2019-01-14 268 瀏覽
大家樂分支,最滿意係個裝修設計, 感覺摩登時尚, 一洗米線店的娘味, 大才團似乎最叻唔係做食物, 而係玩弄這種似是而非,階級流動的幻覺。創意是有的, 湯底食物種類選擇算多, 最鍾意都係大汗豬扒加麻醬擔擔麵湯底。 其他試過口水雞雲吞魚蛋鹵水雞翼等材料都麻麻, 就係典型的快餐店貨色, 完全揭露咗它本是為無產階級 提供廉價食品的底牌lol 大汗豬扒炸得夠鬆脆, 粉漿不太厚, 面頭辣椒粉十分惹味, 美中不足係碟底有些少油。米線淥得剛好不太淋, 湯底睇嚟淺色, 以為冇正宗擔擔麵咁辣, 但其實辣味亦足夠,最鍾意佢麻醬落得夠多, 湯底夠香夠厚身。 幾十蚊有中產幻覺, 性價比高!

2019-01-11 203 瀏覽
今朝-早返公司,經過Kwun Tong嘅米線陣就去食個靚早餐,今日我叫左個番茄牛肉通,夠大碗,牛肉唔韌,湯底算可以,加埋杯熱檸水,都算係-個Happy Friday
,加埋杯熱檸水,都算係-個Happy Friday
2019-01-08 194 瀏覽
同朋友向apm行完街,就黎米線陣食dinner, 價錢黎講向apm都算正常價,不算太貴,同友人都嗌左個大汗豬扒擔擔米線。加杯凍奶茶。大汗豬扒外層炸得乾身,脆口,內裡唔乾,有肉汁。而上面再加上辣粉,我覺得辣辣地,幾惹味,食完真係會大汗的。而個擔擔湯底,有少少花生既味道,有少少辣,正常。 只嫌佢米線唔夠多,對於一個大男人黎講真係唔多夠食的。我再加左杯凍奶茶,有少少茶香,合格,正常發揮。埋單47+ 10奶茶,57蚊。比平時米線貴少少啦。味道是可以的,但份量就唔夠了。

2019-01-01 211 瀏覽
唔知幾時開始香港人好鍾意食米線,連鎖的米線亦都越開越多。相比起個個都鍾意食嘅譚仔,我比較鍾意食米線陣。其實佢係美心集團,食落去好明顯feel到係大集團連鎖嘅味道,但係因為佢有幾樣野令到我一定要去食。第一,係佢嘅青瓜豆漿。$15 ,唔算平,但係真係得佢先有。第二,係佢嘅番茄麻辣湯底!啲蕃茄食落就知落咗好多糖,因為真係超級甜。但係配合埋麻辣湯底嘅味道,簡直一絕。佢最近仲有一個限定菜式,芝麻醬冰菜!$19一碟,簡直抵!
2018-12-14 220 瀏覽
米線陣挺多分店的,想不到吃甚麼的時候,米線陣也是不錯的選擇價錢比起一般米線貴,不過環境相對比較舒適牛乳南瓜雞脾肉竹笙米線($46)這個湯底組合挺新穎的從未試過北海道3.6牛乳與南瓜的配搭,整碗都是黃色的不過,實際卻嚐不出牛乳及南瓜的味道雞脾肉味道欠奉,整體味道比較清淡,不適合重口味人士麻辣蕃茄肥牛魚腐米線($47)這個絕對是萬無一失的組合辣度適中,不過,蕃茄味有點假肥牛及魚腐份量挺多的,整體味道不過不失
米線陣挺多分店的,想不到吃甚麼的時候,米線陣也是不錯的選擇
價錢比起一般米線貴,不過環境相對比較舒適

牛乳南瓜雞脾肉竹笙米線($46)
這個湯底組合挺新穎的
從未試過北海道3.6牛乳與南瓜的配搭,整碗都是黃色的
不過,實際卻嚐不出牛乳及南瓜的味道
雞脾肉味道欠奉,整體味道比較清淡,不適合重口味人士

麻辣蕃茄肥牛魚腐米線($47)
這個絕對是萬無一失的組合
辣度適中,不過,蕃茄味有點假
肥牛及魚腐份量挺多的,整體味道不過不失

2018-12-07 226 瀏覽
星期五差唔多成9:30黎到apm多人到成個墟咁諗住去幫襯下差唔多成年冇幫襯嘅米線陣好彩一個人食佢比個吧枱安置我就ok一坐低已經覺得有d焗係咪天文台話會轉涼就即刻開左暖爐?唔洗下話望見張枱有張$0嘅單上面有個QR Code然後張枱貼晒貼紙咁話可以用電話點餐好似好先進咁之但係如果有呢個服務帶位果個唔係應該講聲咩我叫左個蕃茄湯底要雞脾肉同蟹柳(雖然佢叫自己做彷松葉蟹棒)個蕃茄甜到我懷疑佢落左一斤糖因為係甜得好假果隻攪到d蕃茄我都唔想食咁多!驚糖尿!至於d雞肉係就係大粒~仲好多添但舊舊都外面白色裡面淺粉紅色喂熟未架其實🙄仲有不得不提佢個湯底好熱熱到唔可以舒服咁食果隻熱即係好似夾硬加左滾水落去咁算啦就算溫度適中都唔會再去食同我以前食開嘅爭太遠

星期五差唔多成9:30黎到apm

然後張枱貼晒貼紙咁話可以用電話點餐
好似好先進咁
之但係
如果有呢個服務帶位果個唔係應該講聲咩

我叫左個蕃茄湯底要雞脾肉同蟹柳(雖然佢叫自己做彷松葉蟹棒)
個蕃茄甜到我懷疑佢落左一斤糖
因為係甜得好假果隻
攪到d蕃茄我都唔想食咁多!驚糖尿!
至於d雞肉

算啦就算溫度適中
都唔會再去食
同我以前食開嘅爭太遠
2018-12-05 172 瀏覽
是日來到觀塘區工作,一個人食lunch,最緊要係易搵位,粉麵當然係首選。正打算行出APM時,我見到一間未試過的米線舖,當然要試下啦入去見到枱面有自助點餐,正諗住拎個電話出黎,點知隔離位舉手點餐,我更係跟住做啦,唔使煩說實話,呢到價格都幾貴,一個米線加一杯飲品要五十蚊,收咁嘅價錢無理由食清湯架,最後點了茄牛雲吞米線。先試個湯,有芫荽味的茄湯起初有點不慣,再吃幾口芫荽味淡了,但好古怪,啲蕃茄甜到似浸過糖水咁,有啲唔尋常🤔🤔🤔Anyway我最後都食哂,米線及湯底整體是可以的,但牛肉偏少,雲吞皮厚又大小不一,配料我只見到湯面的腐竹及芫荽,比其他米線店少。

正打算行出APM時,我見到一間未試過的米線舖,當然要試下啦

茄牛雲吞米線餐

午餐
茄牛雲吞米線餐
2018-11-24 263 瀏覽
係APM行完街就順便搵下野食,見到呢間米線陣呢排好似越開越多,就諗住試下佢睇下佢係咩料子!叫左個麻辣米線配𠧧水牛肚+手打肉丸(中辣)! 夠辣夠麻,食得辣既朋友不妨叫大辣!湯底夠濃,不過應該都幾重味精,食完會口渴~ 牛肚夠入味,手打肉丸都好彈牙,加埋入面有馬蹄,食落好有咬口,唔錯! 略嫌湯底有d油,食到中間就覺得有d油膩~男朋友叫左麻辣蕃茄湯米線,我覺得個湯底幾清甜同蕃茄香都幾出,佢叫左中辣都唔算辣,應該係比蕃茄既味中和左~如果想食辣就推介麻辣湯底,想清淡d就可以叫蕃茄湯~

麻辣米線

如果想食辣就推介麻辣湯底,想清淡d就可以叫蕃茄湯~

2018-11-24
5 分鐘 (堂食)
麻辣米線
2018-11-19 227 瀏覽
今次LUNCH一個人出去走走, 就一個人堂食啦!由於得自己, 搵位都容易啲! 😎去到米線陣已經見到人籠, 幸好有BAR枱, 岩晒我呢啲孤獨精!☺☺☺原來米線陣改用了IPAD落單, 當然, 店員都願意為我呢啲懶人服務! 即係原始落單法!😍😍試下個優惠午餐先B. 北海道牛乳南瓜竹笙魚蛋米線 + 紅油珍珠餃子當米線黎到我先留意到原來我叫嘅午餐係牛乳南瓜湯底😫😫😫其實我唔係唔飲牛乳, 又唔係唔食南瓜, 但總覺得兩樣野配埋有點怪!😢😢😢飲一啖個湯底, 覺得好滑, 但係真係怪怪的!竹笙魚蛋都OK, 但真係唔鍾意個湯底呀! 😭😭😭紅油珍珠餃子有5粒, 對我來說唔太辣! 最後, 我係將米線放去紅油珍珠餃子個碟度, 點辣汁再食! 🙄🙄🙄哈哈~~🤣🤣🤣🤣

試下個優惠午餐先
B. 北海道牛乳南瓜竹笙魚蛋米線 + 紅油珍珠餃子

當米線黎到我先留意到原來我叫嘅午餐係牛乳南瓜湯底😫😫😫
飲一啖個湯底, 覺得好滑, 但係真係怪怪的!
竹笙魚蛋都OK, 但真係唔鍾意個湯底呀! 😭😭😭

紅油珍珠餃子有5粒, 對我來說唔太辣!

哈哈~~🤣🤣🤣🤣
2018-11-02
2018-11-14 143 瀏覽
劣評:店鋪: 觀塘鱷魚恤中心時間: 早餐時段樓面服務態度奇差,由高至低,個個黑口黑面,笑容欠奉。入店鋪無人招呼,自己搵位。落單要重覆多次,有時仲落錯單!很多時候都聚集在水吧前吹水,大聲講大聲笑,搵人時要遞手幾次先有人回應,仲好似你阻住佢哋傾偈咁!有時水吧阿姐邊煮食邊加入談笑,而重點係佢哋都冇戴口罩!
劣評:
店鋪: 觀塘鱷魚恤中心
時間: 早餐時段
落單要重覆多次,有時仲落錯單!
2018-10-07 421 瀏覽
上完堂5點鐘,剛好可以吃下午茶當晚餐,近近地走去米線陣吧!下午茶由三十多元起,全包飲品一杯。我們當晚餐來吃,所以點了米線。加$3可轉薯粉。湯底很濃很夠味,大大片的豬扒夠曬淋,薯粉彈牙Q軟,份量不算大,男孩子最好追加食物。魚蛋彈牙,魚腐也不錯,清湯的味也很濃,米線煮得剛好,份量也不大的。飲品選了凍豆漿,很大杯,甜度剛好,不過能小甜一點就更合我口味呢!二人埋單都是八十多元,如追加兩個小食,都是$100左右,在這地方,也算抵食吧!
上完堂5點鐘,剛好可以吃下午茶當晚餐,近近地走去米線陣吧!
下午茶由三十多元起,全包飲品一杯。
我們當晚餐來吃,所以點了米線。

2018-09-26 321 瀏覽
Lunch hour,觀塘間間都好多人而呢間米線陣,雖然人龍多,但去流快,2個人位等左大約10分鐘內🍴對於本人係米線控,米線陣都列入好食之一😋尤其佢個蕃茄麻辣湯底係十分推介,蕃茄味十分濃郁,仲會幾多🍅蕃茄肉而麻味都幾重幾香,好中意愈食愈麻既感覺,不過辣度只有1種,略嫌唔夠😭米線唔會煮得好淋,幾彈牙滑口,🍜且掛湯力足友人同本人都叫左必食的蕃茄麻辣湯仲有必食配菜--豬大腸同冬菇,煮得十分淋同入口,滷水味香👍總括黎講: 又係譚仔另一的好選擇👍蕃茄麻辣湯唔係好多地有,呢道的好推介餐牌👇👇大食的可以叫👇👇仲出左另一款新口味湯底🍴🍳🍴味道: 8/10👩👨服務: 6.5/10🏠💺環境: 6.5/10💰💸抵食: 7.5/10總消費: $102 (2人)人均消費: HK$50.00 (午餐)
Lunch hour,觀塘間間都好多人

對於本人係米線控,米線陣都列入好食之一😋

蕃茄麻辣湯+豬大腸

米線唔會煮得好淋,幾彈牙滑口,🍜且掛湯力足

友人同本人都叫左必食的蕃茄麻辣湯

仲有必食配菜--豬大腸同冬菇,煮得十分淋同入口,滷水味香👍

餐牌👇👇

大食的可以叫👇👇

仲出左另一款新口味湯底🍴

🍳🍴味道: 8/10
👩👨服務: 6.5/10
🏠💺環境: 6.5/10
💰💸抵食: 7.5/10

總消費: $102 (2人)
人均消費: HK$50.00 (午餐)
2018-09-05 229 瀏覽
從前並唔中意食米線,特別係連鎖果間,湯底除左辣之外,並無可取之處。今日行過APM,見到呢間大大隻字寫住椰子湯底,又幾有趣wor! 一放上枱已經聞到好香,飲啖湯即刻醒晒,好濃椰子味!仲食到粒粒椰子蓉,好足料!唯一美中不足係個雞肉好淡味,有小小鞋,如果可以揀其他配料就好啦。
2018-09-02
5 分鐘 (堂食)
2018-08-28 182 瀏覽
28/8/2018本人特地避開lunch time 高峰時間大約2點到觀塘APM 米線陣吃lunch,餐廳內已有6-7張4人位沒有客人就坐,但帶位小姐2次帶位非要本人就非常窄小的單邊高枱還要解釋是lunch time 高峰時間,是不會讓1人選擇可以坐4人位,我是來吃飯不是受氣结果當然選擇憤怒即時離開餐廳。為什麼現在有些帶位這樣強迫症,本人不是不講道理,已特地避開高峰時段而店內也有較多空位可讓客戶選擇,這種服務只會影響餐廳的聲譽,希望就此事件餐廳應該好好反省反思。

2018-08-28
下午茶
2018-08-27 340 瀏覽
今日做faical時個肚已經餓到打哂鼓。趁做完facial又距離去做運動有段時間就睇下附近有咩好食見到米線陣🤔感覺可以飽肚之餘又唔怕飯氣攻心🙊一坐低就見到有個皇牌套餐揀左豬扒米線轉蕃茄湯底配黑醋豬軟骨+青檸薏米水香醋豬軟骨同飲品最先到。好香醋味!影完張相, 米線就黎喇~~但我竟然唔記得叫走芫茜..愛芫茜嘅朋友應該會好開心因為我一路夾走時一路都聞到好濃烈芫茜味個米線黎到時真係冒哂煙, 夠哂熱已經加分蕃茄湯底夠濃亦都有好多蕃茄試一啖豬軟骨, 入口即溶... 個豬扒雖然夠軟但唔會食到落左好多鬆肉粉嘅感覺美中不足係杯青檸薏米水..得一片仔青檸..唔夠酸味....個薏米水略甜食飽之後就帶住滿足去做運動
今日做faical時個肚已經餓到打哂鼓。
趁做完facial又距離去做運動有段時間就睇下附近有咩好食
見到米線陣🤔感覺可以飽肚之餘又唔怕飯氣攻心🙊
一坐低就見到有個皇牌套餐
揀左豬扒米線轉蕃茄湯底
配黑醋豬軟骨+青檸薏米水

香醋豬軟骨同飲品最先到。好香醋味!
影完張相, 米線就黎喇~~
但我竟然唔記得叫走芫茜..
愛芫茜嘅朋友應該會好開心
因為我一路夾走時一路都聞到好濃烈芫茜味
個米線黎到時真係冒哂煙, 夠哂熱已經加分
蕃茄湯底夠濃亦都有好多蕃茄
試一啖豬軟骨, 入口即溶...

個豬扒雖然夠軟但唔會食到落左好多鬆肉粉嘅感覺

食飽之後就帶住滿足去做運動