2019-07-27 538 瀏覽
在九龍佐敦開會📖開到晚上十二點, 💝有同事建議食糖水, 大家一起行到🥋渡船街見到一間叫糖水雄的糖水舖, 一於入去試下。 打開個menu, 💖糖水部分應有盡有, 有傳統糖水:紅/綠豆沙, 芝麻糊,杏仁露。 新派糖水:有生果拼盤🍎🍉🍑仙草雜果, 麻薯 ,🐷珍珠。 咸款小食🤣更加厲害, 有雞翼, 🔥XO醬腸粉, 黑白花之丸♨️, 真係悉隨尊便。 我們揀了🤩五六款糖水加兩三個鹹點, 埋單都是二百元有找。 🈵真係有超值又好味。🔥🚗🚗門口仲有大量📍泊車位,最岩我啲☺️車友們聚腳。不過逢星期二係休息㗎🔴千祈唔好摸門釘呀❗️
🚗🚗門口仲有大量📍泊車位,最岩我啲☺️車友們聚腳。

不過逢星期二係休息㗎🔴千祈唔好摸門釘呀❗️
XO醬腸粉
2019-07-27
XO醬腸粉
  • 混醬腸粉
2019-07-03 679 瀏覽
上次突地過來卻遇上東主有喜休息一天,今次特地打個電話來確定有開舖。夏天潮潮濕濕,很多人生病,連我也病病地,於是叫了碗鴨腎菜乾豬骨粥,清清地,不錯,感覺是沒有加味精的。還點了經典狗仔粉,有蝦米、菜脯、冬菇、雞絲,蝦米味很香濃很惹味。再點了混醬腸粉、咖哩魚蛋、燒賣,腸粉非常之滑,我給一百分,魚蛋燒賣就不過不失,相比糖水雄其他的食物,魚蛋燒賣就普通了一點。蒜香麻辣鷄翼尖,未吃過B仔雞翼尖的友人說超級好味,其實跟B仔雞翼尖的味道差不多,當然也是好味啦!最後吃了個芋圓凍綠豆沙,綠豆沙一流,解辣非常好,美中不足的是芋圓是䁔暖的,口感有點奇怪,暖的芋圓跟凍的綠豆沙,而且芋圓可以用糖水或黑糖煮一煮令其有甜味,現在是一點味道也沒有的粉團。

2019-06-04 404 瀏覽
糖水雄名字很粗犷,看铺的却是三个小弟弟。點了兩款做夜宵,炒肠粉十分香口,汁醬都調得好味。鸡翼尖的麻辣还是有点劲,夜宵吃會受不了,下次會吃蒜香雞翼尖,整體好食的。
2019-06-02
$30 (宵夜)
2019-04-29 348 瀏覽
佐敦糖水雄,平民小店,街坊街里最鐘意黎。有時行開佐敦都會同朋友過黎。黎親呢到,我都會食腸粉,同食芋圓,呢到芋圓幾好食呀!我朋友就食呢個雞翼尖同炒麵,雖然我無食,不過我朋友都好中意呢!呢到地方雖小,但伙記都好好人,她熱情同好傾,特別係糖水店的老闆的兒子,十分熱情好客,非常喜歡同客吹水傾下計。呢到有傳統糖水外,仲有一些新款沙冰等出售,好有趣,好多新鮮甜品與中式糖水混合。糖水雄的味道我覺得算正常,都係傳統糖水最出食。不過呢到好有親切感!

2019-04-14 832 瀏覽
生存太辛苦,要呃下自已,我可以生活唔係生存緊,所以決定食好野。今次嚟到「糖水雄」。蜜瓜涼粉($25)可能我想食d濕口d嘅野啦😅但呢碗野真係夠乾身👎,最尾杯底果2粒涼粉先有小小煉奶汁。今次食呢碗麻麻地。可能係個碗問題,唔可以倒太多汁水落去。紫米西米露($25)呢個好食過上面蜜瓜涼粉多多聲,食紫米有紫米味。最重要係真係緊中糖水,每一啖都甜甜地,又有水,唔會乾吞👍。Xo醬炒麵($25)個炒麵好夠味道,不過小咗d風味,例如鑊氣味,Xo醬自家製之類,只係食到好普通嘅屋企炒麵味。芋圓蕃薯糖水($27)呢個芋圓糖水比紫米西米露更加出色,蕃薯唔會淡口同食粉咁,真係食到軟糯嘅口感👍。不過芋圓就食唔到本身嘅味,味道非常淡,乾吞麵團咁,唔知食緊咩。一拳雞鎚($39)呢個雞鎚非常之出色👍👍👍。味道夠香,炸得非常香口,又唔會有陣燶味。內裡嫩滑,唔會太乾身。家鄉炒米粉($20)呢個炒米粉有d遜色,因為米粉完全無炒鑊味,食落好似蒸米粉咁,淡口無味。唔建議叫呢個食。薯絲蝦卷($20)🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️呢個真係超失望,一上枱就知咁樣炸法唔會好食,結果真係唔好食。食落口全部都係粉咁,薯絲炸到乾身有粉口感覺都話正常,連d蝦都

蜜瓜涼粉($25)

紫米西米露($25)

Xo醬炒麵($25)

芋圓蕃薯糖水($27)

一拳雞鎚($39)

家鄉炒米粉($20)

薯絲蝦卷($20)
🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️呢個真係超失望,一上枱就知咁樣炸法唔會好食,結果真係唔好食。食落口全部都係粉咁,薯絲炸到乾身有粉口感覺都話正常,連d蝦都粉口,真係唔建議食。
2019-03-27
2019-03-30 327 瀏覽
第一次去食糖水係有老闆同我傾談, 佢問我飲咩 ,我話我諗唔到飲咩 ,我諗諗先 。我話我好開心 ,收到老公送唧花 ,佢話不如我幫你果朵花整成甜品 ,真的很神奇。是出奇的好味。走的時候,他話你好像很累,要多點休息呀。其實最累的是他們吧,謝謝你們的用心招待,把我們當成VIP了。這裹很多糖水都好食,價錢更比外面的平易,我問老闆為什麼不加價,他說我們掙的不是金錢,是你們每一位的笑容,看到你們吃我們的糖水,笑著走出店是我們用錢買不到的。
2019-03-30
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
  • 紫米露
2019-02-12 333 瀏覽
香港街頭小食,舊時擺街邊,宜家入鋪頭,風味不同了。舊時街邊檔,每檔小食買既食物都不同,五花八門各有特色, 又平又抵食,因為不用交租成本低所以價錢平。現在入鋪小食,選擇種類不多,價錢比較貴,因為香港租金非常貴,已沒特色了。但今次比我遇到一間糖水加小食店,食到童年回憶的食物,所以今次一定要介紹比大家。狗仔粉,碗仔翅,潮州粉果,炸雞比,蘿蔔糕,混帳腸粉,魚蛋,燒賣,菜乾豬骨粥,炒米粉,辣味雞翼尖,雞中翼,各種串燒,花枝丸,還有各種糖水,沙冰,雪糕.....
香港街頭小食,舊時擺街邊,宜家入鋪頭,風味不同了。

• 炸雞腿
2019-01-25 376 瀏覽
晚餐吃得不太飽,照相又用了差不多兩小時,開始肚餓了。飯後甜品,大家都決定去吃糖水,由某位在油麻地附近工作的朋友帶路,走到佐敦,去光顧一間他朋友經營的糖水舖,店名頗有趣,叫糖水雄。店內環境頗大,不過坐位密密麻麻,朋友跟店主打完招呼後,便下單了。我叫的是白果腐竹糖水配榴槤雪糕,友人則選了喳咋。白果腐竹十分香甜,質感香滑,雪糕則偏硬,榴槤味不重,雲尼拿味則明顯得很。友人叫的是喳咋,據說味道也不錯。老板送的小食雞翼尖,辣得過癮,是下酒良伴。其中一位朋友,則品嚐廚師發板,由店主親自設計的聖誕特飲,內有生果、朱古力、忌廉等等,簡直是邪惡之最,如果有讀者想品嚐,可叫老板親手炮製,價錢自已問老板!甜品食完,話也談完了,各自捧著肚子,各散東西去也,下次再聚!糖水雄 (佐敦)人均消費 40元 抵玩指數2/3佐敦渡船角文匯街30號文景樓地舖初心為本,喜歡簡單用文字及相片分享我的味覺之旅,有興趣請follow~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。
晚餐吃得不太飽,照相又用了差不多兩小時,開始肚餓了。

糖水雄 (佐敦)
人均消費 40元 抵玩指數2/3
佐敦渡船角文匯街30號文景樓地舖

隱藏菜單
白果腐竹配榴槤雪糕
2018-12-28
$40 (宵夜)
隱藏菜單
白果腐竹配榴槤雪糕
2019-01-03 1254 瀏覽
下午剛剛在渡船角越南菜法式長麵包食店「添X法式三文治」裡面,食完一條味道酸酸甜甜又飽肚的「小法包」之後,我趁自己還有留在渡船角的寶貴時間,再幫襯多一間渡船角的食店。今次我選擇了,幫襯位於渡船角一眾樓宇最外的舖位位置,「文匯街」旁邊的港式甜品食店「糖水雄」。「糖水雄」最讓我印象深刻的地方,是店舖裡面居然設置了一部電視機,正在播放電視新聞臺。我直接進入「糖水雄」店舖內,選擇背向「糖水雄」那礙眼的電視機,然後開始研究「糖水雄」餐牌,和開始向「糖水雄」的侍應點菜了。「糖水雄」的主要熱門時段,是在晚上宵夜時間,所以我下午來到幫襯「糖水雄」,「糖水雄」實際樓面環境裡面,幾乎一個食客都沒有,讓我可以隨意選擇座位,不想看電視的話背向電視就行了。「糖水雄」跟很多坊間港式糖水甜品店一樣,除了有售賣一般港式糖水甜品之外,還有鹹味小食可以選擇,跟新界西北著名的甜品店「佳X甜品」幾乎一模一樣。恰巧「糖水雄」原來也有推出下午茶套餐,售賣一些港式甜品店都會有提供的港式小食,我立刻同時研究「糖水雄」的下午茶餐牌,看看「糖水雄」有什麼鹹味小食可以一試。「糖水雄」的下午茶茶餐餐牌裡面,有兩款下午茶是純粹鹹味小食,另外兩款

糖水雄」的下午茶茶餐餐牌裡面,有兩款下午茶是純粹鹹味小食,另外兩款下午茶是港式甜品配鹹味小食。「糖水雄」鹹味小食包括了菜乾豬骨粥、柴魚花生粥、狗仔粥、蜆肉碗仔翅、混醬腸粉、豉油皇炒麵跟蘿蔔糕。

我最後選擇了「糖水雄」下午茶裡面的「B餐」,下午茶「B餐」包括有「蜆肉碗仔翅」跟「狗仔粥」,我最後選擇「蜆肉碗仔翅」,另外配「混醬腸粉」以及燒賣。

至於「糖水雄」有關港式糖水甜品方面,「糖水雄」都有屬於自己的版本港式糖水,甚至沙冰、果汁、奶昔「糖水雄」都不缺乏。或許「糖水雄」糖水款式實在太多了,所以食客不斷揭「糖水雄」餐牌,揭到餐牌快要被揭爛了。

結果我因為「糖水雄」近乎五花八門,款式口味眾多的甜品餐牌所迷惑到,同時潛藏於我體內的「選擇困難症」,終於又被「糖水雄」的餐牌所完全喚醒了。

期間我無意中發現,原來「糖水雄」甜品餐牌裡面還有不少港式甜品,例如有港式仙草涼粉甜品,另配新鮮切件西瓜。我為免再次遇上選擇食西瓜甜品,卻變成食閉門羹的覆轍,所以先詢問「糖水雄」的店員試試看。

結果「糖水雄」店員聽到我有關西瓜的詢問之後,很快就回覆我還食得到,結果我選擇的「西瓜涼粉」,在十多分鐘過後,我就順利食得到了。

不過,「糖水雄」甜品餐牌裡面,所記載的港式甜品種類實在太多,多得快要叫我眼花繚亂,當中還有一些「糖水雄」港式甜品,是我在坊間其他的甜品店裡面,都還未發現到的創意甜品

所以我今次雖然在「糖水雄」裡面,選擇了「西瓜涼粉」,然而「糖水雄」還有大量糖水甜品未被我發現到,下次若然再光顧「糖水雄」,我單是要選擇甜品種類,都隨時選到頭痛。

在我還在考慮下次幫襯「糖水雄」,食什麼糖水甜品才好的時候,「糖水雄」店員已經開始把我已經選擇很久的下午茶,蜆肉碗仔翅跟混醬腸粉端出來,送到檯面給我享用。

糖水雄」的「蜆肉碗仔翅」,份量跟坊間大部分食店裡面售賣的平民小食「碗仔翅」相比下明顯較大,而且「蜆肉碗仔翅」的色澤呈淡啡色,跟使用鴨肉或者雞肉的「碗仔翅」,「糖水雄」「蜆肉碗仔翅」色水會稍為遜色。

但是「蜆肉碗仔翅」實際上的味道,卻不像一般「碗仔翅」那麼鹹,因為「糖水雄」的「蜆肉碗仔翅」裡面有些蜆肉,有了海鮮甜味調劑的「蜆肉碗仔翅」,味道亦比一般的「碗仔翅」甜得多。

而且「糖水雄」廚房製作的「蜆肉碗仔翅」,「蜆肉碗仔翅」除了有海鮮蜆肉調味之外,還有大量切絲切段的冬菇,冬菇令到「蜆肉碗仔翅」味道增加了少許,類似菇類以及黑木耳的香味。
蜆肉碗仔翅

而且「糖水雄」的「蜆肉碗仔翅」質地偏向稠身,我隨便用匙羹刮起一大羹「蜆肉碗仔翅」來拍照,碗仔翅在我手上雖然搖晃不定,但是「蜆肉碗仔翅」也沒有因此立刻滑下來,跌回碗仔翅裡面。

相反地,由於「蜆肉碗仔翅」裡面有大大片切絲的冬菇,加上黑木耳、雞絲等等的食材的關係,所以每一羹「蜆肉碗仔翅」實際質感,都變得質感豐滿,碗仔翅不會有太過水汪汪的質感問題出現。

碗仔翅在放入後,我還能清楚感覺到「蜆肉碗仔翅」,有類似骨膠原成份,有骨膠原黏著嘴唇邊的感覺出現。食完口感豐厚的「蜆肉碗仔翅」之後,店員亦同時端着「混醬腸粉配燒賣」送到了。

糖水雄」的「混醬腸粉」,腸粉實際製成品外貌看似頗為實淨,即使腸粉曾經被水蒸氣熱氣所蒸熟,但是腸粉製成品外貌仍然沒有明顯漲大。至於「混醬腸粉」的調味醬粉,「糖水雄」大致上跟一般食店相同。

糖水雄」為他們製作的食品「混醬腸粉」表面,加入了調味醬料,包括有芝麻醬、海鮮甜醬、豉油、辣椒醬。「糖水雄」「混醬腸粉」最初入口的口感實淨,後來我感覺到腸粉裡面的彈性口感。
混醬腸粉

不過,我始終覺得「糖水雄」,為「混醬腸粉」而落的芝麻醬味道還未夠甜,加上芝麻醬混合其他甜醬在一起,所以芝麻醬裡面的芝麻香味,都立刻被其他醬料味道所掩蓋。

整體上,我認為「糖水雄」「混醬腸粉」所有的調味醬料味道,給我印象都未算最濃的味道,反而辣椒醬的辣味不會過辣,卻能為我所接受。

甚至「糖水雄」「混醬腸粉」裡面的魚肉燒賣,魚肉燒賣的外貌、口感和味道都跟坊間大部分小食店裡面的「魚肉燒賣」相差無幾,「糖水雄」的「魚肉燒賣」口感感覺也有點嚼頭,不會太腍。

最後我正式嚐試,嚐試「糖水雄」的甜品「西瓜涼粉」。雖然「糖水雄」很難得地,在冬天仍然能力提供到西瓜作為甜品,的而且確是一件十分難得的事情,但是我卻發現部分西瓜居然連着皮一起上碟。
西瓜涼粉

而且「糖水雄」勉強仍能提供的切粒西瓜,西瓜的甜味程序只是非常一般的水平,恰巧「西瓜涼粉」底層的仙草涼粉,都被黑糖糖水所浸着,所以西瓜間接吸收了黑糖糖水裡面的甜味,可惜我吃不到西瓜本來應有的甜味了。

不過「糖水雄」廚房勉強切到足夠份量的西瓜份量,所以西瓜仍然能夠造到合適仔大小份量,直到我完全吃光「西瓜涼粉」裡面所有的西瓜為止。

至於「糖水雄」的「西瓜涼粉」裡面的仙草涼粉的實際感覺,涼粉的口感甚至可以說是造得很硬,比我以前食過的仙草涼粉更需要牙力去咬開和咀嚼。

如果「糖水雄」「西瓜涼粉」仙草涼粉底層,不是有黑糖糖水的甜味輔助的話,我恐怕我未必能有足夠的耐性,把所有「糖水雄」仙草涼粉都能全部吃掉。

不過,既然「糖水雄」在天氣已經入冬的香港環境下,仍然能夠造到和提供到新鮮切粒的新鮮西瓜,我勉強都能接受收貨。當然,「糖水雄」的「蜆肉碗仔翅」味道比「西瓜涼粉」更好,才是「糖水雄」非試不可的美食。
2018-10-11
15 分鐘 (堂食)
蜆肉碗仔翅
混醬腸粉
西瓜涼粉
2018-06-01 1494 瀏覽
有時人就係犯賤,例如明知失戀痛苦,卻不自主地嗌左杯<失戀特飲>。 與其話係失戀痛苦,不如話甜酸苦辣皆夾雜。。。 最諷刺既係,一杯失戀特飲竟然係色彩繽紛奪目🙈 就好似連杯野飲都嘲笑緊自己🤦🏼‍♀️ 全世界只有自己5開心 (🎵我的天空今天有點灰 🎶...... ) 小時候最中意既彩虹色🌈脆條,人生若只如初見,美好的夢幻的有光圈的泡沫卻破滅。 然後是中間的朱古力碎粒,苦苦的又不完全,最底是紅豆: “有時候~有時候,我願相信一切有盡頭 相聚離開 都有時候 沒有什麼會永垂不朽...... ” 好像到頭來,愛了甜了傷了痛了卻很懷念,人生就是矛盾的化身。同是天涯淪落人,失戀互勉。 話說回來,碗仔翅好足料好濃郁入味!而芋圓芒果西米露就好煙韌好新鮮,甜度啱啱好!令失戀自虐的人懷念過後有個安慰,至少人生還是有其他希望的!

好像到頭來,愛了甜了傷了痛了卻很懷念,人生就是矛盾的化身。
同是天涯淪落人,失戀互勉。

話說回來,碗仔翅好足料好濃郁入味!
而芋圓芒果西米露就好煙韌好新鮮,甜度啱啱好!

令失戀自虐的人懷念過後有個安慰,至少人生還是有其他希望的!
  • 碗仔翅
  • 芋圓芒果西米露
  • 失戀特飲
2018-05-12 963 瀏覽
今日真係直落食到飽死🤫就甘係條街到行行下見到間糖水店就走人去食🤩糖水雄😅我估係到男人開的其實d 糖水名都真係幾好笑😂不過款式多今日同朋友就叫左兩種1️⃣密瓜涼粉密瓜好甜,份量都好多唔會話食兩啖就無晒,加上花奶可以加😋2️⃣椰汁芋丸好搞笑成個椰果甘上,靚相都靚d💕椰汁味好濃,芋丸好好味
糖水雄😅我估係到男人開的
其實d 糖水名都真係幾好笑😂不過款式多
今日同朋友就叫左兩種
1️⃣密瓜涼粉
密瓜好甜,份量都好多唔會話食兩啖就無晒,加上花奶可以加😋
2️⃣椰汁芋丸
好搞笑成個椰果甘上,靚相都靚d💕椰汁味好濃,芋丸好好味
2018-03-14 687 瀏覽
間中老公都會帶我去試食新甜品雖然老公唔鍾意食甜野,但佢都會搵新嘅甜品店帶我去食今次老公就話俾我聽佢發現佐敦有一間好特別嘅糖水舖,話想帶我去試我一聽到佢話腐竹蛋糖水嘅沙冰,沙冰呢兩個字我就想試😱😱😱完全想像晤到點樣成為沙冰第一啖飲落去好嘅時候真係覺得係腐竹蛋糖水味,又有沙冰,雖然冇蛋🤣好似真係一碗腐竹白果糖水叼落去攪拌機度同D冰一齊搞爛咁😋😋😋鍾意腐竹白果糖水嘅朋友星期唔好錯過👍🏻👍🏻👍🏻
間中老公都會帶我去試食新甜品

雖然老公唔鍾意食甜野,但佢都會搵新嘅甜品店帶我去食

我一聽到佢話腐竹蛋糖水嘅沙冰,沙冰呢兩個字我就想試😱😱😱
完全想像晤到點樣成為沙冰
鍾意腐竹白果糖水嘅朋友星期唔好錯過👍🏻👍🏻👍🏻

宵夜
糖水雄喺該區好出名,經過就黎試下,發現呢度除左傳統中式糖水,仲有好多新式甜品,叫左個宇治金時沙冰,好中意佢個沙冰質感,係好綿但係又咬到一粒粒冰粒咁,不過略嫌抹茶味真係好淡,做得比較好既係啲沙冰食到最後一啖都有抹茶味,唔會係水,同埋喺底啲紅豆都幾好食。仲叫左個煎餃子,普通貨但佢煎得都幾脆。我諗會令我想回頭去食既原因係店員既態度好親切,見到在場都好似係熟客咁,突然感受到一份人情味😂
宇治金時沙冰
天寒地凍,都係係室內活動好,行完圓坊掃完貨,行落佐敦食野都好方便,點知行左條天橋已經好凍,男友話不如食個糖水熱熱地,慢慢行睇下食咩做晚飯糖水雄剛剛係圓坊落佐敦天橋旁邊一眼睇到,唔洗特別搵20幾蚊中式糖水唔算平又唔算貴,男友叫左腐竹薏米白果糖水,估唔到出奇好味,第一唔係死甜,第二腐竹完全溶晒,好滑口同濃稠,第三好多白果,呢d咪功夫錢咯我叫左喳咋,同其他食既唔同,配既豆唔同,但我數唔晒有幾多款豆,芋頭好諗,碗喳咋係好杰,食完唔會飽飽滯滯,但d豆全部有豆沙,唔似出貓雪過既豆拎去煲,係煲好耐果種沙,可惜中式糖水無咩賣面可言,無影相食糖水之前其實仲食左碗仔翅,有蜆肉ga,仲好多tin,無味精唔會好口乾,好多肉絲同冬菇絲,正呀!下次可以係呢度食小食放題
糖水雄剛剛係圓坊落佐敦天橋旁邊一眼睇到,唔洗特別搵
下次可以係呢度食小食放題
2018-02-04
2018-01-22 271 瀏覽
終於揾到一間b仔以外好食既雞翼尖位於佐敦一間小店糖水雄,除咗有得食甜品,仲有好多小食。例如燒賣,腸粉,雞翼,雞尖,味道都幾好黑椒鐵板雞翼尖($20) 一上枱已經聞到黑椒既香味 佢既黑椒唔係乾爭爭果啲,而係仲有啲黑椒汁係雞翼尖既面,皮煎到微脆,好香好正,第一次食十分驚喜最後食完要食多碟雞翼先夠喉!甜品揀咗芒果西米露($26),個西米底係超重既椰汁底!唔會話太稀身,足料西米露!既西米都粒粒分明,口感不錯。配埋雞翼同雞尖食簡直係絕配
終於揾到一間b仔以外好食既雞翼尖

黑椒鐵板雞翼尖($20) 一上枱已經聞到黑椒既香味
最後食完要食多碟雞翼先夠喉!