玉凍係無味的jelly狀物體,蜜紅豆同蜜綠豆令我超失望,因為蜜豆應該係比較大粒同甜的(有加工過),而呢度就只係"豆",而且係無味的豆,得一舊粉令豆魔好失望!請問我可唔可以只要冰底唔要配料?
芝麻湯丸($15):新式糖水舖的傳統糖水,你都唔會expect佢會好好味,呢個都算不過不失啦!薑湯偏甜,湯丸算煙韌,餡比較少,不過唔可以以福元的質素去要求佢既,畢竟人地係specialize綿花冰架嘛~
唔係話唔好食,但係唔真係一試難忘,試下潮下無妨,不過一次就夠喇,一來與味道有關,二來與距離有關,三來與等位時間有關~